• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

תכני משחקי תפקידים בגליונות WIZ הישנים מהניינטיז - יומן קריאה מתגלגל

השתלם לקוסמים להילחם ספציפית בזיק - אולי היה איזה ענין שניתן להשליך 2 בסיבוב
מי שהכי השתלם לו להתמחות בזיק, היו לוחמים עם כוח של 18/00 - כל זיק לכשעצמו עשה רק 1ק3 נזק, אבל היה אפשר לזרוק שלושה כאלה בסיבוב ומי שהתמחה בזיקים - יכל לזרוק יותר, עד לקצב של חמישה או שישה זיקים בסיבוב בדרגה 13. תוסיף לכל אחד כזה את ה6+ לנזק שמקבלים עם כוח 18/00 ותראה שהלוחם שלך יותר קטלני ככה מאשר אם יתמחה בחרב דו ידנית.

אגב, משום מה בקבוצה שלי אף אחד לא שיחק ככה. הם גם הלכו עם לכל היותר שריונות עור כי "לא נוח להסתובב בשממה עם שריון לוחות". אחלה שחקנים (ושחקנית אחת שהייתה איתנו ברצף מכיתה ט עד סוף התיכון, היו עוד שחקניות אבל הן באו והלכו).

בכל מקרה, אנחנו מגיעים כבר לגליון 19, שתמונת השער שלו היא של מין ליצן קריפי עם חרב סיף ומעיל עור של אופנוענים שמקושט בסיכות. לא מזהה מאיזה מוצר או ספר הוא מגיע. כרגיל, יש לנו סקירות על משחקי מחשב וקונסולות, כולל משחק תוצרת הארץ בשם "נער הסקטבורד" ועוד פטפוטי מולטימדיה ותכני משחקי התפקידים מתחילים רק ברבע האחרון של הגליון.

כתבת משחקי התפקידים הראשונה היא בעמודים 34-35 בהם גבע פרי מספר על הנסיעה שלו למכה.
כן, מכה (MECCA) קראתם נכון. האם גבע פרי התאסלם? לא הוא פשוט נסע לכנס ג'ן קון במילווקי, כנס של ארבעה ימים ושלושים אלף משתתפים שמתקיים במרכז הכנסים Milwaukee Exposition and Convention Center and Arena (MECCA) או בקיצור בעברית - מכה.
יחד עם גבע פרי נסע אוריאל גיבנבר בן ה-15, שזכה במקום הראשון בטד"י ובמימון הוצאות השהייה בכנס.
הכנס נשמע מאוד מרשים, הנה דוגמא קטנה ממה שגבע ואוריאל ראו שם:
1734460956186.webp

אושפיזי הכנס, לעומת זאת, נראים כמו טיפוסים מהסוג שאפשר לראות גם בכנס ממוצע בארץ:

1734461013617.webp

שימו לב שבתמונה התחתונה יש בת! או שזה בחור עם שיער ארוך. אפשר להתרשם גם מהגיל המבוגר של השחקנים - אני לא חושב שבשום מקום בארץ ב-1992 היה איזשהו שה"מ מקריח עם שפם.

מלבד דיווחים על הכנס ונפלאות מכה, גבע פרי מציג לנו גם חדשות מרעישות - גארי גייגקס, הוא ולא אחר, הציג בכנס הספציפי הזה משחק חדש שפיתח בשם "מסעות מסוכנים" שיסוקר בהמשך הגליון!

המדור של מורגן לה-פיי חוזר בעמ' 38, אבל הפעם אין כאן שאלות ותשובות - למעשה, ערן בן סער מתאר בו שיחה עם דמות, או דב"ש חביב-המנחה, של סייר מדברי קשוח שלקח חלק בהרפתקה אפית בעולם שבו הוא הנחה פעם.

1734461300282.webp

נשמע כמו אחת ההרפתקאות המאוד אפיות בסגנון שר הטבעות ורומח הדרקון שכולנו ניסינו להריץ בתקופה ההיא ולא תמיד הצלחנו.

בעמוד 39 עדי ורניק ממשיך עם תחמוניו - אם בפרק הקודם הוא הסביר איך לנצל לחשים שונים כדי להיכנס לטירות, עכשיו הוא מפרט אילו כשפים להטיל כשכבר נמצאים בתוך הטירה ורוצים להסתובב שם ולגנוב דברים מבלי להיתפס.

בעמודים 40-41, כמובטח, סקירה על המשחק החדש "מסעות מסוכנים" של גארי גייגקס, פרי עטם של ערן בן סער ואבי סבג. השיטה עצמה היא שיטת ניינטיז מסובכת טיפוסית - 18 תכונות, 40 מקצועות, עשרים כשרונות לכל מקצוע, רמות שונות של נקודות פגיעה וחוקי קרב מפורטים ומסובכים שאמורים גם להיות ריאליסטיים.

את הגליון סוגר והפעם בפעם האחרונה הקומיקס "יאנוס" - תום וחבריו פוגשים את מנהיג המורדים שמתגלה כגבר השעיר עם בגד הים הצהוב של הזקנות שהציל את תום מהשודדים כמה גליונות קודם לכן. מר שיער שולח את תום וחבריו לנוח ולהתכונן להמשך ההרפתקה, אבל עליה לא נקרא כבר כאן או אף פעם - אולי לאורן ואייל היוצרים נגמר הכוח או שהם רבו עם וויז על כסף, אבל זהו סוף הקומיקס - העמוד האחרון מציג לנו מפה לא ממש מפורטת של "ממלכות מזרח יאנוס", עם דרקון ולוחם עם חרב סביבה, ומבהיר בכיתוב למטה: תם, אך לא נשלם.

