• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

משחקי תפקידים ללא מנחה: מה הניסיון שלכם?

התחום הכי מעניין, הכי נגיש והכי כיף היום במשחקי תפקידים הוא משחקי תפקידים ללא מנחה!

בשונה מכמעט כל תחום אחר של משחקי תפקידים, הנחת הבסיס במשחקי תפקידים בלי מנחה היא שצריך להסביר בדיוק איך המשחק עובד בצורה שתהיה נגישה לכל מי שיושבים סביב השולחן לשחק. הרעיון הנפוץ של "יש פה מנחה והוא יסחוב בזמן המשחק את הפער בין החוקים לבין ההתנהלות בפועל" פשוט לא חל על משחקי תפקידים ללא מנחה.

מה זה אומר בפרקטיקה? שהרבה מאוד משחקים בלי מנחה, בטח הטובים שבהם, עוסקים הרבה בשאלה "מי עושה מה מתי" ומסבירים אותה בצורה שקל יהיה לעקוב אחריה בשולחן. לעומת הדינמיקה החברתית של "המנחה חייב להיות פעיל והשחקנים רק מגיבים לו. הוא דואג לקדם את הסיפור, הוא דואג לחלק את הזרקור, הוא דואג שלכולם יהיה מקום להתבטא" – במשחקים ללא מנחה המשחק עצמו צריך לתת כלים בסיסיים לדברים האלה (והשאר, כמו בכל כינוס חברתי, כולל משחק תפקידים שיש לו מנחה, תלוי ברצון הקבוצה לשתף פעולה ולגרום למשחק לפעול. בלי זה אי אפשר).

מה עוד זה אומר בפרקטיקה? שהרבה מאוד משחקים בלי מנחה כוללים מעט חוקים, שבנויים היטב לכך שמישהו אחד יסביר אותם בקלות סביב השולחן אחרי שקרא אותם, או אפילו לקריאה משותפת סביב השולחן תוך כדי המשחק.

מה זה עוד אומר בפרקטיקה? שברוב משחקי התפקידים בלי המנחה השלב שבו עוברים מ"הכנות למשחק" ל"אנחנו בפעילות יצירתית משותפת כחלק מהמשחק" נוטה להיות מאוד קצר.

בשנה השקטה (משחק בו מספרים את סיפורה של קהילה שורדת לאחר אפוקליפסה), אחרי הסבר קצר כולם כבר תורמים רעיונות לטריטוריה הבסיסית של הקהילה. אחרי שמסיימים עם זה מיד ניגשים למשחק עצמו, בו כל שחקן בסבב זוכה לעשות כמה פעולות מוגדרות שמשנות ומקדמות את המשחק.
ב"פולו" (השליחות) של בן רובינס (משחק בו משחקים אחווה שיוצאת למשימה כלשהי, וצריכה ליישב בין הרצון להצליח במשימה לבין הפרשנויות השונות למשימה עצמה, הרצונות והשאיפות האישיים והמתחים האישיים בין הדמויות), מיד צוללים להגדרה משותפת של הקווסט אליו יוצאת האחווה, ויחסי הדמויות המתוחים, ומיד ניגשים לסצנות בין הדמויות להתמודדות עם הקווסט. רק המצאנו את הדמויות וכבר אנחנו שמים אותן בדרמה בין אישית.
ב"סליחה, האם אמרת קסם רחוב?" (משחק ליצירת עיר פנטסטית ופואטית) אנחנו פשוט מיד מתחילים ליצור את העיר, ושוב, כל שחקן מקבל תור לעצב אותה, ולפעמים גם תפקידים לשחק (בקסם רחוב מגלמים דמויות רק בסצנות ספציפיות. רוב הזמן מספרים את סיפור העיר ממעוף הציפור).
בקדרה (משחק בו משחקים צוות של מסעדת מכשפות משונה ואת הלקוחות שלה) מתחילים מיד ביצירה משותפת של המסעדה, יוצרים דמויות מהירות ביותר (כל דמות כוללת שני תפקידים במסעדה, שם וכמה מאפיינים מרשימה), ומיד ניגשים לסצנות מחיי המסעדה, בה כולם זוכים להיות צוות וגם לקוחות לפי תור.

וכן הלאה...

