• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

    הרשמה /

משחקי הכס, משחק קופסא של דיפלומטיה ומלחמה בשיר של אש וקרח

שם
A Game of Thrones: The Board Game (2nd Edition)
שיטה/סוג
משחק לוח, אסטרטגיה, מלחמה
מספר שחקנים
3-6
זמן משחק
180 דקות
שפת המשחק
אנגלית, תורגם לעברית
מחיר מומלץ לצרכן
65 דולר
מוציא לאור
Fantasy Flight Games, מאנקי טיים
קישור
https://www.fantasyflightgames.com/en/products/a-game-of-thrones-the-board-game-second-edition
דירוג
כוכב(ים) 4.00
21.webpבמשחק הלוח של "משחקי הכס" כל שחקן לוקח שליטה על אחד מששת הבתים הגדולים (בית טרגארייאן לא משתתף במשחק) בעולם של שיר של אש וקרח, ומנהיג את הצבאות והמנהיגים שלו במטרה לכבוש את כס הברזל, באמצעות מלחמות, תככים, מזימות פוליטיות, עסקאות ושלל בגידות והבטחות מרמה.
המשחק מכיל אסטרטגיה מורכבת, אך חוקי המשחק הם פשוטים למדי. במשחק הלוח של משחקי הכס (בלעז A game of thrones boardgame) יש מספר אסטרטגיות לנצחון, וכל אחד מהבתים הוא בעל אופי ייחודי.
הת'מה במשחק מבוססות על הספרים, ותפגשו בו את הדמויות הידועות מנהיגות את החיילים שלהם אל הקרב. המשחק לא מורכב יותר מאשר המתיישבים של קטאן, ומשלב אלמנטים של לחימה המזכירים את אלו של ריסק (או גרסאות מודרניות כגון Conquest of Nerath).
בעולם של משחקי הכס קיימים מגוון משחקים - החל במשחק תפקידים בשם SIFRPתורגם לעברית), המשך במשחק קלפים מסוג LCG (בדומה למשחק הקלפים של מלחמת הכוכבים), כך שאם אתם מעריצים של העולם, יש לכם בחירות רבות - האם משחק הלוח הוא היורש הראוי לכס הברזל? קראו וגלו.
הסקירה היא לתרגום לעברית של משחק הלוח משחקי הכס, שהוא של המהדורה השנייה של A Game of thrones Boardgame.

בסיס המשחק​

המטרה במשחק הלוח של משחקי הכס פשוטה למדי - לשלוט בשבע טירות, ברגע ששחקן שולט בטירה השביעית, המשחק נגמר והוא מנצח. נשמע פשוט למדי? ובכן, כדי לשלוט בטירות האלו כל אחד צריך לכבוש, לרמות ולהצליח להגן על עצמו בזמן שקרבות מתנהלים סביבו ולעיתים קרובות גם על אדמתו.
רגע, טירות? במשחק יש מפה מפוארת של ווסטרוז שבה הצבאות של השחקנים נלחמים -
game-of-thornes-map-hebrew.webp
לפני שאצלול לעומק הסקירה, אני רוצה לדבר על רכיבי המשחק - הם מצויינים, איכותיים וללא ספק מרהיבים. עבודת האומנות פה מהממת, והמשחק עצמו יפייפה. חיילי הצבא עשויים עץ משובח, נראים מצויין וזה כיף לראות את הצבא הפולש שלך עם חיילים שכאלו. גם סמני הפקודות עצמם טובים, אם כי איכות הרכיבים נופלת כשמגיעים למגן של כל בית - במקום לקחת קרטון קשיח משובח בכדי שהם לא יפלו ויקרעו, הם עשויים קרטון רך שגורם לכך שהם יתקמטו, יקרעו בצדדים ויתעקמו.
הדבר השני הוא האווירה של משחקי הכס - היא מורגשת פה בשיאה. המפה מצויינת ומראה את כל המקומות החשובים, מנהיגי הקרב מוכרים ומופיעים בספרים וגם כל הלך הרוח במשחק מצליח להעביר את ההרגשה של משחקי הכס - אפילו ישנם חוקי אספקה לצבאות, ממש כמו שבספרים זה היה בעייתי לצבאות של הבתים החשובים.
game-of-thrones-components.webp

