• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

עלילות חרב האופל - סקירה מתגלגלת

שלום שלום,
אי שם כשהייתי ילד/נער/ משהו כזה קראתי את הסדרה הזו, ולאחרונה קיבלתי אותה - הנוסטלגיה שיחקה תפקיד וישר קפצתי על ההצעה.
אז בפוסטים הבאים אסקור את הספרים.

בנימה אישית -
זכרתי את הספרים רק במעורפל. בשלב מסוים בקריאה תהיתי עם עצמי האם אכן קראתי אותם או שאולי מעולם לא קראתי אותם ומישהו אחר סיפר לי.. אבל המסקנה הסופית שקראתי ושכחתי המון. אז הרבה מהקריאה פשוט חדשה לי לחלוטין.

למי שלא מכיר -
מדובר בסדרה בת 3 ספרים מסוף שנות ה- 80 מאת מרגרט וויז וטרייסי היקמן, עם כל המשמעויות הנלוות לכך.
הסיפור עצמו מתרחש בעולם שכולו רווי קסם: אי שם בעולמנו שלנו, לאחר תקופה של ציד מכשפות, הקוסם מרילין אסף את חבריו לקסם ויחדיו (ויחד עם יצורים קסומים רבים אחרים) הם עברו לעולם אחר - בעולם הזה מתרחש הסיפור.

על סיפור המסגרת -
מבלי לעשות הרבה ספוילרים, אלו הדברים שניתן לספר בגלוי, רובם מופיעים על הכריכה מאחור או בעמודים הראשונים:
בעולם הזה כל בני האדם נולדים עם קסם והם מתמחים בפן מסוים של קסם - בין אם מדובר בקוסמי מלחמה או בדרואידים, בקוסמים השולטים במזג האוויר או במעצבי אבנים.
סה״כ יש 8 אסכולות קסם, ועוד אסכולה תשיעית, מסתורית, שהיא ״האומנות האפלה״ - וכמובן שבמהלך הספרים מגלים מהי בדיוק.
אחד הדברים המעניינים הוא שיש כוהנים בעולם, אבל הם לא ״קוסמים״ רגילים - יש להם מעט מאוד יכולת קסם בעצמם, והיכולת העיקרית שלהם היא דווקא לאסוף קסם מהעולם ולתעל אותו כמו צינור אל קוסם אחר, במילים אחרות: הם מעצימים את כוח הקסם של קוסמים אחרים.
כוהנים אלו נקראים ״כימאים״, מה שכבר אמור לגרום לקורא להרים גבה. הם גם משתמשים רבות במתמטיקה, שכן צריך לבצע חישובים מסובכים כדי להעניק קסם לאחר - חישוב שלוקח בחשבון את הגודל של הקוסם, הקסם שהוא רוצה להטיל ועוד ועוד.
בסך הכל עד כאן הרעיון חמוד.

בעולם הזה קסם הוא לא סתם קסם - הוא מכונה חיים. לכן כאשר קוסם מבקש מכוהן קסם הוא אומר לו בפשטות ״כימאי, תן לי חיים״.
הספרים מתמקדים בגיבור יוראם, שנולד ללא שום כוח קסם, כלומר: ״מת״. בכך נפתח הספר הראשון.

על התרגום:
התרגום הוא בעברית גבוהה, באופן שמזכיר את רומח הדרקון, אבל המתרגם הוא לא עמנואל לוטם. לי אישית זה קצת צרם - אני כבר רגיל לכתיבה קולחת ופשוטה, ולכן כשילד פונה לילד אחר ושואל אותו ״התוכל לסייע בידי?״ זה חורק לי מאוד, אבל אני מניח שזה עניין של טעם.

על הדמויות:
ציינתי בכותרת מי כותבי הספר, וזה ניכר בבירור: הגיבור מאוד קשה לעיכול (בעיקר קשה לעכל מדוע מישהו יפזול לכיוונו), חלק מהדמויות חביבות ומגניבות, אבל חלק - והכוונה לדמויות ראשיות - מרגישות כמו מיחזור מסוים של ספרי וויז והיקמן.

בפוסט הבא - הרשמים שלי מהספר הראשון….

עריכה אחרונה:
אוקי, מתחילים - ספר ראשון:
(הכל כמובן עם ספוילרים כי זו סקירה)

אז ככה, מתחילים עם הצגתו של יוראם, שנולד ״מת״, כלומר: ללא כוחות קסם. הקיסר והקיסרית בוכים, הקהל בוכה, אקיצר: סצנת בכי.

