Coup - הפיכה, משחק קלפים של תככים ובריתות

Coup - הפיכה, משחק קלפים של תככים ובריתות

Information
פורסם ב09 מרס 2014
נכתב על ידי ליאור

Coup: the Resistance משחק קלפים, חברתי, רמאות

שם המשחק: Coup: the Resistance

סוג: משחק קלפים, חברתי, זהות נסתרת

מספר שחקנים: 2-6

זמן משחק: 15 דקות

גילאים: 10+

מוציא לאור: Indie Boards and Cards

מחיר מומלץ לצרכן: 15 דולר

דרוג: 4.5 מתוך 5


Coup הוא משחק קלפים שסובב סביב המנטרה של כל חברת פושעים שמכבדת את עצמה - "מותר לרמות, אסור להיתפס". המשחק הוא משחק טקטי קצר שאורך רק כמה דקות אבל עם הרבה פסיכולוגיה (ופסיכולוגיה הפוכה) ובעיקר הנאה מהיכולת לשקר לכולם בפנים- או להעמיד פנים שאתה משקר.

Coup מתאים ל-3 עד 6 שחקנים, וישנה אפשרות לשחק ב-2 שחקנים, למרות שאז המשחק טיפה שונה. הוא עדיין חביב אבל לא כמו משחק עם הרבה שחקנים.

מה יש בקופסה של Coup?

המשחק מגיע בקופסא קטנה וחביבה, שאפשר אפילו להכניס לכיס מכנסיים, ומכילה 15 קלפים (5 סוגים, 3 מכל סוג), כמה מטבעות, דף חוקים, ודפי תקציר חוקים קטנים לכל שחקן (מיועד לשחקנים חדשים).
שמות חמשת סוגי הקלפים ב Coup - דוכס, מתנקש, רוזנת, קפטן ושגריר.

coup-cards קלפי משחק Coup Resistance
כעיקרון אפשר לשחק את המשחק גם עם קלפי משחק רגילים, אבל אני ממליץ לקנות את המשחק, גם לתמוך ביוצרים, וגם הקלפים מאוד יפים.

כהערה, למשחק יש מספר גרסאות שמשתנות בהתאם לת'מה - Coup המקורי הוא בסגנון אומנתי של איטליה בימי הביניים, Coup: Resistance הוא בת'מה של משחק מדע-בדיוני וכך הלאה. כל המשחקים זהים, רק האומנות שונה.

מטרת המשחק ואיך משחקים

מערבבים את 15 הקלפים, וכל שחקן מקבל 2 קלפים ושני מטבעות. את הקלפים האלו אסור להראות לשחקנים האחרים. במהלך המשחק השחקנים יאלצו לחשוף את הקלפים הללו מכל מיני סיבות, והשחקן האחרון שמצליח לשמור על קלף חסוי הוא המנצח ב Coup. בהזדמנות זו נציין שברגע ששחקן נאלץ לחשוף את הקלף השני שלו (כלומר שני הקלפים שלו חשופים), הוא יוצא מהמשחק.

בכל תור חובה לעשות פעולה אחת. חלק מהפעולות ניתן לבצע תמיד, וחלק מהפעולות, כעיקרון, אתה מקבל מהקלפים שיש לך ביד.

פעולות שניתן לבצע תמיד:

1. "הכנסה" - לקחת מטבע מהבנק.
2. "מימון חוץ" - לקחת 2 מטבעות מהבנק.
3. "הפיכה" (Coup) - אם יש לך בתחילת התור 7-9 מטבעות, אתה יכול לשלם 7 מטבעות לבנק ולהכריח שחקן אחר לחשוף את אחד מהקלפים שלו. שים לב, אין דרך לשחקנים האחרים להתגונן מפני מהלך הזה. אם יש לך בתחילת התור 10 מטבעות ומעלה, אתה מחוייב לשלם 7 מטבעות ולבצע את הפעולה הזאת. שחקן שנאלץ לחשוף קלף בוחר איזה מהקלפים שלו הוא חושף.

פעולות שאתה יכול לקבל מהקלפים במשחק:

4. קלף "הדוכס" מבצע "מס" - לקחת 3 מטבעות מהבנק.

