בכדי ליצור שאמן 'טוב' אתה קודם צריך להגדיר מהו שאמן. ההגדרה הויקיפדית לשאמאניזם היא, ואני מצטט:
שמאניזם הוא מכלול של שיטות אקסטטיות ותרפויתיות המבקשות להשיג קשר עם היקום המקביל והבלתי נראה של הרוחות, על מנת להשיג את תמיכתן בניהול עניינם של בני האדם. שמאניזם, על סוגיו השונים, היה נפוץ בכל היבשות וברוב התרבויות.
או, במילים אחרות ובתרגום למו"דית- שאמן הוא דמות אשר מסוגל באמצעות דרכים שאינן רגילות ליצור קשר עם יישויות רבות עוצמה שאינן חלק ממהות החיים הרגילה, על מנת להשיג את תמיכתן.
מכאן והלאה, השאלה היא לאן אתה רוצה לקחת את זה:
-ישנו שאמן הדרקונים מהסל"ש 2, שכפי שניתן להבין משמו, הוא סוגד לדרקונים, מתקשר איתם ושואף לזכות בעוצמה שלהם. לדעתי אחד המקצועות הכי טובים שנעשו במה' 3.5, בעיקר בגלל שהוא עושה את מה שהטרובדור היה אמור לעשות- פשוט טוב יותר. שאמן הדרקונים יכול 'להנחות את חבריו בעזרת רוח הדרקון', לנשוף אנרגיה, לגדל קשקשים, להתייעץ עם רוחות הדרקונים ואף לזכות בכמה יכולות 'דרקוניות', כגון חסינות לשינה או היכולת לנשום מתחת למים (עבור דרקוני מים, למשל).
וריאנט שאני מאוד אוהב הוא להתאים את שאמן הדרקונים לכל יישות עוצמתית אחרת- החל באלים, דרך מפלצות אגדתיות ועד וכולל כוחות טבעיים כגון סופה או דובים. כל שעליך לעשות, הוא להתאים את הנתונים של שאמן הדרקונים ליישות שאליה הוא סוגד, והנה לך שאמן מן המניין. והנה דוגמא אשר אני משתמש בה בעולם המערכה שאני בונה עכשיו, 'סקוג':
באריק הוא שאמן שגדל בהרים הצפוניים, ובשבטו הכל סגדו ללוויתן, אל המים והמלחמה. בדרגה ראשונה, באריק מקבל כמיומנויות מקצוע את המיומנויות הטיפוסיות של לוויתן- שחייה, הישרדות וזיהוי (כאשר שאמן של דרקון אדום היה מקבל את מיומנויות הקפיצה, התרמית ואיסוף המידע). בדרגה רביעית, באריק מסוגל להתיז מטח של מים קפואים על אויביו (שאמן של דרקון אדום היה יכול לנשוף אש). בדרגה 19, באריק מפתח יכולות שחייה מרשימות (כאשר שאמן של דרקון אדום היה זוכה בכנפיים).
השאלה היחידה היא למה אתה רוצה שהשאמנים בעולמך יסגדו- לאלים? לרוחות קדמוניות? למושגים מופשטים? כל מה שנשאר לך לעשות הוא להתאים את המאפיינים של שאמן הדרקונים (מיומנויות מקצוע, נשק נשיפה, קשקשים, כנפיים וכו') לאלו של היישויות הנסגדות.