• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /
  • עליית שרי הרונות מתחילה!

תמכו עכשיו בפרויקט החדש של הפונדק עם שלוש הרפתקאות בערכה אחת, הדפסה שנייה של ספר הבסיס ואוגדן המפלצות, והמון משחקי תפקידים, קסם, והרפתקאות

תמיהה באשר למחירים

אלדריון

פונדקאי ותיק
משגיח/ה בדימוס
תחת הדף "פונדקי העיר רוטמיר" מפורטים מספר פונדקים, אשר מחיריהם נראים לי מופרזי בעליל: הפונדק הזול ביותר, "המזרן של בארני"- מחירו רשום כ"מינמלי"- למה הכוונה?

הפונדק הבא,"המאהוט", מחיר השהייה בו ליום הינו 16-2 פיסות זהב.
זכור לי שקראתי איפושהוא שבמערכה ממוצעת 3 פיסות זהב יספקו מחיה של איכר לחודש...
האם זהב נפוץ ביותר בעולם המערכה?

כדי לקבל מושג כללי, האם אתם יכולים לתת לי קנה מידה להוצאות המחייה המומצעות בעולם, לקבוצות ומגזרים מייצגים?

בנוסף, מהן ההגדרות של רמות הביגוד (A,B,C לורד ויקונט, וכו')?
אילו הגדרות נוספות קיימות?

http://members.pundak.co.il/world/rotmare/inns.html

ראשית, כל תשובה שאתן היא בגדר השערה מלומדת וכך יש להתייחס אליה. עכשיו לאחר ששילמתי את מס השפתיים הנ"ל....

א. מינימלי משמעו פרוטות אחדות(כתוב שם במפורש) או תשלום אחר שמתבטא בעבודה פיזית המחושבת בשווה-ערך אותו קובע ברני.

ב. אורבך כתב לי לא פעם כי בכוונתו לעבור לשיטה ריאליסטית יותר מבחינה כלכלית. בנוגע לשווי הזהב, בעולם בו האלכימיה עובדת, קשה להאמין שזהב ישמור על אותו שווי שיש לו בעולם שלנו או ייחשב בכלל למתכת יקרה היות והשוק מוצף בזהב(אלא אם השה"מ נקט באמצעים מתאימים כדי לרסן את זה.)

ג. כדי להבין את שיטת מדרוג הבגדים של אורבך, ניתן להשתמש באנלוגיה הבאה.
בימינו, ניתן לראות על אדם אם הוא עשיר או עני לפי הבגדים שלו ולפי איכותם.
אומנם האנלוגיה אינה מתאימה בדיוק לשיטה של אורבך מכיוון שאין בה טכניקה המאפשרת אבחון מדויק של מעמד הלובש(יש להניח שהגברתנים במועדוני היוקרה נחשבים לעילית של המקצוע שלהם אם הם הצליחו להבין את הדקויות האלו). אני מניח שכמו ברוב הדברים בקלדריה מעורב בעניין כמות נכבדת של קסם(הקוסמים, שמשמשים כ-"יועצים", קובעים את רמת הכריזמה של הלבוש).

ובכן, אם כך, כמה בערך אמורה להיות שווה מערכת בגדים מהסיווגים השונים?
אילו סיווגים קימיים בכלל?

כמו כן,אם היחס לזהב הינו שונה, מהו סדר גודלן של הוצאותיו החודשיות של איכר? של פועל? של ג'נטלמן?

בתודה מראש,
אלדריון

אורבך כתב לי לא פעם כי בכוונתו לעבור לשיטה ריאליסטית יותר מבחינה כלכלית. בנוגע לשווי הזהב, בעולם בו האלכימיה עובדת, קשה להאמין שזהב ישמור על אותו שווי שיש לו בעולם שלנו או ייחשב בכלל למתכת יקרה היות והשוק מוצף בזהב(אלא אם השה"מ נקט באמצעים מתאימים כדי לרסן את זה.)
אציין שאינני מצוי בעולם המערכה, אך הסעיף הזה הטרייד אותי- נומר שזהב היא איננה מתכת יקרה- מדוע ליצור אותה באלכמיה?
מדוע לבסס מערכת אקונומית על מתכות בעולם שניתן ליצור בו כל מתכת בעזרת אלכמיה?
האם לא נוצר מצב של זילות בקסם כאשר יש מספיק אלכמיאים כדי "להציף את השוק בזהב"?

מגדל תוהה...