5. קלף "המתנקש" מבצע "התנקשות" - תמורת 3 מטבעות ניתן להכריח שחקן אחר לחשוף את אחד הקלפים שלו. השחקן שנתקף בוחר איזה מהקלפים הוא חושף.
6. קלף "קפטן" מבצע "גניבה" - לגנוב 2 מטבעות משחקן אחר.
7. קלף "שגריר" מבצע "החלפה" - השחקן מקבל 2 קלפים חדשים מהערימה של הקלפים שלא נעשה בהם שימוש (כל הקלפים שלא חולקו. ב-6 שחקנים, לדוגמא, יהיו 3 קלפים כאלה). השחקן בוחר אם הוא רוצה לקבל את אחד מהם ולהחזיר במקומו את אחד הקלפים החסויים שלו (כלומר, או שהוא מחזיר את 2 הקלפים בלי להחליף, או שהוא לוקח את אחד הקלפים ואת הקלף השני ואת הקלף הישן שלו הוא מחזיר לערימת הקלפים). לאחר הפעולה הזאת מערבבים את חבילת הקלפים.

תגובות לפעולות

דבר חשוב במשחק הוא שעל פעולות 2\5\6 שחקנים אחרים יכולים להגיב, ולבטל אותן. איך מגיבים:

כל שחקן (חוץ ממבצע הפעולה עצמה) יכול להכריז שהוא מגיב על הפעולה שנעשתה הרגע. בשביל להגיב צריך קלפים מסויימים:
קלף "הדוכס" יכול לבטל את פעולת "מימון חוץ" (פעולה 2).
קלף "הקפטן" או "השגריר" יכולים לבטל את פעולת "הגניבה" (פעולה 5).
קלף "הרוזנת" יכול לבטל את פעולת ה"התנקשות". למרות שהפעולה בוטלה - השחקן שניסה להתנקש עדיין משלם לבנק את 3 המטבעות הנדרשות.
הערה - קלף הרוזנת הוא הקלף היחיד שלא מאפשר פעולה אקטיבית, אלא רק תגובה.

ועכשיו הטוויסט:
אמנם יש פעולות (ותגובות) שרק קלפים מסויימים מאפשרים, אבל אף אחד לא אמר שאסור לך לשקר ולהגיד שיש לך את הקלף הזה גם אם אין לך אותו באמת. זוכרים? מותר לרמות! כמה נוח שאף פעם לא מראים לאחרים את הקלפים שאתה קיבלת (גם אחרי שאתה עושה בהם שימוש)...
אלא מה? אסור להיתפס! כאשר מישהו אומר שהוא מבצע פעולה, או תגובה, שצריך בשבילה קלף, שחקן אחר יכול לפקפק בו ולהכריח אותו להוכיח שיש לו באמת את הקלף. אם השחקן אכן נתפס "מרמה":
1. הפעולה שהיתה אמורה להתבצע מבוטלת (מבוטלת לגמרי - אם זאת היתה התנקשות מחזירים את הכסף לשחקן "הרמאי").
2. השחקן "הרמאי" צריך לחשוף את אחד הקלפים החסויים שלו, והקלף הזה ישאר חשוף עד סוף המשחק (ואם זה הקלף השני שלו שנחשף אז הוא יוצא מהמשחק).
לעומת זאת, אם השחקן אמר את האמת:
1. השחקן שאמר את האמת מראה לכולם את הקלף שלו, מערבב את הקלף הזה עם ערמת הקלפים שבצד, ושולף משם קלף חסוי חדש.
2. השחקן שחשד לחינם צריך בעצמו לחשוף את אחד הקלפים ולהשאיר אותו חשוף עד סוף המשחק.

כמה פרטים נוספים
• קלף חשוף (בגלל שקר,התנקשות או הפיכה) לא נותן יותר את היכולת לבצע את הפעולה שלו.
• השחקנים יכולים בצורה חופשית לדבר בינהם, לעשות הסכמים, להבטיח הבטחות (אבל אין חובה לקיים כמובן) וכו'. רק שני דברים אסורים - להראות את הקלפים החסויים ולתת במתנה כסף לשחקן אחר.

