• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

בבילון 5 - הזיכיון הנשכח?

בשנות התשעים שודרה בכבלים סדרת מד"ב בשם "בבילון 5" שהקפדתי לא לפספס אף פרק שלה - כשהייתי בצבא אפילו דאגתי שיקליטו לי אותם בוידאו.

העלילה הראשונית של הסדרה נראתה די מוכרת מעולמות המס"ב למיניהם - תחנת חלל רב-גזעית ובין-גלקטית שאמורה לקדם שלום ושיתוף פעולה. קצת כמו האנטרפרייז אבל אחת שנמצאת במקום קבוע ולא זזה.

אבל למי שהמשיך מעבר לפיילוט וכמה הפרקים הראשונים, ציפתה סידרה די מורכבת. קודם כל ובאופן חדשני מאוד לזמנו - כל קשת העלילה של הסדרה נכתבה מראש ותוכננה מראש. זו לא הייתה אמורה להיות סידרה של אפיזודות אלא עלילת-על אחת גדולה שכל הקצוות הפתוחים שלה אמורים להתכנס בסוף.

חוץ מזה, היו שם עוד דברים קטנים שלא היו נפוצים במרבית סדרות הצפייה-קלה דאז, כמו נסיונות לדיוק מדעי (תחנת החלל וחלק גדול מהחלליות מסתובבים סביב צירם כדי ליצור כבידה מלאכותית), ה"טובים" וה"רעים" היו הרבה יותר עמומים ברובם, הדמויות התפתחו והשתנו, היו מערכות יחסים מורכבות (כולל רומן לסבי שהיה רק חצי מצונזר), היו רפרנסים קטנים לתכנים תרבותיים וספרותיים שונים (איש צבא ישראלי בשם "ארי בן זין, או קוסם-טכנולוגי בשם אלריק) ובאופן כללי - מדובר היה ביצירה די מוצלחת.

למרות התכנון לעלילה סגורה בחמש עונות, נאלצו להטליא סיום לסדרה בסוף העונה הרביעית כי הכסף נגמר אבל אז בכל זאת צילמו עונה חמישית שהרגישה קצת תקועה.

אחר כך היו איזה סדרת המשך או שתיים שהיו מוצלחות פחות ומאז נראה שהזכיון הזה נעלם, אבד ודי נשכח.

עוד מישהו זוכר את הסדרה הזו או נתקל בה גם שלא בזמן אמת?

אני זוכר אותה היטב, וראיתי אותה פעם נוספת כעשור לאחר מכן. סידרה מעולה, בעיקר בגלל העלילה, הדמויות והתכנים. חלק מזה היה מהוקצע יותר, חלק פחות, אך סה"כ זו היית סדרה מרתקת ומעוררת מחשבה.

כשקראתי/ צפיתי לגבי תכנים של יצירת הסדרה, זה היה מרתק לא פחות (כמו הסיבה להחלפת מפקד התחנה לאחר עונה אחת, וחזרתו. כיצד שולב רקע מהחיים האמיתיים של Dellen בסדרה, בדיחות פרקטיות של שחקני הסדרה שהגיעו בצורות שונות לעלילה עצמה ועוד.

ה"תת עלילה" האהובה עלי, שתרחשה במקביל לעלילה המרכזית לאורך כל הסדרה, היא כמובן של מולארי מגזע הסנטאורי, וג'אקר מגזע הנארן. עלילה מרתקת, על מאבק בין הגזעים, והדמויות שנעות בין התפיסות הלאומיות שלהן, האישיות, ועוד... השחקנים שלהם פשוט מעולים, ולדעתי הן הדמויות המעניינות ביותר בתוכנית, עם השינוי הכי גדול ומשמעותי. עדות לכך היא מולארי, שמבצע מעשים מחרידים בשאיפתו לכח, ועדיין מתקבל כדמות סימפטית ואהודה בקרב המעריצים! (ודוגמא מעולה לכיצד ניתן לשחק Lawful Evil, בצורה טובה, מרתקת, ואמינה).
אחלה סדרה.

הבנתי שיש לכך Reboot?

