התכוונתי רושאר. אני כל הזמן שוכח מה זה מה.היא עובדת שם... אלומנטיקה היא אחת משלושת מערכות הקסם של הערפילאים.
התכוונתי רושאר. אני כל הזמן שוכח מה זה מה.היא עובדת שם... אלומנטיקה היא אחת משלושת מערכות הקסם של הערפילאים.
קראתי את הכל, אין חשש לספוילרים. מי הופיע שם? אני לא מצליח להיזכר.גנזך אורות הסער לדוגמה, יש 2 דמויות מהערפילאים שמופיעות בספר! אחת מהן רק בהפוגה אחת
לא בדיוק.ממה שאני זוכר ברנדון סנדרסון בערוץ היוטיוב שלו ענה על שאלות של מעריצים
ואמר שדמיות שאין להם יכולות קסומות כן יכולים לעבור בין העולמות
אבל דמויות שיש להם כוחות קשורים לאותו עולם
אני מיהרתי אז לא הספקתי להרחיבלא בדיוק.
יש כוחות שיותר קושרים אותך לעולם מאחרים, ספציפית לממלכה הקוגנטיבית. אבירי אור לדוגמה יותר קשורים לעולם כי הספרנים שלהם לא יכולים לעזוב אותו (הם חלק מרושאר אחרי הכל) אבל ערפילאים יכולים לעבור בקלות.
זו שאלה של קמה ההשקעה שלך מקושרת למיקום, חלקן יותר וחלקן פחות.
לא הבנתי את החלק השני של התגובה שלך.
השאלה היא מה כדאי לי לעשות, כלומר האם לקרוא על הקוסמיר כשקראתי רק את הספרים בעברית.יחשוף לי סודות וספויילרים שבהמשך אני אתבאס שאני יודע, או שיהיה כיף ומעניין יותר להכיר אותם כי תכלס אין איזה ספר ספציפי שכשהוא יצא בעברית אני אבין טוב יותרהספר שנכנס לזה הכי חזק הוא Arcanum Unbounded, אבל רוב המידע מגיע מלקרוא בין השורות ומתשובות של הסופר לשאלות הקוראים. הדרך הפשוטה ביותר היא פשוט לקרוא בוויקי (המצוינת!), היכן שיש מקורות מדויקים לכל פרט מידע, וניתן אפילו לבחור להשתמש בפונקציה של מכונת הזמן שלהם כדי לקרוא ערכים כמו שהיו לפני שספרים מסוימים יצאו, ובכך להמנע מספוילרים.
אתה לא אמור לקרוא את המידע הזה, אתה יכול להינות מהקוסמיר כמו שהוא מבלי להבין את כל הניואנסים הקטנים, לפחות בינתיים. בשלב מסוים (ואנחנו מתקרבים אליו) יהיו ספרים שכן תצטרך להבין לפחות את הבסיס כדי להבין לחלוטין.
קודם כל, יש את קצב המלחמה (גנזך אורות הסער 4) שאמור לצאת עוד כמה חודשים.השאלה היא מה כדאי לי לעשות, כלומר האם לקרוא על הקוסמיר כשקראתי רק את הספרים בעברית.יחשוף לי סודות וספויילרים שבהמשך אני אתבאס שאני יודע, או שיהיה כיף ומעניין יותר להכיר אותם כי תכלס אין איזה ספר ספציפי שכשהוא יצא בעברית אני אבין טוב יותר
נראה לי שאתה יכול להשתמש בפונקציה הזו.וניתן אפילו לבחור להשתמש בפונקציה של מכונת הזמן שלהם כדי לקרוא ערכים כמו שהיו לפני שספרים מסוימים יצאו, ובכך להמנע מספוילרים.
