• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

    הרשמה /

חוגי מבוכים ודרקונים - חוויה אישית

אמנם לא שיחקתי המון, אבל בעקבות מה שאומרים פה על חוגי מו''ד, אני רוצה לשתף ממש בקצרה על החוויה שלי מהחוג הראשון שהלכתי אליו (אחרי שנחשפתי לדריזט, כמובן :D). אני אפילו לא זוכר בבירור את העלילה. מה שאני כן זוכר זה ששיחקנו בחופשיטה, ואמנם היו הרבה קרבות ולא היה משחק דמות מעמיק (בכל זאת ילדים) אבל ההרפתקה כן היתה מעניינת, בדגש על חקירה ופנטזיה ולא על קרבות. אני זוכר שהוא נתן לנו אתגרים שהוציאו אותנו מדעתנו עד שהצלחנו לפתור אותם. למעשה אני רואה בשה''מ מהחוג ההוא את השה''מ הכי טוב שאי פעם הנחה לי.
לא באתי להביע כאן את דעתי על חוגי מו''ד, כי למעשה אין לי דעה מוצקה בעניין.
*הערה - מחוץ לחוגים (השתתפתי בכמה כאלה) תמיד אני הייתי המנחה, אז אין זו רבותא שהוא השה''מ הכי טוב שהיה לי, אבל הוא היה יותר טוב ממני, זה בטוח!
 
אביעד אמר/ה:
למעשה אני רואה בשה''מ מהחוג ההוא את השה''מ הכי טוב שאי פעם הנחה לי.

הערה - מחוץ לחוגים (השתתפתי בכמה כאלה) תמיד אני הייתי המנחה
זו לא תחרות כשיש רק משתתף אחד...

בכול מקרה מניסיון אני יכול להבטיח לך ששה"ם שיודע מה הוא עושה טוב פי מאה ממשחק עם חבורת ילדים שרוצים להרביץ לאורקים.
 
יש לחוגים מספר יתרונות ברורים ומספר חסרונות ברורים.

החסרונות העיקריים הם הגודל של הקבוצה (כ-10 שחקנים), הצורך התשלום והעובדה שקשה להקפיד על חוקים רבים בכזה גודל, כך שלרוב זה יהיה חופשיטה+.
כשיש 10 שחקנים, יותר שעליית רמה לוקחת מפגש (שעה וחצי), קניות קורות פעם בשנה, משחק דמות פחות בא לידי ביטוי וקרבות הם ארוכים למדי. זה ללא ספק החיסרון הגדול ביותר והעיקרי ביותר.
בנוגע לשיטה, המדריך שמדריך לי עכשיו מדריך בסוג של חופשיטה מבוססת 3.5, אבל החופשיטה שלו היא חופשיטה מתוכננת, מאורגנת ומגניבה ממש, שלדעתי נוחה יותר מהרבה שיטות אחרות.

היתרונות העיקריים הם כדלקמן:
  • עצם זה שזה חוג. פעם בשבוע אני "מוכרח" להגיע למשחק מבוכים ודרקונים, גם אם אני עייף או שאין לי כוח. ככה המשחק באמת מתקדם, ולא כמו המשחקים שאני מריץ לחברים שלי, שנפגשים מעט מאוד.
  • המדריך הוא מדריך מנוסה, שמדריך זמן רב. מרבית המדריכים בחוגים הם מעולים, וכמו שאביעד אמר:
    אביעד אמר/ה:
    כך גם אני עם המדריך שלי, והוא לא היה היחיד שלי.
    למעשה אני רואה בשה''מ מהחוג ההוא את השה''מ הכי טוב שאי פעם הנחה לי.
  • הקייטנות של החוגים. זה נשמע טיפשי, אבל קייטנות מבוכים ודרקונים הם דבר נפלא, כולל משחק חי, משחק שולחני ודברים נוספים רבים ומגניבים*.
  • למדריך יש זמן לעבוד על המשחק. זה חלק מהעבודה שלו, ולכן הוא מקדיש לזה זמן ורצינות. הוא לא מהמדריכים של 'יש מבחן/צבא/חיים אז אני לא תכננתי מה נעשה היום בסשן, בואו נריץ להם איזה אילתור". בנוסף, הוא כותב את ההרפתקאות בכוחות עצמו, והן לרוב הרפתקאות מסובכות, מגניבות וארוכות.
  • יש זמן להרפתקאות רציניות. פעם בשבוע שעה וחצי, בלי עיקובים, לרוב מערכה נמשכת מספר שנים (3 הוא מספר נפוץ): יוצאת הרפתקה גדולה וטובה, עם דמויות מדהימות וסיפור מדהים.
  • והיתרון הגדול ביותר: מכניס אנשים לתחביב. ככה אני נכנסתי אליו וכך נכנסו עוד רבים. אנשים שהולכים לחוג ב=פעם בשבוע כי למה לא הופכים להיות שחקנים רציניים. מניסיון.

