פרק שני: "דרך הנחש"
היה היה לפני שנים רבות, שביער אספארג משלו סוחרים עצלים כחתולים, שדה ובנה.
בנה אהב את המוות מאד. הוא היה ידיד לכל הדברים המתים. אמו ניסתה להטות אותו לדרכה, דרך הסערה, אך הבן ביכר את דרך המוות. כה רבה הייתה תשוקתו למוות עד שיום אחד התבלעה עליו דעתו. הוא התחיל להפיץ מחלות ביער אספארג ולהתנהג באכזריות אל אמו. אפילו לאחר שאמו עזבה את יער אספארג, לא שב השד המרושע אל שפיותו המבורכת.
התייעצו אדוני היער, כשמחלותיו של הבן עומדות על סף אחוזותיהם בסטאפרינד, עם כהן. הוא אמר להם שעליהם לחפש שערה של דרקון כוכבים. לאחר שסיימו להתווכח איתו, עלה בידי הסוחרים לגלות שהיחיד בכל הנסיכויות שהחזיק בפריט הנדיר הזה היה נסיך הנסיכים.
תחת להתמקח איתו, כראוי למעמד הסוחרים, הסוחרים, שכזכור היו עצלים כחתולים, שכרו גנב שיגנוב את הפריט היקר מפז. הגנב התחלחל מחוסר האחריות שנוהגים הסוחרים באדמותיהם הגוועות תחת עול המחלות של השד המרושע. היות והגנב היה טוב מטבעו, האלים בירכו אותו בהצלחה. בדרכו אל הסוחרים, הגנב עבר ביערות אספארג מוכי החולי, אנשים פשוט חיכו למותם תחת כל עץ ושיח. והגרוע מכל, הגנב עמד מול השד המרושע. והיות והגנב היה טוב מטבעו, הוא חנק אותו בשערת דרקון הכוכבים. והסוחרים נסו מפניו.
וכך הפך יער אספארג לנחלתם של הגנבים.
ראש העיר של ארסדיל הזכיר לגלינדור מאז ומתמיד חתול. כמו רכוביהם של הגובלינים, הוא היה מטופח, שמן ולבוש היטב. אלה לא היו תכונות הראויות לאדם ממעמד הלוחמים. הם ישבו תחת צלה של הקשת שעברה בבית קאטלן עד ליום שאף אחד מבניו ובנותיה לא יכלו לדרוך אותה בידיהם השמנמנות והרכות. הקשת עצמה הייתה מעץ שחור שהשתבח עם השנים ככל שהשושלת שנלחמה איתה הלכה והתדרדרה במעלתה. עורמה לא חסרה לאיש. מהיום שאביו של גלינדור מינה אותו לראש העיר ועד עצם היום הזה, לא נמצא ראוי ממנו.
"להעלות את רמת הכוננות." סיכם ראש העיר את התוכנית שאליה גלינדור וחברי מועצתו הגיעו אליה אחרי דיונים ממושכים ובמיוחד לאחר שהגיע אליהם השליח השני מהמגדלים. בכל רגע שהם בזבזו בדיבורים, הרשע הזדחל לתוך העיר. גלינדור הניח את כפפותיו האדומות שלובות זו בתוך זו ואמר: "אני סומך עליך שתשכנע את הוויטאן בחוכמת המועצה, היר קאטלן."
ראש העיר לקח את אחד הבקבוקים שעל השולחן והזליף טיפה על שפמו המטופח. הוא ענה: "אעשה כמיטב יכולתי, היר בהמיר. הייתי מעדיף אם הייתם תופסים את הגבירה בלבן קודם – ואז נותנים לי להרגיע את הוויטאן אחר כך."
