• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

תכני משחקי תפקידים בגליונות WIZ הישנים מהניינטיז - יומן קריאה מתגלגל

בפריפריה שגדלתי בה לא היו חברות חוגים ובאופן כללי בקושי היו חוגים (עישון אמנותי ופיצוח גרעינים לרוחק לא נחשב) אבל מאוחר יותר יצא לי לשמוע מאנשים שהכרתי מהמרכז שלהם דווקא היו כאלה.
גם בפריפריה שלי (אילת) לא היו. היו כמה אנשים שהביאו דברים מהמרכז, ואני חושב שקנינו קצת בסטימצקי המקומי (בלי מע"מ!).
בעמודים 44-45 יש סיפור מד"ב-גונזו של קרוסאובר בין מסע בין כוכבים לבבילון 5 (סדרת מד"ב די טובה משנות התשעים, עם רעיונות פורצי דרך כמו קשת עלילתית שנמשכת על פני כמה עונות), זה נמצא תחת כותרת של "משחקי תפקידים" למרות שזה לא. למה אני מציין את הסיפור הזה כאן? כי זו הופעתו הפומבית הראשונה בתחומי התחביב של ערן אבירם, כיום יוצר משחקי תפקידים די מוכר וגם פעיל מפעם לפעם בפורום @
ננסק
ננסק .
אני זוכר את הסיפור הזה לטובה, כחובב שתי הסדרות שהיה מנוי למגזין באותה התקופה. איזה קטע.

הגענו כבר לאפריל 1997. משחקי תפקידים וWIZ כבר היו בשבילי משהו שקרה בחיים אחרים, אבל מצד שני כבר ידעתי לזרוק רימון אז יש לי את זה וזה נחמד. בכל מקרה, הגליון של החודש הוא גליון 72, עם תמונות מהמשחק "ספייס ג'אם" (ההוא עם אחיינו הסטרייט-מאוד של באגס באני) על השער.

שימו לב שWIZ כבר בן שש שנים. הקוראים והכותבים שהיו בני נוער מתלהבים הם כבר חיילים והקוראים והכותבים שהיו תיכוניסטים בוגרים ומתוחכמים בעיני עצמם הם כבר סטודנטים או מובטלים אחרי צבא. יש גם עתודאים אבל אף אחד לא אוהב אותם.

המדור של מורגן הוא במקום הקבוע, עמודים 42-43. טל מרדכי שלח מכתב בו הוא שואל מה הקריטריונים לפרסום סיפור או כתבה כי הוא שלח שניים שלא התפרסמו - עונים לו בקורקטיות שיש הרבה תוכן שנשלח ומעט ממנו נבחר להופיע בסופו של דבר.

יש גם עוד שאלות, כנראה באותו מכתב של טל - איפה יש חומר על רייבנלופט והערפל, על אלפים אפלים, על אסופת המפלצות של השמש השחורה ועוד הרבה מוצרי מוד"מ שרצוי שיהיו בעברית. כאן התשובה היא שאלה שאלות שצריך להפנות למיצוב בינלאומי, אבל לא ברור אם היא עדיין קיימת, כי הם לא ייבאו או תרגמו כלום כבר שנה וחצי. עם זאת, הם עדיין טוענים שהם לא פשטו את הרגל. מישהו יודע מה באמת קרה להם אז? Wickedbar Wickedbar או אולי E eyalg1972 ?

שאלות נוספות עם מחבר לא ידוע הן ספציפית על כתבות של ערן - מה הגבולות של קסם פולחני (עד כמה שהמנחה רוצה), האם ניתן להעביר קסם גולמי (פיי) מכלי קיבול אחד לאחר (כן, נפוץ במיוחד במקרים של כלי קיבול מקוריים שבירים) והאם יש דרך להשיג את השיפור של ערן למוד"מ חוץ מבגליון של WIZ מלפני שנתיים (לא, כי זה לא מוצר רשמי).

בעמודים 44-45 יש כתבה תחת התיוג של "משחקי תפקידים" אבל היא בעצם ראיון עם יבואני קומיקס מחברה בשם "קומיקס אקספרס" שזה לא ממש קשור לתחביב, מלבד זה את הראיון עורך ערן בן סער.

בעמוד 46 יש כתבת חוץ של יניב שלום שגם כן מתוייגת תחת משחקי תפקידים, אבל היא בעצם סקירה והמלצה על ספרי פנטזיה - הסדרות הארכניות של הבלגריאד והמלוריאן שנגישות בעברית, והספר על אלריק ממלניבונה (המכונה כאן "אלריק ממלניבוא'ן") באנגלית.