כל המשחקים שהזכרתי פה, ועוד רבים, הם משחקים ששיחקתי בהצלחה רבה עם אנשים בלי ניסיון קודם במשחקי תפקידים, וזה הצליח הרבה יותר, גם מבחינת החוויה וגם מבחינת איכות התכנים שנוצרו (התרשמותי הסובייקטיבית, כמובן) מכל משחק מונחה שאי פעם הרצתי למתחילים, שתמיד היו, בצורה כזו או אחרת, יותר בקצה של הספקטרום של "אני מבדר את הקהל". משחקי תפקידים ללא מנחה גם הפכו להיות חלק מרכזי מהמשחק בכל קבוצות המשחק שלי. גם כשלעצמם, וגם לעתים כחלק מקמפיין רחב (אני מאוד אוהב "לשנות פרספקטיבה" בקמפיין ולשחק במהלכו משחק או שניים בלי מנחה שישים את כולנו בפרספקטיבה שונה על עולם המשחק ויעשיר אותו ביצירה משותפת).

לנוכח החוויה הזאת, לפיה משחקי תפקידים ללא מנחה הם נגישים, אפקטיביים ומספקים, אני תמה על כך שנראה שהם לא משוחקים הרבה ביחס למשחקים מונחים. בהחלט ייתכן שהסיבה המרכזית לכך היא שאנשים לא שמעו עליהם, או אם שמעו לא הבינו ונרתעו. אבל אני מתרשם שהרבה אנשים פה כן התנסו במשחקי תפקידים בלי מנחה פה ושם, ואני תוהה מה המסקנות שלכםן? מה שיחקתם? מה היו החוויות שלכם? זה הפך להיות חלק משמעותי מעולם משחקי התפקידים שלכם או נשאר בצד? ואם נשאר בצד – למה?

עריכה אחרונה:
מעניין האם ניתן להריץ משחקים עם מנחה ללא מנחה, כשיש שיטת ״סולו.״
זה הופך להיות מאוד נפוץ במשחקים של חברת Free League (יש בטבעת האחת, המתים המהלכים וכו׳).
צריך לנסות להריץ מתישהו משחק ״סולו״ אבל קבוצתי, לראות אם זה עובד כמו שצריך.
הודעה חדשה מוזגה אוטומטית ב:

לנוכח החוויה הזאת, לפיה משחקי תפקידים ללא מנחה הם נגישים, אפקטיביים ומספקים, אני תמה על כך שנראה שהם לא משוחקים הרבה ביחס למשחקים מונחים. בהחלט ייתכן שהסיבה המרכזית לכך היא שאנשים לא שמעו עליהם, או אם שמעו לא הבינו ונרתעו. אבל אני מתרשם שהרבה אנשים פה כן התנסו במשחקי תפקידים בלי מנחה פה ושם, ואני תוהה מה המסקנות שלכםן? מה שיחקתם? מה היו החוויות שלכם? זה הפך להיות חלק משמעותי מעולם משחקי התפקידים שלכם או נשאר בצד? ואם נשאר בצד – למה?
אני חושב שאחת הסיבות היא שכשנכנסים למשחקי תפקידים זה בדרך כלל דרך מישהו שמביא אותך לתחום הזה, ובדרך כלל הוא משה״ם את המשחק, ואז מתרגלים לזה.

צריך לנסות להריץ מתישהו משחק ״סולו״ אבל קבוצתי, לראות אם זה עובד כמו שצריך.
באופן כללי, הרבה כלים למשחק סולו הם כלים טובים גם למנחה. ולהפך. כן אציין, שבשונה מהמשחקים ללא מנחה שאני דיברתי עליהם, החוויה שאתה מדבר עליה מזמנת מורכבות ואי בהירות רבה לגבי מי אחראי על מה מתי.

אני חושב שאחת הסיבות היא שכשנכנסים למשחקי תפקידים זה בדרך כלל דרך מישהו שמביא אותך לתחום הזה, ובדרך כלל הוא משה״ם את המשחק, ואז מתרגלים לזה.
בטוח זה נכון להרבה התחלות. גם אני התחלתי במשחקים מונחים, מן הסתם (שיחקתי מו"ד בניינטיז...) ובכל זאת, בשלב כלשהו שיחקתי משחקי תפקידים בלי מנחה וראיתי כי טוב. אני מתרשם שעוד אנשים שיחקו, ואני תוהה מה המסקנה שלהם. איפה למשל זה פוגש אותך?