1734462036437.webp

בגליון הבא כבר יהיה קומיקס מסחרי מתורגם ודי מכוער של סוניק, במסגרת הנסיונות של באג להמשיך ולדחוף לנו את מוצרי סגה אותם היא ייבאה באותה תקופה.

את גליון 19 אתם יכולים לקרוא בעצמכם ממש פה.

מספר איך הוא נפגש שוב עם מורגן לה פיי בקניון בנתניה
אני מתארת לעצמי שזו בערך התגובה האחרונה שאתה מצפה לה, אבל הקריאה הזו, יחד עם ההערות לגבי באג די גורמות לי לתהות עד כמה זה היה תוכן שיווקי ( כי באותו זמן בקניון בנתניה הייתה חנות די רצינית למו"ד, כזו שאשכרה הקדישה קיר שלם, זה לא אומר שהיו שם הרבה משחקי תפקידים).

וזה עוד יותר מעניין אם זוכרים שבאג לא מוכרים בעשור ומשהו האחרון משחקי תפקידים, אני לא זוכרת אם הם אי פעם עשו את זה.

באג היו המפיצים של מיצוב וחוץ מזה גם ייבאו משחקי תפקידים באנגלית.
למיצוב היה הסכם בלעדיות כלשהו עם TSR, ככה שכשבמידעונים של מיצוב פרסמו את "מסעות מסוכנים" של גייגקס, היא יובאה לא על ידיהם אלא על ידי חברת קש בשם "נוריקס: ספרים מעולם אחר" שזה כל מה שהיא עשתה. אאל"ט גם אוליב הייתה סוג של חברה חצי-פיקטיבית של מיצוב בהתחלה, בשביל להפיץ ולתרגם את מרוצללים ושחר האדמה.

אני מתארת לעצמי שזו בערך התגובה האחרונה שאתה מצפה לה, אבל הקריאה הזו, יחד עם ההערות לגבי באג די גורמות לי לתהות עד כמה זה היה תוכן שיווקי ( כי באותו זמן בקניון בנתניה הייתה חנות די רצינית למו"ד, כזו שאשכרה הקדישה קיר שלם, זה לא אומר שהיו שם הרבה משחקי תפקידים).
חבל, אני גר באזור נתניה והייתי שמח למצוא חנות לדברים גיקיים באזור.
וזה עוד יותר מעניין אם זוכרים שבאג לא מוכרים בעשור ומשהו האחרון משחקי תפקידים, אני לא זוכרת אם הם אי פעם עשו את זה.
אותי הפתיע לדעת שהם אי פעם מכרו משחקי תפקידים ומשחקי קופסא. בשבילי הם תמיד היו החבר'ה של המחשבים וקונסולות המשחק

אוליב לא הייתה קשורה לבאג למיטב ידיעתי.
היה שם סיפור אחר שרוב הייבוא, לפחות בשלב מסוים, התבסס על אשתו של הבעלים (ברח לי השם) שהייתה דיילת וכך ייבאה לישראל כמויות של סחורה, מבלי לשלם על שילוח ובאוויר.

היה שם סיפור אחר שרוב הייבוא, לפחות בשלב מסוים, התבסס על אשתו של הבעלים (ברח לי השם) שהייתה דיילת וכך ייבאה לישראל כמויות של סחורה, מבלי לשלם על שילוח ובאוויר.
דרור זיתוני? אני גם חושב שהוא היה עצמאי.

ב-2003 ערן בן סער כתב שהוא עזב לשיקגו: Demon Times - מגזין מקוון למשחקי תפקידים.

חוץ מזה יש מעט מאוד מידע על אוליב באינטרנט. לא ידעתי על הקטע עם אשתו. אני זוכר שהייתי פוגש אותו בשבוע הספר בכיכר רבין, והוא אפילו בא עד אליי כדי להביא לי את שלושת ספרי הבסיס של AD&D 2nd edition שקניתי ממנו איפשהו בסוף האלף הקודם.

דרור זיתוני? אני גם חושב שהוא היה עצמאי.

ב-2003 ערן בן סער כתב שהוא עזב לשיקגו: Demon Times - מגזין מקוון למשחקי תפקידים.
אני קורא את הפרקים העדכניים (2021-2023) בדימונס- משעשע מאוד.
אני מעריך את הקומבינה.
מעניין, מי הביא לארץ את מו"ד 3 ו4?

מעניין, מי הביא לארץ את מו"ד 3 ו4?
זה כבר דורש עץ היסטוריה נפרד (של The oldman The oldman , או אולי של Envinyatar שנמצא כאן גם הוא יחסית מההתחלה) אבל על קצה המזלג:

ייבוא מו"ד 3 נעשה במקביל על ידי מספר חברות, ומאחר שהמהדורה הזו התפוצצה במוצרי צד-ג' גם מאלו היה ייבוא בשפע.
תרגום מו"ד 3 וגם הנשגבים מהדורה 2 – על ידי חברת כוכבי כסף, שזה בגדול בחור בשם יהונתן אלוני שגם הוא היה אחד מחברי פורום הפונדק הראשונים.
סמוך לאחר הקמת פורום הפונדק, יהונתן אלוני הציע לאיש הזקן לאחד כוחות ופורום הפונדק הסכים לארח את החברה ושינה את שמו ל"פונדק הכוכבים" (וגם קיבל סקין כסוף) – שותפות שנמשכה כשלוש שנים, עד שב-2006 כוכבי כסף התנתקו מהשותפות עם הפונדק ועברו לפורום בתוך מערכת הפורומים של Vgames.

