• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

שחקני תפקידים ישראליים שלא קונים ספרים ישראליים

(פוסט תסכול, וגם להעלאת המודעות)
בשבוע הספר ניגש אלי בחור שהתלהב מהספרים ואז סיפר בהתרגשות על ״אדם טוב-לב״ שסרק את ספרי החוקים של מבוכים ודרקונים והעלה אותם לאינטרנט כך שהבחור הוריד את כל הספרים וזה ממש מעולה.

בחרתי שלא להסביר לו שזה פיראטיות ושזו גנבה כי לא נראה לי שזה היה מזיז לו.

אבל זה באמת החריג. הנפוץ הוא שאני מדבר עם אנשים שמסבירים לי (גם אחרי משחק ניסיון) שכבר יש להם ספר מלפני שנים או שהורידו משהו ולא רוצים להוציא כסף על משחקי תפקידים.
שלא לדבר על כאלו שרואים עברית וזה ישר נפסל על הסף.

אז למה הרטינה?
כי כמי שהשקיע אלפי שעות ועשרים שנה פלוס בתחביב, לפעמים זה מרגיש שהקהילה מאוד ״אטומה״.
יש כמה עשרות בודדות של אנשים שקונים כל דבר שיוצא לאור בעברית. כמה מאות בודדות שקונים כל דבר של הפונדק הוצאה לאור.

אבסולוטית זה טיפה בים.
כדי שתחביב ישגשג הוא צריך אקוסיסטם. כדי שיהיה אקוסיסטם צריך כסף - וזה פשוט לא קיים.
המצב היה טוב אם היו אלפי אנשים שהיו קונים מוצרים בעברית בשמחה ופתוחים לנסות דברים חדשים.
המצב היה מצוין אם היו יותר אנשים שקונים כל דבר שיוצא לאור בעברית כי הם מבינים שזה מה שעוזר ליוצרים מקומיים ומחזיק את התחביב.

במצב הזה היו הרבה יותר חברות ושיטות בעברית, כי זה היה משתלם. בתורו זה היה מכניס יותר אנשים לתחביב והיה כאן Win-win.

בסופו של יום, כשאני מוציא את אוגדן המפלצות 2 של פאת׳פיינדר בעולמות פראיים בעברית, זה משתלם - אבל גבולית וב ROI מחורבן.
כשאני חושב אם שווה להוציא לאור את אדמות המוות אז צריך כמה מאות שחקנים שירכשו את הספר. במצב של היום בישראל, אפילו שיש בארץ עשרות אלפי שחקנים, רובם תקועים במה שכתבתי למעלה. אז זה פשוט צעד מפגר לתרגם אותו לעברית 😓

מה שמתסכל שבממוצע שנתי זה בערך 50₪ בחודש או כרטיס לסרט, לקנות את כל מה שיוצא בעברית.

זה מבאס תחת שלא מספיק בקהילה הרחבה מעריכים את היוצרים בישראל.

נ.ב. מוזמנים לשתף בשמחה עם חברים, ווצאפ וכיו״ב - מודעות זה מצוין.

מה גם שהתכנים בעברית משובחים מאוד, בייחוד בשנים האחרונות. פראיפיינדר מעולה, וחרבות-וכשפים הישראלי (שזה לא זהה לחו"כ באנגלית, זו שיטה שעברה מקצה שיפורים) זאת אחת משיטות ה-OSR הטובות ביותר לטעמי.

אני נתקל גם בקסם של חו"כ הישראלי כשהורים (חברים וקרובי משפחה שלי) ששיחקו אולי כשהיו ילדים לפני 30+ שנה מריצים משחקים לילדיהם בהנאה גדולה הישר מהערכה למתחיל של חו"כ, בעברית שנגישה לילדים ביסודי ולהורה שלא מתמצא בתחביב. ערכה שנגישה לרכישה בסטימצקי בלי התעסקות בהזמנות מאמאזון וב-20% בערך מהעלות של סט ספרי הבסיס של מו"ד 5 באנגלית.

