סלח לי, אבל לפעמים נראה שאתה עושה מאמץ של ממש לא להסכים איתי, למול העובדות הפשוטות. ואני לא יודע איזה ניסיון היה לך עם 4, ספציפית, אבל הוא סותר כל ניסיון עם 4 שאני חוויתי, הייתי עד אליו, או שמעתי עליו ממקור אמין. לא שזה רלוונטי במיוחד; מה שאתה חש זה מה שאתה חש, ואי אפשר להגיד לך שאתה "טועה" בזה. אני רק מציין, שאולי כדאי לך לשקול להתנסות באופן אחר במהדורה 4, או לשנות את גישתך אליה, כי עובדה שישנם רבים שמצליחים לראות הבדלים משמעותיים במשחק של מקצועות מאותו תפקיד קרבי.
"לשניהם יש גם כוחות שמתגברים בן-ברית יחיד וגם כוחות תגבור שמתגברים את כל החבורה, שניהם מרפאים כל הזמן. הכוהן מרפא קצת יותר נק"פ והמצביא נותן בונוסים כשמנצלים נקודות פעולה לידו, אבל חוץ מזה נראה כאילו כוחות הכוהן שמבוססים על כוח והכוחות של מצביא פשוט באו ממאגר אחד גדול של כוחות קפא"פ של מנהיג שחולק שליש לכוהן ושני שליש למצביא. תראה לי כוח אחד מבוסס על נשק שיש לכוהן שלא היה יכול להתאים גם למצביא (וכמובן גם תתן הסבר טוב למה זה לא מתאים למצביא). "
פפט, תן איזה אתגר.
ראשית, החלוקה הראשונית שלך מפספסת הבדל משמעותי: לכוהן *יש כוחות טווח ואזור*, בעוד למצביא אין. זהו הבדל חשוב. לכוהן יש התקפות לטווח קרוב (5 משבצות) שפוגעות בהגנות. בערך חצי מהכוחות שלו הם כאלו, ביחד עם כמה התקפות אזוריות. למצביא אין אפילו התקפה אזורית או התקפת טווח אחת, כולן עוסקות בקפא"פ, וכמעט כולן נגד דרג"ש.
התקפות הקפא"פ לפי רצון של הכוהן מעניקות תוספי הגנה או התקפה גנריים, שאינם רלוונטיים לאויב מסוים - בן הברית שלידי מקבל תוסף לדרג"ש, סתם כך; כל החבר'ה שמולי מקבלים תוספים להתקפה, סתם כך. המצביא לעומתו עובד על יריב אחד - בן הברית שלידי מקבל תוסף לדרג"ש *נגד היריב שלי*, ההתקפה של בן הברית מקבלת תוסף להתקפה *נגד היריב שלי*. ההתקפות לפי רצון של המצביא מתמקדות באויב שלו, בשיתוף פעולה עם דמות אחת אחרת: אחת מהן מאפשרת לבן ברית להתקיף את האויב (מאפיין נפוץ אצל המצביא, שבונה על שיתוף פעולה קרוב; ולא קיים כלל אצל הכוהן, שבונה על נתינת תוספים לחברים, והם כבר יסתדרו איתם), אחרת מאפשרת לבן ברית מסוים לקבל תוספים על חשבון הנזק של המצביא (שוב, המצביא מוותר על חלק מתהילתו כדי לתת לבן ברית תוסף התקפה *מעולה* בהשוואה לכל הכוחות לפי רצון בכל שאר הספר), מכת הצפע היא התקפה טקטית לעילא, שמונעת מהיריב לפסוע מבלי להיענש, וטקטיקת להקה עושה בערך את ההיפך כשהיא מאפשרת לבן ברית לפסוע. הכוהן בכלל לא יודע מה זה "לפסוע"; אין לו אף כוח שעוזר לניידות בשדה הקרב. הוא אומנם מסוגל להעניק תוספים להתקפה נגד היריב שלו (בקפא"פ ובטווח בנפרד), אבל מעבר לכוחות לפי רצון אלו, הוא לא עושה זאת כמעט בכלל. הוא לא שמע על נתינת התקפות בחינם (שזה משהו שהמצביא יכול לקבל בערך בכל פעם שהוא בוחר כוח בדרגה חדשה), ואין לו מושג איך להקריב מעצמו בשביל לאפשר לבני בריתו לפעול ביעילות רבה יותר.
