Star Wars: the Card Game

Star Wars: the Card Game

Information
פורסם ב30 מאי 2013
נכתב על ידי ג'קי


שם המשחק: Star Wars: the Card Game

סוג: משחק קלפים, מלחמת הכוכבים, מדע בידיוני, LCG

מספר שחקנים: 2

זמן משחק: 45-60 דקות

גילאים: 12+

מוציא לאור: Fantasy Flight Games

מחיר מומלץ לצרכן: 40 דולר

דרוג: 4 מתוך 5


לפני זמן רב, בגלקסיה רחוקה...
האימפריה שוקדת בחריצות על הקמת נשק יום הדין - כוכב המוות. אך המורדים מכינים את כוחותיהם, ויעשו כל מאמץ להפיל את האימפריה הזדונית. ומעבר לטייסות קרב וללוחמי סער, יש גם את הכוח השולט בגלקסיה - ומי שישלוט במאזן הכוח יזכה ליתרון כנגד יריבו.
האם יצליחו המורדים להכשיל את מטרות האימפריה בטרם תסיים לבנות את כוכב המוות?

משחק הקלפים של מלחמת הקלפים מיועד לשני שחקנים [ובעתיד עד 4, עם הרחבה], בו מתמודדים כוחות האופל והאור אחד כנגד השני במירוץ אסימטרי. מדובר במשחק מלחמה בעל מאפיינים המזכירים את משחק הקלפים האסיף מג'יק.

למשחק יצאו הרחבות רבות, קטנות המכילות 60 קלפים, וגדולות (או דלוקס) המכילות כ-160 קלפים. למי שמתעניין, כתבתי סקירות להרחבה הגדולה Edge of Darkness שמוסיפה שתי סיעות חדשות למשחקים, ולהרחבה הגדולה Between the Shadows, שמעשירה את הג'די ואת הפושעים.

מבט כללי:

בערכת הבסיס יש מעל 200 קלפים, שמתחלקים לסטים של 6 קלפים כל-אחד. בערכה יש ארבע חפיסות משחק מוכנות מראש, שניתן לשחק איתן או לחילופין כל שחקן יכול לבנות בעצמו את החפיסה ממאגר הקלפים שברשותו. אחת הבחירות החשובות במשחק היא להחליט על החפיסה שעמה אתם משחקים.

לכל אחד משני הצדדים יש קלפים ייחודיים, אשר שייכים לאחת מתוך שלוש סיעות, או שהם נייטרלים (כך שבסך הכל יש שש סיעות ועוד קלפים נייטרלים של האופל ושל האור). בתחילת המשחק כל שחקן בוחר את הסיעה שהוא משתמש בה:
הצד האפל יכול להשתייך לסית' [אשר כולל בעיקר את היחידות הקשורות לכוח], הצי הקיסרי [אשר כולל בעיקר יחידות טייס], וחלאות ונבלים [שכולל את החבר'ה הפחות נחמדים שלא עובדים ישירות עם האימפריה. בערכת הבסיס לא ניתן לשחק אותם בלעדית אלא רק את בובה פאט].
לצד המואר יש את הג'די [הכולל את האבירים השונים], ברית המרד [כולל בעיקר את הכוחות המונעים], ואת המרגלים ומבריחים [החבר'ה היותר נחמדים, שעוזרים לטובים גם בלי להיות חלק מהם ממש. בערכת הבסיס לא ניתן לשחק אותם בלעדית אלא רק את רק האן סולו].
לדוגמא, הנה סט של האימפריה-
SW LCGset

מהלך המשחק

לכל שחקן שתי חפיסות: האחת היא חפיסת המטרות, המהוות את מקור המשאבים העיקרי של השחקן, והשנייה היא חפיסת המשחק ממנה שולפים קלפים רגילים.
המשחק מתחיל בכך שכל שחקן שולף ארבע קלפי מטרה באקראי ובוחר שלוש מהם, ואת הקלף האחרון הוא מחזיר לתחתית הערימה. הצד האפל תמיד משחק ראשון.

