• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

מערכות אלטרנטיביות לשיטות קיימות ששיחקתם?

אם נשים בצד את האופנה של שנות התשעים של שיטות אוניברסליות רב-סגנוניות ואת חוקי הבסיס (SRD לסוגיו) של שיטות כיום, הרי שהרבה מאוד, אולי הרוב המוחלט, של שיטות משחק בימינו מגיעות לא רק כשיטה אלא כמשחק שלם - שבנוי מסביב למערכה מסוימת.

כן, אפילו מו"ד כתובה מסביב להנחות שאתה משחק הרפתקן בעולם משחק שהוא תואם-גרייהוק כלשהו, אפילו אם קוראים לו ממלכות נשכחות או רומח הדרקון.

אבל לפעמים מנחים ושחקנים לוקחים את המשחק המוכן שהם קנו, מפשיטים ממנו את המערכה ומלבישים על השיטה משהו שהיא לא בהכרח תוכננה עבורו מראש. לפעמים זה כי זו השיטה היחידה שמכירים, או סתם כי אוהבים את המכניקה אבל לא מתחברים למערכה שמגיעה איתה.

כמה פעמים עשיתם את זה?

במשך כמה שנים (לא זוכר במדויק אבל נראה לי שקרוב לעשור און-אנד-אוף) השתמשתי בשילוב בין החוקים הדי-דומים של קריאתו של קת'ולהו וסטורמברינגר כדי להריץ שתי מערכות די ארוכות בעולמות שלא היו לא זה ולא זה, אלא סוג של פנטזיה לא-גנרית (לא היו שם גזעים טולקינאיים בכלל, למשל, רק בני אדם ובמקרה אחד גם קופים אינטיליגנטיים) ועם רמת קסם יחסית נמוכה (יש קסמים והם אפילו נגישים לדמויות, אבל אין למשל לחשי קרב. בכלל). אמנם המכניקה שבה השתמשתי הופצה מאוחר יותר בתור שיטה גנרית אוניברסלית (BRP) אבל כשאני שיחקתי בה זה היה לפני שספר הכללים בנושא יצא ומה שעשיתי היה hack של שתי שיטות קיימות והיתוך שלהן.

אגב, לפעמים חברות המשחקים עצמן מוציאות משחקים שמבוססים על הלבשת מערכה שונה על שיטה שתוכננה למשחק אחר. האם שיחקתם במשחקים כאלה?

ק20 מודרני למשל, היה מו"ד 3 בעולם האמיתי, כולל מקצועות יוקרה כמו "כבאי" או "מאבטח אישים".

1784957788617.webp

רולמאסטר, שיטת הפנטזייה המסובכת מהניינטיז, הציעה מערכה אלטרנטיבית לפנטזיה הכמו-טולקינאית שלה ב"צללי החשיכה" - עולם אימה/מד"ב/פנטזיה/פוסט אפוקליפסה בו הדמויות הן הרפתקנים בעתיד אפל של כדור הארץ שנחרב לאחר מלחמה בין פולשים קת'ולואידיים ממימד אחר לערפדים ש"לקחו אחריות" על המין האנושי בתמורה לדם ושיעבוד:

1784957959618.webp

גם למשחק Twilight 2000 במהדורה השנייה שלו יצא ספר מערכה אלטרנטיבי בשם MERC: 2000 - מלחמת העולם השלישית לא פרצה, המדינות הקטינו את הצבאות שלהן בעשור של שלום יחסי בין 1990 ל-2000, בעולם יש הרבה אזורים עם מלחמות אזרחים קטנות ופשע והדמויות הן שכירי חרב הרפתקנים שעושים כל מיני משימות באזורים הכושלים של העולם השלישי, כמו לחלץ מהנדס נפט חטוף שהמעסיקים הקמצנים שלו מוכנים לשלם רק מיליון דולר.

1784958137048.webp

תראה, BRP די מתנהגת כמו שיטות גנריות מהניינטיז.

