• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

כשהשמש עלתה ואז ירדה

לפי מה שראיתי, בדיסני+ יש עכשיו רימייק של הסדרה שוגון. הסדרה המקורית משנות השמונים (נדמה לי שראיתי אותה, אבל לא זוכר הרבה) והספר הפופולארי לפניה, נתפסים כיום כפנטזיית פ'טיש מערבית על יפן אקזוטית ולפי מה שהבנתי מהסקירות הסדרה החדשה מנסה לא ליפול לבור הזה ושמה במרכז את המצביא היפני ולא את ה"מושיע הלבן" שלו.

אבל לא על זה בא לי לדבר, אלא על תופעה אחרת שרלוונטית לספרים ולמשחקי תפקידים - עידן "השמש העולה" וקיצו.

עניין, סקרנות והערצה כלפי התרבות והחברה ביפן הם עניין שבא והלך מאז שיפן "נפתחה למערב" במאה -19, אבל בשנות השמונים פלוס-מינוס היית יכול למצוא בספריה ובאולם הקולנוע המון תחזיות מתחום המותחנים, הסייברפאנק והמדע הבדיוני לפיהם העתיד הוא יפני. הטכנולוגיה היפנית נתפסה כמתקדמת שנות-אור מעל זו המערבית, התרבות העיסקית היפנית נתפסה כמי שמביסה את הקפיטליזם המערבי במשחק שלו ונראה היה שתאגידי-על יפניים הולכים לקנות את ארצות הברית ואירופה.

תחשבו למשל על סרטים כמו בלייד-ראנר, על המהדורה הראשונה של מרוצללים, על ספר וסרט המתח "שמש עולה", אפילו הגיבור הכל-אמריקני של "מת לחיות" יוצא להרפתקה אלימה בבניין משרדים ענק של תאגיד יפני בארצות הברית.

היחס כלפי יפן והיפנים היה מין שילוב של פחד והיקסמות. בהרבה מקרים הם תפסו בתרבות הפופולארית את המקום של הנבלים, אבל הם היו נבלים אלגנטיים ומתוחכמים. למעשה, הניצחון שלהם נתפס כמשהו בלתי נמנע - כמו זריחת השמש. כשאני חושב על זה, אז אפילו בשיעורי גיאוגרפיה בכיתה ה' או ו' בסוף שנות השמונים למדנו על יפן, אולי כי מישהו במשרד החינוך חשב שצריך להכין אותנו לעתיד היפני הזה.

אבל אז התחלו שנות התשעים והתברר שהכלכלה היפנית בצרות. אמנם יפן המשיכה לככב בתפקיד של "המעצמה הכלכלית-טכנולוגית הבאה" בספרים, משחקים וסרטים גם לתוך העשור, אבל מהר מאוד השמש שקעה ואיתה גם המקום של יפן כמעצבת העתיד בתרבות הפופולארית שלנו. את המקום הזה כנראה תופסת היום סין וכמו יפן בשעתה היא נתפסת כמעצמה כלכלית עולה ובלתי ניתנת לבלימה. בינתיים.

יפן אמנם עדיין באה והולכת בתחום התרבות הפופולארית כל עשור בערך, אבל היום זה יותר נישה של אוטאקו וכנראה שאם מישהו יכתוב היום תסריט על תאגיד יפני שקונה את שרונה ומגדלי עזריאלי ואנשי יאקוזה ומנהלי תאגידים מסתובבים להם ברחבי תל אביב, זה יתפס כתלוש מהמציאות ובלתי אמין.

מעניין מאוד.

אפשר להוסיף לזה את גל הנינג'ה ששטף את ארה"ב (ואחרי זה אותנו) בשנות ה-80 וה-90, עם סרטי אמנויות הלחימה שבדרך כלל שוייכו למזרח הרחוק באיזושהי צורה, צבי הנינג'ה כמובן, סרטי "נינג'ה אמריקאי", "נינג'ה קיד" ועוד ועוד.

לגמרי - חלק מהגל של התלהבות מיפן היה גם כל נושא אומנויות הלחימה היפניות, סרטי הנינג'ות והתחפושות של נינג'ות בפורים - אני זוכר שכשהייתי בכיתה ב' או ג' וכולם התחפשו לנינג'ות, עדיין לא היו חרבות נינג'ה בחנויות הצעצועים - אז כולם התחפשו עם חרבות מתחפושות של מוסקטרים ואבירים.
שנה אחרי זה וכבר יכלת לקנות לא רק חרב נינג'ה אלא ערכה שלמה של כלי משחית "יפניים" מפלסטיק.

בינתיים - מה שכמעט אף אחד לא חזה לפני 30-40 שנה - מי שרוכש חברות בארץ ובשאר המערב בסיטונאות אלו הסינים ולא היפנים, אך הסינים הרבה פחות מייצאים תרבות ממה שהיפנים יצאו ועדיין מייצאים. סין מייצאת בעיקר הון ומוצרי צריכה. מעבר לקונג פו, פנדות, ולמה שכונה בעבר "אוכל סיני" (גרסה עוד יותר מערבית של אוכל במסעדות סיניות בצ'יינה טאון במערב), זה לא שאנחנו נחשפים (כמעט) לסדרות טלוויזיה סיניות ולסרטים סיניים, לא מסין העממית ולא מטאיוואן.

