• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

ידע תוך משחקי וחוץ משחקי

דרקון המוות

פונדקאי ותיק
בפגישה האחרונה שלי (חבורת דמויות בדרגה 3) הפגשתי אותם עם טרול. מובן מאליו שהתגובות הראשונות היו:
"טרול? אה, למי יש נזק אש?"
"רגע, חומצה גם עובד, לא?"
וכו'.
ועכשיו- איך הם (הדמויות) ידעו את זה? הטרול הוא רק דוגמה, הוא נפוץ, יכול להיות שאנשים יודעים על זה, אבל נגיד איזו מפלצת אחרת?
הצד השני של המטבע- בלי זה הם היו מרביצים לטרול שעות עם החרבות והוא היה מוריד אותם אחד אחד.

אכן, יש בדיקות ידע בדיוק בשביל זה.
אבל הטעות היא שלך כשה"מ - אל תגיד "ואז אתם רואים טרול". אם הדמויות לא יודעות מול מי הן עומדות, אז הן לא יודעות איך קוראים לו. תאר אותו בצורה כלשה, אפילו לא סטנדרטית. לפי תיאור בלבד, יכול להיות קשה להבדיל בין טרול לגובלין לאורק להובגובלין לעוג ללא יודע מה.

אם זה ממש יהפך לבעיה, אתה יכול להמציא מפלצות\לקחת מפלצות ממקומות נידחים\לתת תיאור שונה לגמרי ממה שמופיע בספר לאיך שהמפלצת נראית, ככה שמבחינת קראנץ' זה יהיה זהה למפלצת שקיימת אבל יראה שונה לגמרי.

ODDin אמר/ה:
אכן, יש בדיקות ידע בדיוק בשביל זה.
אבל הטעות היא שלך כשה"מ - אל תגיד "ואז אתם רואים טרול". אם הדמויות לא יודעות מול מי הן עומדות, אז הן לא יודעות איך קוראים לו. תאר אותו בצורה כלשה, אפילו לא סטנדרטית. לפי תיאור בלבד, יכול להיות קשה להבדיל בין טרול לגובלין לאורק להובגובלין לעוג ללא יודע מה.
"סלח לי, מר מפלץ. התואיל בטובך לספר לנו, במחילה ממך, האם אתה עוג, טרול, פומורי, שד, אורוג, דובלין או ספריגאן? אנחנו בסך הכל רוצים לדעת כיצד להלחם בך ביעילות..."

בסך הכל גם אם כולם יודעים מה זה טרול, לא כולם ראו אחד (רמז - הוא לא חייב להראות כמו האיור במגד"מ). אפשר גם לפזר מידע כוזב (הכפריים קוראים לביצה "ביצת הטרולים", אבל בעצם היצורים שחיים בביצה הם עוגים).

ואפשר גם, כמו שאני עושה, להתעלם לחלוטין מהשחקנים. הם חושבים שיש לו התחדשות? שיחשבו. שיעשו מה שעולה על דעתם, הם הרי לא יודעים שמדובר במפלצת שאין לה התחדשות, שהיא בכלל אחרת.

אם זה מעצבן אותך אתה יכול למצוא בתחתית המסך לשה"ם זוג אטמי אוזניים וורודים קטנים :)

אני חושב על כמה דברים עיקריים בעניין הזה:

1) ידע שחקן-דמות:
דמויות בעולם המשחק אכן אמורות לדעת דברים ששחקנים לא יודעים (כמו הרעיון של בדיקת "ידע מפלצות"). זה בהחלט במקום להניח שהשחקן לא יודע משהו אבל הדמות שלו כן. מצד שני, אם אין לדמות אין הידע inplay הזה, אזי דמויות לא אמורות לדעת כל מה שהשחקנים יודעים. במובן הזה כן דרוש מינימום של משחק תפקידים, אין מה לעשות. שום דבר לא יחליף לעולם ב- 100% משחק תפקידים טוב, ולכן קודם כל דבר איתם על הנקודה הזו.
אני אתן לך דוגמה יותר צועקת: אתמול שיקחתי בלארפ בו אחת הדמויות במשחק היא זו שיצרה את העלילה. כלומר: השחקנית הנה את העלילה ומנחה חיצוני אחר הריץ אותה. ברור שהשחקנית ידעה מראש את הכל, אבל היא הייתה צריכה לשחק את הדמות שלה, שלא יודעת על המתרחש. מסקנה: הפרדה של ידע שחקן-דמות היא הכרחית ברמה של משחק תפקידים, גם אם במידה מינימלית.