ואכן, השוק המאוד קטן לחומר בעברית הוא הסיבה שאני מוציא את הספרים שלי באנגלית בלבד או כמעט בלבד. ואני מדבר על ספרים שמוכרים מאות עד אלפי (!) עותקים דיגיטליים באנגלית ב-DriveThruRPG. לתרגם ספר של 40,000 מילים לעברית זה הרבה עבודה ולמיטב הבנתי השוק לשיטות מד"ב בארץ קטן אפילו יותר (בסדר גודל?) מאשר בפנטזיה...

למשל, אם היה מספיק עניין הייתי מתרגם את שיטת Quantum Starfarer שלי (שיטת מד"ב קלילה וקצת "פאלפית") לעברית ועושה לה מימון המון, כי היא 12,000 מילים באנגלית (כ-10,000 בעברית - עבודה של שבוע לתרגם), אבל לא נראה לי שהעניין בה בארץ בעברית מספיק כדי להצדיק את המאמץ.

תודה על נקודת המבט שלך כמי שמכיר היטב את השוק באנגלית - שם יש עשרות (אם לא מאות) שיטות מדע בידיוני ועדיין אפשר להגיע למכירות נהדרות עם שיטה / עולם משלך.

יצא לי לדבר עם עוד אנשים עם התלבטות דומה - האם להוציא לאור בעברית, ולרוב התשובה היא שזה פשוט לא משתלם.
גם כשאני חושב על משחקים כמו אדמות המוות שזה מתבסס על עולמות פראיים שעם היתרון של שיטה פופולרית בישראל אני לא רואה איך זה מוכר מספיק כדי להתקרב להחזר כלכלי.
זה ישתנה רק אם יותר ויותר אנשים יתחילו לתמוך ביצירה ישראלית.

יש לי גם תחושת בטן (לא בדוקה - אל תיקחו אותי במילה) שהמונופול של מו"ד 5 בישראל קיצוני יותר מאשר בשוק דובר האנגלית. והמונופול של סוגת הפנטזיה ככלל. גיבורי על, פוסט-אפוקליפסה, סייברפאנק, מד"ב, מערבונים, פאלפ - הרבה פחות משחקים בזה. אפילו בשיטה הרשמית של "מלחמת הכוכבים". וחבל.

תקנו אותי אם אני טועה, אבל נדמה לי שיש פה גם את עניין מוצר הבסיס.
כלומר (וזה אולי ברור מאליו) שאם יוצים מוצרים נלווים כמו הרחבות, הרפתקאות, כמעט תמיד תנאי הכרחי הוא שאותו רוכש פוטנציאלי יחזיק כבר ברשותו את ספרי הבסיס ולא סביר שיאפשר למכור לקהלים חדשים, מבלי תפוצה רחבה/הנגשה של מוצר הבסיס.

יש קבוצה מסוימת של קהל, שאם משחק זמין להם גם בעברית וגם באנגלית הם יעדיפו את הגרסה האנגלית, אפילו אם הם משחקים בעברית. לעומת זאת יש קבוצה אחת ולא-לגמרי-חופפת של קהל, שאם היא יכולה לשחק משחק כלשהו או מו"ד 5, אז היא תשחק מו"ד 5 – וזה לא קשור אליך, או אל שפת המוצר, או אל איכות המוצר שלך. לא כתוב עליו שהוא מו"ד 5 והוא לא עובד על הבסיס של מו"ד 5, אז הם לא יקנו אותו (או שיקנו רק בתור תמיכה ביוצר ישראלי).

צעד אחד מעבר לזה, אם נפלת על מי שלא נכנס באף אחת מהקבוצות הנ"ל, יש את מי שכן יקנה מוצר ישראלי אם הוא מוצר טוב. למרבה המזל המוצרים שלך טובים (אני כמובן משוחד בנושא, אבל בכל זאת :)) אבל מן הסתם ככל שיותר אנשים חושבים כך, יהיה קל יותר לשכנע עוד קונה.