במבחן הזמן, זה די אירוני לגלות שדיוויד אדינגס המחבר של עלילות חבורת הפשטידות הצדקניות והרפובליקניות של הבלגריאד והמלוריאן היה בעצם סדיסט סוטה שישב בכלא אחרי שהתגלה שכלא את ילדיו במרתף והיכה אותם, בעוד שמורקוק הרוקר האנרכיסט שכתב על אלריק המופרע הוא אדם הרבה יותר wholesome שמונה בין הישגיו לא רק את ההגדרה המופתית של שר הטבעות כ"גרסה אפית של פו הדוב" אלא גם את הפעם ההיא ששכנע רשת חנויות ספרים גדולה להעביר את ספרי הפנטזיה של GOR למדפים של עיתוני הזימה.

(מה זה GOR? עזבו, עדיף שלא תכירו את זה. זה נראה כמו קמפיין מו"ד של אינסלים שפי. די. די. הוא השה"מ)

בעמוד 47 יש לנו חדשות מעולם משחקי התפקידים. יש לנו עדכונים על משחקי קלפים של קרב טכ' וX-files, על הוצאה חדשה של ספר גיבורי העל של שיטת הגיבור עם חוקי פיוז'ן וגם עדכון על מה שכבר חשדנו כמה זמן שקורה - חברת TSR פושטת את הרגל!

1745778825784.webp

ההסבר שמוצג שם כנראה לא כל כך מדויק היום כשאנחנו יודעים את ההיסטוריה:

1745778881870.webp

זה לא שמשחקים אחרים כל כך נגסו בנתח השוק של TSR, כמו שהיא התנהלה בצורה בעייתית ומסורבלת.

1745778952401.webp

כמו שאנחנו יודעים - חברת מכשפי החוף היא זו שקנתה בסוף את מו"ד, חברת FASA עצמה שמוזכרת כאן נסגרה די במפתיע ב-2001 למרות הצלחה מסחרית די טובה של המשחקים שלה, כנראה כי הבעלים רצו לפרוש בשיא.

את גליון 72 תוכלו לקרוא בקישור המצורף.

מאי 1997 ואנחנו מגיעים לגליון 73 שעל השער שלו יש תמונה ממשחק בשם "הפנתר הורוד: משימה בינלאומית". תוהה אם הזיכיון של הפנתר הורוד עדיין מוכר או שתגיד את השם של הדמות הזו לאנשים והם יחשבו שזה הכינוי של עמית סגל בגריינדר או משהו.

התוכן של משחקי תפקידים די מצומצם והפעם גם אין מדור חדשות על משחקי תפקידים - קצת השאירו אותנו תלויים באוויר עם החדשות הדרמטיות של החודש הקודם.

במקום הקבוע בעמודים 42-43 יש לנו את המדור של מורגן שרובו ככולו מתאר ביקור של מורגן והכותבים בשוויץ. ברור לכם שהעורך הגרפי הרשלן של וויז בחר לצרף לכתבה תמונה מהולנד דווקא, נכון?

1746080887150.webp

הולנד, שוויץ, נו, זה אותו דבר - אנטישמים בהירי שיער שעושים כל מיני דברים מוזרים עם גבינות והבגדים שלהם נראים כמו קוספליי של סרט דיסני שלא משדרים יותר כי הוא גורם לילדים לבכות.

חוץ מהסיפור יש גם שאלות של קוראים.

יניב צבי מספר שהוא התחיל לשחק במרוצללים, אבל החליט להוריד את כל הקטע של קסמים ופנטזיה. הבעיה - כל הדמויות יוצאות לו אותו דבר והוא מבקש רעיונות לעוד טיפוסי סייברפאנק. מורגן מסבירה לו שבמרוצללים מה שחשוב זה העולם והעומק שנותנים לדמות (וגם רומזת לו שהוא והשחקנים שלו משחקים גרוע) ושהטיפוסים במרוצללים הם בסך הכל החיבור של הדמות לעולם, אבל מציעה לו עוד כמה רעיונות כמו כוכב רוק או מכונאי או הכתב, שהופיע בגליון 68.

השאלה הנוספת והאחרונה לכתבה הזו היא של שגיא בלי-שם-משפחה, שרוצה לדעת אילו שיטות מד"ב יש ואילו שיטות פנטזיה אפשר להשיג שאינן מוד"מ ומביאים לו רשימה של שיטות שהוזכרו בגליונות קודמים, תוך הערה שיש שיטות מד"ב שכבר קשה להשיג בכלל כי הן לא מופצות יותר.

1746081625480.webp

העריכה המחודשת של ספייסמאסטר בכל מקרה לא יצאה "בעוד שנה" אלא אף פעם.