המדדים - מפתח לנצחון במשחק הלוח​

חשוב לדעת שהכוח של כל בית לא נמדד רק בצבא, אלא גם בכוח הפוליטי שלו. במשחקי הכס דעת האנשים משנה הרבה מאוד על הבית שלך, ולמרות שאתה יכול להיות בעל הצבא החזק ביותר אתה עלול להפסיד כיוון שאתה במקומות גרועים במדדים. בכדי להשיג מקומות טובים במדדים, על בתים להשקיע סמני כוח (מייצגים את כוחם הפוליטי). סמני כוח נאספים על ידי פקודות מיוחדות וקלפי אירוע מיוחדים, והם משמשים גם בכדי להגן מהתקפות הפראים (יוסבר בהמשך) ובכדי להמשיך ולשלוט במחוזות אפילו כשאין לשחקן כוחות שם. ישנם שלושה מדדים:
מדד הכס הוא המדד הראשון. הוא מייצג את סדר התורות במשחק. מי שיושב על הכס מתחיל, השני משחק אחריו וכך הלאה. כמו כן, השחקן שבמקום הראשון על הכס קובע במקרים של תיקו בסמני כוח של שחקנים (למשל, אם שחקן א' שם 3 סמני כוח על מדד החרב ושחקן ב' שם גם הוא 3 סמני כוח על מדד החרב, השחקן שראשון במדד הכס יקבע מי מבינינו במקום גבוה יותר במדד).
מדד החרב הוא המדד השני. הוא מייצג את הכוח של הצבאות שלך. כשיש תיקו בשדה הקרב, השחקן בעל המיקום הגבוה יותר במדד החרב מנצח. כמו כן, השחקן הראשון במדד החרב מקבל את סמן החרב הואלריאנית, שמאפשר לו להילחם טוב יותר בקרבות.
מדד חצר המלוכה הוא המדד השלישי. הוא מייצג את הפעולות המיוחדות. המספר משתנה בהתאם לכמות השחקנים. השחקנים הראשונים במדד הזה יקבלו "כוכבים" לבזבז על "פעולות כוכב", שהן פעולות טובות יותר מן הפעולות הרגילות (למשל, לתקוף טוב יותר, להגן טוב יותר וכו'). השחקן הראשון במדד יקבל את סמן העורב, שמאפשר לו להסתכל בקלף הראשון בחפיסת הפראים (יוסבר בהמשך) או להחליף פקודה שהוא הציב במחוז אחד בפקודה אחרת, זאת לאחר שכולם חשפו את הפקודות שלהם.

מהלך התורות​

יש מקסימום של עשרה תורות במשחק, וכל תור מתחלק לשלושה חלקים:
הצבת פקודות, חשיפת הפקודות והפעלתן על פי הסדר המתאים, שליפת קלפי ווסטרוז.
על שחקן לתת פקודה לכל מחוז שיש לו יחידות בו, עם פקודה אחת בלבד למחוז.
ישנן חמש פקודות במשחק:
צעדה, שמאפשרת לך להזיז חיילים ממקום למקום (אפשרי גם להתקפה וגם לתזוזה לאיזור ריק). תמיכה מאפשרת לך לעזור לקרבות שמתרחשים בכל אדמות הגבול של המקום בו הצבת את פקודת התמיכה (לדוגמה, אם אני שם פקודת תמיכה בווינטרפל אני אוכל לתמוך בכל המקומות שסמוכים לווינטרפל). פקודת ההגנה מאפשרת לך לבצר מקום טוב יותר, פקודת ביסוס מעמד מאפשרת לך להשיג סמני כוח ופקודת הפשיטה מאפשרת לך לבטל תמיכות, ביסוסי כוח ופשיטות של שחקנים אחרים.
לכל סט פקודת יש "פקודת כוכב" - פקודה שטובה בהרבה מן הפקודות הבסיסיות, אך עליך להיות בעמדת כוח בכדי להשיג אותן. פקודות פשיטה ותזוזה אפשר לבטל במהלך התור שלך באופן פומבי.
כשכולם סיימו לחלק פקודות לכל מחוז, חושפים את הפקודות ביחד.
מתחילים בביצוע הפקודות על פי הסדר שבמדד הכס. פשיטות הן ראשונות - השחקן שראשון במדד הכס מחליט אם לבצע את הפשיטות שלו, אם בכלל יש לו, ולאחר מכן עוברים אל השחקן השני במדד. כשכולם סיימו עם הפשיטות, מתחילים עם התזוזות. שוב, השחקן הראשון במדד הכס מתחיל עם תזוזה אחת לבחירתו. השחקן השני בוחר איזו תזוזה לבצע עכשיו וכך הלאה. כשכולם סיימו עם התזוזות וקרבות אפשריים שהיו בדרך מגיעים אל ביסוסי המעמד - כל ביסוס מעמד רגיל מקנה כוח פוליטי, בעוד שביסוס מעמד עם כוכב עליו נותן לשחקן אפשרות לגייס כוחות, בהתאם לגודל הטירה (מבצר זה חייל אחד, מאחז זה שני חיילים).
כך נראים כלי המשחק של בית סטארק-
game-of-thrones-stark.webp

