• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

    הרשמה /

מה דעתכם על משחקי תפקידים בוואטסאפ? [דיון]

לאחרונה נחשפתי (באחת מקבוצות הפייס) לשיטה מעניינת, משחק תפקידים שמתנהל כולו דרך קבוצות וואטסאפ.

המשחק התנהל בקבוצת וואטסאפ ייעודית להרפתקה, יחד עם קבוצות נוספות כמו קבוצה כללית לדיבורים, קבוצת "תככים" מאחורי הקלעים בין השחקנים, וקבוצת סיכומים בה כל שחקן כתב את מה שקרה - בין אם כיומן מסע, מכתב, או סיכום יבש.

המשחק התקיים לאורך כל השבוע, כל שבוע סשן מתמשך שמתנהל בהודעות כתובות, עם תיאורים, גלגולי קוביות, שליחת מפות ותמונות.
לא מדובר במפגש מרוכז של כמה שעות, אלא במשחק שמתקדם כל הזמן, תוך כדי החיים.


חסרונות בולטים:
  • אין מפגש פיזי - החוויה החברתית של ישיבה סביב שולחן חסרה.
  • קצב המשחק לא אחיד - לפעמים נוצרים רגעים מתים כששחקנים עסוקים או לא זמינים.
  • תיאורים מורכבים עשויים ללכת לאיבוד בתרגום לטקסט.
  • לפעמים המשחק ממשיך לפני שהיה זמן להגיב - דורש הסתגלות וגמישות.

אבל היתרונות...
  • משחקים כל הזמן, תחושת המשכיות וכיף אמיתי.
  • זמן לנסח תגובות, לחשוב, להתייעץ, גם לנאומים דרמטיים.
  • כל מהלך מתועד - אפשר לחזור ולקרוא, אין צורך ביומן מסע.
  • ניהול קרבות ויזואלי עובד טוב, שליחת מפות, תכנון מהלכים בנחת.
  • אין צורך לתאם זמני מפגש, מתאים לאנשים עסוקים.
  • היכולת לשלב את המשחק בשגרת היום, אפילו באמצע קפה בעבודה.

בסופו של דבר, הפורמט הזה אפשר לקבוצה לסיים קמפיין שלם, הישג לא מובן מאליו.
והוא עבד לא מעט בזכות המבנה הגמיש של וואטסאפ והמחויבות של המשתתפים.

אז... מה דעתכם?
שיחקתם או הרצתם פעם משחק בוואטסאפ?
האם לדעתכם אפשר לחוות קמפיין אמיתי כך, או שחוויית השולחן היא מהותית מדי?

אשמח לשמוע חוויות ודעות.
 
היתרונות והחסרונות שהצגת פה הם די דומים למה שקורה במשחק פורום. לדעתי ההבדל בין משחק פורום למשחק וואטסאפ הוא זמינות המידע. כאן יותר קל לגלול גם עשרות עמודים אחורה (במיוחד במשחקי פורום שנמשכים כבר שנים), ולהבין מה קרה איפה ולמצוא מידע בקלות. בפלטפורמה של וואטסאפ האפשרות הזו פחות פשוטה, אבל זו עדיין דרך מעניינת לשחק קמפיינים שיכולה לעבוד לא רע.
 
גם לי זה נשמע יחסית דומה למשחק פורום. אני חושב שבגלל המדיום, תהיה נטייה להודעות קצרות יותר כך שהמשחק בפועל יראה שונה ממשחק פורום. לא שיחקתי בוואטסאפ, וגם לא בדיסקורד דרך טקסט(שמתנהל לפי הבנתי באותה אופן) אבל זה בהחלט מעניין
 