בעמוד 44 יש כתבה של ערן בן סער שמציגה את עולם הרוחות והאפשרויות לשלב אותו לא רק בז'אנרים המתבקשים של פנטזיה ואימה.

1746081931604.webp

יש בכתבה כמה רעיונות ראשוניים מעניינים, אבל היא לא מפתחת אותם לגמרי. חובבי הז'אנר יכולים למצוא בה עניין גם היום.

הכתבה האחרונה לגליון, בעמודים היא גם של ערן בן סער, שעוסקת בנושא מאוד מסתורי שהעסיק שחקני תפקידים רבים כבר מאז שנות השבעים - דמויות של.... נשים!

בסטנדרטים של היום מדובר בכתבה קצת קרינג'ית, כי היא מתחילה כמובן בהתייחסות ליכולתן המופלאה של נשים לפתות דב"שים וכך לשכנע אותם לעשות כרצונן. זה קצת מזכיר לי את הכתבה הידועה לשמצה "Women & Magic" של לן לקופקה מDRAGON ב-1976.

יכולותיהן המופלאות של נשים הרפתקניות להחביא דברים בחזיה, לפתות גברים (עם פסקאות שמסתיימות בשלוש נקודות... בגלל הצנזורה של WIZ?), להשתמש ברעלים (גברים לא משתמשים ברעל, רעלים זה GAY), לזייף התעלפויות דרמטיות ולשחק קלפים עם דרקוניות מזדקנות, מודגמות באמצעות סיפור מסגרת בו רופוס הקוסם וגילאן הזוטון הגנב נעזרים בגנבת צעירה בשם קינמון - אולי לחלק מהיותר מבוגרים זה יזכיר את הדמות Cinnamon Carter מהסדרה משימה בלתי אפשרית משנות השישים ששודרה לא מעט בערוץ הראשון בשנות השמונים.

סך הכל גליון מצומצם ודי חלש, כמתבקש מהתקופה של הדעיכה הכללית בתחביב.

גליון 73 נגיש במלואו בקישור.

תוהה אם הזיכיון של הפנתר הורוד עדיין מוכר או שתגיד את השם של הדמות הזו לאנשים והם יחשבו שזה הכינוי של עמית סגל בגריינדר או משהו.
הפנתר הורוד עדיין מוכר, אני לא בטוח לגבי הדבר השני שאמרת.
הצצתי קצת בכתבה על משחק נשים, וכל מילה שנייה שם שובניסטית ברמה שאם היו כותבים אותה בימינו, wiz היה נסגר עקב התביעות וההפגנות.
כל מילה ראשונה היא סתם סקסיסטית.

עריכה אחרונה:
מעניין - אבל זה סרטוני רטרו, לא משהו חדש?

אגב השתנות הטעם והאופנה, הדמות של קינמון קרטר בגרסת שנות השישים של משימה בלתי אפשרית אמורה להיות דוגמנית צמרת כשלא מזמנים אותה למילואים בצוות של IMF.

1746091583146.webp

היא אכן יפה, אבל התסרוקת והסגנון שלה בימינו נראים ארכאיים.

העריכה המחודשת של ספייסמאסטר בכל מקרה לא יצאה "בעוד שנה" אלא אף פעם.
דווקא יצאה לאור עוד באותה השנה, תחת השם Spacemaster: Privateers
הודעה חדשה מוזגה אוטומטית ב:

בסטנדרטים של היום מדובר בכתבה קצת קרינג'ית, כי היא מתחילה כמובן בהתייחסות ליכולתן המופלאה של נשים לפתות דב"שים וכך לשכנע אותם לעשות כרצונן. זה קצת מזכיר לי את הכתבה הידועה לשמצה "Women & Magic" של לן לקופקה מDRAGON ב-1976.

יכולותיהן המופלאות של נשים הרפתקניות להחביא דברים בחזיה, לפתות גברים (עם פסקאות שמסתיימות בשלוש נקודות... בגלל הצנזורה של WIZ?), להשתמש ברעלים (גברים לא משתמשים ברעל, רעלים זה GAY), לזייף התעלפויות דרמטיות ולשחק קלפים עם דרקוניות מזדקנות, מודגמות באמצעות סיפור מסגרת בו רופוס הקוסם וגילאן הזוטון הגנב נעזרים בגנבת צעירה בשם קינמון - אולי לחלק מהיותר מבוגרים זה יזכיר את הדמות Cinnamon Carter מהסדרה משימה בלתי אפשרית משנות השישים ששודרה לא מעט בערוץ הראשון בשנות השמונים.
קצת קרינג׳ית? קראתי אותה מחדש, מביך שאי פעם כתבתי אותה. לגבי קינמון - לא פספסת, משימה בילתי אפשרית היא אחת סדרות הילדות האהובות עלי, והשם של קינמון מגיע בדיוק מהדמות הזו. אני עדיין משתמש בו מידי פעם לדמויות מנחה מתאימות.