כמו שאתם רואים, אני תומך מאוד במערכת החוגים. לא רשמתי את כל היתרונות והחסרונות, ואני מביט בה מבפנים ולא מבחוץ - ואשמח אם תתעמתו איתי על דעותי.

______________
*זה רק בחברה בה אני משחק. לא יודע על חברות אחרות.
 
החוג מו"ד שבו הייתי זה מה שהכניס אותי לתחביב מלחתחילה. לפי מה שאני זוכר, המדריך לא התייחס אלינו כאל ילדים, למרות שלא התנהגנו בצורה בוגרת במיוחד :p. לפי מה שזכור לי, שיחקנו בעולם מערכה של warhammer fantasy, ואחת המשימות שלנו הייתה להסתנן למצודה של האימפריה שהשתלטו עליה אבירי כאוס, כדי לפתוח את השערים מבפנים ולאפשר לכוח קטן של האימפריה להכנס אליה ולהשתלט עליה חזרה. אני זוכר שהיה לי רעיון בהשראת סוס טרויאני, אבל קצת אחרת - בגלל שאבירי כאוס התלבשו בשיריונות מלאים, הצעתי שכולנו נלבש שריונות של אבירי כאוס ונעמיד פנים שאנחנו תגבורת שה"evil lord" או מי שלא היה הנבל הראשי באותה תקופה שלח למצודה. כמובן, שברגע שהגענו לשם ודיברנו עם האבירים על החומות, הwarlord שלנו הכריז ש"הבאנו ציוד לנפחייה של המצודה" או משהו מפגר בסגנון, והם עלו עלינו והתחילו לירות עלינו חצים.
לא יודע למה כתבתי את כל זה עכשיו, אבל אני בהחלט זוכר את החוג כחוויה חיובית. כמו שאביעד אמר, לא זכור לי רולפליי מעמיק או משהו בסגנון, אבל זה פשוט היה... כיף. אם אי פעם יהיה לי בן\בת שיהיו מעוניינים בנושא, אני בהחלט אעודד אותם ללכת לחוג.
 
dragonitzan אמר/ה:
העובדה שקשה להקפיד על חוקים רבים בכזה גודל, כך שלרוב זה יהיה חופשיטה+.

לאו דווקא חיסרון, הרבה אנשים משחקים בחופשיטה ואף מעדיפים אותה. מצד שני, אם ציפית ללמוד לשחק בשיטה מסויימת, לא באמת תקבל את זה בחוג. הרבה חוגים גם נוקטים הונאה מסויימת - ממתגים את עצמם כ"חוג מבוכים ודרקונים" אבל בסופו של דבר ה"מדריך" משתמש באיזה מהדורה שנוח לו (כולל חוגים שב2018 משתמשים במו"ד בקופסאות או מוד"מ2) או אפילו בשיטות אחרות לגמרי (הכרתי מישהי שכסטודנטית "הדריכה" חוגים שמותגו כמו"ד תוך שימוש בכללים של השיטה "שחר האדמה").

dragonitzan אמר/ה:
עצם זה שזה חוג. פעם בשבוע אני "מוכרח" להגיע למשחק מבוכים ודרקונים, גם אם אני עייף או שאין לי כוח. ככה המשחק באמת מתקדם, ולא כמו המשחקים שאני מריץ לחברים שלי, שנפגשים מעט מאוד.