חשבתי על מה שאתם אומרים, בעקרון הרבה משותף ונכון, בייחוד הזמינות של המידע בפורום בצורה מסודרת יותר.
אבל קשה להתחרות בקלות הגישה כשזה קורה בוואטסאפ.
בגדול אני גם יותר נוטה למשחק פורום מאשר וואטסאפ,
אבל אם לחשוב על יתרונות שלו מול הפורום: בוואטסאפ זה זורם יותר, נגיש, דינאמי, אינטימי, קל יותר לתאם זמנים, התראות בזמן אמת.
הייתי רוצה להתנסות בכזה כדי לקבוע דעה נחרצת יותר :)
 
מה שגרם לי להפסיק לשחק משחקי פורום זה התחושה שתמיד צריך להגיב. זה חבל לי, כי מאוד נהניתי מהם (גם כמנחה), וזכיתי להכיר חוויות וחברים דרכם. אבל התחושה הזאת לא הפסיקה. אולי הבעיה אצלי, אבל היא לא קיימת בכלל במשחק שולחני.

בגלל זה לשחק בוואטסאפ נשמע לי כמו סיוט. לא יצא לי, אבל אני יכול לדמיין איך כל תגובה מזכירה לך שאתה "מפספס" סצנות בהן הדמות שלך יכלה לפעול, או את העובדה שאחרים מחכים לך. מה שעושה את וואטסאפ זמין גם הופך אותו לבלתי ניתן להתעלמות, וזה מתיש.
 
הרצתי ושיחקתי במספר משחקים בדיסקורד. שזה אותו דבר, רק הרבה יותר טוב (שרתים הם כל כך הרבה יותר נוחים מקהילות, שלא לדבר על בוטים ועל כינויים ספציפיים לשרת).
זה נהדר לקבוצה קטנה, זה מדהים לאחד-על-אחד. אבל זה קשה - הצורך התמידי להגיב פשוט שוחק אותי. בפורום אפשר לשבת בנחת ולהגיב, אבל כשמדובר בהודעות מיידיות יש בהחלט יותר לחץ על להגיב מהר, וההתראה מרגישה כמו תזכורת לכשלון.

מצד שני, בהודעות מיידיות המשחק רץ מהר יותר ממשחק פורום, שזה יתרון. משחקי פורום נוטים לקחת שנים.

לדוג', rui rui הנחה לי ולעוד 3 בזמנו הרפתקה קצרה בדיסקורד. היא ארכה בערך חודשיים-שלושה בתקופת הקורונה בה היה לנו זמן פנוי. במשחק פורום היא הייתה אורכת לפחות חצי שנה. במשחק שולחני היא הייתה אורכת חודש.

משחק פורום אבל מקבל את היתרון של ההשקעה - אפשר להשקיע הרבה יותר בכל תגובה. גם בזכות היכולת שמירת טיוטה אוטומטית של הפורום. גם בגלל תיבת הטקסט. וגם בגלל היכולת לחפש הודעות קודמות בצורה נוחה יותר מבוואטסאפ.
 
צריך לציין שזה שקל יותר לא להשקיע זה לא בהכרח חיסרון - לפעמים אנחנו רוצים לשחק משחקים קלילים או שטותיים שלא נועדו שישקיעו בהם ואם מישהו משקיע יותר מדי זה לא ממש מועיל למשחק ויכול לפעמים להזיק לאווירה. זה גם נותן לכם רגע של צחוק מדי פעם לאורך היום שלכם כשאתם פותחים את הקבוצה ומגלים על הנבל המגוחך הבא שהמנחה הציג או על הצורה הייחודית שבה הברברי החליט לשבור את החלונות הפעם.
בקיצור, כמו כל דבר - יש תכונות, והתכונות האלה מועילות או מזיקות בהתאם לכוונה והציפיה שלכם.
 
אני שוקל להריץ קמפיין כזה. לדעתי יילך טוב עם זחילת מבוכים משולבת בתככים. השאלה היא באיזו שיטה להשתמש; אני נוטה ל"הרפתקנים חסרי כבוד" (Knave) ושיטות בהיקף דומה, כי קצת קשה לי לראות מו"ד מודרני עובד טוב במדיום הזה. לכל היותר BFRPG או OSE...
 
