• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

שלוש שנים לסאגת ה OGL - כולנו ניצחנו?

טור דעה מעניין של Sly flourish ב Enworld

אני לא מסכים שכולם ניצחו - אבל בהחלט הרוב. גם מכשפי החוף וגם חברות צד ג׳ וגם השחקנים.
מי שלדעתי לא ממש ניצח זה מי שניסה לעשות חיקוי / העתק של מהדורה חמש. אבל שיטות חילופיות בין אם קיימות או שנוצרו לאחר מכן - בהחלט הרוויחו.

מהסיבה שהקו בין כשלון / מוצר צולע להצלחה יכול .
להיות בין למכור 2500 עותקים או 4000 עותקים. אם אתה מכשפי החוף, לאבד 20,000 לקוחות במשך שנה מקוזז בקלות על ידי הצמיחה הטבעית שלהם. אבל ל-10 שיטות שמקבלות כל אחד עוד 2,000 לקוחות, זה יכול להציל את חלקן ולהביא אותן מכשלון/קרטוע לעסק שמצדיק את עצמו.

המספרים מומצאים, כי אין לי מידע כמה לקוחות עזבו / נוספו, אבל כמוציא לאור אני יכול להעיד על ההבדל המשמעותי במספרים הללו - אם כל שנה הייתי מוכר עוד 500 או 1,000 עותקים של ספר הבסיס, זה היה מדהים והייתי יכול לתרגם ולהוציא לאור יותר!

שווה לקרוא את כל הכתבה שלו.

לדעתי האישית, ומדובר רק בנסיוני האישי, כל סיפור הרישיון שבר משהו חצי קדוש בקהילת משחקי התפקידים של 5e כגרסה היחידה ששחקן ממוצע מכיר. העלייה הדיי משוגעת בשנים האחרונות של הרבה מערכות אחרות כמו דאגרהארט או להבים בחושך או גדילה משמעותית של מערכות רבות שנים כמו ערפיייד ופנדרגון עם קבוצות שפחות נכנסות לעובי הקורה מאוד קשורות לוויכוח הגדול שהמכשפים הכניסו את עצמם לתוכו בשיא כוחם. את הג'יני הזה הם לא יוכלו להחזיר לבקבוק, והניסיונות להחזיר את 5e למרכז דרך גרסאות דומות כמו Tales of the Valiant או משחק התפקידים של הקוסמיר(שעושה הכל בערך יותר טוב מחמש) לא מאוד צולחים. למכשפים זה לא יכאב בכיס מאוד כי על כל שחקן וותיק שעזב לפאת'ינדר, דאגרהארט או פאת'יינדר פראי בארץ הקודש יש בערך 100 שהצטרפו אחרי Baldur's Gate 3, אבל זה כן כואב בזה שהכישרון של אנשים חכמים וטובים שמרצונם פתחו כל כך הרבה תוספות לחמש וחוקי בית הולך במקום למערכות יותר קטנות. המנצחת הכי גדולה, פאיזו, דיי עלתה לשמיים, אבל באופן אישי מאוד צר לי על איך איבדנו את מה שהפך פנטזיה קלאסית לקאלסית- בספרים החדשים אין כל כך בשר לעבוד איתו עם דראו, או נטייה, אסקולות מכשפים או פשוט לזרוק על השחקנים של ינשודוב. בכל מקרה בלי הפיאסקו הזה אני לא חושב שהיינו רואים רבע מקבוצות הפאת'יינדר שאנחנו רואים בימנו

אני זוכר שהשיח לפני כמה שנים היה, כמה WOTC קטנה ביחס לשאר האסברו, עד שמישהו אשכרה פתח את הספרים וגילה שבעצם האסברו ככלל היא הפסדית והדבר היחיד שמחזיק אותה זה WOTC וספציפית מג'יק.

אני לא אתפלא אם כאשר נסכום את המכירות של מוצרי ה- OSR למינהם בתקופה מקבילה, זה יעבור ואולי אפילו יכפיל את המכירות של גרסה 2024. אני פשוט רואה את הוייבים באינטרנט ולאן ערוצי יוטיוב, כולל אלו שהיו שייכים למיינסטרים, הולכים. בכל מקרה רואים פריחה גדולה של המון שיטות חדשות.

