• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

המפות של רוקרילם - אסטוריקה + האיים המרחפים

פלדריק אמר/ה:
Ashardalon אמר/ה:
ב. קנ"מ הם דבר מסובך. קודם כל, רוקרילם הוא בגודל הכללי של כמה כדורי ארץ בשלמותם

1000,ליתר הדיוק,אמרת שהוא בגודל של צדק.
התבלבלתי, ושוב, אני מתקן את עצמי.

זה נראה לך הגיוני?

גיאוגרפיה גיאוגרפיה, כמה שאנחנו צריכים את זה חזרה...

גם כדה"א הוא עיגול די מושלם, ובכל זאת אם תסתכל על מפות, ולא על חתך, אתה תראה שהמפה היא כמו שני עיגולים.
בנוסף אין אצלך את הדבר הקטן והחביב הזה שנקרא ימים ויבשות... אוקיינוסים וכאלה.
שוב, אתה מתעקש לא להסתכל על מפות של כדה"א, מה לעשות שזה מקור ההשראה הכי טוב למפות שלך.
בכלל יש לך נטייה להתעלם מעצות שנותנים לך ואז להתלונן שלא מתייחסים להודעות שלך, אבל נו שויין.

בקשר ל-1000 פעמים כדה"א, זה שטויות. אני יודע שקל להתלהב ולהגיד "מה, אני פראייר! אני אעשה עולם מערכה שגדול פי אלף!!! מכדה"א ואז הוא יהיה הרבה יותר טוב"
אבל אם תסתכל על היסטוריה וגיאוגרפיה, כל מה שאתה מכיר כמעט מימי הביניים התרחש רק באירופה. אפילו לא בכל כדה"א. אז זה חסר משמעות לעשות כזה עולם גדול. אתה פשוט לא יכול ל"השתמש" בגלל מגבלות מסע וטכנולוגיה. שסוחר עובר ביום 30-40 ק"מ, מה הוא אמור לעשות במקום שבו המרחק בין מדינה למדינה 50,000 ק"מ? להוליד ילדים בדרך שימשיכו את המסע במקומו?

ועכשיו לקנ"מ, תסתכל במפות בר-קיימא. מרחק בין עיר גדולה לעיר גדולה אחרת לא אמור להיות יותר מאשר שבוע-שבועיים של מסע. (500-1000 ק"מ מקסימום) תחשוב על זה ככה. מדינה בגודל של צרפת, זה מדינה ענקית ביחס לימי-הביניים וכיו"ב. הקיסרות הרומאית הקדושה השתרעה על איטליה+גרמניה+צרפת בערך. זה גודל של אימפריה בשבילך.
תקח מכאן קנ"מ.

נ.ב. עיר בימי הביניים הייתה 10-25 אלף איש. עיר ענקית הייתה 50-100 אלף איש. רק לידיעה.
ובחייאת תשפץ את המפה הראשונה והאחרונה.

אולדמן,הוא ויתר על זה,עכשיו העולם שלו 'רק' בגודל של כמה כדורי ארץ.אשד,אני חושב שכדי לך להקטין עוד קצת,נניח פי שלושה מכדור הארץ,אבל לגוון קצת.קלדאריה,לדוגמא[אני מיצטער אבל אני פשוט חולה על העולם הזה!]היא עולם עצום,מפוצץ במדינות אוקיינוסים ואימפריות,והוא לא יותר מפי שלושה מכדור הארץ,מה גם שרוב השטח הוא ים.בקיצור,אם אין לך תוכניות להמוני יבשות ואצות קטנות,תוותר על עולם עצום,ותיסתפק בקטן.גם עולם קצת יותר גדול מכדור הארץ שכמעט כולו אדמה+איים מרחפים זה בהחלט המון נדל"ן

The oldman אמר/ה:
גיאוגרפיה גיאוגרפיה, כמה שאנחנו צריכים את זה חזרה...

גם כדה"א הוא עיגול די מושלם, ובכל זאת אם תסתכל על מפות, ולא על חתך, אתה תראה שהמפה היא כמו שני עיגולים.
בנוסף אין אצלך את הדבר הקטן והחביב הזה שנקרא ימים ויבשות... אוקיינוסים וכאלה.
שוב, אתה מתעקש לא להסתכל על מפות של כדה"א, מה לעשות שזה מקור ההשראה הכי טוב למפות שלך.
בכלל יש לך נטייה להתעלם מעצות שנותנים לך ואז להתלונן שלא מתייחסים להודעות שלך, אבל נו שויין.

בקשר ל-1000 פעמים כדה"א, זה שטויות. אני יודע שקל להתלהב ולהגיד "מה, אני פראייר! אני אעשה עולם מערכה שגדול פי אלף!!! מכדה"א ואז הוא יהיה הרבה יותר טוב"
אבל אם תסתכל על היסטוריה וגיאוגרפיה, כל מה שאתה מכיר כמעט מימי הביניים התרחש רק באירופה. אפילו לא בכל כדה"א. אז זה חסר משמעות לעשות כזה עולם גדול. אתה פשוט לא יכול ל"השתמש" בגלל מגבלות מסע וטכנולוגיה. שסוחר עובר ביום 30-40 ק"מ, מה הוא אמור לעשות במקום שבו המרחק בין מדינה למדינה 50,000 ק"מ? להוליד ילדים בדרך שימשיכו את המסע במקומו?

ועכשיו לקנ"מ, תסתכל במפות בר-קיימא. מרחק בין עיר גדולה לעיר גדולה אחרת לא אמור להיות יותר מאשר שבוע-שבועיים של מסע. (500-1000 ק"מ מקסימום) תחשוב על זה ככה. מדינה בגודל של צרפת, זה מדינה ענקית ביחס לימי-הביניים וכיו"ב. הקיסרות הרומאית הקדושה השתרעה על איטליה+גרמניה+צרפת בערך. זה גודל של אימפריה בשבילך.
תקח מכאן קנ"מ.