לדעתי יילך טוב עם זחילת מבוכים משולבת בתככים.
אני גם חושב כמוך, שעדיף לבחור בשיטה כמה שיותר קלת משקל עבור מדיום כזה.
אבל אני חייב לציין שהבחור התעקש על כך שמו"ד 5 עבדה מצויין גם בקרבות, זה משהו שקשה לי להבין, אני עוד מנסה לדלות ממנו ידע לגבי זה.
בכל מקרה זה משהו שהייתי מגביל נניח ל4-5 שחקנים וצריך אולי קצת להכניס חוקים לא כתובים של מצד אחד לא להציף בהודעות, מצד שני לא להעלם לשבוע, אבל הכי חשוב, לא לתת תחושה שחייבים להגיב באותה שניה - זה כבר משהו שכל קבוצה צריכה להחליט בינה לבין עצמה (זמן תגובה רצוי ממוצע).
 
אני שיחקתי (כשחקן) בשני קמפיינים בצ'ט (בהנחיית אביב מנוח). קמפיין אחד של ואנור ואחד של פלאים. הם היו בפורמט דומה למה שהצגת מבחינת מספר תתי צ'טים למשחק ודיון חופשי, אבל זמן המשחק היה קבוע ומוגדר (משחקים בזמן מוגדר, פעם בשבוע), והמשחק התנהל בזמן שהמשתתפים עצמם על סקלת זמינות, בין נוכחים לגמרי, נוכחים אבל עושים עוד משהו ולא נוכחים (אבל אולי מעירים משהו מפעם לפעם).

החיסרון של היעדר מפגש פיזי התאזן עם העובדה שרובנו לא היינו ממש פנויים אז לעוד משחק פיזי (וגם אין סיכוי שהקבוצות שהתכנסו לקמפיינים האלה, שהיו פרוסות על כל הארץ, היו מתכנסות פיזית).

היות שהזמן היה קבוע, הייתה פחות אי סינכרוניות, למרות שחלק מהזמן ניווטנו בזהירות סביב הנוכחות הלא מלאה של השחקנים. נראה לי שמה שעשינו היה מקשה על מי שרוצה שהמשחק יתחזק אשליית מציאות עקבית. לעשות התאמות משותפות למציאות הבידיונית כדי להתמודד עם אירועים במציאות זה לא מתאים לכולם. אבל לנו זה הלך אחלה.

הזמן המוגדר של המשחק הוביל לכך שתיאורים מפורטים וכתיבה טיפה יותר "ספרותית" מצד השחקנים זכתה לתשומת לב ולא נאבדה בשטף. זה בהחלט לא היה הדרך שהתבטאנו רוב הזמן, אבל זה קרה ברגעי שיא, והיה חשוב וכיף.

עד היום אני יכול להציץ בדיסקורד של אביב ולראות את היסטוריית המשחקים האלה (ששוחקו כבר לפני מספר שנים). זה מגניב (למרות ששמות כל היוזרים של הדמויות השתנו, וזה קצת מבלבל).

כאמור, שיחקתי שני קמפיינים כאלה, ואביב הריץ עוד אחרים שלא השתתפתי בהם, כך שניתן להריץ ככה קמפיינים. אני מניח שכמו כל אופן אחר של הרצה: זה לא לכולם.

אולי אוסיף הערה על משחקי צ'ט "24/7": אין לדעת מה המודל שמתאים לכל אחד, ובהחלט ייתכן שיש קבוצת אנשים בכל רגע נתון שמשחק כזה מתאים להן. לאחר שזה נאמר, כשאני מתחיל משהו ארוך טווח השאלה העיקרית שמעסיקה אותי היא האם זה פורמט בר קיימא. כלומר, פורמט שאני, והאנשים האחרים המעורבים, נוכל להמשיך לתחזק לאורך זמן בהנאה וללא שחיקה. צ'ט 24/7 נראה לי קצת עינוי, לכתוב בחוסר ידיעה אם ומתי תבוא תגובה. לי זה לא מרגיש כמו משהו שהייתי יכול להשתתף בו כקמפיין.

