• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

שאלה לגבי יצירת תוכן דיגיטלי

נניח שאני יוצר תוכן דיגיטלי של משחקי תפקידים, מעמיד אותו למכירה ב RPG Trader (למי שלא מכיר, אתר יחסית חדש עבור יוצרים עצמאיים החלפת משחקי תפקידים ועוד שנותן 80% מהרווח ליוצר) ומישהו מוריד את התוכן, משכתב שמות ומוכר אותו באמצעות DrivethroughRPG (האתר הוותיק יותר למכירה דיגיטלית של תוכן).
יש משהו שמגן או מונע מצב כזה?

על פניו, אסור לעשות את זה. בפועל, אכיפת זכויות יוצרים (בוודאי בין מדינות) זה קשה ויקר. אתה אולי תוכל לפנות לDTRPG והם ישתפו איתך פעולה כדי לחסוך לעצמם כאב ראש, אבל באותה המידה הם יוכלו להתעלם ממך.

כן אני אגיד בזהירות שגניבת יצירות מהסוג הזה היא לא כל כך נפוצה. זה לא רווחי במיוחד.. אני לא שמעתי על אף מקרה מהסוג שאתה מתאר, אני בטוח שתצליח למצוא מקרים כאלו אבל הם יהיו מאוד בשוליים

משהו שמונע את זה או קל לתבוע אני לא מכיר. אני לא יודע מה בדיוק החוזה של drivethru, אבל בitch כן יש דפים למשחקים שלא נמכרים שם כדי ''לתפוס'' את המקום לכל מיני חקיינים מוכוונים לאתר המוכר באופן רשמי את המשחק.

* אני חושב שזו לא הסיבה אבל זה יכול לשמש גם כמעין מגן

באיזה רישיון התוכן שפרסמת?

אם זה ב-OGL, מותר לכל אחד להשתמש בכל תוכן שציינת כ-Open Game Content, כל עוד הוא מציין את השימוש הזה בנספח ה-OGL של המוצר שלו. אם זה ב-Creative Commons, מותר בעיקרון להשתמש במה שרוצים תחת תנאי רישיון ה-CC הספציפי (למשל, אם זה רישיון CC-BY, חייבים לתת לך קרדיט).

אם התוכן שלך לא ברישיון פתוח, מי שלוקח אותו ומפרסם תחת שמו מפר את זכויות היוצרים שלך.

לתבוע לא משתלם כמעט באף מקרה, בייחוד אם מי שהפר את הזכויות מצוי בחו"ל. אבל, אפשר לפנות במייל ל-DriveThruRPG ויש סיכוי לא רע שהם יסירו את התוכן המפר. סביר להניח שיבקשו ממך עותק של התוכן המקורי שלך, ואז הם יבדקו מול התוכן שלו ויסירו את התוכן המפר.

זה קורה מידי פעם, וקרה לאנשים שאני מכיר. הם פנו ל-DriveThruRPG והתוכן המפר הוסר.

כעקרון אם אני יוצר משהו דיגיטלי קטן, זה לא אוטומטית מגן עליי בזכויות יוצרים כלשהן נכון?
כלומר זה לא שאני פותח חברה עם סימן רשום, זכויות יוצרים וכו'
יש לך זכות יוצרים (copyright) על כל תוכן שיצרת, מעצם יצירתו, אלא אם יצרת אותו כשכיר (ספציפית במסגרת עבודה שכירה או עבודה מוזמנת) ואז הוא שייך למעביד. זכויות היוצרים הן אוטומטיות ובכלליות אין צורך לרשום אותן.

יש לציין, עם זאת, שיש החרגות מכך. למשל, מכניקה משחקית בפני עצמה אינה מוגנת בזכויות יוצרים, אלא רק הביטוי הספציפי שלה. בזה יש כמובן תחום אפור ענקי, מה שהוביל ליצירת רישיונות כמו OGL ו-CC שמסדירים את העניין.

יש גם "שימוש הוגן" (fair use) וסאטירה\פארודיה, שגם כאן יש תחומים אפורים, ושוב: הרישיונות הפתוחים מפשטים מאוד את העניין כי הם מסדירים באופן מפורש מה מותר ומה אסור.

זכויות יוצרים הן כאמור אוטומטיות, ומחזיקות מעמד להרבה, הרבה זמן (עשורים אחרי פטירת היוצר). הן נשארות גם אם הרבה אנשים מפרים אותן - זה שהתוכן שלך נמצא הרבה באתרים פיראטיים או מועתק הרבה לא מפחית כהוא זה מהזכות שלך על הקניין הרוחני הנ"ל.

סימן מסחרי (trademark) הוא דבר שונה מאוד למרות שהוא באותה קטגוריה של "קניין רוחני", והוא אכן דורש רישום. במקרה זה לא מדובר על קניין על תוכן, אלא קניין על שם של חברה או מותג. כאן, אם לא שומרים על הסימן המסחרי היטב, הוא עלול "לדהות" ("להידלדל" - dillute), כלומר להפוך למטבע לשון ואז יהיה קשה יותר לאכוף אותו. יש גם מגבלות על מה ניתן לרשום כסימן מסחרי - גם אם יש לך עורכי דין איכותיים (למשל, לאחרונה [יחסית] GW לא הצליחו לאכוף את הסימן המסחרי שלהם על המונח "space marine", כי הוא גנרי מידי ולא באמת המצאה שלהם). בעולם משחקי התפקידים, רוב היוצרים לא רושמים סימן מסחרי כי כאמור הדבר דורש רישום - שעולה כסף ודורש השקעת מאמצים. זה לרוב פשוט מאוד לא משתלם ליוצר קטן, ונעשה רק בידי השחקנים הגדולים בשוק.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
כמעט 3 שנים שאנחנו משחקים מו"ד על בסיס שבועי, ופעם ראשונה שדמות נהרגה לנו, זו הדמות שלי.. אני מאושר
לפני שנה וארבעה ימים התחלנו את משחק הפורום המצוין של פרגרין השני -הצד האפל של הירח
בבקשה בבקשה לא שוב.
חזרה