• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

מהדורה 5 מבוכים ודרקונים אחד- פלייטסט 5

יצא המסמך החמישי בפלייטסט של "מבוכים ודרקונים אחד" והפעם יש 5 מקצועות ושליטה בנשקים.

המקצועות הם: ברברי, לוחם, כושף, מכשף ואשף - מה שמשאיר רק את הנזיר כמקצוע שלא הופיע בפלייטסט (יש כמה מילים על זה שהוא יופיע יחד עם תיקונים למקצועות בפלייטסטים הבאים). השינוי הגדול ביותר הוא אצל המכשף שעבר לטבלה הטלה של חצי-מטיל לחשים והלחשים שלו מפסיקים להתחדש במנוחה קצרה (וכמו תמיד כשיש שינוי יש מתנגדים...).

רפרוף על הפלייטסט גרם לי להתחיל לתהות מה נחשב "תאימות לאחור" אצלם.

אז מה אתם חושבים על השינויים ועל הכיוון שלוקח הפלייטסט? ומה אתם חושבים שהם מתכוונים כשהם כותבים שהמדורה תהיה תואמת לאחור?

מכשפי החוף הבטיחו כבר כמה פעמים שמו"ד אחד תואמת למהדורה 5 ולא צריך להחליף את הספרים ה-"ישנים", אבל ככל שאני קורא יותר מהפלייטסט (ואני בעיקר מרפרף ולא עושה קריאה מעמיקה) אני מתחיל לתהות יותר ויותר מה זה אומר בתכלס.
בהתחלה חשבתי שיהיה אפשר לשחק דמויות גם מ5 וגם מאחד באותה קבוצה, אבל אם נעשהו השוואה בין הלוחמים בשתי המהדורות, אז הלוחם במהדורה החדשה מתחיל חזק יותר מ-5 (שליטה בנשקים + משב מרענן נוסף - אם כי עכשיו זה מתחדש רק במנוחה ארוכה) וככל שעולים בדרגות ההפרש רק עולה (משבים נוספים + מאפיינים חדשים שמתווספים על הקיים + קבלת מאפיינים מוקדם יותר + כישרונות) וההבדלים האלו לא קיימים רק אצל הלוחמים אלא כמעט בכל המקצועות (ושוב, לא קראתי לעומק את הפלייטסט, אז יכול מאוד להיות שאני מפספס משהו חשוב). מה שקראתי גורם לי לחשוב ששחקנים שמשחקים דמויות מ-5 פשוט ירגישו מסורסים ליד אלו שמשחקים דמויות מאחד.
ההבדלים ברמות הכוח כנראה גם ישפיעו על תאימות הרפתקאות, אתגר בינוני שנכתב ל-5 כנראה יהיה אתגר קל באחד, אבל אולי זו הכוונה כשהם כותבים תואם?

מאחר ואני בכלל לא בטוח לגבי ההערכות שלי העדפתי לשמוע דעה של מישהו שבאמת קרא את המסמכים בלי שהדעה שלי תשפיע על התשובה.

תאימות לאחור פשוט אומרת שאתה לא צריך לגמרי ללמוד חוקים חדשים.
מוד"מ2 הייתה תואמת לאחור למוד"מ1, אבל זו בהחלט לא הייתה אותה שיטה. לא יכלת לשחק אשליין או דרואיד של מוד"מ1 במוד"מ2, דמויי האדם של מוד"מ2 יכלו להיות כוהנים הרבה פחות גרועים מבמוד"מ1 והיו מקצועות וגזעים של מוד"מ1 שפשוט נמחקו מהספרים (חצי אורק, רוצח).

גם לא יכלת להשתמש בדרקונים של מוד"מ1 במוד"מ2 כי חלק ממסע הפרסום של מוד"מ2 היה "הפכנו את הדרקונים לחזקים יותר" ודרקון אדום של מוד"מ1 היה מסורס בהשוואה לדרקון לבן של מוד"מ2. זה סבבה והכל אם ממילא החלפת את הדרקונים של מהדורה 1 באותם דרקונים בדיוק של 2, אבל אם למשל רצית להכניס למשחק שלך דרקונים מספרי הרחבה או פרסומים שונים, כמו למשל דרקון הקוברה המגניב שיצא בצורה חצי רשמית במגזין "דרגון" שנבנו באיזון מול רמות העוצמה של דרקוני מוד"מ1, אז היית צריך לכתוב את כל הנתונים של הדרקון מחדש בעצמך.

