Legendary - משחק אגדי של גיבורי על

Legendary - משחק אגדי של גיבורי על

Information
פורסם ב31 ינואר 2014
נכתב על ידי האיש הזקן

Legendary - Marvel Deck Building Game משחק קלפים גיבורי על

שם המשחק: Legendary - Marvel Deck Building Game

סוג: משחק קלפים, בניית חבילות, שיתופי למחצה, גיבורי על

מספר שחקנים: 1-5

זמן משחק: 45-60 דקות

גילאים: 12+

מוציא לאור: Upper Deck Entertainment

מחיר מומלץ לצרכן: 60 דולר

דרוג: 4 מתוך 5


המשחק Legendary הוא משחק קלפים המבוסס על עולם גיבורי העל של Marvel. במשחק זה, כל שחקן לוקח חלק במאבק הגיבורים נגד ארכי-נבל שמאיים על העולם. המשחק הוא שיתופי למחצה – או שכולם מפסידים והארכי-נבל מנצח, או שהארכי-נבל מובס ושחקן אחד מוכרז כמנצח. השחקנים במשחק לא שולטים בגיבור על מסוים, אלא מגייסים גיבורים אלה למשימות - דמיינו סיפור שבו בכל פרק הסופר משתנה, אך הגיבורים נשארים זהים.

Legendary הוא חלק מז'אנר משחקי בניית החבילות – כל שחקן מתחיל את המשחק עם יד זהה, ובמהלך המשחק הוא רוכש קלפים חדשים ומשופרים לחבילה שלו, וכך הוא בונה חבילה תוך כדי המשחק. המשחק הידוע ביותר בז'אנר זה הוא Dominion, אך Legendary דומה בהיבטים מסוימים למשחק בניית החבילות Ascension.

חוקי המשחק

בתחילת כל משחק, בוחרים ארכי-נבל ומזימה – מטרת גיבורי העל היא לנצח את הנבל בטרם ישלים את מזימתו. בשביל לנצח את הארכי-נבל יש לנצח אותו בקרב ארבע פעמים, ואילו מזימתו של הארכי-נבל משתנה ממשחק למשחק – יש מזימות פשוטות, כגון מזימה בה נדרש שחמישה נבלים יברחו מהעיר, ויש משימות מורכבות יותר, כגון מזימות בהן על הארכי-נבל לחטוף מספר מסויים של עוברי אורח.

legendary-board-לוח-משחקעל הלוח ישנן שתי "שורות" (בדומה לשורה המרכזית ב-Ascension, רק פעמיים). שורה אחת היא שורת הנבלים, בת חמש משבצות, שנקראת העיר. לכל משבצת שם משלה (הבנק, רחוב וכך הלאה), ואם קורה מצב שכל השורה מלאה וצריך להוסיף אליה עוד נבל, הנבל הרחוק ביותר בשורה בורח מהעיר. בתורו, שחקן יכול לבחור להלחם באחד הנבלים הנמצאים בשורה זו.
השורה השנייה היא שורת הגיבורים, וכל זמן נתון יש בה שישה קלפי גיבורים שונים, אותם יכול השחקן לרכוש.
בנוסף, יש בלוח מקום לארכי-נבל ולמזימה שלו, אזור לקלפים קבועים (פציעות, עוברי אורח) ומקום לחבילת הנבלים וחבילת הגיבורים.
והנה הגעתי לבשר העיקרי, קלפי המשחק – לא סתם קוראים לזה משחק קלפים. יש ה-מ-ו-ן קלפים במשחק, רובם קלפי גיבור או קלפי נבל. הנה כמה קלפי נבל לדוגמא:

legendary-villain

לקלפי הנבל יש את המאפיינים הבאים: הכוח שנדרש בכדי להביס את הנבל (מה שנראה כמו מספר על-גבי שריטה בצד ימין למטה), שווי בנקודות נצחון (העיגול הקטן באמצע מימין) וטקסט. הטקסט מתאר השפעות מיוחד, המתחלקות לשלושה סוגים: מארב שמתרחש ברגע שהנבל נכנס לשורת העיר, קרב שמתרחש כאשר תוקפים את הנבל, או בריחה שמתרחשת אם הנבל מצליח לברוח מהעיר.