השם של קינמון מגיע בדיוק מהדמות הזו.
עוד נקודה למחשבה - כשברברה ביין (יהודיה, דרך אגב) שיחקה את הדמות של קינמון קרטר שהיא דוגמנית-על בחיי היום יום שלה, היא הייתה בת 35 ואמא לשתי בנות.

יצאה לאור עוד באותה השנה, תחת השם Spacemaster: Privateers
זה לא ספר שיצא ב-2001 כשICE הייתה כבר בתהליכי פשיטת רגל? הייתי בטוח שזה ספר הרחבה.

בכל מקרה, ממשיכים בקריאה!

גליון 74 נסרק מעותק קצת מרופט אבל קריא. התאריך הוא יוני 1997 ומדינת ישראל חוגגת 30 שנה לניצחון במלחמת ששת הימים, אבל בWIZ אין לזה רפרנסים. על השער של הגליון יש מין מכונית עתידנית אדומה ממשחק מירוצים בשם POD (ראשי תיבות של Planet of Death) שמתרחש בירח של צדק בזמן מגיפת פטריות רעילות.

בשער הפנימי יש תמונה ממשחק שמשלב סימולטור טיסה עתידני עם מצרים העתיקה שנראית ממש רע - יש שם איזו דמות בחליפת לטקס שחורה, שלקח לי כמה דקות להבין שמה שמשתלשל ממנה זה הצינור של מסיכת החמצן ולא תולעת מעיים טפילית עצומת מימדים.

1746185216094.webp

המדור של מורגן נמצא כרגיל בעמודים 42-43 וצוות הכותבים, שכולל הפעם מלבד ערן בן סער ואבי סבג גם את שירי יקיר, צוות חקירה משטרתי מיוחד ופרקליטות המדינה, משתף את הקוראים בדילמה - האם להמשיך בכלל לענות על שאלות ומכתבים? הללו התמעטו אבל עדיין מגיעים.

1746185756358.webp

אישית, אני בשלב הזה כבר לא קראתי את וויז, אבל כשקראתי אהבתי את השאלות והתשובות ולא כל כך אהבתי את העלילות של מורגן - פחות התחברתי לאווירת הטופסי-טרווי.

בכל אופן, עדיין יש שאלה של קורא שלא מצויין בשמו. הוא מחפש שיטת פנטזיה שמתמקדת בקוסמים וכוהנים. מוד"מ לדבריו לא ממש מספקת אותו אבל הוא לא מכיר משהו אחר.
מורגן עונה לו שהוא יכול לנסות להשתמש בשיטה אוניברסלית כמו GURPS או HERO, אבל שהכי כדאי זה להשתמש בארס מגיקה ופשוט להחליט שכוהנים הם עוד סוג של קוסם ואין הרבה הבדל בקסם שלהם.

בעמוד 44 ערן בן סער ואבי סבג מסקרים את המהדורה החדשה של שיטת גיבורי העל champions שמבוססת על מכניקת פיוז'ן. מדובר באיתחול של צ'מפיונס המוכרת (שממנה התפתחה שיטת הגיבור בזמנו) - בעתיד הרחוק של תחילת המאה ה-21 (feeling old yet?) אסון נוראי חיסל את כל גיבורי העל ועכשיו צריך להתחיל הכל מחדש. האם השיטה חזתה את רכישת מארוול על ידי דיסני ואת גל הסרטים המעייף של "הנוקמים" שהמאיס על אנשים רבים את הז'אנר?

השיטה בכל מקרה לא מקושרת לזיכיון קומיקס כלשהו ומאפשרת לפתח עלילה עצמאית לגמרי. הצגת עולם המשחק והשיטה מתבצעת על ידי כל מיני דבש"ים שמסבירים דברים לגיבור על צעיר בשם "אגרוף אש" שרוצה להצטרף לחבורת האלופים שהם כנראה הגרסה של העולם הגנרי הזה לליגת הצדק או הנוקמים או משהו.

1746186388882.webp

בעמוד 46 יש כתבת חוץ של רני ינום, שמסביר מה הם הספרים הבסיסיים שצריך כדי לשחק במהדורה החדשה-יחסית של רולמאסטר ואילו הרחבות הן הכרחיות או סתם כדאי להכיר אותן. ערן ושות' מוסיפים תיבת טקסט לסקירה שלו וממליצים על עוד שתי הרחבות - Firearms Law המוסיפה חוקים לנשק חם וBlack Ops שהופך את רולמאסטר למשחק של ריגול ולוחמה בטרור בו מופיעים גם המוסד, השב"כ, פת"ח, חזבאללה והחמאס - חריגה קלה מהאסקפיזם הקבוע של המגזין.

