• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

עץ הנטיות

בארני

פונדקאי ותיק
שלום לכולם,

בעקבות דיונים רבים על נושא הנטיות החלטתי לאגד את כל הדיונים לעץ אחד שיכלול בתוכו את כל הדעות, הרעיונות והפרשנויות השונות לנושא הנטיה.
מטרת העץ היא מן הסתם להתדיין ולא להתווכח. אני אומר זאת מראש משום שאני יודע שהנושא הזה הוא קצת טעון מראשיתו.

להלן עצים שונים שמצאתי, בהם התעסקנו בעניין הנטיה בצורה כזו או אחרת:

תבונה ונטיה
https://www.pundak.co.il/forums/threads/15678

לשחק לפי הדמות והנטייה
https://www.pundak.co.il/forums/threads/16654

הדיון על נטיות ומשטרים
https://www.pundak.co.il/forums/threads/17417

אני שאמח אם כל אחד יתייחס בתגובתו לנושאים שדיברנו עליהם או לפחות יציג את דעתו.

----------------------------------
אני אפתח:

האם צריך נטיה?
נקודת המוצא שלי היא ששחקנים מנוסים לא צריכים לשחק עם נטיות לדמויות. אפשר פשוט למחוק בטיפקס את כל פרק הנטיה ועדיין לשחק בצורה מצוינת. עם זאת, לשחקנים צעירים הנטיה יכולה לעזור, אולם עליה להישאר כלי עזר ולא כשוט אשר מחזיר את הדמות לסורה בכל פעם שהיא פונה קצת ימינה או שמאלה מההגדרה היבשה בספר.

מהי בעצם נטיה?
נטיה מגדירה בצורה כוללנית ושטחית פן מסוים מתוך אופי הדמות. לעניות דעתי נטיה היא חלק מדרך חיים כלשהי והיא נעשית מתוך מחשבה צלולה. מסיבה זו לחיות וליצורים שאינם נבונים אין לדעתי נטיה (זה לא שהם ניטראלים, כי גם נטיה ניטראלית דורשת מחשבה צלולה ובחירה בדרך זו). כמובן שייתכנו יצורים שיהיה להם פחות בחירה מאחרים (ולכן גם אפשרי מצב שנחליט שלמישהו מסוים נבון אין נטיה), אך באופן כללי תמיד יש בחירה- רק שלפעמים היא קשה יותר.

נטיה כדבר כללי:
צירי הנטיות רוע-טוב וסדר-תוהו הם מאוד כלליים. מאותה סיבה שאי אפשר להכניס את כל אוכלוסית העולם לתוך 12 מזלות ולצפות שלכולם יקרה את אותו דבר באסטרולוגיה השבועית, כך גם לא ניתן לקטלג את כל אוכלוסית מו"ד (שכוללת גם עוד מישורים רבים) לתוך 9 הגדרות מחייבות. בשל כך נטיה חייבת להיות מושג כללי ופשטני.

דרגות שונות של נטיה:
אני רואה את כל מושג הנטיה ככולל בתוכו רמות שונות או דרגות של נטיה. כך, למשל, דמות סדרית יכולה לשמור על כל החוקים או על 99% מהחוקים או על 90% מהחוקים- ועדיין בכל המקרים היא תהיה סדרית. אני רואה בהגדרה של נטיה (אותה הגדרה המובאת בסל"ש) עיקרון כללי ולפעמים אף אוטופי של נטיה. דמויות לא חייבות לעמוד בקריטריונים של ההגדרה עצמה אלא רק "לזרום עם הכיוון" או לאמץ את רוח ההגדרה.
גם דמות טובה יכולה למשל לגנוב לפעמים. אין הדבר אומר שהיא הופכת לרעה פתאום. לא ייתכן שמעשה אחד בעצימות נמוכה יגרום לשינוי של נטיה שהתגבשה במשך עשרות שנים אצל הדמות.