אבל חוץ מזה, היו לך אותם כללים לבניית דמויות, אותה תפיסה של גלגולי הצלה, אותה שיטת קרב ושריון.

מו"ד3 לעומת זאת, שהיא בעצם מוד"מ3 רק בלי ה"מ", בכלל לא תאמה אחורה בשום צורה שהיא.

השאלה היא מה תאימות לאחור אומרת עבורך, איפה אתה שם את הקו.
אם מדובר על רוח המשחק / המכניקה הבסיסית - אז המשחק אכן תואם לאחור. בערך כמו שעודרגה תואמת למו"ד 5 או פתפיינדר למו"ד 3.5.
אם כמו שציינת, אתה מתכוון לשילוב בין מקצועות מהגרסה הישנה לחדשה - אז לא ממש תואם. הבנייה שלהם אחרת, נקודת הכניסה שלהם לתת מקצועות היא שונה וכו'.
אני לא מאמין שתהיה בעיה או צורך בהתאמות בשביל להריץ הרפתקאות עבר (לפחות בשלב זה לא ראינו שינויים בצורת הבנייה של יריבים).
הבדלים ברמת הכוח הם לאו דווקא לטובת הגרסה החדשה - אם כבר רוב התלונות הן הפוכות.

מכשפי החוף מן הסתם רוצים לומר שכל התכנים הישנים תואמים אבל זה כמובן לא נכון לגבי הספרים המכניים יותר.
ועדיין בשורה התחתונה, לאף שחקן מו"ד 5 לא צריכה להיות בעיה להחליק בקלות לגרסה החדשה.

אני העלתי את זה בדיון על פאת׳פיינדר 2 וברענון שלהם של הספרים - אבל תאימות לאחור זה מושג חמקמק.
אני מתייחס אליו במובן של תאימות מכאנית והבנה - כלומר שלא צריך ללמוד מחדש את השיטה והתוכן הקיים עובד (מכאנית) בלי שינויים.
במובן הזה 3.5 לא היתה לגמרי תואמת לאחור, כי היו שינויים המיומנויות, עמידות לנזק ועוד.

ממה שאני רואה במהדורה 5.1 יש תאימות לאחור בהיבט המכאני. כלומר אני לא צריך לעדכן דברים קיימים כדי שהם יעבדו.

אם אתה מתייחס להיבט של איזון משחקי, זה הרבה יותר חמקמק - גם כי איזון משחקי הוא דבר שלעיתים קרובות נושם. גם באפשרויות שזמינות לשחקנים (ה power creep המפורסם) ובטח כשמדברים על איזון היתקלויות / הרפתקאות, שבאופן טבעי משתנות עם הזמן. גם בתוך מהדורה חמש וגם במהדורות אחרות עשו שינויים קלים לעוצמת המפלצות.
גם לגבי עוצמת שחקנים זה לא פשוט, הרי תמיד יש בילדים חזקים יותר. אז אלא אם משחקים עם פאואר גיימרז (לא ככינוי גנאי), הבדלים של קצת יותר/פחות חזק זה אולי טוב לדיונים במרשתת אבל כנראה לא משפיעים לדעתי בשולחן.

ממה שאני רואה במהדורה 5.1 יש תאימות לאחור בהיבט המכאני. כלומר אני לא צריך לעדכן דברים קיימים כדי שהם יעבדו.
זה בהחלט נכון לגבי המכניקה הבסיסית ולכן אני מניח שלא תהיה בעיה להריץ הרפתקאות וכיו"ב. אבל ספרים כמו טאשה, זאנתר ושאר הספרים המכניים יותר כן ידרשו התאמות ולו בגלל יישור הקו של תתי המקצועות בדרגה 3 ותזוזות של יכולות.
אני לא מדבר בכלל על מה שרואים בפלייטסט האחרון לגבי המכשף (שסגנון הטלת הלחשים שלו השתנה לגמרי) כי לא ברור אם זה ישאר.

