• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

שימוש מגניב בעובדות היסטוריות/מדעיות/ כדומה במשחק

אז אתמול השחקנים היו בסשן הירגעות אחרי שהם טיהרו מאחז עוגים בסוף מצודת הר קרס.
במאחז הם מצאו תכתובות צבאיות בין ענק האבן שפיקד על העוגים לבין המפקדים שלו.
אחרי שהשחקן תיאר מצוין וגלגול מעולה החלטתי ששניים מהמכתבים כתובים על מגילות מספרים עתיקים, כאשר הכיתוב המקורי נמחק - בדיוק כמו שקרה המון בימי הביניים.

המקרה ההיסטורי המפורסם ביותר הוא של כתבי ארכימדס אבודים, שתיארו הרבה מההמצאות הגאוניות שלו (יוון באמת ערש התרבות)
בסוף הסשן כשהדמויות הגיעו למלומד שהם מכירים, הוא ממש התלהב וסיפר להם שזה מגיע מהספרייה השחורה, אתר שנחשב לאבוד ושמכיל ידע עתיק.
אז מפה לשם, בזכות הרפרנס ההיסטורי גם היה רולפליי מעולה וגם אחלה רמז מטרים לבאות.

חשבתי להשתמש ברעיון של הספריה של אשורבניפל: מלך אכזר ורב-מעללים התגאה לא בכיבושיו הצבאיים המרשימים או במעשי הזוועה שעשו צבאותיו, אלא בספריה שהקים: 100,000 טקסטים שאסף מרחבי האימפריה שלו. אחרי שהלך לעולמו ושממלכתו חרבה, מציאת הספריה (שבה הכל כתוב על חרס או על אבן) היא אוצר אדיר, שמלומדים ישלמו הרים של זהב למי שישיג אותו. כמובן שבעולם פנטזיה חלק לא קטן מהטקסטים יהיו מאגיים, ורוחו של המלך עשויה לרדוף את מי שיפר את שלוות הספריה המתה...

באופן עקרוני הקסם (של מכשפים, לא של כהנים, יש הבדל ביניהם) הוא סוג של dark energy. מכשפים יכולים להשתמש באבני חן כדי ״לשבור״ את האנרגיה כמו אור (זה נקרא refraction), ואז להשתמש בה כדי לשלוט בכוחות של היקום - כבידה, אלקטרומגנטיות, וכו׳.
הסוג של הכוח שאתה יכול לשלוט בו תלוי בהרכב של אבן החן (הלכתי וחקרתי איך מקטלגים אבני חן לפי סוגים, זה קשור לסוג הקשרים בין המולקולות שאבני החן מורכבת מהן).
אז תחשוב שזה כמו אור שנשבר, וכל קרן בצבע שונה שולטת בכוח אחר של היקום (רק שזה לא באמת עם צבעים).

אני עושה דברים כאלה כל הזמן, עד כדי כך שאני צריך ממש להתאמץ כדי להיזכר בדוגמאות ספציפיות, למשל:

- שימוש במושגים של הרלדיקה כדי להעביר מסר לגבי בעל הדגל/מגן. למשל, שילוב הצבעים אדום ולבן בלעדי לבית המלוכה. הדגל של מנהיג השודדים הוא גולגולת עם עצמות צלובות בצבע לבן, על רקע אדום. זה מראה שהוא חוצפן ושחצן, חושב שהוא אציל גדול בפני עצמו ונמצא באזור ספר רחוק מספיק כדי שהמלך לא באמת ידע מזה.

- ספינות עם מפרש משולש יותר טובות בהפלגה נגד כיוון הרוח מאשר ספינות עם מפרש מרובע, אבל דורשות צוות הרבה יותר גדול ומיומן.

- מקומות שבהם מאמינים שיופי או כיעור הם משהו שנגרם מהאלים כדי להעיד על התכונות האישיות שלך.

- מערכות כתב עתיקות שהן לא בהכרח אלפבתיות - כתב ציורים, כתב יתדות וכד'.

הקמפיין הנוכחי שלי בארס מג'יקה מתרחש בלנגדוק (דרום צרפת של ימינו), ב1221, אז קראתי על האזור כדי לנסות ליצור תחושת אותנטיות כזו או אחרת. למזלי זו תקופה דרמטית שנחקרה המון, אז לא חסר מה לקרוא

אני משתדל לא להיות מעיק מידי עם ההקשר ההיסטורי, אבל אני חושב שזה מוסיף במידה. השחקנים אפילו מתחזקים מפה בgoogle earth עם סימניות על מקומות שהם הגיעו אליהם, אחרי שנמאס להם להתבלבל איפה נמצאת בזייה ביחס לנארבון או מונפלייה.

