• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

לא קריטי לא קריטי – מה החוויה שלכןם משימוש בטבלאות אקראיות במשחק?

בפרק האחרון של לא קריטי עסקנו בשימוש בטבלאות אקראיות ככלי להעשרת המשחק. ניסינו לחתור מחוץ לגבולות המוכרים של "מפלצות משוטטות" לתחומים של טבלאות שעוזרות להעשיר את המשחק בפרטים, רעיונות, תוכן להרפתקאות וגירויים לאלתור (וגם ניסינו קצת לאלתר עם טבלאות בעצמנו בלי הכנה מראש. אתםן תשפטו את התוצאה).

מה אתכןם? משתמשות בטבלאות אקראיות? מתי? יצא לכם מזה משהו מעניין שתרצו להתייחס אליו?

והנה הפרק:

לא מאזין לפודקאסטים, אבל עונה על טבלאות.

הבעיה איתן - אם הן מוכנות מראש, אז לא יהיו בהן הדברים שאתה רוצה. ולהכין אותן לבד עשוי לגזול הרבה זמן.

אם כבר, אני מחבב טבלאות לא מחייבות וגמישות. למשל, ההבדל בין טבלאות הפגיעה הקריטית של MERP ושל STORMBRINGER
בMERP (שלקחה את זה מרולמאסטר, שיטת האם המסובכת בהרבה שלה) יש לך ממש תיאור לא רק של הנזק הנגרם מהפגיעה הקריטית בנק"פ ובמחסרים לפעולות, אלא גם תיאור של צורת הפגיעה - דברים כמו "פגיעה מוחצת בראש - נגרם נזק נוסף של 16 נק"פ ועילפון של שש שעות. אם ליריב אין קסדת מתכת, הוא נהרג". בכל פעם שתשתמש בנשק מוחץ (או בנשק חותך כבד כמו גרזן ותגלגל מספיק גבוה לפגיעה קריטית משנית מוחצת) ותגלגל את המספר הזה, זה בדיוק מה שיקרה ליריב שלך (אלא אם כן הוא יצור גדול, ואז יש לך טבלה שונה ונפרדת).

בSTORMBRINGER אתה לא חייב בכלל להשתמש בטבלת הפגיעה הקריטית, אבל אם הורדת ליריב חצי נק"פ או יותר, אתה יכול לגלגל בה ושם היו קווים מנחים של השפעות הפגיעה. למשל "שבירה של כמה אצבעות, או ברך מרוסקת, או שבר בצלעות, או צלקות מרובות על הפנים - הפחת 1-3 נקודות מהזריזות, הכושר, הכוח או המראה. עליך להצליח בבדיקת מזל, או שהנזק יהיה תמידי".

אני משתמש בגרסא מורחבת של טבלאת הWild Magic במו"ד 5 עם מאה אפשרויות במקום חמישים. אני אוהב את המכניקה כשהיא מיושמת במידה. באופן כללי אני משתמש באקראיות יחסית הרבה, כי זה יוצר את הסיטואציות הכי כיפיות הרבה פעמים. לא משנה כמה טובה ההרגשה של להוציא לפועל את התוכנית שלך כשה"מ, היא לא טובה כמו ההרגשה של להצטרך לאלתר אחרי שקורה משהו שלא צפית.

כשאני משתמש בטבלאות, זה בעיקר לדבר אחד- שמות.

בין אם מדובר בקובץ טבלאות לפונדקים ומסבאות שכולל שמות,איכות מזון, ניקיון, עומס ורעש (ועוד) או פשוט בטבלאת שמות לדב"שים.
נתיב ההרפתקאות צד ג' wrath of the kobolds המצוין כלל בהרפתקה הראשונה שלו שתי טבלאות- הראשונה היא טבלת שמות לקובולדים, והשנייה היא טבלת מאפיינים פיזיים בולטים. היה מאוד כיף להשתמש בהן- ולמעשה, בגלל זה התגלה שהקובולד ששומר על הכניסה למערה הוא גם עיוור! זה בהחלט שיפר את המשחק.

