• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

הטבעת האחת רשמי קריאה של מוריה: דרך דלתות דורין

נשמע נהדר, בייחוד אם אני משווה לשני הפרקים הראשונים של המיקומים שתיארת כדי מאכזבים.
חישול טבעת עוצמה שמינית זה משהו שלא הייתי חושב עליו כמנחה, כי זה נוגע עמוק מדי בקאנון של העולם ומשנה אותו, בייחוד שקשה לי לראות תוצאה טובה לאקט כזה - ובהתאם לכך מי השחקנים שבכלל ינסו את זה.

טוב, זושאלה של כמה אתה רומה להיצמד לקאנון. במהדורה הראשונה היה ניסיון חזק יותר כן להיצמד לקאנון – בהחשכת יעראופל יש המון מהפכים והפתעות, אבל קהילת אנשי היער *תמיד* תתחפף או תיכחד בסוף, והשאלה רק כמה רע זה יהיה.

גם בהרפתקאות שיצאו עד כה למהדורה השניה הייתה היצמדות לקאנון, אבל מוריה מרשה לעצמו לדבר ברצינות על סטייה מהקאנון, כולל בכוונת תחילה.

איזור 7 – המצולות
האזור הזה "כאוטי" יותר משאר מוריה, משום שהוא התחיל כמכרות. חלקם נוצלו ממשאבים ואז העיר התפתחה לתוכם,חלק הפכו לאזורי תעשיה, בתי זיקוק ומחסנים, אחרים נותרו נטושים, וחלק הגיע למערות טבעיות או שהאורקים חפרו לשם ופרצו מלמטה. בנוסף המצולות עשויות להכיל לבה, גז רעיל ויצורים חסרי שם המכרסמים את העולם.
בשלב זה כבר אין מפות של המיקומים בגרסת האלפא – רק מקומות ריקים לאיורים – אבל חלק מהמפלצות והדמויות כן מאוירות.

מיקום 20 – נשקיות המצולה השלישית
המתחם הזה שימש כבסיס אימונים וקסרקטין של הגמדים, ויש בו מספר נשקיות אדירות. חלק מהאזור הוצף בעשן רעיל, כך שלא כולו נבזז על ידי האורקים. תיאור המתחם מצוין, קרסי ההרפתקה סולידיים (למרות שיש חפיפה מסוימת עם הכספת מאזור הדווארודלף) וגם יש דב"ש מעניין – עם אופי מעולה, שיכול להיות אחלה יריב אבל גם אחלה כלי עבור הגיבורים לנצל נגד יריבים אחרים.
הבעסה איתו, שנתוני הקרב שלו משעממים – השטיק שהוא טרול פרנואיד שמעמיס על עצמו שריונות ומגינים. בנתונים הוא טרול עם יותר קוביות שריון מהרגיל, כלומר קרב יותר נמרח. בעיני אפשר היה להיות יותר מעניין מבחינה טקטית אם הגיבורים יכולים לנסות לקלף ממנו שכבות הגנה במהלך הקרב (במהדורה הראשונה היה קטע כזה גם אצל כל הדרקונים וגם אצל טרולית אחרת: הטרולית מגבעת המלכה).
סך הכל אזור מעולה, 8/10.

