• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

מהדורה 5 מקצוע הפסיון מגיע עם פלייטסט רשמי

הפסיון, המקצוע האהוב הכי שנוא, או השנוא הכי אוהב, לא בטוח - מגיח לראשונה באופן רשמי ובצורה מלאה למהדורה חמש במסגרת פלייטסט של מכשפי החוף, בקישור: https://www.dndbeyond.com/sources/dnd/ua/the-psion
נכון שהיה בילדים שהיה להם קטע פסיוני, אבל עד כה לא היה מקצוע שלם של כוחות פסיונים - למעשה המקצוע החדש האחרון היה ה Artificer.

באופן לא מפתיע, רשימת הלחשים שלו היא רשימת הלחשים הרגילים, השוני הוא באופן הטלה ובמה שמסביב. לא מפתיע, שרוצים להשאיר את השיטה פשוטה. השטיק המיוחד שלהם הוא קובית אנרגיה פסיונית, שמספר הקוביות והסוג שלהן תלוי בדרגת המקצוע. ניתן להשתמש בקוביה כדי להעצים או לו לבצע יכולות פסיוניות.

נראה בהחלט מעניין, אפילו שאני לא חסיד של פסיונים (או חמש) - וזה בהחלט מעלה משמעותית את הסיכוי שנראה את Dark Sun חוזר במהדורה חמש!

היה לי דיון על זה בפייסבוק באחת הקבוצות.
יש יותר ויותר שחושבים שזו אופציה, במיוחד שגם הכניסו כך נאמר לי, את השימוש בטרמינולוגיה ה Wild Talent feats.

שנים רבות זה היה החלום שלי שיקרה (שמש שחורה מו"ד 5), אבל היום אני מעדיף שלא יגעו בזה.
למה?
1. אין כל דרך שיצליחו להעביר בשלום גזענות, עבודות וקניבליזם בחומר רשמי.
2. השרדות ו5e לא הולכים ביחד, דיון עתיק ומייגע.

אבל אם בכל זאת זה יקרה, אני לא אוכל להשאר אדיש לחומרים חדשים של עולם המערכה הזה :)

להסתכל על דארק סאן כעולם של גזענות ועבדות זה לפספס את העולם לדעתי.
המוטיב של העולם הוא הרבה יותר פרוגרסיבי ולא גזעני. הגיבורים של העולם נלחמים בעבדות וזה מוצג כמשהו שלילי שצריך להביס.
שלא לדבר על הנושא של שמירה על האקלים שבמובן הזה גם דארק סאן הקדים את זמנו.

זה עולם של שנות התשעים שבלא מעט מובנים יותר פרוגרסיביים מהיום ויותר אקטיביסטיים מהיום.
רק הזכרון שלנו (וחובבי נאצים כמו מאסק) משחק בנו תרגילים

מהבחינה הזו הוא לגמרי עולם שמתאים ל-2025.

בקשר להישרדות - זה לגמרי הקונספט שלך של העולם שזה בסדר
אבל ב RAW (Rules as written) הוא לא שם יותר דגש על הישרדות מאשר כל עולם אחר שבו היו מנות ברזל וכמות חצים באשפה.
מה שהיה בו, בדרגות הנמוכות בעיקר, זה ציוד שנשבר בקלות. וכמובן מפה שהיה בה הרבה מדבר ומעט יישובים.
שני דברים שעיקר ההשפעה שלהם היא בערך עד דרגה 4 וזניחים לאחר מכן.

מה שמגניב בעולם זה הת׳מה הפוסט אפוקליפטית. וכמו בכל עולם כזה, הגיבורים הם Badass ולא מחפשים מימיית מים כי הם צמאים.

שנים רבות זה היה החלום שלי שיקרה (שמש שחורה מו"ד 5), אבל היום אני מעדיף שלא יגעו בזה.
למה?
1. אין כל דרך שיצליחו להעביר בשלום גזענות, עבודות וקניבליזם בחומר רשמי.
בקלות: גזענות זה רע, עבדות זה רע, קניבליזם זה רע. זה עובד עד היום בסדרות ילדים של דיסני/של נטפליקס, אז זה בוודאי לא כבד מדי בשביל משחק שמיועד עד הנייר לגילאי 12+.
2. השרדות ו5e לא הולכים ביחד, דיון עתיק ומייגע.
טוב, עם זה אני מסכים. אבל מה שהאיש הזקן.
כמו כן הדגש במשחק לא חייב להיות על השרדות אלא על הרפתקה עירונית במחתרת נגד השלטון הרשע, או במשימות "טיולי כוכב" מהעיר הטובה החופשית הדמוקרטית היחידה.