התחום הכי מעניין, הכי נגיש והכי כיף היום במשחקי תפקידים הוא משחקי תפקידים ללא מנחה!
וואו. זאת אמירה מאוד מאוד בומבסטית, ולמרות כל מה שאמרת בפוסט (והעובדה שאני מכיר די הרבה משחקי תפקידים ללא מנחה כי היה שנה ומשהו שהייתי מאזין אדוק לפודקאסט שלך), אני לא מסכים עם אף חלק שלו. אני אפרק את זה רגע:

אוקיי זה סובייקטיבי לגמרי, אבל אותי הרבה יותר מעניין לשבת בכיסא מספר הסיפורים ולהיות האחראי מאשר להיות עוד אחד בשולחן.
זה כבר לא סובייקטיבי, ואני פשוט חושב שזה שגוי - רוב מוחלט של האנשים שמקדמים את התחביב בארץ לא בהכרח מודעים אפילו לקיום של משחקי תפקידים ללא מנחה, וכשיש לך 95 אחוז של שחקנים שרובם פשוט יפסיקו לקרוא או להתעניין ברגע שאמרת שזה לא מהדורה חמש, כל דבר שהוא לא מהדורה חמש הוא בהכרח לא הכי נגיש.
לטעמי החלק הכי כיף במשחקי תפקידים הוא לראות איך קבוצות שונות שלי משחקות באותו החד"פ עם אותן הדמויות, לראות את הטייקים השונים על הדמויות השונות ואיך הם משפיעים על ההרפתקה, ומה הדמויות בוחרות בהרפתקה. ולכן כאן חזרנו הסובייקטיביות, אבל גם עם זה אני לא מסכים.

ועכשיו בנוגע לשאלה שלך עצמה:
אבל אני מתרשם שהרבה אנשים פה כן התנסו במשחקי תפקידים בלי מנחה פה ושם, ואני תוהה מה המסקנות שלכםן? מה שיחקתם? מה היו החוויות שלכם? זה הפך להיות חלק משמעותי מעולם משחקי התפקידים שלכם או נשאר בצד? ואם נשאר בצד – למה?
בגדול במקרה שלי, שמעתי על המשחקים האלה הרבה (בעיקר דרכך, למען האמת, אבל הפגזת מידע) אבל אני לא חושב שיצא לי לשחק בהם בפועל אף פעם. לא ממש היה לי קבוצה רלבנטית בשום שלב ואני לא אדם חברתי אז לאסוף קבוצת חברים זה לא דבר שאני עושה. ומכיוון שהמודל שלי של להנחות חופשיטה פתר את הבעיה שאתה מציין בדרך ההפוכה (אסביר עוד רגע), זה עבד עבורי ולא היה לי צורך למצוא משהו חדש כל כך.
למה אני מתכוון כשאני אומר לפתור את הבעיה בצורה ההפוכה? בעיניי, זה טיפה דומה לדמוקרטיה. כדי ליצור שוויון זכויות, צריך לעשות אחד משני דברים - או לתת לכולם לשלוט יחד, ואז הם פלוס מערכת החוקים ידאגו לזכויות שלהם (לפחות בתיאוריה), או לתת לי לשלוט - כי אני יודע שאני אהיה הוגן. הפתרון השני לא עובד כי אחרים לא יכולים לסמוך עליי, אבל כשזה מגיע למשחקי תפקידים עם אנשים שסומכים עליך הוא כן עובד - במקום לפרק את מערך הכוח ולתת את כולו לחוקים, אני הלכתי על המודל ההפוך - לתת את כולו לי כמנחה, ולפחות לי זה עובד מצוין.

עריכה אחרונה:
זאת אמירה מאוד מאוד בומבסטית
לא רואה סיבה לסופרלטיב. זאת מן הסתם הדעה שלי, וכל הפוסט נועד לבקש לשמוע דעות אחרות.

כל דבר שהוא לא מהדורה חמש הוא בהכרח לא הכי נגיש.
זה בסה"כ התייחסות לסוגים שונים של נגישות. כוונתי בנגישות הייתה "ברגע שאתה עם החוקים לפניך, כמה מסובך להביא את זה למשחק". אין לי שום ויכוח עם הנקודות שלך, ולא נראה לי שיש טעם להעמיק לגבי הבדל סמנטי כזה.