יש לי קמפיין מתמשך סביב עיר שנקראת "אגם הפעמון". זה קמפיין שבנוי כאנתולוגיה. סדרה של משחקים בינוניים באורכם, עם דמויות שונות ובשיטות שונות כל פעם, כשהעיר הולכת ומשתנה (לפעמים באופן קיצוני) מסביבנו.

אנחנו כעת משחקים שוב בלהבים בעלטה, משחק שהיה גם אחד הראשונים בקמפיין (שיחקנו כבר אולי עשרה משחקים נוספים בקמפיין).

אחד הדברים שאני אוהב הוא שכל שיטה או משחק שאנחנו משחקים משאיר חותם בהיסטוריה והאופי של העיר.

להבים בעלטה הוא משחק שהחוקים שלו והסטינג שלו לא באמת נפרדים. כל מערכת החוקים, ההסתבכויות, הציוד, הסיעות, מוכוונים לדוסקוול.

מה שלא אומר שאי אפשר לעשות להם ריסקין פשוט כדי שיתאימו לאגם הפעמון. נניח, במשחק הנוכחי:

דוסקוול היא עיר תעשייתית פנטסטית אפלה. העולם מחוץ לעיר מלא רוחות טורפות, לכן אין יציאה פשוטה או קלה מהעיר, והיא עיר מלאה בסיעות, פוליטיקה, פשע, תורת הנסתר, כתות, אי שוויון נורא, מתחים אתניים ועוד.

כשלוקחים משחק כזה צריך לקחת בחשבון שני דברים: כמה הוא מתאים וכמה מוכנים שהוא יצבע את הסטינג.

אגם הפעמון היא עיר תעשייתית פנטסטית. לא אפלה במיוחד. יש בה מלא רוחות, אבל אלה לא רוחות המתים המזוויעות של דוסקוול, אלא רוחות טבע ורוחות קדמונים שנמצאות בכל דבר. יש מי שמדברים איתן, יש מי שמאמינים בהן, יש מי שחושבים שהן משהו לא טבעי ומרושע, אבל הן עובדת חיים.
אגם הפעמון היא עיר תת מימית בתוך אגם (לפחות בשלב הזה בהיסטוריה). על פני השטח מתנהלת מלחמה נוראית. אז אין לצאת ולבוא.
אגם הפעמון היא גם עיר סופר מעמדית, עם כמה מתחים אתניים מרכזיים.

העיקרון המנחה שלנו בשימוש בלהבים בעלטה הוא שכשאנחנו משחקים בזה, אנחנו צובעים את אגם הפעמון בקצת צבעים של דוסקוול. כך, סיעות רבות מדוסקוול קיבלו "ריסקין" לאגם הפעמון, וזה לא מאמץ, אלא חלק גדול מהכיף היצירתי.

דוגמה מהזמן האחרון: אחת המערכות המרכזיות באמצעותה להבים בעלטה מייצר את האתגרים היא מערכת ההסתבכות (entanglement), שמחוללת הסתבכויות (והן חריפות יותר ככל שהצוות בצרות). ההסתבכות שהיא הביאה לשחקנים היא "שד מחפש אתכם ורוצה מכם משהו, האם תתחמקו או תקשיבו לו?" (עם כמה השלכות מכניות לכל אופציה).

עד לאותו רגע לא דיברנו מעולם על שדים באגם הפעמון. אז זה פתח שיחת יצירת עולם קטנה. מה זה שד? אחרי שיחה קצרה התבססנו על תופעה שכבר ראינו באגם הפעמון: אנשים שמשתמשים בחפץ שמוטבע בכוחה של איזה רוח גדולה ומאפשר להם ללבוש את צורתה ואת כוחותיה. שד, כך החלטנו, הוא לא מישהו שמשתמש בחפץ שנותן לו כוח של רוח, אלא מישהו שהשימוש בחפץ גורם לו להיטמע ברוח והופך אותו ליצור שלישי, לא רוח ולא אדם, שיש לו כוח גדול, מגבלות גדולות, ויכולת לסגור עסקאות עם כוח גדול.

