פרק 13 - הנחיה
והנה הגענו לסוף. אני אתן איזו סקירה נוספת קטנה על הנספחים וסיכום, אבל פרק 13 הוא הפרק האחרון.
הפרק מתחיל בדיבור על מה לעשות עכשיו כשיש קבוצת משחק - לקבוע כמה ארוך יהיה הקמפיין בערך וכמה זמן ומתי נפגשים, לדבר על ת'מות ועל כלי בטיחות, ולהבין מה רמת ההיכרות של כל שחקן עם העולם והקוסמיר. דברים פשוטים אבל חשובים.
יש גם דיבור קצר על בניית דמויות ועל אם יש עליהן הגבלות אבל ממש במשפט לצערי. הייתי שמח דווקא להרחבה על זה.
בפרק על הרפתקנות דיברנו על זה שבדאונטיים אפשר לעשות אימון-מחדש בתמורה לכסף ולזמן, ושאני לא אוהב את זה. כאן יש הצעה להתעלם מהדרישות האלה אם השחקן באמת לא מרוצה מהבחירות שלו, יופי.
מפה עוברים ישר לעצות המכאניות - מתי לבקש משחקנים לגלגל מיומנויות? (כשיש סיכוי לכשלון והצלחה, וכשיש השלכות לתוצאה) מתי להשתמש בקוביית העלילה? (כשהבדיקה חשובה או כשסיבוך/הזדמנות יכולים ליצור עניין. בממוצע, שליש מהפעמים!)
יש כאן כמה עצות טובות, במיוחד לשימוש בקוביית העלילה שמקבלת 4 עמודים של פירוט. לדוג', מוצע להשתמש בקוביית העלילה כדי ליצור בחירות קשות. האם הדמויות ירצו לקחת את הדרך הארוכה, או את הדרך המהירה עם הסכנה לסיבוך אך גם סיכוי להזדמנות?
אני גם אוהב את החלק על האצלת סמכויות לשחקנים ויצירה שיתופית. תן לשחקנים להציע לגלגל עם קוביית העלילה אם זה רלוונטי למטרה, מכשול או מטרות שלהם! תן להם להציע השפעות לסיבוכים ולהזדמנויות!
אויבים- יש פה הסבר על איך הסטאטבלוק של אויבים נראה! והוא כולל גם חלק של טקטיקה, ברוך השב מו"ד 4!
חוץ מהחלק הזה, זה נראה בערך כמו סטאטבלוק של מה' 5.

לכל אויב יש גם תפקיד, אבל זה לא תפקיד קרבי אלא רמת כוח - חפ"שים חלשים מהממוצע, הם לא יכולים לפגוע קריטית והם מובסים אחרי פציעה אחת. יריבים הם עם חוקים רגילים. ובוסים מקבלים תור מהיר ותור איטי, כמו גם יכולים לנצל מיקוד בשביל פעולה חינם בין תורות או כדי להוריד מצב מעצמם. מגניב.
ההסבר על איך בונים קרבות הוא טיפונת מסובך, אבל יותר פשוט מCR וכאלה. לכל תפקיד יש ערך שמראה כמה איום הוא, וסך האיום של היריבים בקרב קובע כמה הוא קשה. הקטע המסבך קצת זה כשמכניסים אויבים ברמות שונות מרמות הקבוצה (tiers, לא levels) אבל גם אז לא מאוד מסובך. יש כאן חצי עמוד על יצירת קרבות מעניינים, אבל העצות שם מאוד פשטניות ולא ממש מעניינות לדעתי. חבל. יש כאן כמה שלדעתי יש להן פוטנציאל, אבל פשוט לא מרחיבים כאן מספיק.
מלחמה - אני לא יודע למה אני מופתע שחלק גדול מהפרק מוקדש להרצת מלחמות. רושאר הוא עולם שמלא בהן! נראה שהם מחליטים להציג את המלחמה בתור רקע למשחק, ולא להתעסק בה ישירות - אבל עדיין נותנים המון עצות לאיך להשתמש בה. מדובר כאן על הבדלים בגודל הקרב, באורך שלו, ובתפקיד החבורה בו.