הקרבות במשחקי הכס​

טוב, כולנו חיכינו לרגע הזה. איך אני מוריד שחקנים אחרים? ובכן, התשובה הקצרה היא בקריאות שמחה ועם מנהיג מגניב מהספרים. ולקצת יותר הסבר:
כששחקן נע אל משבצת תפוסה, מתרחש קרב. אין לאף שחקן זכות לסגת מיד מן האזור ולוותר על הקרב. כל שחקן סופר את הנקודות שלו - חייל רגלי שווה נקודה אחת, ספינה שווה נקודה אחת (תוקפות רק בים), פרש שווה שתי נקודות ומכונת מצור שווה 4 נקודות בתקיפה על מחוז שבו יש מבצר או מאחז. אם מכונת מצור מגנה או תוקפת מאחז שאין בו מבצר או מאחז, היא לא שווה שום נקודות.
לאחר ספירת הנקודות, כל צד בודק אם יש אפשרות לתמיכה. אם צמוד לאזור הקרב יש מחוז עם סימן הפקודה של תמיכה עליו, הוא יכול לתמוך. יכול להיות שהשחקן המגן או התוקף שמו תקיפה, אך יכול להיות ששחקן אחר שם תקיפה - ובכך מתחיל שלב ההבטחות, ההתחנפויות, השוחד, האיומים ושלל המהלכים שכולנו מכירים טוב מאוד מסדרת הספרים. השחקן השלישי יכול להחליט שהוא תומך בצד כלשהו (הוא לא יכול לשנות את בחירתו כשעוברים לבחירת המנהיג) או להחליט שהוא לא תומך באף אחד. התמיכה מתבצעת באותה דרך כקרב - חייל רגלי שווה נקודה, פרש שווה שניים וכו'. לאחר כל החישוב האחרון של הניקוד הסופי, כל שחקן בוחר מנהיג.
פה המשחק נהיה מרתק. לכל בית ארסנל מנהיגים מעניינים ויחודיים משלו, כל אחד עם יכולות וניקוד קרבי ייחודי לו. לכל בית יש את "קלף המנהיג" - הקלף הכי חזק, בעל ניקוד קרבי של 4 (כמו 4 חיילים רגליים, שזה המון!). יש גם קלפים צנועים יותר שנעים בין הערכים הממוצעים של 1-3, ועוד קלף מיוחד שהוא בעל כוח קרבי של 0, אך מלווה עם יכולת חזקה שמפצה על כך.
החלק האהוב עליי הוא שהמנהיגים הם דמויות מהספרים - לבית סטארק יש את אדארד, רוב, קייטלין ושלל אנשים אחרים לצידו, בעוד לטובת בית לאניסטר עומד טיווין, גרגור קלגאן, כלב השמירה ושלל אחרים. דווקא לבית באראתיאון לא עומד רוברט אלא סטאניס בתור המנהיג, כיוון שהמשחק מתרחש אחרי מותו של המלך רוברט. היכולות של הדמויות מתאימות להן ויוצרות הרבה מאוד זיכרונות מהספרים - טיריון מרמה את דרכו בתחבולות דרך מנהיגי האויב, סטאניס נלחם טוב יותר כשהוא נגד גוזלי הכס שלו (במעמד גבוה ממנו במדד הכס), אדארד סטארק הורג הרבה חיילי אויב כי הוא מנהיג קרבי מצויין מימים עברו וכו'.
game-of-thrones-cards.webp
ללא ספק החלק הכי טוב במשחק זה הקרב - לא רק שהמערכת עצמה מצויינת, אלא היכולות והמנהיגים פשוט מצויינים. אין דבר טוב יותר מאשר לראות קרב חי ובועט כשלורד טיווין לאניסטר האימתני מגיח ומסתער על הצבא של בית סטארק, שמונהג על ידי רוב הצעיר או אדארד האהוב. המנהיגים הופכים כל בית לחוויה ייחודית משלו, וFantasy Flight Games עשו פה עבודה מצויינת.
לאחר שהכוחות של המנהיגים הקרביים הוספו, בודקים למי יש יותר כוח - במידה של תיקו האחד שלמעלה יותר במדד החרב מנצח. כוחות המפסיד נסוגים ללא פגע (מלבד במקרים אחרים שבהם קלף המנהיג מציין פגיעה בחיילי האויב, אין לאיפה לסגת או שהאספקה לא תומכת בכל כך הרבה חיילים במחוז אחד) אך הם לא מסוגלים להילחם, להגן או לסגת יותר עד התור הבא. אם יתקפו את האזור שבו הכוחות הנסוגים נחים, הם לא יסגו ולא יעזרו בכלל בקרב, משמע יהיה הרבה יותר קשה לנצח איתם.

