• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

האם זחילת מבוכים יצאה מהאופנה?

אני מתכוון להיפך המוחלט מפרישה: הדמות לא מתחלפת כי הפוקוס הוא הסיפור, הסיפור משתנה כי הפוקוס הוא הדמויות.

בעולם המשחק יש אינספור סיפורים. אני חושב שנק' השינוי העיקרית ביני ל Envinyatar היא היכן ה focal point של הקמפיין- מה קובע איזה מהם הוא ה"חשוב" במאקרו.

יש יתרונות וחסרונות לכל גישה. זה tradeoff בין חופש פעולה לנראטיב מהודק. מיקוד בדמויות גם דורש הרבה יותר מהשחקנים, שצריכים לבחור אקטיבית יעדים ולחתור לקידומם עצמאית.

אם הפוקוס על הדמויות, התוצאות מאוד לא צפויות: זה יכול להיות קמפיין שייזכר שנים או חוויה ממש מתסכלת. ככל שמכניסים יותר מבנה, ה"רצפה" עולה, אבל גם ה"תקרה" יורדת.

מנגד, החופש המוחלט הזה יכול לספק (לפחות עבורי) חוויה שלא ניתן להשיג במסגרת אחרת, ובמיוחד אם כולם מכירים ו on the same page, הפוטנציאל מרקיע שחקים.

הדיון הזכיר לי את ההרפתקה הקלאסית: "קבר מלכי הנחשים", שמאד אהבתי" והיא מייצגת בעצם מה כיף בסוג הזה של משחקי תפקידים.
סיעות במבוך, מלכודות, מפלצות משוטטות, חוסר סימטריות והרבה מקום ליצירתיות ומחשבה - הפכו אותה למעניינת ומהנה.
כתבתי עליה רשמים לפני מספר שנים.

נ.ב.
במיוחד הקטע הOSRי שבו משקל ההחלטות והמחשבה "נופל" על השחקן ולא על הדמות עם גלגולים מכנים מדי.

אני חושבת שאני איפושהו באמצע. כשהרצתי הרצתי עולם פתוח יחסית שבו השחקנים יכולים לקחת את הסיפור לכיוונים שונים אבל עדיין חושבת שהיתה איזושהי הנחה שמשחקים הרפתקנים וכשהדמות מתיישבת איפושהו אז לא עוברים לשחק את מה שהיא עושה אחר כך אלא נגמר הקמפיין. אולי ממשיכים עם דמות אחרת. מצד שני לרוב הייתי צריכה להציע דברים לעשות/ לזרוק קרסים ולהחליט מה קורה הלאה. עכשיו, אם דמויות החליטו להוציא זמן לנקום בשבט אורקים שעיצבן אותם זה כנראה יסתובב סביב זה. מצד שני אם דמות שלי תחליט להתיישב איפושהו ולפרוש מהרפתקאות זה יהיה עבורי סוף הסיפור שלה. וסוף מספק, יש לומר.

אני חושבת שאצל Enviniatar (אני משחקת אצלו) ההבדל הוא יותר של scope בתחילת קמפיין הדמויות מתחילות במקום מסויים עם משימות מסויימות שיכולות להיות מעורפלות או להוביל לדברים אחרים ויכולות לנבוע מהרקע של הדמויות או ממאורעות הקמפיין הקודם. נאמר, בתחילת הקמפיין הקודם ר'נסיל (הדמות שלי) הגיעה למקום שבו היא ידעה שתצטרך להתמודד עם דמות מהעבר שלה וגם לעזור לחברה לשקם את מעמדה. בדרך היא גילתה רמזים וזה שלח את הקמפיין לכיוונים לא צפויים מראש עד שהפתילים התחברו בסוף ומצאנו את עצמנו על סיפו של קרב גדול. בחרנו לקחת בו חלק (לנסות להתגנב ולהגיע למנהיגים, לא ממש היה לנו זמן למשהו אחר) - לבחור אחרת כנראה היה מסיים את הקמפיין עם העולם במצב פחות טוב.

