• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

רצח ועונשו

אז אחרי שהבהרנו את כל הנושא הזה, הבה נשוב לשאלה המקורית:
האם ניתן ליצור חברה (ואגב זו אינה חייבת להיות החברה השלטת, אולי רק אפיזודה בהרפתקה) אשר בה מותרת הריגה לא מוצדקת של אחר? אולי ערך חיי האדם שם הוא אפסי ועיקרון "החזק שולט" שם מקבל משמעות עמוקה הרבה יותר?

אגב אני חושב שכן...

גם אם מישהו יגדיר בכתבים את אותה חברה שערך חיי אדם הוא אפסי אתה חייב לזכור שחיי האדם בעיני עצמו תמיד יקרי ערך (וזאת הסיבה שחברה כזו לא תתקיים). מה שאתה מתאר כחברה שבה "אדם לאדם זאב" הוא לא חברה (והשימוש במילה הזו דווקא חשוב כאן) אלא אוסף של פרטים מסוכסכים החולקים טריטוריה. לקרוא לאריה ולאנטילופה חברה זה לא מדויק לכל הפחות.
יש לך סתירה פנימית במשפט: "מותרת הריגה לא מוצדקת של אחר" - אם היא לא מוצדקת, אז איך זה שהיא מותרת?

התשובה לשאלה המקורית הייתה ונותרה לא. לא לא לא. זה בלתי אפשרי מכיווון שזה חותר תחת ההגדרה של חברה.

הבחנה מעמיקה מאוד.....אבל אתה מתייחס לחברה מודרנית יותר.......כאשר שם באמת אתה יכול להגיד שערך חיי אדם הוא משו בפני עצמו......אבל בחברה דמיונית של די אנ די למשל.......הכל אפשרי.......כך ששם גם יכול להיות שלחיי אדם אין כל ערך.....זה הכל תלוי..... התשובה האמיתית (לפי דעתי) היא יכול להיות.

החברה בכמעט כל משחק תפקידים היא אכן דמיונית, אבל צריך להבחין בין "דמיונית" (כלומר שיכולה שלא התקיימה במציאות), לבין "חסרת הגיון". אף אחד לא יפריע לך לשחק בעולם נטול הגיון פנימי, אבל מנסיון זה פשוט יהיה משחק הרבה פחות מוצלח.

תקשיב, כל הענייין בדמיון שלנו, הוא שאין בו היגיון, וכל העניין במשחקי תפקידים (לפי דעתי) הוא שאנו לא חייבים לפעול לפי אותו היגיון של המציאות, אנו קובעים הכל! הכל גם אם מה שאנו קובעים לא קשור בכל דרך להיגיון המצוי של הבן אדם, ולפיכך אפשר לקיים כזאת חברה במשחק תפקידים.

פשוט לא. לכל משחק תפקידים טוב יש הגיון פנימי עליו הוא נשען. שאל כל שחקן עם טיפה ותק - עולמות בלי הגיון פשוט נוטים להיזרק לפח אחרי זמן קצר למדי.

האיסור על רצח הוא ההגיון הכי בסיסי של כל גזע תבוני. הוא אינו נובע מאיזו פילוסופיה אלטרואיסטית שכיבוי פתיל החיים של אינדיבידואל היא מעשה נפשע, אלא מהאינסטינקט הכי בסיסי שיש - ההשרדות.
קשה לי לתאר חברה הגיונית שבה רצח (שנתפס כרצח, כאמור. תמיד אפשר להתפלסף על מה זה רצח ומה זה סתם הרג) ייתפס כמותר. למען האמת, המודל היחיד שאני יכול לחשבו עליו הוא מקום שovertly (ברחה לי המילה בעברית, מצטער) מרושע. כמובן שמקום כזה יכול להתקיים רק בשני מקומות - ספרות פנטזיה סוג ז', ומשחקי תפקידים שבאמת מבוססים על הקונספט המוטעה של הנטיה.

אגב - נסה לקרוא ספרים של פול אנדרסון. יש לו כמה רעיונות מבריקים בנושא אבולוציה והשפעתה על התנהגות של יצורים תבוניים.

כן, אבל שוב לא נשאלה השאלה "האם יכולה להתקיימת חברה של גזע תבוני שבה רצח בלתי......" אלא על בכלל חברה....גם אם זה חברה של גובלינים, למרות שהם גזע תבוני אני לא ממש מחשיב אותם כזה.

ואני אנסה לקרוא ספר של אנדרסון...תודה לך :wink:

אמממ... חברה היא מושג שאפשר להכיל אותו רק על גזעים תבוניים. גובלינים, לצורך העניין, הם גזע תבוני לחלוטין - יש להם שפה, הם משתמשים בכלים ויש להם תרבות במידה זו או אחרת. העובדה שאין גובלינים שנמנים על העלית האקדמית בעולם (Farenheit and Nnesk, excluded, of course :-)) לא משנה כהוא זה.