"אני עדיין נושא בפני אבי הנסיך את האחריות לבטחונה של ארסאדיל. אם האצילים היו חושבים שאני מזלזל בכבודם, היה פורץ מרד. בכך שאני מבקש את רשותם, אני מרגיעם." ענה גלינדור בעודו חושד שראש העיר מלחשש משהו מתחת לשפמו המטופח לגבי פחדנותו. ובינתיים גבה של ברבודה הצליח לא להישבר תחת משקלה של הסירה הלבנה מהרציפים.
רובע המטבע השבור הונח על הארץ כעץ המשלח ענפים רבים שצמרתו היא כיכר המטבע השבור. גלגלי האדמה המניעים את כבשני האומנים היו מעלים את הרובע בלהבות אלמלא נע החום מעדנות דרך המשעולים והרחובות של אגודות האומנים לעבר שדרת היוצר – שלאורכה ניצבו חנויות הסוחרים עד לאדמה הנחשקת מכל של כיכר המטבע השבור בצפון. אותו החום הזין את אחד הגזעים הדוחים ביותר של דמויי אדם שאי פעם זחלו בארצות הבר – הנאגות. הם היו דמויי אדם רק מפלג גופם העליון שכן כל השאר היה פלג גופו של הנחש.
לברבודה היו יחסים מורכבים עם הנאגות. היצורים הערמומיים היו מוכנים לעשות הכל על מנת לקבל מעוברי אורח כסוף לכלכלתם מלבד לספר מעשיות. הם פשוט סירבו לעשות זאת. ועם זאת, לעיניה התמימות של ברבודה שלא חזו בהרבה דמויי אדם, הנאגות הילכו קסם בעצם זרותם באמצע העיר. לא הרבה אנשים חשבו כברבודה אחרי שמעדו על נשלי עורם. וקראו להם מול הפרצוף מזדאבים כמו אלה שהיו ממלאים בצעקותיהם מעוררות החלחלה את המכלאה בהיכל ההרפתקה.
והם התגודדו מסביב לסירתה בעוד ברבודה דוחפת אותה לעבר סימטת הרוקחים במערב, לשם היו מיועדות פניה. הם לא נראו כמעוניינים לקלף את הסירה מהפנינים הרבות שעליה. היה משהו בהתגודדותם מהצל שעקב אחריה ממגדל אדלמנדל. פחד שברבודה לא הפנימה. היא חיכתה שאחד מהם יפצה את פיו. לבסוף האחד, שברבודה שיבשה את שמו כאונקלה, פצה את פיו וחשף לשון אנושית לחלוטין בעודו אומר, במסתוריות רבה, "משהו דוגר עליך."
עגלת משא חלפה לידם בעודו אומר זאת. ברבודה הייתה צריכה להרגיע את רבה מלקפוץ. היא שמעה את מה שאונקלה אמר והשיבה, בעודה תופסת בצווארה של רבה, הארנבת שלה, "אני לא קן ציפורים."
היא דחפה את הסירה קדימה בעוד הנאגות ממשיכות להתגודד סביבה. רבה נרגעה מרגע שהריח המפתה התפוגג באופק אף על פי שלא חשכה מלשונה החריפה כלפי ברבודה בעניין.
"משהו דוגר עליך." חזר אונקלה על עצמו, זוחל בנחישות הראויה לנחש, "משהו בסירה."
ברבודה עברה מלאחוז ברבה לללטף אותה בעצבנות בעודה אומרת, בשפתיים חשוקות, "יפה ונאה. אז אתם רוצים את הפנינים. למה לדבר בדרך הנחש?"
"זה סססלג." סינן אונקלה במבטא כבד כאילו לשונו הייתה לשון נחש "סססלג רעיל לנו."
