• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

הטבעת האחת [הטבעת האחת] רשמי קריאה: ספר ההרחבה "חורבות הממלכה האבודה"

מיקום 6: היכל המלכה
המיקום הזה חוזר ישירות אל אחת מהאזורים המתוארים בפרק 1 – לונד דאר – ואני מבין שגם הוא נכתב על ידי גארת הנרהאן.
  • לונד דאר, המעגן האמצעי – קאנונית, תושבי נומנור הקימו את לונד דאר בתור עיר נמל כאשר הגיעו להילחם בסאורון בפעם הראשונה, אבל המעמד המרכזי שלה נזנח עם הקמת ערי נמל נוספות, למרות שהיא עדיין מופיעה במפה של העידן השלישי. הספר סוקר את הרקע הזה בהרחבה, ואז מגיעות התוספות המקוריות: הגרסה של המשחק היא שהנומנורים נטשו את העיר, אבל תושבים אחרים הקימו עיירת דייגים בצמוד להריסות העתיקות. עד לא מזמן נשלטה העיירה בידי זקני השבט, אבל לאחרונה הוכתרה מלכה צעירה בעיירה, והתושבים הצעירים נמלאים בתקווה לעתיד מזהיר ולהרפתקאות אגדיות נגד כוחות הרשע. החלק הזה בפרק הוא לא מדהים, אבל יש הפניות גם למידע נוסף על לונד דאר ותושביה במסגרת מיקום הרפתקה בפרק השלישי – כנראה שיש סכנות מתחת לאף?
אז מה שאנחנו מוצאים פה עכשיו זה מידע מעמיק יותר על המלכה של לונד דאר, כיצד עלתה לגדולה וכיצד היא מנהלת את הממלכה הזעירה שלה ואת מסדר האבירים המאוד-מאוד מוזר שלה. הכל מלא קריצות מגניבות לאבירי השולחן העגול ולביוולף, אבל בצורה שהיא לא on the nose. לדוגמה: המלכה הייתה דייגת (fisher queen), היא הביסה מפלצת באמצעות חרב שמצאה מתחת למים (מה שהופך את החרב ל"חרב של גבירה, מהאגם").

בפרק 1 קיבלנו מידע על חורבות לונד דאר העתיקה שחלקו שקעו אל המים. כאן, מקבלים מפה ותיאור מקומות בכפר הקטנטן שהפך ל"עיר" הבירה של המלכה. בנוסף יש קרסי עלילה למכביר ואינטריגות פוליטיות בין המלכה הצעירה ובין זקני השבט. חלק מהאבירים הבולטים של המלכה מקבלים תיאור, והם בו זמנית גרועים ואציליים, ומגניבים לאללה (נראה שבממלכה הזו כל אחד עם מספיק רצון טוב מקבל להיות אביר...).

מה שיפה במיוחד במיקום הזה, זה שבדיוק כמו הפלך, הוא נוטף כולו תמימות מזהירה (ויש יגידו: בורות) ואופטימיות משוועת. אבל זו לא אותו סוג של תמימות כפרית כמו של הפלך, אלא תמימות אחרת, של אנשים שמניחים שהם לא מוקפים בסכנה, משום שלרוב האגדות יש סוף טוב, ואולי הם חיים באגדה.

מיקום מצוין. התלונה היחידה שלי היא למה זה לא משולב פשוט בפרק 1. היה אפשר לקחת את 6 העמודים as is ולשים שם מייד אחרי התיאור של תרבאד. 10/10.

מיקום 7: שדות הקטל
מדובר באזור הסמוך לפורנוסט – עיר מבוצרת שנפלה בידי המלך-המכשף ולאחר מכן נזנחה. כאן התחולל הקרב שבו ניתנה הנבואה כי אף גבר לא יביס את המלך-המכשף, והאדמה עוד זוכרת את הקרב.

יש ציר אירועים של הקרב לאורך יום הלחימה. גם קריצה מגניבה לאחת ההרפתקאות מהמהדורה הראשונה למי שמכיר (Concerning Archers).

