• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

ספרו לי על Shadowdark

חיפשתי זחילת מבוכים קלילה להריץ לילדים ואחרי שמהדורה חמש ירדה מהפרק (יותר מדי מסורבלת למה שאני מחפש) התחלתי להציץ לכיוון שיטות באותו סגנון רק פשוטות יותר.
ב-OSE שיחקתי פעם, ולא נהנתי. לדעתי האישית היא פשוט המציאה מחדש את הדברים הלא כיפיים של מו"ד קופסאות. חרבות וכשפים קצת יותר טובה לדעתי, אבל עדיין נופלת באותו בור של נוסטלגיה>הנאה מהמשחק.

אז נכון שאני תמיד יכול לחזור לעולמות פראיים אבל היא לא באמת שיטה של זחילת מבוכים, אלא שיטה של אקשן ושל סיפור - לא לעבור בחדרים ולהרביץ למפלצות. חשבתי על מבוכים ודרקונים 4 (הפתעה!)... אבל, אפילו שיש לי את הספרים בעברית והשיטה עצמה פשוטה, בניית הדמויות מורכבת מדי למה שחיפשתי.

ואז נפלה עלי ההארה (אולי האפלה?) וקראתי שוב את חוקי ההתחלה המהירה שיש לי של השיטה - והיא אכן פשוטה, אולי אפילו פשוטה מדי?
יש הפרדה בין גזעים ומקצועות (באמת שלא מבין שיטות שגזע = מקצוע, פשוט מעיק)
מצד שני, היא לא קטלנית ומלאה בחוקים מעצבנים כמו OSE, לפחות זו ההתרשמות שלי.
ודף הדמות שלה באמת פשוט, כמעט כמו גיבורים ילדים (טוב, הגזמתי)

מה שקצת הרתיע אותי זה המחיר - אפילו שההתחלה המהירה מספקת - זה ספר של 60 דולר, בפורמט של A5 והכל בשחור-לבן. זה יקר יותר מספר החוקים לשחקן (אם כי שלישיית הספרים זה 150 דולר), עולמות פראיים, Marvel Multiverse ולמעשה המון שיטות אחרות שמגיעות בספר יותר מושקע ובצבע מלא.

אז, ספרו לי למה זה שווה, והאם זה באמת שווה 60 דולר?
(בחיי, אני נודניק לגבי המחיר, זה פשוט ממש מפתיע כי מבחינת הפקה זה יותר ספר של 40 דולר)

טוב, לא יתכן שאני לא אגיב על פוסט שקשור לShadowdark.
אז נתחיל בזה שהיא השיטה המועדפת והאהובה עליי ואני חייב עוד סקירה עליה בקרוב.
קלי קלות ללמוד וללמד אותה, היא כן קטלנית לטעמי אם מריצים אותה כפי שצריך להריץ אותה, במיוחד כשמקורות התאורה נגמרים...
האפשרות להריץ ולשחק קלאסיקות (עם קצת עבודת המרה) היא פרייסלס ובניגוד לOSE היא הרבה יותר חלקה ופחות מסורבלת, פשוט כי היא משתמשת באלמנטים עדכניים יותר (כמו גלגול ביתרון למשל).
הפשטות שלה (דף דמות מוכן ב5 דקות גג, אין יותר מדידת מרחקים בפיטים, אין עומס של מיליון סקילים לשנן ולקרוא) תורמת המון לזרימה של המשחק.
החסרון שלה לטעמי, היא שהיא מאד מוכוונת לזחילת מבוכים ופחות לאינטרקציות חברתיות מתקדמות (למרות שלגמרי אפשרי לשחק אותה גם בסיטואציות הנ"ל).

לגבי המחיר כן, נראה שזה 200 ש"ח (פיזי+pdf) או אם בוחרים רק בpdf אז 100 ש"ח.
מבחינה טכנית האיכות של הספר, העימוד וההפקה - מעולים לטעמי, חוץ מזה שבגלל שזה A5, קשה לפרוס ממש את הספר כך שישאר פתוח...
הספר מכיל את כל מה שצריך לשחקן ולמנחה (לא עוד 3-4 ספרים כדי להתחיל לשחק) והמון טבלאות אקראיות.
וקהילה בינלאומית (Discord) בין הטובות שקיימות בתחביב לדעתי.

תכלס זו השיטה הכי טובה, כיפית וזורמת ששיחקתי ואני עוד מתכנן בה קמפיינים עתידיים ואריץ בה גם בדרקוניקון ולגמרי הייתי הולך על זה, גם אם הספר לא הכי זול.