הפעם ברבודה הצרה את עיניה בעודה דוחפת בידה חומת הציפורניים. הפנינים ריצדו על אישון עינה כלהבות בעודה רואה פתיתי שלג מבליחים מעבר לרביד הפנינים שכיסה אותן. ברוחה של ברבודה התחולל מאבק בין ההבנה שייתכן שהיא רואה שלג כפנינים לבין העובדה שגם אחרים ראו שמדובר בפנינים. זו הסיבה ששומרי הנמל היו צריכים להבריח את הסירה. רגע, למה שומרי הנמל לא הורידו את הגבירה בלבן ולקחו את הפנינים לעצמם כפי שהיו עושים בכל מקרה אחר? זו הייתה התנהגות לא אופיינית לשומרי הנמל כמו הבחירה בה. אפילו העובדה שהם הכירו אותה לא אמרה שהם יבטחו בה עם מטען כזה יקר. גאוותה של ברבודה נאנקה תחת משקלה של האמת והיא ראתה בשמיים חור. עיניה מצמצו כשהפנינים חזרו להיות פנינים כפי שהיו מאז ומעולם ולא פתיתי שלג כפי שדמיינה לרגע. ברבודה בעטה בסיבוב בנאגות שהקיפו אותה והבטיחה להן שאם ימשיכו להציק לה, הן יצטערו על הרגע.
"היא דוגרת עלייך ובקרוב את תבקעי." הבטיח אונקלה, מוקף בנאגות אחרות, מאחורי גבה.
העגלות המשיכו להצל על ברבודה בעודה דוחפת את הסירה. היא לא הרגישה את המבטים הנשלחים אליה כפיגיונות מעוברי אורח שמחשבותיהם הצטללו לאחר שנפל עליהם הצל. אלה מביניהם שביקשו לנקוט יוזמה ולסיים את העניין בחרב נזכרו בערפילים שציעפו את מחשבותיהם בטרם הצטללו. הם יצטרכו לסמוך על משמר העיר. בטח יש להם לוחמים שמסוגלים להגן על מחשבותיהם מהעננות הקטנות שעלו מכיוון הסירה הלבנה והמטרידה. באופק היא הריחה מתיקות, את ניחוחה המזמין של סימטת הממתקים, המקום המתוק ביותר בכל רובע המטבע השבור. ובטנה הזכירה לה שאין לה כסוף על גופה. ייתכן שאחד הלקוחות ישלם במקומה על המתוק. זה קרה בעבר.
ואם לא, היא תצטרך לחכות עד שתגיע הביתה. הכל היה חלק מהצגה שהעלתה בפני העולם. היו לה כסופים שקיבלה מהאחים הורגרים. ועד כמה שהבירית פתחה את צפונות לשונן של הבריות, הם ציפו לתשלום על עמל ידיהם. והאחים הורגרים הבהירו לה את הגבולות איתם. הם לא ישלמו את חובותיה אם יופיע משהו במעונם. היא תשלם עם הכסופים שהם נתנו לה.
למה אנשים חייבים להיות כל כך נוקשים?
ואז היא קפאה במקומה כשזיהתה את סמל משפחתה על הכרכרה שעצרה ליד חנות שבחזית. הייתה זו חנות נהדרת שהריחה נפלא גם מבעד לדלת האלמון הזהובה. ברבודה אף פעם לא נכנסה פנימה לחנות הזו משום שלקוחותיה העשירים היו עשויים לזהותה ולא לשלם עליה.
הנשים הצעירות בשמלותיהן התפוחות והכסופות שירדו, בעזרתו של משרת במדים אפורים, היו לא אחרות מהאחיות בורה-בורה. שיערן היה שחור כפי ששערה של ברבודה זהוב. כשפגשה אותן לראשונה, ברבודה ניסתה להניח מאחור את המריבה שהייתה בין הוריהן. היא התקדמה עמן עם השנים ממשב רוח להבל פה מצחין. אביהן לא סלח לאמה ודודה על כך שגנבו את ירושתה של אשתו. ובנותיו היו ילדות טובות. ולמרות זאת, האחיות בורה-בורה נראו יותר כמו אמה עם שערן השחור ופניהן המלבבות ממה שברבודה תהיה אי פעם.