נ.ב. עיר בימי הביניים הייתה 10-25 אלף איש. עיר ענקית הייתה 50-100 אלף איש. רק לידיעה.
ובחייאת תשפץ את המפה הראשונה והאחרונה.
א. תיקנתי את גודל העולם לעשרה כדורי ארץ. מה לעשות, אני צריך אותו גדול.
ב. אין אוקיינוסים. זה היה הרעיון, וזה יישאר ככה. יש ימים ואגמים, אבל הם נמצאים בעיקר באימפריית העצים ובארצות הפרא ולא בממלכות המתועשות יותר. אין אוקיינוסים לא כי אני עצלן, אלא כי כך תיכננו אותו היוצרים שלו.
ג. זה לא שאין ערים קטנות יותר. הערים על המפה אלה הכרכים הכי גדולים. יש המון ערים! יש כפרים, מאחזים וטירות, אבל המפה לא יכולה להכיל את כולם! לכן ציירתי רק את הפרטים החשובים ביותר בציור.
ד. האמת היא שהגרמלינים, הממציאים והטכנאים החשובים, משתמשים בSTEAMPUNK בסיסי מאוד [לכן אין טנקים או מכונות קיטור קטנות יותר]. כך שיש רכבות בודדות, ענקיות, והערים יכולות להיות גדולות מאוד, כי יש קסם והרבה קסם.
ה. מרחק בין עיר לעיר יכול לקחת חודש של מסע מקסימום בעולם הזה. זה שלא ציירתי את כל הכפרים הקטנים ביותר לא אומר שאין כפרים.
ו. בגלל הרכבות סוחרים מסוגלים לעבור בין מדינה למדינה בפחות מחודש, אם לא קורה שום דבר רע. רכבת הקיטור מסוגלת להגיע ל50 קמ"ש לאורך זמן ממושך, ונסיעה של שבועיים או שלושה יכולה להביא אותך למדינה שכנה. אבל אין הרבה רכבות קיטור... לכן בנו אותן ענקיות מאוד מאוד. איך 50 קמ"ש? תשאל את הגרמלינים. הם בנו אותה. אגב, זוהי מהירות טובה שסבירה ברכבות קיטור. בדקתי.

א. מדוע?
ב. מה ההבדל בין ים לאוקיינוס? וברור לך שבלי אוקיינוסים גם אין גשם? מבחינת מזג-אוויר ושאר תופעות, בלי אוקיינוס קצת קשה לקיים חיים.
ג. שוב "המון!" = רע בד"כ. מה זה עיר אצלך? מה זה כפר? מה פילוג האוכלוסין? אם יש מיליון ערים מה זה משנה למנחה? אפשר לבנות עולם מערכה שמגניב לבנות ואפשר לבנות עולם מערכה ששימושי למנחה. ואפשר לבנות משהו שמתאים לשניהם. זה שאין אוקיינוסים ד"א זה לא כזה שימושי למנחה, כי אוקיינוסים (אארג! פיראטים) זה כיף.
ד. גנרי לחלוטין. מה זה קסם והרבה קסם!? העולם שלך הוא כמו אברון - רכבות הברק? זה לא ממש פריצת דרך, ולא תירוץ לכסות על אי-הגיון... גם שם, שבהחלט יש רכבות, יש אוקיינוסים ואין "המון!" ערים.
ה. ברור, אז אם זה חודש, תצייר קנ"מ. ולפי איך שתיארת את הרכבות, עדיין רוב המסע מתנהל בדרכים ולא ברכבת. ולכן חודש ב-40 ק"מ ליום, זה משהו כמו 1000 ק"מ בין עיר גדולה לאחרת.
ו. אני משער שלא כל הסוחרים, רק העשירים / מקושרים. שבועיים ב-40 קמ"ש (אני משער שהרכבת נוסעת לא כל היום, תחזוקה, מנוחה וכאלה אלא 15 שעות) זה 7000 ק"מ. זה המון. זה אפילו יותר מדי.
איך צבא עובר ממקום למקום? ראית מה קרה לצבא של נפוליאון שהוא הגיע מצרפת למוסקבה? אני משער שהצבא לא עובר ברכבת (זה לא הגיון אסטרטגי/טקטי - פיצוץ ברכבת וצבא שלם מתרסק לחתיכות כי אין לו לוגיסטיקה).

גם מבחינת ניהול מדיני, לנהל מדינה שהיא בגודל של איזה 3 פעמים רוסיה (ואפילו רוסיה 1) הוא בלתי אפשרי. נגיד ויש 3 ערים מרכזיות במדינה והמרחק ביניהן זה 3412312 ק"מ, לשים באמצע 1000 כפרים קטנים לא יתקן את האבסורד.

ההגיון הבסיסי הוא שגם אם אתה רוצה עולם ממש גדול, תהיה בטוח שזה לא אומר שכל מדינה, יבשה וכאלה יהיו גדולים יותר ביחס דומה.

גם עם כל הקסם והרכבות שמאפשרים לך לנוע מהר אין תירוץ ללעשות עולם כל כך גדול ושתבין, יהיה לך הרבה יותר קל ונוח לעשות אפילו עולם שהוא יותר קטן מEarth.

ומה זה "זה לא שאני עצלן זה ככה יוצרי העולם בנו אותו."? בין אם שמת לב ובין אם לא אתה הוא יוצר העולם ואתה יוצר את יוצרי העולם ויכול לתת להם כאפה אם הם עצלנים במקומך.

אני במקומך הייתי מתחיל מקטן. מכין מדינות, מדינות שכנות, יבשות וכאלה ומתפתח לפי הצורך. רק אם ממש יהיה משהו שידרוש את זה אני אצא בהכרזה ש"העולם הזה גדול פי מיליון מכדור הארץ כי אני אמרתי לאלים 'מה אתם צריכים כזה גדול?' אבל הם אמרו לי 'שתוק ותבנה!'".

אני לא בטוח שזה בלתי אפשרי לנהל מדינה בסדר גודל כזה.. גפ אימפריות אדירות בעולמינו השתרעו על אלפי קילומטרים ורובן המכריע לא נתמך בטכנולוגיה כה מרהיבה כמו רכבות...
עם זאת, באמת חשוב להבין שניהול כזה הוא קשה. למיטב הבנתי הקושי בניהול הוא אחד הגורמים להתפרקותה של יותר מאימפריה ענקית אחת, אבל יש גם דרכים לפתור את זה: ראה לדוגמה את הקיסרות הרומית בתור הזהב שלה- היא חלשה על שטח אדיר, אבל אם גם תשים לב טוב תראה שהים התיכון מהווה בעצם את עורק התחבורה הראשי של האימפריה:
%D7%A7%D7%95%D7%91%D7%A5:LocationRomanEmpire.png

כמובן שבעולם שלך יכולות להיות דרכים אחרות לניהול אימפריה בקנה מידה עצבני שכזה (חלוקה לאזורי משנה, תחבורה שונה, דרך העברת הודעות מהירה או אלוהים יודע מה עוד...). אבל חייבות להיות סיבות, אחרת האימפריות תתפרקנה.

