• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

בן ריגס "תור הזהב של משחקי התפקידים מגיע לקצו"

אלעד הן אלעד הן שוב אתה מתווכח לשם הוויכוח וחבל...
בסך הכל הצגתי את דעתי ואני לא מתכוון לתת לך להנמיך את הדיון לוויכוחים על פסים אישיים.
לא מעוניין במלחמות מקלדת, תודה רבה, חציתי את הגיל.
בא לך להגיב, תגיב עניינית.
אני לא מתווכח לשם הוויכוח. אני מבין שאמירות גורפות (על כך שאי אפשר להתווכח על X או Y) וספקולציות על הסיבות הרגשיות לכך שלא מסכימים איתך (לעיל) באות לך בטבעיות בדיונים. לי אישית עשית את זה כבר מספר פעמים. אתה יכול להשתפר.

מו"ד היא המשחק המרכזי בשוק. אמנם כמעט אף מהדורה של מו"ד מאז ימי מוד"מ2 לא דומה למהדורות שלפניה ואחריה, אבל עובדתית זה דימוי שגדול יותר מהשיטה או החברה שמוכרת אותה ברגע נתון. מו"ד נוכחת בתודעה יותר מכל משחק אחר - היא עיצבה את כל ז'אנר הפנטזיה הפופולארית כפי שהוא מוכר לנו היום ואפילו אנשים שמעולם לא התקרבו למשחקי תפקידים מכירים את השם שלה.

ככה, שכל דיון שעוסק ב"משחקי תפקידים" לא יכול להתעלם ממו"ד. זו לא אמירה ערכית ש"טוב/רע שיש את מו"ד" זו פשוט עובדה חברתית. להתעלם ממנה או לחשוב על מציאות בה היא לא קיימת זה בינתיים סוג של magical thinking ברמה של להתעלם מקיומם של הדולר, הלאומיות הפלסטינית, הפניצילין, מוסד הנישואין והחצבת.

ובאותו עניין, דיפדפתי לי במאגר המגזינים הישנים ובגליון 34 של "זומביט" מצאתי כתבה על שקיעתו של השוק ב-1997:

zombit34.webp

על פי מחבר הכתבה, בלמ"ז יוני שדמי, זה בגלל שיש יותר מידי שיטות ריאליסטיות ואנשים מתווכחים בהן על חוקים וחובה על כולם לחזור למו"ד הישנה והפשוטה כדי להציל את התחביב. ניתוח די פשטני ולא מדוייק, אבל ברטרוספקטיבה של כ-25 שנה אחרי כנראה שהיתה לו איזו נקודה, כי בתכלס כל פעם שהתחביב חווה עליה משמעותית זה כי יש מהדורה חדשה של מו"ד (לפחות במקרים של 3 ו-5).

אגב - התיארוך שלו ממש לא מדוייק, כי ב-1997 מו"ד ממש לא היתה "אחרי ארבעים שנה" מאז שגייגקס המציא אותה אלא משחק צעיר בן 23.

רמת הכתבות על משחקי תפקידים בזומביט הייתה די ירודה - שם קיבלנו למשל את התיאור המקסים הזה של מרוצללים:

אבל אולי הוא מגזים (כמו עם ה"כעבור ארבעים שנה") וכותב בסגנון גונזו דבילי, אבל כן - בסוף 1997 כבר היה קשה להשיג מוצרי משחקי תפקידים.
אני זוכר שב-1998 הייתי בתרבות יום א' באיזה אולם קולנוע/תיאטרון ברחוב אבן גבירול וקרוב לשם עמד הסניף דאז של "פריק". נכנסתי לראות אם יש משהו שקשור למשחקי תפקידים, אבל היו רק משחקי מחשב ומוצרי פופ גיקיים.

אני לא רואה איזושהי ירידה בעניין במו"ד- אם כבר רק עלייה. זה שיש הרבה אנשים בקהילה (כולל אני) שמחפשים משחקים אחרים, לא אומר שמו"ד יעלם בקרוב. או שמשחקי התפקידים יעלמו בקרוב.

אנשים ימשיכו לשחק במו"ד, גם אם וויזארדס ימשיכו להתנהג בצורה הנוראית שהם מתנהגים בה.

האם יהיה עוד גיוון בתחביב? כן וזה מצוין. השחקנים שירצו עוד אופציות או חוויות אחרות יעברו למשחקים אחרים, ומו"ד 5 עדיין תישאר השער לעולם משחקי התפקידים.

לדעתי OneD&D לא תביא גל חדש של שחקנים- לא כמו שקריטיקל רול, סרט המו"ד ובלדור'ס גייט 3 הביאו.

מו"ד 5 מה' 2024 לא נועדה להביא גל חדש של שחקנים...
היא נועדה (בעיני מפתחי הספרים) להכניס תיקונים ושיפורים לשיטה, לעדכן את הספרים ועל הדרך להוסיף עוד דברים מגניבים.
היא נועדה (בעיני הכלכלנים והציניקנים) לגרום לאנשים לקנות מחדש ספרים שכבר יש להם.
היא נועדה (בעיני שונאי מכשפי החוף ונביאי זעם) להשמיד את מהדורה חמש בגלל הרישיון הפתוח ולנעול את השוק - מה שהפך לשטות גמורה מהרגע שחמש היא רשיון פתוח לנצח.