זה תלוי בך בסך הכל, אם אתה נהנה להבין מה קורה מאחורי הקלעים או לא- כי שוב, אתה יכול להנות מהספרים כפי שהם מבלי לדעת הכל.השאלה היא מה כדאי לי לעשות, כלומר האם לקרוא על הקוסמיר כשקראתי רק את הספרים בעברית.יחשוף לי סודות וספויילרים שבהמשך אני אתבאס שאני יודע, או שיהיה כיף ומעניין יותר להכיר אותם כי תכלס אין איזה ספר ספציפי שכשהוא יצא בעברית אני אבין טוב יותר
אישית, אני ממליץ לקרוא את הגנזך אחרון מ(כמעט) כל הספרים של סנדרסון- מכמה סיבות.היי סליחה אני קורא את העידן השני ורציתי לדעת בשביל חבר שרוצה להתחיל לקרוא (אני ודע שזה נשמע תירוץ נשבע שזה לא) יש סדרה שעדיף לקרוא לפני כאילו גנזך אורות הסער או הערפילאים?
ממש תודהאישית, אני ממליץ לקרוא את הגנזך אחרון מ(כמעט) כל הספרים של סנדרסון- מכמה סיבות.
יש בו הכי הרבה קשרים לעולמות אחרים שיכולים לבלבל אם אתה לא מכיר, והוא מתחיל לאט ודורש לבטוח בסנדרסון.
בין כה וכה, בין שתי הסדרות הללו, מומלץ לקרוא את הערפילאים קודם, ואין סדרות שדרוש לקרוא לפניהן.
ועדיין, הרבה אנשים התחילו עם הגנזך וזה לא הפריע להם בכלל. אז זה לא כל כך משנה.
עריכה: אני מבין שאתה שואל ספציפית ללקרוא סדרה לפני העידן השני של הערפילאים- וכן, אני ממליץ בכבדות לקרוא קודם את העידן הראשון. בכללי, כל העידן השני הוא ספוילרים לעידן הראשון.
שמעתי על כמה אנשים שקראו את העידן השני קודם, זה לא בלתי אפשרי, אבל זה פשוט חבל לדעתי.
את הגנזך לא דרוש לקרוא לפני העידן השני, אם כי כן מומלץ לקרוא את הארקאנום לפני הספר הרביעי בו (ואופוס אכן מתכננים לתרגם אותו לפני הוצאת הספר הרביעי בדיוק מהסיבה הזו).
הספר הרביעי בו = בעידן השני, או הספר הרביעי בגנזך אורות הסער? למיטב הבנתי, הספר הרביעי בגנזך אורות הסער (קצב המלחמה) כבר יצא, ולא ראיתי תרגום של הארקאנום בשום מקום (וגם די הבנתי את קצב המלחמה בלי לקרוא את הארקאנום).את הגנזך לא דרוש לקרוא לפני העידן השני, אם כי כן מומלץ לקרוא את הארקאנום לפני הספר הרביעי בו (ואופוס אכן מתכננים לתרגם אותו לפני הוצאת הספר הרביעי בדיוק מהסיבה הזו).
אני ממליץ לעבור לאנגלית, פשוט כי התרגום לא שומר על עקביות (בספר האחרון שיצא, המונח boxing, שהוא הכסף בעולם של הערפילאים, תורגם כ"בוקסינגים" במקום "תיבות" כפי שתורגם בעידן הראשון). מעבר לזה, האנגלית מאפשר לקרוא בין השורות אם זה מעניין אותך, וזה קשה עד בלתי אפשרי בעברית (בין השאר כי מונחים חשובים באנגלית נכתבים עם אות גדולה בהתחלה, מה שלא קיים בעברית).ממש תודהקראתי את העידן הראשון כבר, מה את/ה ממליץ לעשוץ להמשיך באנגלית או לחכות שישחררו אותם בעברית כבר?
דיברתי על "המתכת האבודה", הספר הרביעי בעידן השני של הערפילאים.הספר הרביעי בו = בעידן השני, או הספר הרביעי בגנזך אורות הסער? למיטב הבנתי, הספר הרביעי בגנזך אורות הסער (קצב המלחמה) כבר יצא, ולא ראיתי תרגום של הארקאנום בשום מקום (וגם די הבנתי את קצב המלחמה בלי לקרוא את הארקאנום).
אוקי, בוא נעשה את זה.