תראה, בסופו של דבר אתה אכן יוצר העולם ומה לעשות- לא מדובר בעולם אמיתי אלא בעולם פנטזיה. מכיוון שמטרת המשחק היא כיף אתה יכול ליצור מה שאתה רוצה כל עוד זה גורם לך הנאה. השאלה היא האם השחקנים שלך יהנו יותר אם הם יבינו שהעולם נתמך ע"י היגיון פנימי כלשהו. זה אומר שבמקום להגיד: "אין אוקיאנוסים אבל יש גשם כי העולם קסום", תמצא סיבה מדוע יש גשם. הסיבה יכולה בהחלט להיות קסומה (זה אפילו יהיה מגניב יותר) אבל חייבת להיות סיבה!

כנ"ל לגבי מרחקי ערים והקשר שלהן למסחר. אני אגלה לך סוד קטן: גם אצלי אין אוקיאנוסים, אבל יש בהחלט גשם (עם סיבת היווצרות אחרת, כמובן) ויש אפילו דרכי מסחר חלופיות, משום שהיה ברור לי לחלוטין שסחר ימי היווה את אחד מדרכי המסחר הקדומות והבסיסיות בעולמינו.
אם יש פגם בעוולם, אני משתדל לתקן אותו. אין טעם להצטצמם לאפשרות של ריפוי הפגם באמצעות פיזיקה / ביולוגיה וכו'... אם העולם עשיר בקסם- תפאד'ל, אני אומר. אבל תן סיבה לקסם, מנגנון שיפעיל אותו, רעיון שעומד מאחוריו וכו'. הקסם הוא האמצעי- כלי העבודה, אם תרצה- וכמו כל אמצעי הוא צריך סיבה לעצם קיומו והסבר לדרך בה הוא פועל.

לסיכום:
אם למשל אמרת שיש רכבות קיטור שמרפאות את הפגם של מרחקי ערים גדולים, אז צריך לחשוב על זה לעומק: אמרת שהגרמלינים בנו את הרכבות- האם קודם היו הרכבות ואז נבנו הערים סביבן או הפוך? מי מתחזק את הרכבות? מי שולט בהן ובתמורה לאיזה מחיר? לאותו גורם ששולט יכול להיות מונופול אדיר בעולם כזה- דבדומה לגילדת הנוודים של dune. האם רשת הרכבות משתרעת על פני כל הממלכות (בתוכן וביניהן)? על מה הרכבות פועלות? מי יכול להשתמש בהן- רק סוחרים עשירים במיוחד או אולי כל איכר שרוצה לבקר את סבתא-רבה שלו בעיר השכנה?

יש עו דרכים לפרא את הפגם הזה- כמו להחליט למשל שהעולם גדול אבל המרחקים בין הערים זהים בערך לעולם שלנו. זה גם הגיוני אם הערים התפתחו "טבעית" ולא על סמך תחנות הרכבת השונות שהיו קיימות שם מאז ומעולם.

אקיצר: כן, יש הרבה עבודה. עבור רעיונות גדולים יש צורך בעבודה רבה. אבל דווקא זה הכי כיף- לחשוב על הבעיות ותוך כדי למצוא להן פיתרון. דווקא כאן הרעיונות הגדולים באמת צצים ועולים. נסה למצוא פתרונות, אל תתחמק מהשאלות.

הסיבה העיקרית שבגללה האימפריה הרומית נפלה, ועוד המון אימפרויות כמוהה זה הגודל העצום שלה. במציאות של אז, לשלוט בשטח כזה גדול היה בלאגן מטורף. היית לדאוג להמון אנשים (סטלין אמר "אין אנשים אין בעיות), לשמור עליהם, להוציא מהם כסף והכי חשוב לדאוג שלא ימרדו בך. למנות המוני שליטים על המוני מקומות ולדאוג שכל מקום קטן לא יזכר פתאום ש"היי, לא רוצים להישלט על ידי רומא, בא לנו חירות" ואז איזורים נוספים ירצו למרוד גם. ויש עוד המווון בעיות. קיצר, במציאות של העולם שלנו לפני הרבה זמן: אימפריה גדולה = לא ממש כיף.

אבל כמובן שבסופו של דבר, תעשה מה שבכיף שלך XD אם אתה והשחקנים שלך נהנים ממשהו (גם אם זה לשחק דמויות שזורקות קקי אחת על השניה) אז תהנו D:

אם יהיה לך שחקן כמוני שיהיה מאוד מוטרד מההיגון של העולם, מהדרך בה הוא עובד וכל הזמן ישאל בתיסכול אין סופי "מה קטע של העולם הדבילי הזה?!" אז הרי שאתה מפספס את מטרתך כשה"ם = לגרום לכל האנשים היושבים סביב השולחן להנות.

גם כדאי לך מאוד להיזהר בקטע הזה של עולם גדול משום שעולם מוצלח נחשב עולם הם הרבה פרטים קטנים ומגניבים, וזה יכול להעיק עלייך, לשעמם אותך ולהוציא לך את הרוח מהמפרשים להשקיע בכל דבר קטן.

oldman,themastermind, אני לא מבין. אשרדאלון ציין שהקסם הוא מרכיב חשוב ועיקרי בעולם הזה, לכן אולי אולדמן, גם בלי אוקינוסים, עין העולם הקסום מתחזק את החיים על פני רוקרילם. הרכבות פועלות מכוח הקסם של רב מג גרמליני אדיר, שהקים אותן לפני זמן רב, והן יושמדו רק כשרוקרילם יושמד. אימפריות ענקיות מתקיימות ללא כל קושי, וכשצבא צועד מפריז למוסקבה, הוא אוכל שדות חקלאיים בדרך. אז מה אם החורף ניצח אותו בסוף, הצבא הגיע שלם למוסקבה. אימפריית המזרח יכולה בקלות להיות מנוהלת על ידי נציבים, פח'ות, סולטנים או מה שזה לא יהיה, שכל אחד שולט באזור מסוים. אשר יצר עולם טיפה בעייתי, זה לא אומר שכל דבר צריך לנפח ולבדוק כמה הוא לא הגיוני במונחי כדור הארץ.

אני לא חושב שלהצעיד צבא מפריז למוסקבה זאת לא בעיה 0.ם שלא נדבר על מרחק גדול פי 10 מזה XD

אני (ואני משאר שגם אולדמן) בסך הכל מנסים להבין את העולם. כמו שחקנים שעלולים לשחק בעולם הזה, דברים לא מתחברים לנו ואנחנו רוצים תשובות, ואם הבחור יענה עליהם הוא יסתום חורים ויספק לעצמו, לשחקנים שלו ולנו תשובות.
מה לעשות, יש אנשים שמחפשים היגיון במה שקורה בעולם וכמו שאני מכיר היטב, כשאתה משחק בעולם שאתה לא אוהב אתה נהיה מתוסכל ולא נהנה, לכן מה שאנחנו אומרים זה רק לטובתו של הבנאדם XD

ככה שאם יש הסבר קסום לכל זה אני חושב שראוי שאשארלדון יסביר אותו לנו ולכל מי שאי פעם יתהה איך עולם כזה מחזיק את עצמו ביחד.

