כן, אבל דוקטור, האורקים המופיעים בסיפוריו של טולקין ואלו שהושפעו ממנו היו באמת רק גזע אלים ורצחני שנועד להוות איוב שאפשר להתאגד נגדו בלי בעיות מוסריות ופוליטיות. השאלה היא מה גרם (או הגורמים) לתהליך השינוי הזה, להסתכלות החדשה על הגזע הזה.
לדוגמא: ב-warcraft האורקים מהווים בהתחלה סוג של גזע "רע": הסמלים שלהם הם גולגלות, הם עוסקים בכישופי מוות, הרס ושדים, והם לא מפותחים. במשחק השני, הם כבר מקבלים שבטים שונים, וצורה הרבה יותר קרובה לכך של גזע לוחמני, אבל בעל אישיות ומסורת משלו. במשחק השלישי, האורקים שונים במעט מאוד מבני האדם: יש להם מנהיגים, כישוף, מסורת ופוליטיקה. המשחק מסביר שבהתחלה הם היו מרושעים משום שהם הסכימו לוותר על חלק מ"האנושיות" שלהם, בשביל הכוח שנתן להם דם השדים. אבל במשחק הם מתמרדים כנגד השדים, ולמעשה בסופו של דבר נלחמים נגד השדים לצד בני האדם.
אני חושב שהייתה מעין הבנה שלקיחת גזע אחד והפיכתו למשהו "רע" באופן אבסולוטי, זו באמת גישה גזענית. כשהעולם נהיה יותר סבלני ויותר רגיש לדברים הללו, נעשו שינויים בהתאם. עכשיו זה לא הגזע שרע, אלא פרטים מסוימים בו שרעים, או שבחירות מסוימות הן רעות. יש לציין למשל את טרי פראצ'ט, שאין לו אף גזע "רע" בעולם שלו. יש לו גזעים טיפשים יותר מאחרים (למשל טרולים, אבל גם זה רק בגלל שהם צריכים טמפרטורות נמוכות מאוד כדי שהמוח שלהם יפעל); אפילו האל-מתים אצלו - ערפדים, מומיות, רוחות, זומבים - הם לא רעים בהכרח. ישנם ערפדים רעים, שרואים בני אדם כאוכל, אבל ישנם גם ערפדים שמנסים "להיגמל" מהתאווה לדם של בני אדם. אני חושב שזו הגישה הנכונה לעולם פנטזיה, ואני שמח שיותר ויותר אנשים שכותבים פנטזיה (כמו שנראה אנשים שתיארו את העולמות שלהם בעץ הזה) מאמצים את הגישה הזו.