נטיה כדבר סובייקטיבי:
מעל הכל יש להבין שכמו כל דבר בעולם, גם נטיה תלויה בעיני המתבונן. אינני רואה בהגדרות של טוב-רוע סדר-תוהו משהו קוסמי אובייקטיבי. אני ריאלי יותר ומאמין שהדברים הללו הם סובייקטיבים ואישיים. כל אחד יכול להביט על העניין מנקודת מבט אישית שונה. יש שיאמינו שלהתאבד ולקחת איתך את האויב זה דבר קדוש ומבורך, ויש שיאמינו שמדובר בפשע וברוע לב (ואני יודע שזוהי דוגמה קשה, אבל יש אנשים שמאמינים כך). יש מי שיחשוב שמלאכים מייצגים את הטוב, ויש מי שיגיד שאם הם היו טובים באמת הם לא היו קוטלים את משרתי הרשע כי הריגה- של כל אחד- אינה יכולה להיות פעולה טובה כלל ועיקר (ויש גם כתות שמאמינות בכך).

הגיע הזמן, דאמט.

טוב, אז בהתייחסות די כללית לכל מה שאמרת: נטייה במו"ד אינה אך ורק קו מדריך למשחק דמות. העולם של מו"ד מבוסס על הרעיון האפי-פנטזי של "טוב מול רוע", והוא בנוי כך לפרטי פרטיו. הטוב והרוע כבר הופכים למושגים טכניים בחלקם, ולא רק לדבר מופשט. אומנם אפשר לפרש את הנטיות, אך רק עד לרמה מסויימת. הפרשנות של המשחק בכללותו ברורה ביותר, ויציאה מפרשנות זו כבר יכולה להביא לשינויים טכניים. לדוגמא, קח את המלאכים: ברור לנו שבעיני יוצרי מו"ד, "טוב" כולל בתוכו השמדה של רוע, גם אם הדבר משמעו הריגה, והמלאכים בהחלט מצויידים למשימה זו.
אפשר לשנות את הפרשנות הזאת במשחק הפרטי שלך , ולהוריד את המלאכים מכל יכולותיהם הקרביות, להפוך אבירי קודש לצורה הרבה פחות אלימה של טוב (כגון להוריד להם את התה"ב לגרוע), ושאר שינויים מרחיקי לכת דומים. במשחק כזה, "טוב" משמעו בין השאר "לא להרוג", ומה שהורג לרוב יחשב רשע, אף אם הוא הורג מתוך כוונות "טובות" בעיקרן - יכול להיות שהן למנוע הריגה של אנשים אחרים (כך שפושע מרדן יהרוג את המלך, כי הוא יודע שהלה מתכנן רצח עם בתושבי כפר גדול; יכול להיות שהמלך הוא זה ה"מרושע" באמת, אך שני המשתתפים יחחשבו כרעים).