אוי ואבוי. למה שתחביב יהיה כורח? אתה נהנה מזה, אתה לא אמור להיות מוכרח לעשות את זה כמו שיעורי בית. ומי אמר שמשחק חייב להתקדם? משחקים שרוצים, ומתקדמים בעלילה כמה שרוצים. זאת תודעה רעה מאוד שחוגים מנחילים ללקוחות שלהם.

dragonitzan אמר/ה:
המדריך הוא מדריך מנוסה, שמדריך זמן רב. מרבית המדריכים בחוגים הם מעולים

לא בהכרח. הדבר היחיד שצריך כדי להדריך בחוג הוא אישור מהמשטרה שאינך פדופיל ויכולת לנשום באופן עצמוני. ברור שיש "מדריכים" טובים פה ושם, אבל אי אפשר לומר את זה על "מרבית החוגים" אם לא בדקת את מרבית החוגים. אמנם גם אני לא בדקתי את מרבית החוגים וגם לא ביקרתי בהם או הדרכתי בהם, אבל אני קורא בקבוצות דיון כמו זו או סתם מדבר עם שחקני תפקידים די מאז שנכנסתי לתחביב והמידע המצטבר (למרות שלא חף מהטיות כי לא לא אני ולא אף אחד אחר לא ביצענו איסוף מסודר מן הסתם) הוא די ההיפך - מדריכי חוגים הם בדרך כלל אנשים שמרבית שחקני התפקידים הבוגרים לא היו רוצים לשחק איתם, רבים מהם מספקים עלילות דלוחות והחניכים שלהם לא גדלים להיות שחקני תפקידים פעילים אלא כאלה שרואים במשחקי תפקידים סוג של חוג לילדים מוזרים.

dragonitzan אמר/ה:
למדריך יש זמן לעבוד על המשחק. זה חלק מהעבודה שלו, ולכן הוא מקדיש לזה זמן ורצינות.

המדריך לא מקבל שכר על הזמן שהוא לא מדריך, אז יש לו אינטרס כלכלי מובהק להשקיע כמה שפחות בהכנות. במקום לשבת שלוש שעות ולכתוב הרפתקה, הוא יכול לשבת ולהכין שיעורי בית או לעבוד בעוד עבודה ולהרוויח כסף. מכיוון שממילא אי אפשר להעביר הרבה דברים מורכבים בסשן של שעה וחצי עם עשרה ילדים צועקים, אז כל דקה שהושקעה בהכנה של ההרפתקה היא מה שנקרא בכלכלה "תפוקה שולית פוחתת" - אתה עובד יותר על משהו וככל שתעבוד יותר הרווח שלך ממה שהוספת מתכווץ.

dragonitzan אמר/ה:
הוא לא מהמדריכים של 'יש מבחן/צבא/חיים אז אני לא תכננתי מה נעשה היום בסשן, בואו נריץ להם איזה אילתור"

א- אין "מדריכים" שזו באמת העבודה שלהם. מדובר במשרה חלקית מאוד לתלמידים, סטודנטים או חיילים שכנראה לא משרתים שירות משמעותי במיוחד. אף אחד לא באמת מתפרנס במשרה מלאה מהדרכה בחוגים - זאת חלטורה בשביל לקבל דמי כיס מהצד. סביר להניח שרובם מריצים אילתורים - זה לא באמת דורש הרבה מחשבה "להכין" הרפתקה שבה איזה מלך או איש בגלימות שולח אותך למכרה הקרוב להרביץ לגנולים - ו"נוהל קרב תוך כדי ניהול קרב" במו"ד זה אחד הדברים היותר קלים לביצוע.

ב - אנשים שמשחקים עם חברים שלהם ולא עם ילדים שמשלמים כסף, לא נקראים "מדריכים" ולקבוצה לא קוראים "חוג". זה עוד היבט לתודעה הרעה שחוגים מנחילים לחניכים שלהם ושמומלץ להיגמל ממנה.

dragonitzan אמר/ה:
בנוסף, הוא כותב את ההרפתקאות בכוחות עצמו, והן לרוב הרפתקאות מסובכות, מגניבות וארוכות.