נכון שהיה בילדים שהיה להם קטע פסיוני, אבל עד כה לא היה מקצוע שלם של כוחות פסיונים - למעשה המקצוע החדש האחרון היה ה Artificer.
היה את המיסטיק, שעלה לפלייטסט בזמנו והיה שבור ברמות אז החליטו לוותר על הרעיון ובמקום זה להכניס את הפסיונים כתתי-מקצוע.
נראה שעכשיו החליטו לחזור לרעיון המקורי.

מסכים איתך ברוב הנקודות – ואני הראשון להודות שגם אני חוויתי את השמש השחורה כעולם גיבורים מול זוועות, ולא כהאדרה של העבדות או הקניבליזם.
אבל אני כן חושב שכשזה מגיע לחומרים רשמיים של מכשפי החוף בימינו – הסיכון לא בצד הנרטיבי של העולם, אלא בפרשנות ובציפיות של הקוראים.
מה שהיה מובן מאליו כ"עולם אכזרי שצריך לשנות" בשנות ה-90, יכול להתפרש היום כ"תוכן בעייתי" גם אם הכוונה הפוכה.

האתגר מבחינתי הוא לא התוכן כשלעצמו – אלא הציפייה שחברת Hasbro תעביר את זה דרך פילטרים של פוליטקלי קורקט, תקשורת ואפס-סיכונים. ואז החשש הוא שהמוצר יחזור מצונזר, מרודד, ובעיקר – נטול שיניים.
זה לא בהכרח רע – אולי זה פשוט Dark Sun אחר...
אבל אותי אישית מעניין פחות עולם מדברי עם מכניקת פסיונים ויותר תחושת העולם – הדחיסות, הייאוש, הקרב על טיפת מים, חוסר התקווה, דווקא במקום כזה.
כמו שאמרת – זה עולם הישרדותי לא בגלל רשימת הציוד, אלא בגלל הטון. ואני לא בטוח שהטון הזה ישרוד מעבר לשולחן הביתי.

נחכה ונראה מה יקרה.
אם זה יהיה טוב – אשמח לחזור לחולות החמים במהדורה חדשה ואם לא – תמיד יש לנו את המהדורות הישנות.

כעת לאחר שרפרפתי על המקצוע, פיהוק, זו גרסה רק קצת יותר מעניינת של הקוסם (sorcerer) הקיים אבל עם תבונה ולא עם כריזמה.

את דעתי על הרעיון של פסיונים אני מקפיץ שוב, וקובע שגם כאן אין למכשפי החוף איזה רעיון-על או עקרון מנחה במקום של המקצוע בעולם או בתפקיד שלו במשחק, מלבד שאנשים ששיחקו במהדורה 3 ואילך יודעים שפסיון זה מקצוע ולכן הוא צריך להיות מקצוע עצמאי ולא תת סוג של מטיל לחשים אחר קיים (למרות שכבר בעיצוב של הספרים של טאשה ולאחרונה שוב בספר השחקן של 2024 עצמו! המעצבים המובילים החליטו כבר שזה לא מצדיק מקצוע משום סיבה פרט לנוסטלגיה – רק שעכשיו מעצב חדש בודק שוב בלי לשקול את הדברים).

פסיון היה מקצוע מעפן במבוכים ודרקונים מאז ומעולם - דעתי האישית.
כדי שהוא יעבוד צריך להכניס עוד מכאניקה חדשה ומסורבלת למשחק.
ואם לא מכניסים מכאניקה שונה לגמרי אז הוא עוד סוג של מטיל לחשים. שזו הדרך ההגיונית להוסיף פסיון. אבל בינינו יש מספיק סוגים של מטילי לחשים בשיטה.

הפסיון עובד טוב במדע בידיוני כסוג של קסם שהוא לא קסום.

לכן אני לגמרי בעד הגישה של מכשפי החוף. זו הגישה ההיגיונית שמתאימה לשיטה. וקוביית האנרגיה מכניסה שוני מובהק לעומת מקצועות אחרים.