בסופו של יום, כשאני מוציא את אוגדן המפלצות 2 של פאת׳פיינדר בעולמות פראיים בעברית, זה משתלם - אבל גבולית וב ROI מחורבן.
כשאני חושב אם שווה להוציא לאור את אדמות המוות אז צריך כמה מאות שחקנים שירכשו את הספר. במצב של היום בישראל, אפילו שיש בארץ עשרות אלפי שחקנים, רובם תקועים במה שכתבתי למעלה. אז זה פשוט צעד מפגר לתרגם אותו לעברית 😓
אהה! אז המועמד שלך זה אדמות המוות! חשבתי שאגדת הר הרפאים או עצור! קת'ולהו! ;)

הסיפור של "אדם טוב לב" זה בעיני עניין נפרד, שהוא פתח לדיון שלם (למעשה סביב שבוע הספר נתקלתי בשלושה מקרים שונים של סופרים ישראליים צעירים או הוצאות ישראליות קטנות שרק הרגע הוציאו ספר וכבר הוא מטייל בעמודי הורדות פיראטיות שמבחינתם זה אומר פשוט שהספר יהיה הפסדי – אבל בשביל מכשפי החוף ישראל זה ממילא לא בדיוק מקור ההכנסה העיקרי אז להם פחות אכפת מהאיש הזה שמטייל בשבוע הספר בתל אביב). יכול להיות שיש מישהו שדווקא עף על עולמות פראיים בעברית אבל עדיין משיג הכל פיראטית... לא יודע אם אתה זוכר את הסאגה ההיא לפני כמה שנים כשכל פורום מבוכים ודרקונים בשרת fxp היה רק אנשים שמגיעים לפונדק ומעתיקים פוסטים מפה לשם? אז בערך ככה.

לפחות אצלי, אין קשר לפיראטיות או חוסר רצון לנסות מע' חדשות- להיפך, כמעט כל מה שאני משחק נישתי מאוד (בטח בארץ).

לא יודע אם זה פשוט נפל על שיטות שאני לא משחק בהן בד"כ, או העובדה שהתרגלתי לקרוא באנגלית, או שבימים אלו אני משחק כמעט אקסקלוסיבית אונליין ושם באמת הכל באנגלית- לא מצליח לראות מתי אשתמש בספרים מתורגמים.

ארצות המוות הוא משחק בו אני מתעניין והשקעתי בו ובSWADE מאות שקלים (בעיקר מודולים לפאונדרי שמגיעים עם עותקי PDF), אבל הוא כ"כ קשור לארה"ב שאני לא בטוח כמה התרגום יעביר את הוייב.

אירונית, כשאני מדבר עם הורים על משחקי תפקידים, אחד היתרונות שאני מציין בד"כ הוא עידוד לקריאה באנגלית...

לא כותב כדי להוריד מוטיבציה, חלילה. פשוט משקף איך זה נראה מהצד. פתוח להשתכנע.

בתור אחת שמתקשה מאוד באנגלית אני אשמח לתמו כמה שאני יכולה שזה לצערי לא כספית אלא לנסות לשחק באהבה גדולה אני משחקת פלאים בזכות זה ששלחו לי קובץ של פלאים
הודעה חדשה מוזגה אוטומטית ב:

ויש משחקים מעניינים באנגלית בז'אנרים שלא ממש מביאים לארץ

כמו משחק תפקידים של מכשפות באיגוד הצופים

אממ אני חושב שגם במובן מסוים, לקנות ספרי מ"ת זה לכאורה 'ריסקי'-
קשה למצוא קבוצה
במיוחד קבועה.
אם אתה כבר מארגן משהו, אתה רוצה להיות בטוח שיזרמו איתך.
(ולמשל לא לעשות להם טראומה עם נשגבים שקנית בהתלהבות, ומאז הספר יושב במדף וגורם לך אשמה כל פעם שאתה רואה את זה)

אחד החברים היחידים שזורם איתי, כל כך מקובע שאם זה לא מוד'ם הוא לא מצליח להבין מה עושים בכלל.
מבין את התסכול כמובן.