2) לתאר לשחקנים חיצונית את המפלצת:
אני לא חושב שהייתה טעות מצידך לתאר להם את המפלצת כטרול. לפעמים התיאור נעשה off play מכיוון שהשחקנים ידמיינו את אותה מפלצת הרבה יותר טוב כך. אם למשל תגיד להם: "מפלצת גדולה! עם טפרים, ריח מסריח, חומה ירוקה כזאת..." הם יכולים לדמיין את זה אבל אולי בהצלחה פחותה. אם הם כבר נתקלו 700 פעמים בטרולים במהלך כל שנות המשחק שלהם, אז להגיד להם "זו מפלצת שנראית כמו טרול" עושה את העבודה יופי. אתה רוצה שהשחקן ירגיש שהוא מתחבר לדמות שלו ולמשחק בכלל, נכון? אם זה גורם לשחקנים להתחבר טוב יותר- אז אין בכך בעיה.
במערכה הקודמת שלי יצרתי דרקונים עם יכולות, אופי והתנהגות שונה לחלוטין מהרגיל. אבל כדי שהשחקנים יבינו איך זה נראה ברור שאמרתי להם "זה נראה כמו דרקון רגיל שאתם מכירים משאר המשחקים ששיחקנו". קודם כל שידמיינו את זה כמו שצריך. אין בזה שום רע. יכול להיות שכעת אותו דבר שנראה כמו דרקון הוא בעצם אל ולא דרקון רגיל של מו"ד (כמו שלמעשה היה...).

3) אז איפה הבעיה?
אם לדמויות אין יכולת לדעת מראש על יכולת ההתחדשות של הטרול ונקודות התורפה שלו - אתה בתור שה"מ לא היית צריך להכניס את המפלצת הזאת, אלא אם יש לה אינטרס עלילתי מובהק שאותו ביקשת לקדם.
תחשוב קודם כל על מה גרם לך להכניס את הטרול הזה למשחק. אם רצית עוד היתקלות, אז כנראה שלא יהיה פסול בכך שלדמויות Inplay יהיה מידע על כך שלטרול יש נקודת תורפה בכל מה שנוגע לאש וחומצה. הרי יהיו עוד 1000 היתקלויות אחרות, ובלשלב כלשהו הדמויות ייפגשו במפלצת שאותה השחקנים באמת לא מכירים. אז עוד טרול פחות טרול - לא על זה יקום וייפול המשחק.
אבל אם רצית ליצור משהו מיוחד- למשל שומר טרול שאמור למנוע מהדמויות מלהיכנס למקום מסוים ברגע הזה בעלילה כל עוד לא יידעו איך מביסים אותו - אז הפרדת ידע שחקן-דמות היא קריטית והיא הפיתרון בשבילך. אין טעם לזרוק לדמויות מפלצת בלתי ניתנת להבסה בלי מתכון להבסתה ולצפות בדמויות נכתשות זו אחר זו.

4) שחקנים שהם קרציות:
אין לי כותרת טובה יותר לזה... ישנה תופעה של השחקן הקרציה - זה שעושה "כאילו" הוא מפריד בין ידע שחקן-דמות, אבל משום מה תמיד הדמות מצליחה להבין מה שהשחקן כבר יודע, ובדרך כלל זה נעשה במהירות שיא ובאופן מחשיד למדי...
"אהה... טרול.. טוב, אני מנסה לתת לו מכה עם החרב. אהה. זה לא עובד? הממ.. רגע, ממש חשוך פה... כבר הזכרת שהדמות שלי פוחדת מחושך? יש לי קופסת הצתה בתיק, אולי אני אדליק לי איזה לפיד.. עכשיו, אם הלפיד שלי כבר ביד, אולי אני אזרוק אותו על העץ שנמצא בדיוק מאחורי הטרול כדי לעשות יותר אור. תראה איזה קטע! הטרול מסתיר את העץ ואני עלול לפגוע בו עם הלפיד בטעות..."
עבור שחקנים כאלו לפעמים יש צורך לשנות פרטים קראנצ'יים- במקום אש וחומצה זה יהפוך לקור וחשמל, למשל. הבעיה בדברים הללו היא שאתה צריך בדרך כלל לשנות גם אלמנטים שונים במפלצת - זה לא טרול רגיל, זה טרול מערבות הקרח הנידחות, ולכן הרגישות שלו שונה, וזאת כי אתה כן רוצה מתי שהוא להכניס טרולים רגילים למשחק ולא לשנות אותם לתמיד.
הבעיה היות רצינית היא שזה פשוט מעצבן, ולכן אנחנו חוזרים לכותרת: שחקנים קרציות.

