משהו טיפה הזוי בדיון הזה הוא שהלכתי לספר למנחה של 3.5, ואין שום פסקה שאומרת כי המציאות מתעלה על חוקי המשחק. להיפך דווקא, בפסקה על שיפוט, תאימות לחוקים נרשמת כעיקרון מנחה עיקרי כדי "לא להמריד את השחקנים". אין ולו משפט שאומר דברים בסגנון "סכין בעין הוא סכין בעין".
איפה דווקא יש פסקה כזו?
המדריך למנחה של 4 בעברית, עמוד 22.
בקרב הכוחות לא מדברים על עולם המשחק אלא על הלוח והמצב המכני במשחק. לכן הפעלה שלהם בהכרח היא מנקודת המבט הטקטית של השחקן, לא של הדמות. אתה אולי יכול להצדיק את הפעולה "סיפורית" אבל זה רק פלאף.
באתגרי מיומנות אתה בוחר מיומנות לפי או מה שיש לו סיכוי לתת לך את התוצאה הרצויה (המיומנות הכי טובה שלך שאתה יכול להצדיק את השיממוש בה) או מה שיהיה הכי מגניב לסיפור. אתה פועל מהמטה, לא מנוקדת המבט של הדמות והסיטואציה שבה היא חיה.
הלוח והמצב המכאני הם דימוי מסוים למציאות של המשחק, וההפרדה הזו מאוד מוזרה. אם אני אשף במהדורה 5, יש מולי 3 זאבי אימים, יש מפת משבצות על השולחן שמראה לי אותם, ואני בוחר להטיל כדור אש כדי לפגוע בכולם- בחירה טקטית שאני כשחקן רואה כנכונה והדמות שלי תפעל כך כי האשף הוא בחור חכם, שנלחם בעבר, יודע את היתרונות של כדור אש נגד מספר אויבים ובמקרה גם רוצה לחיות. אז במהדורה 5 ההפעלה היא סיפורית, אבל אם אני במהדורה 4 ואני עושה בדיוק את אותה פעולה בעצם הבחירה היא טקטית וזה משחק לוח?
וגם אם אנחנו מדברים על בחירות יותר מכאניות. הלוחם יודע איזה אויבים מסוכנים וחשוב לוודא שלא יגיעו לאשף, גם בתוך עולם המשחק. וגם כוח שכתוב כ"אתה פוסע 4 משבצות ומתקיף כל אויב סמוך" זה הלוחם שלי יודע שהוא רוצה לתפוס את העמדה בה הוא יכול לעצור הכי הרבה אויבים מלהגיע לחבריו (כי הוא משוריין וחזק ויודע שהוא מסוגל להתמודד עם מה שהם לא, וכי הם סומכים עליו), והוא אדם בעל ניסיון בקרבות יודע לקרוא את הקרב טקטית. למה זו לא בחירת דמות?
וגם ההנחה על אתגרי מיומנויות גם די שגויה, ואנשים פשוט לא משחקים ככה. גם אם קל יותר לשקר למטרה סיכוי טוב שהכוהן ייבחר דווקא בכל זאת להשתמש בדיפלומטיה, כי ככה הדמות שלו מרגישה לנכון לפעול, כי הוא איש אמת והוא לא ישקר גם אם זה יועיל לו. יש כאן איזושהי הנחה סמויה שבמהדורה 4 המשחק לא נראה ככה אבל בכל מהדורה אחרת כן... והיא לא ברורה. וכן, כנראה במצב כזה לכוהן יש הכשרה בדיפלומטיה ולא בתרמית, אבל גם אם אין לו הכשרה באף אחת מהמיומנויות ההנחה שהפעולה תהיה מנותקת מהפלאף פשוט מנותקת מאיך שהמשחק משוחק.