אזהרת ספוילרים משניים לכל הספרים שתורגמו לעברית. הספוילרים הם לסיפור שמאחורי הקלעים, ולא יפגמו בהנאה שלכם מהעלילה של הספרים השונים.
הקוסמיר- היקום המשותף של הספרים השונים של ברנדון סנדרסון שאינם כוללים או מזכירים את כדור הארץ. אם הספר מתרחש ב, או מזכיר את, כדור הארץ- הוא לא חלק מהקוסמיר.
הקוסמיר הוא גלקסיה גמדית, מבחינת סדר גודל. הוא כולל מספר פלנטות, שלא לכולן יש חשיבות. החשובות ביניהן נקראות "עולמות רסיס", ובהן משתכנים הרסיסים של אדונלסיום.
ומהם הרסיסים של אדונלסיום? אלו חלקים מאל, שמהווים אלים בפני עצמם. פעם, היה רק אל אחד- אבל קבוצה של 16 אנשים חיסלה אותו וחילקה ביניהם את הכוח שלו. כל אחד מהם קיבל רסיס של אלוהות, והם נפרדו- הלכו לכוכבים שונים. הרס ושימור הלכו ליצור את סקדריאל, העולם של הערפילאים. כבוד וטיפוח הלכו אל רושאר, העולם של גנזך אורות הסער (אבל לא יצרו אותו מאפס). אדיקות ושררה הלכו לסל, העולם של אלנטריס. וכמובן, רסיסים נוספים הלכו לפלנטות שונות- שהספרים בו הן מופיעות לא תורגמו עדיין לעברית (נאלת'יס מWarbreaker, טאלדיין מWhite Sand) וישנם מספר שהחליטו שלא להשתקע בפלנטה. אנחנו עדיין לא יודעים מי הם כל הרסיסים, וידועים לנו השמות של 14 מתוכם ברגע זה.
הרסיסים הם כוחות שמוחזקים על ידי אנשים, לכל אחד מהם יש כוונה- שימור, הרס, כבוד.... והכוונה הזו משנה את האוחז בהם במרוצת השנים. אטי, הבחור שהחזיק את הרסיס של הרס היה אחלה בחור, אבל בשלב מסוים הוא ניסה להשמיד את סקדריאל כי הכוונה של הכוח שבו הוא אוחז שינתה אותו.
רייס לעומת זאת, היה אדם נוראי גם לפני שהוא אחז ברסיס של שנאה. והרג 4 רסיסים לפני שהוא נכלא במערכת השמש של רושאר: את שררה, מסירות, שאפתנות, וכבוד.
לכל רסיס יש דרך שבה ההשקעה, הקסם של העולם, מתבטא דרכו. וברוב המקרים, מערכת קסם משלו. מערכת הקסם של שימור, אחד הרסיסים בסקדריאל, היא אלומנטיקה. והיא מערכת קסם תורשתית שהגישה אליה נתונה בגנים של האדם. לכן רק אנשים מסקדריאל, עם הגנים המתאימים, יכולים להשתמש באלומנטיקה. אם כי הם יכולים לעשות את זה גם מחוץ לסקדריאל.
מערכת הקסם של כבוד, אחד הרסיסים שברושאר, היא כבילת פרצים. היא עוצמתית ולכן הגישה אליה מוגבלת- כדי לכבול פרץ ולהפוך לאביר אור, אתה צריך ליצור קשר נאהל עם ספרן- חתיכה של השקעה שקיבלה מודעות. ספרנים נוצרים מריכוז של השקעה והאנשה שלה- ובגלל שברושאר יש הרבה יותר השקעה מבעולמות אחרים, הם בולטים יותר ברושאר (אם כי יש גרסאות שלהם גם בעולמות אחרים, כמו הסיאונים של סל, אלנטריס, לדוגמה).
עכשיו, חוקי העולם. החוקים של העולם מתבססים על חוקי הפיזיקה שלנו, עם תוספת אחת. בנוסף לאנרגיה ולחומר, יש מצב שלישי: השקעה. וניתן להסביר כל דבר בקוסמיר באופן פיזיקלי אם לוקחים את זה בחשבון. לפעמים החוקים מתגמשים, כמו במקרה של קרינה מבועות זמן בעידן השני של הערפילאים, אבל הם עדיין שם.