כוחות התקלות:
פטיש וסדן, עלה נידף ברוח, חסד המצביא: המצביא ובן ברית פועלים ביחד מול המטרה.
זוהר שמימי: הכוהן משפיע על אזור, כולם בו מקבלים בונוסים בלי קשר לשום מטרה. חרון ורעם, גרימת פחד: התקפה נגד אויב אחד עם מאפיינים של רכז (שליטה במטרה). שום דמיון לכוחות ההתקלות של המצביא.
מכת מרפא: הכוהן מאפשר לנצל פרץ ריפוי. המצביא מסוגל להעניק נקודות פגיעה, זמניות, ובעזרת *כוח יומי* בלבד, ואפילו אז, הוא מעניק הרבה פחות מכפי שמעניק הכוהן! כי הכוהן מוסיף את תוסף החוכמה לכל ריפוי שהוא עושה, והמצביא לא. ואתה אומר לי שהכוהן לא מרפא הרבה יותר טוב? ושכוחות הקפא"פ של המצביא זהים לאלו של הכוהן?
שנמשיך לכוחות תכלית של דרגה 2, או שנשאר קצת עם כוחות יומיים של 1? זה ממש *קל* להראות את ההבדלים.
שוכנעת כבר? כי אם לא, באמת תצטרך להסביר לי מה לא ברור כשמש כאן.
שוב, אני לא מפקפק בכך שכאשר שיחקת מצביא, חשת שזהו כוהן עם שם אחר. אבל אני גם לא מפקפק בכך שעשית מאמצים מנטליים (גם אם לא מודעים) כדי לחוש כך. כי הם פשוט שונים... וצריך להתעקש כדי לטעון שיש רק דמיון מוחלט ביניהם.
"אני מסכים שהיכולת של מגונן לגרום למישהו להתמקד בו ורק בו זו דוגמה להשפעה שונה על העולם, אבל אני מזכיר לך שיש אותה לכל המגוננים אז זו לא באמת דוגמה להבדל משמעותי בין לוחם לאק"ד. הדרך שבה הוא משפיע היא אולי מעניינת אבל היא לא באמת אחרת מזו של לוחם."
ברצינות? זה כמו להגיד ש-"היכולת להילחם עם כלי נשק זהה בין כל סוגי הנשקים, אז היא אותו דבר". כשאחד מרים פגיון, אחר משתמש באלת קרב, ושלישי בשרשרת דקרים. זה לא קיומה של היכולת, זה האופן בו היא מבוטאת במקצוע.
אביר קודש יכול לסמן מטרה כפעולה משנית, עד טווח של 5 משבצות, בהצהרה בלבד. לוחם צריך *להתקיף אותה*, ובטווח 1. סתם שאלה. איזו משתי הפעולות האלו תהיה שימושית בדיון דיפלומטי כשצריך להחדיר בנסיך חרדת קודש? במצב מתוח בפונדק מלא פיראטים? בשביל לדרוש מראש השבט האורקי לענות על ההאשמות נגדו?
ואיזו מהן שימושית רק באמצע קרב?