מעולם לא הסתרתי את דעתי כי שיטה, לפי 3 פ"ז מספיקות לאיכר למחיה של חודש (ובו בעת, לפי אותה שיטה, חמור עשוי לעלות כ-50 פ"ז, וסוס-200 פ"ז), נראתה לי לא הגיונית.
בלא להדרש לענייני אלכימיה (דבר שאינו נפוץ, מה שגם שרוב האלכימאים עוסקים בעיקר בשיקויים ואבקות, ורק מעטים מאד מהם, אם בכלל, יכולים להפוך עופרת לזהב), הרי שמה שעשיתי הינו פשוט הורדה של ערך המטבע, כך שאיכר ממוצע יוכל להגיע ל 50-100 פ"ז לחודש, לעיתים יותר.

לעניין הפונדקים: לכל פונדק יש חדרים מפוארים יותר ופחות, בדרכו הוא, ויש טווח מחירים. מן הראוי לשים לב כי המחיר ללילה בודד הוא גבוה הרבה יותר מן המחיר המקביל להרפתקן או דמות אחרת ששוהים בפונדק באופן קבוע או לתקופה ארוכה.
כך למשל, חדר שעולה 5 פ"ז ללילה בודד, ומתאים באופן כללי להגדרה של "רמת חיים ירודה", עשוי לעלות כ-50 פ"ז להשכרה לחודש שלם (בשני המקרים, כולל גם את השירותים הנלווים, כמו ארוחות בוקר וערב צנועות).

בסופו של דבר, ביחד עם המודיפיקציות הללו, השיטה נעשית הגיונית.

לגבי לבוש ורמות חיים: אני אשתדל להדביק לכאן בקרוב מאד את תוכנם של שני מסמכים שנמצאים ברשותי המפרטים היטב בעניין זה.

תודה רבה...
:)
אני אכן מבין את חוסר ההיגיון המשווה בשיטה בה איכר צורך 3 פ"ז לחודש ולקנות חמור עולה עשרות...

בקנה מידה של 50 עד 100 מטבעות זהב לחודש, מחיר של 1000 פ"ז לילה בפונדק יוקרתי באופן קיצוני הינו הגיוני למדי.

אגב, מה המדיום המקובל לתשלום סכומים כה גדולים?
האם קימיים שטרות בעולם?
האם משלמים באבני חן?

אם זהב היא מתכת לא כל כך יקרה או נדירה, מדוע לבסס עליה מערכת כלכלית, במיוחד כאשר היא שיטת תשלום לא נוחה בכלל?
אני יכול לדמיין אדם שבא עם עגלה לחנות רק כדי שיוכל לסחוב את 1000 פיסות הזהב שישלם עבור שירותיה...

הבעיה שהוצגה לעיל היא אכן אחת הבעיות המרכזיות בשיטת המטבעות של מו"ד, אשר שרידיה קיימים אף אצלי (בארצות המפותחות, אני נוטה להחליף אותה במערכת מטבעות בעלי ערך שונה זה מזה, אשר יחליפו את שמות המתכות).

שטרות חוב (אשר בעולם המציאותי הוכרו כבר בתלמוד), קיימים במספר ארצות מפותחות מאד, כגון הידרוסט (שם קיימים גם בנקים פשוטים). ברוב העולם הידוע, צורת התשלום הזו לא מקובלת.

אבני חן אכן משמשות כאמצעי לתשלום סכומים גדולים. הרפתקנים בדרך-כלל נושאים חלק גדול מרכושם בדרך זו.

בהחה שהזהב לא שווה כל כך הרבה בעולמך, מדוע 2-3 פ"ז מספיקות כדי שאדם פשוט יוכל לגמור את החודש?
כלומר, זאת בעיה שתישאר גם אם תחליף את סוג המטבע כיוון שהמחירים הם יחסים בדרך כלל, הלא כן?

אצלי במפורש לא זה המצב. איכר פשוט מרוויח בסביבות 100 פ"ז בחודש.

הדבר הבעייתי היחיד שנותר ומצריך טיפול עתידי כולל, הוא מחיקת השם "זהב" (למשל: מערכת בה מטבע הכסף מחליף את מטבע הזהב כיחידת הקניה הבסיסית, כל המחירים "יורדים" בכך שהם יהיו בכסף ולא בזהב, ואילו ערכו של הזהב יהיה גבוה. זהו, כרגע, כיוון המחשבה שלי).

נ.ב: במדינות מפותחות, ניתן לשכלל את השיטה ולהוסיף מטבעות שערכן אינו 1 יח' מתכת, אלא שונה במקצת (למשל: קראון הידרוסטי יהיה שווה 8 פיסות כסף).