legendary-heroלקלפי גיבור יש את המאפיינים הבאים: עלות (בצד ימין למטה), טקסט השפעה מיוחדת (במרכז למטה), ובצד שמאל למטה עוצמת התקפה (ניתן בקרב לשלוח כמה גיבורים כנגד נבל אחד) או גיוס כסף, לצורך רכישת קלפים חדשים. לבסוף מצד שמאל למעלה יש שני אייקונים, המסמנים את סוג הקלף ואת קבוצת גיבורי העל אליה הוא משתייך (ארבעת המופלאים במקרה הזה)

לרוב הקלפים יש יכולת מסוימת שמתרחשת כאשר משחקים אותם (כגון שליפה של קלף נוסף), או אם משחקים אותם לאחר ששוחק כבר קלף אחר ששייך לאותו הסוג או לאותה קבוצה – מה שקצת מבלבל בהתחלה. אסביר - בקלף השמאלי ניתן לראות שלפני הטקסט יש אייקון של ארבעת המופלאים, שמשמעו שבכדי להפעיל את ההשפעה צריך לשחק לפניו קלף השייך לקבוצת גיבורי העל ארבעת המופלאים.
במשחק יש חמישה סוגי קלפי גיבור: ידע, התקפת טווח, עוצמה, התקפת קפא"פ ומנטלי. גיבורי העל מתחלקים לארבע סיעות במשחק הבסיס: ה X-Men, הנוקמים, ספיידר-מן, ולבסוף ה S.H.I.E.L.D., שמהווים את קלפי ההתחלה. זה אומר שיד המכילה יותר קלפים מאותה סיעה או מאותו סוג היא לרוב חזקה יותר, מה שנותן לשחקנים תמריץ להתמקד בקלפים דומים. ואם תהיתם, אזי ארבעת המופלאים מופיעים בהרחבה בשם זה.

הקלפים שמשתתפים בכל משחק נבחרים באקראי - החל בנבל העל ובמזימה שלו, הנבלים שמסייעים לו, וכמובן קלפי הגיבור. דבר שמבטיח משחקיות חוזרת גבוהה.

הפעולות שהשחקן מבצע בתורו:
• שולפים קלף מחבילת היריבים, ומבצעים את ההשפעה. אם מדובר בנבל, הוא נכנס לשורת העיר, ודוחף שמאלה (מזיז במקום) את הנבלים שכבר נמצאים בשורה. אם שורת העיר מלאה, הנבל השמאלי ביותר "בורח".

בנוסף, יכולים לצאת עוד שלושה סוגי קלפים: עובר אורח ("נחטף" על-ידי הנבל הימני ביותר), מכת מחץ (מפעיל יכולת מיוחדת של הארכי-נבל), ולבסוף קלף תפנית מזימה, שגם מפעיל יכולת מיוחדת, לפי תיאור המזימה.
• לאחר מכן השחקן שולף ששה קלפים לידו, שאיתם הוא יכול לבצע שני סוגים של פעולות – רכישת קלפים חדשים לחבילה משורת הגיבורים (שמצטרפים לערמת הזרוקים של השחקן) או תקיפת נבל שנמצא בשורת העיר. לחלק ניכר מהקלפים יש השפעות מיוחדות, שלרוב באות לידי ביטוי בשלב זה, כשהשחקן משחק את הקלף.

כשהשחקן תוקף הוא יכול לבחור לתקוף את הארכי-נבל, ולאחר ארבע תקיפות מוצלחות השחקנים מנצחים. בשלב זה (אם רוצים) כל שחקן סופר את כמות נקודות הניצחון שלו, לפי כמות הנבלים שהוא הביס, ובעל הניקוד הגבוה ביותר מוכרז כמנצח. אם הארכי-נבל משלים את המזימה שלו, כל השחקנים מפסידים.