מלבד ייבוא ותרגום משחקי תפקידים, מיניאטורות warhammer וקוביות, כוכבי כסף תרגמה גם מספר ספרי קריאה מזאנר הפנטזיה (זכורים לי "אשפי אבק השריפה", "התן מארץ נאר" וכמה ספרים של Warcraft), משחקי לוח (דראקון, דרך המדבר ומנצ'קין – שעבר אחר כך ידיים וכיום נמצא אצל חברת "הקוביה") וכן ניסה להכנס לייבוא די.וי.די, בעיקר של אנימות.

בסוף שנת 2009-תחילת 2010 כוכבי כסף חדלה לעסוק בתחום ומכרה/מסרה את רוב זכויות התרגום וההפצה שלה לגורמים אחרים.

בשנת 2010, חברת מאנקיטיים היא שתרגמה את מו"ד 4 (וגם את פאת'פיינדר 1 בשנת 2015).

לחובבי ההיסטוריה, לכן כתבתי את תולדות הפונדק כאן:
וגם כאן:

בנוגע לגלגול של מבוכים ודרקונים 3 ו-4, אז למעשה כוכבי כסף החלו לפעול באזור 2002. לפני כן היה יבוא של הספרים באנגלית על-ידי הקוביה (יכול להיות שהיה להם שם אחר אז), ודובר על כמויות של מאות ספרי חוקים לשחקן בשנה. כמובן שזו הייתה תקופה אחרת, כי לא היה אמזון וכל מי שקנה, קנה בחנויות מקומיות (נושא אחר, כמה אמזון פוגעת בחנויות מקומיות בתחביב שלנו)
יונתן ייסד את כוכבי כסף והחל להוציא את הספרים בעברית, ביחד עם מיני-פריחה של צד ג' - איי הסערה הרשומון ומגילות העוצמה, שתי הרפתקאות של פלדה ואש וגם הנמוכים והאמיצים.
זה מכר די טוב לזכרוני, אולי אפשר לפשפש איפשהו ולמצוא מספרים, אבל יותר ממה שנמכר היום בעברית (גם אם אני מאגד את פאת'פיינדר פראי וחרבות וכשפים ומכפיל פי 2). המותג של מבוכים ודרקונים מוכר וגם שוב, השוק לדעתי היה שונה. אפשר לפתוח נושא אחר על כמה ילדים היום נמצאים מול מסכים ולא משחקים בדברים פיזיים או קוראים ספרים.

מתישהו הזכויות למבוכים ודרקונים נקנו על-ידי חברת מאנקי-טיים, שהיא למעשה נוהלה בידי עידו ביחד עם אורין (הבעלים של פריק, הממלכה, משחקי ליאם והשותף שלי בדרקוניקון ובפאת'פיינדר פראי) והם הוציאו לאור את הספרים. מאנקי-טיים הייתה למעשה חברת-בת של חברת מוצרי התינוקות פופיק, אם אני לא מתבלבל בשם. היא עדיין קיים היום, תחת השם Myst, יש להם חנות בסנטר ובעיקר עוסקים בייבוא של פופים.
אפשר לקרוא ראיון עמם:
וזו ההכרזה על מאנקי-טיים:

להיסטוריה של שוק משחקי התפקידים באמת מגיע שרשור נפרד משלה.

אז בינתיים הגענו לגליון 20, שיצא בדצמבר 1992 - באחד הגליונות הקודמים כבר התחילו לרשום את חודש היציאה, אבל לא על השער אלא על עמוד התוכן. על השאר יש איזה מישהו שנראה כמו איירוןמן צהוב מפלסטיק מעלי אקספרס יוצא ממכונית אדומה מרחפת - לא מזהה משחק או מוצר כלשהו שזה קשור אליו, מישהו אחר כן?

יש התייחסות מסויימת למשחקי תפקידים בפרק של משחקי המחשב דווקא - סקירה (מתורגמת ללא שם מחבר) בעמודים 8-9 על משחקי מחשב שמבוססים על משחקי תפקידים. בין היתר מוזכר שם משחק שמבוסס על משחק התפקידים Tunnels and Trolls ונטען שם שהוא "קדם למבוכים ודרקונים, שמעתם? עוד לפני גארי גייגקס!" - זה פרט שפשוט לא נכון והוא כנראה הרגיז אנשים במיצוב כי אני זוכר שבאחד המידעונים שלהם הם התייחסו לזה כולל ביקורת על קו האנטי-מו"ד הכללי של מדורי משחקי התפקידים, תחת הכותרת "מה קורה לWIZ?" - אם מישהו שמר את המידעון הזה ויכול לסרוק אותו לכאן, תבוא עליו הברכה.

בעמוד 31, צמוד למדור של ד"ר WIZ, מופיעה תיבת טקסט שקשורה למשחקי תפקידים - מישהו בשם ארז קרנק כותב שהרבה ילדים חושבים שקרב טכ' זה משחק משעמם, אבל משחק הלוח ממש מגניב ויש גם משחק תפקידים נלווה והוא ממליץ עליהם.

גבע פרי מופיע בעמודים 34-35 עם טור שבו הוא מסביר על איך כותבים הרפתקה - איך לפתח רעיון, איך להתגבר על מחסום כתיבה וכו'. לא כל הרעיונות שהוא מציג נפוצים היום, אבל הם מסכמים את הגישה הקיימת אז, למשל התפיסה שכדאי "להכין שיעורי בית" לפני הכתיבה, שהיום מועדפת פחות לעומת אילתור וגישה קצת יותר פוסטמודרנית למידע וידע.

