• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /
  • עליית שרי הרונות מתחילה!

תמכו עכשיו בפרויקט החדש של הפונדק עם שלוש הרפתקאות בערכה אחת, הדפסה שנייה של ספר הבסיס ואוגדן המפלצות, והמון משחקי תפקידים, קסם, והרפתקאות

תכני משחקי תפקידים בגליונות WIZ הישנים מהניינטיז - יומן קריאה מתגלגל

למשל עלילות במורגן שהם לא אהבו, מאמרים שלא התאימו להם כל כך, בקשות לקצר או להאריך מאמרים (זה ספציפית אני מבין היום בתור עורך בעצמי, אבל אז זה נראה לי לא בסדר).

הנה הגיע ספטמבר. מאז שזכרתי את עצמי, זה היה החודש שבו חוזרים לבית הספר, אבל לראשונה זה פשוט היה עוד בוקר רגיל והתחושה המוזרה שאני וחברים שלי אנשים מבוגרים למרות שבכלל לא הרגשנו ככה. כבר לא ממש שיחקנו בצורה סדירה, חד"פים פה ושם וזהו בערך.

את גליון 65 כבר לא הייתה לי סיבה מיוחדת לקנות אז בואו נגלה אותו ביחד.

המדור של מורגן באזור החיוג הדי-קבוע שלו, עמודים 42-43. Wickedbar Wickedbar ציין שהמערכת של WIZ התחילה לצנזר לו את הכתבות - אבל כאן כנראה שהם לא מאוד הקפידו כי מדובר בסיפור על מורגן מבלה בחוף הים בלבוש מינימלי.

1743840795616.webp

בין התיאורים על איך הגברים בחוף מנסים למשוך את תשומת ליבה של המכשפה, יש גם תשובות לשאלות של קוראים. דורון רוקח רוצה לדעת איך לעקוב אחרי תנועת הדמויות בעולם ולחשב את מיקומן וקצב התנועה שלהן. אמנם במו"ד עצמה היו כללים לזחילת הקסים, אבל ההמלצה שדורון מקבל היא להשתמש בגישה מופשטת יותר, כולל לומר "עברו שבועיים והגעתם מהנמל להרים".

יוני לב מספר שהוא עבר ממוד"מ2 למרוצללים והוא רוצה המלצות לסרטי וספרי סייברפאנק. הז'אנר אף פעם לא היה מאוד דומיננטי בעברית, אבל בשנות התשעים הייתה לו עדנה מסויימת ואכן ממליצים לו על כמה כותרים. שימו לב לסרט שלא מוזכר כאן - מאטריקס, שיגיע לאקרנים רק בעוד שלוש שנים.

השאלה האחרונה היא של מישהו מקריית גת בשם יניב שרוצה לדעת איפה משיגים את משחקי הקלפים שערן כותב עליהם לפעמים ומפנים אותו לדבר עם חברת אוליב, שמייבאת אותם, כולל מספר הטלפון של החברה.

בעמוד 44 ערן בן סער ובר מייז חוזרים עם מדור התחמונים, אבל הפעם הוא מוקדש לא למשחקי תפקידים אלא לבניית חבילות וטקטיקות למג'יק. זה לא משחקי תפקידים, הלאה.

בעמוד 45 יש לנו כתבה באמת מעניינת של ערן בן סער על התאמה של הוריקסים, גזע אנשי האריה שהוזכר עוד לפני כמה גליונות וכמה שנים, למרוצללים. Wickedbar Wickedbar - לאיזה שיטה הם נוצרו במקור? רולמאסטר או מוד"מ?
ההצגה כאן של ההוריקסים היא לפי פורמט הגזעים הפסאודו-מדעי של מרוצללים, עם נתונים כמו מספר שיניים, משך ההריון ותקופת ההנקה.

בעמוד 46 יש לנו סיפור פנטזיה מאת שירה בלי שם משפחה על נער שעובר לעולם הפנטזיה של הספר החביב עליו. כתוב לא רע בכלל ועם טוויסט מסוים.

בעמוד 47 יש לנו חדשות משחקי תפקידים ממגוון המגזינים. אגב - אני לא בטוח לגבי העדכניות של החדשות הללו, כי למשל ערן הציג את המהדורה השנייה המורחבת של MERP כספר חדש ב1996 למרות שהוא יצא שלוש שנים קודם לכן, כנ"ל לגבי המהדורה הסטנדרטית של רולמאסטר שתוארה כחדשה בערך שנתיים אחרי שיצאה. אבל זה נסלח - למרות שכבר היה אז אינטרנט, העולם עדיין עבד בקצבים של העידן האנלוגי.

בחדשות אנחנו מקבלים עדכונים על משחקי קלפים חדשים, על מוצרים חדשים לקרב טכ', רולמאסטר ו-MERP וגם עדכון עצוב על זה ש"מסעות מסוכנים" נקבר קבורת חמור על ידי TSR. כזכור, המשחק עצמו היה של GDW (שבוויז הקודם עודכנו על פשיטת הרגל שלה), אבל בגלל שTSR הגישה תביעה להפרת זכויות יוצרים כי גארי גייגקס התחיל לעבוד על הרעיונות שלו עוד כשעבד אצלה, הזכויות עברו אליה וזה היה סוף המשחק.

1743842155502.webp

יש הטוענים שאם מיתוס (מסעות מסוכנים בגרסת הפנטזיה, היו אמורות להיות עוד גרסאות לשיטה לז'אנרים נוספים שלא יצאו מעולם) לא היה מועלם ככה מהשוק, לא הייתה שום מו"ד3 כי הוא היה תופס את הנישה הזו. אני מפקפק בכך, כי ממה שהצלחתי לראות היה מדובר בשיטה מסובכת ומסורבלת בסגנון האהוב של הניינטיז בעוד שמו"ד3 כבר בחנה אפשרויות חדשות לכיוון פשטות ואחידות (הכל יחסי כמובן...).

את גליון 65 גם אתם יכולים לגלות כאן בקישור.