דרקון מוות חביב, קסם אינו מילת... קסם, שאפשר פשוט לזרוק והיא תתקן את הכל.

בוא ותסביר לי אתה למה אתה מתכוון כשאתה אומר:

דרקון המוות אמר/ה:
...אשרדאלון ציין שהקסם הוא מרכיב חשוב ועיקרי בעולם הזה... גם בלי אוקינוסים, עין העולם הקסום מתחזק את החיים על פני רוקרילם. הרכבות פועלות מכוח הקסם של רב מג גרמליני אדיר, שהקים אותן לפני זמן רב, והן יושמדו רק כשרוקרילם יושמד. אימפריות ענקיות מתקיימות ללא כל קושי... [/b]

* מה עושה עין העולם? יוצרת גשם...? איך? למה? מי יצר אותה? מה זה אומר "מתחזק את החיים?" -מנחית מן מהשמיים?

* למה המג הגרמלין יצר את הרכבות? לאיזו מטרה? אילו אזורים מקושרים ע"י הרכבות? על מה הן פועלות? מי מתחזק אותן ואיך? למה אחרים משתמשים בהן? האם הוא דורש תשלום? האם זוהי דרך המסחר היחידה? מי יכול להשתמש בה- כולם? כמה רכבות יש: האם זה כמו המטרו בלונדון או כמו הרכבת לבאר שבע- פעם במאה שנה?

* איך האימפריות מתקיימות ללא כל קושי? איך מעבירים הודעות בין השליט המרכזי לשאר השליטים? איך שומרים על נאמנות הממלכות הכפופות? כמה זמן ייקח לצבא להגיע לממלכה X המרוחקת 1,000,000 ק"מ כדי לדכא מרד?

אין בעיה להגיד שקסם מתקן פגמים, במקום ביולוגיה/ פיסיקה/ כימיה או כל דבר אחר שנראה לנו טריוויאלי בעולם שלנו. אבל גם לקסם צריך סיבה וגם קסם צריך דרך פעולה. מי שזורק סתם את המילה "קסם" בלי הסבר פוגע באמינות העולם- ושים לב: לאף אחד לא אכפת האם העולם דומה לכדור הארץ או מציית לאותם חוקים. מה שאכפת לנו זה שהעולם יהיה אמין- גם אם זה אומר שהוא מציית לחוקי קסם בעלי תכלית ומטרה.
אני לא הייתי רוצה לשחק בעולם שמנחה אומר לי: "אין שמש בעולם. זהו". וכשאני אשאל אותו איך צמחים מתקיימים ואיך אנשים חיים הוא יגיד: "קסם". איך בני אדם רואים בעולם הזה? -"קסם". למה העולם לא קפוא מקור? "אהה... קסם".
נכון שהתשובות הללו מטומטמות?
וזה לא בגלל שקסם לא יכול לפתור את כל הבעיות הללו, אלא בגלל שלא משקיעים בו מחשבה. עולם כזה בהחלט אפשרי במשחק תפקידים. אבל יש סיבה למה העולם לא קפוא, יש סיבה למה הקסם מחמם את העולם ואיזה קסם זה בכלל- האם זה מקור חום אדיר בלב האדמה שהונח שם ע"י אל האש או כל דבר אחר... השחקנים ירגישו יותר מחוברים יותר לעולם אם למילה הזו "קסם" תהיה משמעות והיא לא תשמש את השה"מ כדרך מילוט בכל פעם שאין לו מה להגיד.

ממש כמו שאתה בתור שחקן תרגיש מחובר יותר למשחק אם לאשף המרושע שנמצא מולך יש סיבה שבגללה הוא אסף את כל אבני החן הקסומות מבתי האצילים ברחבי הממלכה. אתה תרגיש מבואס אם השה"מ יגיד לך: "הוא עשה את זה סתם... אין סיבה" (="קסם"). אני יודע שאני לפחות לא ארצה לשחק עם שה"מ כזה יותר. זה שה"מ שמתחמק מתשובות ולא משקיע טיפטיפונת מחשבה.

משמעות ותכלית יוצרים אמינות בכל הרבדים של משחק תפקידים. אין שום סיבה שביצירת עולם זה יהיה שונה.
ואם תגיד שזה סיוט לחשוב על כל פרט ופרט, אז נגיד לך שלא קל ליצור עולם...

פלדריק, אם יש משהו שאנחנו צריכים ללמוד מזה זה ש"קסם" יכול לגרום לאוקיינוס להיות לא מלוח D:

למרות שאפשר שיהיה קצת מסתורין בדרכי העולם, ולא כל דמות ושחקן צריכים לדעת לפרטי פרטים איך נוצר העולם, עם איזה היגיון ועם רמת פירוט ודיוק מדעי של אלוהים.
אבל התשובות צריכות להיות קיימות, אם לא בשבילך אז לפחות בשביל הדמויות והאנשים הסקרנים שרוצים לדעת "רגע, אז אם העולם שטוח, איך זה שכוח המשיכה לא מושך אותנו למרכו אלא לאדמה עליה אנחנו עומדים בכל מקום?".
בתכלס ידע כזה יכול להיות די מיותר אבל הוא ישקיט לבבות רבים של שחקנים מתוסכלים.

אז גם לקסם צריך להיות תיאור ודרך. תאר איך המלך והמושלים שלו כולם מיומנים בקסם המאפשר להם לתקשר ממרחקים, איך צבאות רבים תלויים באשפי טלפורטציה בשביל לזוז בכלל (ואיזה יופי של משימה מגניבה יכולה להיות להתנקש באחד), ואיך שהמים בעין העולם הם תמיד באותו הגובה והתושבים מאמינים כי אל המים, רוסו, הוא זה ששומר על ים מלא תמיד.

