• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /
  • עליית שרי הרונות מתחילה!

תמכו עכשיו בפרויקט החדש של הפונדק עם שלוש הרפתקאות בערכה אחת, הדפסה שנייה של ספר הבסיס ואוגדן המפלצות, והמון משחקי תפקידים, קסם, והרפתקאות

הספר לשחקן של גנזך אורות הסער - Stormlight Handbook - סקירה מתגלגלת [הושלמה]

אני לא יודע. מצד אחד אני מחבב את המגוון, מצד שני אני מרגיש שחלק מהם שונים באופן מהותי מדי מהבסיס - ככה שזה לא מרגיש כאילו היה צריך בסיס בכלל, אלא פשוט להציג את 4 הסוגים האלה. זה למה הייתי מציג את זה בצורה אחרת, עם חוקים אופציונליים שאפשר להוסיף למכאניקה הבסיסית במקום חלוקה לסוגים ממש. מה שהיה הופך את זה יותר mix & match.
תגליות גם הן לגמרי מוגזמות בסקאלה, ולא מרגישות כמו אתגר מיומנות אלא כמו בנייה של סשן שלם. הן מגניבות - אבל לא מרגישות מתאימות כאן.

אני כן מרגיש שיש קצת כפילות פה בין האתגרים ובין "אירועים". ההבדל ברור, כשאירועים לא תלויים בהצלחה/כשלון אלא בהזדמנות/סיבוך, אבל מרגיש שהיה אפשר למזג את שניהם בצורה יותר טובה. אולי אפילו להציג את האירועים כסוג של אתגר.

פרק 13 - הנחיה​

והנה הגענו לסוף. אני אתן איזו סקירה נוספת קטנה על הנספחים וסיכום, אבל פרק 13 הוא הפרק האחרון.

הפרק מתחיל בדיבור על מה לעשות עכשיו כשיש קבוצת משחק - לקבוע כמה ארוך יהיה הקמפיין בערך וכמה זמן ומתי נפגשים, לדבר על ת'מות ועל כלי בטיחות, ולהבין מה רמת ההיכרות של כל שחקן עם העולם והקוסמיר. דברים פשוטים אבל חשובים.
יש גם דיבור קצר על בניית דמויות ועל אם יש עליהן הגבלות אבל ממש במשפט לצערי. הייתי שמח דווקא להרחבה על זה.
בפרק על הרפתקנות דיברנו על זה שבדאונטיים אפשר לעשות אימון-מחדש בתמורה לכסף ולזמן, ושאני לא אוהב את זה. כאן יש הצעה להתעלם מהדרישות האלה אם השחקן באמת לא מרוצה מהבחירות שלו, יופי.

מפה עוברים ישר לעצות המכאניות - מתי לבקש משחקנים לגלגל מיומנויות? (כשיש סיכוי לכשלון והצלחה, וכשיש השלכות לתוצאה) מתי להשתמש בקוביית העלילה? (כשהבדיקה חשובה או כשסיבוך/הזדמנות יכולים ליצור עניין. בממוצע, שליש מהפעמים!)
יש כאן כמה עצות טובות, במיוחד לשימוש בקוביית העלילה שמקבלת 4 עמודים של פירוט. לדוג', מוצע להשתמש בקוביית העלילה כדי ליצור בחירות קשות. האם הדמויות ירצו לקחת את הדרך הארוכה, או את הדרך המהירה עם הסכנה לסיבוך אך גם סיכוי להזדמנות?
אני גם אוהב את החלק על האצלת סמכויות לשחקנים ויצירה שיתופית. תן לשחקנים להציע לגלגל עם קוביית העלילה אם זה רלוונטי למטרה, מכשול או מטרות שלהם! תן להם להציע השפעות לסיבוכים ולהזדמנויות!

אויבים- יש פה הסבר על איך הסטאטבלוק של אויבים נראה! והוא כולל גם חלק של טקטיקה, ברוך השב מו"ד 4!
חוץ מהחלק הזה, זה נראה בערך כמו סטאטבלוק של מה' 5.
1759070061326.webp
לכל אויב יש גם תפקיד, אבל זה לא תפקיד קרבי אלא רמת כוח - חפ"שים חלשים מהממוצע, הם לא יכולים לפגוע קריטית והם מובסים אחרי פציעה אחת. יריבים הם עם חוקים רגילים. ובוסים מקבלים תור מהיר ותור איטי, כמו גם יכולים לנצל מיקוד בשביל פעולה חינם בין תורות או כדי להוריד מצב מעצמם. מגניב.