מולארי היה דמות שקל לחבב - מין דוד מקריח כזה, שמנמן, חרמן ושובב שאוהב אלכוהול ואוכל טוב.
אבל ככל שהסדרה התקדמה, הוא התגלה כדמות אפלה ומורכבת, מישהו שמוכן לעשות דברים איומים ונוראים אבל גם להרגיש רע עם זה.

ג'קאר, התחיל בתור סטריאוטיפ של אנטגוניסט - הוא נראה כמו זוחל מנומר עם עיניים אדומות ושיניים חדות, אז הוא בטח טיפוס רע. הוא גם שנא את הסנטאורים ורצה לעשות מהעצמות שלהם חלילים לילדי נארן הכבושה. באופן כללי הוא נראה והתנהג כמו ערבי מהתקופה וגם הוצג בהתחלה בצורה די מזלזלת ומגחיכה - אבל הוא היה למעשה אחת הדמויות ההרואיות והחיוביות ככל שהעלילה התפתחה.

אחת הנקודות החלשות של הסדרה היא הקטעים של האנימציה הממוחשבת של התחנה מבחוץ ושל החלליות במבט מהחלל - זה נראה מאוד "וואו" במונחי שנות התשעים, אבל היום זה נראה די מצוייר ומפוקסל.

סדרת מופת שראיתי (בשידור בערוץ 3 של הכבלים ובווידיאו) כמה פעמים מההתחלה ועד לסוף.

אגב היו לה לפחות 2 משחקי תפקידים רשמיים.

הראשון יצא בסוף הניינטיז מאת חברת Chameleon Ecclectic ונקרא The Babylon Project. הייתה לו איכות הפקה מאוד מרשימה לתקופה (צבע מלא ואיורים מלאכת יד על נייר מבריק!) אבל המכניקה הייתה מאוד מסורבלת. אם כי הרצתי את זה ונהניתי מאוד למרות המכניקה המבאסת.

השני היה גרסה של Traveller של Mongoose Publishing, שלדעתי זו שיטה מתאימה יותר לבבילון 5. את זה לא הרצתי אבל כן קראתי.

מתגעגע לסדרה הזו.

סדרה שצפיתי בה בשנות התשעים בארץ, ואני צופה בה מחדש כל כמה שנים. סדרה שבה אני יכול לראות כל סצנה אקראית ומיד לזכור הרבה יותר מדי על הרקע ועל ההשלכות לעתיד. יש לי אפילו את משחק התפקידים של Chameleon Ecclectic, אם כי רק את ספר הבסיס, במקרה כי הוא היה במבצע.

סדרה טובה! בשעתו היינו זונחים אפילו את ה- d&d באמצע קרבות (רחמנא ליצלן) כדי לשבת ולצפות בה, כשהיא עוד שודרה פעם בשבוע.
העלילה אכן נבנתה מראש (כבר מהפרק הראשון מי שזוכר - ״there’s a hole in your mind”), למרות שרוב הרעיונות היותר טובים הגיעו לקראת הסוף.

הכי אהבתי את העונה הרביעית, ואת הרעיונות סביב הוולרונים והצללים. העונה החמישית קרטעה לגמרי עד שאני כבר לא זוכר ממנה כמעט כלום, חוץ אולי מאיזה קטע שהם מגיעים לעולם של הוולרונים וסוף סוף שמחתי שיראו אותו… עד שהם נחסמים ואחת הטלפתיות אמרה שגזעים אחרים יורשו להיכנס רק בעוד מיליון שנה.. חברים שלי היו צוחקים עלי שזה מה שאני עושה כמנחה כשהם רוצים ללכת לאן שהוא ואני לא הכנתי את המקום הזה לעומק…
אני גם זוכר שהיה סוג של ספין-אוף באורך של סרט (נראה לי..) שנגע במלחמה בין בני האדם למינבארי שהיה חמוד מאוד ברובו.

הסדרה הייתה אמורה להיות במקור 5 עונות. בתחילת- אמצע העונה הרביעית, הודיעו למפיקים שלא תהיה עונה חמישית, אז החליטו לזנוח רעיונות מסויימים (מרד הפסיונים, המעבר לברית בין העולמות, סוף הסיפור עם מאדים ועוד), התמקדו בעלילת העל המרכזית בין הוורלונים לצללים, ושינו סיפורי דמויות כדי שיהיה להן סוף אחר ממה שתוכנן.