איך אתה יודע שהוא לא משתמש בהרפתקאות מוכנות או מוריד אותן מהאינטרנט? כאמור - יש לו את כל התמריץ הכלכלי להשקיע כמה שפחות זמן בהכנה - הוא רק מפסיד על זה כסף.

על שאר הדברים, אני יכול לסכם כך - לא כל החוגים גרועים ולא כל מדריכי החוגים כושלים, אבל למסגרת של חוג יש חסרונות מובנים שדוחפים ארגונית ומיקרו-כלכלית למשחק גרוע יותר והנחיה טובה פחות. מהצטברות של טפטופי מידע מעשרים-ומשהו השנים האחרונות, המצב של מדריכים טובים וחוגים איכותיים (בדרך כלל במסגרות-בוטיק ולא במטחנת הכספים של החברות) הוא היוצא מן הכלל שמעיד על הכלל. משחקי תפקידים זה תחביב שאמור להיות משהו מהנה שעושים עם חברים שאוהבים מ"קבוצת השווים" שלך, לא שירות בתשלום שמקבלים מגוף מסחרי. זה בעיקר דומה לעוד דברים שמעפן לקנות אותם בתור שירות, וד"ל.
 
dragonitzan אמר/ה:
וקרבות הם ארוכים למדי
בעיני זה הפוך, מכיוון שיש כל כך הרבה ילדים הקרבות קצרים יותר מכיוון שאף חבורת אורקים לא יכולה להתמודד נגד 10 לוחמים מכשפים גנבים ועוד.
dragonitzan אמר/ה:
יש זמן להרפתקאות רציניות. פעם בשבוע שעה וחצי, בלי עיקובים, לרוב מערכה נמשכת מספר שנים (3 הוא מספר נפוץ): יוצאת הרפתקה גדולה וטובה, עם דמויות מדהימות וסיפור מדהים.
עוד פעם אני חושב הפוך, מכיוון שכל שנה מספר השחקנים משתנה וגם הדמויות משתנות הסיפור משתנה כל שנה. ולכן לא רק שאין זמן למשחק דמות, כל שנה אתה משנה דמות. אבל זה קרה לי בתקופה ששיחקתי בחוג לכן אני לא יכול להיות בטוח בקשר לאחרים.
אומנם לחוגים יש יתרונות אחרים:
1. הוא פותח לעוד אנשים את התחביב.
2. הוא מפגיש הרבה אנשים לתחביב ומראה להם שיש עוד אנשים בתחביב.
3. הוא לרוב מסביר להם איך לשחק נכון דמות ואיך לשחק בקרב בצורה טובה (לא רק לגלגל).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
שאלה חדשה:
האם אתם חושבים שיכול להיות חוג מבוכים ודרקונים גם למבוגרים? שהמנחה בא מחברה מסויימת ולא מישהו מסויים.
 
thewolf אמר/ה:
האם אתם חושבים שיכול להיות חוג מבוכים ודרקונים גם למבוגרים? שהמנחה בא מחברה מסויימת ולא מישהו מסויים.

זה נדיר מאוד, אבל קיים ובמסגרת אחרת - מכיוון שמבוגרים לא אוהבים לבזבז את הכסף שהרוויחו בעמל רב על משהו שהם יכולים לעשות לבד, פעילות משחקי תפקידים מסחרית שפונה למבוגרים בדרך כלל מציעה ערך מוסף, למשל בדמות מועדון שכולל תנאי משחק נוחים וספריה נגישה, ואם כבר שילמת על התשתית אז למה שלא תשתתף בעלילה מתמשכת שמונחית במסגרת המועדון, או בדמות מפגשי משחק שמתקיימים בפאב-מסעדה וכוללים במחיר גם מזון איכותי יותר מפיצה וכיו"ב, או משקה ראשון חינם + בירה מהחבית במחיר מוזל.
 