העולם מחולק ל3 מישורי קיום. הממלכה הגשמית היא מה שאנחנו רואים מסביבינו. הממלכה המחשבתית, או שיידסמאר (צלל-עולם בעברית) כפי שהיא נקראת ברושאר, היא התפישה שלנו. כיצד שאנחנו חושבים על עצמנו ועל דברים אחרים, וכיצד חפצים רואים את עצמם. המים והאדמה הפוכים בממלכה הקוגנטיבית, כיוון שרואים את המים כנתיבי סחר ותנועה. אם תסתכל במפה של הצלל-עולם, תראה שהיא גובלת ב"מרחבים". מרחב הערפילים לדוגמה, הוא הממלכה הקוגנטיבית של סקדריאל. מרחב הצפיפות הוא הממלכה הקוגנטיבית של סל.
מישור הקיום האחרון הוא הממלכה הרוחנית, שהיא... מוזרה. אין בה זמן או מקום, והיא מורכבת מהקשרים של אדם למשנהו. כולם מחוברים, מקושרים, דרכה. הממלכה הרוחנית היא גם מקור ההשקעה.
בנוסף ל3 הממלכות הללו, ישנו המעבר (the beyond). אנחנו לא יודעים כלום עליו, ואנחנו לעולם לא נדע. מדובר במקום אליו אנשים הולכים במותם.
כיוון שאף אחד לא חושב על החלל הריק שבין כוכבים שונים, ניתן לעבור בין העולמות באמצעות הממלכה הקוגנטיבית. זה אומר שיש הרבה אנשים שעוברים בין עולמות שונים, מסיבות שונות. הם מכונים מדלגי עולמות. הם משמשים בעיקר כביצי פסחא שאתה יכול לזהות בספרים אחרים מאלו שפגשת אותם בהם (בגנזך אורות הסער לדוגמה, יש 2 דמויות מהערפילאים שמופיעות בספר! אחת מהן רק בהפוגה אחת.) אבל יש כמה מדלגי עולמות חשובים: הויד וקריס.
קריס, או בשמה המלא- הדוכסית קריסאלה, היא מלומדת שחוקרת את מערכות הקסם השונות של הקוסמיר. ה"ארס ארקאנה" בסוף כל ספר נכתב על ידה, והיא שולחת את יד ימינה- נאז- להשיג לה מפות ואפילו את מחברת האיורים ששאלאן איבדה. אם תסתכל במפות, תוכל לראות ברובן הערות בכתב יד- זהו כתב היד של נאז.
הויד הוא קצת יותר מסובך. השם המקורי שלו לא ידוע לנו, אבל הוא מכנה את עצמו רוב הזמן הויד. הוא מוכר גם בשמות טופז, אבק, ספנדריוס ועוד. הוא מופיע בכל אחד מהספרים של הקוסמיר לפחות פעם אחת, פועל מאחורי הקלעים למען מטרה לא ידועה. בגנזך אורות הסער יש לו תפקיד בולט במיוחד- הוא מהווה את שנינות המלך של אלהוקאר.
הויד הוא אחד היצורים הזקנים ביותר בקוסמיר כולו, והיה שם בזמן השבירה של אדונלסיום- אבל סירב לקחת רסיס מהאלוהות שלו כשהוצע לו. הוא מחזיק במספר נרחב של מערכות קסם, מאריגת אור ועד אלומנטיקה. למעשה, אפילו ראינו אותו משתמש באלומנטיקה רגשית ברושאר, כמה פעמים.
בנוסף לשניהם, יש עוד הרבה מדלגי עולמות מעניינים. חלקם מרכיבים ארגונים, הרסיס ה17 הוא ארגון שכזה, וגם דמי הרפאים.
תוכל לעשות לי בבקשה רשימה של כל האנשים והקישורים המרכזיים בין העולמות לדוגמא סאון באלנטריס ובקצב המלחמה הבעיה שקראתי רק את הערפילאים 1-3 (לא את העידן השני) את גנזך אורות הסער 1-4 ואת אלנטריס תוכל לעשות לי קישורים בניהם ? תודה מראשאוקי, בוא נעשה את זה.
