• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

עץ הנטיות

אפשר גם לחרוג מהכללים וליצור חיות תבוניות.
כאלה שמסגלות לעצמן נטייה וכאלה שאפילו יכולות לדבר, למרות שזה כבר די טיפשי.
צריך עדיין לשמור על אותן חיות נייטראליות והחיות התבוניות הן נדירות.

לפי הבנתי ציר הנטיה של סדר מול כאוס מסמל את תפיסת העולם של הדמות בווקוח העתיק בין סיבתיות למקריות.
סדר מעמין שהעולם הוא מערכת של סיבה ותוצעה, או לפחות צריך להיות כזה. לכן הוא תומך בחוקים ומערכות בירוקרטיות, הוא מחפש את הטבניות שבהן מסודר העולם כדי שיוכל להבין אותו טוב יותר, והוא לרוב בונה לעצמו מסגרת חיים מסודרת. מדען למשל יהיה בעל נטיה של סדר.

טוהו טוען שהאולם הוא כאוס, שחוקים הם בעצם המצאה אנושית שנוצרה משום שהמוח שלנו אינו מסוגל להבין את העולם כמו שהוא. ברמה פילוסופית פחות טוהו לא מעמין שחברה אנושית צריכה חוקים או מערכות בירוקרטיות, הוא עשוי לחשוב שעדיף שכל אחד יעשה כרצונו, או אולי שכדאי פשוט לתת להמהיגים את הסמכות לעשות כל מה שנראה להם נכון בלי לחוקק את זה בחוק קודם. זה עדיין לא הופך את התפיסה הכאוטית לפשוטה יותר! הוא אולי לא מנתח מיידה בצורה טבניתית אבל לרוב אי אפשר לחזות חשיבה כאוטית, משום שלא ניתן לחזות את ההיקש אותו החושב מבצע. פושאים הם לרוב כאוטיים, הם אינם מתחשבים בסדר החברתי שהביא לחוקים אותם הם שוברים.

אהבתי את הרעיון... פילוסופיה זה תמיד טוב ^^

מה לגבי תוהו וסדר ברמה המעשית? לא כל אחד טורח לחשוב ברמות פילוסופיות עמוקות על משמעות התוהו והסדר, ולמרות זאת אפשר לאפיין אנשים על פי התנהגותם לתוהו וסדר.

ברמה מעשית המעמין בסדר אוהב חוקים, תקנות ותוכניות עבודה מסודרות מראש ומנסה לעודדן אותם ולפעול לע פי הם.

אדם המעמין בטוהו חושב שכל מסגרת או הכנה מראש קשוחים מידי מסורבלים ועקרונית עדיף לאלטר במקום, או לפחות לתכנן בצורה שתאפשר שינוי וספונטניות.

סימו לב שאני לא מדבר פה על היחס לשלטונות וריבונותם, יחס שלרוב מודגש בתאורים של הנטיות בספר השחקן. כמובן שבעלי נטיית סדר ובעלי נטיית טוהו יעדיפו צורות שלטון שונות (סדר יעדיף שלטון חוקתי בעוד שטוהו יעדיף אנארכיה או שלטון בו לשליט יש חופש פעולה מוכלט).

אתה יודע מה, היה עדיף באמת שהיית נשאר מחוץ להתייחסות לשלטון... נראה לי שבמקרה הזה צורת השלטון המועדפת נובעת מהעדפות אישיות פוליטיות. ליצור תוהני שיטת משטר אנארכית וחסרת ארגון זה לא בהכרח דבר טוב. סביר יותר להניח שהוא בכלל לא ירצה שמישהו ישלוט בו, ואם הוא כן יירצה זאת, יכול להיות שהוא יעדיף חוקים - לפחות כדי לשמור על הסדר הכללי, גם אם הם לא יהיו תקפים עליו. :wink:

פרטים טכניים... התייחסו פה לנטיות, וכל אחד הביע את דעתו האישית עליהם. זה באותו נושא כללי שהעץ מוקדש לו. נשמע מעניין איך כל אחד חושב על נטיות...

ואולי כדאי באמת שאנשים יתחילו גם לדבר על החלק של הכרחיות הנטייה במשחק מו"ד.

האם לרשעים יכולה להיות חמלה, או ערך של נאמנות, ואני לא מדבר רק על סדר-רשעים, שנאמנים לאדונם.
הדמויות הרעות אחרי-הכל לא יכולות להיות מרושעות לכולם כל הזמן, הם עוד יצטרכו עזרה מאחד מחברי הקבוצה מתישהו, ולכן יצטרכו לעור לו כשיהיה הצורך, כי אחרת הם עלולים לאבד את חייהם.
דמויות מרושעות גם יכולות לעזור למישהו רק בשביל שהוא יבצע עבורן משהו שאינן יכולות לעשות.