בעמוד 45 יש לנו כתבה באמת מעניינת של ערן בן סער על התאמה של הוריקסים, גזע אנשי האריה שהוזכר עוד לפני כמה גליונות וכמה שנים, למרוצללים. @ W Wickedbar - לאיזה שיטה הם נוצרו במקור? רולמאסטר או מוד"מ?
בודאות לא למוד״מ. אבל אני לא זוכר אם לרולמאסטר או ל-Hero.

וגם עדכון עצוב על זה ש"מסעות מסוכנים" נקבר קבורת חמור על ידי TSR. כזכור, המשחק עצמו היה של GDW (שבוויז הקודם עודכנו על פשיטת הרגל שלה), אבל בגלל שTSR הגישה תביעה להפרת זכויות יוצרים כי גארי גייגקס התחיל לעבוד על הרעיונות שלו עוד כשעבד אצלה, הזכויות עברו אליה וזה היה סוף המשחק.
שנים אחרי האירוע הזה, כתב התביעה של TSR דלף לרשת וקראתי אותו. הוא היה דוגמא קלאסית לתביעת השתקה, כל שורה ושורה מהספרים של מיתוס צוטטה עם טענה שהיא מועתקת מאיפשהו ב-AD&D (למשל, שהמיומנות Medicine היא העתקה של הלחש ריפוי פצעים קלים), כשהרעיון היה של-GDW לא יהיה כסף לשלם למספיק עורכי דין שיכתבו תגובה לכל טענה וטענה. כמו כן, גיליתי שבטיעונים שלהם לא היה רק שגארי התחיל לעבוד על המשחק כשהוא עוד עבד ב-TSR אלא שהשם הנבחר לסדרת המשחקים היה בהתחלה Dangerous Dimensions (שזה נכון, כבר היו פרסומות של ״בקרוב״ עם השם הזה לפני שהחליפו את מימדים במסעות) וזה בקיצור DD, שכמובן בכוונה מזכיר את D&D.

על השער של גליון 66 יש את תמונת הקופסא של קווסט תוצרת הארץ בשם "שליט המימדים" - מישהו שיחק בזה אי פעם? לפי ויקיפדיה יוצר המשחק הוא אורן אובסטבלום ואם השם הדי לא נפוץ הזה נשמע לכם מוכר, זה בגלל שהוא הופיע כבר בWIZ, בתור ה"יועץ" של איל פיסצקי המסתורי, במסגרת הקומיקס "יאנוס" שרץ בין גליונות 5 ל-19. כאן בסקירה זה רק כמה דפים אחורה, אבל בזמן אמיתי עברו כבר ארבע-חמש שנים. feeling old?

בעמודים 42-43, במקום הכמעט-קבוע שלו, יש לנו את המדור של מורגן לה פיי ויש גם שאלות ותשובות.

אורי עוז רוצה לדעת כל מיני דברים על מרוצללים אותה רכש לאחרונה - ביניהם האם אפשר להגדיל ישות? (בעיקרון לא, זו תכונה שמשפיעה על יכולת הקסם ויורדת ככל שמשתילים יותר השתלות קיברנטיות, כחלק מניהול המשאבים של המשחק), או מה מיוחד בטוטם חרק - מסתבר שמסיבה כלשהי, טוטמי חרקים מזוהים עם שמאנים מרושעים ומופיעים בספר הרחבה בשם The Grimoire שלא תורגם לעברית מעולם למרות שכאן מורגן מעריכה שאולי יתורגם. כאן צוות המדור גם מפנה את כל מי שרוצה מוצרים של HERO, רולמאסטר וכמובן מרוצללים, לחברה המפיצה אוליב. בכלל, שווה להקדיש פוסט נפרד לתולדות החברה הזאת ולחברות משחקי תפקידים אחרות שפעלו בארץ כדי להפריד בין האגדות האורבניות למציאות.

קוראת בשם ענת (בלי שם משפחה, כנראה מדיניות עקבית עם מכתבים של בנות, אולי כדי שלא יחפשו אותן ב144 וינסו להציע להן חברות) רוצה לקבל הסבר מה זה כל הקיצורים קב"פ, נק"פ דרג"ש וכו' - אז נותנים לה מענה. אנחנו די בתקופה שספרי מו"ד נהיים קצת פחות נפוצים על המדפים ומיצוב בדעיכה, אז לשלוח אותה לקרוא את הספרים זו לא התשובה הנכונה בהכרח.

השאלה האחרונה במדור היא של פבל ייצקוב, שרוצה לדעת אם יש עוד קלפים של חיילי החורבן (מורגן עונה שיש והיא תתורגם, מה שכנראה לא קרה בסוף), איזה עוד משחקי קלפים עתידניים יש (מסע בין כוכבים למשל), אם יש משחק קלפים תת מימי (לא) ומה הקשר של המדור לחברת ICE שהם מזכירים כל הזמן:

1744358543755.webp

בעמודים 44-45 בר מייז ואבי סבג כותבים מדור תחמונים, על נושא שנכתב עליו בעבר לפחות פעמיים: איך הדמויות יכולות לברוח מהכלא? הפעם זה מתמקד בדמויות שלא נעזרות כל כך בקסם. הדוגמאות מלוות בסיפור מסגרת עם הדמויות מ"גיבורות להשכיר" - כארמה וברייבשאדו בכלא ובשלב מסויים אריק בא לנסות לעזור להן להשתחרר ועושה עיניים למפקדת המשמר. Wickedbar Wickedbar - אלה דמויות שהיו חלק מחבורת משחק במציאות או שהן נכתבו רק לצורך הסיפורים?

בעמוד 47 יש לנו מבזקי חדשות על משחקי התפקידים - כך למשל אנחנו מתבשרים שהמכירות של מרוצללים הן מצויינות ואפילו תרגמו את ההרפתקה "מריה כספיתן" (שגיאת הקלדה, זה מריה כספיתאי) ושמתכננים לתרגם גם את ההרחבות כמו קטלוג סמוראי הרחוב וכו' - מה שלא קרה בסוף, או שיטות נוספות כמו שחר האדמה (אכן תורגמה בהמשך), או MERP (לא קרה).

כמו כן אנחנו מתעדכנים פה על משחקי קלפים נוספים (זה היה טרנד רציני באותה תקופה), על ספרי הרחבה למרוצללים ולקרבטכ' (באנגלית כמובן) ועל מועדון משחקי תפקידים חדש בשם "דמיה" שמתמקד בשיטות שאינן מו"ד, שהוקם ע"י בלמ"ז ערן אקביה.