לסיכום - דעתי האישית

Coup הוא משחק טקטי קטן וקצר אבל מעולה. שילוב של היגיון, פסיכולוגיה, רמאויות ופסיכולוגיה הפוכה, שמעודד המון אינטראקציה בין השחקנים ומלווה בהרבה צחוק בריא.

בכל תור (גם של השחקנים האחרים) השחקנים פעילים ושואלים את עצמם שאלות - האם הוא מרמה? האם מתאים לו לרמות? האם הסיכון שווה את זה? האם לחכות ששחקן אחר יטפל בו? האם יגלו שאני מבלף? האם לנסות לעשות הסכם עם מישהו? האם הוא יעמוד בהסכם? עכשיו זה זמן טוב לבלף? מה לעשות בשביל להטעות אחרים שיחשבו שאני מבלף? האם ללכת על בטוח ולקחת מעט כסף מהבנק? האם להיות חמדן ולהשיג הרבה כסף למרות שאולי יחסמו אותי? אולי להיות מוביל דווקא יהפוך אותי למטרה?
כמות האקשן שנכנסת לתוך קופסא קטנטנה שכזאת ובזמן קצר כל כך יכולה לבייש משחקים רבים שמגיעים בקופסאות ענקיות ושלוקח לשחק אותם כמה שעות!

הדברים הטובים:
• חשיבה טקטית שכוללת היגיון, פסיכולוגיה ורמאויות (הרבה "תורת המשחקים").
• מותח וגם מצחיק.
• משחק קצר, עד רבע שעה, בהרבה שחקנים.
• בלי זמן מת, כל עוד אתה במשחק.
• כשמסיימים משחק מיד רוצים להתחיל משחק חדש.
• מוצלח בכל מספר של שחקנים בין 3 ל-6, וגם בזוג.
• האינטראקציה בין השחקנים יוצאת טיפה שונה כתלות במספר השחקנים - סתם קטע נחמד.
• חוקים פשוטים, ואינו מצריך ידיעת אנגלית.
• יש דרך אחרת לשחק (ואריאנט) את המשחק. מחליפים בתחילת המשחק את שלושת קלפי "השגריר" בשלושה קלפי "חוקר". החוקר יכול להגיב על הקפטן כמו השגריר אבל הפעולה שלו שונה - הוא יכול להחליף קלף אחד עם הבנק (בניגוד ל-2), או שהוא יכול להכריח את אחד השחקנים להחליף את אחד הקלפים החסויים שנותרו לו בקלף אקראי מהקופה. זה גיוון נחמד.

הדברים הפחות טובים
• שחקנים יוצאים מהמשחק לפני שהמשחק מגיע לסיומו. אמנם זה לא כל כך נורא כי עד שמתחילים את המשחק יעברו רק כמה דקות (במעט שחקנים זה כמעט מיידי), אבל זה עדיין מבאס לצאת (ולהוציא) מישהו מחוץ למשחק.

Coup - השורה התחתונה

קודם כל - אין כמו לשקר למישהו בפנים ולצאת מזה בשלום! (אבל רק במשחקים, כן?)
Coup הוא משחק מעולה ממש! אל תתנו לגודל שלו ולמחיר (הזול!) להטעות אתכם. כמות האקשן, האינטראקציה והחיוכים שהוא מייצר לוקחים בסיבוב את רוב המשחקים ויש בו אפילו טקטיקה והגיון.
אתם חייבים לעצמכם לשחק אותו! 

הסקירה פורסמה במקור בקבוצה משחקי חברה

סקירות נוספות

פיד רסס הצטרף לרשימת הדיוור הפונדק בטוויטר הפונדק בפייסבוק

כניסה לאתר

הצטרף לצוות הפונדק

יש לך תוכן מגניב של משחקי תפקידים או משחקי לוח?
שיחקת במשחק חדש ומדגדג לך לכתוב לו סקירה?
מעוניין לפתוח בלוג בפונדק?

אתה מוזמן לפרסם בפונדק - כל מה שעליך לעשות זה ליצור משתמש, ואז תוכל לפרסם את הכתבות ישירות באתר. פנה אלינו בשאלות או הצעות.