איך שאתה רוצה. אני עדין חושב שאפשר לסחוט את התנ"ך כדי למצוא הרבה מאד חומר למשחק.
Icel אמר/ה:וזה אמור לעניין אותי איזה זרם של היהדות כן או לא מתעסק בתנ"ך באיזה זמן?
כף האווז אמר/ה:Icel אמר/ה:וזה אמור לעניין אותי איזה זרם של היהדות כן או לא מתעסק בתנ"ך באיזה זמן?
אני רואה שקצת קשה לך להבין, אז אני אסביר את זה שוב.
ה*יהדות* מבוססת על ההלכה, לא על התנ"ך. ה*יהדות* היא דת מאוד אנטי-מיתית.
זה אולי נשמע מבלבל, אבל דורות על גבי דורות של יהודים התעסקו פחות בתנ"ך ויותר בתלמוד ובמשנה. ה"שיבה לתנ"ך" היא עניין מודרני יותר, שקשור לא מעט ללאומיות חילונית. לא סתם בבית ספר חילוני מלמדים תנ"ך, ואצל הדתיים - משניות.
נכון, בתנ"ך לא חסרים מיתוסים ובלגנים, אבל דיברו כאן על ה*יהדות*, ואתה לא יכול לקחת רק את התנ"ך ולומר "זה יהדות" כי זה לא.
אני יודע שקשה להבין את זה למי שיצא ממערכת החינוך הממלכתית - גם לי זה נשמע מוזר בהתחלה, אבל תנסה לחשוב על זה קצת ותבין.
כף האווז אמר/ה:Icel אמר/ה:וזה אמור לעניין אותי איזה זרם של היהדות כן או לא מתעסק בתנ"ך באיזה זמן?
אני רואה שקצת קשה לך להבין, אז אני אסביר את זה שוב.
ה*יהדות* מבוססת על ההלכה, לא על התנ"ך. ה*יהדות* היא דת מאוד אנטי-מיתית.
זה אולי נשמע מבלבל, אבל דורות על גבי דורות של יהודים התעסקו פחות בתנ"ך ויותר בתלמוד ובמשנה. ה"שיבה לתנ"ך" היא עניין מודרני יותר, שקשור לא מעט ללאומיות חילונית. לא סתם בבית ספר חילוני מלמדים תנ"ך, ואצל הדתיים - משניות.
נכון, בתנ"ך לא חסרים מיתוסים ובלגנים, אבל דיברו כאן על ה*יהדות*, ואתה לא יכול לקחת רק את התנ"ך ולומר "זה יהדות" כי זה לא.
אני יודע שקשה להבין את זה למי שיצא ממערכת החינוך הממלכתית - גם לי זה נשמע מוזר בהתחלה, אבל תנסה לחשוב על זה קצת ותבין.
לא מקבל בכלל את מה שאתה אומר. היהדות היום היא דת אנטי-מסיונרית (בהנחה שאתה לא מחשיב את ש"ס ושאר שונאי האדם כדוגמת "מחול לכם, אם תצביעו תתנו ח"י שקלים תרומה").Ferenheit אמר/ה:אני לא מסכים עם כלום. היהדות ענייה יחסית לנצרות במיתוסים מהסוג שמאוד מתאים למ"ת, למרות שזה לא אומר באין בה מספיק כדי להריץ מליון מערכות. זה לא קשור לתקופה היסטורית או שלטון פוליטי. היהדות כוללת את המיתוסים התנכיים שאנחנו מכירים גם מהנתצרות (וקיימים במו"ד, לדוגמה). היא כוללת עוד כל מיני גורמים (הגולם, קבלה, דיבוק וכו') אבל בניגוד לנצרות, שסיפחה לתוך עצמה מליון דתות אחרות משום שהיא דת מיסיונרית, היהדות (והאיסלאם, אגב) הן דתות מסוגרות יותר (האיסלאם היה מאוד מיסיונרי בהתחלה אמנם, אבל יש בו טאבואים מאוד חזקים נגד יצירת מיתוסים מהסוגים האלה כמעט תמיד).