אני יכול לדבר עליה עוד המון וגם עשיתי את זה ב"על כתפי גמדים" (תודה שארחתם אותי ננסק ננסק ) אם בא לך לשמוע:

עריכה אחרונה:
הייתי מציץ בשיטות OSR מינימליסטיות, הרבה מהן נועדו לזחילות מבוכים קלילות. משהו כמו the black hack, into the odd/bastionlands, glog ודומות. הן לא מתאימות לכל אחד, אבל הרבה מהן בחינם\זולות ואפשר להסתכל על אחת ולראות אם זה בכיוון בכלל. היתרון בהרבה מהשיטות המינימליסטיות האלו הוא שהן מאוד קצרות, אז אתה יכול לבדוק אם הן עונות על הדרישות בלי לקרוא ספר של 300 עמודים

מה היא מתאימה למערכות של ממש, או שהיא יותר טובה לקמפיינים קצרים / חד"פים?
בכנות, היא יותר טובה לחד"פים, הרפתקאות וקמפיינים קצרים מהרבה סיבות (פחות מפותחת מבחינת אינטרקציות חברתיות, הגבלת דרגות, מוות תכוף עלול להפריע לקשת עלילתית טיפוסית ועוד...)

אז אתה יכול לבדוק אם הן עונות על הדרישות בלי לקרוא ספר של 300 עמודים
אני מניח שאתה אומר את זה מבלי שקראת באמת את השיטה no offense, אז יש 300 עמוד, אבל ממש לא צריך לקרוא הכל, רק על הדמות שלך וקצת חוקים, אל תשכח שהמון דפים מלאים בטבלאות לג'ינרוט של אלמנטים, מפלצות, חפצי קסם ולחשים, מה שבפועל משאיר לך מעט מאד דפים לקרוא כדי להתחיל לשחק.

כבר ~85 סשנים עם בת הדודה המבוגרת של Shadowdark (שמדמה יותר את 5e מB/X) ויכול לומר בלב שלם שכל עוד לא אכפת לך לשים את רוב הפוקוס המכני על loot ותגמולים לא מכניים ואתה בסדר עם RP במקום מכניקה חברתית, אין שום בעיה להריץ קמפיין ארוך עם המע' הללו. היתה לנו חצי שנה IRL (20+ סשנים) של תעלומת התנקשות, הפללה בבגידה ותככים פוליטיים שהסתיימה בהפיכה צבאית והצבת שליט בובה מטעמם וזה היה אדיר- לא הזדקקנו ליותר מגלגול כריזמה פה ושם וטיימרים. השאר היה דיבורים, החלטות קשות וקרב כשצריך.

הquickstart ייתן לך די זמן משחק כדי להבין אם כיף לכם איתה

רוב החוקים של SD נכנסים בדף A4 דו"צ, בעיניי לא הוגן להשוות מס' עמודים כי הטקסט גדול ודחיסות מילים בעמ' נמוכה (ניכר שהושקעה מחשבה בצריכה בפורמט דיגיטלי)- אז קל מאוד לצרוך את הטקסט בזריזות אבל יש משמעותית פחות ממנו בכל עמ'.

יש הצעות בספר כדי להתאים את רמת הקטלניות אבל הדמויות פגיעות, בטח ברמות נמוכות. תן להם Con סביר+ מקס' HP ברמה 1 ו/או כמה שיקויי ריפוי ולא חושב שתהיינה בעיות.

אישית, לא רכשתי עותק פיזי (אבל אני מריץ כמעט תמיד אונליין), לעניות דעתי לגמרי תוכל להסתדר עם cheat sheet מודפס+ PDF, אבל הספר נראה מגניב.

רוב הספר של "חשכת הצללים" הוא כלים למנחה ובעיקר טבלאות אקראיות שונות ליצירה פרוצדורלית של תוכן. חוקי המשחק פרופר שצריך לדעת כדי לשחק הם דיי פשוטים, הרבה יותר מאשר במו"ד 5 למשל או אפילו בחרבות וכשפים. מה גם שהפונט גדול והכתב מרווח... כך ש-300 עמודים על הנייר (תרתי משמע) זה למעשה הרבה פחות תוכן שצריך להכיר ב"שלוף".

אני קורא שוב את ההתחלה המהירה, ובהחלט מתרשם לטובה מכמות התוכן שקיימת שם - זה בהחלט הרבה תוכן.
מתרשם גם מזה שאנשים קונים בהמוניהם את העותק הפיזי, כי כמו שכתבתם הוא לא מכיל המון תוכן "נטו" אלא בעיקר עיצוב פגז ותוכן שבעימוד סטנדרטי של משחקי תפקידים היה מגיע לאולי 150 עמודים.
כיף לראות קהילה כזו.