בעמוד 47 יש לנו חדשות משחקי תפקידים. בחור בשם רועי ליבר, שכתב בעבר מידי פעם בפורום, מכריז על פתיחת חנות פנטזיה ומועדון משחקי תפקידים בקניון הצומת ברעננה-כפר-סבא, בשם "פלאדין - פקולטה לאומנויות הדמיון" שבגלגולים שונים עדיין הייתה קיימת עד לאחרונה או אפילו עדיין קיימת. רועי ליבר הוא לא שם כל כך מוכר היום, אבל ככל הנראה ההשפעה שלו על משחקי תפקידים ופנטזיה הייתה רבה מאוד - האגדה מספרת שהוא המציא את "זוטון" בתור תרגום לhalfling, הציע את זה לאחים פרי ויום אחרי זה התחרט על כך נוראות - אבל השם כבר תפס עד כדי כך שעמנואל לוטם העתיק את זה לתרגום של הסילמריליון שנה מאוחר יותר.

מועדון נוסף שמתבשרים על פתיחתו הוא וואלהאלה, שאמור לארגן כנסים ואף להוציא מגזין - ובפסקה נפרדת אנחנו למדים שהמועדון גם מרים כנס בשבועות שיתמקד בשיטות המשחק של חברת ICE - רולמאסטר, MERP וכו'.

חוץ מזה יש לנו גם מבזק על עדכונים ורכישות בתעשיית משחקי התפקידים בחו"ל שהוא כל כך לא נכון עד שאני לא אתפלא אם העתיקו אותו ממתיחת אחד באפריל ולא שמו לב לתאריך. בתור התחלה - מיקרוספט לא קנתה את מוד"מ והפכה אותו לממוחשב.

1746187156945.webp

אכן, הדעיכה של סוף הניינטיז מורגשת היטב בגליון.

את גליון 74 תוכלו לקרוא בעצמכם בקישור

"פלאדין - פקולטה לאומנויות הדמיון" שבגלגולים שונים עדיין הייתה קיימת עד לאחרונה או אפילו עדיין קיימת.
יאפ, מסתבר שהם עדיין קיימים בתור חברת חוגים/פסיכודרמה בשם "השער לדמיון".

הגענו כבר ליולי 1997 - בעולם האמיתי הכרתי למישהו שהיה פעם שחקן בקבוצה שלי את מי שהיא אשתו עד עצם היום הזה. בינתיים הוויז שלא קראתי אז הגיע כבר לגליון 75 שעל השער שלו יש תמונה ממשחק בשם ReLoaded שאף פעם לא שיחקתי בו ולאור זה שהאומנות שלו כוללת ליצנית חמושה שנראית כמו אחותה המכורה לקראק של הארלי קווין, אני גם לא חושב שאני רוצה לשחק.

עמודים 42-43 הם כרגיל הכתובת הקבועה של המדור של מורגן. עדיין יש שם שאלות של קוראים. יש למשל מכתב ממישהו בשם נמרוד פריאל (כנראה הבן של אשתו השנייה של אהוד ברק לפי גוגל?) שהתחיל לשחק רולמאסטר והאם דמות חדשה מתחילה עם כל הכשרונות בדרגה 0 (15% - לגלגולים) ואם אפשר להשתמש בחרב עם המחסר הזה גם אם לא מיומנים בה.

מסבירים לו שדמויות מתחילות לשחק רק אחרי שהן קיבלו כבר כמה כשרונות מהרקע, הגזע, התרבות והמקצוע שלהן ורק כשרונות שלא נרכשו כך בכלל יהיו בדרגה 0. בחרב אפשר כמובן להשתמש עם מחסר, כמו כל כישרון אחר שלא מיומנים בו.
היום זה נשמע ברור, אבל למי שהגיעו מרקע של מו"ד בקופסאות ומוד"מ2 כמו כמעט כולנו אז, זה לא היה כזה ברור.

