• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

ה"טוויסט" העלילתי - חובה?

pitfiend

פונדקאי ותיק
משגיח/ה בדימוס
לקח לי קצת זמן לחשוב על נושא שאני ממש רוצה לדון בו עם חברי הפורום, והגעתי לבסוף לנושא חשוב מאוד המדבר לכל מנחה ושחקן.

ה"טוויסט" העלילתי (plot twist), נקודת המפנה המרכזית בסיפור/הרפתקה/משימה, מופיע לא רק ביצירות ספרותיות ובסרטים, הוא כלי קבוע אפילו במשחקי אסטרטגיה במחשב (שימו לב שאף משימה במשחק אסטרטגיה לא נצמדת ל-mission briefing התחילתי שלה, ותמיד יש שינויים בשטח). חשיבותו של ה"טוויסט" העלילתי היא לשנות את נקודת מבטם של השחקנים, לתת חיים מחודשים למשחק, לחדש את העניין ולהשאיר את השחקנים עם פה פעור. מהו סיפור מבלי נקודת מפנה? מהי עלילה ללא כמה הפתעות?

העץ יחולק לשני חלקים, האחד ידון בשאלה - האם "טוויסט" עלילתי הוא חובה בכל יצירה מוצלחת? בכל הרפתקה שבאמת תוטבע בזכרונם של השחקנים? האם ניתן לוותר על הטוויסט ועדיין ליצור משהו מוצלח? ואילו סוגי טוויסטים קיימים - הניתן לסווגם?

בחלקו השני יתבקשו מנחים ושחקנים כאחד לתאר טוויסטים ונקודות מפנה שונות שהרשימו אותם במיוחד במהלך תקופת הנחייתם/משחקם. כל אחד יתן דוגמא מתקופת המשחק/הנחיה שלו לנקודות מפנה ו"טוויסטים" עלילתיים שהשאירו עליו הכי הרבה רושם והצילחו להשיג את מטרתם.

התחיל בדוגמא פשוטה, ואולי אוסיף כמה נוספות בעתיד -
הרפתקה ישנה שבניתי וניתנת להורדה ביצורי רשת וכאן בפונדק מציגה חווה מקוללת, בני החווה לאורך הדורות תמיד נפלו להשפעותיה הנוראיות - אחד אחד הם נמצאו מאובנים. תושבי הכפר הקרוב מחליפים שמועות בינם לבין עצמם והתופעה מחריפה ופוגעת בכל דייר חדש של החווה. לאחר הרפתקה מסמרת שיער ומסע לתוך מגדלו של מכשף מנוח, מגלים לבסוף בני החבורה את "מקור" הקללה - למעשה חיית ניסויים בשם לטאגול (cokatrice - תרנגול מגודל עם זנב לטאה וכנפיים דמויי עטלף) שברחה ממעבדתו של המכשף והגיע לחווה המדוברת, הלטאגול התחבא בין תרנגולות לול החווה וגווה קורבנות מבני המקום אשר ניסו לאיים על חייו בשחיטה מדי פעם לפעם. הלטאגול אינו חזק במיוחד אך יכול להפוך את קורבנות נשיכתו לאבן. אז מי הוא הרוצח? המשרת? החוואי? הבת? התרנגול!

עכשיו הוסיפו "טוויסטים" משלכם, תנו דוגמאות לכאלה מההרפתקות שבהם הנחתם/שיחקתם, ושתפו את הפורום במה שהשאיר אתכם/שחקניכם עם פה פעור...

אמם... הטוויסט הוא דבר ההכרחי בדרך כלל, אולי לא בהרפתקאה הראשית של המערכה - בו זה תלוי בהרפתקאה ובסגנון המשחק, אבל במיני קוווסטים, בביוגרפיות ודברים שכאלה טוויסטים הם מה שמוסיף פילפל, קשה מאוד לעשות הרפתקאה מבלי טוויסטים, הרפתקאה מפותחת לפחות.

