• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /
  • עליית שרי הרונות מתחילה!

תמכו עכשיו בפרויקט החדש של הפונדק עם שלוש הרפתקאות בערכה אחת, הדפסה שנייה של ספר הבסיס ואוגדן המפלצות, והמון משחקי תפקידים, קסם, והרפתקאות

D&D באקדמיה: מחפשת שחקנים/ות ומנחים/ות למחקר על גזע הטיפלינג (וקצת על קהילת אש וגלגולים) 🎲🔥

שבת שלום לכל חברי הפונדק,
חלקכם אולי זוכרים אותי מהסיבוב הקודם שלי כאן בפורום – אני מיטל, סטודנטית לתואר שני בתקשורת ומנהלת קהילת הדיסקורד "אש וגלגולים".

הפעם אני כותבת לכם כי הגעתי לשלב פרויקט הגמר של התואר, והחלטתי לקחת את התחביב של כולנו הכי רחוק שאפשר – ולחקור את מבוכים ודרקונים ככלי תרבותי ונרטיבי.

על מה המחקר?
המחקר שלי מתמקד ברובו סביב גזע הטיפלינג (Tiefling) ובמתח המרתק שנוצר לגביו במשחק. מצד אחד, החוקים הרשמיים בספרים ממסגרים את הטיפלינגים בצורה מאוד נוקשה (כנושאי קללה מטפיזית, "כתם" ואשמה תורשתית של אבותיהם, וסטיגמה חברתית מובנית). מצד שני, כולנו יודעים שסביב השולחן המציאות אחרת – השחקנים והמנחים משתמשים בכושר הפעולה ובחופש היצירתי שלהם כדי לפרש, לערער ולכתוב מחדש את הסיפור הזה בתוך הקמפיינים.

כדי לבסס את המחקר, אני עורכת ראיונות עומק חצי מובנים ואני מחפשת:
  1. שחקנים ושחקניות (בני 18 ומעלה) שגילמו או מגלמים דמות טיפלינג בקמפיין/ בוואן שוט.
  2. מנחי ומנחות משחקים (שה"מים/ות) שבשולחן שלהם השתתפה או משתתפת דמות כזו, ויכולים לספר על הדינמיקה, על היחס של העולם לדמות ועל הבחירות המוסריות שעלו במשחק.

מה זה דורש מכם?
שיחה קלילה וכיפית בדיסקורד או בזום (בערך 45–60 דקות) שבה נדבר על המשחקים והדמויות שלכם.
חשוב לציין: הראיונות מוקלטים לצורכי תמלול וניתוח בלבד.
אנונימיות ודיסקרטיות מלאה: המחקר עומד בכללי אתיקה אקדמיים וזהותכם לא תחשף בעבודה. כל השמות (שלכם, של הדמויות, וכו') ישונו לשמות בדויים בעבודה הסופית ולא ייחשפו בשום שלב.

ותזכורת קטנה לגבי הקהילה שלנו:
אם אתם מחפשים מקום לשחק בו אונליין, להכיר אנשים או סתם לדבר על משחקי תפקידים, קהילת הדיסקורד שלנו, "אש וגלגולים", פתוחה, פעילה ומזמינה תמיד חברים חדשים (לינק להצטרפות).

אם אתם זורמים לעזור לי להביא את התחביב שלנו לאקדמיה או רוצים לשאול עוד שאלות – שלחו לי הודעה כאן בפורום או בדיסקורד (mitititty).
תודה רבה לכולם על שיתוף הפעולה! 🎲✨

הרבה בהצלחה!

לפרוטוקול, המושג tiefling תורגם במבוכים ודרקונים ל"זד" (שלא להתבלבל עם האלף שתורגם בצורה מאוד משונה ל"זד היער" במהדורה השנייה של טליסמן) :)

שלא להתבלבל עם האלף שתורגם בצורה מאוד משונה ל"זד היער" במהדורה השנייה של טליסמן)
זה לא המקום היחיד שבו "אלף" תורגם בצורה מוזרה - למשל, בחלק מהתרגומים של רומח הדרקון (דרקוני להבת קיץ, אא"ט) "אלף" תורגם בתור "שד"; בתרגום הטייסים של ההוביט הריבוי של "אלף" הוא "אלף"; וכמובן שעמנואל לוטם ז"ל תרגם את המלה ל"עלף".

תודה רבה על איחולי ההצלחה! 🙌
לגבי ה"זד" – האמת שהמתח סביב התרגום המושגי הזה מתחבר בצורה מדהימה בדיוק למה שאני חוקרת! השאלה איך המילים וההגדרות הרשמיות של הספרים משפיעות על האופן שבו אנחנו תופסים את הדמות סביב השולחן היא חלק ענק מהמחקר שלי.
אז אם מישהו מכם שיחק זד (טיפלינג) כזה בקמפיין, או אם הנחיתם משחק שבו אחד השחקנים לקח את הגזע הזה לכיוונים מעניינים ושבר את המסגרת של הספרים – אני ממש אשמח לשמוע על זה בראיון קצר!
מוזמנים לשלוח לי הודעה כאן או בדיסקורד (mitititty). שבוע טוב! 🎲✨

בהצלחה!