לעומת זאת, בשנות ה-80 וה-90, חלק גדול מתוכניות הילדים בטלוויזיה החינוכית (הערוץ היחיד פחות או יותר) היו אנימה יפנית, אנימציה אירופית עם השפעה של אנימה יפנית, או אנימה בקו-פרודוקציה יפנית-אירופאית. כמה סדרות סיניות יש כיום בטלוויזיה? דרום קוריאה מייצאת הרבה יותר תכנים תרבותיים ממה שסין מייצאת...

רק כהערה: סין בצרות (מסיבות רבות ומגוונות - חלקן טרמינליות)והרבה יותר ממה שיפן אי פעם היתה וכנראה תיפול משמעותית בתוך מספר שנים.
ניסוי מעניין אבל הוא להלביש את תצורת החשיבה הזאת לתרבויות אחרות. איך נראית תרבות שלטת הודית? או ערבית? או ג'מאיקנית?

Soft power vs hard power
יפן מייצאת הרבה תרבות- כמובן גם טכנולוגיה, אבל רוב האנשים בגילאי ה15 עד 25 יחשבו על ראמן, אנימה, מאנגה, תרבות ואסטיקה (עיצוב, אופנה) יפנית כשתגיד להם תחשבו על יפן.
כמובן, ליפן יש תעשיית רכב שעדיין מובילה, חברות חומרה ותוכנה רבות, אבל בסופו של יום אנשים חושבים על תרבות הפופ היפנית כשהם חושבים על יפן. זו ההשפעה של יפן על העולם- יש ליפן השפעה כלכלית, אבל לא כמו סין.

סין לא מייצאת תרבות, אבל בהחלט מייבאת אותה. הרבה סרטים מערביים עוברים מודיפיקציות (הסרה/טיוח של רפרנסים למערכות יחסים חד מיניות, אנשים כהי עור, או תוכן אחר שהמפלגה הסינית לא אוהבת) כדי שיוכלו להימכר בשוק הסיני המאוד גדול ומאוד רווחי. לעומת זאת, היא מייצאת המון מוצרים. רוב המוצרים בעולם מיוצרים בסין, ואמברגו מסין (מה שלא נראה לי אפילו אפשרי, הם סוחרים עם צפון קוריאה ואירן, ואפילו עם מדינות שבקונפליקט איתם כמו הודו) יכול לזעזע את הכלכלה של כל מדינה, גם מעצמה כמו ארה"ב, סעודיה או האיחוד האירופי.

משהו שלא כל כך קשור- לארפינג בסין היא תעשייה של ממש, ומאוד מגניב לראות את הטייקים שהם לוקחים על משחקי התפקידים שאנחנו אוהבים.

רק כהערה: סין בצרות (מסיבות רבות ומגוונות - חלקן טרמינליות)והרבה יותר ממה שיפן אי פעם היתה וכנראה תיפול משמעותית בתוך מספר שנים.
ניסוי מעניין אבל הוא להלביש את תצורת החשיבה הזאת לתרבויות אחרות. איך נראית תרבות שלטת הודית? או ערבית? או ג'מאיקנית?
מוסיף- סין בצרות. יש במדינה הרבה כשלים פנימיים, כולל בניינים שפשוט קורסים. אבל אבל אני לא רואה אותה מתפרקת, במיוחד שרוב הדברים עדיים מיוצרים בה. אולי הודו או מדינה אחרת במזרח הרחוק (תאילנד? הפיליפינים? מלזיה? טאיוואן?) תעקוף אותה כיצרנית המרכזית של העולם בעתיד.

מוסיף- סין בצרות. יש במדינה הרבה כשלים פנימיים, כולל בניינים שפשוט קורסים. אבל אבל אני לא רואה אותה מתפרקת, במיוחד שרוס הדברים עדיים מיוצרים בה.
הרבה מהייצור, בייחוד מאז הקורונה עובר בהדרגה למקומות אחרים כמו ויאטנם ומקסיקו. העובד הסיני הוא כבר לא אותו עובד זול כמו מלפני 20 שנה. הוא גם מאד לא צעיר. לסין כמעט ואין יילודה יחסית לגודלה. בקרוב, מילולית, ייגמרו להם האנשים בגיל העבודה.

חוץ מזה הם תלויים במדינות אחרות לצרכים בסיסיים (אנרגיה ומזון), הכלכלה שלהם בועתית ומבנה השלטון שלהם איום ונורא (לא רק מוסרית, כלכלית וארגונית).

השקיעה הדי-פתאומית של יפן בתחילת שנות השמונים מעוררת לא מעט תהיות בנוגע ל"מתי סין תיפול", אבל שימו לב שיפן לא בדיוק קרסה - רק הבועה שלה פקעה.