גזעים בלתי תבוניים אינם מקימים "חברות" - הם חיים בעדרים או להקות. ובכלל, יצור בלתי תבוני, מעצם ההגדרה, אינו מסוגל לבצע רצח.

שמע מיינד רידר,
אני מניח שגם אצל הגובלינים, אשר וודאי מפיקים את מירב ההנאה משחיטה ואכילה של גזעים דמויי אנוש אחרים, הרצח בתוך השבט הוא אסור. ההגיון שאוגמיוס מדבר עליו הוא הכלל הפשוט שלמענו נוצרת חברה: הביטחון של החיים בקבוצה.
אם הרצח הוא דבר לגיטימי, מה הטעם לחיות בחברה? לכן - אדם אשר רואה ברצח כלגיטימי מוגדר כפושע או מטורף ומוקצה מכל חברה שלא תהיה. חברה לא יכולה לאשר רצח. זה פשוט לא מתרכב עם העיקרון של היותה חברה. היא כן לעומת זאת יכולה להתפשר עם העיקרון של "אצבע קלה על ההדק". יכול להיות שההצדקה להרג היא מאוד מינימלית בתרבות מסוימת. סביר להניח שהחיים בחברה כזו הם בלתי סימפטיים בעליל.

תרשה לי לחדד מעט את דבריך, אטקינסון - הגובלין הממוצע ככל הנראה אינו רואה בשחיטה של בני אדם והכנת תכשיטים מאזניהם רצח יותר מאשר אתה ואני רואים בביקור בבורגר-ראנץ' רצח.

ולפני שמישהו פותח את הפה - אין לי שום כוונה להיכנס כאן לדיון על צמחונות. אני מניח שאף אחד לא יחלוק על ההנחה שאפילו הצמחוני האדוק ביותר שפוסל אכילת בשר מכל וכל רואה הבדל בין שחיטת פרות לרצח בני אדם, נכון?

צודקים צודקים צודקים.
אבל.....יש לי רק משהו קטן להגיב על מה שאוגמיוס אמר על כך שיצוריים לא תבוניים לא מקימים חברה.
אוקיי בוא ניקח את המושג חברה - מה היא חברה? תסבר את המושג.

שכן חברה היא מספר יצורים אשר חיים בצווטא, לפיכך גם קבוצה של צבאים היא חברה........גם הם אין ממש מנהיג אין שפה וכו'.

אבל אתם צודקים אני טעיתי. מודה! :wink: :wink:

או ווה... אתה מחזיר אותי שנים לאחור לתקופה שחילטרתי בלימודי סוציולוגיה בתיכון...

חברה היא יותר מאשר "מספר יצורים אשר חיים בצווטא", כהגדרתך.
מילון אבן שושן שלי מגדיר חברה כך:
"אגודה, קיבוץ של אנשים שנתאחדו לשם עסק או מטרה משותפת <וכו'>"

אנסה לעמוד על כמה הבדלים בין חברה אנושית (או חברה של כל יצור תבוני אחר, לצורך העניין) לבין עדר צבאים או להקת זאבים:

1. רצון חופשי. חברה היא אוסף של אנשים שהתקבצו מרצונם (כמובן שאני מדבר כאן בהכללה ולא כולל מקרי קצה של כפייה וכד') לשם מטרה מוגדרת. המטרה הזו יכולה להיות ממוקדת מאד (כמונו, לדוגמה, שהתקבצנו כאן לצורך דיון במשחקי תפקידים) או רחבה מאד (כמו לדוגמה החברה האנושית ככלל שהתקבצה לצורך הגנה הדדית ואיכות חיים). בכל רגע נתון פרט X יכול להחליט שמטרתה של חברה מסויימת אינה מעניינו יותר ולעזוב אותה. עדרים של חיות מתקבצים ביחד מסיבות אבולוציוניות - הגנה הדדית, אסטרטגיות צייד קבוצתיות וכו' - החבירה הזו היא אינסטינקטיבית, לא בחירה של רצון חופשי (שלדעתי ממילא הוא תולדה של תבונה, אבל זו כבר שאלה פילוסופית).

2. חוקים. כל חברה מגדירה לעצמה נורמות וחוקים שהיא דורשת מהפרטים החברים בה לקיים, ועבירה עליהם משמעותה סנקציות מסויימת ואפילו סילוק מאותה חברה. גם כאן יש סקאלה שנעה בין המבטים הזועמים שננעצים במעשנים במקומות שלא מיועדים לכך ועד כליאה או הוצאה להורג של רוצחים.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אם נשאר לי 45 ש"ח הנחה מהשובר מנחה, יש דרך לעשות איתם משהו/להעביר אותם למישהו אחר?
אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
חזרה