1744359257042.webp

קצת קצר הפעם מבחינת משחקי תפקידים ומרגישים את הדעיכה בתחום, אבל יהיו עוד כתבות משחקי תפקידים בהמשך.

את גליון 66 אתם יכולים לקרוא בעצמכם כאן בקישור.

כארמה וברייבשאדו בכלא ובשלב מסויים אריק בא לנסות לעזור להן להשתחרר ועושה עיניים למפקדת המשמר. @ W Wickedbar - אלה דמויות שהיו חלק מחבורת משחק במציאות או שהן נכתבו רק לצורך הסיפורים?
כארמה וברייבשאדו היו דמויות אמיתיות מקבוצה שלא החזיקה מעמד הרבה זמן, אם כי הגרסה הסיפורית שלהן לא ממש נאמנה למקור. אריק לא היה דמות שחקן, אבל יכול להיות שהוא היה דב״ש באחת ההרפתקאות שלהן. עבר יותר מדי זמן, אני כבר לא זוכר את כל הפרטים.

לא יודע כמה אנשים יודעים או זוכרים, אבל בערך מהתקופה ההיא והלאה היה על הכתיבה שלי יותר ויותר מגבלות. כשבסופו של דבר, שלוש וקצת שנים אחרי, הרמנו את אתר Demons, במורגן הראשון שכתבנו ל-Demon Times היא חוגגת בזעקות שימחה ש-״נו מור צנזור!״
זוכרת, בהתחשב בכמה דברים שכן עברו את הצנזור ( עובדת התוהו שמסתובבת ומאשימה פלדינים תמימים באונס) זו היה אחד הדברים הכי מרתיעים בו.

אני תוהה איך הקוראים הצעירים יותר, אלה שלא נולדו בכלל כשWIZ כבר היה משהו ששייך לעבר, רואים את "קפסולות הזמן" האלה.

נדמה שלי שאת גליון 67 אחי הקטן קנה כי אני זוכר ששיחקנו ב"הנסיך הפרסי 2" שהיה מצורף אליו, אבל אני לא זוכר שקראתי אותו בזמן אמת. על השער יש תמונה מהמשחק quake שהיה להיט גדול בזמנו.

חוש הצנזורה של WIZ כנראה לא היה חד במיוחד - בעמוד 37 בלמ"ז רועי ג'נינגס (בטח תרגום של רוי ג'נינגס כי הכתבה נראית מיובאת ומתורגמת?) מסקר משחק בשם CatFight שדומה למורטל קומבט רק שהוא עוסק בנשים בלבוש מוגזם שמתקוטטות ומתמרחות בבוץ. אין ספק, מאוד חינוכי ומתאים למגזין לילדים ונוער - למרות שהתמונות המצורפות לא כוללות בגדים שאי אפשר לראות בחופש הגדול בקניון עזריאלי.

המדור של מורגן נמצא כמובן בעמודים 42-43, שכבר נראה שרשומים על שמה בטאבו. יש איזה סיפור רקע כרגיל, אבל גם שאלות.

דור (בלי שם משפחה אבל מצויין שהוא מכרכור) שואל מה קורה לסוס שאלכימאי הופך לסוס רפאים מבחינת התכונות וגם כמה שאלות טכניות על הקסם הפולחני שערן כתב עליו לפני כמה גליונות וגם שאלות טכניות נוספות על מקצועות הנזיר והחקיין שהוצגו בWIZים קודמים. הוא מציין שהוא לא מבין למה בכלל צריך קסם פולחני אם יש לחש משאלה וזה מה שעונים לו:

1744456995869.webp

אמירה שתקפה גם היום.

בהמשך, דוד מחיפה שואל מה הנזק שחץ קרב עושה ליצור בגודל גדול - אם אני זוכר נכון הייתה איזו תקלת הקלדה בספר השחקן של מוד"מ2 בעברית ולכן הנתון (1ק8, כמו ליצור בינוני וקטן) לא היה שם. כמו כן הוא רוצה לדעת מה קורה אם מוציאים דיבוק ממישהו והאם הוא עובר ליצור אחר בסביבה (כן - וגם נותנים לו עוד עצה שטובה גם היום: משחקי תפקידים הם לא רק חוקים, אם משהו הגיוני בעולם הוא גם הגיוני במשחק) ולסיכום שואל אם "אגדות ומסורות" קיים למוד"מ2 - התשובה לשאלה האחרונה היא שכן, legends & lore שהוא סוג של אסופת מפלצות של גיבורים אפיים ואלים, היה אחד המוצרים הראשונים שיצאו למוד"מ2 אבל הוא לא תורגם מעולם (ולדעתי האישית טוב מאוד שלא).

בעמוד 45 ערן, אבי ואחד אסף ארבל שהוזכר מידי פעם בכתבות כמישהו שמשחק איתם אבל מופיע פה לראשונה ככותב, מספרים על דמויות של Dark Champions - סופר גיבורים אפלוליים שנלחמים בפשע וברשעים בגישת "המטרה מקדשת את האמצעים" ומסתמכים בעיקר על טכנולוגיה ותושיה ופחות על כוחות-על. הכתבה מלווה בדוגמאות למעלליו של "רוצח הירח הכחול" שמחסל עבריינים אבל נחשד כפושע אלים בעצמו.

1744457475134.webp

אה, זה צריך להיות סטר ולא סתר - רשלנות בעריכה הלשונית?

בעמוד 45 ערן בן סער מציג לנו דוגמא לדב"ש של גיבור אפל כזה, בשיטת הגיבור. הייתי מצפה שהוא ישים שם את "רוצח הירח הכחול" אבל במקום זה יש דמות של קרינמינולוג מדעי שמאס בכך שפושעים משתחררים והחליט לצאת לחסל אותם בעזרת חליפה מיקרו-ביולוגית שמגנה עליו, אותה פיתח בזמנו הפנוי. החליפה מחליפה צבעים בין גווני אפור ושחור ולכן הוא בחר לעצמו את הכינוי "איש הרפאים".