יש מפה חמודה, כרגיל. אבל במקום לתאר מקומות במפה בצורה נורמלית, הטקסט נותן תרחיש הרפתקה לינארי. התיאור של כל מקום ממשיך ישירות את תיאור המקום הקודם לפי הסדר.

וההרפתקה הזו מעפנה. ממש. קרס העלילה היחיד הוא שההרפתקנים פוגשים במקרה איזו דב"ש מוזרה, ואז אם הם נחמדים אליה מתחילה ההרפתקה. ואם לא? אז היא בורחת ומתה ואין יותר מה לחפש בסביבה.
אם ההרפתקה מתחילה, אז זו פשוט משימת ליווי של הדב"ש שהולכת בכל הנקודות על המפה לפי הסדר ובכל נקודה עוצרת לנאום. חבר ששוחחתי איתו על המיקום הזה תיאר כך:
זו משימה של משחק מחשב. ללוות נאפס, לשמוע אותו חופר ולהגן עליו ממפלצות
למרבה הצער, תיאור מדויק.
ואני גם רוצה לציין שהנאומים של הדב"ש כוללים דברים שסותרים את הקאנון של המשחק. נכון הקריצה להרפתקה מהמהדורה הראשונה? אז זה חוזר שוב בנאומים, אבל הפעם בצורה כזו שהופכת את כל ההרפתקה ההיא ממהדורה ראשונה למיותרת... כי הדב"ש פשוט יודעת את כל הדברים שבשביל לגלות אותם היו הרפתקנים שיצאו להרפתקה ההיא מלכתחילה! ההרפתקה ההיא עוסקת בהתערבות בין בילבו ובין רב המשרתים של אלרונד, בשאלה האם היו או לא היו הוביטים שהשתתפו בקרב בפורנוסט. רב המשרתים בדק, ואין שום תיעוד היסטורי לכך בריבנדל. בילבו שולח את ההרפתקנים למשימה כדי לברר ולמצוא ראיות פיזיות בשטח. למה ללכת כל כך רחוק עם ההתערבות הזו אם אפשר היה לשאול את האלפית הזו שיודעת לספר על פגישה אישית עם פלוגת ההוביטים ביום הקרב עצמו?!

יש גם פסקת נתונים של טרול גבעות. באופן מפתיע, הטרול הוא לא אחת מהמפלצות שמפניהן צריך להגן על הדב"ש במשימת הליווי. הוא סתם כאן.

ציון סופי: מתוך 5 עמודים יש עמוד אחד ששווה משהו (ציר זמן של הקרב ההיסטורי פלוס פסקת נתונים של טרול) וגם מפה יפה. 2/10.

מיקום 8: פסגת הרוחות
פסגת הרוחות היא גבעה נישאה ממש לצד הדרך היוצאת מברי מזרחה אל ההרים, ועל ראשה ניצבים עדיין שרידי צריח גדול. המקום שימש תפקיד לסצנה מוכרת בספר "אחוות הטבעת", והמפה של המקום, ממה שאני רואה, עונה נאמנה על התיאור בספר – כולל עמודי האבן שעל הדרך בסמוך לגבעה. היום, הסיירים עוברים לפעמים בפסגה.

מעבר לכך... אין לי ממש מה לומר על הפסגה. זה בהחלט "מיקום". קשה לומר שזה "מיקום הרפתקה". קרסי העלילה הם בגדול "לפעמים יש כאן סיירים." גם הפלאפ הוא "לפעמים יש כאן סיירים". זה הכי one-note שאפשר. לא ברור לי למה זה מצדיק 4 עמודים ולא רק פסקה אחת.

4/10. אין במקום הזה שום דבר שהוא גרוע, מלבד בזבוז המקום. גם אין בו שום דבר ראוי לציון מלבד המפה המרשימה.

ואו, זה ממש מרשים (לרעה) כמה שהמיקומים נשמעים בוסריים ולא מפותחים.
זה דבר אחד לתת הזדמנות לעוד כותבים ליצור, וזה דבר אחר שהתוצאה יוצאת לא טובה.