קלפי ווסטרוז והתקפות פראים​

בסיום התור הראשון במדד הכס שולף שלושה קלפי ווסטרוז, אחד מכל חפיסה מיוחדת, והם משפיעים על המשחק - חלקם מאפשרים החלטות לבעלי המקומות הראשונות במדדים מסויימים, חלקם אוסרים על פקודה זו או אחרת במהלך המשחק וחלקם נותנים לכולם הזדמנות להשקיע סמני כוח בכדי לנסות ולהתקדם במדדים.
ככל שקלפי ווסטרוז נשלפים, כך הפראים מתחזקים מעבר לחומה. מדי פעם הם יתקפו וכולם יאלצו להחליט אם להשקיע סמני כוח בכדי לנסות ולהדוף אותם - אך זהירות, כיוון ששחקן אחד עלול להשקיע הרבה בעוד שחקן אחר לא משקיע בכלל סמני כוח ובכך הוא ישיג עמדת כוח עליו. אך בכל זאת, כל פלישה שמובסת מביאה לאחד שהשקיע הכי הרבה פרס וכל פלישה שמצליחה מביאה לכולם מינוסים ולשחקן שהשקיע הכי פחות מינוס גדול יותר, כך שלפעמים כדאי להשקיע בדיוק מספיק בכדי לא להיות האחרון. זה משחק של קריאת האויב, וזה חלק מצויין במשחק עצמו - עד כמה אתה באמת מכיר את האויב שלך? לא כולם בסדרת הספרים בורכו בכישרון לחזות את מהלכי האויב, וכל אחד מהם השתמש בכך בכדי לנסות ולנצח את המלחמה לטובתו. גם פה יש שימוש באלמנט של הבנת האויב, שזה רק מוסיף למשחק.