דעה לא פופולארית: ייתכן שפסיון היה עובד טוב כתת-מקצוע\מוצא\מקור של sorcerer. בסופו של דבר בעולם פנטזיית מו"ד ברמת התכל'ס, הפסיון הוא סוג של מטיל לחשים ספונטאני, רק עם מקור שונה לכוחותיו - שדומה בקונספט ל-sorcerer. זה לא מד"ב שבו הוא היחיד (לרוב) בעל כוחות מיסטיים - יש המון מקצועות במו"ד שכבר עושים בעיקרון מה שפסיוני בכוכבים אין-ספור (למשל) עושה רק עם פלאפ שונה ו-trapping שונים ו"מדעיים" פחות.

עד 1991, כאשר יצא הComplete Psionics Handbook עבור מוד"מ2, לא היה בשום מהדורה קודמת של מו"ד מקצוע של פסיון - כוחות פסיוניים הופיעו אמנם עוד במו"ד המקורית ב-1976 (בהרחבה Eldritch Wizardry) אבל הם היו משהו שאפשר להוסיף לדמויות ולמפלצות, לא מקצוע בפני עצמו - ככה הם גם היגרו לנספח במוד"מ1.

ככה שפסיונים אף פעם לא היו חלק מהותי או מובנה ממו"ד ולא באמת חייבים להשתמש בהם.

דעה לא פופולארית: ייתכן שפסיון היה עובד טוב כתת-מקצוע\מוצא\מקור של sorcerer. בסופו של דבר בעולם פנטזיית מו"ד ברמת התכל'ס, הפסיון הוא סוג של מטיל לחשים ספונטאני, רק עם מקור שונה לכוחותיו - שדומה בקונספט ל-sorcerer. זה לא מד"ב שבו הוא היחיד (לרוב) בעל כוחות מיסטיים - יש המון מקצועות במו"ד שכבר עושים בעיקרון מה שפסיוני בכוכבים אין-ספור (למשל) עושה רק עם פלאפ שונה ו-trapping שונים ו"מדעיים" פחות.
אני לגמרי איתך.

אני אוסיף עוד קיסם למדורה, בצורת ספקולציה שתומכת בזה שהשמש השחורה בדרך.

אני אוסיף עוד קיסם למדורה, בצורת ספקולציה שתומכת בזה שהשמש השחורה בדרך.

בלי מידע נוסף או מידע פנימי, זו פשוט ספקולציה, ומספר הראיות שיש בה לטובת ספר מערכה שלם של אברון או ממלכות נשכחות זהה למספר הראיות לטובת ספר של את'אס.

אכן הכריזו גם על (שני) ספרים חדשים של ממלכות נשכחות וספר הרחבה של אברון - אז הם זה לא ספקולציה.

לגבי השמש השחורה, לדעתי פרסום הפסיון זה רמז עבה שהם עובדים על זה. לרוב התוכן של Unearthed Arcana מבשר תוכן רשמי שנמצא בעבודה.

איפשהו באזור ה- feats נשברתי והפסקתי לקרוא.
לא ממש אהבתי את הקונספט.
זה אפילו לא psion מלא, זה פשוט מכשף עם flavor של יכולות מוח, חלקם אפילו לא ממש קשורים.
הכי פחות אהבתי ה- sub-classes, ובראשם זה שהופך את הידיים לכלי נשק כמו T-1000 שנראה ממש הזיה בעיניי ולא קשור בשיט.

נראה שהמכאניקה מערבת את זו של ה- battle master עם הטלת לחשים, ולמרות שאני מחבב את המכאניקה הזו בכלליות (לטעמי לכל הדמויות הקרביות צריך להיות מאגר שכזה), חלק מהדברים שם לא אהבתי בכלל.
הדבר היחיד שאני יכול להגיד להגנת היוצרים זה שיש חשיבה הרבה יותר טובה לגבי מגוון פעולות בונוס ואפילו מעט reactions.

זה שהופך את הידיים לכלי נשק כמו T-1000 שנראה ממש הזיה בעיניי ולא קשור בשיט.
כוח כזה דווקא היה לפסיון במוד"מ2 והיה גם כוח מקביל שהופך את הגוף שלו לשריון.