פעם היה לי מכר שניסה לכתוב סיפורי פנטזיה בהשראת מו"ד בקופסאות שהיו גונזו לגמרי ומילא ככה כמה מחברות שאני ועוד כמה חברים שלו קראנו ודי אהבנו.

בעולם המו"די של הסיפורים שלו, הדמויות הכירו את "שר הטבעות" ו"רומח הדרקון" - הספרים היו קיימים גם בעולם הזה, בתור ספרים בדיוניים שמספרים על התרחשויות דמיוניות בעולמות אחרים.

בקמפיין ישן מאד שלא התבשל לשמות (ואני זוכר אותו במעורפל), שיבצתי גרסאות שונות קצת כל פעם של אותו שיר / אגדה עתיקים.
תכננתי שהשחקנים, אחרי שימצאו כמה גרסאות וילמדו לפנות החוצה שינויים ותוספות כדי לגלות את האמת מאחורי השיר שכמובן חושפת סוד גדול לגבי הקמפיין. כאמור זה לא התבשל.

אם אני צריך לשחזר פרטים מהשיר "מלכת הצפרדעים" עשתה משהו. "מלכת הצפרדעים" זה גלגול מ-"מלכת הלטאות" שזה רפרנס לדרקונית קדומה. משהו בסגנון הזה.

בקמפיין Herald of Rain המשחק מתחיל בכיבוש המונגולי על סמרקנד במאה ה13 ומתקדם על דרך המשי אל בגדד במלחמה נגד מסדר החששינים.
במקרה היו שחקנים בשולחן עם שורשים משם- אז ביקשתי מהם לנדב פרטים היסטוריים ולעזור לי בהגייה של השמות.
בנוסף יש דב"שים המבוססים על דמויות היסטוריות מסתוריות הרשיתי לגגל במהלך מפגש אם סביר שהדמויות שמעו עליהם- והמעשיות עליהם היו פנטסטיות מאוד, מה שיצר יותר שאלות מתשובות.

מניח שזה נפוץ מאוד- נוטה להקצות לאוכלוסיות בקמפיינים נק' ייחוס לתרבויות בהסטוריה. זה מאפשר לשמור על עקביות בשמות, קווי מתאר בסיסיים של תרבות, טקטיקה בקרב ודרכי דיפלומטיה וכו'. לפעמים מזמן רעיונות די מעניינים.

כשיש לי די זמן להיערך, אני אוהב לבחור מדי פעם שמות לאנשים, מקומות, חפצים ומוסדות שיכולים לרמוז על אישיות, מעמד או אפילו קריצה היסטורית אזוטרית כeaster eggs עבור מי שיזהו או ינסו לחפש. לפעמים זה ברור כמו פירוש מילולי של השם ולפעמים זה מעורפל או רב משמעי במכוון

בקמפיין בליידס לאחת הדמויות היה vice של היטמעות טוטאלית במוזיקה, אז חיפשתי שירים תמטיים לאזורים המקבילים (למשל השתמשתי בעיבוד של Róisín Dubh עבור מהפכנים סקובים ועיבוד מבוסס על יצירות של ג'לאל א-דין רוּמי עבור אירוביאנים). כשלא מצאתי ביצועים כאלו, פניתי לai והתוצאה היתה לא רעה בכלל. בחתונה של דמות עם מנהיג הסקובים כשהדמות הרה- דבר שמסמל אפשרות כמעט בלתי נתפשת לעצירת מלחמה ושנאה בת דורות, השתמשתי בביצוע של Anuna לSuantraí שהוא שיר ערש נוצרי אירי שעוסק בילד ידוע מאוד שיביא תקווה ושלום לעולם...

השתמשתי בפרטים אמיתיים מהסטוריה ויקטוריאנית שהרגישו מתאימים ומטרידים דיים, למשל האפשרות לשכור מקום על מעין חבלי כביסה עליהם נתלים תחת הידיים כדי לישון/ לנוח בעמידה אם אין אמצעים לשכור מיטה וכו'

כ"כ, אם הפיזיקה והלוגיקה בעולם המשחק דומה מספיק לשלנו, שחקנים יכולים להשתמש בידע כדי לפעול יצירתית ולהקל משמעותית או אפילו לייתר גלגול, אם התכנית טובה מספיק. עוזר לחשוב על עולם המשחק כאמיתי ומעודד לחקור לגבי נושאים שעולים, אז כולנו לומדים קצת תו"כ :)

את השימוש הכי אינטנסיבי במידע היסטורי, עשיתי בפרוייקט המאוד-ארוך שלי על התאמת המשחק twilight 2000 למלחמות ישראל מאז היווסדה עד שנת אלפיים:

השרשור הזה דרש עבודת מחקר של ממש - נבירה בספרים ישנים, פרסומי מודיעין שהסיווג שלהם ירד, בלוגים, פורומים של מיליטריה, איתור תצלומים ולא רק ניתוח של מה שרואים בהם אלא גם תיקוף של הזמן והמקום בו הם צולמו.