השאלה השנייה במדור היא של עידן זיידרמן, ששואל על החוקים של מרוצללים - למה תכונות מנטאליות משפיעות על קרב יותר מאשר פיזיות? (לפי מורגן זה ככה בקרב מודרני), האם אפשר להזיז קוסם בלי לפגוע בריכוז שלו? (לא), איזה כישרון מייצג ידע בחיות פאראנורמליות (ביולוגיה בהתמקדות לפאראזאולוגיה), וגם שאלה על קישור סייבר לנשק שלא ממש הבנתי
1746257272856.webp

1746257289479.webp

זוכרים את הרלון, עולם הפנטזיה שהוצג בוויז לפני שנתיים (בגליון 51 וכמה מהגליונות העוקבים)? אז אחד הקוראים בשם שרון דוויץ השתמש בו עבור הקבוצה הביתית שלו ושלח הרפתקה בתור כתבת חוץ בעמוד 44.
ההרפתקה היא לא זחילת מבוך אלא של דיפלומטיה, ריגול וגניבת מסמכים. היא לא מוצגת בפורמט של תסריט אלא כמיני-ארגז-חול עם דב"שים שיש להם אינטרסים משלהם, מסיחים וכו'. מסוג הדברים שצריך לקרוא פעמיים לפני שמתחילים להריץ. שרון עצמו לא הריץ את ההרפתקה הזו לקבוצה שלו, אולי בגלל המורכבות שלה, אבל מכיוון שהיא לא מגיעה עם נתוני שיטה אולי מישהו פה ירצה להריץ אותה היום, כמעט שלושים שנה אחרי שפורסמה.

1746257787301.webp

בעמודים 46-47 ערן בן סער מציג גזע שחקן חדש שאבי כתב לעולם פנטזיה שאמור להיות נטול גזעים טולקינאיים. הגזע הוא גזע של אנשי חתול עם נטייה לקסם, גניבה ומסחר שנקרא khajiit "גאטונאי".

1746258076606.webp

הכתבה כוללת גם נתונים לשחק את הkhajiit גאטונאי במוד"מ2 ומרוצללים וגם הצעות איך להתאים אותם לשיטת הגיבור, רולמאסטר וכיו"ב. ברקע של העולם עבורו נכתבו גם יש התייחסות למלחמה בין מדינת הגאטונאי לאימפריית ההוריקסים, אירוע שצריך ממש להתאפק כדי לא לקרוא לו "Cat Fight". שני הצדדים בכל מקרה מכריזים על ניצחון מוחלט.

1746258285986.webp

את גליון 75 תוכלו לקרוא בעצמכם כאן בקישור

... קצת.. קרינג'ית... אבל זה מה שקורה שאתה חי וכותב בתוך סביבה שהיא גברית לגמרי. לזכותם יאמר שמה שרץ ברשת אז היה קובץ שלם על סקס, מין ומגדר במו"ד.
הודעה חדשה מוזגה אוטומטית ב:

רועי ליבר הוא לא שם כל כך מוכר היום, אבל ככל הנראה ההשפעה שלו על משחקי תפקידים ופנטזיה הייתה רבה מאוד - האגדה מספרת שהוא המציא את "זוטון" בתור תרגום לhalfling, הציע את זה לאחים פרי ויום אחרי זה התחרט על כך נוראות - אבל השם כבר תפס עד כדי כך שעמנואל לוטם העתיק את זה לתרגום של הסילמריליון שנה מאוחר יותר.
תעצור שניה - זוטון ו hafling הם לא השמות של מו"ד שהשתמשה בהם בכדי להמנע מקרב של זכויות יוצרים על ה hobbit של טולקין ? אם כן, מה הקשר לסילמריליון ?

קובץ שלם על סקס, מין ומגדר במו"ד
חלק מתרבות הNetbooks של התחביב - הNetbook of Unlawful Carnal Knowledge שכלל חוקים להתנהגות של דמויות נשים במחזור, לחשים חושניים וחפצי קסם למבוגרים בלבד.

Halfling הופיע עוד בשר הטבעות ובתרגום לבנית הפך ל"בן מחצית", אבל לוטם לקח את "זוטון" ממבוכים ודרקונים כשתרגם את הסילמריליון ומאוחר יותר לעיבוד שלו לתרגום לבנית.

בכל אופן אנחנו כבר באוגוסט 1997 - בסוף החודש הנסיכה דיאנה תמות בתאונת דרכים ובלי קשר לזה אני אצליח לחטוף ריתוק לא רק על היומולדת של עצמי אלא גם על היומולדת של הIts Complicated דאז, שמאוחר יותר תחזור לאקס שלה ותעלם מחיי יחד עם העותק שלי של "מולדת" (דריזט) באנגלית. הגליון של וויז שיצא באותו זמן הוא גליון 76 שעל השער שלו יש תמונה מאיזה משחק הרפתקאות בשם Fable - מישהו שיחק? כי אני לא.

בעמודים של 42-43 יש את המדור של מורגן, אבל הפעם בלי שאלות ותשובות בכלל אלא רק סיפור נונסנס לא ממש מעניין.