איזון ויכולת משחק מחדש​

ודווקא כשהמשחק נראה כל כך מושלם, אולי חלק מכם תהו למה הוא קיבל ארבעה כוכבים מתוך חמישה. הבעיה העיקרית של המשחק היא איזון בין הבתים שגורר בתורו גם בעיות בReplay Value (יכולת המשחק מחדש של המשחק). כל בית נבנה סביב אסטרטגיה כללית, בני ברית פוטנציאליים ולפחות גורם אחד שמסכן אותם. מהניסיון שלי ושל שחקנים רבים שדיברתי איתם, בית לאניסטר הוא הבית החלש ביותר - הוא פשוט קורס בפני בית גרייג'וי, שבתורו לא טורח להפנות את המבט שלו לסטארק. זה יוצר מצב שכל משחק שחקן אחד נופל קורבן והולך לשחק את בית לאניסטר ושבית גרייג'וי תמיד תוקף אותו בזמן שסטארק יושב לו מאחורה ומחכה לנעוץ לו סכין בגב. לבית מארטל קל מדי לנצח כיוון שיש לידו המון טירות שקל לו מאוד להגן עליהן, בזמן שלבית באראתיאון ישנה אותה אסטרטגיה ברורה לתחילת התורות של המשחק. לכל בית יש "מקומות חובה" אליהן הוא חייב להתפשט בכדי להשאיר את עצמו במשחק, דבר שיוצר הרבה מאוד צפי למתי השחקן של הבית הזה והזה הולך לפה ולפה. לטעמי זה מוריד מערך המשחק.
כמו כן, המשחק קרוב ללהיות מאוזן רק כשמשחקים בו עם 6 אנשים. בשלושה המשחק ריק ומאבד הרבה מהערך שלו, בארבעה באראתיאון יכול לנצח אם הוא לא חוטף לינץ' מכל השחקנים במשחק, בחמישה לטיירל ולבאראתיאון סיכוי מצויין לנצח את המשחק לעומת אחרים ובשישה היתרון הולך לסטארק ולמארטל, שתקועים בחורים בעולם שמהם קל מאוד לבגוד בזוג אנשים ולכבוש שלוש או ארבע טירות בתור.
כמו כן, קיימת עוד בעיה מהותית במשחק, וזה ריכוז הצבאות שבאמצע. המשחק מתמקד במלחמות, ומצאתי שהמלחמות המעניינות מתרחשות באמצע ווסטרוז. הדבר הזה משאיר את בית סטארק להתבודד בצפון ולקפוא לו שם, את גרייג'וי עם אויב לאניסטרי אחד שהוא ירמוס בסופו של דבר ואת מארטל עם המשימה הקלה ביותר - פשוט לשבת ולחכות עד שבאראתיאון מתייאש מהאמצע ומנסה את מזלו על מארטל (שבזמן הזה גייס צבא, ולכן באראתיאון נכשל) או לחילופין לראות שבאראתיאון מנצח ולגנוב לו את הטירות של טיירל.
game-of-thrones-combat.webp

המלצות למשחק לשחקנים וותיקים​

לכאלו ששיחקו את המשחק ושותפים לבעיות שלי יש לי מספר הצעות על סמך המשחקים ששיחקתי והאנשים שדיברתי איתם בכנסים ובפורומים אחרים שעוסקים בנושא:
בית סטארק - רוז בולטון עוצמתי מדי מכל הבחינות. פשוט שנו את היכולת של "בתבוסה, מחזיר את כולם" ל"בתבוסה, מחזיר את כולם חוץ מעצמו".
לבית גרייג'וי - קודם כל, מדובר בבית אגרסיבי ביותר, אז תיתנו אותו לשחקן שמרגיש בנוח לשחק צבאי עד הסוף ולהילחם בכדי להתרחב. המנהיגים שלו מאוזנים למדי, ולכן הם לא דורשים שינוי מהותי.
בית לאניסטר - הבית הבעייתי ביותר במשחק. ההצעה הכי טובה בעיניי היא לתת ללאניסטר עוד חייל ושיבחר איפה הוא מציב אותו (הוא מתחיל ב2 מחוזות, שיבחר אחד מהם) ושסרסיי, שנחשבת חלשה מאוד, תקבל עוד סמן מגדל. אם השחקנים עדיין מתקשים לעמוד מול כוחו של גרייג'וי, אפשר לנתק את נהרן מים אנשי הברזל ובכך להוריד את הכוח של גרייג'וי בתקיפה. בנוסף, על השחקן שמשחק את לאניסטר להבין שהוא תלוי בתמיכה מאחרים (לפחות באחד מתוך השלושה האפשריים, למרות שלרוב נדרשים שניים בכדי לעזור לו לעמוד על הרגליים).
בית באראתיאון - הוא לא דורש איזון מיוחד במשחק רגיל של שישה שחקנים. במשחק של ארבעה שחקנים יש לו ניצחון אוטומטי (נבדק תיאורטית ומעשית) אם לא נועלים את הדרום לחלוטין (במקום לשים שם סמנים שדורשים 3 כוח ומעלה).
בית טיירל - בית שדורש הרבה מאוד סבלנות, וכנראה הבית שהכי קשה למשחק. אני ממליץ לתת אותו לאדם שאוהב אתגרים או לפחות מבין למה הוא נכנס. הוא בית עם המון פוטנציאל - הוא יכול, בנסיבות הנכונות, להשמיד את הבית שאיתו הוא נלחם כמעט ללא מאמץ.
בית מארטל - בית מאוזן יחסית, אם כי אני בהחלט ממליץ להקריא בקול את היכולת של דוראן מארטל (שמאפשרת לזרוק מישהו למטה במדד) כדי שלא יהיו הפתעות באמצע המשחק.
כמובן שאלו ההצעות שיעילות לקבוצה הפרטית שאני משחק איתה ולרוב האנשים שאיתם דיברתי, וכל חוק עלול לא להתאים לקבוצה האישית שלכם. פשוט תשחקו ותמצאו את האיזון הנכון לקבוצה הפרטית שלכם.