קרבות הם גם לא דברים פשוטים עם מטרה אחת, וההצעה פה היא לחלק אותם לphases שבכל אחד מהם יש מטרה אחרת להשיג, וההצלחה או הכשלון בו ישפיעו על הphases הבאים. כמו עם האתגרים, גם כאן מומלץ ליצור תרשים זרימה כללי לפני.
אני אוהב את ההמלצה להשתמש באירועים כדי לבטא את הקרב הגדול מסביב, ככה שתמיד יהיה לפחות אירוע אחד במשחק. זה ממש מגניב ואחלה דרך לגרום לשחקנים שהם משפיעים על הקרב הגדול - ואפילו להראות שלפעולות של הדמויות שלהם יש השפעה (לדוג' אם הדמויות הצליחו לשכנע שצריך עזרה רפואית בסצנה הקודמת, עכשיו יש אירוע של "רופאים בדרך")
דבר מגניב אחר הוא ההצעה לתת לקרב מסביב להיות המכשולים והגבולות. במקום קיר, זה פלוגה של לוחמים שצועדים צמוד ואי אפשר לעבור בבטיחות. אהבתי ממש.
מערכות - יש כאן קצת דיבור על איך לתכנן מערכה. האם להשתמש בהרפתקה מוכנה? כל כמה זמן להעלות דרגה? החלק המעניין יותר הוא על תגמולים מנקודת מבטו של המנחה - איך לוודא שמטרה מתאימה למשחק? מתי לקדם מטרות? איך לתת לדמות תגמול אחר משהיא רצתה בלי שהשחקן ירגיש מרומה?
קאנון והמשכיות - עמוד וחצי מוקדש לדבר על איך לתאר את העולם בצורה טובה וגם איך לשמור על המשכיות עם הספרים - או לא לשמור, אם זה הקטע שלכם. יש כאן גם המלצה לשחקנים שאין להם היכרות עם העולם לשחק מדלג-עולמות ממקום אחר. הצעה נהדרת.
כלי בטיחות - כבר אמרתי בהתחלה שאני מקווה שזה לא יהיה רק קלף הX וקווים ורעלות. ונראה שלא! החלק הזה של הפרק מתחיל עם הסבר על מהם כלי בטיחות, איך כל קבוצה משתמשת בהם בצורה שונה, ונותן קישור לקריאה נרחבת יותר ועוד כלים ב TTRPGSafetyToolkit.com , מצוין.
יש פה גם הערה מברנדון עצמו, שמדברת על איך שכמו העולם שלנו, גם העולמות שהוא כותב לא מושלמים. ושאנשים שונים מנסים לספר סיפורים שונים, אבל מבקש לנסות להקשיב לרצונות של כולם ולהתייחס אליהם ברגישות ובהבנה. מאוד נחמד, במיוחד כשזה בא מצד ברנדון שלא סתם נותן עצות שהוא לא פועל לפיהן.
סשן 0 מוצג כאן ככלי בטיחות, ויש עמוד מפורט ומצוין עליו. מרגיש לי שהרבה משחקים לא באמת מסבירים מה לעשות בסשן 0, אז אני שמח שיש כאן הסבר נרחב.
חוץ ממנו, קוים ורעלות מוצג גם כן. יש גם חלק שהוא חצי מקוים ורעלות וחצי לא - של לוודא תוך כדי משחק שהכל בסדר, ומה לעשות אם מישהו מרגיש לא בנוח.
יש חלק על איך לכלול במשחק אפליה באופן אחראי שמאוד אהבתי, וגם פסקאות קצרות יותר על נושאים ספציפיים יותר ששווים התייחסות - כמה דוגמאות כוללות עבדות, הפרעות נפשיות, זהות מגדרית, נכות, גזענות, ואפילו יחס שונה בהתאם לצבע עיניים. הפסקה על אינטימיות אגב מסתיימת עם האמירה שהגבולות שמוצבים באינטימיות צריכים להתאים לכל המגדרים/מינים, ושסטנדרטים כפולים זה דבר שלא צריך להיות שם. ואני ממש מסכים ושמח שהכניסו את זה. כלי בטיחות הם לא הזדמנות להיות הומופובים.
בסך הכל, פרק מצוין. מפורט וכתוב היטב. הוא נותן למנחה חדש כלים חשובים ועצות פרקטיות שהרבה ספרי משחק אחרים לא טורחים.