אתה יוצא מנקודת ההנחה שמנחים בחוגים הם אידאליסטים שחושבים רק כסף. לרוב, המנחים אוהבים את התחביב. מי שלא אוהב מבוכים ודרקונים לא ילך להנחות בחוג.
לכן הם הרבה זמן משקיעים על דברים שלא משתלמים להם כלכלית. כל המנחים שאני מכיר, ואני מכיר הרבה, משקיעים הרבה זמן בלחשוב, לתכנן, לבנות שיטה מתאימה והרפתקאות, דברים שמתאימים לקבוצות בסדר גודל גדול וכיוצא בזאת.

אני מניח שאתה מסתכל מהצד על זה בלי להיות שותף לעסק. מנסיון, מה שאמרתי הוא אמת. מה שאתה אמרת הוא תאוריות. אנשים שעובדים דווקא בעבודה כזאת חברתית לרוב לא הולכים אליה רק בשביל הכסף.
 
dragonitzan אמר/ה:
מי שלא אוהב מבוכים ודרקונים לא ילך להנחות בחוג.

לא בטוח. מן הסתם מי שממש לא אוהב משחקי תפקידים לא ילך לעבוד בזה, אבל אלמלא התמריץ הכלכלי אני לא מכיר שום אדם מבוגר שהיה מוכן לבלות שעתיים עם עשרה ילדים שהם לא שלו.

dragonitzan אמר/ה:
לכן הם הרבה זמן משקיעים על דברים שלא משתלמים להם כלכלית. כל המנחים שאני מכיר, ואני מכיר הרבה, משקיעים הרבה זמן בלחשוב, לתכנן, לבנות שיטה מתאימה והרפתקאות, דברים שמתאימים לקבוצות בסדר גודל גדול וכיוצא בזאת.

ישבת עם כולם בבית וראית אותם עושים את זה?
חוג מבוכים ודרקונים זה לא בדיוק שליחות חברתית או התנדבות בקהילה - זו דרך לקחת כסף מהורים של ילדים מהמעמד הבינוני-פלוס ולהכניס אותו לחשבון הבנק שלך. גם אם יש כוונות טובות (ולא תמיד יש) המסגרת עצמה יוצרת תמריץ כלכלי חזק מאוד לצמצם השקעה כדי להגדיל רווחים. בהנחה שה"מדריך" באמת צריך את השלמת ההכנסה הזו וכמה עשרות השקלים האלה שהיא מכניסה לו מידי שבוע, הוא ירגיש טוב מאוד את חוסר הכדאיות הכלכלית כל פעם שהוא צריך להדפיס משהו באוניברסיטה (רבים מהעוסקים בתחום הם סטודנטים), רוצה לקנות שווארמה או להטעין את הרב-קו שלו. כל הדברים האלה ילחצו עליו לצמצם בהשקעה לא משתלמת. כמובן שיכול להיות מישהו שלא באמת צריך את הכסף או מוכן לספוג את העלויות בתמורה להנאה שהוא מפיק משהייה בחברת נערים צעירים.

dragonitzan אמר/ה:
אני מניח שאתה מסתכל מהצד על זה בלי להיות שותף לעסק.

ברור, אבל אני גם מסתכל על זה מהצד כבר הרבה זמן (יותר מעשרים שנה לצורך העניין) וראיתי הרבה דוגמאות וחוץ מזה שגם עברתי הכשרה מקצועית די ארוכה ומסודרת בלהסתכל על דברים מהצד בלי להשתתף בהם ולהסיק על זה מסקנות ולכן אני אומר מה שאני אומר.

dragonitzan אמר/ה:
מנסיון, מה שאמרתי הוא אמת. מה שאתה אמרת הוא תאוריות.

מבוא לשיטות מחקר - מה שאמרת הוא חוויה אישית. מה שאני אומר הוא תצפית שמבוססת על התכנסות של ראיות מדי הרבה מקרי בוחן. זה כמו שישאלו מישהו "האם מסוכן לחצות בכביש בלי מעבר חציה" והוא יענה "חציתי בלי מעבר חציה מלא פעמים ולא קרה לי כלום. זה לא מסוכן ומה שאמרתי הוא אמת וכל דבר אחר הוא תיאוריות".

dragonitzan אמר/ה:
אנשים שעובדים דווקא בעבודה כזאת חברתית לרוב לא הולכים אליה רק בשביל הכסף.