רכיבי המשחק

legendary-boxלרוב זה החלק הכי קצר בסקירות אצלי, אבל הפעם, כיאה למשחק עם מעל ל-500 קלפים, ארחיב במעט.
ראשית – הקופסא. הקופסא היא ענקית! האורך והרוחב שלה רגילים, אבל הגובה כמעט כפול מהרגיל. למרבה האכזבה, כשפותחים אותה, רואים הרבה אוויר... אה, וגם 500 קלפים ואת לוח המשחק. אלה כל הרכיבים.

הקלפים מכילים 5 חבילות התחלה (כל אחת בת 12 קלפים "פשוטים"), 15 חבילות של גיבורים (14 קלפים כל אחת), 4 ארכי-נבלים, 7 קבוצות נבלים (8 קלפים כל אחת), 4 קבוצות עוזרי-נבל (10 קלפים כל אחת), 8 מזימות ועוד כמה קלפים. מבחר רחב זה של הקלפים מבטיח משחקיות חוזרת גבוהה. למרבה הצער ומסיבה לא מובנת, הקופסא עצמה לא מכילה אפשרות לסדר את הקלפים בצורה נוחה – מה שמאריך משמעותית את זמן ההכנה של המשחק בעת שמחפשים את החבילות הרצויות...

ואם בקלפים עסקינן, העיצוב הגרפי שלהם פשוט נוראי! הגופנים קטנים, הגרפיקה לא ברורה, ומסיבה תמוהה האמנות זהה לכל הקלפים של אותו הגיבור, גם אם הקלף שונה, מה שלא מאפשר זיהוי מהיר של הקלף לפי האיור, ונדרש בכל פעם לקרוא מחדש את הכותרת (בגופן קטן) בכדי לזהות את הקלף.
בסך הכל התאכזבתי מהרכיבים – גם מהעיצוב הגרפי התמוה של הקלפים עצמם, וגם מהקופסא ומהסידור של הקלפים. במשחק בניית חבילות כזה, אינסרט טוב מקל משמעותית על הארגון של המשחק.

חוויה אישית

Legendary מהווה בעיניי שילוב מצוין בין משחק שיתופי לתחרותי. מצד אחד, כולם עובדים ביחד בכדי לא להפסיד, ומצד שני, כל שחקן רוצה לנצח בסוף המשחק, ולפעמים נוקט בפעולות שפוגעות בקבוצה אך מקדמות אותו אישית. ההיבט הזה מאוד תלוי בקבוצה – יהיו קבוצות שיתמקדו באספקט השיתופי, ויהיו קבוצות שיתעלמו ממנו כמעט לגמרי. בכל מקרה, אין כמעט קלפים שמשפיעים על שחקנים אחרים, כך שההשפעה היא כמעט תמיד עקיפה.

העיצוב הגרפי הקלוקל של המשחק פוגע בזרימה שלו, וגרם לכך שפחות התלהבתי לאחר שני משחקים בו, אך ברגע שמבינים את המשחק יותר לעומק ומתרגלים לקונספט השיתופי למחצה שלו, הוא הופך למעניין בהרבה. זאת הנקודה העיקרית שהתאכזבתי ממנה.
מבחינת החלטות המשחק הוא פשוט למדי. ההחלטות המרכזיות נוגעות לסגנון אליו השחקן רוצה לקחת את החבילה שלו – למשוך עוד קלפים, להתמקד במגה-התקפות וכך הלאה. בסוף המשחק החבילה האישית של כל שחקן תהיה מתקדמת ומגניבה, עם הרבה כוחות בהם ניתן להשתמש. עושר הקלפים מציע הרבה משחקיות חוזרת, וברגע שהשולחן כבר מסודר, מהיר יחסית לשחק 2-3 משחקים ברצף.