מיקום 21 – כפר הגובלינים
יישוב עצמאי של אורקים, שחפרו כל הדרך מעיר הגובלינים בצפון. סחורות שונות מוברחות דרך המערות מגונדבאד ומעיר הגובלינים וממוריה לכאן, והמקום הפך לצומת דרכים של סחר בשלל, ביזה, כלי משחית ועבדים. בתור מקום להגיע ולהילחם בכולם זה לא מאוד מעניין, אבל יש קרסי הרפתקה שהדמויות נכנסות לכאן מחופשות לגובלינים, או מתגנבות פנימה, או שהן צריכות לפרוץ לכאן כדי להציל שבוי ואז לברוח מהם. אפשר גם שמישהו מהאורקים החזקים מאפשר להן להכנס לכאן כדי להשתמש בהן נגד אורק חזק אחר. הבוסית המקומית היא גובלינסבתא הקשיש והחמדנית, שיכולה להצטרף למשחקי הכוח בין מאלק שתום העין, שלושת הסגנים הבוגדניים שלו, האורקים של מורדור והסוכנים של גורגול בן בולג – יש אחלה כלים לגיבורים לסכסך בין כולם, וגובלינסבתא היא האורקית שהכי נוח לשאת ולתת עימה.
יש גם קרס הרפתקה של גובלינים מתנקשים עם טבעות פחותות שהופכות אותם לבלתי נראים. בעיני זה מטומטם ומבזבז מקום, ומוריד את תיאור המיקום הזה ל-9/10.

מיקום 22 – סף מגור
בית הכלא של האורקים ממוריה. רוב האסירים הם אורקים שנפלו על הצד הלא טוב של מאלק שתום עין, אבל אפשר להציל מכאן גם דמויות שחקן שנפלו בשבי או שבויים אחרים. יש הצעות למבצע חילוץ, ובסך הכל מיקום סולידי ושימושי. הבעיה איתו שהוא מיקום של ביקור אחד בלבד.
6/10

מיקום 23 – מזבח אודון
בסיס הכוח של כת אודון, אורקים שסוגדים לבאלרוג, אם כי לא ברור כמה אכפת לו מהם. ראש הכת מקבל תיאור דב"ש מוצלח ונתונים מוצלחים. יש הצעות לטקסים של האורקים ומה מעסיק אותם כאשר הדמויות מתגנבות כדי להפתיע אותם או כדי להציל שבויים בטרם יקריבו אותם. יש גם רשימה של השפעות חיוביות של הטקסים על האורקים, אבל בעיני זה מיותר ומפחית ממשקל הטירוף של הכת – יותר מוצלח בעיני שהטקסים לא ייתנו להם כלום. זה מיקום של ביקור אחד, אבל המידע על אורק חשוב שימושי גם למיקום אחרים. לכן 7/10

איזור 8 – המכרות
האזורים העמוקים של מוריה, אליהם המצולות הבנויות יחסית טרם התרחבו. התיאור הכללי תמציתי.

מיקום 24 – מרבץ הכוכבים הנשכחים
זהו אזור של המכרות, בו אורקים מחזיקים בעבדים שנדרשים לחצוב עבורם מית'ריל. יש דמות אורק לא ממש מעניין שמנהל את המבצע הזה, אבל גם יש התייחסות לבריחה מהשבי, חילוץ עבדים וגם קרס הרפתקה נחמד של לפתות את הבאלרוג בחזרה לכאן ולכלוא אותו מהמקום שבו השתחרר כאשר הגמדים חפרו עמוק מדי.
מיקום סבבה, 6/10

מיקום 25 – כס הבאלרוג
מקום מושבו הרגיל של הבאלרוג. לא מיקום מאוד מעניין, אבל הניסוח קצר מאוד. יש קרב הרפתקה של איך להרוג את הבאלרוג, באמצעות מערכה של איסוף חפצים מיוחדים מכמה מיקומים אחרים במוריה. בעיני היה אפשר לשלב את המיקום הזה לתוך מיקום אחר כמו מזבח אודון.
5/10

מיקום 26 ואחרון – יסודות ההר
התהום בה דברים בלי שם מכרסמים את העולם. יש פה נתונים של המפלץ התמנוני שאתם מכירים משר הטבעות, ומידע על גרם המדרגות האינסופי שחוצה את כל מוריה מלמעלה עד למטה. קצר, קולע, אבל לא מחדש בשום צורה על המידע מהספרים של טולקין.
5/10

סיכום לכל המיקומים
בסך הכל המיקומים של מוריה נוטים יותר להיות בינוניים ביחס למיקומים של חורבות הממלכה האבודה – לטוב ולרע. אין כאן מיקומים מעליבים ממש, אבל את המיקומים המבריקים באמת אפשר לספור על כף יד אחת. הבעיה שהרבה מהמיקומים מרגישים כמו חפירת יתר על מידע שאפשר היה לשלב בתור פסקה במיקום סמוך.