הלוחם *נלחם*. אביר הקודש הוא נוכחות צודקת בעולם של חוטאים. אפשר לראות את ההבדל אפילו באופן שבו הם מסמנים. זה ממשיך בבהירות במהלך הקרב עצמו: הסימון של לוחם פג אחרי סיבוב, אופי הלחימה שלו הוא זמני, מיידי, חושב על הרגליים. הוא צריך להתאמץ לסמן מחדש כל סיבוב, במיוחד אם המטרה שלו בורחת (מה שקשה לה מאוד לעשות, עם יכולתו להתקיף את מי שפוסע לידו). אביר קודש לעומתו יכול לסמן רק מישהו אחד, והוא חייב לסיים את תורו ליד המטרה או להתקיף אותה, אחרת הוא *נענש* ולא יכול להשתמש בסימון שוב למשך תור שלם. הוא מחויב להתמקד במטרתו, להפיל אותה, להעסיק אותה. הוא הרבה פחות מסוכן למי שזז לידו - ראשית, כי הוא לא מתקיף בפסיעה, ושנית, כי בעוד הלוחם מסמן את המטרה *אפילו אם החטיא אותה בהתקפה המזדמנת*, אביר הקודש מסוגל לסמן רק עם פעולה משנית. הוא מתחייב לסימון כפעולה מודעת, ולזמן ממושך, או שיקריב פעולות משניות מדי תור כדי לוותר על המטרה ולעבור לאחת אחרת.
איך אתה בכלל משווה את זה להבדל שבין היכולת לגלות רוע לבין כישרון נוסף? כלומר, ברצינות?
"אם יש ברברי אז האסטרטגיה תהיה יותר בכיוון של לסיים את הקרב מהר לפני שייגמר הזעם ופחות בכיוון של להתגונן ולהתקיף במצב של יתרון. אם יש ברברי אז לא כדאי שהאשף ינצל הרבה לחשים חזקים כשהוא בזעם אלא כדאי לו לשמור לפחות חלק מהלחשים החזקים לאחרי שייגמרו לברברי השימושים ליום בזעם."
אני מזכיר שאנחנו מדברים בעיקר על דרגה 1. יודע מה, אני מוכן אפילו להרחיב ולדבר עד דרגה 4. בכל מקרה, מספר הפעמים ביום שברברי יכול להיכנס לזעם שווה לבערך חמישית עד עשירית ממספר ההתקלויות באותו יום. נו ברצינות. טקטיקה שרלוונטית בפחות משליש מהקרבות ביום אינה מעידה על הבדל בסגנון המשחק בין מקצועות. כבר יש הבדל טקטי גדול יותר בין לוחם ממה' 4 שבחר בכוח גאות ברזל (שדוחף את המטרה ובכך מאפשר לו לתמרן אותה לעמדות נוחות) לבין כזה שבחר במכה בטוחה (סיכוי פגיעה גבוה במיוחד, מבלי להוסיף תוסף כוח לנזק).
"אם יש לוחם אז הוא מסוגל להילחם היטב כל היום"
וברברי לא? ברברי יכול להילחם טוב בדיוק כמו לוחם, תה"ב זהה. לברברי יש יותר נק"פ, מה שעשוי לפצות על דרג"ש שכנראה יהיה יותר נמוך. בכמה נקודות בודדות ביום הוא יכול להיכנס לזעם, זה הכל. כלומר, כל מה שבא אחרי המשפט הזה, רלוונטי לברברי כמעט בדיוק באותה מידה.
"אז יהיה לפעמים יותר יעיל לבחור אסטרטגיה הגנתית שתאריך את משך הקרב, אולי למשוך את הקרב עד שתגיע תגבורת אם יכולה להגיע כזו."
כן, טקטיקה בסיסית של כל חבורת מו"ד... למשוך את הקרב ולחכות לתגבורת. אהא.
"אם יש ברברי אז אפשר לשלוח אותו לחזית בקרב מול המתנקשים כי גם ככה לא יגרם לו נזק גבוה מהתקפות הפתע בזכות יכולת החמיקה המופלאה שלו, אם יש לוחם נגד המתנקשים אז צריך להיזהר יותר שהם לא יאגפו אותו ויגרמו לו כמויות עצומות של נזק."
כלומר, המקצוע טוב ספציפית נגד מקצוע אחר? זה דוגמא לטקטיקה חבורתית? זה מקרה פרטני על גבול השולי. ובכל מקרה, לא רלוונטי בדרגה ראשונה, שוב.