ההסבר על איך בונים קרבות הוא טיפונת מסובך, אבל יותר פשוט מCR וכאלה. לכל תפקיד יש ערך שמראה כמה איום הוא, וסך האיום של היריבים בקרב קובע כמה הוא קשה. הקטע המסבך קצת זה כשמכניסים אויבים ברמות שונות מרמות הקבוצה (tiers, לא levels) אבל גם אז לא מאוד מסובך. יש כאן חצי עמוד על יצירת קרבות מעניינים, אבל העצות שם מאוד פשטניות ולא ממש מעניינות לדעתי. חבל. יש כאן כמה שלדעתי יש להן פוטנציאל, אבל פשוט לא מרחיבים כאן מספיק.

מלחמה - אני לא יודע למה אני מופתע שחלק גדול מהפרק מוקדש להרצת מלחמות. רושאר הוא עולם שמלא בהן! נראה שהם מחליטים להציג את המלחמה בתור רקע למשחק, ולא להתעסק בה ישירות - אבל עדיין נותנים המון עצות לאיך להשתמש בה. מדובר כאן על הבדלים בגודל הקרב, באורך שלו, ובתפקיד החבורה בו.
קרבות הם גם לא דברים פשוטים עם מטרה אחת, וההצעה פה היא לחלק אותם לphases שבכל אחד מהם יש מטרה אחרת להשיג, וההצלחה או הכשלון בו ישפיעו על הphases הבאים. כמו עם האתגרים, גם כאן מומלץ ליצור תרשים זרימה כללי לפני.
אני אוהב את ההמלצה להשתמש באירועים כדי לבטא את הקרב הגדול מסביב, ככה שתמיד יהיה לפחות אירוע אחד במשחק. זה ממש מגניב ואחלה דרך לגרום לשחקנים שהם משפיעים על הקרב הגדול - ואפילו להראות שלפעולות של הדמויות שלהם יש השפעה (לדוג' אם הדמויות הצליחו לשכנע שצריך עזרה רפואית בסצנה הקודמת, עכשיו יש אירוע של "רופאים בדרך")
דבר מגניב אחר הוא ההצעה לתת לקרב מסביב להיות המכשולים והגבולות. במקום קיר, זה פלוגה של לוחמים שצועדים צמוד ואי אפשר לעבור בבטיחות. אהבתי ממש.

מערכות - יש כאן קצת דיבור על איך לתכנן מערכה. האם להשתמש בהרפתקה מוכנה? כל כמה זמן להעלות דרגה? החלק המעניין יותר הוא על תגמולים מנקודת מבטו של המנחה - איך לוודא שמטרה מתאימה למשחק? מתי לקדם מטרות? איך לתת לדמות תגמול אחר משהיא רצתה בלי שהשחקן ירגיש מרומה?

קאנון והמשכיות - עמוד וחצי מוקדש לדבר על איך לתאר את העולם בצורה טובה וגם איך לשמור על המשכיות עם הספרים - או לא לשמור, אם זה הקטע שלכם. יש כאן גם המלצה לשחקנים שאין להם היכרות עם העולם לשחק מדלג-עולמות ממקום אחר. הצעה נהדרת.

כלי בטיחות - כבר אמרתי בהתחלה שאני מקווה שזה לא יהיה רק קלף הX וקווים ורעלות. ונראה שלא! החלק הזה של הפרק מתחיל עם הסבר על מהם כלי בטיחות, איך כל קבוצה משתמשת בהם בצורה שונה, ונותן קישור לקריאה נרחבת יותר ועוד כלים ב TTRPGSafetyToolkit.com , מצוין.
יש פה גם הערה מברנדון עצמו, שמדברת על איך שכמו העולם שלנו, גם העולמות שהוא כותב לא מושלמים. ושאנשים שונים מנסים לספר סיפורים שונים, אבל מבקש לנסות להקשיב לרצונות של כולם ולהתייחס אליהם ברגישות ובהבנה. מאוד נחמד, במיוחד כשזה בא מצד ברנדון שלא סתם נותן עצות שהוא לא פועל לפיהן.
סשן 0 מוצג כאן ככלי בטיחות, ויש עמוד מפורט ומצוין עליו. מרגיש לי שהרבה משחקים לא באמת מסבירים מה לעשות בסשן 0, אז אני שמח שיש כאן הסבר נרחב.
חוץ ממנו, קוים ורעלות מוצג גם כן. יש גם חלק שהוא חצי מקוים ורעלות וחצי לא - של לוודא תוך כדי משחק שהכל בסדר, ומה לעשות אם מישהו מרגיש לא בנוח.
יש חלק על איך לכלול במשחק אפליה באופן אחראי שמאוד אהבתי, וגם פסקאות קצרות יותר על נושאים ספציפיים יותר ששווים התייחסות - כמה דוגמאות כוללות עבדות, הפרעות נפשיות, זהות מגדרית, נכות, גזענות, ואפילו יחס שונה בהתאם לצבע עיניים. הפסקה על אינטימיות אגב מסתיימת עם האמירה שהגבולות שמוצבים באינטימיות צריכים להתאים לכל המגדרים/מינים, ושסטנדרטים כפולים זה דבר שלא צריך להיות שם. ואני ממש מסכים ושמח שהכניסו את זה. כלי בטיחות הם לא הזדמנות להיות הומופובים.