1734693324553.webp

לעומת זאת, ההמלצה להתאים את ההרפתקה לשחקנים שלך כי בניגוד לכתיבה של הרפתקאות מסחריות והרפתקאות לכנסים אתה יודע בדיוק מי יושב לך סביב השולחן, היא המלצה שתמיד אקטואלית.

בעמוד 37 יש לנו כתבה פרסומית קצרה בשם "טרי מהאוניה" על מוצרים חדשים באנגלית לקרב טכ' ומרוצללים (שאז עוד לא תורגמה עד כמה שאני זוכר) שהגיעו וכעת נמצאים בחנויות. אם אני לא טועה, אלה משחקי תפקידים שבאג ייבאה והפיצה בחנויות שלה ולחנויות ספרים ומשחקי מחשב ומחוץ לערים הגדולות ההפצה הייתה די אקלקטית.

בעמוד 38 יש מדור שנקרא "דרקונים וחיוכים" שמציג קריקטורות בהקשרי מו"ד, פנטזיה ומשחקים בכלל מ"דרגון" - קריקטורות כאלה הופיעו פה ושם בגליונות קודמים בעמוד ההודעות, המודעות וחיפוש קבוצות משחק, אבל פה זה קיבל עמוד שלם משלו. זאת בכל מקרה הקריקטורה החביבה עלי והיא לא קשורה למשחקי תפקידים:

1734693726478.webp

בעמוד 39 חוזר מדור התחמונים והפעם הכותב הוא לא עדי ורניק, אלא בחור בשם עומר פאר שמציג את הרעיון המנצ'קיני והגרוע ביותר שאפשר לחשוב עליו במו"ד - תן לדמות שלך להפוך לערפד!
כמו כל רעיון מנצ'קיני מחורבן, זה מתחיל בהתעלמות מחוקים לא נוחים - דמות שהופכת לערפד הופכת גם לדב"ש, זה מוגדר כך בספרי הכללים. אבל לא אצל עומר, שמבחינתו החוק הזה לא קיים וברגע שחבריך ההרפתקנים יחסלו את האדון שלך תוכל להצטרף אליהם ולכבוש מבוכים.

1734693961295.webp

כל שאר הכתבה היא שיר הלל ליכולתם של הערפדים להיות חזקים יותר מהבריון החזק ביותר, להיות גנבים מושלמים ועמידים להמון סוגי התקפות - כמובן שרק הדמות של המאנצ'קין הקבוצתי אמורה להיות הערפד הזה - אם כולם יהיו הוא בטח יבכה, יתלה מהחלון ויאיים להתאבד.

אגב, בגליון הזה אין את הטור של מורגן לה פיי, אבל היא מצוטטת כמעירה על הכתבה על הערפד המאנצ'קין ש"רוב הערפדים רואים בבני אדם צאן לטבח ואיזו מין חבורה תסכים לשחק עם ערפד?".

עמודים 40-41 הם מדור פרסומי של אופוס שסוקר את ספרי המשחק של "כישוף!" כולל ספח למשלוח ל"אופוס" כדי לקנות אותם. בין היתר מוזכרים שם הספרים למשחק קבוצתי המכונה "כישופים ומבוכים" שתורגמו בצורה ממש ממש גרועה ורשלנית לעברית בערך באותה תקופה.

את הגליון סוגר קומיקס פרסומי של סוניק שנראה ממש רע.

סך הכל בגליון הזה יש ירידה קלה ברמה, אבל זה משתפר בחזרה בגליונות הבאים, אל דאגה.

את גליון 20 אתם יכולים לקרוא, כרגיל, בקישור הזה.

גבע פרי מופיע בעמודים 34-35 עם טור שבו הוא מסביר על איך כותבים הרפתקה - איך לפתח רעיון, איך להתגבר על מחסום כתיבה וכו'. לא כל הרעיונות שהוא מציג נפוצים היום, אבל הם מסכמים את הגישה הקיימת אז, למשל התפיסה שכדאי "להכין שיעורי בית" לפני הכתיבה, שהיום מועדפת פחות לעומת אילתור וגישה קצת יותר פוסטמודרנית למידע וידע.

צפייה בקובץ מצורף 10692
באמת? נראה לי ש"לעשות שיעורי בית על האויבים שאתה רוצה לזרוק על הדמויות שלך" זה כלל בסיסי בהכנה של הרפתקה/קשת/arc בקמפיין.
לעומת זאת, ההמלצה להתאים את ההרפתקה לשחקנים שלך כי בניגוד לכתיבה של הרפתקאות מסחריות והרפתקאות לכנסים אתה יודע בדיוק מי יושב לך סביב השולחן, היא המלצה שתמיד אקטואלית.
מעניין. שמתי לב שבד"כ הרפתקאות osr ומו"ד ישן (לפני מהדורה 3 בכל אופן) מצפות מהשחקנים להתאים את הדמות לעלילה, בעוד שבמשחקים יותר מודרניים, העלילה מתאימה לשחקנים, ולפעמים הם אף משפיעים עליה.
חזק!
בעמוד 39 חוזר מדור התחמונים והפעם הכותב הוא לא עדי ורניק, אלא בחור בשם עומר פאר שמציג את הרעיון המנצ'קיני והגרוע ביותר שאפשר לחשוב עליו במו"ד - תן לדמות שלך להפוך לערפד!
תשמע, אני שיחקתי ערפדית בקמפיין של NewBee NewBee. בעוד שלא ממש נהניתי מהדמות עצמה (די כתבתי את עצמי לפינה עם האופי שלה), תלוי בשיטה, זה אפשרי. אני יודע שבמו"ד הvampire spawn/thralls הם אלו שננשכים על ידי ערפד, והם בעיקר משרתים וכלים של מי שהפך אותם לערפד.
כמו כל רעיון מנצ'קיני מחורבן, זה מתחיל בהתעלמות מחוקים לא נוחים - דמות שהופכת לערפד הופכת גם לדב"ש, זה מוגדר כך בספרי הכללים. אבל לא אצל עומר, שמבחינתו החוק הזה לא קיים וברגע שחבריך ההרפתקנים יחסלו את האדון שלך תוכל להצטרף אליהם ולכבוש מבוכים.
עד שהכוהן מטיל "ריפוי פצעים" והורג אותך בטעות (או בכוונה אם הוא כוהן של פארזמה...)
> אולי תצטרף למשטרה!
מדהים. עכשיו שאני חושב על זה, הייתי רוצה לקרוא סדרה על ערפד בן אלמוות שמסייע למשטרה לפתור פשעים תמורת דם. ערבוב בין שרלוק הולמס ל Vampire the Masquerade
אגב, בגליון הזה אין את הטור של מורגן לה פיי, אבל היא מצוטטת כמעירה על הכתבה על הערפד המאנצ'קין ש"רוב הערפדים רואים בבני אדם צאן לטבח ואיזו מין חבורה תסכים לשחק עם ערפד?".
איך מורגן קול ההיגיון?