בנוגע לחלק השני של הדיון, בעבר הרצתי משחק בו - במשך כל המשחק גרמתי להם לתעב אדם מסוים(הוא רצח את משפחותיהם אחד אחרי השני, או שהם הצטרפו לצבאותיו, הרס את עיר הבית שלהם, גרם להם להצטרף לאירגון שרובם לא אוהבים, השתלט על העולם בערך והיד נטויה), הם תיעבו אותו ומטרתם במשחק היתה להרוג אותו. כשהם הגיעו סופסוף לקרב נגדו - הם גילו שהוא זקן שהקריב את עצמו ואת גופו למען החזון שלו לעולם, הוא היה מעיין היפי פציפיסט שהאמין שהעולם זקוק לעונש בגלל חטאיו.
אמם... זה אולי מעט קיצ'י, אבל כתבתי את ההרפתקאה הזאת כשהייתי בן 13, אז אני סולח לעצמי.

טוויסטים זה נחמד אבל לא תמיד הכרחי. מדי פעם צריך טוויסט, אבל GM טוב יכול להחזיק משחק פשוט עם המתח עצמו ועם עלילה מעניינת.

אני זוכר לטובה משחק בו השחקנים שוטטו ביער כמעט עד מותם בשביל לקבץ צבא ענקי נגד מכשף. הצבא הכיל פיות, אלפים שחורים ודרקון אחד. כאשר הם באו אל המכשף הוא השמיד את כולם בכמה לחשי קסם בסיסיים. לאחר מכן הוא יצר יצור ענקי ומעצבן מהגופות שהם נלחמו בו, הרגו אותו. אז הוא ה תחיל לאגור אנרגיה מהאדמה ולירות כדורי אש שכמעט הרגו אותם, ופתאום הם שמו לב שאחד מהאלפים המתים נמצא בשטח שממנו הוא לוקח אנרגיה, והאנרקיה שבאה אליו מגופתו של האלף השרוף שחורה ולא לבנה... תוך כדי שהוא שאב אנרגיה הם השליכו כמה גופות של אלפים שחורים לאזור והוא מת.
זה שני מיני-טוויסטים שהרחיבו את עיניהם של השחקנים לגודל של בארות זעירות. במיוחד הצבא הבלתי מנוצח שנפל כלכך מהר...

לא מאמין,אשכרה אנשים מגיימר ^^

לא נראה לי שזה נחוץ כל כך הטוויסט מכיוון שאם השה"ם יכול לבנות מערכה טובה עם עלילה טובה אז אין שום צורך בטוויסט,הרי רוב הטוויסטים הם לדרמתיות:דוגמת "האיש הרע שהוא בעצם טוב" ואף פעם לא נתקלתי בטוויסט ממשי.ואם כבר עושים טוויסט אז שיהיה כבר של הדמויות של השחקנים ולא משהו מתוכנן על ידי השה"ם.

לא נראה שיש ממש צורך בדוגמא אבל לשם הדיון:אני זוכר בתקופתי כשחקן שיחקתי לי אביר (פלאדין) שנשבע להילחם במכשף רשע ששולט בעולם (בלה בלה מאוד ארוך) אז הוא יצר חבורה ויצא למצוא את הכסף (בלה בלה הרבה קרבות...) לבסוף הוא נתקל בקוסם,כולם ניסו להילחם בו ולא הצליחו להביס אותו לבסוף אנוכי (האביר-פלאדין) הצליח לפצוע אותו דרך מגן מיוחד שהיה לו,אז הקוסם הציע לו להצטרף ל'צד האפל' אז אביר הסכים (טוויסט!) החבורה הייתה עצובה לאחר מס' מפגשים שוב פעם החבורה נילחמה במכשף אבל הפעם אחרי שהאביר-פלאדין-אביר שחור גילה את סודות המכשף הוא תקף והרג את המכשף ועזר לחבורה (טוויסט!).

אבל האם יכולה להתקיים עלילה טובה ללא טוויסט, הרי האם לא "הטוייסט" הוא עצמו החלק המעניין בעלילה? אם אתה יוצא למסע להביס את המכשף האפל, והכל הולך חלק ובלי הפתעות - מה הטעם? מה העניין בסיפור?

אם למישהו יש גם דוגמאות לעלילות שהצליחו ללא טוויסט - אני אשמח לשמוע.