אני מזכיר לך שאתה מנסה להראות לי הבדל בטקטיקות בין חבורות בעלות מקצועות הלחימה השונים במהדורה 3.5. זה ממש לא נראה ככה. רוצה שאראה לך כמה הבדלים בין מקצועות מאותו תפקיד קרבי של מהדורה 4? הבדלים קבועים, תמידיים, כאלו שרלוונטיים כל קרב? (מלבד במצבים מיוחדים, כמובן)
אני לא יודע איפה *להתחיל*! דיברנו כבר על ההבדלים בין סגנונות הסימון של אביר הקודש והלוחם, שמוביל כמובן לשינוי בסגנון המשחק שלהם, אבל עוד לא אמרנו דבר לגבי ההבדל שיגרם עקב בחירתם בכוחות, גם בין דמויות מאותו המקצוע (זה יהיה קל כמו ההשוואה שעשיתי עם המצביא והכוהן). ועוד לא דיברנו בכלל על כושף החרב והנוטר, שני המגוננים הנוספים, שמתנהגים אחרת *לגמרי* מהלוחם והאק"ד...
אבל אם תרצה, אשמח לתת מספר דוגמאות, בקלות.
"אולי תיקח לדוגמה מכשף? ההבדל בין איך ששני מכשפים עם בחירת לחשים שונה מסוגלים להשפיע על העולם היא הרבה יותר משמעותית מההבדלים ביכולת ההשפעה על העולם של כל שני מקצועות ממהדורה 4."
לא, אני לא אקח לדוגמא מכשף, בגלל שאני לא רוצה להיכנס עדיין לעניין הלחשים. אני מעדיף לשמור אותו להמשך כי זהו עניין עדין יחסית, בגלל שבמהדורה 4 נעשה סירוס רציני בגישה של המכשף והאשף ללחשים - וזהו דבר חיובי, בהקשר של המהדורה, מאחר ולאחר השינוי הזה שאר המקצועות כבר אינם עומדים בצילם של מטילי הלחשים. הסירוס נעשה על מנת לאפשר לשאר המקצועות לקבל יותר גיוון באפשרויות. לכן הוא דבר טוב, גם אם מעט מציק לאלו מאיתנו שרגילים לנוחות הרחבה של הלחשים של מהדורה 3.
טוב, נו, מסתבר שנכנסתי קצת לעניין הלחשים בכל זאת.
מה שאשמח ממך לדעת הוא איך יתכן ששני מכשפים במהדורה 3.5 יכולים להיות כל כך שונים אחד מהשני, בזמן ששני אבירי קודש, שני נזירים או שני ברברים יראו כמעט בדיוק אותו דבר - כשבהשוואה, במהדורה 4, זה פשוט לא קורה, כי כל המקצועות יכולים להיות מגוונים בתוך עצמם בדיוק באותה מידה ביחס למקצועות אחרים. בהתחשב בכך, תסביר לי איך ייתכן שמהדורה 3 מאפשרת יצירת דמויות יותר מגוונת.
"בכל מקרה רוב הטענות העליתי מתייחסות להבדלים בין אק"ד ללוחם, שאנשים פה טענו שהם אותו הדבר במהדורה 3.5 ואני הראיתי שההבדלים הרבה יותר גדולים במהדורה 3.5 מאשר במהדורה 4."
בטוח שאנחנו קוראים את אותו ת'רד? לא "הראת" דבר, אתה עדיין מנסה לעשות זאת. ללא כל הצלחה בינתיים, לדעתי.
עכשיו נעבור לטרובדור:
"אני מודה שלא הסתכלתי על Arcane Power"
סבבה, אני מסכים להגביל את הדיון לספרי הבסיס בלבד. ולמען ההבהרה, סל"ש 2 אינו ספר הרחבה, הוא ספר בסיס. אתה יכול שלא להסכים להגדרה הזו, אבל אז אתה תטעה - מהדורה 4 פועלת בצורה של ספרי בסיס חדשים מדי שנה, זוהי עובדה. אולי בעיניך לא ככה צריכה להתנהג שיטת משחק, וזאת גישה לגיטימית, אבל אם אנחנו רוצים לשפוט את המהדורה בפני עצמה, אי אפשר יהיה לזלזל בחשיבותם של ספרי הבסיס הנוספים.