עבודה חברתית זה להיות עובד סוציאלי שמסייע לנשים מוכות וילדים נטושים, לרכז פרוייקטים של עמותה שאוספת אוכל לעניים ולחולים, דברים כאלה. אני חושב שקצת מגוחך להשוות את זה לאספקת פעילות פנאי לילדים שלהורים שלהם יש מספיק כסף לשלם על משהו שהילדים היו יכולים לעשות בעצמם בהוצאה הרבה יותר נמוכה (מלבד רכישה חד פעמית של ספרים ועזרי משחק).

כמו כן, עבודה חברתית היא בדרך כלל שליחות ודרך חיים. לפעמים היא משהו במשרה מלאה (כמו להיות עובד סוציאלי), לפעמים היא התנדבות ללא שכר (כמו המתנדבים של "פעמונים" שעוזרים לאנשים לעשות סדר בהתנהלות הכלכלית שלהם) מצד אנשים שיש להם תחום עיסוק אחר. הדרכה בחוגי משחקי תפקידים (להבדיל מניהול של חברת חוגים, שזה עסק מסחרי לכל דבר) היא לא זה ולא זה - היא סוג של עבודה זמנית די חלטוריסטית עבור מי שצריכים קצת כסף מהצד. ומה לעשות, שרוב הממצאים שאני ראיתי ושגם אנשים שדיברתי איתם ראו, לא מרשימים במיוחד באיכות החוויה שהם מספקים.

החוגים גם מייצרים סביבה די מרעילה - הם מלמדים ילדים שהם לא יכולים להנחות בעצמם בלי תיווך של מדריך, הם מרגילים את החניכים שלהם שמשחק זה משהו שעושים במסגרת יחסי לקוח ונותן שירות ולא עם חברים, הם מתמקדים במכנה המשותף הנמוך ביותר ומעודדים תחושת "מגיע לי" (כי אם הילדים יכשלו או לא יקבלו מה שהם רוצים הם יפסיקו לבוא ולשלם), הם ממתגים את התחביב כ"חוג לילדים" שמרתיע מבוגרים ובכלל זאת את ילדי החוג עצמם שמסתכלים על המשחק בבגרותם בראייה מזלזלת.

החוגים הם כאן וכנראה ישארו כאן. הם היו כאן בערך מהיום הראשון שמו"ד תורגמה לעברית, אבל במצטבר ובחישוב הכללי - הם חווית משחק ירודה יותר.
 
מי שחושב כסף יכול למצוא עבודות הרבה יותר משתלמות. מי שחושב כסף לא ילך להדריך חוגי מבוכים ודרקונים, כמו שהוא לא ילך להיות קופאי. מי שחושב כסף ימצא כסף. מי שחושב מעבר מגיע לעבודות כאלה.
יכול להיות שנחשפנו לסוגים שונים של חוגים. יכול להיות שאלו שאתה מכיר יקרים יותר ואיכותיים פחות. בחוגים שאני מכיר, יש מדריכים שמסתובבים עם מחברות עבות של הרפתקה בכתב יד ושיטה בכתב יד.

ובאמת, נמאס לי מהוויכוח הזה. אני אמרתי את דעתי, אתה אמרת את דעתך, הוויכוח הזה לא עוזר לאף אחד.
 
בהחלט יש חוגי מבוכים ודרקונים למבוגרים - אבל בעיקר בחו"ל. קישרתי כאן לפני כמה זמן לבחור שעושה זאת למחייתו. כמובן שזה שונה, כי בניגוד לחוג כאן כן מדובר על משחק ביתי, פשוט מושקע יותר בגלל שלשה"ם יש אשכרה תקציב לקנות דברים וגם הרבה זמן להשקיע במשחק כי זו העבודה שלו.
בקשר למנחי חוגים, כל מי שאני נתקלתי בו עושה זאת כי הוא אוהב את התחביב. זה לא הופך אותו למנחה טוב בהכרח, אבל זה לא מבצע כסף...
 
חזרה
Top