סיכום משחק הלוח של משחקי הכס​

לפי דעתי, המשחק הזה מצויין כמעט מכל הבחינות. מערכת הקרב בו מצויינת, האווירה בו חזקה והאהבה לספרים מורגשת. עם זאת, בעיות האיזון בו מורידות מהכיף של שחקנים אחדים, ובצדק. הן גם מונעות משחק מאוזן של פחות משישה שחקנים. ובכל זאת, אני ממליץ לקנות את המשחק. אפשר לשחק אותו גם עם אנשים שלא מכירים את משחקי הכס, פשוט כי זה משחק כיף ומערכת המלחמה שלו מבריקה. כמובן שהם יבינו פחות, אבל אולי זה יעודד אותם להתעניין יותר ב"שיר של אש וקרח".
בנוסף, רק למקרה שלא ידעתם, למרות שהתמונות פה מובאות באנגלית ישנה גרסה מצויינת של המשחק בשפה העברית, אז אני ממליץ לבחון את המשחק ולראות אם תאהבו אותו, כי חוויה טובה ומשחק אסטרטגיה מהולל אני מבטיח שתמצאו שם.
 
nextorl אמר/ה:
איפה אבל אפשר למצוא את הקופסה הזו שהכניסו בה את הסמנים וכו'?
חוץ מזה סקירה מעולה
אני די בטוח שזה של מי שצילם את התמונה ולא מגיע עם המשחק עצמו, אני זוכר שיש ברגיל הרבה שקיות כאלו, אבל אין לי את המשחק אישית אז אני לא יודע.

בכללי אני חושב שהמשחק מהנה, הוא עובד ממש טוב עם vassal (תוכנת מחשב שנועדה להריץ משחקי לוח דרכה, אפשר אונליין עם אנשים שאתה מכיר) ואני חושב שמגיע לו פחות כי בכול זאת צריך לאזן אותו די הרבה (במיוחד שהמשחק מיועד ל-3-6, ואם ב-3 הוא לא מעניין וב-4 הוא לא מאוזן ורק ב-5 ו-6 אתה מתקרב לאיזון אז משהו שגוי כאן).

עריכה: ויש ספוילר למשחקי הכס באמצע הסקירה, אז כדאי להזכיר מראש.
 
העוג הברברי אמר/ה:
nextorl אמר/ה:
איפה אבל אפשר למצוא את הקופסה הזו שהכניסו בה את הסמנים וכו'?
חוץ מזה סקירה מעולה
אני די בטוח שזה של מי שצילם את התמונה ולא מגיע עם המשחק עצמו, אני זוכר שיש ברגיל הרבה שקיות כאלו, אבל אין לי את המשחק אישית אז אני לא יודע.