"יש להם בדיוק את אותו כוח ריפוי בסיסי (שיש גם לכל שאר המנהיגים)"
לא קראת מספיק טוב. כוהן מרפא עוד 1ק6 נק"פ כבר בדרגה 1. בדרגה 6, כשהטרובדור מרפא +1ק6, הוא כבר מוסיף 2ק6. והטרובדור, במקום, מאפשר למטרה לפסוע משבצת. זה הבדל משמעותי במידה יפה, ושוב הוכחה לכך שהכוהן הוא המנהיג שמרפא הכי הרבה והכי טוב.
"לגבי "הוא חלש יותר בקפא"פ כי השריון שלו נמוך" אני פשוט לא מבין על מה אתה מדבר"
בצדק, דיברתי שטויות - שכחתי שהטרובדורית בחבורה שלנו אינה דוגמא... היא משתמשת בשריון עור מסיבות כאלו ואחרות. נכון, הטרובדור יכול להגן יותר טוב בקפא"פ בזכות המגן.
"גם כוהן יכול לסמוך רק על התקפות טווח אם יש לו ערך חוכמה גבוה, כבר ראיתי כוהן גמד שעשה את זה."
רק לטווחים קרובים, וללא שימוש בנשקים, ולא בהתקפות נגד דרג"ש. זה לא מאוד משנה, בעיקר כי החלטנו להתעלם מ-Arcane Power, שהופך את הטרובדור לקשת מצוין. כך שהנקודה שלי אינה מאוד חשובה.
אבל אין בעיה, אשמח להיכנס שוב לפירוט מדוקדק של הבדלים בהשפעות הכוחות בין השניים, ואיך זה מוביל להתנהגות אחרת בשדה הקרב.
"תראה לאן התדרדרנו, אתה משתמש בהבדלים בסוגי אנרגיה בשביל להמחיש הבדלים בין דמויות."
אתה משתמש ביכולת לגלות רוע בשביל אותו דבר, בהבדלים בין אק"ד ללוחם במהדורה 3. וביכולת הזעם בהבדלים בין לוחם לברברי. סלח לי, אבל ההבדל שלך יותר שטותי. הבדלי אנרגיה הינם משמעותיים בקרב (מהדורה 4 שמה דגש רב הרבה יותר על אנרגיות מאשר 3), וגם מחוץ לו, כי הם נותנים מגוון של יכולות. קור יכול לכבות שריפות, אש יכול להפיץ אותן, חומצה מאכלת, רעם מרעיש וגורם לרעד - להמשיך? הרי אין סוף למגוון הדברים שאפשר לעשות עם שימוש יצירתי בכוחות מסוגי אנרגיה שונים.
ולעומת זאת, היכולת לגלות רוע היא בפירוש פחות שימושית או מעניינת, והיכולת להיכנס לזעם הינה רלוונטית פעם אחת בכל יום במשך *שלוש דרגות*. שולית ללא ספק. ואתה משתמש בהבדלים האלו כדי להמחיש הבדלים בין דמויות.
יכולות שוליות הינן רלוונטיות, כי הן מצטברות - הברברי אינו שונה מהלוחם בגלל יכולתו להיכנס לזעם, אלא בגלל שלאורך מספר דרגות הוא נעשה עמיד ועצמאי יותר, עם החמיקה המופלאה, חוש המלכודות וחן הלאה. יכולות רבות קטנות מצטברות ביחד לכדי הבדלים גדולים, ולכן הן חשובות. אז כן, הבדלי אנרגיה הינם בהחלט ראויים להתייחסות, ולא, לא אירעה שום התדרדרות.
"אתה לא יכול בכלל להתחיל להשוות את ההבדלים האלה להבדלים שבין טרובדור לבין כוהן במהדורה 3.5"
אני גם לא צריך - אין סיבה להשוות הבדלים בין מקצועות ספציפיים בין מהדורות, במיוחד בהתחשב בכך שהתפקיד של אחד המקצועות השתנה באופיו. אנחנו מדברים על הבדלים בין מקצועות בתוך כל מהדורה, לא השוואה של ההבדלים עצמם בין מהדורות.