יש סוג של "טבלאות היתקלות" שאני ממש אוהב, והן טבלאות עשירות באווירה וסטינג. למשל, הטבלאות האלה, שכוללות את סוגי המפגשים עם זרים על המקבילה הפנטסטית של דרך המשי:

אבל במרכז הדיון שלנו בפרק עמדו גם טבלאות שהן יותר עזר אלתור. טבלאות שמספקות גירויים לסיפור סיפורים. למנחים שמתבססים הרבה על אלתור (אני...) מדובר בזהב טהור. למשל הספר Universal NPC Emulator שיוצר אפיון של דב"ש והמוטיבציות שלהן לא בעזרת אמירות מאוד קונקרטיות לגביהן, אלא דווקא בעזרת אמירות כלליות ופתוחות לפרשנות, שגם מגרות את הדמיון, וגם מקלות לקשר ספציפית למקום ולזמן בתוך המשחק.

טבלאות להגרלת שמות של דב"שים נחשבות :D ?
הפעם האחרונה שחשבתי על שימוש בטבלה, היה בפטרונים של Traveller, שפשוט מגרילים כל מיני זרעי עלילות ומעניקים גיוון. אם אני צריך לאלתר משהו, אני לרוב מצליח לעשות את זה בעל-פה.
למעט זאת, אני חושב שהדבר היחיד שבערך השתמשתי בו לטבלאות היה לפני 15-20 שנה בתור מפלצות נודדות וגם זה היה כאב ראש, בעיקר כשערבבו כמה מפלצות והיה צריך לדפדף במגדיר המפלצות כל הזמן ולעקוב אחרי המפלצות. זה פשוט פחות נוח מאשר לקבוע לפני הסשן איזה מפלצות יש ולהכין את החומר מראש.
כמובן שאפשר לעקוף את זה - במגילות העוצמה שילבתי טבלאות היתקלות אקראית בביצות היקינטון, אבל זה היה שש היתקלויות שכולן היה מפורטות במלואן בספר, כך שזה לא יצר עבודה למנחה.

ובסופו של דבר, זה מה שמרתיע אותי להשתמש בהן בדרך-כלל -כי לרוב זה מערב אלמנט מכאני והרבה פעמים זה יוצר יותר עבודה מאשר פשוט לקבוע את ההיתקלות מראש או לחילופין להכין רשימה מצומצמת מוכנה ולבחור מתוכה

נ.ב. יש סגנונות משחק, למשל מו"ד מקורי שהמפלצות פשוטות והדגש הוא קרבי, שזה בהחלט יכול לעבוד. לא כוס התה שלי.

לפני כחודש חודשיים נתקלתי בפורום אחר ביומן מערכה של משחק סולו (שחקן אחד, ללא שליט מבוך), במשחק תפקידים בשם Ironsworn ("שבוע- ברזל/ נשבע בברזל?").

הסתקרנתי- משחק תפקידים מלא, שהוא סולו? רק שחקן, ללא כל מנחה? (ניתן לשחק גם עם מנחה, וגם קבוצה קטנה ללא מנחה, אך הסולו עניין אותי)- כיצד זה אפשרי? מי יותר את ההרפתקאות? אתגרים? מקומות? דב"שים? לא הכרתי כי יש אפשרות כזאת.

המשחק עצמו מבוסס עקרונות Fiction comes first, ושאלות מחיר פעולה/ הצלחה במקום האם הושגה הצלחה (What is the price? במקום What is the difficulty rating?) בדומה לשיטות מנוע האפוקליפסה/ עולם המבוך, אך עם סגנון ומכניקה מעניינת משלו. (לאוייבים לדוגמא יש רק Stat יחיד. מספר אחד בלבד... אך עדיין עושר של אפשרויות).

אז הסתקרנתי וקראתי (באתר החברה יש PDF חינם) וזה... היה מאוד מעניין. בקצרה, במידה ושחקן משחק לבד, הוא יוצר את דמותו, מטרה ארוכת טווח וקצרת טווח ("שבועות ברזל" המקבילה למטרת הרפתקאה), אך ההרפתקאה עצמה?

ההרפתקאה היא שילוב של הגיון והחלטה סיפורית (מה הגיוני שיקרה/ מעניין או דרמטי שיקרה) ולא מעט אקראיות. במידה של חוסר בהירות/ החלטה/ השראה, ניתן "לשאול את האורקל"- ליצור שאלה מסויימת (גם לכך יש הנחיות לגבי כיצד לשאול את השאלות) ואז לגלג בטבלאות שונות אפשריות בנספח.