אולי זה פורמט שהייתי שוקל למשחק תפקידים ללא מנחה, שאין בו מסגרת עלילתית נוקשה, ושיש בו מקום לאינטראקציות חופשיות בין מי שנמצאים בצ'ט בכל רגע נתון.
נניח איזה משחק על קהילה כלשהי, שבה כל שני שחקנים אקראיים ואפילו מישהו בודד יכולים להוסיף תמונה מחיי הקהילה.

פחות מתאים לי לקמפיין, ודאי לקמפיין מונחה עם כל הציפיות לכיווניות עלילתית ו"התקדמות" שבאות איתו.
 
עריכה אחרונה:
בחודשים ספטמבר 2020 ועד דצמבר 2021 השתתפתי בהנחיה של קמפיין D&D 5e Eberron West Marches (עם הכינוי Eberron Unkown). היינו שלושה מנחים (בין השאר The Time The Time ) ובשיא בערך 18 שחקנים.

עיקר המשחק רץ בשרת דיסקורד ייעודי כאשר מדי שבועיים בערך התקיים מפגש בזמן-אמת של 4-6 שחקנים ומנחה אחד, בשעה שהדמויות יוצאות למשימה הרחק מהבסיס.

בנוסף היו כמה "מפגשים מקוונים" כאשר דמות אחת או שתיים יצאו לחקור באזורים בטוחים יחסית (בעיקר איסוף מידע אצל אנשי קשר בעיר Sharn). בנוסף הייתה התכתבות די שוטפת בערוץ "הבסיס", שם שחקנים שיחקו משחק תפקידים טהור כמעט ללא התערבות מנחה כשהדמויות מסתובבות בבסיס הגילדה שלהן, מדברות זו עם זו, מתאמנות בחצר האימונים וכו'.

הסיבה שאני כותב את זה כל זה, היא שבזמן אמת קשה מאוד היה לעקוב אחרי מה שקורה בבסיס, או בכל צ'ט "אזורים בטוחים" עם יותר משניים-שלושה שחקנים. אירועים התגלגלו מאוד מאוד מהר, לא לכל השחקנים היה אותו זמן פנוי להגיב ולא כולם שמו לב לכל דבר שקורה שם.

במשחק בוואטסאפ אני חושב שניתן לצפות לקצב תגובות מהיר אפילו יותר מצד לפחות חלק מהשחקנים, ולכן אם הייתי מריץ משחק וואטסאפ הייתי קובע כלל כלשהו על תגובה אחת לשחקן בין כל שתי תגובות מנחה, משהו שיבלום מעט את הקצב ויאפשר למנחה לעקוב מה קורה ולהתייחס לכל השחקנים במידה שווה, ובתורו יאפשר לשחקנים לעקוב אחר המנחה ולזכות לאור הזרקורים.
 
כפי שציינו פה קודם, דיסקורד נשמע מתאים הרבה יותר.
הנסיון שלי היה יותר ב Rolegate (פלטפורמה ייעודית למשחקי PbP), שיחקתי ב2 קמפיינים של טרויקה! ואחד של מורק בורג, כל אחד מאיתנו היה ביבשת שונה, הגדרנו מראש צפי לקצב תגובות אבל לרוב יצא שכפעמיים-שלוש בשבוע היתה כשעה של התכתבות סינכרונית (ספונטנית), ובשאר הזמן היה לאג של שעות עד יום.
אני הייתי בקמפיינים הללו מס' חודשים. כעת, משחקים סינכרוניים (אם כי עדיין אונליין) לוקחים את רוב תשומת הלב שלי, אבל זה בהחלט יכול לעבוד.