גיא דימריל – 6/10
התיאור הכללי שלו מצוין ועם דמות מעניינת של העורב, אבל היתר מרגיש לעוס וכנראה לא ייראה שימוש במשחק.

מוריה העתיקה – 4/10
סתמי, מס שפתיים לחובבי הסרט, אבל כזה שאפשר היה לתמצת למיקום אחד של כל האזור.

הדווארודלף – 6/10
אזור שמשלב מיקומים מקוריים מעניינים עם מיקומים קאנוניים שאין מה לעשות בהם מלבד לציין שהם הופיעו בספר. כן יש היילייט במצודת האורקים ובכספות.

הרי מוריה – 9/10
אזור מבריק, יכול לעמוד בפני עצמו כאזור הרפתקה אפילו בלי להכנס למוריה בכלל. יש אחלה נבלים שיכולים לעבוד כנבלים ראשיים להרפתקה.

השביל – 7/10
שני מיקומים, בינוני ומעולה.

מוריה המערבית – 8/10
אזור מצוין, יכול לעמוד בפני עצמו גם בלי להשתמש ביתר מוריה. קרסי עלילה טובים ובסיס לנבל מוצלח שיכול לשמש כנבל ראשי. מצד שני האזור מתמקד מאוד בטבעות כוח גדולות וקטנות.

המצולות – 7/10
שני מקומות נחמדים ושני מקומות טובים מאוד, אבל לא מושלם. נותן כלים להכנס לפוליטיקת אורקים בלי להרוג את כולם.

המכרות – 5/10
בינוני, לא מוסיף הרבה על המצולות.

תודה על הסיכום
אני תוהה אם הבחירה שלהם להפוך את הספר לסקירה של מוריה ולא לקמפיין אגדי במוריה, מפחיתה את ערך הספר. זו מחשבה שעלתה לי, כי אני יודע כמה המעריצים של העולם ושל השיטה חיכו לספר - ובסוף זה מרגיש (לי) מהקריאה של הרשמים שלך, שזה פשוט רשימה ארוכה של מיקומים שאפשר לחקור. זה טוב, אבל לא יודע אם זה מצדיק המתנה של שנים ארוכות מהמהדורה הראשונה של הטבעת האחת עד להיום.

חכה עם התודות, יש עוד בערך 30 עמודי נספחים!

באופן כללי אני מסכים שיש בעיה בתיאום ציפיות. ההכרזה של המהדורה הראשונה, וגם מאז ועד היום, הרושם היה שמדובר בקמפיין במוריה. בפועל מה שקיבלנו זה לא ספר קמפיין ואפילו לא אסופת הרפתקאות, אלא ארגז חול עם מיקומים מגניבים וקרסי הרפתקה אבל לא מערכה ממש.

מהבחינה הזו ספר ההרחבה הראשון של מהדורה שניה, "חורבות", הגיש קמפיין טוב יותר – אמנם יש בו פחות מיקומים והרמה שלהם יותר ups and downs, אבל הוא נותן ממש חזיתות מערכה עם מבנה קמפיין ברור ועם נבלים ראשיים.

יאללה, נסיים את הנספחים ואת הספר:

נספח 1 – המשלחת של באלין
הנספח סוקר את המשלחת של באלין להקים שוב ממלכה במוריה. המשלחת התחילה קאנונית בשנת 2989, שזה יותר מ-20 שנה אחרי המועד הקאנוני של ספר הבסיס, אבל בכל זאת ניתן פה תיאור קאנוני של האירועים שנה אחר שנה וקרסי הרפתקה לכל פרק בחיי המשלחת.
נספח סבבה, למי שרוצה לשחק את משלחת באלין אבל לשנות את הסיום הקאנוני שלה.