ואו, זה ממש מרשים (לרעה) כמה שהמיקומים נשמעים בוסריים ולא מפותחים.
זה דבר אחד לתת הזדמנות לעוד כותבים ליצור, וזה דבר אחר שהתוצאה יוצאת לא טובה.
נראה שהחלוקה בגדול היא שליש מהמיקום מצוינים, שליש בינוניים אבל אפשר לשחק אותם עם יחסית מעט עבודה, ושליש גרועים ברמה כזו שאפשר "להציל" מהם חלקים אבל יהיה איום ונורא לשחק אותם ככוונת המחבר. המיקום הראשון (מכרות הגמדים) הוא חד משמעית הגרוע מכולם משום שאין מה להציל ממנו חוץ מהציור היפה. המפלצות שיש בו גרועות, המיקום שיש בו גרוע, סיפור הרקע שלו גרוע ואין בו בכלל הרפתקה שתהיה גרועה.

המיקומים הטובים ביותר הם אלו שיש לדמויות סיבה לחזור אליהם, או שאפשר לשחק את ההרפתקה שלהם בכלל בביקור השני של הדמויות במקום או אפילו לפרוס על פני כמה ביקורים, כמו לונד דאר.

מיקום 9: תל הרדומה
מיקום קצת מוזר. אני יודע שגם אותו כתב הנרהאן-ריידר, אבל לדעתי זו נפילה ביחס לאחרים שלו. בלי להכנס לספוילרים עמוקים מדי, תל הרדומה הוא ארמון אלפי עתיק שנקבר והפך לתל, והיום הוא זחילת מבוך פרופר: יש כמה כניסות, יש חדרים מוזרים כשכל חדר מקבל תיאור ודברים מוזרים שקורים רק בו, יש מלכודות, כמה מפלצות וגם אוצר. וגם יש בו ישות עתיקה בתרדמה עמוקה, סיפור רקע שקשור לסאורון, ומשהו על אגודת סתרים שפועלת בביצות הברבורים.

קרסי ההרפתקה האפשריים הם שהדמויות פורצות אל המבוך כדי לקחת משהו, שהן מגינות על המבוך מפני כוחות האופל שבאו לקחת משהו, או שהן מפנות את אוצרות המקום ומעבירות אותם לריבנדל או למקום בטוח אחר בזמן שכוחות הרשע דולקים בעקבותיהם.

הקרסים טובים מאוד, אבל זה למרות שהם מבוססים על המיקום המוזר ולא בזכות שהם מבוססים על המיקום המוזר.
בנוסף, זחילת מבוך כזו מזכירה לי את מבוכים ודרקונים מהדורת קופסאות, ולא את טולקין. זה נראה לא שייך.
סיפור הרקע של המקום מגניב והייתי רוצה לאמץ אותו למערכה, אבל לא הייתי מוסיף את יתר האלמנטים הפעילים במיקום.

סך הכל 5/10.

מיקום 10: הר גראם
הר גראם שימש בעבר כאתר כריית זהב של הגמדים, אבל היום זהו משכן לאלפי אורקים. בנוסף למושבת האורקים, מתוארים גם מבוך הטרשים המקיף את ההר וגם מחנה של בני בליעל שלוכדים שבויים ומוכרים אותם לעבדות בהר גראם בתמורה לזהב גמדים. קרס ההרפתקה העיקרי הוא להגיע להר גראם כדי להציל שבויים, אבל יש גם כמה סיבות טובות אחרות להגיע להר. המפה כרגיל יפה, אבל יש בחירה אומנותית מטופשת (לדעתי) שהכניסה למושבה נחצבה בצורת גולגולת ענקית והשער הוא הפה שלה. בעיני זה יפה לעטיפה של אלבום מוזיקת מטאל, ולא ממש משכנע בתור כניסה למכרה גמדי שהפך לבסיס של אורקים.

במקום למפות את כל המחילות והמנהרות בהר גראם, יש התייחסות להתמצאות בהר כסוג של אתגר מיומנות. במקום לתאר כל חדר וחדר מתוארים אזורים או רובעים בהר. יש גם טבלה מגניבה של "אבודים בהר גראם, גלגלו לראות לאן הגעתם" עם אפשרויות מגניבות כמו לגלות מעבר סתרים גמדי שהאורקים לא יודעים על קיומו, או להיתקל בטעות במנהיג האורקין המקומי. לטעמי – אחלה טבלה, ומתאימה גם למקומות כמו מוריה או הר גונדבאד.