תיקון קל, ברשותך, ללינק:כף האווז אמר/ה:ובנושא המקורי של הדיון - בפנדרגון יש נסיכות יהודית - נארבון:
http://www.magazine.the-orc.com/view_article.html?article=44&singlelink=true&sender=1024
Ogmios אמר/ה:לא מקבל בכלל את מה שאתה אומר. היהדות היום היא דת אנטי-מסיונרית (בהנחה שאתה לא מחשיב את ש"ס ושאר שונאי האדם כדוגמת "מחול לכם, אם תצביעו תתנו ח"י שקלים תרומה").Ferenheit אמר/ה:אני לא מסכים עם כלום. היהדות ענייה יחסית לנצרות במיתוסים מהסוג שמאוד מתאים למ"ת, למרות שזה לא אומר באין בה מספיק כדי להריץ מליון מערכות. זה לא קשור לתקופה היסטורית או שלטון פוליטי. היהדות כוללת את המיתוסים התנכיים שאנחנו מכירים גם מהנתצרות (וקיימים במו"ד, לדוגמה). היא כוללת עוד כל מיני גורמים (הגולם, קבלה, דיבוק וכו') אבל בניגוד לנצרות, שסיפחה לתוך עצמה מליון דתות אחרות משום שהיא דת מיסיונרית, היהדות (והאיסלאם, אגב) הן דתות מסוגרות יותר (האיסלאם היה מאוד מיסיונרי בהתחלה אמנם, אבל יש בו טאבואים מאוד חזקים נגד יצירת מיתוסים מהסוגים האלה כמעט תמיד).
היהדות של תקופת המקרא היא דת מסיונרית ככל דת אחרת, ואפילו יותר. מספיק רק לחקור את האטיומלוגיה ואת הסמליות של סיפור הבריאה ("תוהו", "תנינים גדולים", הפרדת המים מהשמיים) אל מול אנומה אליש כדי לראות זאת. וזה אפילו לפני שנכנסו לעשרות הסיפורים בהם הקב"ה מביס את אלילי השקר, החל מיציאת מצריים ועד סיפורי אליהו.
כף האווז אכן היהדות שאנחנו מכירים היא היהדות שאחרי הגלות אך היא אינה שונה במהות מזאת שלפניה למה? הסיבה היא פשוטה הגלות והרס המקדש יצרו בעיה ליהודים, אין למעשה את הכהונה הקלאסית להדריך בעבודת האל, למעשה אין כלל היכן לעבוד את האל לכן נוצר השינוי בראיה הכי רחבה שרק אפשר ולעשות צעד שלא נעשה מעולם וזה לשמור על דת ללא מרכז רוחני ומעמד כהונה ממשי, איך הם עשו זאת? בעזרת ההלכות, ע"י כתיבת המשנה והתלמוד הם נתנו לאנשים שאחריהם את הבסיס למחשבה היהודית, במקום לפנות אל הכוהנים שאינם כבר הם פנו אל הכתוב וממנו הפיקו את התשובות.
לאמריקאים ישנו חג ליל כל הקדושים שמקויים רק בארה"ב ומקורו בהתנצרות של חג פאגני שנחגג שם, כדי "להקל" על מעבר הדת הוא קיבל קדוש ומשמעות מסויימת, למעשה ניתן למצוא ברחבי העולם קהילות עם קדושים מקומיים שלמעשה מהווים תחלופה לאל פגני מסויים.
פני ישו הוא דוגמה נוספת: הפנים המזוקנים והשער הארוך קצת מקורם בפסלו של זאוס, כדי להקל על הרומים להתנצר הכריזו שפני פסלו של זאוס (פסל שהיה אחד מפלאי עולם) הם כנראה פני ישו שהרי ישו הוא האל...
היהדות של תקופת המקרא הייתה דת חצי-פאגאנית, שכל קשר בינה לבין היהדות שאנחנו מכירים מקרי בהחלט. אלוהי העברים דמה דמיון חשוד לבעל, כמוש, ושאר החבורה העליזה - די אם תחשוב קצת על המשמעויות הלא-נעימות של טקס פדיון הבן, על מעשה בת יפתח ועל מנהגים כמו קידוש לבנה כדי להבין מה הלך שם אז.