לעומת זאת, אם תיקח צעד נוסף לפרשנות סובייקטיבית של נטייה, הקונספט של שדים ומלאכים מתחיל להתפוגג לאיטו. שדים נראים איך שהם נראים, כי בתפישה מאוד שטחית וברורה הם "רעים". אך כאשר שדים חושבים שהם בעצם הטובים ושמלאכים הם הרעים, ההתנהגות שלהם יכולה להשתנות מקצה לקצה. יכולות תהפתח קבוצות וחברות שונות של מאמינים בפירושים אחרים לגמרי של טוב ורע.
זה לא רק פירושים בדרגות שונות של טוב ורע בעולמינו אנו - כומר ייראה ברצח כדבר מרושע, לא משנה מה מטרתו. האיש "הרגיל" יכול לחשוב בצורה קצת פחות מוגבלת, ולראות רצח כטוב לפעמים, אם זה רצח של מישהו שרוצח ממטרות רעות יותר (הוצאות להורג, למשל). ובקצה השני, יש את חבר הכנופייה, שבשבילו רצח ברוב המקרים אינו מעשה רע, אם הוא נעשה למטרות הצודקות לדעתו של חבר הכנופייה (מלחמות בין כנופיות וכו').
יכול להיות שפירושים שונים לגמרי יהיו שרצח זה בכלל דבר טוב, ויצורים חיים הם חוטאים כל עוד הם נשארים בחיים (ובדרך כלל חברה כזאת תראה כמו חבורה של אנשים שרוצחים אחד את השני [אהמ שדים אהמ] ונשארים בחיים רק כדי לגדל צאצאים עד לרמה שהם יוכלו להסתדר ללא הוריהם; וכמובן שחברים זקנים של חברה כזאת לא יהיו בנמצא).
פירוש פחות קיצוני יכול להיות שהתעללות זה "טוב" לא רק במובן של רצוי, אלא במובן המוחלט של הטוב. כדי להסביר קצת, נשתמש בשדים שחושבים שלהתעלל ביצורים אחרים זה דבר נכון לעשות, אך זה לא דבר שהוא "טוב" מבחינת האלים או מבחינת יצורים אחרים. ובפירוש שאני מביא עכשיו, התעללות יכול להתפרש כטוב האולטימטיבי של העולם, ויצורים שרוצים לגרום לאושר ליצורים אחרים נחשבים כ"רעים" על ידי יצורים אחרים, ואף שהם רואים את מעשיהם כצודקים, הם יהיו מודעים שמעשים אלו אינם "טובים" בדרך הבסיסית של העולם.

ואם משלבים חברות עם גורמי טוב ורע כאלו ביחד, בעולם אחד, זה ייצור הרבה מאוד תוהו ובוהו (כי כל אחד יחשוב שהטוב שלו הוא אכן הטוב האולטימטיבי; בייחוד כאשר אין לאף אחד טאבו משותף לכולם, כגון רצח).
ועכשיו שמגיעים לתוהו, וניתן להזכיר גם סדר, אפשר להרחיב על העניין הזה.
אבל אין לי כוח ואני צריך ללכת. שמישהו ימשיך...

בהרפתקאות שאני כותב בד"כ אני שם דגש על המאבק בין סדר לתוהו (או כמו שאנחנו קוראים לזה פאשיזם ואנארכיה).
אנחנו גם משחקים עם 15 דרגות נטייה (הקיצוניות הרגילות והיניטראליות אבל בין הניטראליות לקיצוניות יש נטיית אמצע כזאת, מבחינת חוקי הלחשים היא נחשבת כנייטראלית אבל היא מתנהגת שונה ודמויות אחרות עשויות לשפוט אותה באופן שונה).
לפעמים (בתור שה"מ) אני משנה באמצע המשחק למישהו את הנטייה בהתאם לאיך שהוא מתנהג מבלי לומר זאת.
הוא מבחינתו טוב, מבחינת הסביבה (דב"שים) הוא לא.

הדמות שלי היא מנטיית ניטראלי רשע לכיוון הסדר (בין הסדר-רשע לנייטראלי רשע), הוא מתנהג כנייטראלי ואין לו מגבלות אתיות רבות כלשהן, אבל יש לו, והוא תמיד מעדיף לעבוד לצד הסדר (אך לרוב לצד אלו שמשלמים יותר).

אני בעיקר אוהב לשים חיילים מנטיית סדר רשע, אוהבים לשרוף יצורים מנטיית תוהו (כלשהי).

אז זהו, שזה כבר בעייתי... לשים חוקים לעוד נטיות ביניים, אך בלי שתהיה להן כל השפעה טכנית זה דבר מיותר, כיוון שאפשר לחקות נטיות ביניים גם ללא חוקים. גם במו"ד אפשר לשחק משהו בין רשע לניטראלי, אבל כאשר זה מגיע לגילוי רוע ודברים דומים, גלגל הנטיות עוזר להבין מהי הנטייה הקיצונית ביותר, וזו הנטייה שתיחשב בחוקים, ולמגוון השפעות (כגון מילת קודש, הגנה מרוע וכו').