האם זו חמלה? או שיתוף פעולה?
וחוץ מזה לרשעים בטוח יש חברים או משפחה.

ולנושא אחר: שמתם לב שבספר לשחקן בפרק על הנטיות מהסדר-טוב ועד לכאו-נייטראלי מצוין בסוף כי זו הנטייה הטובה מכולן.
כאשר מתחילות הנטיות הרעות יש בסוף תיאור של 'הנטייה המסוכנת מכולן'. למה זה? הם בכוונה לא רוצים שניקח דמויות רעות.
למען האמת הנטייה הבעייתית ביותר היא הסדר-טוב, משום שאפשר להיתקל בדילמה של מוסר מול חוק מה ש לא משנה במיוחד עבור שאר הנטיות.

Darkness אמר/ה:
להיות רשע לא סותר נחמדות. אתה נחמד למשפחה שלך ולחברים שלך היום ורוצח את המלך בדם קר ומטיל טרור מחר.

לאו דווקא, במישחק שאני משחק בו ניקלעתי אני (כוהן של נרו'ל) נגד אחי(פלאדין, הוא לא אחי במציאות כמובן רק במישחק) לקרב קפא''פ ושמחתי להרוג אותו, רק השה''ם תמיד הציל אותו...

אנדר אמר/ה:
לפי הבנתי ציר הנטיה של סדר מול כאוס מסמל את תפיסת העולם של הדמות בווקוח העתיק בין סיבתיות למקריות.
סדר מעמין שהעולם הוא מערכת של סיבה ותוצעה, או לפחות צריך להיות כזה. לכן הוא תומך בחוקים ומערכות בירוקרטיות, הוא מחפש את הטבניות שבהן מסודר העולם כדי שיוכל להבין אותו טוב יותר, והוא לרוב בונה לעצמו מסגרת חיים מסודרת. מדען למשל יהיה בעל נטיה של סדר.

טוהו טוען שהאולם הוא כאוס, שחוקים הם בעצם המצאה אנושית שנוצרה משום שהמוח שלנו אינו מסוגל להבין את העולם כמו שהוא. ברמה פילוסופית פחות טוהו לא מעמין שחברה אנושית צריכה חוקים או מערכות בירוקרטיות, הוא עשוי לחשוב שעדיף שכל אחד יעשה כרצונו, או אולי שכדאי פשוט לתת להמהיגים את הסמכות לעשות כל מה שנראה להם נכון בלי לחוקק את זה בחוק קודם. זה עדיין לא הופך את התפיסה הכאוטית לפשוטה יותר! הוא אולי לא מנתח מיידה בצורה טבניתית אבל לרוב אי אפשר לחזות חשיבה כאוטית, משום שלא ניתן לחזות את ההיקש אותו החושב מבצע. פושאים הם לרוב כאוטיים, הם אינם מתחשבים בסדר החברתי שהביא לחוקים אותם הם שוברים.

אני חושב שדווקא התוהו הם אלה שתומכים בסיה ותוצאה (תורת כאוס).
הסדר לרוב יאמינו בגורל ודברים שנקבעו מראש.
למרות שאני חושב שאין קשר בין האמונות האלה לנטייה.

אתמול בבית-ספר הגענו למסקנה שאתה יכול לאפיין את כל העולם בנטיות האלה, ואפילו להתאים לכ האנשים בעולם מקצועות של D&D.
למשל ערסים, הם תוהו רשע, אין להם כבוד לאנשים עם סמכות, הם דוקרים, גונבים וכל זה. והמקצוע המתאים להם זה ברבארי.
יש גם את הערסים האלה שלא מרביצים לחלשים מהם, ואפילו מגינים עליהם. אלה תוהו-טוב.
חנונים הם קוסמים בדרך-כלל, חנון נורמאלי יהיה סדר-נייטראלי, חנון עוזר יהיה סדר-טוב וחנון נוקם (נקמת היורמים) יהיה סדר-רשע.
נאצים היו סדר-רשע, הים הנאו-נאצים הם תוהו-רשע.
יש עוד הרבה כאלה לכל סוג של אדם כמעט.

שטויות עצומות.
למה דווקא ברברי לערסים? מה רע בלוחם או נוכל? הם גונבים, דוקרים ותוקפים חלשים מהם, אבל הם לא מתפרצים בהתקפי זעם או שואפים לחופש. זה ניטרלי רוע.
למה דווקא סדר רע לחנונים נוקמים? גם יצור סדר-טווב יכול לבקש נקמה ולתקוף את כוחות ה"רוע". אם חנונים היו סדר רע הם היו מציקים לחנונים חלשים מהם ולעיתים מרביצים או יורדים עליהם.
את הנאצים אי אפשר להגדיר. הם לא היו סדיסטים שרוצים השמדה אלוהית, הם פשוט רצו לטהר את העולם מאלה שלא זכאים לחיות (תחשוב על זה ככוהן טוב שנלחם בגובלינים.). הם אומנם רצחו והיו אכזריים, אך הם לא עשו זאת כדי לפגוע, אלא כדי לטהר. אומנם לטהר בצורה גזענית, לא צודקת ואכזרית, אבל לדעתם זה היה חיוני. אל תבינו אותי לא נכון, אני לא מצדיק את הנאצים, אני פשוט מסביר איך זה נטיה צריכה ללכת.
"חנון", תלוי איך אתה מגדיר אותו. כולם קוראים לי חרשן או לחליפין חכם, אבל אני בהחלט תוהו-ניטרלי, ואין אפילו מצב קלוש שאני סדר.