עריכה: נכתב לפני שענית. תכף אקרא: שאלתי כמה שאלות שלא נוגעות להסכמה או אי הסכמה איתי, לגבי ניסיונך עם משחקים כאלה. אשמח לדעתך.

לא רואה סיבה לסופרלטיב. זאת מן הסתם הדעה שלי, וכל הפוסט נועד לבקש לשמוע דעות אחרות.

זה בסה"כ התייחסות לסוגים שונים של נגישות. כוונתי בנגישות הייתה "ברגע שאתה עם החוקים לפניך, כמה מסובך להביא את זה למשחק". אין לי שום ויכוח עם הנקודות שלך, ולא נראה לי שיש טעם להעמיק לגבי הבדל סמנטי כזה.

שאלתי כמה שאלות שלא נוגעות להסכמה או אי הסכמה איתי לגבי ניסיונך עם משחקים כאלה. אשמח לדעתך.
היי אני מהפלאפון כרגע, אז ההודעה שלי נשלחה בטעות לפני שסיימתי לכתוב אותה ולקח לי זמן להוסיף את הכל בעריכה. מוזמן להעיף מבט שוב ולראות את ההודעה המלאה :)

בסה"כ התייחסות לסוגים שונים של נגישות. כוונתי בנגישות הייתה "ברגע שאתה עם החוקים לפניך, כמה מסובך להביא את זה למשחק". אין לי שום ויכוח עם הנקודות שלך, ולא נראה לי שיש טעם להעמיק לגבי הבדל סמנטי כזה
אבל זה הבדל חשוב. כי אם המשחק לא מונח לפניך (ואני אתכווח שהוא צריך להיות מונח לפניך פלוס לפני קבוצה לשחק איתה), מה הסיכוי שהוא יגיע למצב הזה מאוד משפיע על כמה אנשים ישחקו אותו.

אני מחבב משחקים ללא מנחה, אבל הם אף פעם לא מרגישים לי כמו משחק תפקידים של ממש אלא יותר כמו יצירת סיפור משותף. זה אומר שאני פחות מתחבר לדמות שלי, ומסתכל על דברים מנקודת מבט כללית יותר. זו חוויה מהנה, אבל שונה ופחות אימרסיבית בשבילי.
יש כאלה שיותר דומים למשחק תפקידים פרופר - כאלה שבהם לכל אחד יש דמות אחת (לדוג' סתיו של קסם), אבל רוב המשחקים חסרי המנחה ששיחקתי לא נותנים לי חוויה אימרסיבית כמו משחק תפקידים "רגיל".

אני מחבב משחקים ללא מנחה, אבל הם אף פעם לא מרגישים לי כמו משחק תפקידים של ממש אלא יותר כמו יצירת סיפור משותף. זה אומר שאני פחות מתחבר לדמות שלי, ומסתכל על דברים מנקודת מבט כללית יותר. זו חוויה מהנה, אבל שונה ופחות אימרסיבית בשבילי.
יש כאלה שיותר דומים למשחק תפקידים פרופר - כאלה שבהם לכל אחד יש דמות אחת (לדוג' סתיו של קסם), אבל רוב המשחקים חסרי המנחה ששיחקתי לא נותנים לי חוויה אימרסיבית כמו משחק תפקידים "רגיל".
תודה. אשמח לשמוע ספציפית מה המשחקים שהביאו לתחושה הזאת, ואיך זה בהשוואה לנפילת הקסם נניח?

אני חושב שהמשחק חסר המנחה ששיחקתי הכי הרבה הוא מיקרוסקופ, שבו אין לשחקנים דמויות ספציפיות אלא הם יוצרים יחד היסטוריה ומשחקים סצנות ספציפיות בהיסטוריה הזו. זה אומר שנקודת המבט היא כבר הרבה יותר רחבה, וגם כשיש רולפליי - אין חיבור לדמויות והרבה פעמים התוצאה ידועה מראש (גם אם לא יודעים איך נגיע אליה).

מעבר לזה, שיחקתי גם בלמען המלכה (ואף הרצתי אותו בדרקוניקון בזמנו) ובמספר גרסאות המבוססות עליו. משחק מעולה של שליפת פרומפטים שיוצר סיפור מגניב שמסתיים בדרמטיות. ברוב המקרים המשחק נוטה לכיוון קומי יותר מלכתחילה, והפוקוס בו הוא לא על מה הדמות רוצה אלא על מי היא ואיך היא מתחברת לסיפור. מעבר לזה, כאן אין גם רולפליי.