לפעמים הייתי צריך להתמודד עם אנאכרוניזמים או טעויות זיהוי של ממש שהשתרשו בפרסומים רשמיים.

למשל, התמונה הזו:

1771585371230.webp

מופיעה בערך בכל מקום בתור תיעוד מ-1938 של אימוני כנופיות מהמרד הערבי הגדול, אבל יש איתה בעיה קטנה אחת - המקלעים בתמונה הם מקלעים גרמניים (MG-34) שנכנסו לשימוש בצבא גרמניה רק שנתיים קודם לכן ואני בספק אם היה יבוא שלהם לפלשתינה-א"י. לעומת זאת, המקלע הזה היה הרבה יותר נפוץ במרחב שלנו אחרי מלחמת העולם השנייה בתור עודפים, הברחות ושלל ושימש גם בתור נשק מסייע תקני בצה"ל הצעיר, שרכש אותו בצ'כוסלובקיה.

הקמפיין הנוכחי שלי בארס מג'יקה מתרחש בלנגדוק (דרום צרפת של ימינו), ב1221, אז קראתי על האזור כדי לנסות ליצור תחושת אותנטיות כזו או אחרת. למזלי זו תקופה דרמטית שנחקרה המון, אז לא חסר מה לקרוא

אני משתדל לא להיות מעיק מידי עם ההקשר ההיסטורי, אבל אני חושב שזה מוסיף במידה. השחקנים אפילו מתחזקים מפה בgoogle earth עם סימניות על מקומות שהם הגיעו אליהם, אחרי שנמאס להם להתבלבל איפה נמצאת בזייה ביחס לנארבון או מונפלייה.
הו, זו תקופה מאד מעניינת, עדיין בתוך מסע הצלב האלביגנזי. יש משחק תפקידים מאד ספציפי לכך, Montsegur 1244. גם אחד מהקומיקסים שקניתי בצרפת, Carcassonne 1209, עוסק בזה, כחלק מסדרה שלמה בנושא.

לא שמעתי על מונסגור 1244, אבל זה נשמע בדיוק כמו משהו שאני ארצה לשחק מתישהו. רשמתי לי.

בקמפיין הדמויות עוד לא הלכו למונסגור, אבל אם המשחק ימשך מספיק זמן היא כנראה תהפוך לחשובה הרבה יותר פוליטית בתור המעוז האחרון של הקתרים. הכנתי מסמך קצר עם לוח זמנים של אירועים חשובים ובאיזה שנה הם קורים (כל עוד המשחק יעקוב פחות-או-יותר אחרי ההיסטוריה), שזה כל כך נוח שאני מופתע שהכותבים של ארס מג'יקה לא עשו אחד רשמי כזה

לפני הרבה מאוד שנים כשהייתי ילד בן תשע או עשר, ראיתי בערוץ הראשון סרט בלשי שהתבסס על ספר מתח בשם "המנזר הרדוף" שעלילתו מתרחשת בסין של המאה השביעית.

גיבור הסרט (והספר ומסתבר שגם סדרת ספרים שלמה שלא קראתי) הוא שופט סיני בשם די שפותר כל מיני תעלומות ובמקרה הזה הוא נדרש לתעלומת רצח במנזר דאואיסטי. לא ממש זכרתי את כל העלילה (ועדיין לא זוכר), אבל כן זכרתי שחלק מפתרון התעלומה התבסס על ציור של אישוני חתול.

לאב המנזר, שנרצח בשלב מסויים בסרט, היה חתול פרוותי גדול ולבן שהוא נהג לצייר אותו כל הזמן ואפילו נרצח בדיוק באמצע שצייר את החתול שלו. חלק מהאליבי של הרוצח האמיתי הייתה שעת הרצח. אם אני זוכר נכון, נטען שהרצח התבצע בלילה ולרוצח היו הוכחות שהוא היה במקום אחר בלילה. אבל השופט החכם די שם לב שבציור, האישונים של החתול מוצרים - אילו אב המנזר צייר את החתול בלילה לאור נרות, אישוני החתול היו אמורים להיות רחבים. זה הוביל למסקנה שהרצח בוצע בשעות היום והפליל את הרוצח האמיתי, שנדמה לי שהיה סגנו של אב המנזר.

כך וכך שנים אחרי זה, כתבתי במו"ד בקופסאות הרפתקה בערך-בלשית* שערבבה מוטיבים מהסרט "שם הוורד" עם מה שזכרתי מהסרט הזה. היו כמה רציחות במנזר** (יותר כמו-קתולי מאשר כמו-סיני) וגם שם אב המנזר נרצח בזמן שצייר את החתול שלו והרמז לדמויות היה אישוני החתול בתמונה.