אולי הפעם היא תצליח להתקדם מהבל פה מצחין למדרגה הבאה. ברבודה חשבה שמראה דודניתן דוחפת סירה מפנינים עשוי לגרום לדודניותיה לשכוח את התהום שבין הוריהן. הדודניות עשויות אפילו לפלוט מילים טובות של התעניינות לשלומה, וטוב מזה, לקנות לה מתוק.
ואז ברגע שהתקרבה לכרכרה, כל אומץ הלב של ברבודה הלך. היא חרקה בשיניה המחשבות להישבר וניסתה לקרוא לו בחזרה מהמקום שבו הסתתר. היא כמעט עמדה לקרוא לו בקול כשהיא קלטה כשהרכב של דודניותיה מביט בה מלמעלה. הוא סימן לה בידיו להתרחק משם.
לאחר שברבודה הצליחה לא לציית לו, הרכב אמר: "נפלת על הגבירות שלי ביום גרוע, הובגובלינית מצחינה."
היא שמעה אותן מתמקחות עם המוכר בחנות היקרה. ברבודה כמעט עמדה ללכת כששאלה: "האם תספר לי למה היום הזה גרוע מבחינתן? אף אחד ממילא לא יאמין לי אם אספר לו."
"טוב ונאה. זה לא סוד. אביהן הודיע להן למי הן הולכות להתחתן בקרוב." ענה הרכב בחום. וברבודה כיבדה את ההסכם ביניהם ודחפה את הסירה במעלה שדרת היוצר. מבטה של המבוגרת באחיות נח עליה כשהיא בדיוק יוצאת מהחנות. היא בעטה באריח האבן בזעם רב. בני הזוג שאביהן בחר להן לא היו לרוחן. כמובן שהן יכולות דחות את בני הזוג שהוצעו להן. וברבודה ידעה שהן יעדיפו לדבר איתה קודם לכן. היא תמיד תהתה עם מי היא תתחתן, כמובן.
לאמה היו חלומות שהאחים הורגרים יפתחו בפניה את דלתות אקדמיית המשעול הסגור. ושם ברבודה תמצא לעצמה בן זוג אציל וקשרים שיפתחו עבורה דלת לאגודת סחר מכובדת. לברבודה לא היו חלומות כאלה. היא חלמה על חנות מכובדת בכיכר המטבע השבור לעצמה. היא ידעה שחלומה של אמא היה מציאותי יותר משלה. היא קיוותה שהאחים יעזרו לה בזה. לא שהיה לה את האומץ לשאול אותם בינתיים.
וכך, בשארית כוחותיה, דחפה ברבודה את הסירה לעבר סמטת הרוקחים.
בית המרקחת של הפארין היה השלישי משמאל. היה זה בית מידות אפרפר עם אכסדרה רחבה שניתן היה לחכות בה עד שהרוקח יסיים עם הלקוח הקודם שלו. ברבודה אהבה לשבת על הכורסאות שם. הן היו נוחות והתאימו לה בדיוק. היא רק הייתה צריכה לדאוג שרבה לא תפלוש לגינת העשבים של הפארין ותחפש עשבי מאכל. רבה, שהרגישה את המתח בברבודה, נחרה על כך שאם הייתה רוצה לחפש משהו טעים, הייתה עוזבת אותה מזמן, בסימטת הממתקים.
לרווחתה, היא הגיעה בדיוק שהלקוח שלפניה עזב. עיניו הכחולות של הפארין צנחו אל הארץ כשהבחין בברבודה. רק עסקיו הלא לגמרי חוקיים עם דודה מנעו ממנו לגרש אותה. לאיש הייתה חתימה לא ברורה של שיער שאפילו אנשים חכמים ומבוגרים יותר מברבודה לא הצליחו לעלות על צבעה המדויק. הוא לבש את מדי אגודת הרוקחים הוורודים שהשתלבו עם עורו הצרוב. הוא ירד במהירות במדרגות לעבר הסמטה וגהר מעל הגבירה בלבן. לא נעלם מברבודה שהוא לא טרח לעטות את כפפות הרוקח השחורות. אצבעותיו הארוכות נשלחו כדי לגעת בעור שמתחת לבגדיה הלבנים בעודו נראה ממוקד במטרה אשר לפניו: לקצר כמה שניתן את ביקורה של החולה הזו.