בקמפיינים אחרים לפעמים הדמויות עומדות מול בחירות יותר דרמטיות שיכולות לקחת את הקמפיין לכיוונים שונים וסיומים שונים. אבל הבחירות האלה עדיין תחומות במקום ובמטרות שהוגדרו. בחירה ללכת למקום אחר לגמרי ולעשות דברים אחרים תסיים את הקמפיין (אולי תתחיל חדש, אולי לא) - וכנראה יקרו דברים רעים שהדמויות היו יכולות לנסות למנוע (לא תמיד אפשר למנוע את כולם וכאן כן יש בחירה, וגם יש בחירה כמה רחוק להגיע בחקירה ודברים אופציונליים) - אבל אני חושבת שזה כי ההנחה היא שזה עולם שכל הזמן כוחות אפלים מנסים לפרוץ בו והחבורות השונות הן מה שעומד בינם לבין הצלחה של המזימות שלהם. מאוד שונה מהעולם שלי שבו היו הרבה גיבורים והרבה דברים לחקור אז אפשר לבחור מה שרוצים.

אני חושבת שאני איפושהו באמצע. כשהרצתי הרצתי עולם פתוח יחסית שבו השחקנים יכולים לקחת את הסיפור לכיוונים שונים אבל עדיין חושבת שהיתה איזושהי הנחה שמשחקים הרפתקנים וכשהדמות מתיישבת איפושהו אז לא עוברים לשחק את מה שהיא עושה אחר כך אלא נגמר הקמפיין. אולי ממשיכים עם דמות אחרת.
אני לא מדבר על דמות שמחליטה לפרוש, אני מדבר על דמות שמשנה את הפוקוס שלה. ההחלטה להתיישב איפשהו לקחה זמן, ושנים in game של פיתוח הכפר, אבל המסע של הדמות לא נגמר, אופי האתגרים השתנה. למעשה, domain play הוא אבולוציה טבעית של משחקי dnd adjacent בשלב מסוים. זה יכול להיות בscale קטן משמעותית ועדיין להיות מהנה מאוד- אבל מדגיש שוב, הנק' היא היכן מרכז הכובד של הקמפיין.

אני חושבת שאצל Enviniatar (אני משחקת אצלו) ההבדל הוא יותר של scope בתחילת קמפיין הדמויות מתחילות במקום מסויים עם משימות מסויימות שיכולות להיות מעורפלות או להוביל לדברים אחרים ויכולות לנבוע מהרקע של הדמויות או ממאורעות הקמפיין הקודם.
עד כאן אני אתכם ב100%, כל דמות צריכה לפחות מטרה התחלתית.

בקמפיינים אחרים לפעמים הדמויות עומדות מול בחירות יותר דרמטיות שיכולות לקחת את הקמפיין לכיוונים שונים וסיומים שונים. אבל הבחירות האלה עדיין תחומות במקום ובמטרות שהוגדרו.
פה אנחנו נפרדים בצורה דרסטית למדי

בחירה ללכת למקום אחר לגמרי ולעשות דברים אחרים תסיים את הקמפיין (אולי תתחיל חדש, אולי לא)
זו פחות או יותר אנטיתזה לאיך שאני מריץ (הכל טוב, סגנונות שונים). מתוך 4 שחקנים בסה"כ, רק אחד סיים את הקמפיין בהשגת רוב המטרות שהציב לעצמו בסשן 1. האחרים פשוט שינו את סדרי העדיפויות כי הדמויות השתנו דרסטית.

בעיניי, "לכבול" (לא בהכרח הקשר שלילי) דמויות למשך חודשים ושנים IRL למטרה שהצבנו כשחקנים לפני שבאמת הכרנו אותן לעומק (מה שקורה רק תו"כ משחק) לא מרגיש נכון ולא מעודד שינוי ריאליסטי אחרי תלאות, הרפתקאות, אובדן, נצחונות וכו'
לכן הקמפיין משתנה עם הדמויות, וכשמביטים לאחור זה כ"כ מספק, כי ניתן להשוות מה השגנו בפועל לעומת מה חשבנו שרצינו אי שם לפני שנתיים וחצי.
אחת הדמויות אצלי סיימה את הקמפיין במוות בזקנה טובה, 60 שנים לפני שנולדה, אחרי שגידלה ילד של אלה שהיא חשבה במשך רוב המשחק שהיא תסייע להשיב לאימו. היא היתה זו שבפועל שכנעה את האלה לוותר עליו בסופו של דבר. אם היינו מסיימים את הקמפיין לפני כן כי המטרה השתנתה יותר מדי, היינו מאבדים את הרגע הזה.