1744457714617.webp

בעמוד 46 יש לנו כתבת חוץ - יריב דקל מציע להוסיף תכונות נוספות למוד"מ, בהשראת שיטות אחרות וקצת בצורה דומה דמיון חשוד למה שהיה באמת באותו זמן ב"מהדורה 2.5" המוכרת גם כ player's option.

בעמוד 47 יש את מדור חדשות משחקי התפקידים. הפעם מעדכנים אותנו על מוצרי מרוצללים שיצאו באנגלית, ביניהם הספר Virtual Realities 2.0 שהוא לא המשך לספר הקודם באותו שם אלא איתחול שלם למטריקס של מרוצללים. מעניין אם התייחסו שם לאפשרות של אינטרנט סלולארי, שעדיין הייתה חצי-מדע-בדיוני בנובמבר 1996. מלבד זאת יש לנו עדכונים על מוצרים לשחר האדמה (עדיין רק באנגלית, גם השיטה עצמה טרם תורגמה), לקרב טכ' ולMERP.

בעצם, כבר בגליון הזה במדור חדשות הטכנולוגיה בעמוד 5 מדברים על האפשרות המוזרה הזו של להתחבר לאינטרנט דרך הסלולארי, שבאותה תקופה הגיע עם חשבון מפנק של מאות שקלים בחודש כי כל דקת שיחה עלתה כסף והרבה:

1744458319785.webp

אה, תראו איזה רעיון מוזר - עכבר לאינטרנט, עם גלגלת לגלגול מסכים ארוכים. זה סיפור המקור של מה שיש עכשיו בכל בית ואז היה חידוש מרעיש:

1744458419601.webp

את גליון 67 אפשר לקרוא כאן בקישור.

אני תוהה איך הקוראים הצעירים יותר, אלה שלא נולדו בכלל כשWIZ כבר היה משהו ששייך לעבר, רואים את "קפסולות הזמן" האלה.
בעיקר שהניינטיז נשמעים כמו חצי גיהינום-חצי סמים פסיכודליים בתוך מסטיק בזוקה.

זה החודש האחרון של שנת 1996 והגליון הוא גליון 68. על השער שלו יש ציור מרהיב של F-22 מאיזה סימולטור. תחשבו על זה שחמש שנים קודם לכן גם היו ציורים של F-22 מסימולטורים בWIZ אבל אז הם עוד השתמשו בשם הפרוייקט ATF וגבלו במדע בדיוני. בכלל, הרבה דברים שבWIZים החד-ספרתיים עדיין היו קוריוזים טכנולוגיים או מדע בדיוני, הם כבר משהו שיש בכל בית כמו תקשורת בין מחשבים, כונני דיסקים (היום זה כבר היסטוריה עתיקה), מדפסות הזרקת דיו צבעוניות ואפילו טלפונים סלולאריים - הם עדיין היו מאוד יקרים ולחלק מהחברים שלי שכבר היו בצבא ההורים פשוט קנו טלפון נייד שנקרא "מנגו" שהיה זול יותר ויכל לקבל שיחות (על חשבון המטלפן) אבל לא באמת להוציא בלי פרוצדורה מסורבלת-משהו שכללה כרטיס תשלום מוזר של בזק שנקרא "בזקכרט".

הגלגלת של העכבר (שהוצגה בגליון הקודם) מובילה אותי בבטחה לחניה הקבועה של מורגן בעמודים 42-43. עדיין יש שם כמה שאלות, אבל לא תמיד ברור מי שלח אותן, למשל:

1744532622124.webp

כנראה האנשים האלה שלחו את אותה שאלה או שאלות דומות - כמו איפה ניתן להשיג את רולמאסטר (נותנים להם את הטלפון של אוליב היבואנים) או האם לחש הנפשת מתים עובד על דמויי אדם ענקיים (כן).

מישהו שמתואר בתור הדחליל מהקוסם מארץ עוץ שואל שאלות על מרוצללים ורולמאסטר - על רולמאסטר הדחליל רוצה לדעת איך מתחדשת המאנה של הקוסם (יש לזה כמובן טבלה מפורטת, אבל שנת לילה ערבה תחדש הכל) ולמה זו נחשבת שיטה מציאותית אם ארנב או אוגר יכולים להרוג את הדמות שלך במכה - האשמה שערן ואבי מכחישים בתוקף - אבל האם באמת יש לזה היתכנות בחוקים? נציין שבמוד"מ2 ארנב יכול להרוג קוסם בדרגה 1 בכמה בעיטות (שכל אחת גורמת לנזק של 1 נק"פ), או לוחם בדרגה 1 ביותר בעיטות.
בנוגע למרוצללים, הדחליל שואל מה קורה במרוצללים אם יורים צרור שמכיל כמה סוגי תחמושת שונים - כאן עונים לו שבמרוצללים כל מחסנית מכילה רק סוג אחד של תחמושת אז זה לא אפשרי. תכלס זה נוח מבחינת שיטת הקרב המסובכת גם ככה של מרוצללים, אבל די רחוק מהמציאות - באקדח הפרטי שלי, למשל, הכדור הראשון הוא 9 מ"מ ארוך לחץ מוגבר (P+) רגיל, אבל עשרת הכדורים שאחריו הם הולופוינט.

בהמשך, דרקון אפור שמציג את עצמו כ"ליאור" שואל אותם על שיטות סייברפאנק בעברית (יש רק מרוצללים וזה סייברפאנטזיה) ומתי יגיע לארץ משחק הקלפים של קרב טכ' (עוד לא יצא גם בחו"ל).

בעמוד 44 ערן בן סער מסקר משחק תפקידים מוזר ומבוסס קלפים של החברה החדשנית והנועזת WIZARDS OF THE COAST.

1744533807126.webp

המשחק עצמו יצא שנה קודם לכן ודי לא הצליח כלכלית עד שנזנח על ידי וויזארדס ומאז נמכר כמה פעמים בין חברות שונות. מסתבר שהוא עדיין מופץ בצורה כזו או אחרת לחובבי הז'אנר והמשחקים המיוחדג'ים והבלתי-שחיקים.

בעמוד 45 ערן בן סער מציע כללים למרוצללים עבור טיפוס דמות חדש - הכתב.