עריכה:
חשוב לי לציין שאין תמיד בעיה בדרך החשיבה הזו של שחקנים. יכול להיות שהדמות מעולם לא שמעה על טרולים, אבל היא יודעת שישנן מפלצות בעולם שחסינות לדברים מסוימים ולרגישות לאש, חשמל, קור וכד'. דמות שכזאת בהחלט עשויה לחפש פיתרון בדמות לפיד. הענייין הוא לא המחשבה אלא האופן בו היא יוצאת לפועל במשחק. אם זה נראה נאמן יותר ל- off play מאשר ל- Inplay אז יש לנו בעיה של הפרדת ידע שחקן-דמות.

שני דברים:
1. אתה לא חיב להשתמש בנתונים של טרול,, אתה יכול פשוט להגיד להם שהם מתמודדים מול טרול (כמובן לתת תיאור הולם, ולא להגיד שזה טרול), ולתת לו נתונים שונים לגמרי, והשחקנים כבר ישברו את הראש למה גם אש לא פוגעת בו. תזכור את זה: אתה השה"ם.
2. תבהיר להם שמה שהם יודעים כי הם קראו את מגדיר המפלצות זה לא מה שהדמויות שלהם יודעות, כי להן אין מגדיר מפלצות. תסביר להם שבשביל זה יש את מיומנויות הידע. ברור שכמו שכבר אמרו יהיו את השחקנים הקרציות, איתם אתה פשוט צריך לדבר, או אם גם זה לא עובד, לתת עונש נק"נ על רולפליי לקוי.

אז זהו שלא... מי שאין לו ידע או לא קרא ספר על טרולים או לא דיבר עם מישהו שמבין בטרולים, לא יודע את זה! אבל ממש לא יודע את זה!! במקרה הטוב ביותר אנשים חסרי ידע אולי יודעים שקיים יצור בשם טרול.

לדעת שזה טרול דורש ידע 15 טבע.
לדעת שהוא רגיש לאש ולחומצה זה ידע 20 טבע.
אז סביר שמישהו מהחבורה בדרגה 3 יזהה טרול, אבל ידע על הרגישות הרבה פחות.

בכול מקרה הטענה היא שהם לא ידעים, נכשלו בבדיקת ידע, אבל פועלים כאילו כן.
אז תגיד להם "נכון, יופי, אבל הדמות שלכם לא יודעת את זה". אם תוכיח אותם סביר שהם יתנהגו יפה. אם לא אז תכישל אותם, הטרול מצליח בבדיקת רפלקס או הטרול נותן לך מכה על היד מעיף לך את הלפיד נופל לאדמה ונכבה, חושך....

צפע
צפע אמר/ה:
טרול הוא דווקה דוגמה גרוע כי ברוב העולמות הוא מיפלצת מאוד נפוצה,וכמעט כל אחד יודע שהם רגישים לקור וחומצה.
זה לא נכון, התכוונת לומר... טרול הוא דווקא דוגמה גרועה כי ברוב העולמות הוא מפלצת מאוד נפוצה וכמעט כל אחד יודע שהם רגישים לקור וחומצה.

בקשר לידע בתוך המשחק, הטרול הוא דוגמא מאוד "גרועה" - פשוט כי יש לו חולשה ידועה שכמעט כל הרפתקן שיושב בפונדקים אמור לדעת עליה, לפחות מתוך אגדות.
עם זאת, לדעת שמפלצת אנונימית רגישה או חסינה לסוג נזק מסויים - זה ידע נדיר בהרבה. צריך להבדיל בין תכונה של "כדי להרוג ערפד צריך לתקוע יתד בלב" לבין "לחד-קרן יש התקפת נגיחה שמורידה 2ק6 נזק".

בקשר לידע חוץ-משחקי - אם מעצבן אותך ששחקנים מכירים את המפלצות יש כמה פתרונות:
1) שימוש במפלצות נדירות יותר, כלומר כאלו שלא מהמגד"מ הבסיסי או מפלצות שאתה יצרת לבד
2) תיאור מפלצת מבלי לקרוא בשם, שימושי אם לא מדובר במשהו מאוד מוכר.
3) לבצע Re-skinning / שינויים קטנים במפלצות, כמו לשנות תיאור פיזי, הטרול לא נראה כמו טרול אלא כמו אל-מת נוטף דם.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

עולמות השנה, פיזי או בזום?
רכבת האוריינט אקספרס עוצרת בקונסטנטינופול אבל האימה ממשיכה לדהור.
זוועות על האוריינט אקספרס מסשן קת'ולהו האחרון שלנו.
הבן מכין את השולחן לחברים שלו - איזה אושר 😁
אגב "הצד האפל של הירח" - בעוד שבוע בערך אמורה להשתגר "ארטמיס 2", משימה מאוישת שתקיף את הירח...
חזרה