"לגבי הבדלים בין כוחות של אביזרים שונים זה תירוץ דיי עלוב, אין סיבה שלא תיקח סמל קדוש ותתן לו כוח יומי ששקול לכוח היתקלות שיש לך בדרגה קצת יותר נמוכה"
עלוב? אחלה, אם נתעלם מהחוקים והמוסכמות ונעשה מה שאנחנו רוצים, אז אני מסכים איתך, אכן אין לזה משמעות. אבל אם נשחק לפי, אתה יודע, החוקים, אז היכולת של מקצועות להשתמש בחפצים קסומים היא חלק רלוונטי מאופיו של המקצוע.
"למשל סמל קורן לא נותן לכוהן שום דבר כל-כך חדש, הוא גם ככה יכול לאפשר לבן-ברית לנצל פרץ ריפוי כמה פעמים בהיתקלות עם תוסף לנק"פ שהוא מחדש."
ואיזה שרביט נותן לטרובדור יכולת לאפשר ניצול פרץ ריפוי?...
שוב דוגמא שהכוהן מרפא יותר טוב. חפצי הקסם שלו עוזרים לו בכך, בעוד שאלו של הטרובדור עוזרים לו בדבר אחר - בלהיות ורסטילי.
"חוץ מזה, היות שאתה אוהב רק אפשרויות טובות, היות שהכריזמה של הטרובדור תהיה התכונה הכי גבוהה שלו אז זה מגביל אותנו לכוחות ממברית הפיה או ברית הכוכבים של מכשף וזה לא הרבה."
תשאל את הטרובדורית אצלי בחבורה, שמשתמשת בשרביטים עם כוחות של Artificier, שאוהב תבונה, ומאפשרים לה לעשות טריקים עליהם לא חלמה בתור טרובדורית. אגב, שתי התכונות המשניות של טרובדור הן תבונה וחוסן, בהתאם לאשף וארטיפישר, ולסוג המכשף השני. אפילו אם סיכויי הפגיעה נמוכים יותר בנקודה או שתיים, אפילו שלא מדובר בסיכוי בטוח, הגישה ליכולות אחרות הינה כלי רב ערך. ניתן לשלוף את השרביט הנכון בזמן הנכון.
היכולת הזו דומה ליכולת טרובדורית אחרת: תוסף לכל המיומנויות שאין לו בהן הכשרה. לא תוסף גבוה במיוחד, אבל שוב, ורסטיליות - הוא קצת טוב בכל דבר.
ויש דמיון רב מאוד ליכולת נוספת: הטרובדור יכול לקחת כמה כשרונות ריבוי מקצועות שירצה. ורסטיליות. זה הקטע שלו, תמיד היה.
וזה ממש לא הקטע של הכוהן.
"חוץ מזה הכוחות של חפצי קסם הם לא בדיוק הכוחות הכי חזקים שיש לדמות (אלא כוחות יומיים שחזקים אולי כמו הכוחות היתקלות של הדמות), ולכן הם גם לא עד כדי כך משמעותיים."
הם אכן הבדלים די מינוריים. אבל עדיין רלוונטיים למשחק עם הדמות. ממש כמו ההבדלים המינוריים שבין סייר, לוחם, ברברי ואביר קודש במהדורה 3.5... הבדל של יכולת אחת, שולית למדי. (ברברי יכול להשתמש ביכולת שלו מספר זעום של פעמים ביום, בקושי אפשר להגיד שזה הבדל ראוי ל*מקצוע שלם*). כאמור, הבדלים קטנים רבים מצטברים יפה.
"טקסי טרובדור הם באמת דיי נחמדים, אבל לתת לדמות טקס שרק היא יכולה להטיל אותו זה לא מה שיהפוך אותה לשונה."