אקיצר, די לא קשור לנושא העץ. למה להקפיץ למה?

למה לא להקפיץ? אומנם הוא אומר שטויות במיץ עכברושים, אבל העץ עדיין ותמיד יישאר רלוונטי לדעות של אנשים, לדעתי.

עכשיו - שניכם טועים. לא הרבה אנשים בעולמינו אנו הם טובים או רעים או תוהניים או סדריים. אלו נטיות קיצוניות ביותר, ולהשתייך לאחת, אפילו להיות סדר-טוב, זה דבר כמעט בלתי נתפס בעולם שאנו חיים בו. אתה לא תהו-ניטראלי, כי אתה מציית לחוקי המדינה, חוקי הפורום, וחוקי הבצפר שלך יותר ממה שאתה חושב. לפי דעתי, כולנו פה ניטראלים - לפעמים מצייתים לחוקים, לפעמים מנסים לעקוף אותם, לפעמים עוזרים למישהו אחר ולפעמים מתעלקים לו על החיים. אין מישהו צדיק או רשע מושלם.
וגם לא ערסים - מישהו שהוא תוהו רע לא רק שהיה נכנס לכלא לכל חייו ואף מוצא להורג בעולם שלנו, הוא היה חסר חברים אפילו אם הם גם מסוגו. זה מישהו שבוגד ללא רחם, הורג בלי רגש, ללא מטרה. אומנם ישנם הרבה מאוד רוצחים סדרתיים ודומיהם, אבל לא בארץ שלנו. ערסים גם הם הולכים יותר לכיוון הניטראלי, על אף שנטייה קלה לתוהו כנראה תתאים. בשביל זה צריך נטיות ביניים...
נאצים - קודם כל, "נאצי" זה לא תיאור של כל גרמני שחי בתקופת השואה. רובם המכריע בכלל לא עסק בעניין השמדת יהודים (ועמים נוספים), ואף פעם לא רצח או היה אחראי להרג של בנאדם אחר. זה שהם האמינו בדבר שהיה שגוי (תורת הגזע) לא הופך אותם לרעים או תוהניים או סדריים כלל וכלל. הם פשוט מאמינים במשהו, כמו הדוגמא שדארקנס נתן לך לכוהן שמאמין שגובלינים צריכים להיות מודברים מן העולם (על אף שבמקרה שלו, שגובלינים באמת גונבים ורוצחים, לעומת היהודים שלא ממש עשו כלום חוץ מלהתעשר, זה די צודק). אתה בוודאי תוכל למצוא "נאצי" הומניטרי, שמתנדב בארגוני צדקה, תורם מכספו לעניים ומה לא. רק שהוא פשוט לא יעשה זאת למען יהודים, אלא למען "בני גזע ארי" אחרים.

לגבי מקצועות - אתה בשום אופן לא יכול לסווג אנשים מתקופתינו במקצועות ממו"ד, כי המקצועות שם די קשורים למכניקה שלהם ולתיאור שלהם. ערסים לא חיים מחוץ לציויליזציה ומיומנים בחיי הטבע, על אף שהם בהחלט יכולים לכעוס מאוד לפעמים.
חנונים הם לא קוסמים, כי אף אחד בעולם לא יודע לעשות קסמים אמיתיים.
רוב אנשי העולם ניתנים להגדרה בצורה הקרובה ביותר על ידי איש פשוט, מומחה ואציל (ולפעמים שאמאן, בלי הקטע הקסום - רק הקטע הרוחני). ורוב אנשי העולם הם ניטראליים, לעומת בודדים יוצאי דופן כגון רוצים ואנשים סדרתיים ללא רחם, מתנדבים הומניטריים ומנהיגי שחרור עם (גאנדי..), וכו'.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיים הצטרפתי לפורום!
לאחר דחיות רבות, הצלחנו תחת מטר הטילים, לקיים עוד סשן מטלטל של קת'ולהו: אימה על האוריינט אקספרס.
עולמות השנה, פיזי או בזום?
רכבת האוריינט אקספרס עוצרת בקונסטנטינופול אבל האימה ממשיכה לדהור.
זוועות על האוריינט אקספרס מסשן קת'ולהו האחרון שלנו.
חזרה