Ogmios אמר/ה:לא מקבל בכלל את מה שאתה אומר. היהדות היום היא דת אנטי-מסיונרית (בהנחה שאתה לא מחשיב את ש"ס ושאר שונאי האדם כדוגמת "מחול לכם, אם תצביעו תתנו ח"י שקלים תרומה").Ferenheit אמר/ה:אני לא מסכים עם כלום. היהדות ענייה יחסית לנצרות במיתוסים מהסוג שמאוד מתאים למ"ת, למרות שזה לא אומר באין בה מספיק כדי להריץ מליון מערכות. זה לא קשור לתקופה היסטורית או שלטון פוליטי. היהדות כוללת את המיתוסים התנכיים שאנחנו מכירים גם מהנתצרות (וקיימים במו"ד, לדוגמה). היא כוללת עוד כל מיני גורמים (הגולם, קבלה, דיבוק וכו') אבל בניגוד לנצרות, שסיפחה לתוך עצמה מליון דתות אחרות משום שהיא דת מיסיונרית, היהדות (והאיסלאם, אגב) הן דתות מסוגרות יותר (האיסלאם היה מאוד מיסיונרי בהתחלה אמנם, אבל יש בו טאבואים מאוד חזקים נגד יצירת מיתוסים מהסוגים האלה כמעט תמיד).
היהדות של תקופת המקרא היא דת מסיונרית ככל דת אחרת, ואפילו יותר. מספיק רק לחקור את האטיומלוגיה ואת הסמליות של סיפור הבריאה ("תוהו", "תנינים גדולים", הפרדת המים מהשמיים) אל מול אנומה אליש כדי לראות זאת. וזה אפילו לפני שנכנסו לעשרות הסיפורים בהם הקב"ה מביס את אלילי השקר, החל מיציאת מצריים ועד סיפורי אליהו.
חידוד/תיקון לעצמי: היהדות לא הייתה מסיונרית כלפי חוץ, אבל מאד מסיונרית כלפי פנים. התוספות והרמיזות שהזכרתי נעשו במודע כדי להילחם בהתבוללות.Ferenheit אמר/ה:Ogmios אמר/ה:לא מקבל בכלל את מה שאתה אומר. היהדות היום היא דת אנטי-מסיונרית (בהנחה שאתה לא מחשיב את ש"ס ושאר שונאי האדם כדוגמת "מחול לכם, אם תצביעו תתנו ח"י שקלים תרומה").Ferenheit אמר/ה:אני לא מסכים עם כלום. היהדות ענייה יחסית לנצרות במיתוסים מהסוג שמאוד מתאים למ"ת, למרות שזה לא אומר באין בה מספיק כדי להריץ מליון מערכות. זה לא קשור לתקופה היסטורית או שלטון פוליטי. היהדות כוללת את המיתוסים התנכיים שאנחנו מכירים גם מהנתצרות (וקיימים במו"ד, לדוגמה). היא כוללת עוד כל מיני גורמים (הגולם, קבלה, דיבוק וכו') אבל בניגוד לנצרות, שסיפחה לתוך עצמה מליון דתות אחרות משום שהיא דת מיסיונרית, היהדות (והאיסלאם, אגב) הן דתות מסוגרות יותר (האיסלאם היה מאוד מיסיונרי בהתחלה אמנם, אבל יש בו טאבואים מאוד חזקים נגד יצירת מיתוסים מהסוגים האלה כמעט תמיד).
מצטער, אתה פשוט טועה. היהדות אמנם התבססה על דתות אחרות ושאבה מהן, אבל מעולם לא הייתה מאוד רצינית בשאיפה לגייר את העמים האחרים. העדויות שאתה מביא לא מובילות אוט' להדבקת תווית מיסיונרית על היהדות, להיפך, היהדות דאגה תמיד "להלבין" את המקורות ולטשטש אותם ולהתבדל מהגויים.
צודק, לכן תיקנתי את עצמי.Ferenheit אמר/ה:מצוין, אבל כלפי פנים זו לא מיסיונריות. כל הדתות מסוגרות (וכל ההזרמים במ"ת מעודדים הנצחה עצמית).