* למה בערך-בלשית? כי בסוף הרוצח ברח למבוך מתחת למנזר והתחבא שם עם כל מיני מפלצות, ביניהן בוהה לא חכם במיוחד. הדמויות נאלצו לעשות זחילת מבוך כדי לנצח אותו.

** הכל התחיל מזה שמישהו הרג את כל הנוכחים בטקס בכנסייה באמצעות צינור רעל שהוכנס לתוך העוגב - ברגע שהנגן לחץ על התו הנכון, הרעל יצא מצינור העוגב והרג את כולם. הדמויות היו צריכות לגלות מי היה בכלל מטרת הרצח ומה הייתה הסיבה. לאב המנזר היה חשד בסגן שלו, אבל לפני שהוא חלק את המידע עם הדמויות, הסגן שלו רצח אותו ואז ניסה להפליל אותן.

בסוף הסיבה לרצח הייתה רצון של סגן אב המנזר לחסל ולא מישהו בקהל, אלא את הכומר שהנחה את הדרשה ואת השרת הזוטון המפגר שמצא מידע ומסר אותו לכומר, על כך שסגן אב המנזר רוצה להמשיך להסתיר כתבים שמערערים על כמה עניינים עקרוניים באמונה בעוד שאב המנזר רוצה לפרסם אותם ולקרוא לרפורמה במנזרים.

באחד מספרי "בחר את ההרפתקה שלך" העלילה היא על מסע בזמן לימי הביניים בצרפת.
יש שם קטע עם כתב חידה שחלק ממנו הוא "ככל שתלך דרומה יהיה יותר קר". אם אתה עונה בהתאם לידע של העולם המודרני ואומר שהכוונה היא בטח לקוטב הדרומי, מאשימים אותך בכישוף ומעלים אותך על המוקד*.

התשובה הנכונה היא לומר "יש הרים בדרום (האלפים) וככל שעולים למעלה נהיה קריר יותר - ואז מתרשמים מחוכמתך הרבה ועוזרים לך להגיע לשם.

ספר השופט די אחרי של וון גוליק, The Lacquer Screen (מסך\קיר הלק?).
נדמה לי ש"מצופה לכה" יהיה התרגום הכי מדוייק.
חוץ מצפייה בסרט שהזכרתי לעיל שאני בקושי זוכר, אף פעם לא קראתי ספרים על השופט די - הייתי מצרף אותם לרשימת הקריאה שלי, אבל הערימה שיש לי על השידה ליד המיטה מתלוננת על הזנחה וקודם כל אסיים לטפל בה.

* דווקא הפרקטיקה הזו לא הייתה נפוצה בימי הביניים. אנשים שהואשמו בעבודת השטן וכישוף נחשבו למטומטמים וכושלים שאפשר לתקן ולחנך באמצעות תפילות, צומות ומכות.

* דווקא הפרקטיקה הזו לא הייתה נפוצה בימי הביניים. אנשים שהואשמו בעבודת השטן וכישוף נחשבו למטומטמים וכושלים שאפשר לתקן ולחנך באמצעות תפילות, צומות ומכות.
הייתי מפריד בין עבודת השטן לכישוף כאן. זה נכון שמכשפים נחשבו בדרך כלל לנוכלים או טיפשים בידי הכנסייה (למשל במדריך לאינקוויזטור של ברנר גי), אבל לפני המאה ה15 ובמיוחד חיבור הספר פטיש המכשפות, מי שעסקו בכישוף לא נחשבו בעלי ברית של השטן.
להבדיל, כשהאשימו את הטמפלרים בסגידה לבפומט בתחילת המאה ה14 בהחלט הוציאו להורג את חלקם, כמו שהוציאו להורג מינים אחרים.

טכנית האינקוויזטור לא אמור היה "למסור לרשויות החילוניות" את מי שהודה ולא חזר על הפשע פעם שנייה, אבל היה מקום לשיקול דעת וחלקם היו עם אצבע קלה יותר על ההדק. שלא לדבר על הוצאות להורג שלא כחלק מאינקוויזיציה מסודרת..

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

לפני שנה וארבעה ימים התחלנו את משחק הפורום המצוין של פרגרין השני -הצד האפל של הירח
בבקשה בבקשה לא שוב.
בדיוק כשאנחנו חושבים שראינו הכל באימה, מגיע סשן קת'ולהו מס' 70 - אימה באוריינט אקספרס.
מתחיל בפעם הראשונה את המסע המופלא של עולם הדיסק!
הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיים הצטרפתי לפורום!
חזרה