בעמודים 44-45 יש לנו את התיוג כ"משחקי תפקידים" על כתבה של ערן בן סער שמסקר משחק בשם GODS של חברת HEXAGON - זה לא בדיוק משחק תפקידים אלא משחק פנטזיה אסטרטגי שמהווה סימולציית קרב בין אלים שבוראים לעצמם גזעים שילחמו בשבילם - כאשר את הגזעים יוצרים באמצעות קלפים. המשחק באנגלית ובעל אווירה בינלאומית, אך מדוברת במוצר ישראלי לגמרי. מישהו הכיר בזמן אמת? שיחק?

1746856621412.webp

בעמוד 46 יש לנו עוד תוכן שמתויג כמשחקי תפקידים אבל הוא בכלל לא - כתבת חוץ של זיו נווה שמסקר את הספרים "קורות בלגראת הקוסם" מאת המתעלל-בילדים-במרתף דיוויד אדינגס ו"קסנוסייד" מאת המורמוני אורסון סקוט קארד.

בעמוד 47 אנחנו מסכמים את התוכן הכמעט-לא-קיים למשחקי תפקידים בגליון הזה עם מדור חדשות התחביב. כנראה כדי לעורר קצת את הנמנום שפשה בתחום מכריזים על תחרות דב"שים חדשה - אכן תהיה דמות זוכה שתתפרסם בעוד כמה גליונות.

1746856775516.webp

כמו כן אנחנו מתבשרים על הרחבה חדשה ל"שחר האדמה" העוסקת בממלכת האלפים של "יער הדם" ועל פרסום חדש של שיטת משחקי התפקידים "פלאדיום" שמוצגת שם כמומלצת למי שנמאס לו ממוד"מ אבל פחות רוצה שיטה עם טבלאות כמו רולמאסטר - לא יצא לי לשחק בשיטה הזו, אבל קראתי גם סקירות פחות אוהדות שתיארו אותה כסוג של fantasy heartbreaker מן המניין.

חוץ מזה יש לנו סקר שנערך "לפני חודשיים באירופה" בנוגע לז'אנרים המועדפים למשחק - כנראה לא הרבה השתנה מאז, לפחות בכל הקשור להובלה של הפנטזיה את התחביב:

1746857079620.webp

סך הכל גליון ממש דל - אבל אני מופתע שעדיין ממשיך להתפרסם תוכן משחקי תפקידים כי הייתי בטוח שבשלב הזה של מחצית שנות התשעים WIZ כבר לא כלל תוכן כזה בכלל.

את גליון 76 אתם יכולים לקרוא בעצמכם כאן.

אני חושב שפנטזיה תמיד תהיה המובילה, התחביב הזה מבוסס בין אם תרצה ובין אם לא על ספינת הדגל ופורצת הדרך הראשונה, בשם מבוכים ודרקונים.

גם אני, שכבר שלוש שנים שיחקתי בשיטות שהן לא מו"ד, כשאומרים לי "משחקי תפקידים" אני חושב על דמויות פנטזיה.

אנחנו כבר בספטמבר 1997 והגליון הנוכחי הוא גליון 77 שעל השער שלו מופיע שוב פעם מטוס הF-22 האהוב, מסימולטור באותו שם. זוכרים איך לפני שש שנים וכמה עשרות גליונות הוא עדיין היה המטוס העתידני מפרוייקט ATF?

בגליון הזה אין את המדור של מורגן והעמודים הקבועים שלה, 42-43, תפוסים על ידי סוג של תוכן שיווקי לכל מיני מוצרים טכנולוגיים כמו מדפסות תעשייתיות, או המצאה חדשנית של שיחות וידאו דרך המחשב.

1747066255643.webp

אני חייב לציין לטובה את הפרסומת הזו - יש בה אשה לבושה לגמרי, שנראית כאילו יש לה עבודה אמיתית עם משכורת והוצאות רכב והפרשות לפנסיה. זו כנראה פרסומת שנועדה להורים של הקוראים, כי במשחקי המחשב עדיין נמשיך לראות דברים כמו זה:

1747066480248.webp

יאפ, אני עדיין משוכנע עוד מההופעה שלה על השער של גליון 74 שהדמות הזו מנסה לשלשל תולעת מעיים טפילית גדולה במיוחד.

כתבות משחקי התפקידים בגליון הזה מתחילות בעמודים 44-45 עם שם חדש - אחד זיו קיטרו. זיו מתייחס לנושא יצירת העולמות ומציג את המוסכמה של אותה תקופה -עולם צריך להיות מתוכנן ומפורט כמה שיותר:

1747066777520.webp

ההמלצות של זיו הן לרשום המון סקיצות, לכתוב היסטוריה מפורטת לא רק לעולם אלא גם ליקום, לחשוב על שמות לסוגי מטבעות ושמות של שפות...