מייד לאחר מכן הספר מתחיל לדבר עם הגיבור השני, סאריון. סאריון הוא כימאי (כוהן) שמלידה קינא בקוסמים אחרים עתירי קסם. הוא מתמטיקאי מעולה, ממש ״גאון״. כבר בפרקים הראשונים הוא מתפתה לקרוא בספריה בספרים האסורים של האומנות התשיעית האפלה - למה? זה לא ממש ברור. אולי כדי שיהיה תירוץ למעשיו העתידיים. לטעמי חבל שלא עיבו קצת את המניע כי הוא נשמע מאולץ.
בעקבות החטא סאריון מובל לכונן הגדול ואניה, שאיכשהו… מוחל לו סתם כך. דרך דמות אחרת אנו מבינים שואניה לא שוכח כלום - הוא זוכר ומתייק את הכל לשימוש עתידי.
וכך קורא ש- 17 שנים לאחר מכן(!) נזכר ואניה בחטא של סאריון ומטיל עליו לאתר את יוראם ולהביאו אליו - גם כאן נשמע סופר מאולץ.. תכף ארחיב על כך.

בינתיים הפרקים מספרים לנו על התבגרותו של יוראם. לא אומרים לנו שהוא הנסיך המת, אבל זה די ברור. תחת זאת יוראם מגיע לכפר של קוסמים קשיי יום שעוסקים בזריעה. הוא מופיע ביום בהיר אחד כתינוק בחיקה של אישה בשם אניה, שכאילו הקורא אמור לחשוב שהיא אמו. ישנם רמזים בסיפור שאניה נמלטה לאחר שקיימה יחסי מין עם קוסם אחר - דבר שהוא חטא ומסמל ברבריות חייתית (הקוסמים בעולם מפרים תינוקות באורח קסום מזרע שנלקח מהאב ונשתל ברחם האם). היא אף מראה ליוראם את אביו - כאן יש קטע נחמד בו מסתבר שכימאים יכולים לפתוח ״מסדרונות״, שהם למעשה שערים (ושעליהם אמונים גם קוסמים אחרים ששומרים שלא ישתמשו בהם סתם). אז יוראם בוכה יום אחד שאניה לא מספרת לו כלום על אביו, היא מתעצבנת ולוקחת אותו בכוח לכימאי הכפר ומאיימת עליו שיפתח מסדרון לארצות הניכר, שמסתבר שהן מרחבים של חול עליהם יש אינסוף פסלים עצומים של בני אדם. מסתבר שחוטאים נהפכים לאבן לנצח ומונחים שם. אניה מראה ליוראם פסל ואומרת לו שזה אביו.

הפרקים עוקבים אחר ילדותו של יוראם, שמכיוון שאניה שומרת עליו בקנאות כדי שלא ידעו שהוא מת, הוא נהיה מריר ומתוסכל וחסר כישורים חברתיים, במילים אחרות: יופי של חבר כנסת אבל לא ממש גיבור של ספר.
אניה מלמדת אותו ״קסמי״ אחיזת ידיים (זריזות ידיים) כדי שיוכל להסוות את העובדה שאין לו קסם. עד כאן חמוד. רק שבינתיים לא ראיתי שעשו בזה שימוש בהמשך הספרים וחבל.. הוא דווקא נוטה לכיוון של לוחם מסוקס במקום נוכל עם אצבעות זריזות.
עם המסווה הזה יוראם עובד בשדות כמו כולם במשך שנים.
עם הזמן אניה מפתחת סימני שיגעון. לא מרחיבים על זה יותר מדי.

בגיל 16 חל ״פתאום״ מפנה כאשר משגיח חדש מגיע לכפר הזורעים הקטן ובפעם הראשונה הוא מבקש מהכימאי להעניק לקוסמים יותר חיים (קסם) כדי שיעבדו טוב יותר - אז מגלה הכימאי לראשונה מזה 16 שנים שיוראם לא מסוגל לקבל ממנו חיים והוא למעשה מת.
קצת מוזר כל הסיפור הזה…
המשגיח המום ורוצה לתפוס את יוראם כשלל. בשלב הזה אניה נחלצת לעזרתו, משנה צורה למעין חית אדם ותוקפת את המשגיח, אך הוא תוקף חזרה והורג אותה.
אז יוראם מרים אבן, זורק על המשגיח ופוגע ברקתו, וכמו כל סיפור גוליית טוב - המשגיח מת מייד.
עכשיו, כולם בספר קוראים למעשה ״רצח״, בסוג של צדק. משום מה בהמשך הספר זה מוצג כהגנה עצמית ולעורך דין שבי זה ממש הפריע, כי כל סטודנט שנה א׳ למשפטים יגיד לך שנסיבות מקלות אולי יש כאן (קנטור), אבל הגנה עצמית זה לא.
כנראה שזה קטנוני מצידי אבל עדיין הפריע לי.
מכאן יוראם בורח וסוף סוף העלילה מתחילה קצת להתקדם בקצב מהיר יותר.

כבר נמשיך…

עריכה אחרונה:

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
כמעט 3 שנים שאנחנו משחקים מו"ד על בסיס שבועי, ופעם ראשונה שדמות נהרגה לנו, זו הדמות שלי.. אני מאושר
לפני שנה וארבעה ימים התחלנו את משחק הפורום המצוין של פרגרין השני -הצד האפל של הירח
בבקשה בבקשה לא שוב.
בדיוק כשאנחנו חושבים שראינו הכל באימה, מגיע סשן קת'ולהו מס' 70 - אימה באוריינט אקספרס.
חזרה