1744534129503.webp

בעמוד 46 יש לנו כתבת חוץ - תומר ירדן מספר על ארגון חוצה מישורים ומימדים בשם "גילדת נווטי העולמות" שפועל להילחם נגד הרשע ולמען החופש והאושר של אנשים בכל עולמות המשחק באשר הם, כל עוד מדובר בעולמות פנטזיה כמובן.

1744534291037.webp

בעמוד 47 יש לנו עדכונים מחדשות משחקי התפקידים - בעולם של קרב טכ' עובדים על משחק קלפים בעוד שיש לשביתת הנשק בתוך היקום המשחקי עוד 9 שנים עד לסיומה. כמו כן, יש עדכון שעובדים על שיטה אוניברסלית פשוטה בשם FUZION שכבר הוזכרה בגליונות קודמים - ספוילר: השיטה אכן תצא לאור כשיטה חינמית, לא תהיה מוצלחת במיוחד אבל תתורגם לעברית - אפשר אפילו להוריד עותק שלה בפונדק.

החדשות המרעישות באמת הן אלו מהעולם של מרוצללים - כצפוי, דנקלזאהן, מנחה טלויזיה פופולארי שהוא גם דרקון, ניצח בבחירות לארה"ב-קנדה (שהתאחדו במרוצללים) אבל קצת אחרי ההשבעה שלו נרצח בפיצוץ קסום ומסתורי!

1744534746556.webp

שנת 2057 זה כבר לא כזה עתיד רחוק דרך אגב- זה בעוד 32 שנים ולצורך הפרופורציה, גליון WIZ שאנחנו מדברים עליו כאן הוא מלפני פחות מ-29 שנים, כשהרעיון של נשיא כוכב טלויזיה עם אישיות של לטאה חמדנית באמת נראה כמו פנטזיה-סייברפאנק מוזרה.

כרגיל, גליון 68 עצמו זמין בקישור.

המשחק עצמו יצא שנה קודם לכן ודי לא הצליח כלכלית עד שנזנח על ידי וויזארדס ומאז נמכר כמה פעמים בין חברות שונות. מסתבר שהוא עדיין מופץ בצורה כזו או אחרת לחובבי הז'אנר והמשחקים המיוחדג'ים והבלתי-שחיקים.
אני יכול לאשר שתמכתי בגרסה המחודשת בקיקסטרטר ומאז שזה הגיע זה יושב לי על המדפים השונים תוך מעברי הדירות מבלי ששיחקתי בזה.

כן שיחקתי בסוג של שילוב בין השיטה הזו לבין השיטה של אמבר שנקרא "אמברווי" במשחק כנס שבו כל שחקנית שיחקה דמות שנלקחה מהצללים על ידי אצילת אמבר או תוהו על מנת להתחרות בתחרות האפיה הבין-עולמית הגדולה, כשהמנצחת תזכה לעשות קייטרינג לחתונה בין בת אצולת אמבר לבין איזה נסיך תוהו.

אגב, חלק גדול מה"חדשות" מעולם משחקי התפקידים שפורסמו בWIZ, הגיעו באיחור של שנה ויותר (כמו הסיפור עם הנשיא הדרקון) - אבל בזמן אמת אף אחד לא שם לב.

על השער של גליון 69 מינואר 1997 מופיעה דמותה הדדנית של לארה קרופט, הגיבורה האייקונית של המשחק "שודדת קברים" (באנגלית זה נשמע טוב יותר) שיצא חודשיים קודם לכן והפך ללהיט מתמשך עם המוני המשכים וגם סרטים.

הכתבה הראשונה עם התיוג של "משחקי תפקידים" היא בעמוד 44 בו ערן בן סער מסקר משחק לוח של קרבות חלל בשם "מוות שקט", אבל משחקי לוח אינם משחקי תפקידים. הלאה.

בעמוד 45 ערן בן סער מציג סקירה לא שיטתית מאוד של היסטוריית משחקי התפקידים - בהתחלה היו רק מו"ד ומוד"מ, אחר כך שיטות נוספות ולימים גם דרכי משחק נוספות - משחק חי, משחק בהתכתבות בדואר, משחק במיילים ו... משחקי קלפים כמו מג'יק, שמשום מה מתואר כסוג של משחק תפקידים.

1745053523384.webp

בעמוד 46 יש כתבת חוץ של ירון פרי, שמציג רעיונות להשתלות קיברנטיות למרוצללים - הוא מאוד אוהב את הרעיון של קיברה, אבל ספר הכללים של השיטה לא מכיל מספיק ממנה, אז הוא המציא כמה רעיונות משלו - דברים כמו השתלות שמגבירות את החושים, או למשל בלוני חמצן קטנים שמחוברים לריאות.

1745053682788.webp

בעמוד 47 יש לנו חדשות משחקי תפקידים - חצי מהסקירות בכלל עוסקות במשחקי קלפים או לוח, אבל יש גם כמה עדכונים מהתחביב עצמו - למשל משחק בסגנון יפני בשם Bubbelgum Crisis שהולך להשתמש בחוקים של שיטת פיוז'ן החדשה - המשחק הולך להתרחש בעתיד הרחוק של שנת 2003. feeling old yet?
כמו כן יש גם עדכון על משחק חדש בשם of gods and men שהיה אובסקיורי ולא מוכר לפני, בזמן ואחרי שהגיע לשוק.

1745053935524.webp

סך הכל גליון חלש שמדגים כמה בשנת 1997 כבר היינו ממש עמוק בתוך יובש מבחינת התחביב.

מוזמנים להתרשם בעצמכם מגליון 69 בקישור המצורף.

באופן כללי לפני עידן האינטרנט ומהפכת המידע היה לוקח ימים, שבועות וחודשים עד שמתעדכנים, בטח כשמדובר במדינה קטנה אי-שם במזרח התיכון.

