הנקודה הזו עלתה כאן בדיון כמה פעמים, ולא מאוד ברור לי - איפה אתם מרגישים ניסיונות לשכתב ולמחוק את העבר? התרשמתי שהספר שעליו הדיון מציג את העבר כפי שהיה ורק מסתייג מהערכים המובעים בתוכן.לשכתב או למחוק את העבר
הנקודה הזו עלתה כאן בדיון כמה פעמים, ולא מאוד ברור לי - איפה אתם מרגישים ניסיונות לשכתב ולמחוק את העבר? התרשמתי שהספר שעליו הדיון מציג את העבר כפי שהיה ורק מסתייג מהערכים המובעים בתוכן.לשכתב או למחוק את העבר
זה מורגש בשיח האינטרנטי שמציג יחס מאוד שיפוטי כלפי אנשים ואירועים בעבר, כאשר נדרשות מהם אמות מידה מוסריות וחברתיות של היום. מצד שני, השיח האינטרנטי הוא תמיד מאוד שיפוטי, כך שזה לא מאוד מפתיע.הנקודה הזו עלתה כאן בדיון כמה פעמים, ולא מאוד ברור לי - איפה אתם מרגישים ניסיונות לשכתב ולמחוק את העבר? התרשמתי שהספר שעליו הדיון מציג את העבר כפי שהיה ורק מסתייג מהערכים המובעים בתוכן.
טון הדיבור המקוון הנ"ל הוא לעיתים קרובות כזה של קבירת תכנים בעייתיים מהעבר (ומההווה) ו"ביטול" שלהם.למה שיפוט של העבר (מוצדק או לא מוצדק ככל שיהיה) הוא ניסיון למחוק או לשכתב אותו? על פניו, נראה לי שרפלקציה והתייחסות הן שונות ממחיקה ושכתוב.
לא באתי בטענות לספר הספציפי הזה (שעוד לא קראתי) אלא ציינתי מגמות בשיח האינטרנטי.אבל כאן wotc עושים בדיוק ההפך מלקבור תכנים בעייתיים מהעבר - הם מפיצים אותם בכרך מהודר. כל מה שהם עשו כאן הוא להסתייג מערכים שעולים מהתכנים האלה. אז כן, זה מאוד performative משיקולי רווח, אבל למה לקפוץ מזה לדיון על איך לכאורה מוחקים את העבר?
חוץ מזה, אפילו אם ההסתייגות שלהם מהתוכן הבעייתי היא פרפורמטיבית, האם זה לא עדיף מתמיכה במסרים האלה? האם זה לא מעיד שבחברה של ימינו רווחי להתרחק מדעות בעייתיות שרווחו בעבר?
ועל כך הם מקוננים.הפעם האחרונה בה grognards היו בעמדת כוח היתה לפני עשורים.
די נומבחינת מסרים - ההרגשה היתה שהחלטות האומנותיות/תוכניות לא מובלות ע"י אינטגרטיות יצירתית או רצון לספק ערך אומנותי לצרכים, אלא "חינוך" לערכים פוליטיים של קבוצה מסוימת. wotc ממש לא היתה שמרנית. הם כמובן לא היו הגרועים ביותר בקטע הזה (דיסני) ואפילו לא בשוק משחקי התפקידים (פאיזו), אבל זה עדיין בולט מאד.
זה לא. כשבמצודה הקורנת אין שום דמות גברית גיבורה, זה לא רק "לתת ייצוג" או "פנייה לקהל רחב יותר" אלא דחיקה רעילה.די נו
לתת ייצוג ליותר מקהל שלהם, כך שיותר מהקהל שלהם יוכל לראות את עצמו במשחק, זה לא "חינוך לערכים פוליטיים של קבוצה מסוימת", זה פשוט פנייה לקהל רחב יותר.
מסכים לחלוטין, ואף אחד לא "מעבר" לביקורת. כל עוד יש ביקורת, זה אומר שהמוצר או התוכן שלך מעניין מישהו.בקשר לביקורת- לא יודע אם יש טעם לחזור על מה שכתבתי כבר, בעיניי אפשר לפטור רק חלק מהביקורת כתלונות לא ענייניות וזה ממש לא מוגבל לספר.
כדאי מאוד להבדיל בין שנאה לביקורת. ביקורת, אפילו ארסית, היא עדיין מצב טוב משמעותית מהאלטרנטיבה- אפאתיה. אנשים כועסים כשאכפת להם. כשאפילו זה פוסק, כנראה כבר לא תוכל להחזיר אותם.