יש טבלאות שונות- ליצירת שמות מקומות, דב"שים (כולל מניעים, ועוד) סיבוכי עלילה, ועוד. בדומה לחלק ממה שנכתב כאן- מטרת הטבלאות היא לתת השראה/ רעיון/ לעורר חשיבה. בפרק של האורקל המשחק אף מציין שניתן להשתמש ולשחק את כל המשחק כולו ע"י שילוב שתי הטבלאות הראשונות- תמה (theme) ופעולה. (Action).

טרם ניסיתי משחק שלם, אך קראתי את תיאור יומן המערכה עד כה, והוא עושה שימוש לא מועט במכניה הזו, וזה מפיק תוצאות מאוד מעניינות. מתוך סקרנות ניסיתי תרגיל אחד, של יצירת דמות ומקום התחלה, בשימוש כמעט בלעדי בטבלאות, והרעיונות שזה עורר ושילובן יצרו תחילת הרפתאה מגניבה, שכלל לא הייתי חושב עליה ללא כן!
--------------------

בתור מנהל משחק, מצאתי כי איבוד השליטה במשחק, או למעשה הויתור על השליטה מראש, יוצר את המשחקים הכי מעניינים (זו הייתה תובנה שהגיעה מהעברת כל גלגולי הקוביות לשחקנים, וההשפעות של זה על המשחק, אך זה נושא אחר). ואז התחלתי להשתמש בטבלאות כאמצעי לצאת מתחום הנוחות שלי, ממגבלות הדמיון/ מחשבות/ יצירה/ הרגלים שלי, ולגרום לעצמי למעשה ליצור משהוא אחר.

זה שימש אותי בעיקר בתכנון משחק והרפתקאה, ובין פגישות, ולא במהלך פגישה. אבל הגישה והשימוש שלי בטבלאות הוא אחר... אני לא משתמש בהן כדי לייצר לי תוכן מהיר ושמיש, אלא דווקא לאתגר אותי ולגרום לי לחשוב מחוץ לקופסה.

אני זוכר דוגמא שפעם רציתי ליצור הרפתקאה באברון, ביבשת קסנ'דריק, ומה שידעתי רק שאני רוצה שבסוף הדמויות יפגשו נאגה שחשובה לסיפור, מספר אוצרות חשובים, אוייב אחד מרכזי שרצה להשיג את הנאגה, ושרציתי שזה יתרחש במקום שראיתי על המפה בשם Obsidian City, אך לא ידעתי עליו דבר. אהבתי את השם.

אני לא זוכר באילו טבלאות השתמשתי, אך אני זוכר מושגים שעלו בהם- "מכתש, עמודים, קסם כושל, שאריות גדולת העבר, כח פסיוני, בריכה, קרבן דם"
לא ידעתי כיצד האוייב ינסה להשיג את הנאגה, ושוב טבלאות- "מצור, ברית מתוחה, תעתועים ואשליות, time is of the essence!"

מתוך כל אלו נוצרה אחת ההרפתקאות הזכורות לחבורתינו, בעיר האוביסידיאן שהפכה למכתש בימי הענקים של העבר, ושרדו ממנה רק עמודי אובסידיאן ענקייםס מגושרים ע" גשרים, עם מערכת הגנה פסיאונית כושלת של מחסומי מחשבה, שבתוכה נאגה המוגנת ע"י שבט ברברי של ענקי אבן הגרים בהריסות העבר המפואר, ומסתירים בריכה עתיקה בה הוצעו קורבנות דם. שאותו אוייב יוצר צבא קטן המורכב מברית מתוחה של אל מתים, אלפים אפלים ויואן טי, הצרים על העיר ועל הגנותיה הפסיוניות, אך ברקע המצור האוייב מתכנן תחבולת הטעייה גדולה שתאפשר לחצות את כל ההגנות בבת אחת, אך עליו למהר בשל גורמי זמן."

זו הייתה הרפתקאה מגניבה, מתוחה, ועם הרבה אלמנטים לא צפויים ומותחים. והשימוש במקור רנדומלי, ולא לברוח/ להמנע מתוצאה לא צפוייה/ שלא מסתדרת, אל לחשוב וליצור הסבר שכן מכניס אותה, יצר גם בהרפתקאה זו, וגם באחרות, תוכן משובח מאוד, שכנראה לא הייתי חושב עליו ללא מקור חיצוני שיגרה ויפעיל את גלגלי היצירתיות.