אז בא אליהם שד כזה, איש עם פני צלופח שהתגשם מתוך עשן, והציע להם שלוש משאלות (במגבלות מסויימים), בשביל שיעשו משהו שהוא רעיון ממש ממש גרוע, ויגרום לכאוס נוראי בעיר. וכמובן שהם לקחו את העסקה שהוא הציע!

BRP די מתנהגת כמו שיטות גנריות מהניינטיז.
בפועל, זה בדיוק מה שהיא.
רק שבמקום שיהיה לה ספר מרכזי עם ערכות התאמה, פשוט היו כמה וכמה משחקים שונים שהשתמשו בה בתור המנוע שלהן.
ספר גנרי כזה יצא בסופו של דבר, אבל כשאני השתמשתי בה פשוט לקחתי שתי שיטות קיימות ומאוד שונות והינדסתי מהן אחורה שיטה משלי. זה כלל גם לכתוב כמעט מאפס רשימת לחשים שתתאים לעולם שלי.

"שד מחפש אתכם ורוצה מכם משהו, האם תתחמקו או תקשיבו לו?" (עם כמה השלכות מכניות לכל אופציה).

עד לאותו רגע לא דיברנו מעולם על שדים באגם הפעמון. אז זה פתח שיחת יצירת עולם קטנה. מה זה שד?

זו ממש דוגמא יפה.

אני חושבת שמתישהו בשנות התשעים חברים שלי ואני ניסינו להתאים מו"ד קופסאות ליחידת עילית בצה"ל שעושה איזשהן פעולות מפוקפקות בדרום אמריקה עם כלי נשק מודרני. לא החזיק יותר מדי אבל היה את זה. כשאני יצרתי עולמות הם בדרך כלל התאימו לכללים של גרסת מו"ד ששיחקתי כולל עולם שנוהל על ידי גילדת הרפתקנים שהבטיחה שכל הלורדים יהיו הרפתקנים מהדרגה המתאימה. ואני חושבת שעם הזמן אני פחות עושה את זה. ותכלס עם כל כך הרבה שיטות מסביב אני לא רואה הרבה סיבה לעשות את זה.

ניסינו להתאים מו"ד קופסאות ליחידת עילית בצה"ל שעושה איזשהן פעולות מפוקפקות בדרום אמריקה עם כלי נשק מודרני. לא החזיק יותר מדי אבל היה את זה.
אני בדיוק צופה עכשיו ב"לא זמן למות" מסדרת סרטי ג'יימס בונד בנטפליקס ונזכר שוב שהשיטה היחידה אולי שמאפשרת לך לשחק בג'יימס בונד, משימה בלתי אפשרי או אינדיאנה ג'ונס היא נגזרת כלשהי של מו"ד - היא היחידה שיכולה להחזיק את שריון העלילה וכמויות הנק"פ שיש לגיבורים שם.

אם כי במו"ד קופסאות לא היו שריון עלילה וכמויות נק"פ. לפחות שריון טוב לא היה יקר במיוחד. לגבי אינדיאנה ג'ונס היה לי לא מזמן קטע בקמפיין מו"ד 5 שהדמות שלי חטפה קילשון מאיזשהו אל עם שוט כדי להחזיר אותו לאלה שממנו הקילשון נגנב וכל החבורה היתה צריכה לברוח ובריקאפ במפגש אחר כך זימזמתי את נעימת הפתיחה של אינדיאנה ג'ונס.

B2 עם World Dungeons

הרפתקאות מו"ד/ OSR/ Gamma World עם Dungeon World או נגזרותיו וכן עם ItO ונגזרותיו וכן עם ICRPG

הרפתקאות של Vast Grim/ Vaults of Vaarn עם Slugblaster

בגדול, זה לקחת את השלד ולהתאים אותו, בד"כ stats הולכות לפח

אני יודע שיש מי שהריץ את RHoD עם DragonBane

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
כמעט 3 שנים שאנחנו משחקים מו"ד על בסיס שבועי, ופעם ראשונה שדמות נהרגה לנו, זו הדמות שלי.. אני מאושר
לפני שנה וארבעה ימים התחלנו את משחק הפורום המצוין של פרגרין השני -הצד האפל של הירח
בבקשה בבקשה לא שוב.
חזרה