• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

אני מקנא בהונגרים

השבוע פינאקל פרסמה שיוצא תרגום להונגרית של אדמות המוות - מסקרן בהחלט ובעיקר גרם לי לקפוץ לביקור באתר של החברה ההונגרית
מודה שדי התמלאתי קנאה לאור כמות המשחקים המתורגמים להונגרית, במדינה בעלת אוכלוסיה בגודל דומה לישראל ואף עניה יותר מישראל - אם כי אולי החיים שלהם רגועים וטובים משלנו 🤔

שימו לב למבחר- כמובן שיש עולמות פראיים, אבל גם ומפייר מה׳ 5, קריאתו של קתולהו, מרוצללים, פנטזי אייג׳, עוד שתי שיטות מקומיות וגם אפילו את iron kingdoms.
מוציא לאור אחד עם מעל חצי תריסר שיטות בשפה המקומית - די הפנטזיה שלי!

מעניין לראות גם שהרבה מהשיטות הן עם אינסוף מוצרים באנגלית אבל רק 3-4 מוצרים מתורגמים. זה מסקרן כי התחושה שלי תמיד הייתה שהקהל פחות מתלהב משיטות שבהן רוב הספרים זמינים רק באנגלית
אני תוהה אם זו טעות שלי או שפשוט המצב בהונגריה שונה.

בכל מקרה, אני מקנא.

וגרמנים יותר טובים באנגלית מישראלים ועדיין יש, אם אני זוכר נכון, תרגומים לגרמנית* של לא מעט שיטות.

* וגרמנים גם מדובבים סדרות וסרטים לגרמנית בעוד שבישראל משתמשים בכתוביות לכל דבר שאינו מיועד לילדים צעירים.

שים לב שחלק מהשיטות המו"ל המקורי מייבא באנגלית ולא מתרגם. צריך לשים לב לגבי כל שיטה אם באמת היא קיימת בהונגרית.

לגבי המבחר של שיטות, יכול להיות שהונגרים פשוט פתוחים יותר מהציבור בישראל לשחק בשיטות שונות לסירוגין. בישראל יש תחושה (לפחות ממה שאני רואה ברשתות החברתיות או שומע משחקנים שלא פעילים ברשתות החברתיות לדוגמה דרך שיחות במסגרת צבאית/עסקית) שרוב האנשים מעדיפים להשתמש בשיטת משחק אחת (בסבירות גבוהה מוד"מ, מו"ד 3.5/פ"פ1 או מו"ד 5) וכל הקמפיינים שלהם ישוחקו בשיטה האחת הזו שאותה הם מנסים לעקם לשלל ז'אנרים לסירוגין במקום לשחק בשיטות שונות לסירוגין.

בהחלט הייתי רוצה שהמצב בישראל ייטה יותר לנכונות לנסות שיטות שונות ולהתאים אותן למשחקיות שאתה מחפש בכל קמפיין וקמפיין, ועל זה יש עוד מה לעבוד. לדוגמה – במקום "חוג מבוכים ודרקונים" במתנ"ס המקומי, שיהיה "חוג משחקי תפקידים" שבו בכל מפגש משחקים משחק אחר למתחילים...
דווקא במישור הזה אתה מאוד מקדם את המצב באופן אישי עם כנס דרקוניקון, שהוא היום המקום העיקרי לנסות שיטות משחק שאתה לא מכיר עם מנחה שכן מכיר (כולל פלייטסט של 2-3 שיטות בתהליך, כמו GROWTH) בלי להשקיע יותר מדי זמן וכסף. כל הכבוד!

לגבי היקף הספרים בכל אחת מהשיטות, אני חושב שבהרבה מאוד מקרים לא באמת צריך המון ספרים בשביל שיטה אחת.
מבוכים ודרקונים 3.5 או פאת'פיינדר 1 ידועות לשמצה בגודל הספרייה שלהן של ספרי הרחבה מכאניים, ששיטות אחרות יכולות לשכפל את מגוון האפשרויות לשחקן מהן עם הרבה פחות עמודים בזכות שיטה פחות דווקנית או בזכות גמישות רבה יותר בפיתוח דמויות שחקן.
תוכן הרחבה בפלאפ או בהרפתקאות זה עניין אחר, כי מצד אחד שחקן עם דמיון מפותח "לא צריך" תוכן הרחבה כזה ומצד שני הרבה פעמים מו"לים מוציאים תוכן כזה שהוא פשוט בנאלי או מתבקש או גרוע. לפעמים יותר אפקטיבי להוציא מעט ספרים ממוקדים מאשר הצפה של תוכן בינוני (Eberron מצליח בספר עולם אחד למו"ד 5 לעשות יותר מכל הספרים שיצאו לממלכות נשכחות בכל פעם לאזור אחד ממוקד). למתרגם יש לפעמים את הפריווילגיה לבחור איזה תוכן באמת שווה תרגום ואיזה לא. לדוגמה כמו עם אסופת ההרפתקאות של עולמות פראיים שם סיננת 3 מוצרים מעולים מתוך מבחר של איזה 20 הרפתקאות ברמת איכות משתנה.

בנוגע לתרגום ספרים בודדים משיטה שיש לה ריבוי ספרים - אתה צודק שנקודת המוצא שלי היא מבוכים ודרקונים של פעם (אפילו לא מהדורה חמש) שבה הנחת היסוד היא שספרי הרחבה הם לא רשות אלא די מובנים בחווית המשחק הבסיסית.
אני זוכר שאת השקיקה בקרב השחקנים בעברית למדריך לקדושה למשל וכד'.

ייתכן שבשיטות אחרות, למשל קריאתו של קתולהו או Vampire 5e, מספיק לתרגם את ספר הבסיס וזה כבר יביא הרבה קהל בפני עצמו.
אני תוהה אם זה נכון, בייחוד שהוצאה לאור כזו היא הוצאה מאוד גדולה כלכלית ואם מוכרים רק כמה עשרות עותקים בשנה אז זה הפסד ששקול לרכישת רכב חדש מהניילונים.
אילו היה לי אקזיט, לא הייתי מהסס להמר ;)

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
כמעט 3 שנים שאנחנו משחקים מו"ד על בסיס שבועי, ופעם ראשונה שדמות נהרגה לנו, זו הדמות שלי.. אני מאושר
חזרה