בקיצור- אני בעד!

לפני כחודש חודשיים נתקלתי בפורום אחר ביומן מערכה של משחק סולו (שחקן אחד, ללא שליט מבוך), במשחק תפקידים בשם Ironsworn ("שבוע- ברזל/ נשבע בברזל?").

הסתקרנתי- משחק תפקידים מלא, שהוא סולו? רק שחקן, ללא כל מנחה? (ניתן לשחק גם עם מנחה, וגם קבוצה קטנה ללא מנחה, אך הסולו עניין אותי)- כיצד זה אפשרי? מי יותר את ההרפתקאות? אתגרים? מקומות? דב"שים? לא הכרתי כי יש אפשרות כזאת.

המשחק עצמו מבוסס עקרונות Fiction comes first, ושאלות מחיר פעולה/ הצלחה במקום האם הושגה הצלחה (What is the price? במקום What is the difficulty rating?) בדומה לשיטות מנוע האפוקליפסה/ עולם המבוך, אך עם סגנון ומכניקה מעניינת משלו. (לאוייבים לדוגמא יש רק Stat יחיד. מספר אחד בלבד... אך עדיין עושר של אפשרויות).

אז הסתקרנתי וקראתי (באתר החברה יש PDF חינם) וזה... היה מאוד מעניין. בקצרה, במידה ושחקן משחק לבד, הוא יוצר את דמותו, מטרה ארוכת טווח וקצרת טווח ("שבועות ברזל" המקבילה למטרת הרפתקאה), אך ההרפתקאה עצמה?

ההרפתקאה היא שילוב של הגיון והחלטה סיפורית (מה הגיוני שיקרה/ מעניין או דרמטי שיקרה) ולא מעט אקראיות. במידה של חוסר בהירות/ החלטה/ השראה, ניתן "לשאול את האורקל"- ליצור שאלה מסויימת (גם לכך יש הנחיות לגבי כיצד לשאול את השאלות) ואז לגלג בטבלאות שונות אפשריות בנספח.

יש טבלאות שונות- ליצירת שמות מקומות, דב"שים (כולל מניעים, ועוד) סיבוכי עלילה, ועוד. בדומה לחלק ממה שנכתב כאן- מטרת הטבלאות היא לתת השראה/ רעיון/ לעורר חשיבה. בפרק של האורקל המשחק אף מציין שניתן להשתמש ולשחק את כל המשחק כולו ע"י שילוב שתי הטבלאות הראשונות- תמה (theme) ופעולה. (Action).

טרם ניסיתי משחק שלם, אך קראתי את תיאור יומן המערכה עד כה, והוא עושה שימוש לא מועט במכניה הזו, וזה מפיק תוצאות מאוד מעניינות. מתוך סקרנות ניסיתי תרגיל אחד, של יצירת דמות ומקום התחלה, בשימוש כמעט בלעדי בטבלאות, והרעיונות שזה עורר ושילובן יצרו תחילת הרפתאה מגניבה, שכלל לא הייתי חושב עליה ללא כן!
--------------------

בתור מנהל משחק, מצאתי כי איבוד השליטה במשחק, או למעשה הויתור על השליטה מראש, יוצר את המשחקים הכי מעניינים (זו הייתה תובנה שהגיעה מהעברת כל גלגולי הקוביות לשחקנים, וההשפעות של זה על המשחק, אך זה נושא אחר). ואז התחלתי להשתמש בטבלאות כאמצעי לצאת מתחום הנוחות שלי, ממגבלות הדמיון/ מחשבות/ יצירה/ הרגלים שלי, ולגרום לעצמי למעשה ליצור משהוא אחר.

זה שימש אותי בעיקר בתכנון משחק והרפתקאה, ובין פגישות, ולא במהלך פגישה. אבל הגישה והשימוש שלי בטבלאות הוא אחר... אני לא משתמש בהן כדי לייצר לי תוכן מהיר ושמיש, אלא דווקא לאתגר אותי ולגרום לי לחשוב מחוץ לקופסה.