א. מסעות. הרוב זה מסעות. מרחקים גדולים בד"כ כוללים בתוכם המון המון אזורים שאין בהם עירוניזציה. וזה טוב להרפתקנים, לחוקרים ולכאלה שרוצים ממלכות שהן לא עיר ליד עיר ליד עיר.
ב. 1. כשהאוקיינוס הוא עשירית מהעולם, זה מכסה חלק מהבעיות. 2. החלטתי שחוקי הפיזיקה שלנו הם נחמדים מאוד, אבל, מה לעשות, שם גילו חוקים שונים, נוספים. לא יודע, אל תשאל אותי לגבי כל חוק ספיציפית, אבל שם יש מגנטיות שעובדת שונה, ואילו מחזור ההתאדות-גשמים שונה. 3. יש המון אגמים בכל מרכז העולם וצפונו, ובדרום יש ימים מלוחים רבים. העניין בזה הוא שהדרום לא ממופה, וזה לבדו בעייתי מאוד. אף אחד לא באמת הגיע לשם עם קלמר וקלף והתחיל לשרטט מפות. יש שם ממלכה נוודית שבקושי יוצרת קשר, קסום, עם שאר העולם. במקומות שממלכה לא עברה בהם, באסה, כי לא יודעים אפילו אם יש שם אוקיינוסים חדשים, ג'ונגלים, הרים מושלגים או שזה שער לגיהנום. לא יודעים.
ג. "המון" לא שווה "רע". ממש לא. עיר אצלי, עיר גדולה מאוד, זה מקסימום מיליון תושבים. איך הם מצליחים לחיות? תת קרקע, בנייה לגובה [10 קומות מקסימום], המון מקומות עבודה [בעיקר מפעלים גרמליניים וחקלאות]. פילוג אוכלוסייה? מעמד סוחרים חזק [הצליחו], מעמד עליון חזק, והמון עובדים קטנים ואפורים בחקלאות [מחוץ לעיר], בבנייה [יש], במפעלים גרמליניים [המון המון], וגם בתיירות [אתה יודע כמה מגיעים בכל שנה מכל העולם כדי לראות את הפירמידות?]. אם יש מיליון ערים, זה שימושי מאוד למנחה, כי הוא יכול להשתמש בכל פעם במה שנוח לו. אני לא חושב שבממלכות הנשכחות המנחים משתמשים בכל עיר ועיר ובכל הכפרים המסריחים הקטנים ביותר. לפעמים, גם בספרים שלהם, הם מתעלמים מכל פרט ללוסקאן, ווטרדיפ ונברווינטר. זה שאין אוקיינוסים זה לא בעייתי כ"כ. יש מספיק אגמים ושודדי יבשה בכל רחבי כדור האבן, ויד עוד יותר שדודים בכל מקום בעולם. ותאמין לי, גם את עין העולם לא חקרו עד הסוף, משום שזה לוקח המון המון המון המון זמן וזה מאוד מאוד מאוד מאוד מסוכן. סוחרים אינם עובדים בכל העולם. זה לא הגיוני, ואתה העלית את זה רק כדי להפיל את הטיעונים שלי [לפחות זה נראה ככה]. הסוחרים עובדים בסביבתם. בכפרים, בערים שמסביבם, ובאזור המקסימלי של 500 ק"מ. מה, הם לא יכולים לעשות מסע בין מקום העבודה לבית! אתה רואה? זה כן עובד!
ד. קסם והרבה קסם מתאר בעצם את הפיתרון לבעיות הקטנות של הרפואה, התחזוקה הבסיסית והקניות. הרכבות לא נעות ב40 קמ"ל. זה קמ"ש. אם זו נסיעה של 15 שעות, אז ביום זה 600 ק"מ. בחודש זה 18,000 ק"מ. עכשיו אתה רואה בעייה? זה לא העניין של כיסוי על אי היגיון - זה פשוט קל, נוח וזמין לרוב המעמד הבינוני [בטוח להרפתקנים].
ה. שוב, זה 18,000 ק"מ לחודש, וזה מעיר אחת לגבול. 40 ק"מ ליום? :lol: , חמור עוקף אותם בהליכה! וקנ"מ זה לא משהו שאני טוב בו. זה תמיד יוצא לי לא כמו מה שכתבתי, ואז זה מסבך את העניינים בטירוף :? אם מישהו יכול לעזור זה יהיה נפלא.
ו. הצבא באמת עובר ממקום למקום. אבל לא כמו שאתה חושב. הצבא בד"כ מוצב במקומות אסטרטגיים - הגבול, עין העולם, מקומות מסוכנים כאלה ואחרים. יש צבאות הקרובים לערים הגדולות בלבד. הערים לא מלאות בצבא. יש אנשי חוק, סוג של "שוטרים" כאלה. לכן, הצבא לא נוסע ברכבת. הוא ניצב קרוב למקומות ההתרחשות. טירות שיכולות להוות בעיה במקרה של מרד נמצאות ב"פיקוח" צבאי - כלומר, הצבא חונה במרחק שבוע מקסימום ממוקדי ההתרחשויות הבעייתיים. ומה עוד? הצבא נעזר בקסם. והגרמלינים [כמו חברות המחשבים] עוזרים לצבאות.

TheMastermind אמר/ה:
גם מבחינת ניהול מדיני, לנהל מדינה שהיא בגודל של איזה 3 פעמים רוסיה (ואפילו רוסיה 1) הוא בלתי אפשרי. נגיד ויש 3 ערים מרכזיות במדינה והמרחק ביניהן זה 3412312 ק"מ, לשים באמצע 1000 כפרים קטנים לא יתקן את האבסורד.
זה לא "אלף כפרים קטנים". זה ערים, חלקן גדולות, כפרים, מאחזים, טירות... שוב, אתה מתעסק בקטנות ולא בגדולות.

TheMastermind אמר/ה:
ההגיון הבסיסי הוא שגם אם אתה רוצה עולם ממש גדול, תהיה בטוח שזה לא אומר שכל מדינה, יבשה וכאלה יהיו גדולים יותר ביחס דומה.
לא הבנתי אותך. אל תסביר שוב.

TheMastermind אמר/ה:
גם עם כל הקסם והרכבות שמאפשרים לך לנוע מהר אין תירוץ ללעשות עולם כל כך גדול ושתבין, יהיה לך הרבה יותר קל ונוח לעשות אפילו עולם שהוא יותר קטן מEarth.
לא נכון. קרא את התשובות לאולדמן.

TheMastermind אמר/ה:
ומה זה "זה לא שאני עצלן זה ככה יוצרי העולם בנו אותו."? בין אם שמת לב ובין אם לא אתה הוא יוצר העולם ואתה יוצר את יוצרי העולם ויכול לתת להם כאפה אם הם עצלנים במקומך.
לא הבנתי. את"ש.

TheMastermind אמר/ה:
אני במקומך הייתי מתחיל מקטן. מכין מדינות, מדינות שכנות, יבשות וכאלה ומתפתח לפי הצורך. רק אם ממש יהיה משהו שידרוש את זה אני אצא בהכרזה ש"העולם הזה גדול פי מיליון מכדור הארץ כי אני אמרתי לאלים 'מה אתם צריכים כזה גדול?' אבל הם אמרו לי 'שתוק ותבנה!'".
שמע, הבנתי את הרעיון הכללי, יכול להיות שאני אכווץ את הכל, אבל אין לי כוח לבות שוב רעיונות חדשים. עצלן שכמוני.