"טוב ונאה." מלמל הפארין, אחרי שסיים להתוות באצבעותיו את בשרה של הגבירה בלבן, "למה את מביאה לי גופה מהצפון, ברבודה?"
ברבודה חשבה שלא סתם גררה את הסירה על פני יותר ממחצית משדרת היוצר. לא ייתכן שהגבירה בלבן מתה. הרי לא היה לה את ריחם של המתים. הפארין אמר, כאילו קרא אותה, "אני פשוט מרגיש כאילו אני נוגע בשלג. שמעת בטח על המלחמות בחורף האחרון – " והגבירה בלבן נשמה כאילו חייה תלויים בזה. הפארין עמד הלום מהעובדה שהיא נושמת. הוא לא עמד להיות המרפא שקבר אישה חיה.
"המקרה הזה מעבר ליכולותיי. פני לדודך שיביא רופא אמתי שיבדוק את האישה הזאת." אמר הפארין שהסתכל על הגבירה בלבן בחשדנות. עם זאת, הוא צעק לאחד מהעוזרים שלו להביא ערבה לבנה מהמלאי. הוא אמר, בעודם מחכים, "לעומת זאת, את נראית מרוקנת, ברבודה. ערבה לבנה טובה לבריאות. היא מכילה חומרים שמחזקים את הגוף בעת מחלה."
"אני רעבה." ציינה ברבודה את טעותו הפעם "לא אכלתי כל היום."
העוזר של הפארין חזר עם אגודת ערבה לבנה וכמה לחמניות מתוקות. הוא אמר: "ברבודה, יש לי עין לדברים הללו. אני שומע עד לכאן את הפמפום של הדם שלך. זה לא... טוב."
ברבודה לקחה את הלחמניות והערבה הלבנה ואכלה אותן. היא הרגישה את המתיקות של הלחמניות יורדת במורד גרונה ומממסכת את הטעם הפחות מתוק של הערבה הלבנה היבשה. זה היה השינוי היחיד שהרגישה בו בטווח הקצר. היא ידעה שתרגיש בקרוב את ההשפעות.
בינתיים הפארין חכך את ידיו כאומר להתראות וחזר על כך שברבודה צריכה לפנות לרופא.
לאחר שברבודה הלכה, הפארין חש את הצל מהמגדל הרחוק שוב נופל על פניו ומחשבותיו מצטללות. הוא קלט באימה, כמו אזרחים רבים אחרים שברבודה עברה על פניהם, שהגבירה בלבן הטילה עליו הקסמה. הוא קרא לעוזרו ואמר לו שהוא שולח איתו מכתב למשמר העיר. להבדיל מברבודה הקטנה, הפארין זיהה עתה את הגבירה בלבן כפליטה מסוכנת מהמלחמות שהתחוללו בצפון החורף. ומשמר העיר חייב לעצור אותה לפני שתרוקן את ברבודה לגמרי. לאחר מחשבה קצרה, הפארין הורה לו לכתוב מכתב נוסף לדודה, שותפו לעסקים. הרי הפארין לא היה שוטה גמור. אדם שישלח מכתב ישירות למאורת הנחשים של סילווארן סתם יסבך את עצמו מול נסיך האומנויות ששם לו למטרה להכשיל את עסקיו של כל מי שהתקרב לאיש הארור הזה. הפארין הודה לפיטיה, הגבירה המגנה על מעמד הסוחרים, שפתר את זה. לאחר שעבר על שני המכתבים ועוזרו עזב, הפארין שקע באחת מכורסאות ההמתנה והרהר.