בגדול זאת קניית "השקעה" לאו דוקא כספית.

אין לי תובנות, רק.. אממ חוויה של המצב מהזווית הסוביקטיבית שלי.

כלומר (וזה אולי ברור מאליו) שאם יוצים מוצרים נלווים כמו הרחבות, הרפתקאות, כמעט תמיד תנאי הכרחי הוא שאותו רוכש פוטנציאלי יחזיק כבר ברשותו את ספרי הבסיס ולא סביר שיאפשר למכור לקהלים חדשים, מבלי תפוצה רחבה/הנגשה של מוצר הבסיס.
נכון, אבל אני מדבר על אנשים שלא רוצים לקנות את הבסיס מסיבה כזו או אחרת, ולא שהוא יקר, סה"כ 180 ש"ח במחיר מלא (ועם הנחות בכל כנס / דוכן) - זה מחיר של שלוש שעות בבריכה כניסה ליחיד עם ארוחה של שניצלונים (סיפור אמיתי משבת, 194 ש"ח).
הסטטיסטיקה מוכרת, שאחוז האנשים שקונים ספרי הרחבה הוא רבע או חצי מכמות האנשים שקונים ספר בסיס, והאחוז הולך ופוחת ככל שכמות ספרי ההרחבה גדלה.
לכן זה ברור שמי שקונה הרחבה צריך את הבסיס, אבל זה מה שחסר - עוד אנשים שיקנו את הבסיס (ואז חלקם יקנו הרחבות) ועוד אנשים שיגידו "היי, זה ישראלי וזה מגניב שזה ישראלי ואני קונה את זה גם כדי לשחק אבל גם כדי לתמוך כדי שיהיו עוד שחקנים בישראל, עוד חנויות ועוד ספרים בעברית"
צעד אחד מעבר לזה, אם נפלת על מי שלא נכנס באף אחת מהקבוצות הנ"ל, יש את מי שכן יקנה מוצר ישראלי אם הוא מוצר טוב. למרבה המזל המוצרים שלך טובים (אני כמובן משוחד בנושא, אבל בכל זאת :)) אבל מן הסתם ככל שיותר אנשים חושבים כך, יהיה קל יותר לשכנע עוד קונה.
זהו, שהם מיעוט - גם מי שלא משחק מו"ד בצורה פעילה, לא רץ לקנות שיטות בעברית.
כמו שכתבתי, יש כמה עשרות אנשים שקונים כל דבר שיש בעברית, יש כמה מאות אנשים שמתעניינים בכל דבר של עולמות פראיים בעברית (ומשער שקבוצה דומה בגודל של חרבות וכשפים, אבל ממש לא בטוח שהקבוצות חופפות).
ומי שמסתכל על המוצר בשתי דקות, לא באמת בודק את טיב המוצר, אלא רק את ה Elevator Pitch, שלעתים קרובות במקום להיתקל ב "היי, זה מוצר בעברית, איזה מגניב!" זה נתקל ב"המפפ.. כבר יש לי ספר באנגלית, לא צריך עוד משחק" או "נראה מגניב, אבל אין לי זמן / קבוצה".
במובן הזה דרך-אגב, גם מי שמשחק פאת'פיינדר 2 מקובע לא פחות לעומת מי שמשחק מהדורה 5.
כן אסופת ההרפתקאות פותחת להם את הראש כי מציעה סגנון אחר, אבל זה קצת נישתי.
אירונית, כשאני מדבר עם הורים על משחקי תפקידים, אחד היתרונות שאני מציין בד"כ הוא עידוד לקריאה באנגלית...
דווקא לילדים/נערים אני חושב שלהציב עוד מחסום כדי להיכנס לתחביב (לימוד שפה) הוא לעתים משיג השפעה הפוכה. מי שמצליח להתגבר, מעולה. אבל היום נטפליקס, משחקי מחשב או מנגות זה דרך טובה בהרבה לטעמי.
אממ אני חושב שגם במובן מסוים, לקנות ספרי מ"ת זה לכאורה 'ריסקי'-
קשה למצוא קבוצה
במיוחד קבועה.
אה, אבל זה בדיוק לב הטיעון שלי.
אם אנשים לא קונים בעברית, אז לא צומחת קהילה בישראל, מה שיש זה הרבה אנשים / קבוצות קטנות מפוזרות.
כשאנשים קונים ספרים, הם גם מחפשים אקטיבית עם מי לחפש, וגם נולדות קהילות ייעודיות - למשל כנס פראי בסנטר שמביא עשרות אנשים לשחק עולמות פראיים.