בסך הכל, פרק מצוין. מפורט וכתוב היטב. הוא נותן למנחה חדש כלים חשובים ועצות פרקטיות שהרבה ספרי משחק אחרים לא טורחים.

נספחים וסיכום​

על "הצעד הבא" כבר דיברתי בהודעה הראשונה, אז אני לא אחזור על זה.
חוץ ממנו, יש נספח אחד שמדבר על חיות מלוות ומילון מונחים.

הנספח של החיות המלוות מדבר על חוקי חיה מלווה - הן מקבלות תור שלם משלהן, מה שבהחלט מפתיע אותי מבחינת איזון.
אם הן יורדות ל0 נק"פ, הן לא יכולות להתאושש אלא אם מרפאים אותן או אחרי מנוחה קצרה.
יש סטטבלוקים למספר חיות, וגם עמוד על איך לשנות את הסטטבלוקים לצרכיך, כולל רשימה של מאפיינים לדוגמה שמתאימים לחיות מלוות שונות ודוגמאות לשינויים כאלה. מאוד נחמד.
לבסוף, הנספח מציג חיה מלווה מיוחדת: לארקין.

מילון המונחים נראה טוב, עם הסבר של שורה על כל מונח בו, שימוש בסוגריים כדי להבהיר מה המונח אם הוא לא ברור או אם יש לו אייקון, וכמובן הפניה לעמודים רלוונטיים, כשהעמודים החשובים יותר הם במודגש. נהדר.
יש גם הרבה מונחים עם מונחים קשורים. לדוגמה למונח נזק יש שני מונחים קשורים: סוגי נזק וקוביית נזק. המונחים הקשורים מופיעים בהזחה מתחתיו, וזה מאוד נוח.

וזהו.

לסיכום, נכנסתי לקריאה הזו לא נלהב בכלל. הרגשתי שמדובר בעוד משחק כמו-מו"ד, אבל אני יוצא ממנה מרוצה. זו שיטה טובה, גם אם אני לא לגמרי בטוח על האיזון של כל דבר בה. הספר כתוב טוב לשחקנים חדשים וותיקים כאחד, ואני יכול לספור על יד אחת את הדברים שבאמת מפריעים לי בעימוד ובעריכה שלו.
אני מצפה להריץ בשיטה הזו קמפיין, וכנראה להריץ בה חד"פים בכנסים.
אהבתי מאוד את הדחיפה למשחק נרטיבי יותר וליותר שיתוף של השחקנים בקבלת ההחלטות. את דוגמאות המשחק שמתוארות "מעל השולחן", ואת הגמישות שמוצעת. קוביית העלילה היא מכאניקה ממש מגניבה, שממש קל לגנוב לשיטות אחרות - ואני אפילו שוקל לעשות זאת.

והאמנות, יא וואראדי איזו אמנות. חלק גדול ממנה הכרתי מראש - הרבה ממנה מגיע מקלפים של Call to Adventure: Stormlight Archive, משחק הקופסה של בראדרוויז. וחלק לא קטן ממנה הוא יצירות אמנות מעריצים של אמנים מקצועיים. אבל זה לא שאין פה אמנות חדשה: יש כאן המון. והיא יפהפיה.

כן חבל לי שהספר כולל ספוילרים לקצב המלחמה, בהתחשב בכך שהוא מתרחש לפני הספר הזה. יש לדעתי 3 או 4 ספוילרים כאלה, רק אחד מהם משמעותי אז זה לא נורא, אבל זה חבל.