כל תור מחולק לשישה שלבים:
1. איזון - בשלב האיזון של הצד האפל, הוא מקדם את כוכב המוות שלו בנקודה. כאשר כוכב המוות מגיע ל-12, המשחק נגמר והצד האפל מנצח. בנוסף בודק השחקן אם הכוח לצידו. אם כן, וזה תור הצד האפל, הוא מקדם את כוכב המוות בצעד נוסף. אם כן, וזה תור הצד המואר, השחקן רשאי לבחור לפגוע באחת ממטרות הצד האפל [1 נזק].
2. רענון – השחקן מסיר סמן מיקוד אחד מכל דמות שיש לה כאלה. סמן מיקוד, בדומה לפעולת TAP במג'יק, מסמן שהקלף נוצל ואינו זמין למשחק. בשונה ממג'יק, קלף יכול לצבור מספר סמני מיקוד, ובכך להיות בלתי-זמין למספר סיבובים.
כמו כן, בשלב זה שולף השחקן מטרות חדשות במידה ונהרסו לו כאלה.
3. שליפה - בשלב השליפה, ראשית רשאי השחקן לזרוק קלף מהיד. לאחר מכן הוא משלים את היד, בד"כ לשישה קלפים (אם הוא עבר את המכסה שלו, הוא זורק במקום לשלוף).
4. גיוס - בשלב זה רשאי השחקן להשקיע משאבים על מנת לשחק קלפים מהיד - לגייס גיבורים, כלי רכב, ושדרוגים שונים. אלה יהיו זמינים מיד לשימוש.
5. קונפליקט - בשלב הקונפליקט, יכול השחקן לבחור את אחת ממטרותיו של היריב אותן טרם תקף בתור זה, ולבחור תוקפים. היריב רשאי לבחור מתגוננים, ומתבצע עימות, עליו אפרט בהמשך.
בגדול, מטרת העימותים היא להשמיד את מטרות היריב. כאשר הצד האפל משמיד מטרה, הוא מקדם את כוכב המוות במספר צעדים השווה למספר המטרות שהשמיד עד כה. כאשר הצד המואר משמיד את המטרה השלישית של הצד האפל, הוא מנצח מידית.
6. כוח - בשלב זה רשאי השחקן להקדיש דמויות שלו לכוח. לכל שחקן יכולות להיות עד שלוש דמויות המוקדשות לכוח. כל דמות פעילה אשר מוקדשת לכוח מספקת מספר נקודות מסויים למאבק, והאיזון של הכוח עובר לכיוון הצד אשר מקדיש יותר נקודות.
מעבר לקלפים שהוא יכול לשחק בכל אחת מהפאזות, לכל שחקן יש קלפי אירוע שהוא יכול לשחק כמעט בכל שלב, כולל בתורו של היריב.

אז איך מתנהל קרב?

בתחילת הקרב שני השחקנים עורכים "קרב קצה" (Edge Battle)– כל שחקן יכול לשחק קלף מהיד אשר לו ערך מסוים של נקודות קצה [כמעט לכל קלף יש ערך של נקודה או יותר בנוסף לתכונה הרגילה של הקלף]. השחקנים מוסיפים קלפים אחד אחד כשפני הקלף מוסתרים עד ששניהם בוחרים לסיים.
ישנם קלפים מיוחדים, קלפי גורל, אותם ניתן לשחק בקרבות קצה בלבד. קלפים כאלה יכולים לגרום להשפעות שונות במהלך הקרב.
השחקן אשר השקיע יותר נקודות [כשתיקו הולך לשחקן המגן] פותח בקרב וכל הקלפים שהשתתפו בקרב הקצה מושלכים. לכל קלף יש סמלי קרב, בעלי רקע שחור או לבן. רק השחקן שניצח יכול להשתמש בסמלי הקרב בעלי הרקע הלבן בקרב הנוכחי.
בקרב עצמו כל שחקן בוחר בתורו את אחת מהדמויות המשתתפות ומפעיל אותה, עד שכל המשתתפים בקרב הופעלו. כאשר דמות מופעלת, מונח עליה סמן פוקוס, והיא מבצעת את סמלי הקרב שלה.

הסמלים האפשריים הם:
רובה לייזר - השחקן בוחר דמות מגן אחת וגורם לה נזק השווה למספר סמלי הרובה בקלף הדמות התוקפת.
פוקוס - השחקן רשאי לבחור כל קלף של השחקן היריב [גם קלף שאינו משתתף בקרב] ולשים עליו סמן פוקוס.
פיצוץ - רלוונטי רק עבור התוקף. השחקן גורם נזק למטרה המותקפת בכמות השווה לסמלי הפיצוץ. בנוסף, אם בסוף הקרב לא שרד אף כח מגן [או שלא היתה הגנה מלחתחילה], המטרה סופגת נקודת נזק אחת נוספת.

SW LCG Cards

קצת על משאבים

במשחק יש כמה דרכים להשיג משאבים, כשהדרך העיקרית היא בעזרת המטרות. רוב הקלפים המפיקים משאבים עושים זאת על ידי הנחת סמן פוקוס עליהם. חשוב לשים לב שחלק מהקלפים שייכים לקבוצה מסויימת, ולכן דורשים שלפחות אחד מהמשאבים הממנים אותם יבוא ממקור אשר שייך גם הוא לאותה קבוצה.
ישנם קלפים אשר יכולים לספק יותר ממשאב אחד לתור. זה נעשה ע"י הנחה של יותר מסמן פוקוס אחד על הקלף, אך זה אומר שהקלף לא יהיה זמין בתור הבא, כך שלעתים עדיף לנצל רק משאב אחד ממקורות אלה, כדי לשמור אותו זמין לתור הבא.