אליס נעדרת כמובן הוא מצוין והוא אימרסיבי מאוד, אבל הוא עדיין לא לגמרי scratches the same itch של משחקי תפקידים בעלי-מנחה בשבילי. יש לך דמות, ויש רולפליי מסוג מסוים, אבל החוויה שונה. גם בגלל הצורה שבה הרולפליי קורה (בלי תיאורים כמעט, רק המילים עצמן) וגם בגלל האווירה מסביב. המשחק נוטה להיות כבד יותר, וחלק מהחוויה של מ"ת "סטנדרטי" זה גם הצחוקים מסביב לשולחן - מה שאין פה.

נפילת הקסם יותר מאוזן מהבחינה הזו, יש בו דמות אחת שאתה נקשר אליה, יש בו רולפליי בסצנות, ויש בו צחוקים מעל השולחן והתעסקות במעט מכאניקה אפילו. הוא מרגיש לי יותר משחק תפקידים "סטנדרטי" מאחרים, אבל עדיין הרבה יותר מבט מלמעלה משאני רגיל במשחקי תפקידים ככה שהוא קצת שונה מבחינתי.

אני רוצה להבהיר שאני לא חושב שזה דבר רע בשום צורה. משחקים ללא מנחה הם נהדרים ואני אוהב אותם - אולי להגיד שהם לא מרגישים לי כמו משחק תפקידים זה הדבר הלא נכון להגיד. גם לארפים הם חוויה שונה ממשחק תפקידים שולחני עם מנחה ונותנים לי חוויה אחרת לגמרי.

באופן כללי, הרבה כלים למשחק סולו הם כלים טובים גם למנחה. ולהפך. כן אציין, שבשונה מהמשחקים ללא מנחה שאני דיברתי עליהם, החוויה שאתה מדבר עליה מזמנת מורכבות ואי בהירות רבה לגבי מי אחראי על מה מתי.
אני לא חושב שזה מזמין מורכבות. להיפך - אני חושב שזה מאפשר שיתוף פעולה מדהים בין השחקנים, במיוחד כלים כמו האורקלים של Free League יכולים לשמש קבוצה בלי מנחה בצורה ממש כיפית ואינטראקטיבית.
בטוח זה נכון להרבה התחלות. גם אני התחלתי במשחקים מונחים, מן הסתם (שיחקתי מו"ד בניינטיז...) ובכל זאת, בשלב כלשהו שיחקתי משחקי תפקידים בלי מנחה וראיתי כי טוב. אני מתרשם שעוד אנשים שיחקו, ואני תוהה מה המסקנה שלהם. איפה למשל זה פוגש אותך?
זה לא פגש אותי בשום מקום. מעולם לא שיחקתי בהם וזה בכנות לא מאוד עניין אותי. אני בעיקר מנחה (מה שנקרא ״מנחה תמידי״), ומכאן שאני משחק בעיקר משחקים שיש בהם מנחה.

אני לא חושב שזה מזמין מורכבות. להיפך - אני חושב שזה מאפשר שיתוף פעולה מדהים בין השחקנים, במיוחד כלים כמו האורקלים של Free League יכולים לשמש קבוצה בלי מנחה בצורה ממש כיפית ואינטראקטיבית.
תראה, שיחקתי משהו דומה למה שאתה מתאר עם משחק שנועד לזה (שבועת הברזל Ironsworn, משחק שהאורקלים של פרי ליג בהשראתו במידה רבה, ולדעתי היוצר שלה גם היה מעורב ישירות ביצירה של כמה מהם). אחת האפשרויות שם למשחק היא משחק קואופ בלי מנחה בעזרת האורקלים והמהלכים של המשחק. זה היה כיפי, אינטראקטיבי וכיף. זה גם היה מבלבל ומורכב והרבה מאוד פעמים לא היה ברור מי עושה מה ומי מוביל. זה לא אומר שזה רע. זה היה כיף, והייתי עושה את זה שוב. אבל זה כן חסר דבר שבהחלט קיים ברוב משחקי התפקידים בלי מנחה (שכאמור שיחקתי ברבים מאוד מהם), שזה בהירות גדולה לגבי איך לנהל את המשחק.