מלבד תיאור המקום וקרסי ההרפתקה, יש גם נתונים של שני "בוסים" ונתונים למשרתים של אחד מהם. מנהיג האורקים בהר גראם הוא ראדגול, דמות מקורית למשחק – שהופיעה כבר במהדורה הראשונה של "הטבעת האחת". יש כאן המשכיות ונאמנות למה שהיה במהדורה הקודמת, שזה מגניב.

המקום לא מפוצץ את הראש ברעיונות, אבל הוא יותר מסולידי. 7/10.

מיקום 11: מצודת ארלס
זו מצודת סיירים נטושה, שהפכה אחר כך לבסיס של אנשי הגבעות, שגורשו משם לאחרונה בעקבות התקפה של מפלצת שהשתכנה עכשיו מתחת למצודה. חוץ מזה יש משהו עם קבר עתיק של שני לוחמים שהרגו זה את זה ויש חפץ מקולל שקשור לעניין, וגם יש שני דב"שים שחיים בביצה ליד ואחת מהם איבדה את משפחתה לפני שנים במתקפה של אנשי הגבעות. היא גם שונאת גמדים ככה סתם, אבל יודעת משום מה לדבר גמדית (Dwarvish) ולא קהאזול (Khazul), כאילו אנחנו במבוכים ודרקונים. זו אמורה להיות שפה סודית. אפילו גנדלף לא יודע יותר מעשרים מילים בשפה הזו.

בקיצור, למרבה הצער, שוב יש לנו אוסף של רעיונות שלא באמת מתחברים ביניהם ולא כולם הולמים את העולם, כמו שהיה עם מכרות הגמדים.
מצד שני, הפעם הרעיונות מגובשים טוב יותר אז אפשר לדעתי לחלץ אותם לצורך כמה הרפתקאות נפרדות זו מזו שרובן בכלל לא מתרחש במצודה. הקטע של שני הלוחמים והחפץ המקולל? תקברו אותם במקום אחר. המפלצת יכולה להשתכן בכל חורבה שעולה בדעתכם, והיא יכולה בדרך לגרש כל מני אנשים ולאו דווקא את אנשי הגבעות.
למפה יש כמה שכבות, ואני מציע לנתק אותן – שימו את המצודה כמיקום אחד, ואת מאורת המפלצת במקום אחר לחלוטין.

מבחינת תוכן שימושי נוסף, יש פרטים של שלושה דב"שים שאפשר לדבר איתם, וגם נתונים של שני "בוסים" ושל מפלצת "רגילה" שציפיתם לה ימים רבים משום שהופיעה במהדורה הראשונה אבל לא בשניה (עכביש. זה עכביש ענק.)

בסך הכל קטע מאכזב, אבל salvageable.
אני נותן לו 3/10.

מיקום 12: מפלט הסיירים
סוגרים את רשימת מיקומי ההרפתקה עם הבירה הסודית החדשה של הסיירים, שם נמצאות בין השאר אמא של ארגורן ודודה שלו, וגם זקני העם וסיירים צעירים. המיקום די קטן, המתח הוא בעיקר לגבי לחצים פנימיים של הסיירים, שחלקם רוצים להמשיך להסתתר עד שתהיה הזדמנות להביס את סאורון, אחרים רוצים לגלות את עצמם ולהכריז על ממלכה, ויש מי שמציע להגר לגונדור ולהישבע לה אמונים על מנת לסייע בחזית הדרומית. למרות חילוקי הדעות, הסיירים מתאחדים כדי לשמור על סודיות המקום מפני מרגלים של האויב.