נראה לי ש"לעשות שיעורי בית על האויבים שאתה רוצה לזרוק על הדמויות שלך" זה כלל בסיסי
בימינו יש משחקים וגישות שפחות שמים על זה דגש. כמו כן, ההנחה המובלעת פה היא שאתה משחק לפי ספר כללים של שיטת פנטזיה שהיא כנראה מו"ד ויש LORE קיים על המפלצות שם שגם אמור לחייב אותך.

הרפתקאות osr ומו"ד ישן (לפני מהדורה 3 בכל אופן) מצפות מהשחקנים להתאים את הדמות לעלילה
בכתבה הוא מתייחס יותר לנושא ההעדפות של שחקנים. אם אתה כותב הרפתקה לכנס או לקהל הרחב, אין לך מושג מה ההעדפות של השחקנים שישתמשו בה אז היא משהו גנרי יותר מאשר מותאם לפי טעם אישי.
למשל, TheKnightWhosaidKnit TheKnightWhosaidKnit אוהבת באופן קבוע לשחק דמויות שלא אוהבות להילחם ולא טובות בזה. הרפתקה גנרית של "מבוך המכות עם הבוס בסוף" פחות תעניין אותה.

אני יודע שבמו"ד הvampire spawn/thralls הם אלו שננשכים על ידי ערפד, והם בעיקר משרתים וכלים של מי שהפך אותם לערפד.
שים לב לא לעשות השלכות ממהדורות בימינו למה שאנשים שיחקו בו לפני 32 שנה כשהכתבה הזו נכתבה. הכללים לגבי ערפדים היו הרבה יותר צרים ומוגבלים אז. נקודה ששווה לשים אליה לב - בשום מקום במו"ד בקופסאות לא הופיע שערפד שותה דם. הייתה לערפדים התקפה אחת בסיבוב (שלא ממש תואר מה היא) שהנזק שלה היה ניקוז שתי דרגות בבת אחת! למרות שהם לא היו עוצמתיים במיוחד מבחינת קוביות פגיעה (7 עד 9, עם ממוצע נק"פ של 31-40 בהתאמה) הם היו מהאלמתים המאיימים ביותר במשחק חוץ מליצ'ים בגלל היכולת להפוך את הלוחם בדרגה 10 שלך ללוחם בדרגה 4 תוך שלושה סיבובים, עם הצלחה בגלגול פגיעה בלבד - לא גלגולי הצלה ולא הגנות ולא לחשים שמחזירים את כל הדרגות האבודות.

הייתי רוצה לקרוא סדרה על ערפד בן אלמוות שמסייע למשטרה לפתור פשעים תמורת דם.
בספר "מת ברובו" יש דמות משנה של שוטרת שמתלבשת כמו צ'אחלה ומנהלת מערכת יחסים חברית ופרוורטית-לפרקים עם קפטן ספינה שהוא גם ערפד, שלנשיכות שלו היא קצת מכורה.

"אז אפשר עוד להציל אותו. אם הוא היה מת לחלוטין, אז היה נשאר רק דבר אחד לעשות: לחפש לו כסף בכיסים."

מי אמר למי ומתי? הזוכה יקבל את "האוצר שיש במערת הדרקון, במעבה ההרים. תלכו לשם ותמצאו אותו, והוא יהיה שלכם, אבל קודם תצטרכו את המפה הזאת." ואז הזר המסתורי נעלם בחשיכת הלילה, ובגלימה מתנופפת הוא מותיר אחריו מגילת קלף חתומה...

שנת 1993 נפתחת עם גליון 21 שעל השער שלו יש תמונה ממשחק מחשב ששווק בעברית בתור "המרגל וגבישי יום הדין".

לפי פרסומת שמופיעה מתחת לקומיקס השחור-לבן הקבוע "מיקס", זה גם השלב שבו נפתחת החנות "פריק" באבן גבירול 60, שאמורה להיות הראשונה ברשת חנויות ארצית. רשת ארצית לא נהיה ממנה והחנות עברה כמה מקומות מאז וכנראה גם שינתה בעלות מפעם לפעם.

1734767710801.webp

קרוב קרוב ב... אבן גבירול 60 בתל אביב - קרוב רק למי שגר בתל אביב כנראה.