בינתיים, WOTC חוץ מהצהרות מאד כלליות, לא משחררת נתונים על מכירות D&D (ואפילו עושה תרגילים כדי לטשטש אותם), אז אנחנו לא באמת יכולים לדעת מה קורה באמת.
ממהתנהלות של WOTC בכל הקשור ל-D&D עולה תמונה לא של חברה גרידית ומרושעת כמו שהרבה אוהבים להציג אותה, אלא כמו חברה שאינה מנוהלת, אין קשר בין האנשים/מחלקות השונות שנוגעים במוצר ובכללי אין לה אסטרטגיה ברורה לגבי ה- IP. ההצלחה המובהקת היחידה שהיתה להם בזמן הזה (BG3), כלל לא היתה קשורה למשהו שהם עצמם עשו.

ממהתנהלות של WOTC בכל הקשור ל-D&D עולה תמונה לא של חברה גרידית ומרושעת כמו שהרבה אוהבים להציג אותה, אלא כמו חברה שאינה מנוהלת, אין קשר בין האנשים/מחלקות השונות שנוגעים במוצר ובכללי אין לה אסטרטגיה ברורה לגבי ה- IP. ההצלחה המובהקת היחידה שהיתה להם בזמן הזה (BG3), כלל לא היתה קשורה למשהו שהם עצמם עשו.
אני אמנם לא ממש אחווה דעה על מה שאמרת ישירות - כי אני לא עוקב כל כך אחרי ווטסי בתחום הזה כבר שנים - אבל כן אציין שהשתמשתי לא מעט בזמן האחרון בדוגמה של 'וויזארדס זה כמו דמוגורגון שראש אחד שלו לא יודע מה הראש השני עושה' כדי להסביר לאנשים לא מעט מהבלגנים שהיו לאחרונה במג'יק (למי שמכיר - סטנדרט של שלוש שנים ו7 סטים פר שנה זה בעיניי באופן מאוד ברור שתי החלטות שכל אחת בנפרד היא סבירה בערך, אבל שתיהן ביחד הורגות את הפורמט וקל להבין שהן נלקחו על ידי שני ראשים שונים של דמוגורגון ולא עדכנו זה את זה עד שהיה מאוחר מדי לקחת את זה חזרה).

אני אמנם לא ממש אחווה דעה על מה שאמרת ישירות - כי אני לא עוקב כל כך אחרי ווטסי בתחום הזה כבר שנים - אבל כן אציין שהשתמשתי לא מעט בזמן האחרון בדוגמה של 'וויזארדס זה כמו דמוגורגון שראש אחד שלו לא יודע מה הראש השני עושה' כדי להסביר לאנשים לא מעט מהבלגנים שהיו לאחרונה במג'יק (למי שמכיר - סטנדרט של שלוש שנים ו7 סטים פר שנה זה בעיניי באופן מאוד ברור שתי החלטות שכל אחת בנפרד היא סבירה בערך, אבל שתיהן ביחד הורגות את הפורמט וקל להבין שהן נלקחו על ידי שני ראשים שונים של דמוגורגון ולא עדכנו זה את זה עד שהיה מאוחר מדי לקחת את זה חזרה).
אשמח לפירוט למה זה הורג את הפורמט, או קישור להסבר ממישהו באינטרנט.

אשמח לפירוט למה זה הורג את הפורמט, או קישור להסבר ממישהו באינטרנט.
זה קצת ארוך, אבל בקצרה - סטנדרט ראה ברוטציה האחרונה שלו את הכרזת הבאנים הכי גדולה מזה חמש עשרה שנה, באמירה שהם מקווים שזה ירענן את הפורמט וייתר באנים לאורך המשך השנה, ואז המשיך להיות פורמט שאנשים הפסיקו לשחק כי אסון איזזט ויוי הכה בו, וויזארדס סירבו לעשות באן באמצע העונה התחרותית, מייד בבאן שאחריה עוד שלושה קלפים חטפו באן (שזה המון), וגם כרגע סטנדרט זה פורמט שהמהירות שלו היא תור 3 או 4 המשחק מסתיים, שזה מקביל למודרן (פורמט שמסורתית אמור להיות חזק הרבה יותר). באופן כללי, סטנדרט עם 21 סטים איבד את הזהות שהייתה לו והוא עדיין לא בטוח מה הזהות החדשה שלו...

אני לא אתפלא אם כאשר נסכום את המכירות של מוצרי ה- OSR למינהם בתקופה מקבילה, זה יעבור ואולי אפילו יכפיל את המכירות של גרסה 2024. אני פשוט רואה את הוייבים באינטרנט ולאן ערוצי יוטיוב, כולל אלו שהיו שייכים למיינסטרים, הולכים. בכל מקרה רואים פריחה גדולה של המון שיטות חדשות.
האינטרנט הוא בועה לא מייצגת.
והפריחה מגיעה בהחלט בזכות הסערה לכן כולם מנצחים - ההבדל בין למכור 1,000 עותקים בשנה ל-2,000 הוא תהומי. גם אם אתה רואה עשר חברות ״משגשגות״ זה יכול להגיע מירידה של 20,000 שחקנים במבוכים ודרקונים שמתדלקים שגשוג של 10 או 20 חברות.

