נתחיל בכך שכנראה התיאוריה שלי לגבי העדשה הקודרת לא רלוונטית - המתח בין כל הדמויות נבע מעניינים רגשיים די מובנים, ונותנים לנו את הסיפור המלא מאחורי המרד של המלכים-מכשפים, ובכלל, מה הפואנטה של משימת הג'נוסייד שרג'אט יצר אותם בשבילה ושהם מרדו בו לפני שהיא הושלמה: הוא רצה להחזיר עטרה ליושנה, ולחסל את כל הגזעים החדשים, אבל הוא לא גילה להם שהעטרה הישנה היא שליטת הזוטונים על העולם, כי הם היו הגזע התבוני המקורי, וכל השאר מוטציות שלהם. הם הקימו את המגדל הצחור ועשו משם מצעד אל מעבר להרי החושך שם יושבים צאצאיהם, אבל תכל'ס כולם היו בניהם, כי מי שלא יכלו לעמוד בצעדה הזו הם שהפכו לגזעים השונים. מה שמצחיק זה שהם נקראים בני-מחצית, halflings, והרי אולי בכלל צריך לקרוא לבני האדם בני-כפליים, doubling? בכל מקרה, המלכים-מכשפים מרדו כי התברר שהג'נוסייד היה בסוף כולל אותם, כי הם היו בני אדם. לא ברור למה - רג'אט יכול היה פשוט להפוך כמה זוטונים למלכים-מכשפים, כמו שהוא הפך אחרים לענקי הצל (וכן, ענקי הצל הם זוטונים שעברו תהליך לא ברור, מצחיק שהמוטיב של הגמד הענק נמשך מהספר הקודם).
אחת מההתגלמויות של רג'אט היא הנוזל השחור שיוצא ממייסרת רקארד כשהיא נשברת, וכשריקוס משתמש בה על מנת לחסל סופית את הדרקון בוריס, נראה שרג'אט מתקשר דרך הנוזל והשלד של הדרקון, ואז הכל נמס לתוך ביצה שחורה שצצות ממנה עינים ולעיתים ייצורים שמנסים לצעוד החוצה אבל אז מתפרקים וחוזרים אליה. זה מאד מזכיר לי איזה שילוב בין שוגות'ים של לאבקראפט והאל אובו-סאת'לה/אבהות' של חבר מעגל המתכתבים שלו, קלארק אשטון סמית'.
שוב, לא יודע עד כמה הפרטים אחרי זה מעניינים, למרות שזה לכאורה שיא החומש - רג'אט יוצא לחופשי, ומתחיל את החזרת אתאס לעידן הכחול בזה שהוא מכחיל את השמיים ואת השמש, ומתחיל להפיץ המון מים וגידולים אלמוגיים משהו, אבל תוך שילוב קסם כלשהו בין סאדירה והילד רקארד הוא נכלא שוב בכלוב שמשי במקום צללי, שזה יותר טוב ולא ידרוש הקרבת אלפי עבדים בשנה מסיבות כלשהן. טית'יאן הופך לסוג של דמון מזג אוויר עצבני, שנותן לו חיי נצח אבל לא כמו שהוא רוצה. המלכים-מכשפים שנותרו הסכימו על הפסקת אש, העדשה הקודרת נזרקה לאש של הר הגזירה... סליחה, לאגם האש, וסאדירה החליטה לדחוף את ריקוס להפרד ממנה ולשמור על ניבה ורקארד הקטן, שצריך דמות אב לאחר מותו של קאלום. לא ברור מה יקרה בערים שהמלכים-מכשפים שלהם חוסלו, אבל נראה שבערים שיש להן כאלה עדיין תהיה עבדות.
הערה אחרונה - כמות הפעמים בספר הנוכחי והקודם שבהן דמויות מרכזיות כלואות ביד של יצור ענק מהן, בין אם אלה ענקים, הדרקון, או רג'אט, שגם מתענק לו כחלק מתהליך השחרור שלו, גורמת לי לתהות האם זה אמור להיות מטאפורה להיות האדם נתון לכוחות מעל לשליטתו, או שמא איזה פטיש של הסופר.
סוף?