תכני משחקי התפקידים הם כרגיל בסוף הגליון, אבל בדרך בפינה של ד"ר WIZ יש לנו שאלה מעניינת של מישהו בשם יוסי ממן מבאר שבע (עוד מישהו שהחנות פריק לא ממש קרוב קרוב אליו) שמציג את עצמו כשה"מ מזה שנתיים וחצי ושואל למי הוא צריך לפנות כדי לפרסם הרפתקאות ומפלצות פרי עטו - הד"ר מפנה אותו לנציגי TSR בישראל, חברת מיצוב, או לשלוח אותן לWIZ. מעניין אם הוא פנה אליהם. BadBug BadBug - יש מצב שאתה מכיר אותו ויודע להשלים את הפאזל?

מוקדם יותר בסדרת הפוסטים הזו, The Necromancer The Necromancer שאל אם יש בWIZ תיעוד של שחקני משחקי תפקידים חיים, או כמו מה שנקרא אז RD&D. אז את מבוקשו הוא ימצא בעמודים 36-37 עם כתבה מלווה בתצלומים של לארפרים שמשחקים "בסביבות מבצר נטוש בגוש דן" שהוא מן הסתם מבצר אנטיפטרוס שהיה אז לוקיישן מבוקש ללארפים ולפעילויות משונות אחרות. מחבר הכתבה הוא לא אחר מאשר דוד אלכסנדר המסתורי, שמי יודע היכן הוא היום.

1734768360137.webp

יש עוד כמה תמונות בכתבה עצמה, אבל אין שם שמות של המשתתפים - אם מישהו מזהה את עצמו או מישהו ממכריו, מוזמן להגיב ולספר על זה מהזווית שלו.

בעמודים 38-39 עדי ורניק חוזר למדור התחמונים והפעם מזווית השה"מ והמפלצות - איך לבנות מבוך עם טריקים, קסמים ומלכודות שיקשה על חיי ההרפתקנים המנסים לפלוש אליו. למשל מסדרונות עם מראות שמשמשים כפריקסקופים לשומרים, דלתות מסתובבות מזוייפות שנתקעות, רצפות שחלקים מהן הם אשלייה ועוד כהנה וכהנה מרעין-בישין.

בעמוד 41 יש לנו כתבה של ערן, שהפעם שוב חותם בשמו האמיתי מולוט ולא בתור בן-סער, על המשחק מירוץ צללים (שעוד לא תורגם לעברית, כשיתורגם יקראו לו "מרוצללים") - קצת סקירה על המשחק והעולם ודוגמאות קצרות לשיטת המשחק ואיך היא עובדת.

1734768827950.webp

בעמוד 43, מדור מכתבי הקוראים, יש לנו טיפים של טל פשצ'יק מכרמיאל ושל שחר (ללא שם משפחה) מרעננה על שימוש בקסמים ויסודנים כדי להתמודד עם דרקונים. תזכרו שמדובר בתקופה שבה היתקלויות בדרקונים במו"ד לא היו נדירות במיוחד, בין היתר בגלל הטבלאות בחוברות לשה"מ והשראה-יתרה מרומח הדרקון.

הקומיקס של סוניק ממשיך להציק בעין בסוף הגליון - בעיקר בגלל שמתוך עצלות מסחרית הוא אמנם כתוב בעברית אבל סדר העלילה בגרפיקה הוא משמאל לימין.

הגליון עצמו כאן בקישור.

@
BadBug
BadBug - יש מצב שאתה מכיר אותו ויודע להשלים את הפאזל?
אם הצלבתי את השרשור הזה של BadBug עם המשחק הזה שהיה בדרקומיני נכון, יוסי ממן הוא BadBug בכבודו ובעצמו.
מצטער אם פלשתי לפרטיות

שימו לב כמה שהמון דברים שהם "common knowledge" על התחביב בימינו, הופיעו לראשונה בWIZ - גם אם לא קראתם אותו, שמעתם על זה ממישהו שכן קרא, או בשרשרת מסירה שהולכת שלושים שנה אחורה דרך מנחים, מדריכי חוגים, פורומים ואחים גדולים.

התאריך הוא כבר פברואר 1993 והגליון הוא גליון 22 שעל הכריכה שלו יש מכ'קרב צנום אך חמוש להפליא, ככל הנראה מאחד המוצרים של המשחק.

בדפדוף לסוף הגליון, איפה שנמצאות כתבות משחקי התפקידים, אנחנו עוברים בדרך על סיפור פנטזיה בשם "המקולל" (עמוד 19) פרי עטו של ערן בן סער, שמתאר את הגיגיו הלא מאוד מעניינים אך כן מאוד אדג'יים של ערפד-רחוב כלשהו המשוטט באזור שמזכיר את דרום תל אביב ולוגם מפעם לפעם מחסרי הבית ועלובי החיים, מה שמעורר את התהייה אם איידס וסמים משפיעים על ערפדים.

חובבי המזרח הרחוק אולי ירצו להתעכב בכתבה של ד"ר WIZ בעמודים 32-33 על שוק המחשבים והמשחקים של יפן, כולל העובדה המופלאה שביפן אימצו מאוחר יחסית את ההארד-דיסק והגיימרים היפנים היו צריכים להכניס ולהוציא דיסקטים רבים מהכונן (דיסקטים, לא דיסקים, שימו לב) תוך כדי משחק!