ספציפית לגבי הפלייטסט הנוכחי:

ברברי - אני אוהב את השינוי של הזעם - זה היה מאוד טיפשי שהזעם מתבטל אם לא הצלחת להגיע ולהתקיף את אחד האויבים. עכשיו אני יכול להיות ברברי שרץ קדימה אבל גם יכול לסגת אחורה או לנסות למשוך יריבים אחריו מבלי לחשוש שהזעם שלי יתבטל אם לא ירדפו אחרי. השקעה של פעולת בונוס כדי להמשיך את הזעם זה טריידאוף מקובל לשם כך.
Primal Knowledge הוא מוזר, לא חושב שהסתתרות והישרדות צריכים להיות שם אבל נו בסדר.
מומחיות בנשק זו תוספת נחמדה אבל אני לא חושב שהיא מאוד מתאימה לברברי בפורמט הזה ובטח שאין סיבה שזה יגיע ל-4 סוגי נשקים. ברברי הוא לא כמו לוחם שמתאים את עצמו לסיטואציה אלא יותר מה שלא הולך בכוח הולך בעוד יותר כוח לפחות לראייתי.

לוחם - מעניין שהשאירו את Action Surge כיכולת שמתחדשת במנוחה קצרה אחרי שדי ביטלו מנוחה קצרה מכל מקום אחר. לפחות הורידו משם את האופציה להטיל לחש. שני שימושים של משב מרענן בדרגות הנמוכות זה משמעותי מאוד.
מומחיות בנשק היא אחלה כאן ומוסיפה עוד ורסטיליות ללוחם.

כושף - העברת התת מקצוע לדרגה 3 היא די חלקה כאן לטעמי, היכולות האינהרנטיות החדשות והעברת מטאמג'יק לדרגה 2 יחד עם קבלת מאגר נקודות הקסם היא טובה (זה מה שהיו צריכים לעשות במקור אבל לא היה להם שום דבר אחר לדרגה 3).
מה שאני לא אוהב כאן זה את הטרמינולוגיה של Prepared Spells - אין סיבה שכושף יצטרך "להכין" לחשים וזה למעשה היה קו ההפרדה המרכזי בינו לאשף עד כה. ברמה המכנית נטו זה חסר משמעות כאן - לכושף יש יותר לחשים שהוא מכיר בהשוואה לעבר וכלום לא השתנה מבחינת האופן בו הוא מטיל לחשים - אבל הטרמינולוגיה של לחש מוכן או משונן היא לא נכונה כאן. הוא לא הכין כלום הוא פשוט יודע באופן טבעי.
עוד נקודה שאני לא אוהב והיא נכונה לגבי כל מיני יכולות כאן בפלייטסט וגם בספרים החדשים יותר של וויזארדס :
אני לא אוהב יכולות שהן ורסטיליות ללא מחיר, כמו למשל חלק מהלחשים החדשים שאתה בוחר איזה סוג נזק הם עושים ברגע ההטלה - זה מוציא את כל העוקץ. אני כושף שמתמחה בנזק אש וזה משהו שאני רוצה שתהיה לו משמעות - אם אני פשוט יכול לעקוף כל עמידות / חסינות של יריב ע"י שימוש בסוג נזק אחר זה עלוב בעיני. זאת השמדת זהות.
כנ"ל ב- Weapon Mastery - אפשר להחליף את הנשקים שבחרת במנוחה ארוכה - למה???? השליטה בנשק הספציפי היא חלק מהזהות שלי.

מכשף - קבלת ארגז הכלים של PACT BOON בדרגה ראשונה הוא מצוין ובדיוק מה שהיו צריכים לעשות במקור, לעומת זאת מה שעשו עם הלחשים הוא פשוט להשליך את התינוק עם המים - התלונה הייתה שיש למכשף מעט מאוד לחשים ביום (כי מי מאזן התקלויות לפי מנוחה קצרה) אז הגדילו את מספר הלחשים ליום אבל גם זרקו את הייחוד של המכשף שהלחשים הם בדרג הגבוה ביותר תמיד.
המכשף הוא פשוט לא דמות טובה, הוא לא היה דמות טובה גם במקור אלא יותר כלי למינמקסינג של דמויות ריבוי מקצועות.
אני לא יודע איך לפתור את זה, אבל לדעתי הוא אמור להיראות יותר כמו הכובל (BINDER) של שלהי 3.5 עם יכולות קבועות או פשוט להחליף לחשים ב- INVOCATIONS שטובים לפעם אחת/פעמיים ביום.

עריכה אחרונה:
אחד הדברים שאני לא אוהב בעדכונים והתוספות למהדורה החמישית עוד מימי טאשה, זה שאין משמעות ארוכת טווח להרבה החלטות.
בחרת ארכיטיפ מסויים? לא נורא, בדרגה הבאה תוכל להחליף אותו. בחרת התמחות מסויימת? לא נורא, מנוחה ארוכה ואתה מחליף אותה.