ודוגמאות חביבות מאוד בינתיים, keep them coming.

לצערי אני לא זוכר טוויסטים רבים במהלך שנותיי כשחקן. אך כשה"ם היו הרבה.
מובן שהטוויסט הוא חשוב אך ניתן לבנות הרפתקה טובה גם בלעדיו. למרות שהוא מוסיף המון.

דוגמה לטוויסט כשחקן-
השה"ם רצה לנווט אותנו טוב יותר לכן צירף אלינו את משה (דגש על המ') שהיה קוסם חזק מאוד והלך איתנו אבל אף פעם לא נלחם. למעשה הוא לא עזר בכלל בשום דבר! לאחר כמה זמן גילינו את היריב הרשע שלנו, כפתורי. שגם הוא היה קוסם חזק. משום מה שניהם לא הופיעו אף פעם באותו זמן. כמה שזה צפוי הם אכן היו אותו אחד ואנחנו עזרנו לרעים במשך כל שנות מסענו. איזה בעסה... ואז הרסתי את העולם, מתתי מטיל גרעיני, הוחייתי כעיט והפסקנו לשחק כי הנזיר התעצבן שזה לא הגיוני.

דוגמה לטוויסט כשה"ם-
למעשה הקבוצה שלי פרשה לוור האמר אז הם לא הספיקו להגיע לזה... אך כל מה שהם עושים גם כן זה לאסוף דברים בשביל הבאד גאיי. בסוף הם אמורים לדעת את זה ואז הם מתים. כן ארבעתם מתים. איזה מגניב? בכל מקרה הם אמורים לקום לתחיה אחרי זה ולהתחיל לעבוד בצד של הטובים ואז לגלות שהם שוב עובדים בשביל הרעים... הטריק הזה אף פעם לא מתיישן! :wink:

*עריכה* ראיתי את התגובה של פיטי... אני חושב שהטוויסט חסר לי מאוד בכמה משחקים האחרונים שלי ורק עכשיו שמתי לב לזה. ייתכן שזו הסיבה שהם היו כל כך יבשים. למעשה אני לא מצליח לחשוב על הרפתקה נטולת טוויסט שממש נהנתי ממנה...

*עוד עריכה* הרגע חשבתי על עוד משהו... אם ראש העיר מתגלה כאיש הרע למרות שידענו את זה מתחילת ההרפתקה כי זה היה פשוט ברור מדי... זה נחשב כטוויסט? כי זה היה צפוי כל כך שמבחינתי זה לא נחשב טוויסט.

במקרה כזה דמוסתנס, זה נחשב טוויסט לא מוצלח - אם הוא היה כל כך צפוי.

ואכן, לגלות שעבדת עבור ה-bad guys זה אכן טוויסט מרושע ומוכר, אחד האהובים על המנחים והשנואים ביותר על השחקנים. זה לעולם לא מתיישן :twisted: .

אל תדאג, יונתן, לפחות אחד מהם נמצא בקבוצה של ערן, עם קצת אקספי הוא בטח הצליח לשחד אותו להכנס לכאן (:

הטוויסט נראה לי כמו משהו שהמטרה שלו הוא לגרום לשחקנים להעריך את העלילה, או סתם לשפר אותה. ראג לא יתגלה כאביו של קאלים בשביל לנסות לגרום לתומר פעם אחת באמת לעשות רולפליי כמו שצריך, אלא בשביל שהשחקנים יגידו שערן כתב עלילה מרשימה וסבוכה, ושאיל לא יחשוב שהעלילה מועתקת בגלל הקראקן והצב.

כלומר, הטוויסט לא יבוא בשביל לגרום לרולפליי אלא בשביל צרכים עלילתיים. כנראה שבכל עלילה טובה צריך לבוא טוויסט כלשהו בשביל לתת לה יותר עומק, ושלא יהיה לינארי. אם הכל ברור מראש, כמה שהמשחק יהיה מהנה, משהו יתפספס.