לא הייתי מכניס את זה ל WhatsApp כי ממש נוח כשיש סט התראות נפרד למשחקים ופלטפורמה שלא מושכת למס' מוקדי עניין בו"ז, מלבד עניין הנוחות של ערוצים בשרת דיסקורד.
 
מהניסיון שלי, התכתבויות סינכרוניות פשוט לוקחות המון זמן אלא אם מגיבים שורה אחת או שתיים כל פעם.


אני פתאום קולט שהיה לי משחק שכן רץ בוואצאפ - ולמעשה, מיועד לרוץ בואצאפ.
אליס נעדרת.

אליס נעדרת הוא משחק תפקידים חסר מנחה שמתרחש כולו בהתכתבות. הדמויות נמצאות במקומות שונים בעיר, ומנסות יחד לפענח את תעלומת העלמותה של חברתן אליס.
אז יושבים באותו חדר, שמים את הOST המדהים של המשחק, ולא מוציאים הגה מהפה בזמן שמתכתבים בקבוצות וואטסאפ ייעודיות - אחרי שכמובן כל אחד משנה את השם של האחרים באנשי הקשר לשמות של הדמויות. בסוף המשחק כל שחקן שולח את השם שלו בקבוצה, ומשנים חזרה.
יצא לי לשחק בו פעמיים, והיה מאוד כיף. פרומפטים שנשלפים כל כמות זמן קבועה מקדמים את המשחק, יחד סוד לכל דמות שמקליטים בהתחלה ומשמיעים בסוף. הוא נהדר.
 
מהניסיון שלי, התכתבויות סינכרוניות פשוט לוקחות המון זמן אלא אם מגיבים שורה אחת או שתיים כל פעם.


אני פתאום קולט שהיה לי משחק שכן רץ בוואצאפ - ולמעשה, מיועד לרוץ בואצאפ.
אליס נעדרת.

אליס נעדרת הוא משחק תפקידים חסר מנחה שמתרחש כולו בהתכתבות. הדמויות נמצאות במקומות שונים בעיר, ומנסות יחד לפענח את תעלומת העלמותה של חברתן אליס.
אז יושבים באותו חדר, שמים את הOST המדהים של המשחק, ולא מוציאים הגה מהפה בזמן שמתכתבים בקבוצות וואטסאפ ייעודיות - אחרי שכמובן כל אחד משנה את השם של האחרים באנשי הקשר לשמות של הדמויות. בסוף המשחק כל שחקן שולח את השם שלו בקבוצה, ומשנים חזרה.
יצא לי לשחק בו פעמיים, והיה מאוד כיף. פרומפטים שנשלפים כל כמות זמן קבועה מקדמים את המשחק, יחד סוד לכל דמות שמקליטים בהתחלה ומשמיעים בסוף. הוא נהדר.
הייתי בוחן בטא של הגרסה הדיגיטלית, בעיניי זו כנראה הדרך הטובה ביותר לשחק (כשלא נמצאים באותו חדר זה יתרון בעיניי במשחק הזה)
מטפל בכל הלוגיסטיקה, ממשק נוח והסברים בכל צעד.

עדיין מתלבט לגבי ההגדרה שלו כמשחק, אולי יותר חוויה, אבל בהחלט ייחודית
 
אני דווקא חושב שיש משהו בלהיות באותו החדר ולראות את האנשים שמולך מגיבים להודעות בשפת הגוף שלהם. לחוות את המוזיקה ביחד והכל. זה גם עוזר עם סינכרון - אין לאגים (או אם יש, זה משפיע על כולם במידה שווה).
גם העובדה שזה באמת בהודעות בטלפון וצריך ממש לשנות את השם של אנשי הקשר באופן פיזי מוסיף למשחק לדעתי. להריץ את זה בפלטפורמה שמאפשרת לשנות את השמות רק בתוכה (כמו דיסקורד לדוגמה, או LINE, או רול20) מאבד מהאימרסיה.
 