בכללי אני חושב שהמשחק מהנה, הוא עובד ממש טוב עם vassal (תוכנת מחשב שנועדה להריץ משחקי לוח דרכה, אפשר אונליין עם אנשים שאתה מכיר) ואני חושב שמגיע לו פחות כי בכול זאת צריך לאזן אותו די הרבה (במיוחד שהמשחק מיועד ל-3-6, ואם ב-3 הוא לא מעניין וב-4 הוא לא מאוזן ורק ב-5 ו-6 אתה מתקרב לאיזון אז משהו שגוי כאן).

עריכה: ויש ספוילר למשחקי הכס באמצע הסקירה, אז כדאי להזכיר מראש.

כן, כמובן שזה של מי שצילם את התמונה, אני פשוט רוצה לדעת איך משיגים כי זה הרבה יותר נוח משקיות : P
ואם אתה מתכוון בספוילר ל
מוות של רוברט
אז זה די מופיע בתיאור של המשחק עצמו.
 
nextorl אמר/ה:
איפה אבל אפשר למצוא את הקופסה הזו שהכניסו בה את הסמנים וכו'?
חוץ מזה סקירה מעולה

תודה :)
השתמשו כנראה בקופסת ברגים או משהו בסגנון כדי להכניס את הסמנים. קניתי כמה בשביל משחקים אחרים מAce ואני ממליץ בחום.

עוג:

מבחינת הנקודות על האיזון - הורדתי לו כוכב שלם על זה. מבחינתי, כל דבר חוץ מהאיזון במשחק הזה קרוב למושלם (האווירה, מערכת הקרב, האינטריגות הפוליטיות וכו'). אני מאמין שהמשחק גם תלוי הרבה בשחקנים שלו - גם האנשים שדיברתי איתם בכנסים אמרו לי שאין דבר שמאזן יותר טוב את לאניסטר מבאראתיאון טוב. ואני גם מאמין שהמשחק נשען הרבה על השחקנים שלו בשביל Replay Value - אם יהיה סטארק שפשוט פורץ בסערה אל גרייג'וי (טייגר, אני מסתכל עליך) אז המשחק יראה שונה בהרבה מאשר אם הוא נשאר בצפון ומחכה לבגוד.

בנוסף, אני חושב שלהרבה משחקים יש מספר שחקנים מומלץ בתוך המספר האפשרי. למשל Civilization V נחמד יותר לשחק בארבעה או חמישה אנשים, אבל אפשר גם בשניים. לכן לא הורדתי לו הרבה על זה שהוא דורש יותר שחקנים... בסופו של דבר, אני מאמין שיש כאלו שיהנו ממשחק של חמישה אנשים ולא של שישה. (שלושה זה משעמם וארבעה זאת קטסטרופה). אני חושב שהייתי הוגן עם האיזון, כי בסופו של דבר יש עמים מאוזנים (גרייג'וי מאוזן למדי, ובאראתיאון במשחק של שישה מאוזן עד הסוף). הנקודה החלשה של המשחק היא שכתוצאה מהאיזון הלקוי גם יש פחות Replay Value, ולכן או שמתקנים את זה או שפשוט מקווים לטוב.

בנוסף, דבר אחד שלא הזכרתי בסקירה הוא זמן המשחק... הוא יכול להגיע בקלות לשעתיים-שלוש. בשבילי זה מצויין, כי אני אוהב משחקים כבדים עד ארבע שעות, אבל בשביל חלק מהאנשים זה יותר מדי והם כנראה ירצו להוריד את מספר השחקנים בכדי לקצר את המשחק - וזאת פונקציה שלא עובדת טוב עם האיזון, אז במקרה הזה אני פשוט ממליץ לנעול את הדרום לחלוטין (בין אם זה משחק של ארבעה או חמישה) ולהכניס את החוקים שהצעתי ללאניסטר.
 