המ. במשחק "פרשי האפוקליפסה" שהחפצים שאספנו לאורך כל המשחק שימשו בשביל להרוג את הדמויות?
הטוויסט שתוכנן למשחק חולשחור במפגש פונדק?
הסוף של הוטל קליפורניה?
(את השניים האחרונים ערן יסביר אם הוא ירצה..)
היו לי רעיונות לא ממומשים להרפקאות עם טוויסט, אבל אני לא אפרט את זה כאן..

ומה עם טוויסטים לא בתוך העלילה?
גילויים מפתיעים על הדמויות?
זה יכול להיות סוג של טוויסט מעניין לא פחות.

תומר.

יועד לדימון האנטר:
אז כנראה שזה לא טוויסט מוצלח, כי גם אם השחקנים הופתעו - הוא לא שינה את תפיסת עולמם או את מעשיהם, הוא לא השפיע על המשך מעשיהם. אבל מצד שני אם מרגע זה הם מתחילים דרך חדשה למען האופל - אולי זה כן טוויסט מוצלח.

יש לי אתגר בשבילך לפעם הבאה שנפגש פיטי. אתה עדיין חייב לי הרפתקה פיראטית... :wink:
למה שלא תנסה ליצור הרפתקה עם כמות עצומה של טוויסטים לא צפויים שמפתיעים כל פעם!
אני מדבר על משהו כמו לפחות 10 טוויסטים. זה אפשרי בכלל?!

זה דורש טונות של רעיונות, וימים של הכנה מוקדמת... אני בטוח שזה אפשרי - אבל זה המון עבודה, ומי כמונו המנחים יודע כמה אנחנו שונאים עבודה. במיוחד כשאנחנו צריכים לשאת בכל הנטל של הקבוצה.

מכיוון שאני רוב הזמן משה"מ, יצא לי לחשוב על טוויסטים קצת. בהרפתקאות שאני בונה, או שיש טוויסט (הברברים באים לכבוש את הרוזנות שכולם רבים עליה,) או שהדילמה מופיעה ממש בהתחלה ואז לרוב אין טוויסט, כי אם ההרפתקאה בנויה נכון, עצם הדילמה הלא שיגרתית משאירה אותם ערים.
אני זוכר פעם אחת שהשחקן שלי ממש הפתיע אותי. הרעיון הכללי של ההרפתקאה היה שהרוזן הזקן מת בלי בנים, ועכשיו יש כמה מועמדים לרשת אותו, והשחקנים מגלמים אנשי מפתח בקורים הפוליטיים, אבל לא מועמדים בעצמם. בתחילת המשחק, השחקן ששיחק את ראש לגיון המתנקשים השלישי הודיע שהוא בנו האבוד של הרוזן, ושהוא דורש את הכתר מייד, זה יצר משחק מעולה ומותח, והיה טוויסט נהדר, בזכותו המשחק פעם!
אם השחקנים יוצרים טוויסטים, הם מעלצים את השה"מ לאלתר. אם השה"מ יוצר טוויסטים, הוא מעלץ את השחקנים לאלתר. שני המקרים טובים, אבל אני לא בטוח מה קורה כשיש יותר מידי טוייסטים.
מצד אחד יכול להיות שזה עובד טוב, ושהמשחק ממש חי ונושם, והאדרנלין נוצר אצל כולם ולא מפסיק. מצד שני יכול להיות שזה הופך את הלא צפוי לצפוי ולא מעניין.
וכאן נכנס הנושא של חוסר בטוויסטים. בכתה ז' למדו בספרות שאיזה חוקר צרפתי שניתח אגדות עם והגיע למסקנה שיש מספר קבוע של התפתחויות עלילתיות ועקרונות, שכל סיפורי העם משתמשים בהם.
בל מה עם משחק שיוצר משהו חדש, משהו שלא נראה קודם, בלי זוועות מיותרות, קוו עלילה. כמו שיש סיפורים שבהם הנסיך מציל את הנסיכה, האביר הורג את המכשף, סמוראי מנצח את האוני, אז אותו דבר, אבל חדש. אני לא מצליח לחשבו על קוו עלילה שבונה את העלילה בלי זוויות חדות ככה שהסיפור יצא שונה בצורה משמעותית ממשהו שכולנו מכירים.
יש לכם רעיונות?