משחק הבסיס אינו קשה במיוחד, ובמרבית המשחקים אפשר לנצח, למעט שני מקרים עיקריים – אם השחקנים לא משתפים פעולה ביניהם, או במשחק של 4 או 5 שחקנים, שם המשחק מאבד מהאיזון שלו. מנגנון האיזון לכמות שחקנים במשחק מתבטא בכמות קלפי הנבל והגיבור בחבילות המתאימות. ככל שיש יותר קלפי נבל שאינם מקדמים את המזימה, לכאורה יש יותר זמן לשחקנים לבנות את החבילה שלהם. בפועל, זה לא עובד כל כך טוב, פשוט כי זמן המחזור של החבילה נשאר קבוע לרוב, וכמות התורות לכל שחקן יורדת. לדוגמא, אם במשחק של 3 שחקנים, הם מנצחים או מפסידים תוך 30 תורות, הרי שלכל שחקן יש 10 תורות לקנות קלפים חדשים לחבילה שלו והוא ימחזר את החבילה 3-4 פעמים. לעומת זאת, גם אם ל-5 שחקנים יש 35 תורות, זה עדיין נותן להם רק 7 תורות לכל שחקן, מה שאומר שבממוצע החבילה שלהם תהיה גרועה יותר מאשר במשחק של שלושה שחקנים. עד ארבעה שחקנים המשחק עובד טוב, בחמישה שחקנים זה מאוד תלוי במזל – אם לארכי-נבל יוצאים הקלפים שהוא צריך, אין לשחקנים הרבה סיכוי.
בכל מקרה, לא בטוח שהמשחק קשה דיו לשחקנים מנוסים שמחפשים ארכי-נבל קשוח (אבל כבר יש הרחבות!). הוא כן מתאים גם כמשחק סולו, למרות שלא שיחקתי אותו בסולו, אבל חבר שכן ניסה מתאר את זה כחוויה לא מאתגרת – כי אף אחד לא מתחרה איתך על הקלפים, ויש לך מספר רב של תורים לשיפור החבילה שלך. ניתן למצוא באינטרנט חוקי-בית שמעלים את רמת הקושי למשחק סולו.

לבסוף, למי שמתעניין בתמה של גיבורי על, המשחק עושה את העבודה מבחינה גרפית ומבחינת תיאורי הקלפים, אבל זהו. לא באמת הרגשתי שאני גיבור על שנלחם להציל את היקום.

סיכום

למי שמכיר משחקי בניית חבילות, Legendary נמצא במקום טוב באמצע מבחינת עומק ומורכבת בין Dominion ל-Ascension. המשחק עצמו מציע היבט ייחודי של שיתופיות למחצה, ועושה זאת בצורה מוצלחת למדי לטעמי.
אני ממליץ עליו לחובבי משחקי הקלפים, בתנאי שאתם מתחברים לסגנון השיתופי למחצה. הוא מגיע עם עושר אפשרויות במשחק הבסיס שלו, ובעל רמת מורכבות בינונית. נהניתי מאד לשחק בו (אחרי שהתרגלתי לגופן הקטנטן שעל הקלפים...), והוא מתפקד מצוין כמשחק להתחיל או לסיים ערב משחקים עמו.


סקירות נוספות

פיד רסס הצטרף לרשימת הדיוור הפונדק בטוויטר הפונדק בפייסבוק

כניסה לאתר

הצטרף לצוות הפונדק

יש לך תוכן מגניב של משחקי תפקידים או משחקי לוח?
שיחקת במשחק חדש ומדגדג לך לכתוב לו סקירה?
מעוניין לפתוח בלוג בפונדק?

אתה מוזמן לפרסם בפונדק - כל מה שעליך לעשות זה ליצור משתמש, ואז תוכל לפרסם את הכתבות ישירות באתר. פנה אלינו בשאלות או הצעות.