וכנראה להריץ בה חד"פים בכנסים.
אני אשמח מאוד להשתתף באחד כזה כשיהיה, אז לעדכן כאן עליו (או אם חשקה נפשך לכתוב לי באופן אישי) יהיה מוערך מאוד.
באופן כללי, סקירה מאוד מוצלחת ונהנתי מאוד לקרוא אותה. תודה!

תודה רבה על הסקירה המעמיקה - ממש נהנתי לקרוא.
בתור מי שלא ממש התעניין במשחק עכשיו הוא בהחלט נכנס לרשימה.

מה שכן אני מבין שאין הרפתקה בספר - וכרגע יש רק בערכת ההתחלה?
בנוסף, יש לך את ספר העולם? אם כן, אשמח גם לשמוע עליו בקצרה, בעיקר להבין כמה באמת הוא תורם או לא

לבסוף, לגבי הספוילרים, אני חושד שמי שקורא רוב הסיכויים כבר קרא את קצב המלחמה

ספר העולם משמש גם כאוגדן מפלצות קטן, לצערי ממש הייתי מעדיף שכל התוכן המכני היה באותו ספר.
מבחינת ההרפתקה יש את האחת של ערכת ההתחלה - גשר תשע. יש הרפתקה נוספת בשם הולכי אבן. יש עוד כמה שאני לא יודע אם אפשר להשיג גישה אליהן אם לא תמכת בקיקסטרטר.

ספר העולם היה נחמד, אין הרבה תוכן מכני למעט נתוני אויבים אם אני לא טועה.

כמו ש Yaalsh אמר, ספר העולם מחלטר גם בתור אוגדן מפלצות. מסכים איתו שהייתי מעדיף שכל המכאניקה תהיה באותו ספר, אבל אין מה לעשות. עוד לא יצא לי לקרוא אותו (מתחיל עכשיו) אבל הוא ממש מעניין אותי ובכל הכנות אני חושב שהוא שווה את הכסף גם אם רק בשביל האמנות.
כמו מו"ד יש "מספיק" בסיס מכאני למפלצות בספר הבסיס בחלק של חיות מלוות כדי שתוכל להשתמש בו ולא לטרוח לקנות את מגדיר המפלצות. אבל אתה יודע איך זה.

מבחינת הרפתקאות: אף הרפתקה לא מגיעה בתוך הספר, אבל אפשר לקנות אותן בנפרד. Stonewalkers היא קמפיין של דרגות 1 עד 7, עם סיפור קאנוני שנכתב על ידי דן וולס וברנדון סנדרסון עצמם (וממעבר זריז עליה היא ממש אחלה).
חוץ ממנה יש את גשר 9 כמו שכתבו לפני, וגם 8 או 9 חד"פים. אני מסכים שמוזר שאין הרפתקת התחלה חינמית בתוך הספר או לפחות הורדה חינמית של אחת מהאתר.
אפשר לקנות הכל בdrivethruRPG (או במחיר זול יותר דרך VTTs, אבל אז זה מוגבל אליהם).

זו הייתה אחלה סקירה, ובהחלט נראה שגם השיטה הזו יושבת על המשבצת הפופולרית-יחסית של שיטה יחסית כבדה מכאנית וגיימיסטית אבל עם מאפיינים מסוימים סיפוריים, בדומה ללב-להב, הטבעת האחת, Draw Steel וכן הלאה.

היתרון הגדול כאן הוא כמובן לחובבי הספרים, והשאלה היא האם המשחק מומלץ גם למי שלא שולט בחומר המקור או שבאמת צריך להיות בקיא בעולם.

זו שאלה שאני לא חושב שאני הכתובת הנכונה לה, כאדם שהקאנון חשוב לו במשחקי תפקידים מבוססי-פרנצ'ייזים, אבל אני חושב שהמשחק כן כתוב בצורה שמישהו שלא מכיר את העולם יכול לשחק בו. הוא פשוט יפספס המון ויחטוף ספוילרים.
לדוג', אני מסתכל על החד"פים ורובם מרגישים מפוספסים בלי היכרות עם הספרים. גם אם רק בשביל ההבנה של המצב של המזמרים.
כמה בקיאות צריך זו כבר שאלה אחרת, ואני חושב שהמשחק עושה עבודה טובה בלתת מקורות מידע למי שרוצה לחקור יותר, אבל גם נותן לגיטימציה למי שלא.
עדיין, צריך לקרוא לפחות את 3 הספרים הראשונים של הגנזך כדי באמת למצות את הפוטנציאל של המשחק (ולא לחטוף ספוילרים של ממש).