נספח 2 – מסעות גנדלף וארגורן
ידוע לנו שגם גנדלף וארגורן עברו פעם במוריה. הנספח הזה סוקר מה ידוע לנו על אותם ביקורים, ומעלה הצעות כיצד לשחק את הביקורים הללו כהרפתקאות. החלק של ארגורן יותר שימושי בעיני כי הוא הכי קרוב כרונולוגית לשנת הבסיס 2965 וגם כי הוא יותר פתוח – אבל זה אומר שהחבורה תהיה מורכבת כנראה רק מאלפים וסיירים, ואחד השחקנים צריך להיות ארגורן! 😆
לא מתאים לכל אחד, אבל יש פה גם נתוני מפלצת סבבה.

נספח 3 – מיתריל
נספח קצר לעניין, ומאוד מתבקש. הוא סוקר את הסגסוגות השונות של מיתריל והשימושים בהן, ומתעסק במכאניקה של להבריח מיתריל החוצה ממוריה ושל כלי נשק ושריונות העשויים מיתריל.

נספח 4 – חפצי פלא
נספח חמוד של עמוד אחד. רשימת חפצים קסומים שאפשר למצוא במוריה (במקום לבחירת המנחה).

נספח 5 – גמדי נוגרוד ובלגוסט
נתוני שחקן לתרבות גמדים. בניגוד לגמדים מספר הבסיס, גמדי נוגרוד ובלגוסט הם לא בני דורין, אלא משתייכים לשבטים Broadbeam ו-Firebeard, ולכן טכנית אינם חייבים לקיים את הציווי של המלך דיין, שאוסר על כניסה למוריה.
כתרבות הרפתקן, יש להם יכולת נשיאה מרשימה כמו של בני דורין. רשימת המיומנויות ההתחלתיות שלהם דומה, אבל שמה פחות דגש על קרב ומסע ויותר דגש על חשאיות ושמירת ידע.
הגמדים הללו מסוגרים יותר ולכן יכולים לבחור רק מוקד אחווה שהוא גמד בעצמו – בעיני חולשה די מבאסת.
הסגולות שלהם דומות לאלו של בני דורין, אבל אבותיהם נלחמו לצד האלפים במלחמת הסילמרילים. במקום יכולת לחימה במחילות יש להם עמידות לאש, קור ורעל, ובמקום לחשים יש להם את היכולת ליצור חפץ פלא או כלי נשק קסום אחד בתור סגולה תרבותית (כך שביחד עם אלפים מריבנדל הם התרבויות היחידות שמקבלות ליצור חפצים קסומים כיכולת).

נספח 6 – כיבוש מוריה במשחק יחיד
הנספח הכי גדול. לא מתאים לכל אחד אבל במובנים מסוימים זה הנספח שמחבר את כל התוכן בספר בצורה הכי טובה.
הנספח משכפל את חוקי משחק הסולו של Strider Mode ולמעשה נותו את כל מה שצריך כדי לשחק משחק סולו, אבל הטבלאות והחוקים הותאמה כך שהדגש הוא על שנת 2989 במשלחת באלין ויש גם חוקים לקרב המוני. למעשה השחקן מקבל להיות האלוף המוביל של המשלחת ויד ימינו של באלין עצמו, להשתמ בכל החומרים שבספר בעודו חוקר את מוריה ומסלק סכנות, והאתגר הסופי הוא להילחם בבאלרוג ולשנות את גורלה הקאנוני של המשלחת.
אחלה נספח, 10/10. יש כאן גם מכאניקות לגנוב למשחק הרגיל שלכם.