מסכים שמה שמביא אנשים חדשים לתחביב זה דברים שציינת וכמובן מפה לאוזן.

ככל הנראה לא ארכוש את מהדורה 5.5 מכיוון שמכשפי החוף ניסו להרוס לי, ולעוד אלפי (עשרות אלפי?) יוצרי תוכן את הפרנסה בינואר 2023. נכון, המכשפים נסוגו לגמרי (זמנית?) אחרי שכל האינטרנט התהפך עליהם, ואפילו הוציאו את ה-SRD של מהדורה 5 בגרסה פתוחה לנצח שאין להם שום דרך לסגור אותה, אבל עדיין הניסיון להרוס את הפרנסה ליוצרי צוכן עצמאיים הוא בלתי נסלח. ואני עדיין וסבל ממנו כי ה-OGL כבר לא נתפס כבטוח ואני צריך לעבור בהדרגה לשיטות ברישיונות אחרים.

אבל אני מסכים שמה שמביא שחקנים חדשים לתחביב זה קודם כל מדיה חברתית (קריטיקל רול כלול בזה) ומשחקי מחשב נוסח באלדר'ס גייט 3. אם כי מהדורה חדשה שתשווק היטב תוכל גם כן להביא שחקנים חדשים.

אגב, כשמדברים על תור הזהב של קהילת משחקי התפקידים בסוף-הניינטיז-תחילת-האלפיים, כדאי לזכור שהיו שם גם תופעות די דוחות של התעסקות עם קטינות על ידי כל מיני אושיות-מטעם-עצמם.
הכתבה הזו של ליאת בר-סתיו מלפני ארבע שנים מתארת תופעות כאלה בפאנדומים גיקיים שונים ולקראת הסוף - גם על כנסים של משחקי תפקידים:

מצרף כאן את הקטע הרלוונטי לכנסי משחקי תפקידים:

הייתי מאוד לא פופולרית בבית הספר, העוף המוזר, אבל יום אחד הלכתי לכנס של משחקי תפקידים, ופתאום משהו כמו עשרה גברים אמרו לי שהם מאוהבים בי. בשביל מישהי בת 14 זה להרגיש בבית", מספרת דורית (שם בדוי). "פתאום מישהו מכיר בערך האינטלקטואלי שלך, מישהו אשכרה מקשיב לך ורואה שאת בנאדם מעניין וחכם ולא סתם איזה ילדה מוזרה. כשנכנסתי לחבורה הזאת עשיתי דברים מופרעים, כי את דוחקת גבולות בגיל הזה, אבל בהתחלה זה היה רק עם אנשים בגילי".

ובהמשך?
"היו לי דברים עם גברים בני 20-30 שתמיד אמרו עליהם שהם חובבי קטינות. את הראשון פגשתי בכנס בגיל 15, כשהוא היה בן 29 או 30. כל הכנס הוא פלרטט איתי, אמר שאני האישה הכי חכמה בעולם. בסוף באנו אליו הביתה".

רצית?
"היה ברור לי למה אני באה לשם. עשיתי את זה כי הייתי בקטע של להוכיח לעצמי שאני יכולה, שזה עוד גבול שאני צריכה לעבור. בשלב מסוים אפילו שאלתי אותו, 'תגיד, לא מפריע לך שאני בת 15?', והוא ענה משהו בסגנון של 'אל תדאגי, את אפילו לא הכי צעירה שהייתה לי'. הוא לא שם קונדום למרות שביקשתי, ולמחרת הייתי צריכה לבקש מחברים שיקנו לי פוסטינור. כמובן שהוא מעולם לא התקשר אחר כך לשאול אם אני בסדר או מה היה אחרי. לא עניין אותו בכלל. אני רק יודעת שהוא ריכל עלי וסיפר שהוא שכב איתי".

ממש דוחה.
עצוב לראות שהדברים האלו עדיין קיימים- הסיפור על יוטיוברים וגיימרים מקצועיים שמנצלים קטינות כבר הפך ל"מם" לצערי בקהילות הגיימינג.

מבחינת משחקי תפקידים- מו"ד לא הולך לשום מקום. רוב השחקנים ימשיכו לשלם למכשפי החוף למרות ההתנהגות הממש נבזית של החברה כלפי הלקוחות והעובדים שלה. לפחות מי שבתחביב יעבור למשחקים אחרים- אפילו למו"ד 5 יש מספיק "forks" שמספקים חוויות אחרות ממנו.

ראיון עם בן ריגס לגבי הסערה שהפוסט שלו חולל:

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אם נשאר לי 45 ש"ח הנחה מהשובר מנחה, יש דרך לעשות איתם משהו/להעביר אותם למישהו אחר?
אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
חזרה