זה אתר ייעודי, הממשק מדמה טלפון אבל בהחלט לא ברמה של המכשיר האישי.
יכול לפתוח לך סשן אם תרצה להתרשם (אין לי קשר אליהם מלבד בחינת בטא לאחריה קיבלתי את הגרסה הסופית), אבל אם אתה מחפש אימרסיה ברמה הזו כנראה פחות ידבר אליך
 
אני מבין, אני פשוט אומר שכן יש משהו בלשחק את זה פיזית עם שינוי של אנשי הקשר, ואני לא חושב שאפשר לסמלץ את זה דרך אתר - גם אם זה מגניב ברמות שיש אחד.

עריכה:

אגב, אם המשחק מעניין מישהו - נראה שיש הרצה שלו בדרקוניקון!
 
אני מסכים עם נקסטורל - היה משהו מאוד נחמד בלשחק באותו החדר פיזית למרות שכל אחד יושב במקום אחר וכולם קבורים בטלפון. אפילו עצם זה שהיו קצת רעשים כשאנשים זזו, עזר לתחושה. אני חושב שאפשר לשפר את הפורמולה של אליס נעדרת (במיוחד הייתי רוצה נימוק פנים משחקי שימנע מהדמויות לפגוש אחת את השניה בלי שזה ירגיש מאולץ), אבל השילוב בין נוכחות פיזית להודעות ווטסאפ עבד מעולה בעיניי. הייתי שמח לראות עוד משחקים מנסים לעשות איטרציה על הרעיון הזה (או להגיע לזה בעצמי, יום אחד..)

ובנושא השרשור-
בזמנו היינו משחקים לא מעט בקבוצות סקייפ, לפעמים גם עם שיחות קוליות אבל היו קמפיינים בכתב בלבד. אני חושב שזה עובד מעולה לסוגי משחק מסוימים וגרוע מאוד באחרים.
כשרוב הדמויות פיזית לא נמצאות באותו המקום (סטייל ארס מג'יקה, או משחקי troupe אחרים) זה מאוד נוח כי שחקנים משחקים בקצב שלהם, ובשביל אינטראקציה מול שחקן אחר אתם רק תריכים ששניכם תהיו זמינים, לא קבוצה שלמה. לא ברור לי בכלל איך לוגיסטית משחקים ארס מג'יקה פנים אל פנים (ואפילו פלטפורמה כמו משחק פורום מרגישה לי לא פשוטה למשחק כזה), אבל בווטסאפ\דיסקורד? הרבה יותר קל בעיניי. מצד שני כשכן צריך את הסנכרון בין דמויות, או כשכן מצופה מכל שחקן לקרוא את כל המלל שכתבו האחרים, זה יכול להיות מתסכל.
 
קצת תשובות שקיבלתי לגבי ההתנהלות של קרב דרך וואטסאפ, מהבחור ששיחק בקמפיין:

"בסוף כל אחד עושה את התור שלו לפי יוזמה, יש מפה שפעם בסיבוב ה-DM שולח ולפי זה מגיבים.
בסוף זה לא בהכרח מהיר - כי דווקא בוואטסאפ המהירות היא לא פקטור. קרב יכול להימשך שבוע, אבל כל אחד כותב בזמן שלו (עדיין כמה פעמים ביום כדי שהמשחק יזרום).
אני כבר שנתיים משחק ככה במקביל למשחקים בעולם האמיתי ובעיניי זה אחלה של דבר.
מעביר את הזמן בין משחקים".
 
עריכה אחרונה:
נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

לפני שנה וארבעה ימים התחלנו את משחק הפורום המצוין של פרגרין השני -הצד האפל של הירח
בבקשה בבקשה לא שוב.
בדיוק כשאנחנו חושבים שראינו הכל באימה, מגיע סשן קת'ולהו מס' 70 - אימה באוריינט אקספרס.
מתחיל בפעם הראשונה את המסע המופלא של עולם הדיסק!
הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיים הצטרפתי לפורום!
חזרה
Top