Darkness אמר/ה:
אצלי אני כונס את הדמויות בנק"נ אם הם לא משחקים את הנטיה שלהם (שאני קובע לאחר ההרפתקה הראשונה, אגב.)

זה די ברור, גם להעניק דמויות שמשחקות את נטייתן בצורה טובה.
או שפשוט אתה מציע למישהו להעביר את הנטייה לפי ההתנהגות שלו. (דבר שעלול לגרום לאובדן מקצוע.).

לדעתי לשחקנים חדשים לא צריך לעשות את זה. אם הם לא יודעים ממש איך להתנהג לפי הנטייה שלהם, אז תן להם את הנטייה כאפיון טכני בלבד, להשפעות למיניהן. כאשר במשך הזמן תראה מה הם עושים ואיך הדמויות שלהן מתנהגות, תוכל לפי נתונים אלו להחליט מה הנטייה המתאימה ביותר להם (וזה אכן יכול לפגוע קשות בדמויות כגון פלאדין, השחקן מעדיף להרעיל אנשים בעזרתו).

אישית אני משחק דמות סדר-רע כרגע...
ואני רואה את הנטיה רוע ככה- סדיזאם ושאיפה לכוח (דברים שאני מיתמצא בהם גם בעולם האמיתי :twisted: )

וכשאני רואה חבר שלי שמשחק אק''ד אז הרעיון שלו הוא בעצם "הגן על אנשים" (באנגלית זה נישמע יותק מגניב)

עכשיו בקשר לסדר, כשההיתי ממש מתחיל לא הבנתי איך דמות רעה יכולה להיות סדר ודמות טובה יכולה להיות תוהו...
עעכשיו אני רואה את זה ככה- דמות רעה היא סדר כדי שלא יבוא איזה שוטר ויזרוק אותו לכלא, ודמות טובה יכולה להיות תוהו כי היא סתם עצבנית ואוהבת קטטות... ורע תוהו פשוט חושב על דבר אחד "מכות".

עוד לא יצא לי לראות מישהו משחק דמות ניטרלית לגמרי ככה שאני לא מבין בזה...

דמות רעה תוהו יכולה להיות גם צפלונת ונכה. מכות זה לא הכל בשביל להיות רע, ובכלל לא קשור כדי להיות תוהו - להיות רע זה לפגוע באנשים, אבל יכול להיות גם דרך אמצעים אחרים, מנטאליים יותר (עינויים פסיכולוגיים...). ותוהו זה פשוט שובר מוסכמות, או יותר נכון "ההיפך מסדר". אם סדר זה בעל חוש אסטתי, מאורגן, נקי - תוהו זה בדיוק ההיפך. וגם הוא לא חייב ללכת מכות כל הזמן.

הבנת....

עכשיו בקשר לדמויות תוהניות... אם הן חסרות חוקים כמו שאתם מגדירים איךל זה שיש אלוהויות תוהניות?

ובקשר לחיות, הן חייבות להיות תוהניות למרות שיש כאלה שחיות בלהקות, הלהק הוא לא סדר, וכל יצור חי הוא נימצא בתוך חברה מסויימת, אלא אם הוא איזה נזיר מיתבודד וגם הם לא תמיד תוהנים...
עכשיו עצוב לי לצטט את המורה שלי, אבל כל חברה חייבת חוקים כדי להיתקיים... וגם ליצורים תוהנים יש חברה.בקיצור אני טוען שתצוהו הוא פעולה לפי אינסטינקטים (מהבטן) וחוק וסדר זה באמת לא קשור בהכרח. אני פשוט טוען שסדר זה ההך מתוהו ולא להפך (נישמע מבלבל? גם אותי זה מבלבל...).

בקיצור עד עכשיו הספקתי ללימוד הרבה מהעץ הזה ומהקישורים שלמעלה.