אני אכן תומך בהעלת ערך הזהב והכסף תוך שינויי כל המחירים במטבעות זהב למטבעות כסף.
כך איכר יצרוך 10 פ"ז, סכום סביר.

ובנוסף-
הצעות למטבעות עם מחירים שונים:
-אפשר להשתמש בסגסוגות שונות כדי לקבל מחיר נמוך יותר מהזהב הגולמי.
-במערכה כזו, אם טכנולוגיה גבוהה, ניתן ליצור בממלכות מפותחות מטבע עם ערך מוענק (דהינו, הוא שווה יותר מהמתכת שממנה הוא יוצר, כי המדינה עומדת מאחוריו)

נ.ב: במדינות מפותחות, ניתן לשכלל את השיטה ולהוסיף מטבעות שערכן אינו 1 יח' מתכת, אלא שונה במקצת (למשל: קראון הידרוסטי יהיה שווה 8 פיסות כסף).

לא היתי ממליץ על זה כיוון שכך יווצר מצב שבו אתה מערב גם סחר מתכות וגם כלכלה מודרנית (הנמדדת לפי צמיחה וכושר יצור) ואז עולה השאלה של "למה לעזאזל להשתמש במתכות?"

א. כמו שידוע לך היטב, מטבעות הם יותר מאוצר להרפתקנים. מטבעות הם תרבות, הצהרה פוליטית ומהדורת החדשות של חברות מתורבתות עם אחוז אנאלפביתיות גבוה ועוד(לדוגמא,
בכל פעם שהיה עולה לשלטון קיסר חדש, היו מטביעים את פניו על המטבעות וכך האוכלוסיה הייתה לומדת על הכתרתו של הקיסר החדש[ובעיקר הליגיונרים]). המטבעה הרומית השתכנה במקדש מונטה("המתריעה"[אחד מכינוייה של הרה]) ומפה נגזרת המילה האנגלית "מני". על כל פנים, בימי-הביניים אחד מסימני הריבונות היה טביעת מטבעות משלך לפי שיטת המידות והמשקלות שאתה קבעת. בימי הברית הדלית, אתונה תבעה מבעלות בריתה לפעול לפי שיטת המידות והמשקלות שלה.
אין ספק שהמטבעה ההידרוסטית נמצאת במקדש גלימרדון. אחרי הכל, גלימרדון הוא אל הסוחרים ועל כן פעילות כלכלית נמצאת תחת חסותו כולל טביעת מטבעות חדשים. אני מניח שהליידי הראשונה של האוצר צמה במשך "עונת הזהב" בה כל דבר שאפשר להתיך או סגסוגת שזה עתה הופקה מהמכרות מובאת למטבעה הלאומית והופך למטבעות. היא לא יכולה לתת למשהו להיפגם במהלך ההכנה המדוקדקת לפרטי פרטים של המטבעות האילו.
[אני מניח ש-"עונת הזהב" מתחילה ישר אחרי סוף דיוני התקציב בפרלמנט].
ואני מניח שמורינין וקורינין בז'ראל מספיק חצופים כדי לפתוח מטבעות משלהם. הראשון מכיוון שהוא מצפצף על המלך וזו אחת הדרכים להפגין את עצמאותו לעומת הכתר וסביר להניח שהוא הטביע את דמותו מניפה קרדום קרב(כמו ברובלים העתיקים) ולזה, כנראה, מתכוונים בני בוואזי כאשר הם אומרים שבמחוזות הללו שולט הגרזן(אמירה דו-משמעית).
קורינין צריך לעשות משהו עם האוצרות שאסף ומכיוון שהוא לא מעוניין להפקירם בידיהם החמדניות של המלכים, הוא כנראה יפתח מטבעה משלו(וזו אחת הסיבות שמרימות במרכז יותר מעפעף לגבי הלורד הדרומי הזה[פתיחת מטבעה משלך היא שליש הדרך להכרזת מרי])
ב. האם ייתכן שבעידכון הבא תעלה את הדפים בנוגע לאיכות חיים שדיברת עליהם בפתיל הזה?