מסכים לחלוטין על זה, סאגת הOGL, הפינקרטונים ובכללי איך שוויזארדס מנהלים את האקוסיסטם שלהם כ walled garden הורידו לי לחלוטין את האמון או העניין בהם.בנוסף, כדאי להבדיל בין החב' והמוצר. יש סיבות *מעולות* אובייקטיבית לכעוס על WoTC ללא קשר למשחק עצמו. מה שהם ניסו לעשות (שוב!) היה למוטט את כל התחום מלבדם ע"י ביטול רטרואקטיבי של אחת מאבני היסוד שלו, במחטף מהיר ומושתק בNDAs וגם להשתלט על כל תחום הVTTs בצורה דרקונית.
שכחתי לחלוטין את סאגת הAI, לא סגור מה זה guys like us, אבל וויזארדס הם תאגיד יחיד, ולצערי הם יכולים לעשות עם הIP של מבוכים ודרקונים מה שבא להם- גם אם זה אומר שהוא יתרסק ויבער.זה לא סובייקטיבי. נגרם נזק נפשי וכלכלי אדיר לכל רוחב התחום שערער את האמון בחב' בצורה כזו שאני לא מצליח לחשוב על אף יוצר שהמשחק שלו מבוסס OGL שלא לקח על עצמו את העבודה הסיזיפית של לנקות את המשחק שלו מכל זכר למשהו שנשען עליו. זה בד"כ מצריך גרסה חדשה וזו הסיבה שלא ממש תשמע כעס על הremasters האלו (מלבד העובדה שלPF יש את AoN, בו אפשר לגשת לכל החוקים בחינם, אז אין אפילו הוצאה נוספת עבור מי שלא מעוניין בכך). אח"כ הם התנהלו בצורה מאוד tone deaf, ניסו לגזלט שזה בכלל לא קרה ואז היה את האישיו עם הפינקרטונים. שם בצד אמירות כמו guys like us או סערות לגבי AI- הם ניסו לפגוע בתחום בצורה שהיה קשה מאוד להשתקם ממנה וכנראה אינה חוקית, תוך הסתמכות על כך שיש להם משאבים לנהל דיון משפטי ארוך שרוב היוצרים האחרים לא יוכלו להשוות.
אגב, זה לא רק שאתה בטופ, אתה *הטופ*. רוב האנשים משחקים *רק* במו"ד 5, ומבוכים ודרקונים הוא זיכיון כל כך מוכר שגם אנשים מחוץ לתחביב מכירים אותו, גם אם רק בשם.לגבי המוצר, כן- כשאתה לא רק בטופ אלא מוביל בפער אדיר, תמשוך יותר חיצים- בטח כשהשם של המותג שלך הוא המוביל הבלתי מעורער בטראפיק. אבל ביקורת על איכות ההרפתקאות שלהם מגיעה גם מבית, גם מצד אנשים שמאוד אוהבים את המע' ורוצים שתצליח. לגבי מה נמכר ומה לא- זה שיקול כספי, לא בטוח שאני מבין איך הוא קשור לביקורת על איכות יצירה מסוימת.
מסכים, יש הרבה מה לבקר את וויזארדס מבחינת ההתנהלות שלהם כחברה, והאקטיביזם-לכאורה שלהם הוא לחלוטין פרפורמטיבי, אם כבר האנשים שחוטפים עצבים על זה ש"יש עכשיו אנשים א-בינאריים עם שיער כחול במשחק הדרקונים והאבירים שלי!!!" מורידים את האמינות של ביקורת אמיתית נגד וויזארדס וההתנהלות שלהם בשנים האחרונות, ומורידים תמיכה בהתנגדות למונופול שלהם.אחזור למה שנדמה שהוא התמה של כל ההודעות שלי בנושא הזה: א"א לפטור את כל הביקורת על החב' רק ב"אנשים מרושעים לא אוהבים אותנו"
זה לא פנייה לקהל רחב יותר. זה ריצוי קבוצה קטנה אבל קולנית.די נו
לתת ייצוג ליותר מקהל שלהם, כך שיותר מהקהל שלהם יוכל לראות את עצמו במשחק, זה לא "חינוך לערכים פוליטיים של קבוצה מסוימת", זה פשוט פנייה לקהל רחב יותר.