הקהילה שהתפתחה סביב (שילוב של תזמון, פתיחות, רשיון נדיב ותחזוק) מרשימה מאוד. ממליץ לקפוץ לדיסקורד מדי פעם אם יש תהיות, שאלות וכו'

כמות התוכן עבור המשחק מרשימה, שווה להכיר את shadowdarklings.net שיוצר דמויות בקליק, מאפשר לייצא ולהדפיס ומכיל תוכן מכל ההרחבות הרשמיות ולא מעט 3PP.

הקהילה שהתפתחה סביב (שילוב של תזמון, פתיחות, רשיון נדיב ותחזוק) מרשימה מאוד. ממליץ לקפוץ לדיסקורד מדי פעם אם יש תהיות, שאלות וכו'

כמות התוכן עבור המשחק מרשימה, שווה להכיר את shadowdarklings.net שיוצר דמויות בקליק, מאפשר לייצא ולהדפיס ומכיל תוכן מכל ההרחבות הרשמיות ולא מעט 3PP.
כן, צמחה אקוסיסטמה נרחבת במיוחד סביב השיטה הזו. יש מאות (?) מוצרי צד ג' עבורה, לרוב באיכות מצוינת. כולל עולמות מערכה בהשראת Dark Sun ו-Skyrim.

אחת ההרפתקאות שהרצתי בשיטה הייתה: The lost citadel of the scarlet minotaur,
שארכה בערך 8 סשנים של 3 שעות כל אחד (אפשר גם להריץ אותה בפחות/יותר) והייתה מאד מהנה, בעיקר כי היו בה אלמנטים שמדגישים את היתרונות של השיטה: הסכנה הגוברת כשהלפידים כבים וכש"מבזבזים זמן במבוך" ותחושת הפחד של המינוטאור שכל הזמן מסתובב במבוך ועלול להופיע בכל רגע! ממליץ בהנחה שזה משך הזמן שאתה יכול להשקיע בהרפתקה הזו.
וגם אם לא, השיטה מצויינת גם לחד"פים, כי אינהרנטית היא מוכוונת זחילת מבוכים.
בהצלחה ותעדכן אם אתה הולך על זה :)

קראתי את ההרפתקה בהתחלה המהירה, חשבתי להריץ אותה אם כבר אבל הנחתי שהיא שתיים-שלושה מפגשים.

מפתיע אותי שאתה כותב שלקח לך שמונה מפגשים להריץ אותה.
אם אני זוכר נכון היא בערך 30 חדרים, ושלוש סיעות במבוך. מה השחקנים עשו בכל המפגשים הללו?
זה סדרה של קרבות, היתקלויות אקראיות ואז חזרה לכפר?

בעקרון אתה צודק, אבל משך ההרפתקה נבע מכמה גורמים:
1. היו 6 שחקנים.
2. הם התנהלו ביתר זהירות ממלכודות ומהמינוטאור.
3. הם השתמשו במנוחה מספר פעמים וזה גרר עוד זמן והתקלויות אקראיות.
4. אם אני לא טועה, הם חזרו לעיר פעם אחת והמבוך דינאמי, מפלצות אחרות צפסו חלק מהחדרים שהתרוקנו.

בגדול, אפילו בשאדודארק המהירה, אני מעריך בצורה גסה שאפשר ל"סיים" 10 חדרים פר סשן.
כמובן שאפשר להאיץ את ההרפתקה ולא לעבור את כל החדרים ולהתעמת ישר עם המינוטאור, מה שעחול להיות מאד מסוכן לפני שמתחזקים ומכירים את המבוך (לרוץ בו סתם כך עלול להפעיל מלכודות למשל).

כן, יש המון כאלו שקלסי עצמה הוציאה ועוד יותר שהקהילה יצרה.
אחד מאלו של קלסי הרצתי בדרקוניקון של לפני שנתיים The Wavestone Monolith שהיה כיף, למרות שהיום הייתי בוחר תרחיש אחר כנראה.

מקריאה נוספת, נראה שהרבה יותר הגיוני בשיטה זה לקחת מפה של דייסון ופשוט להמציא לבד. רוב ההרפתקאות זה תיאור חדרים, ולא סיפור, אז נראה לי מאמץ ממש קטן להכין הרפתקה - לא בהכרח מאוזנת, אבל אם הרפתקה טיפוסית זה מפה ואוסף היתקלויות, אז מעדיף לבנות לבד.

לגמרי, הכל קל משקל: הסטטים של המפלצות, בניית דמות, לחשים וכו'
הייתי ממליץ גם לתת משקל לניהול הציוד והקיבולת (יוצר מצבים מעניינים של בחירה בין מזון ללפיד ולאוצר) וכמובן להכניס אתגרים בקשר ללפידים (רוח, מים וכו').

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אם נשאר לי 45 ש"ח הנחה מהשובר מנחה, יש דרך לעשות איתם משהו/להעביר אותם למישהו אחר?
אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
חזרה