אחלה דיון פיטפינד, קבל ח"ח.
צל-אש.

טוויסט הוא לא חובה, ושימוש יתר בטוויסטים יחסל את המשחק. השחקנים פשוט יתחילו לחפש את הטוויסט במקום להשאר על קצות האצבעות כל הדרך.

חוץ מזה, שחקנים הם אלופי הטוויסטים. שה"מ טוב גורם לשחקנים שלו לא לדעת תמיד מה הצעד הבא בדיוק, ונותן להם להתפרע. יש סיפור מסגרת, אבל הדרך גמישה לחלוטין. משחק כזה לא צריך טוויסט, כי השחקנים מופתאים גם ככה.

מה שעשוי להיות כן חשוב הוא טוויסט מכאניסטי. טוויסט שנובע מהחוקים, ולא מהעלילה. למשל, קרב מענין ובעל תכונות מסויימות בלתי צפויות (למשל, קרב ארוך במיוחד, שמשאיר את הדמויות מוטשות ומרוקנות מיכולת).

אני, אישית, נהנה ליצור סיפורים כלליים מלאים בפיתולים. למשל, עבור מי עובדות הדמויות? מי לא יאהב את זה? האם זאת עבודה מזדמנת, או משהו יותר עמוק? אני מנסה לחבר את הפעולות לסיפור "עולמי" רחב. רוב הזמן, השחקנים לא יודעים את זה, וגם לא ממש צרך להיות להם משנה. זהו כלי עזר לתכנון קמפיינים.

טוויסטים שאני זוכר היו בעיקר קשורים לשימוש במיתולוגיה הסינית, למשל. הכל היה שונה, והיינו צריכים להבין מה קורה כאן, בעצם.
היה גם הקוסם הנודניק ההוא שהכל אצלו היה כל כך לוגי..כשחיטטנו בתת-מימד שלו הקוסם שלנו חגג, השאר השתגעו.

בהרפתקה שבא השחקנים חשפו כבר את כל הקלפים(לפי דעתם :twisted: ) טוויסט יהיה דבר הכרחי אבל ככה סתם בהרפתקה שבא הדמויות מתחילות אם מעט נתונים וכיווני חקירה טוויסט לא יהיה הכרחי.

כמה סוגי טוויסטים:
הבגידה: טוויסט נחמד שבו אחת הדמויות פונה כנגד החבורה זה לא חייב להצביע על כך שהדמות התחזתה למשהו שהיא לא היא סתם יכלה לשנות צדדים.
הפתעה: פרט מפתיע ולא שיגרתי שמתגלה בטעות או בכוונה, לא חייב להשפיע על העלילה אבל רצוי

דוגמא לטוויסט:
בקבוצה שלנו יש פלדין וזה די רגיל, אבל יום אחד בעת קרב הטבעת הקדושה של הפלדין נלחצה בטעות על ידי מישהו שאני לא זוכר ובמקום הפלדין עמדה מולנו פלדינית, מסתבר שלפלדין שלנו יש שתי נשמות המקורית שלה והשניה של אחיה המת.

אני חושב שטוויסט הוא כמעט הכרחי, אפילו אם מדובר בטוויסט ממש קטן, אחרת, ההרפתקה היא צפוייה ומשעממת. מצד שני, עודף טוויסטים, עלול לגרום לשחקנים רק לחפש מה יקרה הפעם, ולצפות לטוויסטים מופרעים.

דוגמא לטוויסט כמנחה
השחקנים היו צריכים להציל את בת ראש העיר משבט אלפים אפלים. באמצע הדרך חזרה, הם פתאום שמו לב להתנהגות מאוד מוזרה שלה, ולאחר חקירה קטנה גילו שהיא למעשה אלף אפל, עם לחש התמרה עצמית, שבא במטרה לכפות על ראש העיר את רצון השבט