אבל אנחנו פה בשביל משחקי התפקידים, שמתחילים בגליון בתור המדור "דרקונים וחיוכים" בעמוד 35, עם קריקטורות שמקורן במגזין דרגון. זו הקריקטורה שהכי חיבבתי במדור הנוכחי:

1734888620313.png

ערן בן סער חוזר לסוגיית כתיבת העולמות שנגע בה בקצרה לפני עשרה גליונות, עם הכתבה "תאולוגיה שימושית" בעמודים 36-37 העוסקת ביצירת תוכן על אלים וכוחות עליונים, תפקידיהם בעולם, השפעתם ויכולותיהם.

מורגן לה פיי חוזרת בעמוד 38 - פתיחת הכתבה מדברת על "הגשמים של סוף נובמבר", שיתכן וזה רפרנס לשיר פופולארי דאז של להקת גאנז-אנד-רוזס, או פשוט שהכתבה הוגשה מזמן אבל פורסמה באיחור קל של כמה חודשים. בשאלות הפעם - עמיר סגל שואל מי היא מורגן לה פיי בכלל (ומקבל רשימת תארים ארוכה ונזיפה שיפתח אנציקלופדיה), אסף שורץ שואל לעומת זאת אם מורגן מופיעה במו"ד ומוד"מ ואיפה משיגים משחקים שאינם מו"ד - לשאלה האחרונה הוא נשלח כמובן לבקר בחנות של "באג" (נו, התקופה הנקייה ההיא שלא היו מסחור ופרסום, אה?) בעוד שלשאלה הראשונה מורגן אומרת שהיא לא מופיעה במו"ד ובמוד"מ והמשחק היחיד שהיא מופיעה בו הוא פנדרגון. זו תשובה לא כל כך נכונה, כי מורגן הופיעה-גם-הופיעה בdeities and demigods של מוד"מ1, אבל לא יכלנו לדעת את זה ב1993.

שאלה נוספת היא של אלון, איתי ו"שאר החבורה שלהם" אם מותר שיהיו שני שה"מים ואם הרכב החבורה שלהם טוב, איך השה"מ קובע איזו מפלצת מתקיפה, האם ה2- לפגיעה נגד מפלצת משתקפת (מה שמוכר כיום כחיית הזחה) הוא נגד המפלצת או ההשתקפות שלה ומה הם האלמתים החזקים יותר מרוח. מורגן עונה בקיצור נמרץ על הכל ודי מפרגנת להרכב החבורה שלהם (כהן, אלף, גמד, לוחם וגנב).

שתי השאלות האחרונות הן של מישהו בשם שרון, שרוצה לדעת עם יש מו"ד עתידני (מורגן ממליצה לו על shadowrun) ומישהו בשם גיל ששואל אם אפשר להשתמש בכללי בניית העולם מגליון 12 עבור שיטה פשוטה כמו כישופים ומבוכים (אומרים לו שכן).

עדי ורניק ממשיך להציע תחמונים בעמוד 39 - הפעם על הלחשים שאפשר להתשמש בהם כשמקימים מחנה ורוצים להגן עליו.

הקומיקס המעצבן של סוניק עדיין כאן, אם כי נראה לי שפה הוא מסתיים כשהוא מציג לנו את סיפור המקור של ד"ר רובוטניק, שהיה במקור ד"ר קינטבור הטוב שנראה כמו אחיו המכוער והסוטה של אינשטיין. אין באמת סיבה לקרוא אותו, חוץ מקטע של תרגום יצירתי בו הד"ר הטוב מארגן לסוניק נעלים "מזניבות" (הסלנג הזה היה ישן כבר עשור לפני זה) והם מדברים כמו ערסים:

1734889691494.png

את גליון 22 אתם יכולים כמובן לקרוא יותר לעומק בעצמכם בקישור

הקומיקס המעצבן של סוניק עדיין כאן, אם כי נראה לי שפה הוא מסתיים כשהוא מציג לנו את סיפור המקור של ד"ר רובוטניק, שהיה במקור ד"ר קינטבור הטוב שנראה כמו אחיו המכוער והסוטה של אינשטיין. אין באמת סיבה לקרוא אותו, חוץ מקטע של תרגום יצירתי בו הד"ר הטוב מארגן לסוניק נעלים "מזניבות" (הסלנג הזה היה ישן כבר עשור לפני זה) והם מדברים כמו ערסים:

צפייה בקובץ מצורף 10706

את גליון 22 אתם יכולים כמובן לקרוא יותר לעומק בעצמכם בקישור
מעכשיו אני לא יכול לשמוע את סוניק עם מבטא אחר בעברית חוץ מעבריין משנות השמונים עם מבטא מרוקאי כבד. חזק.

על הכריכה של גליון 23 יש לנו תמונה של לוחמים בעיצוב אסייתי משהו, אבל יש סוף-סוף כיתוב מאיפה זה נלקח: characters of middle earth של MERP. לא זוכר התייחסות לעיצובים כאלה אצל טולקין, אז אולי הם תוספות של חברת ICE שהכניסה כל מיני שינויים כדי להפוך את הארץ התיכונה לכמו-מו"ד שחיק יותר. חפשו פעם את "שטרונגולה האורק המכשף", אחד מגדולי הקוסמים של העידן השני (דרגה 53 בMERP, שיטה שיש בה רק 10 דרגות) ונאמנו של סאורון, שהוא אחד החידושים האלה.

ההתייחסות הראשונה למשחקי תפקידים, אם מתעלמים מהתייחסויות למשחקי מחשב מבוססי משחקי תפקידים כמו "אולטימה אנדרוורלד", היא דווקא תחת הכותרת של "סיפור פנטזיה" בעמוד 19, כאשר בעצם יש לנו כאן טור פרי עטו של עומר פאר, ההוא מהכתבה המנצ'קינית על הערפד, שמתייחס לסוגיה הוותיקה של "מה ההבדל בין חוכמה לתבונה".