אני זוכר איך הזדעזעתי מזה שאפשר לפספס עם קליע קסם, אבל בדיעבד אני חושב שזה ממש בסדר, והניסיון לשמור בקנאות על כל quirk היסטורי מביא איתו יותר נזק מתועלת. אבל אני מתקרב לrant שלי על רשימת הלחשים של מו"ד אז אעצור כאן
אני חושב שאפשר לראות את זה עכשיו כשה-Remaster של פאת'פיינדר 2 מבצע צעדים אקטיביים כדי להבדיל עצמו ממו"ד, ופתאום המון מוסכמות ישנות מעורערות- והשינויים לא בהכרח שליליים. חלקן דברים קטנים (צמצום רשימות לחשים ואיחודי לחשים שנותרו כסמל לעבר), חלקם דברים בינוניים (הוספת זני דרקונים, הסרת נטיות) וחלקם דברים גדולים שיוצרים הלם ואנטי ראשוני (הסרת מסורות לחשים, שאני כרגע מתנגד לזה עם מעט הסתייגויות). עכשיו הם בתהליך של לנסות לראות בדיוק איזה "פרות קדושות" אפשר או אי אפשר לשחוט, ושווה בעיניי לעקוב גם בשביל לראות את השינוי הזה מתרחש "מולנו".
עכשיו, אני חושב שכל מהדורות המו"ד חוטאות בדבר לרמות כאלו ואחרות באמת. בעיני דוגמה מעניינת זה התקפות מזדמנות. מחיפוש בגוגל הבנתי שיש להתקפות מזדמנות שורשים במהדורות הישנות יותר, וב-3.5 זו מכאניקה מאוד חשובה שמגדירה הרבה מהדברים במשחק (התקפות מזדמנות על אשפים שיכולות לבטל לחשים, לוחמים עם הישג שמתבססים עליהן). במהדורה 4 לעומת זאת... זה שריד מוזר. התקפות מזדמנות הן לא כאלו משמעותיות כאן, לחצי מהדמויות גם הקרביות אין שימוש בהן עד שיצא כישרון ספציפי שנועד לתקן זאת באיזו הרחבה, על סף בלתי אפשרי לדמויות לקבל הישג מאיים (
כתבתי פעם נתיב מופת רק על הקונספט של לקבל הישג מאיים קבוע כד"ש), ולמגוננים- שהם אלו שבאמת 'אמורים' להשתמש בהתקפות מזדמנות- כמעט תמיד יש מכאניקה נוספת להפריע לפעולות האויבים שנועדה ישירות לעשות זאת וההתקפה המזדמנת היא כלי שהם לאו דווקא בכלל צריכים.
ואז אני מסתכל על 5, ששינתה את ההתקפות המזדמנות שעכשיו הן רק כשאתה יוצא משטח מאוים, ובעצם הגבילה אותן- אבל מהבנתי בגלל מיעוט החוקים הן עדיין משמעותיות מכאנית. ואולי הדוגמה היותר מעניינת- פאת'פיינדר 2, שם התקפות מזדמנות הן יכולת שיש רק לדמויות מסוימות- עם לוחמים שיש להם התקפה מזדמנת כמכאניקה בסיסית שהמקצוע בנוי עליה, ואחרים עשויים רק לקבל את זה בדרגה 5 ככישרון. וגם למפלצות, רק אלו שצוין במפורש מקבלות התקפות מזדמנות. בעצם עכשיו זה יכולת בסט הכלים כמו "אחיזה משופרת" או "רעל" שעליה הבסיס של מפלצת מתבסס. זה כלי פתאום הרבה יותר נדיר שלאו דווקא צריך להיות זמין לכולם "רק כי ככה זה היה לפני".
עוד דוגמה זה חוקי הפריקה או הניפוץ (שבירת חפצים). שהיו ב-3.5, אבל ב-4 נחתכו וב-5 רק פריקה היא חוק חלופי שלא כולם משתמשים בו, ואני לא רואה כעס רב בנושא. גם פה, שינוי מכוון רגע של מה שהיה יכול להיות פרה קדושה, אבל אולי דווקא כאן לאנשים היה פחות קשר רגשי לנושא.