אגב - לא הבנתי, איך עובדת התמחות בנשק בעדכון הנוכחי?

אחד הדברים שאני לא אוהב בעדכונים והתוספות למהדורה החמישית עוד מימי טאשה, זה שאין משמעות ארוכת טווח להרבה החלטות.
בחרת ארכיטיפ מסויים? לא נורא, בדרגה הבאה תוכל להחליף אותו. בחרת התמחות מסויימת? לא נורא, מנוחה ארוכה ואתה מחליף אותה.
לגמרי. הגישה הזאת של הכל קליל ואין משמעות לבחירה זה בדיוק מה שדיברתי עליו.
אני יכול להבין ששחקן עשה בחירה שהוא לא נהנה ממנה, אני לא צריך חוק כתוב בשביל להגיד לו תחליף למשהו אחר. אבל להתעלם מבחירות והגבלות לגמרי?

לכל נשק יש תגית התמחות - Cleave, Push, Topple וכו'. מקצועות עם התמחות נשקים בוחרות 2-3 נשקים ומקבלות את היכולות המיוחדת של כל נשק כזה.
למשל אם בחרתי Greatclub (תגית Push), בפגיעה אני יכול לדחוף את היצור 10 רגל.
אם בחרתי Greataxe (תגית Cleave) אז בפגיעה אני יכול לעשות התקפה נוספת כנגד מטרה שצמודה לו ולעשות לה נזק נשק (ללא תוסף תכונה)

וכמובן אפשר להחליף במנוחה ארוכה את הנשק שאתה מומחה בו, כי למה לא... הרי כל מה שצריך זה תרגול קצר בשביל להתמחות בנשק.

אני מאוד אהבתי כמעט כל מה שראיתי בקובץ הזה. בעיקר אני רוצה לשבח את מערכת הנשקים החדשה, שהיא צעד ענק בכיוון הנכון. אחת הבעיות הכי גדולות במהדורה 5 הייתה שכל הנשקים הרגישו אותו דבר בלי הבדלים משמעותיים ביניהם. השינוי הזה בייסיקלי מתקן את הבעיה הזו לגמרי.
אני כן חושב שאין סיבה לא פשוט לתת למקצועות הקרביים מומחיות בכל הנשקים שהם שולטים בהם. אני לא חושב שזה שובר שום דבר, וזה עושה את החיים של כולם הרבה יותר קלים עם משמעותית פחות bookkeeping. באותה נימה, אני לא יודע למה כואב להם לאפשר ללוחם בדרגה 15 להשתמש בשני המאפייני מומחיות שלו על אותה התקפה. זה לוחם בדרגה 15. זו הדרגה שבה מטילי לחשים מקבלים לחשים בדרגה 8. תנו ללוחם לעשות שני אפקטים במקביל, בחייאת.

בנוגע לשאר השינויים, אני מאוד מאוד מרוצה ממה שעשו לכושף. הוא נראה משמעותית הרבה יותר כיף למשחק עכשיו. שיפרו את כל אפשרויות העל קסם הגרועות, והוסיף יכולת דרגה 18 חזקה לשאוף אליה. גם שיפרו את כמות הלחשים שהוא לומד, אחת התלונות הכי גדולות שהיו על המקצוע.
עוד דבר מעולה שתיקנו זה התת מקצוע לברברי. ברזרקר נהיה תת מקצוע חזק ומגניב במקום התת מקצוע שאף אחד לא לוקח. אותו דבר בנוגע לתת מקצוע ללוחם, אלוף, אם כי האחד הזה עדיין טעון שיפור לדעתי.

הבעיה הכי גדולה שלי בקובץ היא המכשף. אני לא בהכרח מתנגד לרעיון של להפוך מכשפים לחצי מטילים במקום הדבר המוזר שהיה להם מקודם. הפיצ'ר של סודות מאגיים בייסיקלי נותן להם גישה להתקדמות לחשים של מטיל מלא, פשוט בצורה מוגבלת, וככה הם נשארים עם הרבה יחידות לחש להשתמש בהן לדרגים הנמוכים בנוסף ללחשים החזקים שהם לומדים דרך סודות מאגיים.
הבעיה היא שסודות מאגיים הפכו להשבעה במקום פשוט פיצ'ר נפרד. וכל לחש חדש שלומדים דרך סודות מאגיים דורש לנצל השבעה נוספת. אני חושב שזה השינוי הכי גרוע שראיתי מOne D&D עד כה. כי לקבל לחש של מטיל לחשים מלא מכל רשימה זה אפקט יותר טוב מכל השבעה אחרת שהם יכולים לקחת, מה שאומר שהמכשף פשוט ינצל את כל ההשבעות שלו על זה אם הוא לא רוצה להיגרר מאחור. התוצאה היא שכל ההשבעות המגניבות פשוט מבוזבזות.
אני חושב שסודות מאגיים צריכים לחזור להיות פיצ'ר נפרד. החל מדרגה 5, כל 2 דרגות אפשר ללמוד אחד חדש מהדרג הרלוונטי. אולי להפחית בחזרה את ההשבעות למה שהן היו מקודם. ככה, יהיה אפשר אשכרה להשתמש בכל ההשבעות המעניינות ברשימה במקום פשוט לקחת עוד לחשים חזקים.