בנוגע ליובש בתחביב, אני חושב שבשנות התשעים הלהיט העיקרי היה עולם האפלה, ולמעט המשחק הזה היה עשור יחסית רדום ומשעמם, בטח ביחס לשנות השמונים העליזות וגם ביחס להתלהבות מהרשישון הפתוח של ק20 שהגיעה כמה שנים לאחר-מכן. יכול להיות שהיום יוצאים יותר מוצרים לאור בחודש, אבל לא מאמין שבדפוס.
עם זאת, כמי שגדל ושיחק בעיקר בעשור הזה, בהחלט היה לי כיף, גם אם לא לתחביב.

לפני עידן האינטרנט ומהפכת המידע
ינואר 1997 זה לגמרי בתוך עידן האינטרנט.

אני חושב שבשנות התשעים הלהיט העיקרי היה עולם האפלה, ולמעט המשחק הזה היה עשור יחסית רדום ומשעמם
כמו שאנחנו יכולים לראות ביומן הקריאה הזה, בארץ התקופה הפעילה-מאוד הראשונה בתחביב הייתה במחצית הראשונה של שנות התשעים, עם דעיכה מסויימת לקראת סוף העשור.

אבל חשוב לשים לב שWIZ הוא רק נקודת מבט אחת על התחביב - בעוד שבBBSים ואחריהם באינטרנט (כנס IGOR הראשון היה כבר ב-1994 או אפילו 1993) אנשים בארץ דיברו המון על ומפאייר ופה ושם גם על קריאתו של קת'ולהו, אלו שיטות שפחות עניינו את ערן, שהיה הכותב המרכזי ורוב הזמן גם היחיד של WIZ על משחקי תפקידים.

על השער של גליון 70 יש לנו תמונה מצויירת של איזה קטין לבוש בעל חזות דרום-אמריקאית שמסתובב בג'ונגל לבוש בחתיכת בד אדומה. הוסיפו כיתוב שמסביר שזה מתוך משחק בשם "קיאקו והלילה האבוד" שכנראה היה אבוד גם במציאות כי אני לא מכיר אף אחד ששיחק בו.

החודש הוא פברואר והשנה היא 1997. זה גם החודש של אסון המסוקים אבל מן הסתם WIZ ממשיך להיות בועה של אסקפיזם. עם זאת, במדור האינטרנט יש קצת התייחסויות לאקטואליה שקשורה לרשת:

1745574060436.webp
כן כן, פעם לפני הרבה שנים הבית הלבן חשב שסחר חופשי זה רעיון טוב, כשטראמפ היה סתם פושט רגל ססגוני ואילון מאסק היה עסוק בלהתרגל לזה שלעובדים הכושים בבית הוריו יש זכות הצבעה. feeling old yet?

המדור של מורגן לה פיי נמצא במיקום הקבוע שלו, עמודים 42-43. למישהי בשם ענת יש שאלה על קרבות במקלעת (מאטריקס) במרוצללים, קובי שואל למה במרוצללים התכונות לא משפיעות על כשרונות (נותנים לו הצעה לחוק בית), על חוקים לגבי הגזעים כשיוצרים דמות והאם יתורגמו עוד מוצרים לשיטה - אומרים לו שתרגמו כבר הרפתקה (מאריה כספיתאי) וספר קריאה (אל תתעסק עם דרקון) ושימשיכו לתרגם עוד מוצרים כי הרבה אנשים אוהבים את השיטה - ספוילר, לא תרגמו יותר כלום.

בעמוד 44 ערן בן סער ובר מייז כותבים את מדור התחמונים, עם הדמויות של הגיבורות להשכיר כארמה וברייבשאדו שמדגימות עצות שאינן תלויות בשיטה איך לחקור מבוכים - לצייר מפה, להצטייד בציוד כמו חבלים, יתדות נגד ערפדים וסירות מתקפלות וכיוצא בזה. ממליצים לשחקנים גם לצפות למבוכים עם טוויסט:

1745574786863.webp

בעמוד 45 ערן בן סער מסקר בקצרה את השיטה קריאתו של קת'ולהו, שבאותה תקופה נחשבה לשיטה המועדפת על שחקנים שנהגו לטעון שהם מתוחכמים ומשכילים, שמשחקים שיטה באנגלית ולא כמו הילדים שמשחקים מו"ד ומרוצללים, אבל מצד שני הם לא גותים הומו-סטרייטים או פאנקיסטים בורגניים שמשחקים ומפאייר.

1745575111193.webp

בעמוד 46 יש לנו כתבת חוץ, סקירה של ירון קוגלר על "הגניזה", הלא הוא The Grimoire , ספר הרחבה לשיטת הקסם של מרוצללים, שעדיין לא תורגם לעברית ולא יתורגם לעולם, למרות שלכתבה מצורף בתיבת טקסט מסר מדרור זיתוני מחברת אוליב שהספר יתורגם בחודשים הקרובים.

Wickedbar Wickedbar - מרוצללים היה להיט כמו שאפשר להתרשם מהדיבור עליו בWIZ? או שיותר אנשים דיברו עליו מאשר ממש שיחקו בו? היו באמת תוכניות לתרגם ספרים נוספים?

בעמוד 47 יש לנו חדשות ועדכונים על משחקי תפקידים, קומיקס וספרי פנטזיה. זוכרים שלפני ארבעה חודשים בגליון 66 התבשרנו על הקמת "מועדון דמיה" למשחקים שאינם מו"ד? אז מסתבר שהם הרימו בחנוכה כנס של ארבעה ימים שזה די מרשים.

1745575560922.webp

אוליב, החברה של דרור זיתוני שהייתה מעורבת בדמיה, גם מכריזה על היורש של טד"י (טורניר דרקונים ישראלי) - טמ"י (טורניר משחקים ישראלי) שצפוי להתקיים בפורים.

1745575657126.webp

כמו כן אנחנו מתבשרים שחברת אוליב (הגליון הזה די סובב סביבה...) תרגמה את הכרך הראשון בטרילוגיית "סודות הכוח" של מרוצללים שנקרא "אל תתעסק עם דרקון". שאר הסדרה לא תורגמה וגם את הספר הזה לא יצא לי לקרוא ובקושי ראיתי אותו בחנויות.

עדכון אחרון הוא על השיטה FUZION והמשחק שעושה שימוש בחוקים שלה - משחק האנימה Bubblegum Crisis. לפי העדכון, המשחק נמכר היטב אבל אנשים לא ממש משחקים בו - פשוט רצו לראות איך השיטה עובדת.