מעניין. אני משחק עם אחים של אשתי וחברים שלהם באופן יחסית קבוע.
כולם רבים דוקא על לשחק את לאניסטר ולרוב הם המנצחים. (אולי השחקן שלהם טוב במיוחד?)
למען האמת, בדרך כלל אנחנו משחקים 4. או 3.
בד"כ לאניסטר או סטארק מנצחים, ואיכשהו תמיד מופתעים כשסטארק מנצחים.
בכללי אהבתי את הסיקור, ואנחנו נהנים מאוד מהמשחק.
(שהם קנו כי חשבו שאני מכיר את החוקים, אבל הסתבר שרק קראתי את הספרים, אז קצת העשרתי את המשחק עלילתית)
 
תודה :)
ב3 שחקנים אני יכול לראות איך לאניסטר מנצח. ב4, אם באראתיאון לא הולך דרומה והולך מרכז-צפונה, אז אולי לאניסטר יכול להחזיק את גרייג'וי (עם תמיכה ומזל). אבל אם נדרשים 2-3 שחקנים לעזור ללאניסטר לעמוד על הרגליים כנגד גרייג'וי, אז משהו באיזון המשחק שבור...

בעניין העלילה, אני חושב שבאחת ההרחבות של המשחק הראשון היו חוקים לחטיפת מנהיגים שהפסידו בקרב. חבל שלא העבירו למשחק השני, זה נשמע ממש מעניין :)
 
אם הייתי יכול להדפיס אסימוני פקודה, אז היתי מוסיף פקודה יחודית לכל בית.
האמת שאולי חוק בית שיאזן, זה שב4 לא מוסיפים את גריג'וי אלא את טיירל. ואז לכל אחד יש מרחב נשימה.
 
חשבנו על זה. אבל אז סטארק יכול להתרחב באין מפריע.
יש ואריאנט נורא מקובל שנועלים את הצפון ומעלה ומשחקים טיירל-לאניסטר-באראתיאון-מרטל. זה נשמע מעניין, לא ניסיתי את זה יותר מחצי פעם אחת (לכמה סיבובים וזהו... היו המון קרבות).
 
סקירה מעולה, אם כי אני יכול לנטפק קצת על אי דיוקים משניים בשמות (כמו למשל: מדד המחוזות, פעולות מיוחדות וכו') אבל אני אוותר הפעם :P

הקטע של האיזון זה מה שהופך את הסקירה הזאת למעולה.
:flame: :flame: :flame: :flame:
(להבות כי אין כוכבים, 4 להבות מחמש ולא חמש מחמש בגלל אי הדיוקים וכי אי אפשר לשים חצי להבה ליצירת אפקט ה-4.5/5)
 
תודה רבה :)

פישטתי מעט את חלק מהשמות כדי שיהיו ברורים יותר לקורא (אני יוצא מנקודת הנחה שהוא קרא את הספר הראשון/צפה בעונה הראשונה של הסדרה ולא שיחק במשחק הלוח מעולם).
 
רציתי לשתף... בשבת שיחקתי עם אחים של אשתי, וחבר של אחד מהם.
בסה"כ 4.
אני הצעתי פתרון כזה: במקום לאניסטר לשים את טיירל.
וזה עבד מצוין! כולם התקדמו בקצב אחיד והתחרות הייתה צמודה כל הזמן.
 
מה מונע מגרייג'וי לקחת את הטירות חינם של לאניסטר עם טיירל במקום לאניסטר?

לאניסטר בכללי צריכים חיזוק, אבל אם אין חיזוק ללאניסטר... עם גרייג'וי פשוט אפשר לכבוש להם את נהרן ולהחזיק בה בלי בעיה דרך הים. גרייג'וי בכללי יכול להרוס בלי הרבה בעיות את לאניסטר כול עוד לא מאזנים את זה, והדרך משם לניצחון האל הטבוע לא ארוכה :P
 
A
אני מחפש כבר תקופה את המשחק ומסתבר שדי בלתי אפשרי למצוא את המשחק בארץ, מישהו מעוניין למכור?
 
הי בריק, קשה למצוא את המשחק... אתה יכול לבדוק כאן בפורומים, בפייסבוק או בדוכן יד-שנייה למשחקי לוח בכנס דרקוניקון - www.dragoncon.co.il, שיגיע בקיץ.
 
נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אם נשאר לי 45 ש"ח הנחה מהשובר מנחה, יש דרך לעשות איתם משהו/להעביר אותם למישהו אחר?
אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
חזרה
Top