עריכה אחרונה:
נראה לי ששיחקתי בשני משחקים ללא מנחה - פיאסקו וממלכה. בשניהם בפועל התחושה שלי הייתה שכן צריך שלפחות למשתתפת אחת יהיה נסיון במשחק עצמו או לפחות במשחקי תפקידים, אחרת זה מקרטע.

אשר לנגישות, כמה יצא לך לראות קבוצה שלמה של אנשים בלי נסיון במשחקי תפקידים מריצה משחק כזה בהצלחה?

נפילת הקסם יותר מאוזן מהבחינה הזו, יש בו דמות אחת שאתה נקשר אליה, יש בו רולפליי בסצנות,
מעניין מה תחשוב על סיר נזיד (Stewpot). ממליץ בחום. משחקים חבורת הרפתקנים שפורשים מחיי ההרפתקנות ופותחים פונדק. משחק שבנוי מראש להיות מיני קמפיין. מומלץ בחום.

מתרשם מהמגוון של המשחקים והחוויות השונות שקיבלת במשחקים האלה (לא בכולם שיחקתי). המגוון הוא אחד הדברים שאני אוהב בתחום.

אוקי. מעניין. היה מעניין אותך כנס (כנראה אונליין) שמוקדש למשחקי תפקידים ללא מנחה?
כנס אונליין (או לצורך העניין, חד"פ אונליין) זה לגמרי משהו שהייתי מתעניין בו וכנראה משחק (כמובן בכפוף למגבלות לו"ז, חיים, וכולי). אם זה יהיה פיזי זה יותר מאתגר, תלוי במיקום בארץ כמובן ואם אנשים אחרים שאני מכיר מתעניינים/ מגיעים (במקרה הזה הכוונה מכיר לא דרך הפורום או צורת אונליין אחרת אלא מכיר בחיים האמיתיים), אבל גם הייתי בודק את האופציה.

אשר לנגישות, כמה יצא לך לראות קבוצה שלמה של אנשים בלי נסיון במשחקי תפקידים מריצה משחק כזה בהצ
אם ההשוואה היא למו"ד או אפילו למשחקים מונחים פשוטים בהרבה, אני חושב שלאנשים חסרי ניסיון יהיה קל יותר בסדרי גודל להביא לשולחן את השנה השקטה, follow ועוד מגוון משחקים בלי מנחה שאני מכיר, אם אנחנו מניחים שהם ניגשים לחוקים בלי ניסיון קודם במשחקי תפקידים. רוב משחקי התפקידים בלי מנחה נגישים בהרבה מהבחינה הזאת. הנאמר לעיל לא מבוסס על תצפית מדעית תקפה אלא רק על התרשמות אנקדוטלית 😁

מה שלגמרי ראיתי (גם לא בסטינג מדעי) זה נער ששיחק איתי משחק בלי מנחה והתלהב (הקדרה, שכתבתי עליו בפורום היום), לקח את המשחק והוביל אותו בלי קושי לנערים אחרים ביום הולדת שלו. מדובר בנער ששיחק איתי משחקי תפקידים איזה תקופה, אבל לא הנחה מימיו. עוד אנקדוטה: משפחה של חברים שלי (הורים ושתי ילדות) בלי כל ניסיון במשחקי תפקידים, שיחקו איתי השנה השקטה ונהנו. שלחתי להם את החוקים במייל והם לקחו אותם ושיחקו במשחק בעצמם בלי קושי ובהנאה גדולה.

אלה אנקדוטות, ואני לא חוקר של התחום, רק שחקן. אבל אני יודע מה כדאי לי לשחק עם אנשים בלי ניסיון אם אני רוצה שהם יוכלו לקחת את זה ולהמשיך לשחק בלעדיי בקלות.

עריכה אחרונה:
אפתח בכך שהנסיון שלי מוגבל יחסית, 3-4 משחקים בסגנון, לא המון איטרציות, בעיקר עם שחקנים חדשים.

לדעתי, סשן מוצלח דורש ניהול מסוים, דחיפה אקטיבית מצד השחקנים ואיזשהו קונספט של pacing. אלו כישורים רכים שבד"כ לא מופיעים או כלולים בחוקים גם במשחקים מונחים, אבל הצורך בהם מתעצם בכאלו ללא מנחה,.בשל היעדר מבנה מסורתי להישען עליו.

