• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

שושו-בושו או מרגלי על?

משחקי תפקידים בנושאי ריגול הוא נושא שמידי פעם מעניין אותי ועולה על דעתי, אבל עדיין לא יצא לי לעשות איתו משהו מועיל או מעניין.
אז בגל ההתעניינות הנוכחי שלי, עברתי קצת על ההיצע בתחום השיטות הקיימות ושמתי לב למשהו די צפוי. רוב המשחקים בת'מה של ריגול שראיתי, עוסקים בצד היותר צבעוני ורהבתני של מבצעים מיוחדים, בעיקר כאלה שמיועדים לדמויות בסגנון ג'יימס בונד - טיפוסים רבי כישורים וכרזימטיים שלא כל כך מתעסקים באיסוף מודיעין אנושי אלא מחסלים את אויביהם במגוון כישורים וגאדג'טים שלא פעם חורגים מהיכולות של בני אדם נורמליים או הטכנולוגיה הקיימת כיום.

מה שלא כל כך ראיתי, זה משחקים שמתמקדים במה שאנשים מכנים לפעמים "שושו-בושו". ריגול הרבה יותר שקט וחשאי של פגישות בפארקים, נקודות משלש, מצלמות, מכשירי ציתות, פריצות למשרדים ומסמכים משוכפלים. אם מרגל כזה שולף אקדח, מנחית מכת קראטה או משגר קרני לייזר מהשעון הממותג שלו, כנראה שהמשימה שלו נכשלה.

ההטייה לטובת משחקים של מרגלי-על די ברורה. הם זזים מהר ושוברים דברים, הפעילות שלהם מלאה אקשן והם עם יכולות דמיוניות שמאפשרות להם להתגבר על סכנות עוד יותר דמיוניות. הם הרפתקנים לכל דבר. כל אחד יכול לנסות להגיש מועמדות באתר האינטרנט של אחת מסוכנויות הביון המקומיות שלו ואם יתמזל מזלו מתישהו לזכות ולהיפגש בתחנת דלק עם כל מיני טיפוסים ממורמרים שתמורת תשלום ילשינו על מעשי הרצח והחבלה שזומם השכן שלהם, אבל רק בדמיון אפשר לנסוע במכונית-צוללת במרדף אחרי איש קירח עם חתול שרוכב על כריש-סייבורג.

אבל האם בכל זאת יש משחקי תפקידים שעוסקים בריגול מהסוג הריאליסטי יותר? מישהו מכיר? קרא? שיחק?

הראשון שקפץ לי לראש הוא Delta Green: מגוון כישורים שהם mundane אבל חשובים מאוד (כולל ביורוקרטיה)- אם מוציאים את האלמנטים העל טבעיים, נשארים עם שלד נהדר. ונשק מפחיד, אין שם גיבורי על כדמויות שחקן. בנוסף, הרעיון של bonds ושחיקה שלהם יכול לעבוד כלחץ נפשי במקום אימה.

אני חושב שאם כGM תציג את האתגרים, position & effect כראוי ותימנע מplaybooks שמתמקדים בהרג, Minutes to Midnight לגמרי יכול לעבוד. זה אומר ש resistance rolls בד"כ לא יבטלו כשלון/ סכנה לחלוטין אלא יפחיתו אותה חלקית בד"כ. אם תעצב scores סביב מטרות ריאליסטיות ומכשולים "רגילים" יקבלו משקל משמעותי, נראה לי שתקבל מנוע קליל יחסית שייתן לך לא מעט גמישות.

לעשות האק של שיטה זה משהו שבהחלט אפשרי - אבל אני שאלתי אם מישהו מכיר שיטה כזו מלכתחילה, שאינה כוללת אלמנטים על-טבעיים, טכנולוגיה עתידנית או מרגלים עם כישורי-על.

את דלתא גרין אני מכיר ואפילו יש לי עותק ישן שלה. היא גם נותנת תמונה לא רעה של קהילת המודיעין האמריקאית המסורבלת של שנות התשעים. אבל עדיין יש שם הרבה תוכן של המיתוס הקת'ולוהי שמובנה במשחק ואני גם תוהה אם היום הייתי בוחר במכניקה הסימולטיבית של BRP דווקא, למרות שאני מכיר אותה ממש טוב.

לא שיחקתי בו, אבל the service הוא משחק ריגול נראטיבי מבוסס blades in the dark שמנסה לחקות את הסגנון של סדרת הריגול הבריטית (המצוינת) sandbaggers. מרפרוף על החוקים עצמם יכול להיות שהדמויות עדיין קצת אלימות מידי בשביל הסגנון שאתה מדמיין - קצת יותר scalphunters של לה קארה ולא sandbaggers, אבל אני חושב שזה בסיס לא רע למה שאתה מחפש

בעיניי הקסם בsandbaggers היה הדגש על הבירוקרטיה - הדרמה הייתה האם לבגוד בבעלי הברית הנוכחיים, והאם להוציא את המבצע לפועל בצינורות המקובלים או מתחת לאף של משרד החוץ. האקשן היה קיים (לפעמים) אבל ממש בשוליים.

משחק כזה גם מאפשר אתגרים שלא מובילים למוות מיידי של דמויות - דמות שנתפסה במזרח גרמניה כנראה תשאר כלואה או תוצא להורג, אבל אם כשלון אומר שהCIA לא סומכים על הארגון מספיק עם המבצע הזה ומוציאים אותו לפועל בעצמם, יש השלכות ארוכות טווח שלא קוטעות את עצם המשחק אלא מונעות נכסים חשובים במשימות הבאות. מפגש עם סוכן מעבר לקווי האויב זה משהו מסוכן ומפחיד שמתכוננים אליו סשן שלם, במקום נקודת הפתיחה.

זו בטח לא הדרך היחידה לגשת למשחק ריגול "ראליסטי", אבל היא יכולה לעבוד בעיניי, והיא תתן תחושה מאוד שונה מג'יימס בונד. היא גם כנראה תדרוש מהשחקנים עצמם (והמנחה!) להבין פחות באיך לתכנן מבצעים מיוחדים בעורף האויב לעומת משחק סימולטיבי, שזה יתרון ברוב הקבוצות.

משחקי שושו-בושו מאד מתאימים למשחקי תפקידים (ברונשטיין המקורית כללה גם אלמנטים של ריגול).
העניין הוא לשיטות עצמן (מכניקות) יש מעט מאד להציע למשחק כזה - לפחות לצורת המשחק המסורתית.

שיטות נרטביות הן כמובן סיפור אחר.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
כמעט 3 שנים שאנחנו משחקים מו"ד על בסיס שבועי, ופעם ראשונה שדמות נהרגה לנו, זו הדמות שלי.. אני מאושר
לפני שנה וארבעה ימים התחלנו את משחק הפורום המצוין של פרגרין השני -הצד האפל של הירח
חזרה