למעשה, אם הם היו רוצים להמשיך, יכולנו. היתה דרך בתוך המשחק אפילו לשנות עידנים וז'אנרים. הסיום היה החלטה מודעת, כי השחקנים חשו מיצוי והרגישו שזו נק' טובה לסיים. אבל הכל נגזר מהשאלה היכן מרכז הכובד

- וכנראה יקרו דברים רעים שהדמויות היו יכולות לנסות למנוע (לא תמיד אפשר למנוע את כולם וכאן כן יש בחירה, וגם יש בחירה כמה רחוק להגיע בחקירה ודברים אופציונליים) - אבל אני חושבת שזה כי ההנחה היא שזה עולם שכל הזמן כוחות אפלים מנסים לפרוץ בו והחבורות השונות הן מה שעומד בינם לבין הצלחה של המזימות שלהם. מאוד שונה מהעולם שלי שבו היו הרבה גיבורים והרבה דברים לחקור אז אפשר לבחור מה שרוצים.

לגמרי אתכם בזה! השלכות לבחירות ולמעשים. לא חושב שעולם לא יציב ופחות מלא גיבורים הוא גורם מגביל בהכרח, אבל מסכים מאוד שניתן לסכם מראש איזה סוג משחק ומה ה scope בו מעוניינים ולעודד זאת ע"י בניית העולם.
הודעה חדשה מוזגה אוטומטית ב:

הדיון הזכיר לי את ההרפתקה הקלאסית: "קבר מלכי הנחשים", שמאד אהבתי" והיא מייצגת בעצם מה כיף בסוג הזה של משחקי תפקידים.
סיעות במבוך, מלכודות, מפלצות משוטטות, חוסר סימטריות והרבה מקום ליצירתיות ומחשבה - הפכו אותה למעניינת ומהנה.
כתבתי עליה רשמים לפני מספר שנים.

נ.ב.
במיוחד הקטע הOSRי שבו משקל ההחלטות והמחשבה "נופל" על השחקן ולא על הדמות עם גלגולים מכנים מדי.
זה מבוך שמעוצב כדי ללמד עקרונות בסיס, אבל רוצה לומר שמחסור בRP הוא misconception שיש לחלק מהאנשים לגבי סוג המשחקים הזה.

אני חושב שהנק' של המשקל שעובר לכתפי השחקנים היא ליבת ההבדל הגדול בין התפישות. זה דורש שינוי דרסטי.

לכן לדעתי הדמיון בין OSR לשיטות נראטיביות (PbtA, FitD) גדול בהרבה מהדמיון למו"ד מודרני ומשחקים אחרים בז'אנר. הפילוסופיות קרובות ביותר מאספקט אחד (אבל זה כבר נושא לפתיל נפרד וחורג משמעותית מהנושא כאן...)

עריכה אחרונה:
טוב, אני חושבת שחלק מההבדל הוא שקמפיין במלסטרה הוא סדרה של הרפתקאות אבל לא משהו שאמור להמשך שנים. דמות בדרך כלל תעשה מספר קמפיינים בקריירה שלה כהרפתקנית. אז זה יכול להיות פשוט הבדל באיך מגדירים "'קמפיין" ומתי הוא נגמר. במלסטרה זה נגמר כשהדמויות השלימו את קו העלילה או בחרו לזנוח אותו. אבל זה לא בהכרח סוף הסיפור של הדמויות.