בארני אמר/ה:
אני לא בטוח שזה בלתי אפשרי לנהל מדינה בסדר גודל כזה.. גפ אימפריות אדירות בעולמינו השתרעו על אלפי קילומטרים ורובן המכריע לא נתמך בטכנולוגיה כה מרהיבה כמו רכבות...
עם זאת, באמת חשוב להבין שניהול כזה הוא קשה. למיטב הבנתי הקושי בניהול הוא אחד הגורמים להתפרקותה של יותר מאימפריה ענקית אחת, אבל יש גם דרכים לפתור את זה: ראה לדוגמה את הקיסרות הרומית בתור הזהב שלה- היא חלשה על שטח אדיר, אבל אם גם תשים לב טוב תראה שהים התיכון מהווה בעצם את עורק התחבורה הראשי של האימפריה:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7% ... Empire.png
כמובן שבעולם שלך יכולות להיות דרכים אחרות לניהול אימפריה בקנה מידה עצבני שכזה (חלוקה לאזורי משנה, תחבורה שונה, דרך העברת הודעות מהירה או אלוהים יודע מה עוד...). אבל חייבות להיות סיבות, אחרת האימפריות תתפרקנה.
יש דרכים, חוץ מרכבות. אני לא חושב כרגע על כמה טובות, אפרט אחר כך.

בארני אמר/ה:
תראה, בסופו של דבר אתה אכן יוצר העולם ומה לעשות- לא מדובר בעולם אמיתי אלא בעולם פנטזיה. מכיוון שמטרת המשחק היא כיף אתה יכול ליצור מה שאתה רוצה כל עוד זה גורם לך הנאה. השאלה היא האם השחקנים שלך יהנו יותר אם הם יבינו שהעולם נתמך ע"י היגיון פנימי כלשהו. זה אומר שבמקום להגיד: "אין אוקיאנוסים אבל יש גשם כי העולם קסום", תמצא סיבה מדוע יש גשם. הסיבה יכולה בהחלט להיות קסומה (זה אפילו יהיה מגניב יותר) אבל חייבת להיות סיבה!
יש. פיזיקה. מגנטיות. המכונה הלא קסומה/קסומה לחלוטין בלב העולם, זו שבעצם מקיימת את העולם ומונעת את קריסתו, אחראית לכל הקטע של הגשמים והאיים המרחפים.

בארני אמר/ה:
כנ"ל לגבי מרחקי ערים והקשר שלהן למסחר. אני אגלה לך סוד קטן: גם אצלי אין אוקיאנוסים, אבל יש בהחלט גשם (עם סיבת היווצרות אחרת, כמובן) ויש אפילו דרכי מסחר חלופיות, משום שהיה ברור לי לחלוטין שסחר ימי היווה את אחד מדרכי המסחר הקדומות והבסיסיות בעולמינו.
אם יש פגם בעוולם, אני משתדל לתקן אותו. אין טעם להצטצמם לאפשרות של ריפוי הפגם באמצעות פיזיקה / ביולוגיה וכו'... אם העולם עשיר בקסם- תפאד'ל, אני אומר. אבל תן סיבה לקסם, מנגנון שיפעיל אותו, רעיון שעומד מאחוריו וכו'. הקסם הוא האמצעי- כלי העבודה, אם תרצה- וכמו כל אמצעי הוא צריך סיבה לעצם קיומו והסבר לדרך בה הוא פועל.
לפי האגדות: [לשחקני דרך הפטריארך - לא להציץ!] [כתוב בכתב קטן למקרה שתלחצו בטעות]
פעם, מזמן מזמן, כדור האבן היה ריק, שומם, חסר חיים לחלוטין. הירח שהסתובב סביבו היה בעל ליבה רותחת כמו שלנו, אבל הוא היה שומם גם כן. איכשהו, לפני שהיה אפשר לתארך את הכל כוכב אחר התקיים. הייתה שם אימפריה אדירה וגדולה, שהתקדמה טכנולוגית מעבר לכל דמיון [לא מכונות ורובוטים - קסם וחוקי מדע אחרים לגמרי]. האימפריה הזו שלחה מתיישבים לרוקרילם. אלה בנו את המכונה שבלב העולם, תכננו את הכל, כולל האיים המרחפים ועין העולם, והחביאו מסרים בוודרילם, הירח שבינתיים נעשה לג'ונגל. הם ניסו לבנות גשר בין הירח לבין רוקרילם, אבל הוא קרס. האימפריה ידעה שהמתיישבים לא ישרדו לנצח, ושהאימפריה עצמה תתמוטט מתישהו, ולכן ניסתה ליצור לעצמה יורשים עתידיים. אכן, כמו שהיה, האימפריה התפרקה, והקדמונים חיסלו את כל המתיישבים על כדור האבן הקר. הגרמליני האפורים הגיעו ממישור אחר, בדיוק כמו בתכנון של האימפריה הגדולה. הם החלו להפעיל את המכונה, כמו בתכנון. האיים עלו, הקדמונים נקברו, בדיוק כמו בתכנון. הכל פעל כמו בתכנון. החוקים המדעיים המוזרים שהאימפריה העתיקה גילתה התגלו שנית ע"י מדענים - הגרמלינים. מעט מרעיון טכנולוגיות הקיטור עבר אליהם. לפני מאה אלף שנים מצא הפטריארך - החכם מכל יצורי רוקרילם, את שרידי הגשר הקדום שניסתו המתיישבים העתיקים לבנות בין הירח לבין רוקרילם. הוא החל להתעניין בוודרילם, הירח, ולפי הסיפורים גם הגיע לשם וגילה שבלב הליבה הרותחת ישנו אזור מבודד מחום שבו נמצאים כל מיני דברים סודיים ועתיקים. הוא כנראה הצליח ליצור קשר עם תושבי הכוכב שבעבר התקיימה עליו האימפריה האדירה, היום כוכב רגיל לחלוטין, כמו רוקרילם בערך. אולי הוא הגיע לשם. האימפריה שלו נהרסה מזמן, והידע של הפטריארך אבד בחולות הדרום המסתוריים והמסוכנים. חוקי הפיזיקה המוזרים שהתגלו עובדים נהדר - גורמים להמטרת גשם, אטמוספירה תקינה וכו'.
כך עובד העולם. זה המנגנון.