קורינין, אגב, חייב להתיך את האוצרות מכיוון שהאוצרות לא שווים פרוטה. לדראו, כנראה, לא אכפת אם הזהב מהול עד שישים אחוז בכסף או במתכת נחותה אחר או עד חמישים אחוז; אבל האנשים שקורינין עושה איתם עסקים כן איכפת והם יסרבו לעשות איתו עסקים אם הוא יראה להם מטבעות מפוקפקים מעין אלו("קורינין, אני אדם מעשי. המטבעות שלך נראים לי מפוקפקים. מי האדם שפרצופו טבוע עליהם? מה ההרכב שלהם? ואיפה בדיוק מצאת אותם?")
טביעת מטבעות זה מדע מדויק. הסוחרים הז'ראלים, ככל הנראה, רואים במטבע שנטבע אצל המלך מטבע אמין בשעה שהם עשויים לפקפק ממטבעות ממקור לא ידוע או ידוע במטבעות עם
איכות נמוכה. זוהי גם דעתו של "עיט המדבר"(הוא לא שמע מעודו על קלדריה אבל זו החלטה
שהוא קיבל על סמך שיחה עם היסטוריונים לגבי ארגנטוס) בפורום "שער המישורים"[ארגנטום
הוא עולם פנטסיה בסגנון ריאליסטי(בלי גזעים זרים או קסם) פרי הגותו של "עיט המדבר"].

כיצד בדיוק פועל ה-'ביג בנק'? סביר להניח שהם גם שומרים על כספם של לקוחותיהם ומעבירים אותו בעת הצורך לפי רצונותיהם של הלקוחות(שמנוסחת באיגרת שמועברת ע"י שליח אנושי או בע"ח שמשמש למטרה דומה) לנקודה שהם מבקשים להשתמש בהון זה. סביר להניח שמסתובבות בשטח כמה מעשיות שהתחילו בפשיטה על השיירות של ה-"ביג בנק"[זה כמובן יכול להוות גם רקע מצוין לקמפיין מזימות. מי מנסה להרוס את המוניטין של 'ביג בנק' באיירנוסט(אומנם ביג לא אשם שהשיירות נשדדו אבל הלקוחות לא יודעים זאת ויש להניח שהמוניטין של ביג מספיק מפוקפק כדי שהם יאמינו לגירסה שבה ביג אירגן זאת על מנת לשמור את ההון בכספות של הבנקים שלו. יכול להיות שמי שהפיץ את השמועות ככל הנראה אחראי לשוד השיירות. אולי בנק מתחרה? אולי מועצת הרוזנים[טוב, אוצר המלך לא סובל עד כדי כך מחיסרון כיס]? אולי ארצ'יבלד[שמנסה להחליש את הפלוטוקרטים. אם הוא ינצח את הרוזנים(ובזה הוא בטוח), הוא לא רוצה מושבה פלוטוקרטית חזקה ומלוכדת בגבו]?]
ייתכן גם שהמילה "בנקאי" בקלדריה היא מילה מכובדת יותר למלווה בריבית וכך כל העניין לא
רלבנטי לקלדריה.

הלדין אמר/ה:
קורינין, אגב, חייב להתיך את האוצרות מכיוון שהאוצרות לא שווים פרוטה. לדראו, כנראה, לא אכפת אם הזהב מהול עד שישים אחוז בכסף או במתכת נחותה אחר או עד חמישים אחוז; אבל האנשים שקורינין עושה איתם עסקים כן איכפת והם יסרבו לעשות איתו עסקים אם הוא יראה להם מטבעות מפוקפקים מעין אלו("קורינין, אני אדם מעשי. המטבעות שלך נראים לי מפוקפקים. מי האדם שפרצופו טבוע עליהם? מה ההרכב שלהם? ואיפה בדיוק מצאת אותם?")
טביעת מטבעות זה מדע מדויק. הסוחרים הז'ראלים, ככל הנראה, רואים במטבע שנטבע אצל המלך מטבע אמין בשעה שהם עשויים לפקפק ממטבעות ממקור לא ידוע או ידוע במטבעות עם
איכות נמוכה. זוהי גם דעתו של "עיט המדבר"(הוא לא שמע מעודו על קלדריה אבל זו החלטה
שהוא קיבל על סמך שיחה עם היסטוריונים לגבי ארגנטוס) בפורום "שער המישורים"[ארגנטום
הוא עולם פנטסיה בסגנון ריאליסטי(בלי גזעים זרים או קסם) פרי הגותו של "עיט המדבר"].