אלה היו הנורמות המקובלות אז, אף אחד לא באמת עמד בהן גם אז אבל כולם הרגישו אשמים בגלל זה. יש אנשים שעדיין כותבים ככה עולמות ובטוחים שאם הם לא יעשו את זה טולקין ירביץ להם, אבל אישית אני מעדיף את הגישה של מורקוק - כן, אפשר לשרבט עולם שלם בחצי שעה.

בעמוד 46 יש לנו כתבת חוץ של מישהי בשם קרן שוורץ שאומרת שהיא מאוד אוהבת משחקים מוזרים וממליצה על משחק בשם Deadlands המתרחש בגרסה מוזרה של המערב הפרוע, בו במהלך מלחמת האזרחים חבורת אינדיאנים שנמאס להם מהאדם הלבן ערכו טקס ששיחרר את כל היצורים מהאגדות כמו אנשי זאב, דרקונים, אל-מתים ושאר מרעין-בישין ומזיקין. שיטת המשחק, כיאה לאווירת המערב הפרוע, עושה שימוש בקלפי פוקר וז'יטונים במקום בקוביות.

1747067534335.webp

בעמוד 47 יש לנו את מדור החדשות-הלא-תמיד-חדשות. מלבד עדכונים על משחק הקלפים של "חיילי האבדון" (שנגיש בעברית) ומשחק התפקידים הנלווה "רשומות המוטאנטים" (שלא תורגם מעולם), יש לנו כמה עדכונים על שיטות של חברת כאוסיום: מהדורה חדשה (רביעית במספר) למשחק התפקידים על אלריק (שיטה מצויינת, שיחקתי בה כמה שנים טובות עם כל מיני התאמות תוצרת-בית משלי), הכרזה על משחק התפקידים האוקולטסטי המוזר "נפילים" והתייחסויות קצרות לכל מיני הרחבות לקריאתו של קת'ולהו ופנדרגון.

זהו, זה כל התוכן של משחקי תפקידים בגליון 77, אותו תוכלו לקרוא בעצמכם בקישור.

כבר אמרתי שמדובר בתקופת יובש, לא?

על השער של גליון 78 מאוקטובר 1997 יש קולאז תמונות מכל מיני לומדות של "מט"ח - הספריה החינוכית".
אני לא בטוח מאיזה לומדה "חינוכית" מגיע הטיפוס הזה:
1747372817619.webp
ובשלב הזה אני גם מפחד לבדוק.

מדור החידושים הטכנולוגיים מראה לנו משהו שקיים רק במכוניות יוקרה - מחשב ניווט עם מפה מובנה ברכב!
1747372896696.webp
אבל אנחנו לא פה בשביל הגאדג'טים, אלא בשביל כתבות על משחקי תפקידים, או מה שנשאר מהן.

אז למרבה הצער, בגליון הספציפי הזה זה הולך להיות ממש ממש קצר - אין כאלה! אמנם עדיין יהיו כמה כתבות בגליונות הבאים, אבל בגליון הספציפי הזה מה שיש לנו בעמודים 42-43 תחת התיוג "משחקי תפקידים" זה סיפור מד"ב מוזר של אורן רביב.
העמוד הבא גם לא מדבר באמת על משחקי תפקידים - אבל שימו לב לתיוג החדש שהולך לתפוס יותר מקום במגזין:
1747373210939.webp

היום CD הוא טכנולוגיה עתיקה שלא בטוח שהדור הצעיר מכיר, אבל אז מדובר היה בתקליטורים של חצי-ג'יגה מידע בערך בכל אחד והתיוג הזה מתייחס למשחקי מחשב שמוגדרים כ"משחקי תפקידים". ספציפית המשחק שסוקרים כאן הוא אפילו לא זה אלא גרסה ממוחשבת של משחק הקוביות הלא-מצליח של TSR, שנקרא Dragon Dice שיש הטוענים שהיה חלק מהסיבות לקריסה שלה.

זהו, זה כל מה שיש פה, אין מה לראות. בגליון הבא יהיה קצת יותר חומר, כולל הזוכה בתחרות הדב"שים שהוכרז עליה בגליון 76.

אם אתם מתעקשים לנסות לראות בכל זאת, גליון 78 זמין בקישור.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
כמעט 3 שנים שאנחנו משחקים מו"ד על בסיס שבועי, ופעם ראשונה שדמות נהרגה לנו, זו הדמות שלי.. אני מאושר
חזרה