לא סתם האמרה "Money makes the world go round" - כסף מניע את העולם. למשל בקלפי פוקימון, שאנשים קונים במיליוני ש"ח בשנה, אפשר לארגן המון ארועים, כל סופ"ש וגם ארועים סופר נוצצים עם השקעה עצומה של כסף - שגורמים לעוד אנשים להכיר ולהצטרף לתחביב.
אני מכיר את זה אישית גם מתחביבים אחרים - למשל לפני עשרים שנה שהקמתי אגודה למגדלי דגים, כל ארוע שרצינו לארגן רצו אחרינו חנויות עם אלפי ש"ח ביד רק כדי שיוכלו לתת חסות, לארח אצלם וכך הלאה.

לכן, מי שקונה בעברית גם מקבל מוצרים מצוינים, אבל גם גורם לפיתוח וגדילה של הקהילה.
(ואולי במציאות חילופית אפלה הפונדק יהפוך להיות טסלה ואני אהיה אילון מאסק!)

היום, כדי שאקנה ספר, הוא צריך ממש לסקרן או להלהיב אותי.
אם זה עוד משהו שדומה למו"ד, לא בטוח שאסתקרן מספיק. לא כי זה מוצר גרוע, אלא כי אין לי תמיד זמן וקשב למשהו שדומה פחות-או-יותר למשהו שאני כבר מכיר.

בגדול, פריקת קיטור ואולי העלאת מודעות.
ברור לי שפוסט בפורום כזה או אחר לא יגרום לאנשים לשנות הרגלים.

עם זאת, אני יכול להתעודד שלפחות בספרות מד"ב ופנטזיה, אחוז הרבה יותר גדול מהאנשים (להערכתי הלא מבוססת) קוראים היום בעברית ולא באנגלית, אז לפחות שם זה הצליח.

טוב זו בעיני לא בעיה ספציפית של משחקי תפקידים, בכללי המבנה של השוק העולמי ממש מאיים על תרבות ויצירה ישראלית בכל התחומים. נגיד לא מזמן קראתי כתבה על זזה שנטפליקס ממש מאיימת על יצירה מקומית בהמון מדינות, כי כולם משתמשים בנטפליקס וזה ממש זול עבורם להפיק סדרות שיתחרו בתעשייה המקומית עד שהם יכחידו אותה.

בצד החיובי, אני בתחושה שהשוק בארץ כדל לאט לאט- יש יותר מוצרים ויוצרים, ונדמה לי שגם יותר שחקנים, למרות שהלימבו שאנחנו נמצאים בו עם מבוכים ודרקונים(שמהד 5 שלו לא תורגמה עדיין(, אני מניח שתוקע אותנו למדי

כן, זה בעיה של עוד תכנים בעברית, גם בתי הקולנוע אפשר לטעון סובלים מזה.
מאידך, זו בעיה יותר קלה לפתרון. אם במקום 50 אנשים (סתם מספר) היו קונים כל מוצר בעברית, היו 250 אנשים שהיו קונים כל מוצר, השוק היה משגשג.

והיום השוק אמנם במצב טוב, אבל אני חושב שהיו תקופות טובות יותר - גם בשנות השמונים, וגם בעשור הראשון (מהדורה 3) של שנות ה-2000.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אם נשאר לי 45 ש"ח הנחה מהשובר מנחה, יש דרך לעשות איתם משהו/להעביר אותם למישהו אחר?
אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
חזרה