לדעתי להפך, אם כבר בגלל שחברה היא ישות אבסטרקטית וחסרת פנים, קל יותר לכעוס עליה. כמו שיש אנשים ששונאים מדינות, עמים או את קבוצת הכדורגל היריבה, הרבה יותר קל להכליל וליצור אנטגוניזם נגד קבוצה רחבה מאשר אדם ספציפי.לגבי ביקורת על מכשפי החוף. קשה לשנוא חברה - חברה היא ישות אבסטרקטית.
מאד קל לכעוס על האנשים או ההנהלה של חברה בשל הפעולות שהיא עושה.
מסכים על הגיימדיזיין. מהדורה 5 יצאה חצי-אפויה, יש הרבה חוקים חשובים בה שאו קבורים עמוק במדריך לשה"ם, נוספו רק בהרחבות, או נכתבו כלאחר יד ולא עברו מספיק פלייטסטינג. אם כבר, לדעתי הסיבה למה יש כל כך הרבה תוכן צד שלישי למו"ד 5 זה כי יש לך כל כך הרבה פספוסים או חוקים ותוכן חצי-אפוי.יש להתנהלות של wotc כמה היבטים: מבחינה עסקית, מבחית מסרים ומבחינת גיימדיזיין / תוכן.
מבחינת איכות הגיימדיזיין והתוכן החברה מדשדשת כבר הרבה שנים והוציאה מוצרים שמקרה הטוב הם בינוניים. בשלב מסוים, אני מודה כבר לא אכפת לי מה הם עושים ומה הם מוציאים. הצוות שם רואה את המשחק בצורה שונה מאד ממני וגם לפי ראיית העולם שלו, הוא מוציא מוצרים בינוניים מאד.
5 הייתה טובה גם בגלל שהיא הכניסה רעיונות מהמהדורות הקודמות (3.5 ו4) למערכת יותר streamlined ומודרנית. המשחק בה הרבה יותר קל מ4 וקודמותיה, והכנת דמות לוקחת פחות זמןמהדורה 5 הצליחה כי היוצרים המקוריים שלה יצרו מוצר טוב לפני עשור. אבל את אותם יוצרים דחקו החוצה ורואים את התוצאות באיכות התוכן שיוצא.
מבחינת מסרים - ההרגשה היתה שהחלטות האומנותיות/תוכניות לא מובלות ע"י אינטגרטיות יצירתית או רצון לספק ערך אומנותי לצרכים, אלא "חינוך" לערכים פוליטיים של קבוצה מסוימת. wotc ממש לא היתה שמרנית. הם כמובן לא היו הגרועים ביותר בקטע הזה (דיסני) ואפילו לא בשוק משחקי התפקידים (פאיזו), אבל זה עדיין בולט מאד.
מבחינה עסקית - זו התנהלות עסקית לא רק צינית, אלא ממש מטומטמת. סאגת ה- OGL היא שפל באמון של הקהילה בחברה וכל עוד ההנהלה הנוכחית עדיין שם, האמון הזה לא יוחזר. הפעולות שנעשו לתיקון לא נעשו מטוב לב או מראייה עסקית לטווח ארוך אלא מלחץ אינטנסיבי של הקהילה. לחוסר האמון הזה יש מחיר עמוק מאד מבחינה עסקית.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
עכשיו אני חייב לציין שבכמה חודשים אחרונים נראה ש- wotc מתחילה לקבל החלטות נכונת יותר לפחות מבחינה עסקית ומבחינת מסרים. חלקם אפילו שווים ניד של הכובע.
לגבי איכות התוכן,
אני משחק כרגע בקמפיין planescpe המחודש ואני לא מקבל ממנו את הוייבים של planescape. יכולים להיות לזה הרבה גורמים אחרים (המנחה, השחקנים האחרים, העובדה שהמשחק מקוון) אבל זה יכול להיות גם ההגשה של החומר עצמו והתאמות לא טובות למהדורה 5.
לגבי מהדורה 2024 - כל ההחלטות שנעשו שאני רואה הן או גרועות ונובעות מחוסר הבנה של מהות המשחק או חסרות משמעות. זה הופך אותי אפאתי לגבי המהדורה. חבל שהארט שלה כל כך נהדר.