לאלים אין בהכרח חוקים נוקשים. יש אלים עם סדרי תפילות, הוראות קפדניות בנוגע לענייני דת, ודברים דומים, והן אלוהויות. ויש אלים עם השקפה די חופשית, והנחייה מעטה לדרך התפללות או סגידה - ואלה אלוהויות תוהניות.

ולמה חיות הן תוהניות? הן ניטראליות, ונשמע לי הכי הגיוני שהן ככה. בין שאר הפירושים, הפירוש של בארני הוא המתאים ביותר (וגם לכך שלא צריכה להיות נטייה מההתחלה): נטייה נובעת משיקול דעת וחשיבה תבונית כלשהי, מה שלחיות אין.

אבל דרוראידים וכוהנים מסוגלים לתקשר אם חיות ועצים מה שאומר שהם תבוניים (וגם העצים. רק שהעצים הם באמת נייטרלים, הם לא עושיםפ כלום שיכיחא אחרת).

תערות את זה!! עורך דין!! :orcwink:

?
הרגע הסקת שעצים תבוניים? X_X
הלחש של הדרואיד נותן לעץ תובנה זמנית בלבד, שיכולה להוציא ממנו מידע על סביבתו, שנאגר במשהו שדומה ל"נשמה" של העץ אומשו כזה... בקיצור, זה לא אומר שלעץ או לחיה יש תבונה.
(עובדה שכתוב אצלם תבונה:2 או אצל צמחים -)

נשמה היא סוג של תבונה לא?

זה לא הגיוני תבונה לרגעים ספורים, אבל נניח

בקשר לנטיה, אני רואה את הנטייה מרכיבה את האופי ולא להפך, יסודות האופי הם בעצם הנטייה, ככה שאם אתה תוהני אתה חמום מוח, זה משהו שיותר קשה לסדר החמומיות מוח הזאת מאשר אמונה.

טוב/רע- אמונה

תוהו/סדר-היתנהגות

נייטרלי-סתם תקוע כי הם רצו להפוך את המישחק ליותר עמוק מ"טוב נגד רע"

לא, תבונה זה דבר אחד ונשמה זה דבר אחר.
בכל מקרה, לא מתואר בתיאור הלחש של הדרואיד איך העצים יכולים לקלוט את סביבתם, אז אי אפשר ממש להיות בטוחים. כאן כבר צריך להיכנס לתיאוריות על פעולת הקסם בעולם מו"ד, וסתם מסתבכים... העצים הם עצים, והם עשויים מעץ ולא זזים הרבה, נקודה.

לגבי הנטייה - תוהו הוא בפירוש אינו (רק) חמום מוח. קודם כל, אני לא ממש הבנתי איך המושג חמום מוח קשור לכאן, ואם אפשר להחליך אותו במילה אחרת. שנית כל, במידה וחמום מוח אומר "פזיז" או "טיפש", אז תוהו זה לא זה ולא זה - דמות תוהנית יכולה להיות גם שקולה ובעלת חשיבה של כמה צעדים קדימה, אך היא אינה כל כך שקולה ומתכננת מראש כמו דמות סדרית.
בסופו של דבר, זה די תלוי בחוכמה והתבונה של הדמות, ואיך השחקן בוחר לשחק אותה. לנטייה יש הגדרה יותר רחבה ממה שאתה ציינת (למרות שאמונה והתנהגות אלו גורמים חשובים).

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיים הצטרפתי לפורום!
לאחר דחיות רבות, הצלחנו תחת מטר הטילים, לקיים עוד סשן מטלטל של קת'ולהו: אימה על האוריינט אקספרס.
עולמות השנה, פיזי או בזום?
רכבת האוריינט אקספרס עוצרת בקונסטנטינופול אבל האימה ממשיכה לדהור.
זוועות על האוריינט אקספרס מסשן קת'ולהו האחרון שלנו.
חזרה