בארני אמר/ה:
לסיכום:
אם למשל אמרת שיש רכבות קיטור שמרפאות את הפגם של מרחקי ערים גדולים, אז צריך לחשוב על זה לעומק: אמרת שהגרמלינים בנו את הרכבות- האם קודם היו הרכבות ואז נבנו הערים סביבן או הפוך? מי מתחזק את הרכבות? מי שולט בהן ובתמורה לאיזה מחיר? לאותו גורם ששולט יכול להיות מונופול אדיר בעולם כזה- דבדומה לגילדת הנוודים של dune. האם רשת הרכבות משתרעת על פני כל הממלכות (בתוכן וביניהן)? על מה הרכבות פועלות? מי יכול להשתמש בהן- רק סוחרים עשירים במיוחד או אולי כל איכר שרוצה לבקר את סבתא-רבה שלו בעיר השכנה?
חוץ מקראמקה, בירת ממלכת המזרח, ודראקארסט'ה, בירת האמת הקודרת - רוב הערים הגדולות נבנו על קווי הרכבות הענקיות. יש ערים שהרכבת היא עורק החיים הראשי שלהן. אין מונופול, כי לכל קו רכבת יש חברה משלו. הרכבות פועלות על קיטור. כל מי שבכיסו מטבע זהב יכול לנסוע בהן למשך יומיים. הרכבות גדולות בגלל שאי אפשר היה להקטין אותן, נוחות מאוד, נוסעות בקצב איטי יחסית שלא גורם להקאה וכיו"ב, ויש בהן שירותי מזון ונוחיות רבים. כל נוסע שנוסע במשך שבוע ומעלה מקבל חדרון קטן משלו. הרכבות הן גדולות מאוד מאוד, הן כמו בתים שנוסעים על צירים מיושנים. כבר היו תאונות, ולכן כל חברה מפעילה קו יחיד - אם בקו יש תאונה, מאשימים חברה אחת. לעתים הקו הוא ממש מרכזי, ויכול לשתק כפרים שלמים. רכבות המשא הן רכבות גדולות עוד יותר, שאין בהן נוסעים. הן מובילות משאבין, כמו מים, מזון וציוד לכל מקום בעולם כמעט. מתחנת הרכבת לוקחים סוסים/גריפונים במקרה של הרים או אגמים את המשלוחים, ותוך שבוע מקסימום מגיעים הדברים לבעליהם המיועדים.
בארני אמר/ה:
יש עו דרכים לפרא את הפגם הזה- כמו להחליט למשל שהעולם גדול אבל המרחקים בין הערים זהים בערך לעולם שלנו. זה גם הגיוני אם הערים התפתחו "טבעית" ולא על סמך תחנות הרכבת השונות שהיו קיימות שם מאז ומעולם.
חלק מהערים, כמו שכתבתי, התפתחו טבעית. וכן, המרחקים בין הערים הם בערך כמו העולם שלנו + כמה עשרות ק"מ.
בארני אמר/ה:
אקיצר: כן, יש הרבה עבודה. עבור רעיונות גדולים יש צורך בעבודה רבה. אבל דווקא זה הכי כיף- לחשוב על הבעיות ותוך כדי למצוא להן פיתרון. דווקא כאן הרעיונות הגדולים באמת צצים ועולים. נסה למצוא פתרונות, אל תתחמק מהשאלות.
הנה, עניתי על הכל.

TheMastermind אמר/ה:
הסיבה העיקרית שבגללה האימפריה הרומית נפלה, ועוד המון אימפרויות כמוהה זה הגודל העצום שלה. במציאות של אז, לשלוט בשטח כזה גדול היה בלאגן מטורף. היית לדאוג להמון אנשים (סטלין אמר "אין אנשים אין בעיות), לשמור עליהם, להוציא מהם כסף והכי חשוב לדאוג שלא ימרדו בך. למנות המוני שליטים על המוני מקומות ולדאוג שכל מקום קטן לא יזכר פתאום ש"היי, לא רוצים להישלט על ידי רומא, בא לנו חירות" ואז איזורים נוספים ירצו למרוד גם. ויש עוד המווון בעיות. קיצר, במציאות של העולם שלנו לפני הרבה זמן: אימפריה גדולה = לא ממש כיף.
כיף מאוד. לדוגמה, אימפריית אשור, הייתה גדולה מאוד והכל, והוכחדה לא בגלל בעיות פנימיות אלא בגלל שהייתה אימפריה חזקה ממנה נטו. אתה רואה? לא כל אימפריה נהרסה בגלל הגודל שלה והבעיות שלה.

אגב, תוסיף לחתימה שלך שאתה כותב גם עם המון אותיות זהות כל הזמן.

TheMastermind אמר/ה:
אבל כמובן שבסופו של דבר, תעשה מה שבכיף שלך XD אם אתה והשחקנים שלך נהנים ממשהו (גם אם זה לשחק דמויות שזורקות קקי אחת על השניה) אז תהנו D:
כיף לי מאוד.

תוסיף לחתימה שלך גם :D
TheMastermind אמר/ה:
אם יהיה לך שחקן כמוני שיהיה מאוד מוטרד מההיגון של העולם, מהדרך בה הוא עובד וכל הזמן ישאל בתיסכול אין סופי "מה קטע של העולם הדבילי הזה?!" אז הרי שאתה מפספס את מטרתך כשה"ם = לגרום לכל האנשים היושבים סביב השולחן להנות.
הסברתי מה קורה פה, אז תקרא.

TheMastermind אמר/ה:
גם כדאי לך מאוד להיזהר בקטע הזה של עולם גדול משום שעולם מוצלח נחשב עולם הם הרבה פרטים קטנים ומגניבים, וזה יכול להעיק עלייך, לשעמם אותך ולהוציא לך את הרוח מהמפרשים להשקיע בכל דבר קטן.
עד עכשיו יש לי יופי רוח במפרשים. רוח מזרחית, אגב.

דרקון המוות אמר/ה:
אני לא מבין. אשרדאלון ציין שהקסם הוא מרכיב חשוב ועיקרי בעולם הזה, לכן אולי אולדמן, גם בלי אוקינוסים, עין העולם הקסום מתחזק את החיים על פני רוקרילם. הרכבות פועלות מכוח הקסם של רב מג גרמליני אדיר, שהקים אותן לפני זמן רב, והן יושמדו רק כשרוקרילם יושמד. אימפריות ענקיות מתקיימות ללא כל קושי, וכשצבא צועד מפריז למוסקבה, הוא אוכל שדות חקלאיים בדרך. אז מה אם החורף ניצח אותו בסוף, הצבא הגיע שלם למוסקבה. אימפריית המזרח יכולה בקלות להיות מנוהלת על ידי נציבים, פח'ות, סולטנים או מה שזה לא יהיה, שכל אחד שולט באזור מסוים. אשר יצר עולם טיפה בעייתי, זה לא אומר שכל דבר צריך לנפח ולבדוק כמה הוא לא הגיוני במונחי כדור הארץ.
חלק ממה שאתה אומר הוא חשוב מאוד. אנחנו נוטים לבדוק הכל במונחים שלנו.