אני לא לבד בביקורת הזאת. אני שומע הרבה יוטיוברים שהם גם יוצרים שעובדים קרוב ל- wotc (כמו ghostfire ו- sly flourish) שמאוכזבים מהאיכות של מה שיוצא.
זה אחד הדברים שאני הכי אוהב במשחקי תפקידים- אתה מקבל שלד מכני ושלד סיפורי, ואתה עושה איתם מה שבא לך. כמובן, יש שיטות שיותר מתאימות לדברים מסוימים, אבל אם אתה רוצה לשחק עולם ימי ביניימי סופר ריאליסטי בו אתה מתחיל כdung farmer עם מקל ומקווה שלא תמות מסלמונלה או חצבת עד הקיץ הבא במו"ד 5, אתה מסוגל. אתה רוצה עולם קסום מלא בפונים מדברים? לך על זה.ואת כל זה צריך לשים גם בקונטקסט הנכון של משחק. תגידו לי שאתם גם יוצרים חומר בתשלום ואומר לכם שהביקורת יותר במקום. ממקומי אי-שם בשולי התחביב כשאני משחק פעם באלוהים יודע כמה (כמה שהוא מאפשר לי) אני לא רואה סיבה לבזבז כעס על יוצרי משחק שמטרתו לגרום לי ליהנות, ושבניגוד למוצר מוגמר כמו מכונית - אני גם יודע לשנות אותו לצרכיי.
אתה מדבר על ווטרס ופינק פלויד, נכון? כי לא מצאתי ראפר בשם the wall.לסיכום: אני לא מתכוון לזלזל במבקרים. עם זאת, אני כן תופס מעצמי מי שמבין במשחקי תפקידים (אולי לא כמו אחרים בפורום הנכבד הזה). ועדיין אני אומר - לא הכל כצעקתה. אני עדיין שומע the wall מדי פעם למרות שהבנאדם מדבר לעצמו בראיונות - נראה לי גם שאמשיך לשחק מו״ד.
שום בעיה, כל עוד זה לא משפיע על אחרים.וויזארדס הם תאגיד יחיד, ולצערי הם יכולים לעשות עם הIP של מבוכים ודרקונים מה שבא להם- גם אם זה אומר שהוא יתרסק ויבער.
מסכים. לשני אלו יש מכנה משותף: נסיון לקבוע לאחרים איך/ מה לשחק (המחשה נהדרת לתיאוריית הפרסה). את הקו צריך למתוח בבירור כשמנסים לתרגם זאת לצעדים מעשיים. אחרת, שימשיכו לצעוק לגבי מה שמפריע להם בתיבות תהודה ברשת, כל אחד ומה שעושה לו טוב, אני מניח...יש הרבה מה לבקר את וויזארדס מבחינת ההתנהלות שלהם כחברה, והאקטיביזם-לכאורה שלהם הוא לחלוטין פרפורמטיבי, אם כבר האנשים שחוטפים עצבים על זה ש"יש עכשיו אנשים א-בינאריים עם שיער כחול במשחק הדרקונים והאבירים שלי!!!" מורידים את האמינות של ביקורת אמיתית נגד וויזארדס וההתנהלות שלהם בשנים האחרונות, ומורידים תמיכה בהתנגדות למונופול שלהם.
בעיניי יש לא מעט החלטות גרועות אובייקטיבית. גרועות לתחום משחקי התפקידים, גרועות מבחינת ההפסדים שנגרמו לWoTC בעטיין, גרועות לכל האנשים שנפגעו מהן וכו'אפשר לחוות דעה. אך קשה לי לומר שירדתי לסוף הדעה של מי שגורס שההחלטות ״גרועות״, בין שגרועות במתכוון ובין שיושבים ב- wotc אנשים שלא סיימו יסודי. או שאולי הן נגועות בגוונים לא נעימים לעין (כנראה במתכוון, לפי הדעות כאן).
ואת כל זה צריך לשים גם בקונטקסט הנכון של משחק. תגידו לי שאתם גם יוצרים חומר בתשלום ואומר לכם שהביקורת יותר במקום. ממקומי אי-שם בשולי התחביב כשאני משחק פעם באלוהים יודע כמה (כמה שהוא מאפשר לי) אני לא רואה סיבה לבזבז כעס על יוצרי משחק שמטרתו לגרום לי ליהנות, ושבניגוד למוצר מוגמר כמו מכונית - אני גם יודע לשנות אותו לצרכיי.