דוגמא לטוויסט כשחקן
שיחקתי אביר קודש. בילדות הוא שנא את משפחתו, כי היא עמדה בראש ארגון פשע. לאט לאט הוא למד שהיה לו עוד אח, שהתנגד למשפחה ולבסוף נהרג. ככל שהוא למד יותר, הוא העריץ יותר את אחיו המנוח.
כעבור כמה שנים הוא התחנך אצל חד קרן טהור, שנרצח באכזריות באיזשהו שלב. מהרגע הזה הוא ניסה לנקום את מותו. לאחר מסע ארוך של חיפוש, ועלילה סבוכה ביותר, הוא גילה שהגורם העליון לרצח, היה לא אחר מאשר אחיו, שפנה לאופל כמה שנים לאחר שזייף את מותו. מהרגע הזה, הוא נקלע למשבר. האדם שסימל בשבילו את כל מה שטוב ונכון, התברר כמשרת האופל, והוא נקלע לדילמה עמוקה.
הטוויסט הזה הוסיף המון למשחק, וממש אהבתי אותו.

ובכן, אני מחכה ומחכה - ואיש מחברי הפורום הותיקים לא משאיר שום תגובה, לאן נעלמתם? ממכם הכי רציתי לשמוע. ננסק, פרנהייט, וואנג, איש זקן וכל שאר חכמי ציון, היכן אתם? לא אשמע מחוכמתכם? איך אני אוכל להציל את הפורום ככה?

אני נענה לקריאתך:

קודם כל, לא צריך לדבר במונחים של חובה. לכל כלל יש יוצא מן הכלל וכו'. הרפתקה צריכה לחדש, להיות רעננה ומעניינת - טוויסט לא דרוש כדי לעשות אף אחד מאלה. מסע לתוך עולם מופלא מדהים ומזעזע יכול להיות זהה בדיוק להרפתקת מו"ד נוסחתית ולהיות מהנה מאוד. בסופו של דבר, נעלמים בהרפתקה חייבים להיות - אבל חלק מאותם נעלמים נמצאים שם בין אם אנחנו שמים לב אליהם ו"מציבים" אותם ואם לווא. יש אי וודאות בקרבות, יש אי וודאות במסדרון, יש אי וודואת מאחורי הדלת - השחקנים תמיד חושדים ואם הרפתקה אינה כוללת הפתעות קיצוניות זה במקרים רבים מפתיע אותם יותר. הם מצפים לשינויים ולכן הם לא ירשו לעצמם להתבסס על ידי קודם בכל מיני מקרים. הם ילכו עם מוט 11 מ' ויממשו כל תיבה לפני שתיפתח (הו הו, המלכודת בחוץ, אבל יש להם כפפות מיוחדות, לחשים וכמה רעיונות מקוריים).

אומנות ההפתעה היא הנושא המעניין באמת. כיצד להשתמש בלא ידוע כדי להעלות הרפתקה לשיאים חדשים. הפתעה היא דבר שמאוד קל להשיג כמנחה - אבל הפתעה טובה היא כזו שאנשים מסתכלים אחד על השני מסביב לשולחן ואומרים "איך לא הבנו את זה קודם" כשהיא מתגלה. זו הפתעה אמיתית - עם רמזים מטרימים.
הטוויסט הבאמת לא צפוי הוא הטוויסט היחיד שנחשב - אפשר לגלות שכל אחד הוא בוגד, אבל רק מי שממש לא חשדת בו מפתיע אותך באמת. שחקנים הם עם חשדן, ולפעור להם את הפה באמת זה קשה למדי.
והנה סוד ידוע למדי (בחוגים מסוימים) - הונאה פועלת באופן הטוב ביותר כשהיא מסתמכת על הציפיות של קורבן ההונאה. לימדו זאת היטב - והתורה בידיכם.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

הרגע שמתי לב, אתמול בדיוק, לפני שנתיית הצטרפתי לפורום!
לאחר דחיות רבות, הצלחנו תחת מטר הטילים, לקיים עוד סשן מטלטל של קת'ולהו: אימה על האוריינט אקספרס.
עולמות השנה, פיזי או בזום?
רכבת האוריינט אקספרס עוצרת בקונסטנטינופול אבל האימה ממשיכה לדהור.
זוועות על האוריינט אקספרס מסשן קת'ולהו האחרון שלנו.
חזרה