מלסטרה זו שיטה עם מבנה התקדמות שהיחידה הבסיסית שלו זו "הרפתקה" או "פרק" שיכולה להמשך כמה סשנים אבל בדרך כלל לא הרבה (לרוב משהו כמו 2-3) ההרפתקאות האלה מתחברות לקמפיין (טכנית הביטוי הוא כרך אבל לרוב קוראים לזה קמפיין) שיש לו איזושהי תמה מרכזית ובדרך כלל יסתיים באיזשהו מאורע משמעותי (אלא אם הדמויות נטשו באמצע או שהקבוצה התפרקה). ואז הדמויות יתחילו את הקמפיין הבא (אלא אם בחרו לעזוב את קריירת ההרפתקנות שלהן). הדמות שלי כרגע בקמפיין השלישי שלה. ההתקדמות של הדמויות היא לפי הרפתקאות כשיש בונוסים בסוף קמפיינים או כשצוברים מספיק הרפתקאות כדי לעלות דרגה. אז הבחירות לא כובלות את הדמות אבל יכולות לפעמים לשבור מבנה של קמפיין במידה כזו שיהיה צריך להתחיל אחד חדש, ולפעמים הן לא שוברות את המבנה של הקמפיין אבל משנות אותו (נאמר, כשהדמות שלי נתפסה על ידי אויבים והיתה צריכה להמלט מה שגרם לפיצול זמני בקמפיין). אני חושבת שיש יתרון בחלוקה הזו ושקמפיינים שהרצתי סבלו והתפוגגו בין השאר כי לא היה לי המבנה הזה באופן מודע (כן היה אצלי באופן לא רשמי 'עכשיו הדמויות הולכות למקום X לטפל בבעיה Y וההרפתקאות יסתובבו סביב זה', כש- X ו- Y היו נתונים לבחירת השחקנים). בכל מקרה במלסטרה המטרות מתעדכנות מהרפתקה להרפתקה ומקמפיין לקמפיין. יכול להיות שלדמות תהיה מטרה ארוכת טווח שתתגלגל מקמפיין לקמפיין אבל זו כבר בחירה. לדמות שלי לא ממש היתה אחת, היא יותר שורדת - אולי אפשר לומר 'למצוא מקום משלה ועבודה נוחה או קצבה מספקת ולגדל חתולים'.

משחק דומיין זה משהו שתמיד היה ברקע אבל לא ממש יצא לי לעשות אף פעם. הקמפיין הראשון שלי ב- BECMI שבו שיחקתי דמות מכל סוג התפזר בדיוק כשהדמויות היו באמצע להגן על מאחז שהקימו. דמויות אחרות אפילו לא התקרבו לדרגה שמאפשרת להן לעשות משהו כזה. אחת הקבוצות שלי במו"ד 5 בדיוק התחילה להפוך את המגדל שתפסו להתחלה של אחוזה ויצאו להרפתקה בנסיון להשיג מספיק כסף להרחיב את זה - אבל בנקודה הזו אבדה לי ההשראה והקמפיין התפזר. הקבוצה שבה אני משחקת את ברין (מו"ד 5.5) הקימה מאחז אבל נראה שמו"ד 5.5 מתייחסים לזה כסוג של עסק צדדי ולא משהו מהותי במשחק. היא כן מנסה לשחק את המשחק הפוליטי אבל בינתיים זה הסתכם בשיחה על כוס משקה עם בחור שמשתייך לקלאן המרכזי של שבט שכן שהניבה הזמנה לפגוש אותו במאחז של הקלאן ושליח חיה להזכיר לו שהיא קיימת. אם הצעדים האלה יובילו לאן שהיא רוצה זה מאוד יקדם אותה. המטרה הזו צצה מתישהו אחרי שהחבורה השתלטה על המגדל הנטוש. אגב, גם לברין לא היו מטרות ארוכות טווח כשיצרתי אותה. והמטרות קצרות-הטווח שלה די השתנו. אני לגמרי סבבה עם זה. מה שלפעמים קשה לי להבין זה שחקנים שנראה שמחליטים מראש את הסיפור של הדמות שלהם. זה לא המצב בקמפיינים שאני משחקת.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אם נשאר לי 45 ש"ח הנחה מהשובר מנחה, יש דרך לעשות איתם משהו/להעביר אותם למישהו אחר?
אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
חזרה