אבל אני לא חושב שסין או כל מעצמה כלכלית אחרת כיום נתפסת בצורה שיפן נתפסה בשנות השמונים - זה היה מין שילוב תרבותי-כלכלי מעורבב בהערצה עם פחד שפשוט לא שוחזר מאז באותו "טעם".

יש הבדל בין יפן לסין בתרבות המערבית, בגלל שיפן הייתה אויבת מושבעת של המערב שנים ארוכות, ואז אחרי מלחמת העולם השניה היא הפכה לבעלת ברית קרובה. אז זה הפך משנאה עמוקה להערצה / סקרנות.

בניגוד לכך, סין לא ממש שיחקה תפקיד בבמה העולמית כמה מאות שנים, צריך לזכור ששנים ארוכות סין נשלטה ובותרה בידי כוחות זרים, ואז הייתה עשרות שנים בבידוד עצמי. באופן כללי האמריקאים פחות חשופים לתרבות הסינית.

וכמובן, לעיניים מערביות התרבות היפנית והסינית קרובות אחת לשניה…

השקיעה הדי-פתאומית של יפן בתחילת שנות השמונים מעוררת לא מעט תהיות בנוגע ל"מתי סין תיפול", אבל שימו לב שיפן לא בדיוק קרסה - רק הבועה שלה פקעה.

אבל אני לא חושב שסין או כל מעצמה כלכלית אחרת כיום נתפסת בצורה שיפן נתפסה בשנות השמונים - זה היה מין שילוב תרבותי-כלכלי מעורבב בהערצה עם פחד שפשוט לא שוחזר מאז באותו "טעם".
זה מעניין, כי התחושה היא שהפלישה התרבותית של יפן לתרבות המרכזית הייתה אחרי הנפילה שלה ממעצמה, סושי לא היה כזה עסק בשנות השמונים, בשנות התשעים הוא היה "מאכל אקזוטי ויקר" ובשנות האלפיים כבר היו מסעדות מזון מהיר, כנ"ל לגבי סדרות הטלוויזיה ( אבל זה מקביל לחדירת הטלוויזיה בכלל...)

לפחות במקרה של סושי, אני חושד שהכניסה שלו לארץ הייתה בהשראת מסעדות סושי קליפורניות שהוסיפו דברים כמו אבוקדו ופחות בהשפעה יפנית ישירה כלשהי.

אוכל סיני בשנות השמונים גם היה משהו אקזוטי שמזוהה עם אהרוני, שהביא את הקונספט מטיוואן.

הייתה עשרות שנים בבידוד עצמי. באופן כללי האמריקאים פחות חשופים לתרבות הסינית.
באופן אירוני, יתכן שהאמריקאים הרבה יותר נחשפו לתרבות סינית דרך הצ'יינה-טאונז למיניהן מאשר הסינים בסין העממית, שבילתה עשור שלם בין אמצע שנות השישים לשבעים בלמחוק את התרבות של עצמה.

אני זוכר את הסדרה המצויינת משנות השמונים וגם את הספר המקורי של ג'יממס קאלוול. אני גם זוכר את הסרט "שמש עולה" שהיה מאוד פופולארי ומאוד עצבן את היפנים.
מאז יפאן נעלמה מסדר היום של התרבות המערבית.
היו הבלחות נדירות כמו הסרט "אבודים בטוקיו" שניגן בערך על אותם המוטיבים כמו "שמש עולה", כלומר היפאנים מוזרים , חוצניים, יש להם יותר מדי כסף וכן הלאה.
היה נוח להציג היפאנים בתור האוייב, אבל מאז קמו אויבים אחרים , כמו רוסיה וסין.
מהפרספקטיבה המאוד מאוד מוגדרת וחד גונית של התרבות המערבית , יפאן היא בעיה.
מבחינה פוליטית , בת ברית נאמנה של ארצות הברית והמערב.
מבחינה תרבותית היא דוחה באופן מוחלט את ההעדפות האופנתיות של התרבות המערבית , שזה מתבטא בשמירה על הערכים של מיזוגניות, סקסיזם , אתנוצנטריות וקסנופוביה. גם אי אפשר להגדיר אותה כמדינה נחשלת , ריאקציונרית מבחינה דתית , כי היא לא.
היא מאוד מודרנית מבחינה טכנולוגית ומצד שני היא דוחה את המודרניות החברתית.
לכן היא נעלמה , כי היא מין חלק שלא מסתדר בפאזל. הוא מקופסה אחרת.
אז באמת כשהוליווד (שם כללי מאוד לתעשיית הבידור האמריקאית) רוצה להציג את יפאן , היא תלך באופן ליפאן העתיקה ולא למודרנית.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אם נשאר לי 45 ש"ח הנחה מהשובר מנחה, יש דרך לעשות איתם משהו/להעביר אותם למישהו אחר?
אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
חזרה