קצת על LCG ובניית חפיסה אישית:
Living Card Game (LCG) הוא מותג של חברת FANTASY FLIGHT שמהווה הכלאה בין משחקי קלפים רגילים, למשחקי קלפים אסיפים כגון מג'יק. כיום ישנם שישה משחקים שונים שמשתייכים למשפחה זו (דוגמא נוספת הוא Lord of the Rings LCG).
הרעיון מאחורי השיטה הוא שבדומה לקלפי אספנות, יוצאים באופן קבוע קלפים חדשים בערכות הרחבה. בשונה ממשחק אספנות, כאן כל ערכה מגיעה עם קלפים מוגדרים מראש, ככה שאתה לא מהמר, ויכול לרכוש רק מה שמעניין אותך. במשחק של מלחמת הכוכבים, יש חבילות קטנות, הנקראות Force Pack ומכילות 60 קלפים חדשים – 10 סטים. וחבילות גדולות יותר, הנקראות Deluxe expansion. הראשונה נקראת Edge of Darkness ומוסיפה למשחק את שתי הסיעות חלאות ונבלים, ומרגלים ומבריחים..

אופן בניית החבילות במשחק הקלפים של מלחמת הכוכבים הוא ייחודי – במקום להוסיף קלפים בודדים, בכדי לבנות חפיסה, כל שחקן פשוט בוחר עשר [או יותר] מטרות, ובונה חפיסה באמצעות הסטים שלהם. המינימום הנדרש אם כך הוא 10 מטרות, ו-50 קלפי משחק. ניתן לשלב בין סיעות שונות בצד המואר או האפל, ולהוסיף סטים נייטרלים מכל צד, אבל חשוב לתכנן שיהיו לכם את המשאבים הנדרשים בכדי לשלם על הקלפים.

חוות דעת אישית

בגדול, התרשמתי מאד לטובה, והוא נראה לי חלופה נהדרת למג'יק. עם זאת, אסייג בכך שלצערי טרם יצא לי לבחון יותר מדי את המשחק, ובינתיים ראיתי רק את הצד האפל מנצח.

יתרונות:
- כל שחקן מתחיל עם 4 משאבים לפחות, ולכן מקבל חופש פעולה רחב לאסטרטגיה. ניהול המשאבים הופך לחלק זניח במשחק ולא מהותי כמו במג'יק.
- אני אישית אהבתי את ניהול בניית החפיסה. יש שיראו בשיטה מגבילה, אבל לדעתי זו שיטה נחמדה שמאפשרת בזריזות לבנות חפיסות מוצלחות, במיוחד כשכל ערכת מטרה בנויה עם קלפים תואמים, ולא סתם בצורה אקראית.
- משחק מהיר יחסית, לא תופס כמעט מקום, לא מורכב מדי.
- כל קלף יכול להיות שימושי לכל הפחות בקרב קצה. אתה לעולם לא "סתם" תקוע עם קלפים.
- אני מעדיף את הרעיון של LCG על פני חפיסות קלפים אקראיות

חסרונות:
- ללא הרחבות, אתה לא באמת יכול לבנות יותר מחפיסה רצינית אחת לכל צד ואני חושש שזה עשוי לפגום באורך החיים של המשחק. אבל אני בכל מקרה רוצה את הרחבת הדלוקס, אז מה זה משנה? :)
- כאמור, עדיין לא ראיתי את הצד המואר מנצח. אולי סתם מזל, אולי עוד צריך ללמוד את הטקטיקה הנכונה. אסור להיות שאנן, השעון מתקתק!

לסיכום

מדובר בעוד מוצר איכות של FFG, מומלץ ביותר, גם אם אינכם מכירים את הסרטים [גילוי נאות: אני רק בימים אלה צפיתי בהם לראשונה, לאחר הרכישה]. לדעתי מדובר באחד מה-LCG היותר מוצלחים שלהם ויהיה מגניב להריץ טורנירים בכנס הבא :)

סקירות נוספות

פיד רסס הצטרף לרשימת הדיוור הפונדק בטוויטר הפונדק בפייסבוק

כניסה לאתר

הצטרף לצוות הפונדק

יש לך תוכן מגניב של משחקי תפקידים או משחקי לוח?
שיחקת במשחק חדש ומדגדג לך לכתוב לו סקירה?
מעוניין לפתוח בלוג בפונדק?

אתה מוזמן לפרסם בפונדק - כל מה שעליך לעשות זה ליצור משתמש, ואז תוכל לפרסם את הכתבות ישירות באתר. פנה אלינו בשאלות או הצעות.