סך הכל אנחנו יכולים לשים לב שבשלב הזה של המחצית השנייה של שנות התשעים יש בWIZ ובקהילת התחביב שמסביבו SHIFT מסויים למרוצללים כי זו הייתה השיטה הנגישה בעברית בזמן שמו"ד התחילה להעלם מהשוק יחד עם מיצוב.

את גליון 70 אתם יכולים לקרוא בעצמכם כאן בקישור.

@Wickedbar - מרוצללים היה להיט כמו שאפשר להתרשם מהדיבור עליו בWIZ? או שיותר אנשים דיברו עליו מאשר ממש שיחקו בו? היו באמת תוכניות לתרגם ספרים נוספים?
זו שאלה מצויינת לשאול באותו הגיליון בו מזכירים את טמ״י הראשון. אם לא יודעים - את כנסי טמ״י ארגנתי אני, ביחד עם אבי סבג, זיו קיטרו ולפעמים גם אמיר איתן, עבור חברת אוליב, ואני זוכר את סטטיסטיקות המשחקים כמעט בע״פ. בטמ״י הראשון, שמוזכר כאן, על כל שלושה שולחנות של AD&D היה שולחן אחד של מרוצללים. תוך שנתיים היחס הזה התאזן, ובכנסי טמ״י המאוחרים היתה כמות זהה של שולחנות AD&D ושולחנות של מרוצללים. אז כן, להיט רציני בארץ.

לדעתי הפופלאריות של מרוצללים נבעה משלוש סיבות:
  • הפך קשה יותר ויותר להשיג ספרי מוד״מ (כמו שקראו ל-AD&D) בעברית, משום שחברת מיצוב נעלמה לה מהנוף באזור 96-97.

• דרור זייתוני, המנהל של חברת אוליב, השקיע המון משאבים בלהכניס את מרוצללים לחברות חוגי משחקי התפקידים - וזה עבד. באזור 98-99 כל חברות החוגים הרציניות הריצו מרוצללים במקום או בנוסף למבוכים ודרקונים.

• זה פשוט משחק עם קונספט מדליק לאללה. פנטזיה גבוהה פוגשת סייברפאנק אפל. אלף מטיל לחשים לצד אלף עם רובה סער יורים ברקים ועופרת לכיוון האורקים ששומרים על משרדי התאגיד. המשחק הזה היה, בימי מהדורות 2 ו-3 שלו (היום הם ב-5) מאד פופלארי גם בחו״ל בדיוק בגלל הסיבה הזו.
השאלה המתבקשת כמובן היא למה לא תורגמו עוד ספרים. אני באמת שלא יודע, חברת אוליב החליטה לתרגם את שחר האדמה (Earthdawn) אחרי מרוצללים, אבל הוא היה משמעותית פחות מוצלח. אולי זו הסיבה. לא יודע.

בכנסי טמ״י המאוחרים היתה כמות זהה של שולחנות AD&D ושולחנות של מרוצללים. אז כן, להיט רציני בארץ.
לי זה נראה קצת אחרת - שיטה חיה ומופצת עם חברה שתומכת בה ודוחפת אותה מצליחה להשיג רק תיקו מול שיטה מתה שהיא כבר "זומבי", בלי תמיכה ובלי תכנים חדשים.

כבר בסוף שנות ה-90 היו כל-כך הרבה חוגי משחקי תפקידים שאפשר לדבר על חברות רציניות לעומת לא רציניות?!
בפריפריה שגדלתי בה לא היו חברות חוגים ובאופן כללי בקושי היו חוגים (עישון אמנותי ופיצוח גרעינים לרוחק לא נחשב) אבל מאוחר יותר יצא לי לשמוע מאנשים שהכרתי מהמרכז שלהם דווקא היו כאלה.

החברות המוכרות בתחום היו קצת יותר מאוחרות - "הארה" שעדיין קיימת הוקמה ב2001 - אם כי נראה שהיום היא מתעסקת בתחומים קצת יותר סקסיים כמו חוגי כטבמי"ם ואין משחקי תפקידים בסילבוס שלה. הייתה גם חברה בשם "משכילון" שאני לא מוצא באינטרנט עדויות לכך שהיא עדיין פעילה או קיימת, שכנראה הייתה מוקדמת יותר כי לפי הכתבה הזו בגלובס מ-2005, המייסד של "הארה" אורן חן היה הסמנכ"ל שלה ופרש ממנה בסכסוך שכלל גם המון רעש משפטי.

הגענו כבר למרץ 1997 ולגליון 71 שעל השער שלו מתנוסס החייזר האהוב מסרטי "הנוסע השמיני" כשהוא פוער את פיו נוטף הריר כאילו היה בביקור אצל רופא שיניים.

אני לא זוכר אם זה היה בסוף פברואר או בתחילת מרץ, אבל בכל מקרה בטווח הזמנים הזה נסעתי לטייל לבדי בלונדון למשך שבוע - הזמנתי את עצמי להתארח אצל סטודנטית בריטית שהכרתי במונית בארץ כמה חודשים לפני כן ושמרתי איתה על קשר והתנחלתי אצלה כמה ימים.

בערב היא והשותפות שלה הפליאו אותי בכשרונן לשתות המון אלכוהול, אבל במהלך היום כשכולן היו בלימודים אני הייתי עולה על הרכבת התחתית מהשכונה המפחידה שהן גרו בה ומבקר לי במוזיאונים ואתרים שונים. בין השאר התפעלתי מכמות ספרי משחקי התפקידים שהיו בחנויות מיינסטרים כמו וירג'ין וHMV שעיקר התמחותן במוזיקה וכיו"ב.

הרבה כסף לא היה לי, ככה שקניתי מעט מאוד דברים (בין היתר את הספר Defilers and Preservers של Dark Sun עם חוקים מגניבים לקוסמים, כולל הפיכה לדרקון!) אבל כן ביליתי בלעלעל בכל מיני מוצרי מוד"מ שמעולם לא ידעתי שהם קיימים ובכל מיני שיטות מוזרות שלא יובאו לארץ - כלומר, באלה שלא היו ארוזות בצלופן ואקום או בערכות קופסא שיכלתי רק לקרוא את הכריכה שלהם ומה שכתוב מאחורה.