אבל... דווקא בעונה הזו מספר המעריצים והצפיות עלה משמעותית (הייתה נהירה של המון שלא צפו עד אז), וחברות ההפקה החליטו פתאום שתהיה עוד עונה, אבל רב החומר כבר צולם לעונה הרביעית... אז העונה הבאה הפכה להיות... די בלגן, עם רעיונות לא לחלוטין מבוצעים טוב, אם כי הרבה מהם עדיין מאוד מהנים.

חשוב לציין שבהפקה הייתה התנגדות גדולה לסדרה, עוד מהתחלה... זה התבטא בתקציב, במכשולים נוספים, ועוד... זה גרם לרעיונות יצירתיים (מרבית הסדרה לדוגמא צולמה במפעל ישן שהיה מועמד להריסה, ולכן המראה של התחנה נראה מאוד תעשייתי ברובו. חלק מהשחקנים היו מאוד לא מוכרים עד אז, ויחסית זולים, וחלק מהצוות של "מאחורי הקלעים" שיחק ניצבים, וחלקם גם תפקידים קטנים ומרובים, פשוט עם איפור/ מסכות אחרות ועוד).

לגבי הספין-אוף של מלחמת בני האדם והמינברי, זה דווקא לא ממש ספין-אוף, אלא Prequel, שנקרא "In the beginning": סרט המספר באופן נרחב יותר על מלחמת בני האדם במינבארי, שהתרחשה זמן קצר לפני תחילת הסדרה, ומשמשת רקע מאוד מרכזי לה. זה אכן סרט, אך גם הוא תוכנן עוד לפני יצירת הסדרה! אחלה סרט, עם המממווון נגיעות לאירועים מאוחרים יותר בסדרה, אך שחשוב לראותו אחרי הסדרה. אם אתם מחובבי בבילון 5 ולא ראיתם אותו עדיין- סופר מומלץ! (ולמיטב זכרוני קל למצוא אותו ברשת).

הפרק האחרון היה סופר מרגש, ולא מעט אנשים תיארו אותו כפרק שגרם למעריצי הסדרה (ואני ביניהם) סערת רגשות, ו Closure טוב.

נכון, היא לא מושלמת, ויש לה מספר קצוות לא סגורים, ולא הכל בוצע טוב, אך יתרונותיה עולים עשרות מונים על חסרונותיה.

זו דעתי לפחות.

אני זוכר בערך את הסיום של הסדרה כולה בעונה החמישית - עם הצגת אופציות לעלילות חדשות כמו המלחמה עם הדראקים וכו', שנדמה לי שקיבלו סידרה פחות מוצלחת משלהן.

אבל את פרק הסיום של העונה הרביעית אני זוכר הרבה יותר טוב, עם הקפיצות קדימה בזמן שמראות מה השתנה מאז.

למשל שבעוד אלף שנה כדור הארץ הידרדר לרמה של ימי הביניים, אבל יש נזירים ששומרים על סודות הטכנולוגיה ו"מגלים" אותם מחדש עבור המין האנושי, בזמן שבספריית המנזר מאיירים כתבי קודש עם הדמויות של הסדרה בתור קדושים מיתולוגיים מהעבר. אה - וגם העתיד בעוד מלאנתלאפים שנה בו בני האדם הגיעו לרמה הטכנולוגית וליכולות של הוורלונים ויש שם איזה איש שהופך לכדור אור ואנרגיה, נכנס לתוך שריון כמו של הוורלונים וטס עם החללית הכמו-וורלונית שלו לאיזה אירוע חשוב

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

מתחיל בפעם הראשונה את המסע המופלא של עולם הדיסק!
הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיים הצטרפתי לפורום!
לאחר דחיות רבות, הצלחנו תחת מטר הטילים, לקיים עוד סשן מטלטל של קת'ולהו: אימה על האוריינט אקספרס.
עולמות השנה, פיזי או בזום?
רכבת האוריינט אקספרס עוצרת בקונסטנטינופול אבל האימה ממשיכה לדהור.
חזרה