אני אינני משחק כמעט טיפלינגים, אלא חובב דמי-דרקון (דרגונבורן), לטאישים, ושאר זוחלים. לדעתי מו"ד 5 (במיוחד) נוטה להיות הרבה יותר קוסמופוליטי ומגוון בעולמות שלו ממהדורות קודמות: אנשים פוגשים חצי-שד (טיפלינג) או דרקון מהלך על שתיים (דרגונבורן) כמעט בלי להניד עפעף. לפחות בערים הגדולות... יש לפעמים דעות קדומות או גזענות אבל עדיין העולם מאוד, מאוד מגוון מבחינת יצורים שפוגשים סתם ככה בעיר.

א. מעולם לא שיחקתי טיפלינג (הקונספט לא משך אותי) אבל כן שיחקתי בקבוצה שאחת השחקניות היתה טיפלינג והיא אכן לקחה את זה למקום של ה- outcast. זה היה לפני יותר מעשור. אני לא זוכר אם רק העלתי את הרעיון שאשחק פאלאדין בקבוצה הזאת או באמת שיחקתי פאלאדין לתקופה קצרה. אני זוכר שיחה על היחס (התאורטי?) של אותו פאלאדין כלפי הדמות הזאת.

ב. בטח מוכר, אבל אזכיר בכל זאת. בשנים האחרונות מכשפי החוף מאד כיוונו לסטריליזציה של המטען החברתי/תרבותי שבא עם הגזע. זה נכון גם לאורקים וגם לטיפלינגים. למשל בסרט "כבוד בין גנבים", חברת הקבוצה הדרואידית היא טיפלינג שגודלה על ידי אלפים - אבל מלבד זוג קרניים קטן, אין באמת שום רמז ויזואלי לכך ואין לשיוך הגזעי שלה שום השפעה על ההתנהגות שלה או על היחס של שאר העולם כלפיה.

היי, קודם כל מגניב מאד והמון בהצלחה!
אני לא ממש משחק טיפלינגים ובכלל, יותר מנחה מאשר משחק.
בשולחנות שלי הטיפלינג הוא כמעט תמיד נבחר כדי להפוך דמות לכריזמטית/מורכבת/טראגית.
אבל יש לי כמה שאלות:

1. למה דווקא Tiefling ולא למשל Drow, אורקים או גזעים אחרים שסובלים מסטיגמה בעולם של Dungeons & Dragons?
2. האם לדעתך שחקנים בוחרים טיפלינגים בגלל תחושת “אאוטסיידריות”, או בגלל אסתטיקה ופנטזיית כוח?
3. האם במחקר את מנסה לבדוק מה השחקנים מרגישים, או לנתח את הטקסט דרך עדשה תאורטית מסוימת?

הרבה בהצלחה!

לפרוטוקול, המושג tiefling תורגם במבוכים ודרקונים ל"זד" (שלא להתבלבל עם האלף שתורגם בצורה מאוד משונה ל"זד היער" במהדורה השנייה של טליסמן) :)
אני אישית חשבתי על תרגום המושג טיפלינג ל"בן הינום" בעברית.

היי, קודם כל מגניב מאד והמון בהצלחה!
אני לא ממש משחק טיפלינגים ובכלל, יותר מנחה מאשר משחק.
בשולחנות שלי הטיפלינג הוא כמעט תמיד נבחר כדי להפוך דמות לכריזמטית/מורכבת/טראגית.
אבל יש לי כמה שאלות:

1. למה דווקא Tiefling ולא למשל Drow, אורקים או גזעים אחרים שסובלים מסטיגמה בעולם של Dungeons & Dragons?
2. האם לדעתך שחקנים בוחרים טיפלינגים בגלל תחושת “אאוטסיידריות”, או בגלל אסתטיקה ופנטזיית כוח?
3. האם במחקר את מנסה לבדוק מה השחקנים מרגישים, או לנתח את הטקסט דרך עדשה תאורטית מסוימת?
לדעתי זה בעיקר בגלל האסתטיקה. כי בואו, מי לא רוצה עור ירוק. שיער וורוד וקרניים?

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

בדיוק כשאנחנו חושבים שראינו הכל באימה, מגיע סשן קת'ולהו מס' 70 - אימה באוריינט אקספרס.
מתחיל בפעם הראשונה את המסע המופלא של עולם הדיסק!
הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיים הצטרפתי לפורום!
לאחר דחיות רבות, הצלחנו תחת מטר הטילים, לקיים עוד סשן מטלטל של קת'ולהו: אימה על האוריינט אקספרס.
עולמות השנה, פיזי או בזום?
חזרה