בארני אמר/ה:
אין בעיה להגיד שקסם מתקן פגמים, במקום ביולוגיה/ פיסיקה/ כימיה או כל דבר אחר שנראה לנו טריוויאלי בעולם שלנו. אבל גם לקסם צריך סיבה וגם קסם צריך דרך פעולה. מי שזורק סתם את המילה "קסם" בלי הסבר פוגע באמינות העולם- ושים לב: לאף אחד לא אכפת האם העולם דומה לכדור הארץ או מציית לאותם חוקים. מה שאכפת לנו זה שהעולם יהיה אמין- גם אם זה אומר שהוא מציית לחוקי קסם בעלי תכלית ומטרה.
אני לא הייתי רוצה לשחק בעולם שמנחה אומר לי: "אין שמש בעולם. זהו". וכשאני אשאל אותו איך צמחים מתקיימים ואיך אנשים חיים הוא יגיד: "קסם". איך בני אדם רואים בעולם הזה? -"קסם". למה העולם לא קפוא מקור? "אהה... קסם".
נכון שהתשובות הללו מטומטמות?
וזה לא בגלל שקסם לא יכול לפתור את כל הבעיות הללו, אלא בגלל שלא משקיעים בו מחשבה. עולם כזה בהחלט אפשרי במשחק תפקידים. אבל יש סיבה למה העולם לא קפוא, יש סיבה למה הקסם מחמם את העולם ואיזה קסם זה בכלל- האם זה מקור חום אדיר בלב האדמה שהונח שם ע"י אל האש או כל דבר אחר... השחקנים ירגישו יותר מחוברים יותר לעולם אם למילה הזו "קסם" תהיה משמעות והיא לא תשמש את השה"מ כדרך מילוט בכל פעם שאין לו מה להגיד.

ממש כמו שאתה בתור שחקן תרגיש מחובר יותר למשחק אם לאשף המרושע שנמצא מולך יש סיבה שבגללה הוא אסף את כל אבני החן הקסומות מבתי האצילים ברחבי הממלכה. אתה תרגיש מבואס אם השה"מ יגיד לך: "הוא עשה את זה סתם... אין סיבה" (="קסם"). אני יודע שאני לפחות לא ארצה לשחק עם שה"מ כזה יותר. זה שה"מ שמתחמק מתשובות ולא משקיע טיפטיפונת מחשבה.

משמעות ותכלית יוצרים אמינות בכל הרבדים של משחק תפקידים. אין שום סיבה שביצירת עולם זה יהיה שונה.
ואם תגיד שזה סיוט לחשוב על כל פרט ופרט, אז נגיד לך שלא קל ליצור עולם...
יש משמעויות, בטח שיש! אני פשוט לא הגעתי לישיבה על כל פרט ופרט קטנים ככל שיהיו. אני יכול להסביר לך איך נעים למרחקים גדולים? רכבות! למה יורד גשם למרות שאין הרבה מקווי מים גדולים? חוקי מדע נוספים, שונים! איך העולם נוצר? לא יודעים, אבל מנחשים שזה היה קשור בכוכב אחר.

כאשר אוכל להסביר עוד דברים, אני מניח שאסביר אותם. לדעתי זה לא יהיה קשה להסביר את הכל. זה יהיה קשה לחשוב על דברים מגניבים והגיוניים יחסית לעולם.

בארני אמר/ה:
דרקון מוות חביב, קסם אינו מילת... קסם, שאפשר פשוט לזרוק והיא תתקן את הכל.
האמת היא שזה נכון. קסם לא פותר הכל. זו מילה יפה לסגור איתה חורים בקיר גבס, אבל לא לבנות איתה בתים. אתם מבינים, לדעתי זה לא מספיק לומר שבגלל קסם העולם מתקיים. אני יכול להוסיף שזה קשור בחוקי מדע שנסתרים לנו או תכנון מדויק ומיוחד... אתם מבינים את הלך הרוח שלי.

פלדריק אמר/ה:
אגב,אוקיינוס לא יכול להיות לא מלוח:הסיבה שהאוקיינוסים מלוחים היא שבכל נחל שיוצא מההרם נאספים טיפה מלחים.לאחר מיליוני שנים שהמלח מיצטבר האוקיינוס מלוח.
עין העולם, לעומת זאת, אינו מלוח. הוא לא מתוק. הוא מים המתאימים לשתיה, אבל יש בהם המון בקטריות וצואת כרישים. איך זה קרה? אני חושב שאלה משקעים בתחתית האוקיינוס שעולים לאט לאט. הם מתערבבים עם המליחות ומונעים אותה. מתי ייגמרו המשקעים? אין לי מושג, לא חשבתי על זה.

TheMastermind אמר/ה:
פלדריק, אם יש משהו שאנחנו צריכים ללמוד מזה זה ש"קסם" יכול לגרום לאוקיינוס להיות לא מלוח D:
זה לא קסם, זה מה שבטוח.

TheMastermind אמר/ה:
למרות שאפשר שיהיה קצת מסתורין בדרכי העולם, ולא כל דמות ושחקן צריכים לדעת לפרטי פרטים איך נוצר העולם, עם איזה היגיון ועם רמת פירוט ודיוק מדעי של אלוהים.
אבל התשובות צריכות להיות קיימות, אם לא בשבילך אז לפחות בשביל הדמויות והאנשים הסקרנים שרוצים לדעת "רגע, אז אם העולם שטוח, איך זה שכוח המשיכה לא מושך אותנו למרכו אלא לאדמה עליה אנחנו עומדים בכל מקום?".
בתכלס ידע כזה יכול להיות די מיותר אבל הוא ישקיט לבבות רבים של שחקנים מתוסכלים.
אז הנה, התשובות קיימות.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיים הצטרפתי לפורום!
לאחר דחיות רבות, הצלחנו תחת מטר הטילים, לקיים עוד סשן מטלטל של קת'ולהו: אימה על האוריינט אקספרס.
עולמות השנה, פיזי או בזום?
רכבת האוריינט אקספרס עוצרת בקונסטנטינופול אבל האימה ממשיכה לדהור.
זוועות על האוריינט אקספרס מסשן קת'ולהו האחרון שלנו.
חזרה