בסוף החודש נסעתי עם חבר ותיק מקבוצת המו"ד שלי עוד מהחטיבה אל לשכת הגיוס האזורית ושם עלינו על האוטובוס לבקו"ם, מקום אליו נשוב שנינו בעוד שלוש שנים. אם עד עכשיו עוד היינו בהכחשה, הילדות שלנו נגמרה עכשיו רשמית ובאופן סופי.

ככה שבזמן אמת, לא ממש יצא לי לקרוא את גליון 71 כי הייתי עסוק בדברים אחרים וכבר לא עקבתי אחרי WIZ. אז מה יש לנו כאן?

בדרך לכתבות משחקי התפקידים, אני עובר ברפרוף על תחרות חידות שנערכה בין כמה גיימרים צעירים. אחד השמות מוכר לי מהעבר מפורומי התחביב, אולי הוא עדיין קורא כאן וירצה להציג את עצמו.

בעמוד 22 יש כתבה שמסקרת את המשחק הטקטי Steel Panthers 2 שעוסק בקרבות שריון במחצית השניה של המאה ה-20 (קודמו עסק במלחמת העולם השנייה) וזה מזכיר לי שיש לי עוד אתגר כתיבה עצמי שקצת הזנחתי ואני צריך לחזור אליו.

בעמודים 24-25 יש לנו סקירה מתפעלת ממשחק המחשב "דיאבלו" שהולך לעשות הרבה נזק מתמשך לאופן שבו אנשים תופסים משחקי תפקידים, שלא לדבר על הזוועה שיצאה לימים למו"ד3 - "שחק בדיאבלו ללא מחשב!".

אבל אתם פה בשביל כתבות על משחקי התפקידים, לא כדי לקרוא את עצמי חושב בקול רם, בעיקר כי אני לא כזה מעניין. הלאה.

בעמודים 42-43, כרגיל, יש לנו את המדור של מורגן. מסתבר שהעורך של WIZ לא אהב את ההתרכזות של צוות הכותבים בסיפורי מסגרת משונים והוא מביע בפניהם את תלונות הקוראים שאין מספיק תשובות למכתבים. אז הפעם יש מכתבים עם שאלות ויש גם תשובות.

1745652593294.webp

משה רט, המתכתב הקבוע של המדור, מציין את מה שכולנו יכלנו לשים אליו לב לאחרונה - אין יותר מוצרי מוד"מ בסטימצקי וחנויות אחרות וגם מיצוב לא ממש מחדשים את הסחורה. בתגובה אומרים לו שאכן מיצוב לא משווקים יותר וגם לא מזמינים חומר מTSR ומציעים לו לנסות לדבר עם דרור מחברת אוליב או לראות מה ימכר בכנס טמ"י הקרוב.

זיו כץ שואל מה לעשות עם השחקנים שלו, שהיו בסדר גמור במוד"מ אבל מאז שהם עברו למרוצללים הם נהיו שחקני חתוךת'ם וחסלת'ם שלא מפסיקים לירות בכל מה שזז בעולם המשחק. ההמלצה של מורגן היא לתת לעולם המשחק לירות בהם בחזרה ולהמחיש להם ששיטת הקרב של מרוצללים קטלנית גם לדמויות.

אורית מירושלים (שוב, שמתם לב שלבנות שכותבות למדור אין שמות משפחה בדרך כלל? זו כנראה מדיניות להגן עליהן מהטרדות? או שזה מכתב פיקטיבי כדי לתת תשובה מוכנה מראש?) מתלוננת על שיטת היוזמה של מרוצללים שנותנת יתרון מוחלט לדמויות עם רפלקסים מוגברים ומורגן מציעה לה חוק בית לטיפול בזה.

יעקב הראל רוצה להפסיק לשחק מוד"מ ולנסות משחק פנטזיה אחר - ממליצים לו על שורה של משחקים, כולם באנגלית וניתן להשיגם דרך חברת אוליב.

בעמודים 44-45 יש סיפור מד"ב-גונזו של קרוסאובר בין מסע בין כוכבים לבבילון 5 (סדרת מד"ב די טובה משנות התשעים, עם רעיונות פורצי דרך כמו קשת עלילתית שנמשכת על פני כמה עונות), זה נמצא תחת כותרת של "משחקי תפקידים" למרות שזה לא. למה אני מציין את הסיפור הזה כאן? כי זו הופעתו הפומבית הראשונה בתחומי התחביב של ערן אבירם, כיום יוצר משחקי תפקידים די מוכר וגם פעיל מפעם לפעם בפורום ננסק ננסק .

1745653120313.webp

בעמוד 46 יש לנו כתבת חוץ של צחי זכאי על משחק הקלפים "חיילי החורבן" (Doom Trooper) שבאותם ימים היה נגיש בעברית בחנויות ספרים וצעצועים.

בעמוד 47 יש לנו מבזקי חדשות - עדכונים על כנס טמ"י שיתקיים בסוף החודש, בו ניתן יהיה לקנות גם כל משחק שסוקר אי פעם בWIZ, על משחק תפקידים חדש בשם Fading Suns שעוסק במד"ב-פנטזיה-אימה במילניום השישי (קצת אחרי שנת 5000) וכן ידיעה על כך שחברת הקומיקס Dark Horse מוציאה קומיקס שעוסק בעלילותיו של אלריק, אותן ניתן לסכם כ"שמש עולה, יורד גם הליל, אך הלבקן עוד ממשיך וסובל".

את גליון 71 אתם יכולים לקרוא בעצמכם בקישור.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

פוסטי פרופיל אחרונים

בדיוק כשאנחנו חושבים שראינו הכל באימה, מגיע סשן קת'ולהו מס' 70 - אימה באוריינט אקספרס.
מתחיל בפעם הראשונה את המסע המופלא של עולם הדיסק!
הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיים הצטרפתי לפורום!
לאחר דחיות רבות, הצלחנו תחת מטר הטילים, לקיים עוד סשן מטלטל של קת'ולהו: אימה על האוריינט אקספרס.
עולמות השנה, פיזי או בזום?
חזרה