• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

עברית שפה לפח: האם גם אצלנו?

אין לי בעיה לעבור לצורך עניין מסוים של ברירת מחדל לכתוב בנקבה אם זה עוזר במשהו למישהו.
יש כמה מחקרים מעניינים בנושא, כמו לדוגמה מחקר שמצא שנשים מצליחות פחות במבחנים בהם הפנייה היא בלשון זכר, אם התחום הוא "סטריאוטיפי" גברי. או שבמתמטיקה הן מצליחות יותר אם הפנייה היא נייטרלית מגדרית, בעוד לגברים זה לא משנה.
עם זאת שווה לזכור שזה נושא מחקר חדש, שהממצאים שונים משפה לשפה, ושהם בוצעו בהקשרים מאוד ספציפיים.

אני לא אוהב את המוסכמה הזאת, והבנתי את הבעייתיות שבה כשכתבתי דפי דמות לליגת ההרפתקנים. התבקשנו לכתוב את דפי הדמות בלשון זכר מהסיבה הזאת. הבעיה היא שעבור הרבה שחקנים (למשל אני לפני 24 שנים) משחקי כנס הם שער למבוכים ודרקונים ולמשחקי תפקידים בכלל, ושחקנית שמגיעה ורואה שהכול כתוב בלשון זכר לא מכירה את המוסכמה הזאת ולא יודעת מה כתוב אצל המנחה, ומתחזק הרושם שזה תחום לגברים. כתבתי את דפי הדמות שלי בלשון נקבה והסברתי למה, והמארגנים הסכימו איתי.
מאז הפתרון שמצאתי כשאני כותב דמויות למשחק תפקידים שאפשר לשחק בכל מגדר, הוא לכתוב את דף הדמות בלשון נקבה ואת קשרי הדמות בלשון זכר. לפעמים הפוך אם מתחשק לי.
צריך לזכור את ההקשר: מדובר במוסכמה לספר משחק, לא במוסכמה לדפי דמות. גם בפלאים וגם בפאת'פיינדר פראי (וגם בכל משחק כנס שהכנתי) דפי דמות ממוגדרים לפי המגדר של הדמות – גם כאשר הם פונים לשחקן. הנה לדוגמה אפשר לראות את קלף הדמות של אמירי (ברברית) בסט קלפי דמות 1. בעיני זה די עונה על השאלה שלך.

כתיבה לסירוגין לפי סוג דמות או מקצוע זה פתרון בהחלט אפשרי, אבל זה די תלוי בשפה של השיטה, באווירה שהיא רוצה להעביר, ובמקום שיש לה להאריך בטקסט. אם אני כותב לסירוגין על "הדמות", "השחקן" או "אתה", אפשר לערבב מגדרים בין פסקאות או בין נושאים. מצד שני במשחק one-page כנראה שאין לי המון מקום לגוון או להחליף מגדרים כי אין לי המון פסקאות, ולהחליף באמצע משפט עלול להיראות עילג או כאילו לא טרחו לעשות הגהה.

יש כמה מחקרים מעניינים בנושא, כמו לדוגמה מחקר שמצא שנשים מצליחות פחות במבחנים בהם הפנייה היא בלשון זכר, אם התחום הוא "סטריאוטיפי" גברי. או שבמתמטיקה הן מצליחות יותר אם הפנייה היא נייטרלית מגדרית, בעוד לגברים זה לא משנה.
עם זאת שווה לזכור שזה נושא מחקר חדש, שהממצאים שונים משפה לשפה, ושהם בוצעו בהקשרים מאוד ספציפיים.
סיינפלד חקר את הנושא של Gender-bias במבחנים כבר בשנות ה-90...

כתיבה לסירוגין לפי סוג דמות או מקצוע זה פתרון בהחלט אפשרי, אבל זה די תלוי בשפה של השיטה, באווירה שהיא רוצה להעביר, ובמקום שיש לה להאריך בטקסט. אם אני כותב לסירוגין על "הדמות", "השחקן" או "אתה", אפשר לערבב מגדרים בין פסקאות או בין נושאים. מצד שני במשחק one-page כנראה שאין לי המון מקום לגוון או להחליף מגדרים כי אין לי המון פסקאות, ולהחליף באמצע משפט עלול להיראות עילג או כאילו לא טרחו לעשות הגהה.
הכוונה שלי בכתיבה לסירוגין לא הייתה להחליף מגדר באמצע פיסקה, אלא לכתוב חלק מהדפים או המקצועות במגדר מסוים וחלק במגדר אחר, כמו הדוגמא מפאת'פיינדר.
כמובן שאם יש לך דמויות ממוגדרות, דף הדמות צריך להיות במגדר שלה. אבל בהרבה מקרים אפשר לשחק דמויות בכל מגדר, למשל דמויות ברוב הקמפיינים של מבוכים ודרקונים – למשל, אין שום סיבה ששחקן או שחקנית שרוצה לשחק את אמירי בתור גבר במשחק סטנדרטי לא תוכל לעשות את זה.

.

בהארי פוטר hag הפכה לאמגושית. זה בעיניי תרגום מצוין, וגם שימוש במילה נדירה כדי לתאר מפלצת שהיא יחסית נדירה, ולא מקצוע שלם. שזה הגיוני יותר מלבזבז עליה את המילה "מכשפה".
זה תרגום מעניין במקרה הטוב כי אמגושית זה שיבוש, לא שימוש במילה נדירה. המגילה המקורית (כפי שוודאי ידוע לך) היא מגוש או מאגוס μάγος - ובתרגום, קוסם.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

מתחיל בפעם הראשונה את המסע המופלא של עולם הדיסק!
הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיים הצטרפתי לפורום!
לאחר דחיות רבות, הצלחנו תחת מטר הטילים, לקיים עוד סשן מטלטל של קת'ולהו: אימה על האוריינט אקספרס.
עולמות השנה, פיזי או בזום?
רכבת האוריינט אקספרס עוצרת בקונסטנטינופול אבל האימה ממשיכה לדהור.
חזרה