אז טעיתי בהערכתי הראשונית: יש רק ארבעה סוגי מקצועות במו"ד 3.5. הדרואיד, שההבדל הרלוונטי היחיד בינו לבין כוהן זה רשימת הלחשים שלו (שינוי צורה הוא שטיק שאפשר להקביל ללחש, הוא מוגבל מאוד במספר פעמים ביום, והוא בכלל לא קיים בדרגות הראשונות), אינו שונה מהכוהן, אם לדעתך טקסים נפרדים לפי מקצוע אינם רלוונטיים. וכמובן, לדעתך גם כוחות נפרדים בין מקצועות אינם רלוונטיים, אפילו שהם משמשים בדרכים שונות ועושים דברים שונים. אז כמובן שבהקבלה, הכוהן והדרואיד הם בעצם כמעט בדיוק אותו דבר.
במילים אחרות, ההבדלים מצטברים. "לתת לדמות טקס שרק היא יכולה להטיל אותו זה לא מה שיהפוך אותה לשונה". אין, ולא תמצא, את ההבדל המיוחד היחיד הייחודי יוצא הדופן העצום הענק המדהים המפליא שצועק לך בעיניים, שיבדיל בין כל מקצוע לכל מקצוע אחר. גם במהדורה 3 לא תמצא אותו.
לא כל הבדל צריך להיות גולת הכותרת, אבל לטעון ששלושה, ארבעה, חמישה הבדלים קטנים אינם מצטברים, זוהי הגזמה. ואפילו לא דיברנו על ההבדלים בכוחות, שהם, כמובן, ההבדלים העיקריים.
"אתה חושב שזה בכלל מתקרב להבדל בין כוהן לטרובדור במהדורה 3.5?"
כמו שאמרתי, אין שום צורך להשוות הבדלים בין מקצועות ספציפיים, ואם נתחיל בכלל, אז מהדורה 4 מנצחת אוטומטית בגלל שההבדל (לדוגמא) בין אשף ל-Sorc הוא כל כך קיצוני בהשוואה בין 3 ל-4, שאי אפשר בכלל להתחיל לדבר עליו בלי להתגלגל על הרצפה. ב-4 אין ביניהם שום דמיון, ב-3 הם מחזיקים בדיוק באותה רשימת לחשים ויכולות (אפילו אותו פאקינג יציר סוד!), וההבדל היחיד הוא באופן שהם משיגים אותם. שזה הבדל משמעותי שמשפיע על סגנון המשחק, אבל בוודאי שהוא לא מתקרב אפילו להבדל שבין המקצועות ב-4 - תפקידים קרביים שונים, רשימת כוחות שונה לגמרי, סגנון משחק נפרד לחלוטין.
אז אם זה מה שצריך לעשות לדעתך, להשוות בין מקצועות ספציפיים בין המהדורות, אזי מה' 4 תקרע את התחת לטיעונים שלך ברגע. יש שם רשימת כוחות מלאה נפרדת לכל מקצוע, אחרי הכל.
לשמחתך, ולשמחתי, זה לא צריך להיות הגורם המכריע, או גורם לשיקול בכלל.
יש הבדל משמעותי - לא שולי ולא משני - בין הטרובדור והכוהן במהדורה 4. בלי שום קשר להבדלים ביניהם ב-3.5.
ישנם גם הבדלים משמעותיים בין כל שני מקצועות אחרים במהדורה 4. שוב, ללא קשר להבדלים בין אותם מקצועות ב-3.5.
ישנם גם הבדלים בתוך המקצועות, לפי בחירת הכוחות, אם כי הבדלים אלו דומים יחסית להבדלים בתוך המקצועות שהיו במהדורה 3 (שהושפעו מבחירת כשרונות בעיקר; ב-3 כשרונות היו יותר "חזקים" מכפי שהם ב-4, מאחר והכוחות מחליפים אותם בחשיבותם).
אם משהו לא ברור, אשמח להרחיב. זנחתי בינתיים את כל שאר הדברים שנאמרו בת'רד לפני כן, אבל אשמח לחזור אליהם אם אתבקש לכך. אני מעריך את העובדה שהשקעת זמן רב בכתיבת התגובה, ולכן השקעתי גם אני.