אני זוכר דוגמא שפעם רציתי ליצור הרפתקאה באברון, ביבשת קסנ'דריק, ומה שידעתי רק שאני רוצה שבסוף הדמויות יפגשו נאגה שחשובה לסיפור, מספר אוצרות חשובים, אוייב אחד מרכזי שרצה להשיג את הנאגה, ושרציתי שזה יתרחש במקום שראיתי על המפה בשם Obsidian City, אך לא ידעתי עליו דבר. אהבתי את השם.

אני לא זוכר באילו טבלאות השתמשתי, אך אני זוכר מושגים שעלו בהם- "מכתש, עמודים, קסם כושל, שאריות גדולת העבר, כח פסיוני, בריכה, קרבן דם"
לא ידעתי כיצד האוייב ינסה להשיג את הנאגה, ושוב טבלאות- "מצור, ברית מתוחה, תעתועים ואשליות, time is of the essence!"

מתוך כל אלו נוצרה אחת ההרפתקאות הזכורות לחבורתינו, בעיר האוביסידיאן שהפכה למכתש בימי הענקים של העבר, ושרדו ממנה רק עמודי אובסידיאן ענקייםס מגושרים ע" גשרים, עם מערכת הגנה פסיאונית כושלת של מחסומי מחשבה, שבתוכה נאגה המוגנת ע"י שבט ברברי של ענקי אבן הגרים בהריסות העבר המפואר, ומסתירים בריכה עתיקה בה הוצעו קורבנות דם. שאותו אוייב יוצר צבא קטן המורכב מברית מתוחה של אל מתים, אלפים אפלים ויואן טי, הצרים על העיר ועל הגנותיה הפסיוניות, אך ברקע המצור האוייב מתכנן תחבולת הטעייה גדולה שתאפשר לחצות את כל ההגנות בבת אחת, אך עליו למהר בשל גורמי זמן."

זו הייתה הרפתקאה מגניבה, מתוחה, ועם הרבה אלמנטים לא צפויים ומותחים. והשימוש במקור רנדומלי, ולא לברוח/ להמנע מתוצאה לא צפוייה/ שלא מסתדרת, אל לחשוב וליצור הסבר שכן מכניס אותה, יצר גם בהרפתקאה זו, וגם באחרות, תוכן משובח מאוד, שכנראה לא הייתי חושב עליו ללא מקור חיצוני שיגרה ויפעיל את גלגלי היצירתיות.

בקיצור- אני בעד!
מושלם מושלם!
זה בדיוק!
אגב, שבועת הברזל (זה התרגום שאנחנו אימצנו) מוזכר אצלינו תדיר בפודקסט (לדעתי מוזכר גם בפרק הזה, למרות שלא השתמשנו בטבלאות שלו).

אגב, אני ועוד כמה חברים (כולל מגיש שותף מהפודקסט) שיחקנו משחק קואופ של שבועת הברזל, כלומר ללא מנחה, באותו סגנון של משחק סולו. היה מאוד מעניין, למרות שהמשחק שרד רק 4 סשנים.

במוד"מ1, היה לחש בשם "קאקודמון" (שד זועם) שאיפשר לך לזמן שדים מהשאול - ולא מפתיע שצונזר במהדורה השנייה.
יכלת בעיקרון לזמן איתו את השדים הקיימים באסופת המפלצות, אבל אם רצית לגוון קצת הייתה לך סדרת טבלאות בספר השה"מ שאיפשרה לך לקבוע בצורה אקראית לא רק את הנק"פ והדרג"ש של השד, סוגי ההתקפות שלו ונזקן, אלא גם את הצורה הכללית שלו, המראה של הראש, הידיים והרגליים שלו וכו'. כנראה שבלעדי טבלאות אלו לא היית חושב לבד על שד מכוסה רימות עם שלוש ידי-צבת וראש של תוכי.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

אם נשאר לי 45 ש"ח הנחה מהשובר מנחה, יש דרך לעשות איתם משהו/להעביר אותם למישהו אחר?
אפשר להכין דמות לכל משחק בדרקוניקון שמציין באיזה דרגה הוא?
Dark sun!!! שמישהו יעלה פוסט על ההכרזות של Wizards :)
יאללה, מתחיל לראות האודיסאה. נראה איך יהיה.
אשרו לי משחק אחד לדרקוניקון ועל השני עדיין לא הוחלט כבר כמה ימים.
מה זה אומר?
חזרה