אזהרת ספוילרים משניים לכל הספרים שתורגמו לעברית. הספוילרים הם לסיפור שמאחורי הקלעים, ולא יפגמו בהנאה שלכם מהעלילה של הספרים השונים.
הקוסמיר- היקום המשותף של הספרים השונים של ברנדון סנדרסון שאינם כוללים או מזכירים את כדור הארץ. אם הספר מתרחש ב, או מזכיר את, כדור הארץ- הוא לא חלק מהקוסמיר.
הקוסמיר הוא גלקסיה גמדית, מבחינת סדר גודל. הוא כולל מספר פלנטות, שלא לכולן יש חשיבות. החשובות ביניהן נקראות "עולמות רסיס", ובהן משתכנים הרסיסים של אדונלסיום.
ומהם הרסיסים של אדונלסיום? אלו חלקים מאל, שמהווים אלים בפני עצמם. פעם, היה רק אל אחד- אבל קבוצה של 16 אנשים חיסלה אותו וחילקה ביניהם את הכוח שלו. כל אחד מהם קיבל רסיס של אלוהות, והם נפרדו- הלכו לכוכבים שונים. הרס ושימור הלכו ליצור את סקדריאל, העולם של הערפילאים. כבוד וטיפוח הלכו אל רושאר, העולם של גנזך אורות הסער (אבל לא יצרו אותו מאפס). אדיקות ושררה הלכו לסל, העולם של אלנטריס. וכמובן, רסיסים נוספים הלכו לפלנטות שונות- שהספרים בו הן מופיעות לא תורגמו עדיין לעברית (נאלת'יס מWarbreaker, טאלדיין מWhite Sand) וישנם מספר שהחליטו שלא להשתקע בפלנטה. אנחנו עדיין לא יודעים מי הם כל הרסיסים, וידועים לנו השמות של 14 מתוכם ברגע זה.
הרסיסים הם כוחות שמוחזקים על ידי אנשים, לכל אחד מהם יש כוונה- שימור, הרס, כבוד.... והכוונה הזו משנה את האוחז בהם במרוצת השנים. אטי, הבחור שהחזיק את הרסיס של הרס היה אחלה בחור, אבל בשלב מסוים הוא ניסה להשמיד את סקדריאל כי הכוונה של הכוח שבו הוא אוחז שינתה אותו.
רייס לעומת זאת, היה אדם נוראי גם לפני שהוא אחז ברסיס של שנאה. והרג 4 רסיסים לפני שהוא נכלא במערכת השמש של רושאר: את שררה, מסירות, שאפתנות, וכבוד.
לכל רסיס יש דרך שבה ההשקעה, הקסם של העולם, מתבטא דרכו. וברוב המקרים, מערכת קסם משלו. מערכת הקסם של שימור, אחד הרסיסים בסקדריאל, היא אלומנטיקה. והיא מערכת קסם תורשתית שהגישה אליה נתונה בגנים של האדם. לכן רק אנשים מסקדריאל, עם הגנים המתאימים, יכולים להשתמש באלומנטיקה. אם כי הם יכולים לעשות את זה גם מחוץ לסקדריאל.
מערכת הקסם של כבוד, אחד הרסיסים שברושאר, היא כבילת פרצים. היא עוצמתית ולכן הגישה אליה מוגבלת- כדי לכבול פרץ ולהפוך לאביר אור, אתה צריך ליצור קשר נאהל עם ספרן- חתיכה של השקעה שקיבלה מודעות. ספרנים נוצרים מריכוז של השקעה והאנשה שלה- ובגלל שברושאר יש הרבה יותר השקעה מבעולמות אחרים, הם בולטים יותר ברושאר (אם כי יש גרסאות שלהם גם בעולמות אחרים, כמו הסיאונים של סל, אלנטריס, לדוגמה).