ככל שהמשחק "כבד" מכנית, יותר מהעול הזה יכול לעבור לחוקים. זה מציג אתגר שונה, אבל מפחית את הסיכוי ל floundering. סדר פעולות ברור ורובסטי מקל על תפישת המבנה, ואנחנו מבינים מבנים בקלות רבה יותר.

ככל שהמשחק "קל" מכנית, העול עובר לשחקנים ולמנחה. במשחק ללא מנחה הוא תיאורטית עובר לשחקנים אבל בפועל, כנראה למי שהציע את המשחק ומכיר אותו טוב יותר. זה יוצר דינמיקה שהיא כמעט כמו משחק מונחה, בעיקר עבור קב' חדשות לחלוטין (שוב, מניסיוני הדל).

זה מאוד בלט עבורי ב Ironsworn, אבל גם בפיאסקו. בד"כ במקרה הטוב יהיו מי שרגילים לדחוף קדימה ומי שלא בטוחים מה אפשר לעשות (ואז כמעט לא עושים כלום בתורם, או עושים פחות, או לוקחים יותר זמן בהיסוס ואז שואלים אחרים מה כדאי לעשות) או במקרה הפחות טוב, כולם מביטים זה בזה ולא בטוחים מה ואיך לעשות. או שמתקרבים לסוף הסשן ללא resolution מספקת באופק ואז מנסים "לרוץ" אליה, בדילוגים הולכים וגדלים של סספונד.

אז אם הקב' מתאימה לסגנון בעיניי, אשמח לשחק כמעט כל משחק ואם לא, כנראה אעדיף משחק מונחה.

אממ.. קצת קשה לי להבין איך זה בדיוק עובד, יש לי המוו שאלות היפותטיות, "אבל איך זה" "ואיך מה"
אפשר הדגמה לאיך זה עןבד?
שאל! אשמח לענות במפורט. כן אציין שיש מגוון דרכים שזה פועל במשחקים שונים. מוזמן בינתיים להציץ על הסקירה שכתבתי למשחק "הקדרה" פה בפורום.

לדעתי, סשן מוצלח דורש ניהול מסוים, דחיפה אקטיבית מצד השחקנים ואיזשהו קונספט של pacing. אלו כישורים רכים שבד"כ לא מופיעים או כלולים בחוקים גם במשחקים מונחים, אבל הצורך בהם מתעצם בכאלו ללא מנחה,.בשל היעדר מבנה מסורתי להישען עליו.
מסכים לגמרי לגבי החשיבות המכרעת של כישורים רכים בהתנהלות משחק תפקידים. זה קצת מאמר מוסגר דווקא על משחקים מונחים, אבל באופן כללי, אני חושב שנקודה עיוורת גדולה במיינסטרים של משחקי תפקידים נובעת מהפער בין העובדה שההתנהלות שלהם בפועל מבוססת על שת"פ עדין, מבוסס כישורים רכים, מצד כל המשתתפים, קוד התנהלות ושיח חברי כמו בכל מייזם משותף אחר, שדורש לפעמים ללבן דברים בצורה חברית שלא תלויה בחוקי המשחק וכו'; ואילו החוקים של רוב המשחקים המונחים, ותרבות המשחק המיינסטרימית באופן כללי, מתנהלים תחת הרושם הפורמלי שאין צורך בכישורים רכים מכל המשתתפים. המנחה מנהלת את המשחק. אם כישורים רכים נחוצים למנחה, הם נבנים על הבסיס המוצק הזה של "המנחה מחליטה".

הניסיון שלי עם משחקים ללא מנחה הוא שהם מטפחים, בהכללה, תרבות של לקיחת אחריות משותפת על המשחק בצורה הרבה יותר ברורה. יצא לי להנחות לא פעם לחסרי ניסיון וגם להוביל משחקים ללא מנחה, ואני יודע מתי אנשים מיד ביצירה משותפת ומתי אנשים מחכים למוצא פי ורוצים שאספר את הסיפור. שני הדברים ממש סבבה. אבל אני חושב שאת תרבות המשחק הספונטנית של משחקי תפקידים בלי מנחה אני מעדיף.

ככל שהמשחק "כבד" מכנית, יותר מהעול הזה יכול לעבור לחוקים. זה מציג אתגר שונה, אבל מפחית את הסיכוי ל floundering. סדר פעולות ברור ורובסטי מקל על תפישת המבנה, ואנחנו מבינים מבנים בקלות רבה יותר.