הרצתי oneshot של bridge 9 עבור 2 שחקנים, אחד שקרא את הספרים ואחת שלא, וניכר ששניהם ממש נהינו מהמשחק, ההרפתקאה הזו כוללת הרבה מאוד טקסט מובנה שעוזר להמחיש כמה העולם שונה מעולמות פנטזייה אחרים.
הקמפיין Stonewalkers מתרחש במהלך הספר השני אבל כולל פרטים אשר מתגלים בעיקר במהלך הספר השלישי, אבל אני אישית לא הייתי רואה בידיעה שפרטים אלו קיימים כספוילר לספר עצמו.

הרצתי oneshot של bridge 9 עבור 2 שחקנים, אחד שקרא את הספרים ואחת שלא, וניכר ששניהם ממש נהינו מהמשחק, ההרפתקאה הזו כוללת הרבה מאוד טקסט מובנה שעוזר להמחיש כמה העולם שונה מעולמות פנטזייה אחרים.
גם אני, שני שחקנים. אחד הכיר אחד לא. זה התרחש על שני סשנים אצלנו.
ההבדל העיקרי מבחינתי דווקא היה השחקן שמכיר. רוב המשחקים שלי מתרחשים בפנטזיה פחות סטנדרטית, שכל השחקנים צריכים את זמן כדי להכיר את העולם והסברים על דברים שהדמויות שלהם יודעות.

תודה על הסקירה המקיפה ועל נקודת המבט שלך.
חוץ ממנה יש את גשר 9 כמו שכתבו לפני, וגם 8 או 9 חד"פים.
אני מניח שאתה מדבר על Stormlight Scenarios שיצא ממש לאחרונה ויש גם את Speak The Words שהוא כנראה הרפתקה של כמה מפגשים בודדים.
בכל מקרה, אני מאמין שבתחום של ההרפתקות / תרחישים לא יהיה מחסור בהתחשב בנפשות הפועלות.

היתרון הגדול כאן הוא כמובן לחובבי הספרים, והשאלה היא האם המשחק מומלץ גם למי שלא שולט בחומר המקור או שבאמת צריך להיות בקיא בעולם.
אני לא חושב שיש חולק על כך שמדובר במוצר Fan service, יש פה הרבה דברים מעניינים בכדי שגם מי שלא מכיר את הקוסמיר יהנה ממנה, אבל היא בבירור מיועדת למי שקרא את הספרים.
אני מאוד סקרן לראות את השלד של השיטה עצמה שהם אמרו שישוחרר בהמשך, אני חושב שבמנותק מהעולם אין פה שיטה טובה, אבל תחת "מעטה הקוסמיר" היא בסדר.

אני מאוד סקרן לראות את השלד של השיטה עצמה שהם אמרו שישוחרר בהמשך, אני חושב שבמנותק מהעולם אין פה שיטה טובה, אבל תחת "מעטה הקוסמיר" היא בסדר.
אני חושב שהשיטה "Plotweaver" (אורג עלילה) תעבוד ממש טוב לעולמות קסם קשיח אחרים, אני חושב שזה יעבוד ממש טוב ל-Malazan, במיוחד לשחקנים שלא רוצים ללמוד GURPS.

אני חושב שבמנותק מהעולם אין פה שיטה טובה, אבל תחת "מעטה הקוסמיר" היא בסדר.
מעניין אותי למה אתה חושב ככה.
סה"כ, אני חושב שזו סבבה של שיטה. היא לא מדהימה, אבל היא נראית ממש סבבה.
מה אתה פחות אוהב בה? מה אתה חושב שעוזר לה שהיא בקוסמיר?

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

פוסטי פרופיל אחרונים

בדיוק כשאנחנו חושבים שראינו הכל באימה, מגיע סשן קת'ולהו מס' 70 - אימה באוריינט אקספרס.
מתחיל בפעם הראשונה את המסע המופלא של עולם הדיסק!
הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיים הצטרפתי לפורום!
לאחר דחיות רבות, הצלחנו תחת מטר הטילים, לקיים עוד סשן מטלטל של קת'ולהו: אימה על האוריינט אקספרס.
עולמות השנה, פיזי או בזום?
חזרה