עכשיו, חוקי העולם. החוקים של העולם מתבססים על חוקי הפיזיקה שלנו, עם תוספת אחת. בנוסף לאנרגיה ולחומר, יש מצב שלישי: השקעה. וניתן להסביר כל דבר בקוסמיר באופן פיזיקלי אם לוקחים את זה בחשבון. לפעמים החוקים מתגמשים, כמו במקרה של קרינה מבועות זמן בעידן השני של הערפילאים, אבל הם עדיין שם.
העולם מחולק ל3 מישורי קיום. הממלכה הגשמית היא מה שאנחנו רואים מסביבינו. הממלכה המחשבתית, או שיידסמאר (צלל-עולם בעברית) כפי שהיא נקראת ברושאר, היא התפישה שלנו. כיצד שאנחנו חושבים על עצמנו ועל דברים אחרים, וכיצד חפצים רואים את עצמם. המים והאדמה הפוכים בממלכה הקוגנטיבית, כיוון שרואים את המים כנתיבי סחר ותנועה. אם תסתכל במפה של הצלל-עולם, תראה שהיא גובלת ב"מרחבים". מרחב הערפילים לדוגמה, הוא הממלכה הקוגנטיבית של סקדריאל. מרחב הצפיפות הוא הממלכה הקוגנטיבית של סל.
מישור הקיום האחרון הוא הממלכה הרוחנית, שהיא... מוזרה. אין בה זמן או מקום, והיא מורכבת מהקשרים של אדם למשנהו. כולם מחוברים, מקושרים, דרכה. הממלכה הרוחנית היא גם מקור ההשקעה.
בנוסף ל3 הממלכות הללו, ישנו המעבר (the beyond). אנחנו לא יודעים כלום עליו, ואנחנו לעולם לא נדע. מדובר במקום אליו אנשים הולכים במותם.
כיוון שאף אחד לא חושב על החלל הריק שבין כוכבים שונים, ניתן לעבור בין העולמות באמצעות הממלכה הקוגנטיבית. זה אומר שיש הרבה אנשים שעוברים בין עולמות שונים, מסיבות שונות. הם מכונים מדלגי עולמות. הם משמשים בעיקר כביצי פסחא שאתה יכול לזהות בספרים אחרים מאלו שפגשת אותם בהם (בגנזך אורות הסער לדוגמה, יש 2 דמויות מהערפילאים שמופיעות בספר! אחת מהן רק בהפוגה אחת.) אבל יש כמה מדלגי עולמות חשובים: הויד וקריס.
קריס, או בשמה המלא- הדוכסית קריסאלה, היא מלומדת שחוקרת את מערכות הקסם השונות של הקוסמיר. ה"ארס ארקאנה" בסוף כל ספר נכתב על ידה, והיא שולחת את יד ימינה- נאז- להשיג לה מפות ואפילו את מחברת האיורים ששאלאן איבדה. אם תסתכל במפות, תוכל לראות ברובן הערות בכתב יד- זהו כתב היד של נאז.
הויד הוא קצת יותר מסובך. השם המקורי שלו לא ידוע לנו, אבל הוא מכנה את עצמו רוב הזמן הויד. הוא מוכר גם בשמות טופז, אבק, ספנדריוס ועוד. הוא מופיע בכל אחד מהספרים של הקוסמיר לפחות פעם אחת, פועל מאחורי הקלעים למען מטרה לא ידועה. בגנזך אורות הסער יש לו תפקיד בולט במיוחד- הוא מהווה את שנינות המלך של אלהוקאר.
הויד הוא אחד היצורים הזקנים ביותר בקוסמיר כולו, והיה שם בזמן השבירה של אדונלסיום- אבל סירב לקחת רסיס מהאלוהות שלו כשהוצע לו. הוא מחזיק במספר נרחב של מערכות קסם, מאריגת אור ועד אלומנטיקה. למעשה, אפילו ראינו אותו משתמש באלומנטיקה רגשית ברושאר, כמה פעמים.
בנוסף לשניהם, יש עוד הרבה מדלגי עולמות מעניינים. חלקם מרכיבים ארגונים, הרסיס ה17 הוא ארגון שכזה, וגם דמי הרפאים.