1735240784581.webp

בעמודים 36-37 יש לנו כתבה פרי עטו של גיא פרי (אח-של) ממיצוב תחת הכותרת "מבוכים וחידושים" על כל הצפוי לנו בהמשך שלושת הרבעונים שנותרו משנת 1993 (הגליון הוא ממרץ אותה שנה) וגם על מוצרים שמיצוב כבר הוציאה, כמו רשומון דוכסות קראמיקוס שיצא בשנת 1992 ואילו הרשומון השני, של אמירות ילארום, אמור לצאת בשנה זו- הרשומון אכן יצא ואלה היו שני הרשומונים היחידים שתורגמו לעברית.

אז מה יש לנו שם? הכרך השני של אסופת המפלצות של מוד"מ (שיצא בצורת דפים שצריך להוסיף לקלסר של הכרך הראשון), ספרי קריאה נוספים לשמש השחורה, רייבנלופט וממלכות נשכחות, כרך שלישי של מפלצות שמיועדות לממלכות נשכחות ואוגדן עם קלסר משלו של אסופת המפלצות הייעודית לרומח הדרקון. כמו כן, תצא (כפי שאכן קרה) הרפתקה לשחקן אחד ושה"מ בשם "משימת הלוחם".

כאן גם מכריזים לנו שב1993 תצא סדרת הספרים-לפי-מו"ד הפופולארית ביותר בכל הזמנים - טרילוגיית האלף האפל. כזכור, מיצוב הוציאה קודם כל את הסדרה עם סיפור המקור של דריזט, בעוד שלסדרה שנכתבה ראשונה מבחינה כרונולוגית של העולם האמיתי, בקעת רוח הטחור, היה צריך לחכות עוד עשור שלם ולהוצאת אופוס שתרגמה אותה בשנות האלפיים.

יש כאן גם כמה הבטחות שלא התקיימו - באמצע השנה גיא פרי מבטיח שתצא ערכת הקופסא של "העולם החלול" למו"ד בקופסאות - עולם די מגניב של TheKnightWhosaidKnit TheKnightWhosaidKnit יש אותו באנגלית איפשהו וקצת חבל שלא תורגם, או שתורגם ופשוט לא פורסם אף פעם. גם אומרים לנו שלפני אסופת המפלצות של רומח הדרקון תצא ערכת קופסא בשם "עלילות הרומח" עם כל הדרוש להריץ משחק בקרין וכללים למוד"מ2 של אבירי סולמאניה, קנדרים, מכשפים מהמסדרים הצבעוניים ועוד. אולי גם כאן יש לנו כמה עותקי שמש בבוידעם של האחים פרי שמעולם לא הגיעו לחנויות? גם הרפתקאות המשך ל"משימת הלוחם", למקצועות נוספים של מוד"מ, לא יצאו בעברית מעולם.

גיא פרי גם מבטיח לנו באופן חידתי-משהו ש:
1735241847062.webp

ובכן, הסדרה שהוא מדבר עליה כאן אכן יצאה לאור בהמשך השנה וזו "טרילוגיית פנהליגון" שמתחילה בספר "החרב המוכתמת". לא רק שאפשר לחיות בלעדיה, גם מאוד מומלץ שכן מדובר בספרים מבישים ומחפירים שאפילו מי שכתב או כתבה אותם סירבו להזדהות וחתמו עליהם בשם העט "ד. ג. היינריך".

בעמודים 38-39 ערן בן סער חוזר עם המדור של מורגן לה פיי. הפעם אין כאן שאלות ותשובות אלא התחלה של סיפור שימשיך בגליונות הבאים, בו ערן ומורגן עוברים לאחד מעולמות המשחק שלו כדי לחפש תרופה לשיעול מקולל שתקף את המכשפה.

מדור התחמונים של עדי ורניק מופיע בעמודים 42-43 - הפעם הוא מפרט על שימושים שונים ומשונים שהרפתקנים יכולים לעשות בחיות ומפלצות כשהם עוסקים בהרפתקאות מרחבים - החל מתחבורה, מה שהוא מכנה "רכב דו ריאתי" ועד שמירה, העברת מסרים וכמובן לחימה לסוגיה.

הקומיקס הפרסומי על סוניק לא ממשיך בגליון הזה לשמחתי ולשמחתכם. במקומו יש קומיקס מד"ב מקורי מאת תומר חנוכה, אז חייל בן 19 והיום מאייר מספיק חשוב כדי שיהיה לו ערך ויקיפדיה על שמו ושאיורים שלו מופיעים על השער של מגזין ה"ניו יורקר" ובמות נוספות בסגנון.

הקומיקס נקרא "סהרון" ומספר את עלילותיו של ברנש כחול-עור בשם הזה, שמסתובב בתור שכיר חרב ומחסל בצורה מאוד אלימה וגרפית כל מיני אנשים עבור "המועצה העליונה". אמנם העלילה מתרחשת מתישהו בעתיד רחוק, אבל התסרוקת של סהרון והבגדים שלו היו לגמרי באופנה בניינטיז:

1735242618233.webp

את גליון 23 במלואו תוכלו לקרוא כאן

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

לפני שנה וארבעה ימים התחלנו את משחק הפורום המצוין של פרגרין השני -הצד האפל של הירח
בבקשה בבקשה לא שוב.
בדיוק כשאנחנו חושבים שראינו הכל באימה, מגיע סשן קת'ולהו מס' 70 - אימה באוריינט אקספרס.
מתחיל בפעם הראשונה את המסע המופלא של עולם הדיסק!
הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיים הצטרפתי לפורום!
חזרה