כיצד בדיוק פועל ה-'ביג בנק'? סביר להניח שהם גם שומרים על כספם של לקוחותיהם ומעבירים אותו בעת הצורך לפי רצונותיהם של הלקוחות(שמנוסחת באיגרת שמועברת ע"י שליח אנושי או בע"ח שמשמש למטרה דומה) לנקודה שהם מבקשים להשתמש בהון זה. סביר להניח שמסתובבות בשטח כמה מעשיות שהתחילו בפשיטה על השיירות של ה-"ביג בנק"[זה כמובן יכול להוות גם רקע מצוין לקמפיין מזימות. מי מנסה להרוס את המוניטין של 'ביג בנק' באיירנוסט(אומנם ביג לא אשם שהשיירות נשדדו אבל הלקוחות לא יודעים זאת ויש להניח שהמוניטין של ביג מספיק מפוקפק כדי שהם יאמינו לגירסה שבה ביג אירגן זאת על מנת לשמור את ההון בכספות של הבנקים שלו. יכול להיות שמי שהפיץ את השמועות ככל הנראה אחראי לשוד השיירות. אולי בנק מתחרה? אולי מועצת הרוזנים[טוב, אוצר המלך לא סובל עד כדי כך מחיסרון כיס]? אולי ארצ'יבלד[שמנסה להחליש את הפלוטוקרטים. אם הוא ינצח את הרוזנים(ובזה הוא בטוח), הוא לא רוצה מושבה פלוטוקרטית חזקה ומלוכדת בגבו]?]
ייתכן גם שהמילה "בנקאי" בקלדריה היא מילה מכובדת יותר למלווה בריבית וכך כל העניין לא
רלבנטי לקלדריה.

באשר לארגנטום- משעשע... זה לא כסף בלטינית?
באשר לביג-באנק- יש לזכור שבהידרוסט המונחים "ברוקר" ו"בורסה" שרירים וקיימים, וחלק חשוב מהכלכלה מתבסס עליהם.
אני מניח שמכיוון שהפלוטקרטים הם בעצם קולניאליזם כלכלי של ההידרוסטים, מונחים אלו אכן קיימים גם שם- ולא אופתע כלל אם מניות של חברות רוטמייריות רבות מונפקות בבורסה ההידרוסטית.

באשר ל"עיט המדבר" אני זוכר כי פעם הוא ביקש לא לתרגם את שמו, מכיוון ששמו אינו קשור ישירות ל"עיט מדבר" במובן המושג כבעל-חיים, אם כי לכלי-ירי הנושא את השם "Desert Eagle".

עד כמה שהבנתי את הדרך בה פועלת הכלכלה ההידרוסטית, יש למושגים האלה מובנים אחרים לגמרי בהידרוסט. הבורסות ההידרוסטיות הם מקדשיו של גלימרדון; הפעמונים שמותקנים שם
מרמזים על כך שמדובר במבנה בעל משמעות פולחנית עליונה. אף איירנוסטי שמאמין ב-"אור הקדוש" לא ידרך במקדשו של אל הסוחרים. הם דומות יותר לבורסות הישנות שהיו בעצם מעין מועדונים חברתיים שבהם הג'נטלמנים נפגשו ועשו עסקאות; במקרה כזה, אין צורך במתווכים מסוגם של הברוקרים(בכלכלה שלנו, הברוקרים הם סוכני מניות. הם מתפרנסים מהבורות שלנו
בנושא. הסוחרים ההידרוסטים מבינים בנושא). הבורסות הבאמת ישנות היו בתי מטבחיים; יש לציין שהמילה 'בורסקאי' נגזרת מהמילה היוונית 'בורסה' "עור"[על סיפור עלייתה לגדולה של
המילה 'בורסה' תוכלו לקרוא ב-'מילה ברגע'].

והפלוטוקרטים אינם בדיוק מהווים קולוניאליזם כלכלי. שים לב שהרוזנת קלוזינגטון ואחרים מתלוננים על כך שהם עצמאיים מדי; מרבית התוצרת של רוטמייר וביירנזור מיוצרת במקום ולא מיובאת מהידרוסט(במודל של קולוניאליזם כלכלי, העדיפות ניתנת לייבוא)והם מהווים מתחרים של הידרוסט מבחינה כלכלית. המודל שאתה חושב עליו נקרא מרקנטליזם; ג'ונתן ביג
וחבורתו הם קפיטליסטים קיצוניים(אם כי הסיעה הכלכלית המתונה היא בעלת דעות שכנראה
ניתן להגדירן כמרקנטליסטיות).

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

פוסטי פרופיל אחרונים

בדיוק כשאנחנו חושבים שראינו הכל באימה, מגיע סשן קת'ולהו מס' 70 - אימה באוריינט אקספרס.
מתחיל בפעם הראשונה את המסע המופלא של עולם הדיסק!
הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיים הצטרפתי לפורום!
לאחר דחיות רבות, הצלחנו תחת מטר הטילים, לקיים עוד סשן מטלטל של קת'ולהו: אימה על האוריינט אקספרס.
עולמות השנה, פיזי או בזום?
חזרה