לא כל הכוחות של הפסיונים היו רק טלפטיה לסוגיה - הייתה גם קטגוריה שלמה של כוחות פסיכומטבוליזם שכללו שינויי צורה מלאים או חלקיים, שינויים במשקל, בגודל של איברי גוף שונים וגם הפיכה של הידיים לנשק.

הנה למשל פסיון בשם יורי ש-will go to any length for a joke

1749323748974.webp

או שני עוגים שעוברים חוויה פוקחת-עיניים מפסיון עם הכוח animal affinity

1749323907439.webp

עריכה אחרונה:
טוב, פה זה ממש עירוב של ארבעת המופלאים עם פסיונים..
עדיין לא אהבתי את זה, בכל מקרה.
הייתי הרבה יותר מתחבר לכל הקטע הזה אם פסיונים היו עושים משהו שקסם ״רגיל״ לא עושה, כי כרגע המשוואה חד כיוונית בכיוון ההפוך וזה סתם הופך את הפסיונים לתת-סוג של מטילי לחשים כמי שכאילו מתמחים בפן מסוים של הקסם. לכן הפיכתם למקצוע שלם באופן הזה כה צורמת.

זה לא כל כך קשור לארבעת המופלאים או לגיבורי על, ככה פסי עבד במו"ד מאז שהוסיפו אותו לשם לפני כמעט חמישים שנה.

בגדול, במוד"מ2 היו שש דיסציפלינות פסיוניות:
Clairsentience כל מיני יכולות של "חושים מעל לחושים". דברים כמו ראייה של הילות, ראייה או שמיעה מרחוק, צפייה בעבר דרך חפצים שהיו שם, זיהוי רעלים וכו'.

Psychokinesis כוחות של הזזה של חומרים בכוח המחשבה. זה כמובן כולל טלקינזיס קלאסי, השלכת חפצים והנפשת רהיטים, אבל גם דברים כמו לגרום למולקולות בחומר לא-חי לרטוט עד שהוא מתפוצץ.

Psychometabolism דיסציפלינה מאוד פיזית שקשורה לגוף של הפסיוניסט עצמו. יצירת צבעי הסוואה על הגוף, שינוי צורה, הפחתת המשקל שלך עד שתוכל ללכת על קרח דק, הפיכת הידיים לכלי נשק, הגוף לשריון והשפרצת חומצה מהאצבעות - כל זה שם. רוב הכוחות האלה התבססו על הכושר של הפסיוניסט ולא על תכונות "רוחניות" כמו תבונה, חוכמה או כריזמה.

Psychoportation זו הדיסציפלינה שעוסקת במסע בין מישורים, בטלפורטציה, וגם במסע בעולם הפיזי בזמן שאתה חולם.

Telepathy זה כנראה הדבר הראשון שנחשוב עליו כשנחשוב על כוחות פסי - טלפטיה קלאסית, קריאת מחשבות חודרנית וגם כל צורות הקרב הפסיוני עם כוחות כמו "שוט אגו" או "מגדל של רצון ברזל".

Metapsionic כוחות פסיוניים מתקדמים, חלקם עם דרישות-קדם של דרגות ואפילו דרגות גבוהות כמו 10 ומעלה. הכוחות האלה משפיעים על כוחות פסיוניים אחרים, מעצימים אותם, משלבים ביניהם וגם יש כוח שמאפשר ליצור חפצי קסם פסיוניים, נושא שלא ממש הוסבר עליו יותר מידי ולא היו לו דוגמאות.

בגרסא מאוחרת יותר של כללי הפסי למוד"מ2 הורידו את מטאפסיוניק ופיזרו את הכוחות שלה בין הדיסציפלינות האחרות. חוץ מזה גם שינו שם לגמרי את הקרב הפסיוני ובמקום בדיקות מיומנות מסובכות ומעקב אחרי הצלחות פשוט עשו את זה דומה לקרב מוד"מ רגיל והכניסו דרג"ש מוחי, תלד"0 מוחי ומאגר נקודות הכוח שהפעיל את הכוחות הפסיוניים שימש גם כנק"פ מוחי.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אם נשאר לי 45 ש"ח הנחה מהשובר מנחה, יש דרך לעשות איתם משהו/להעביר אותם למישהו אחר?
אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
חזרה