סך הכל, אני מאוד חיובי בנוגע לOne D&D, אבל בהחלט יש עוד דברים שדורשים חידוד. מזכיר לכל מי שיש לו דעות בנושא לענות על הסקרים, יש להם השפעה אמיתית על העתיד של השיטה.

אני יכול להבין ששחקן עשה בחירה שהוא לא נהנה ממנה, אני לא צריך חוק כתוב בשביל להגיד לו תחליף למשהו אחר. אבל להתעלם מבחירות והגבלות לגמרי?
אם נשים את ההעדפה האישית שלי בצד, אז תשובה אפשרית לטענות שלנו יכולה להיות "הם ממילא יעשו את זה, אז לפחות ניתן חוק מסודר בנושא".

כמו שאנחנו יכולים לעקם את האף על חידוש המשאבים ובעיקר נקודות הפגיעה במנוחות קצרות, אבל בפועל זה נועד למנוע את המצב המטופש אף יותר של "יום הרפתקה בן 15 דקות".

אם נשים את ההעדפה האישית שלי בצד, אז תשובה אפשרית לטענות שלנו יכולה להיות "הם ממילא יעשו את זה, אז לפחות ניתן חוק מסודר בנושא".
זו בהחלט יכולה להיות תשובה אפשרית, אבל לדעתי היא לא נכונה. לפחות לתחושתי וניסיוני האישי במ"ת אנשים יטו פחות לעשות דברים שלא מוסדרים בחוק.
אני זוכר למשל את חוקי ה Retraining בפתפיינדר - כן איפשרו החלפה אבל בעלות של זמן ומשאבים.
ברגע שאתה נותן "צ'ק פתוח" להחלפות של כל דבר ברמת החוק אז אנשים ישתמשו בו והרבה - ולטעמי לפחות, זה רע שלבחירות שלך אין ערך.
וכאמור אנחנו לא מדברים על מקרה שבו שחקן בחר יכולת מסויימת והתבאס ממנה אלה על מקרה שבו בכל דרגה אפשר להחליף דברים.
בכל מקרה, כדי לא לחטוף את הנושא, אשמח לנהל את הדיון הזה במקום אחר.

בעיקר אני רוצה לשבח את מערכת הנשקים החדשה, שהיא צעד ענק בכיוון הנכון. אחת הבעיות הכי גדולות במהדורה 5 הייתה שכל הנשקים הרגישו אותו דבר בלי הבדלים משמעותיים ביניהם. השינוי הזה בייסיקלי מתקן את הבעיה הזו לגמרי.
לגמרי מסכים.
רשימות נשקים ארוכות וחסרות משמעות זה תכונה של הרבה משחקים. בעיקר בולט במשחקים ישנים (רשימת הנשקים בשיטות אולד סקול זה בעיקר תמונה אחרת ושינוי משקל / עלות…)
אני חושב שכאן הם פתרו את זה בצורה מגניבה, וגם על הדרך נתנו עוד בונוס למקצועות הקרביים. נראה כמו הברקה של ממש.

אגב - לא הבנתי, איך עובדת התמחות בנשק בעדכון הנוכחי?
מסכים לגמרי. אני חושב שלשחקנים פשוט ממש קשה עם הרעיון ש"הם יכולים לפספס משהו", לדוגמה חפצי קסם מסוימים או שבסוף הם יגלו שהקמפיין הוא יותר חקירה ואינטרקציה עם דב"שים מאשר לחימה והלחשים או היכולות שהם בחרו הם רק קרביים.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אם נשאר לי 45 ש"ח הנחה מהשובר מנחה, יש דרך לעשות איתם משהו/להעביר אותם למישהו אחר?
אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
חזרה