סיכום
בסך הכל זה ספר סבבה, אבל הוא נשאר רוב הזמן על הקרקע היציבה של הקאנון שאתם מכירים מהסרט "אחוות הטבעת" ומרגיש הרבה פחות מרענן מאשר שני ספרי ההרחבה הקיימים האחרים.

הפרק קריאת ההשכמה הוא סבבה לגמרי, מסעות בחשכה הוא בדיוק הפרק שצריך במוריה ואפילו לא הייתי מתנגד למסך מנחה שלו, ופרק המפלצות מוצלח – מלבד שהוא מציע איומים ראשיים מלבד הבאלרוג אבל יתר הספר לא יודע לתמוך גם בהם כאופציה.

עיקר הספר זה פרק המיקומים, שהאיכות שלהם בינונית ומעלה, אבל לעתים מרגיש רפטטיבי, ועם הרבה כלים לתיאור מקום שאתם מזהים מהסרט אבל בלי מספיק כלים למנחה איך להפוך אותם לפרקים במערכה. זה ארגז חול אבל עם לא מספיק סיבות לבלות בו מעבר לגיחה פה ושם ובלי ראשי פרקים עיקריים למערכה מתמשכת.
באופן אישי אני מציע לגשת למוריה כשיש לך מטרה ברורה מה לחפש ואיפה ולהיות, ולהשתמש רק באזורים המתאימים לכך, כאשר האפשרות הכי טובה בעיני היא לחצות את ההרים מלמעלה דרך גיא דימריל אל הפסגות, או למי שרוצה להתרחק יותר מהקאנון – להגיע דרך השער המערבי אל מוריה המערבית ולהשתמש בה כדי לבסס נבל ראשי שיכול לצוץ גם במקומות נוספים בארץ התיכונה.

אמנם המיקומים של "חורבות הממלכה" הם hit or miss, אבל הספר ההוא נותן לכם את תרבאד, וגם קווים מוכנים למערכה שמתמקדת בה.

מוריה שווה למי שרוצה להשתמש במוריה, אבל אני מרגיש שאם הקמפיין שלכם הוא לא "הולכים לטהר את מוריה ולהרוג את הבאלרוג בניגוד לקאנון" – אין מספיק סיבות להישאר במשך שנים דווקא בתוך מוריה.

בסך הכל 3.5/5

א. כל הנספחים נשמעים ממש מגניב! במיוחד הגמדים של בלגוסט ונוגרוד, שממש מסקרן אותי מה הרקע שהמציאו להם מאז שקיעת בלריאנד(איפה הם חיים היום? למה לא שמענו עליהם? איך מתנהגים שני עממי הגמדים שהמציאו להם?).

ב.סבתאגובלין? כאילו, זו אורקית נקבה? זה בקאנון של המהדורה שיש אורקים נשים?

ג.גם הקמפיין של באלין נשמע להיט!

ד. סקירה מעולה, תודה רבה!!

א. כל הנספחים נשמעים ממש מגניב! במיוחד הגמדים של בלגוסט ונוגרוד, שממש מסקרן אותי מה הרקע שהמציאו להם מאז שקיעת בלריאנד(איפה הם חיים היום? למה לא שמענו עליהם? איך מתנהגים שני עממי הגמדים שהמציאו להם?).
הרקע שלהם די נצמד לקאנון – הם חיים בעיקר בהרים הכחולים. הם לא כפופים למלך דיין אבל כן מכבדים אותו, והם הצטרפו לבני דורין בקרב אזנולביזאר. אין משהו ממש מרגש ברקע התרבותי שלהם, אבל הסגולות שלהם מגניבות.
ב.סבתאגובלין? כאילו, זו אורקית נקבה? זה בקאנון של המהדורה שיש אורקים נשים?
זה בקאנון של טולקין שיש אורקיות. הנה דיון רדיט עם הפניות וציטוטים:

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אם נשאר לי 45 ש"ח הנחה מהשובר מנחה, יש דרך לעשות איתם משהו/להעביר אותם למישהו אחר?
אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
חזרה