מלבד יישוב שאפשר לבקר בו מספר פעמים ויכול להיות הבסיס של חבורה או מקום המפגש עם הפטרונית שלה, יש גם קרסי הרפתקה מוצלחים – חלק קשורים לפוליטיקה הפנימית של הסיירים, חלק למשרתים עתיקים של סאורון ושל המלך-המכשף, וחלק הם סכנות טבע "ניטרליות". אפשר לעשות כאן כמה וכמה דברים. צריך יהיה לבנות אותם בהרחבה – המפה לא מאוד מפורטת, ואין כאן נתונים של אף יריב, אבל הקווים ששירטטו לנו טובים מאוד ומציתים את הדמיון.
9/10.

נספחים
הספר נסגר בכמה נספחים קצרצרים.

יש עמוד חוקים חלופיים:
  • חוקים חלופיים למועצות ולאתגרי מיומנות – בתכלס תיקנו את המתמטיקה של כמה היסיונות יש לחבורה, ביחס למה שהיה בספר הבסיס בעיני זו ארטה לכל דבר.
  • חוק חלופי של "השאלת חפצים" – בדרך כלל דמויות משתמשות רק בציוד האישי שלהן. החוק הזה מאפשר לדמות לקחת ולהשתמש בחפצי הפלא של דמות אחרת, כולל כל היכולות ש"נפתחו" בחפץ, במחיר נקודת תקווה (ככה לא תעמיסו את כל הציוד על דמות אחת שעומדת מלפנים). בעיני מגניב.
  • הבהרה אילו קסמים מושכים את תשומת הלב של סאורון ואילו קסמים הם "עדינים" מדי בשביל שישים לב.
יש גם שני עמודי ארטה לספר הבסיס – זהים לקובץ שפורסם באתר של החברה.
לבסוף, יש מפה של אריאדור שמחולקת למשושים ולסוגי תוואי שטח לצורך מסע, ובה מופיעים גם מיקומי ההרפתקה והיישובים שתוארו בספר הזה.

"שני הצריחים" שגם שם לא ברור מי הם הצריחים.
אני רוצה לציין שטולקין כותב במפורש (או שמא מדובר בעמנואל לוטם? על כל פנים, זה מופיע בתרגום השני ואין לי את התרגום הראשון) בפסקה שחותמת את אחוות הטבעת שהספר הבא יקרא שני הצריחים (ואני מצטט מילה במילה)
כי על המאורעות המסופרים בו חולשים אורת'נק, מעוזו של סרומן, ומצודת מינס מורגול הניצבת למשמר על הכניסה הסודית למורדור;
השם תורגם כ"ארגיון" בכל תרגום שבו נתקלתי, אם כי אני לא בטוח שנתקלתי בשם בתרגום לבנית (לא קראתי את כולו).

חוץ מזה, סקירה יפה מאוד לספר נחמד ביותר. אין לי היכרות טובה עם השיטה (אנגלית) אבל נהנתי מכל רגע של קריאה. תודה רבה!

אני רוצה לציין שטולקין כותב במפורש (או שמא מדובר בעמנואל לוטם? על כל פנים, זה מופיע בתרגום השני ואין לי את התרגום הראשון) בפסקה שחותמת את אחוות הטבעת שהספר הבא יקרא שני הצריחים (ואני מצטט מילה במילה)
זו הערה של עמנואל לוטם. לא מצאתי לה בסיס אנגלי.
השם תורגם כ"ארגיון" בכל תרגום שבו נתקלתי, אם כי אני לא בטוח שנתקלתי בשם בתרגום לבנית (לא קראתי את כולו).
ארגיון זה השם האלפי. הולין השם האנושי.

זו הערה של עמנואל לוטם. לא מצאתי לה בסיס אנגלי.
מוזר, כי זה כתוב בשפה גבוהה שמתאימה יותר לטולקין, ולא מצויין בשום מקום שזה הערת המתרגם. זה נראה כמו חלק אינטגרלי מהספר. על כל פנים, דעתו נראית לי הסבירה ביותר...
ארגיון זה השם האלפי. הולין השם האנושי.
מעניין, לא ידעתי. אם כי, נשמע לי קצת מוזר לקרוא לממלכת עלפים בשם האנושי שלה...

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אם נשאר לי 45 ש"ח הנחה מהשובר מנחה, יש דרך לעשות איתם משהו/להעביר אותם למישהו אחר?
אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
חזרה