אני חושב שההבדלים בסקלה לא נתפסים, אבל הנה כתבה של הקניבל בן המחצית - חברה קטנה סטייל mothership יכולה למכור ב-מאות אלפי דולרים ולהיות פעילה. מכשפי החוף מוכרים במאות מיליונים.

כתבתי בפוסט המקורי שלי - גם כמי שמוציא לאור, אני לגמרי מסכים עם Sly flourish שהוא בעצמו מעורה בתעשייה. אם מחר היו רוכשים עוד 100 אנשים כל חודש ספרים של פאת׳פיינדר פראי, אז הייתי יכול להוציא לאור יותר.

ההבדלים בסקלות פשוט בלתי נתפסים ולא קשורים לכמה בלוגרים יש ברשת שכותבים על משהו אחר. גם קריטקל רול הענקיים משתמשים בחמש ולא בלב פגיון.
אפילו בעברית שאין מבוכים ודרקונים מתורגם כבר מעל עשור, זו עדיין השיטה שרוב הילדים מחפשים ומכירים (גם כי בחוגים משחקים במשהו-משהו וקוראים לזה מבוכים ודרקונים…)

האינטרנט הוא בועה לא מייצגת.
והפריחה מגיעה בהחלט בזכות הסערה לכן כולם מנצחים - ההבדל בין למכור 1,000 עותקים בשנה ל-2,000 הוא תהומי. גם אם אתה רואה עשר חברות ״משגשגות״ זה יכול להגיע מירידה של 20,000 שחקנים במבוכים ודרקונים שמתדלקים שגשוג של 10 או 20 חברות.

אני חושב שההבדלים בסקלה לא נתפסים, אבל הנה כתבה של הקניבל בן המחצית - חברה קטנה סטייל mothership יכולה למכור ב-מאות אלפי דולרים ולהיות פעילה. מכשפי החוף מוכרים במאות מיליונים.

כתבתי בפוסט המקורי שלי - גם כמי שמוציא לאור, אני לגמרי מסכים עם Sly flourish שהוא בעצמו מעורה בתעשייה. אם מחר היו רוכשים עוד 100 אנשים כל חודש ספרים של פאת׳פיינדר פראי, אז הייתי יכול להוציא לאור יותר.

ההבדלים בסקלות פשוט בלתי נתפסים ולא קשורים לכמה בלוגרים יש ברשת שכותבים על משהו אחר. גם קריטקל רול הענקיים משתמשים בחמש ולא בלב פגיון.
אפילו בעברית שאין מבוכים ודרקונים מתורגם כבר מעל עשור, זו עדיין השיטה שרוב הילדים מחפשים ומכירים (גם כי בחוגים משחקים במשהו-משהו וקוראים לזה מבוכים ודרקונים…)
אין נתונים על כמה WOTC מוכרים. אבל ההערכה שלך הגיונית. אבל אין סתירה. כדי להחזיק חברה קטנה צריך למכור במאות אלפים. העניין הוא שיש **המון** OSR עם זנב מאד מאד ארוך ועם מגוון גדול מאד של מוצרים.
ברור שיש את אלו שכולם שמהו עליהם כמו shadowdark ו- mothership, אבל יש סצינות נפרדות ומשגשגות עם משחקים משלהם במקומות כמו יפן ואיטליה. אפילו בישראל (למרות שלא מחזיק את עצמו מסחרית למיטב ידיעתי) חרבות וכשפים נהיה דומיננטי.

אנשים באמת לא מודעים עד כמה הזנב גדול ועד כמה זה מצטבר.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

רוצים לעזור לי לסיים את התואר?
אשמח אם תמלאו את השאלון הזה, שימו לב שהוא כולל הקשבה להקלטה :)
לפני שנה וארבעה ימים התחלנו את משחק הפורום המצוין של פרגרין השני -הצד האפל של הירח
בבקשה בבקשה לא שוב.
בדיוק כשאנחנו חושבים שראינו הכל באימה, מגיע סשן קת'ולהו מס' 70 - אימה באוריינט אקספרס.
מתחיל בפעם הראשונה את המסע המופלא של עולם הדיסק!
חזרה