ככל שהמשחק "קל" מכנית, העול עובר לשחקנים ולמנחה. במשחק ללא מנחה הוא תיאורטית עובר לשחקנים אבל בפועל, כנראה למי שהציע את המשחק ומכיר אותו טוב יותר. זה יוצר דינמיקה שהיא כמעט כמו משחק מונחה, בעיקר עבור קב' חדשות לחלוטין (שוב, מניסיוני הדל).
שיחקתי במשחקים רבים ללא מנחה שהם פשוטים ביותר ויש בהם סדר משחק בהיר מאוד. למעשה, הניסיון שלי הפוך ממה שאתה מתאר. במשחקים מסודרים ופשוטים המשחק והמסגרת סוחבים הרבה מהמשחק בקלות, במשחקים מורכבים מישהו חייב לשלוט בחיבור של כל המערכות. יכול לתת דוגמאות ממשחקים רבים. באופן כללי "סדר תורות" ברור שבו כל שחקנית בתורה צריכה לבחור אחת ממספר אפשרויות מכניות מוגבלות, היא מסגרת חוקים פשוטה להפליא ואפקטיבית מאוד, שמשמשת במשחקי תפקידים בלי מנחה מאוד שונים זה מזה.

זה מאוד בלט עבורי ב Ironsworn, אבל גם בפיאסקו. בד"כ במקרה הטוב יהיו מי שרגילים לדחוף קדימה ומי שלא בטוחים מה אפשר לעשות (ואז כמעט לא עושים כלום בתורם, או עושים פחות, או לוקחים יותר זמן בהיסוס ואז שואלים אחרים מה כדאי לעשות) או במקרה הפחות טוב, כולם מביטים זה בזה ולא בטוחים מה ואיך לעשות. או שמתקרבים לסוף הסשן ללא resolution מספקת באופק ואז מנסים "לרוץ" אליה, בדילוגים הולכים וגדלים של סספונד.
נראה לי שאם Ironsworn הוא ניסיון מרכזי שלך במשחקי תפקידים ללא מנחה, חשוב לומר שהוא משחק מענף משפחתי שונה מאוד של משחקים ללא מנחה מאלה שדיברתי עליהם, ולמרות ששיחקתי בו ואף נהניתי, רוב היתרונות של משחקי תפקידים בלי מנחה שמניתי בעניין בהירות ונגישות לא חלים על המשחק הזה (זאת משפחה של משחקים שעוסקים ב"אמולציית מנחה", והם שושלת מקבילה ואולי יותר ותיקה מהמשחקים חסרי המנחה המודרניים).

לגבי פיאסקו: יש לי ממנו חוויות מעורבות. הוא לא גבוה בעיניי בדירוג "משחק שקל להבין ספונטנית ולשחק ממש טוב מיד". מצד שני, בקבוצה הביתית שלי הייתה תקופה של כמה חודשים בה שיחקנו פיאסקו כל מפגש, ופשוט "נעשינו טובים" בזה, במובן שיצרנו סיפורים יותר מוטרפים, אבל גם יותר אנושיים, דרמטיים וכמובן, טראגיים, מצחיקים ופתטיים. אני מאוד אוהב, אבל נגישות בינונית. יתרון גדול שניתן לסיים משחק בשעה וחצי שעתיים. ומניסיוני, גם במשחק ראשון כשלאף אחד אין ניסיון קודם בפיאסקו המשחק מייצר סיטואציות מצחיקות להפליא. גם כשזה צולע זה מצחיק וכיף, ועם הניסיון (אם רוצים לצבור אותו) זה פחות צולע.

בכל מקרה, זה בהחלט מבהיר שניתן להיפגש בחוויות לא סופר נגישות במשחקי תפקידים בלי מנחה. תודה על השיתוף המפורט.

אני מקווה לכתוב בשבועות הקרובים סקירות על כמה משחקי תפקידים בלי מנחה שאני מרגיש שהם נגישים במיוחד.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

לפני שנה וארבעה ימים התחלנו את משחק הפורום המצוין של פרגרין השני -הצד האפל של הירח
בבקשה בבקשה לא שוב.
בדיוק כשאנחנו חושבים שראינו הכל באימה, מגיע סשן קת'ולהו מס' 70 - אימה באוריינט אקספרס.
מתחיל בפעם הראשונה את המסע המופלא של עולם הדיסק!
הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיים הצטרפתי לפורום!
חזרה