• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

    הרשמה /
  • שדרגנו את האתר לגרסה חדשה ומגניבה, בואו לגלות מה התחדש וגם לדווח על באגים ולהציע שיפורים בנושא של השדרוג
    חג פסח שמח

Warhammer Fantasy Roleplay, משחק תפקידים של וורהאמר מה' 3

שם
Warhammer Fantasy Roleplay 3rd ed.
שיטה/סוג
Warhammer FRP 3rd Edition
שפת המשחק
אנגלית
מחיר מומלץ לצרכן
100 דולר
מוציא לאור
Fantasy Flight Games
דירוג
כוכב(ים) 3.00
12.webpהמהדורה השלישית של משחק התפקידים Warhammer Fantasy מתרחשת בעולם המפורט והאפל של Warhammer, בו בני-אנוש, אלפים וגמדים נלחמים כנגד הכאוס וכנגד אויבים מבית. עולם המערכה מבוסס על כדור-הארץ, אך מכיל פרטים חדשים ודמיון עשיר שהופכים אותו לשונה ומעניין.
המוצר החדש מגיע בקופסה מפוארת, הכוללת ארבע חוברות - חוברת לשחקן, ספר ההרפתקאות (למנחה) ועוד שתי חוברות, אחד המתמקד בקדושה (כוהנים) והשני במאגיה (קוסמים). הקופסה כוללת בנוסף ערב-רב של סמנים, קלפים ועוד חלקים מגניבים, כמו-כן קוביות ייחודיות (יותר, אח"כ). למעשה המשחק מציג גישה חדשה למשחקי-תפקידים, במקום להישען על דף דמות ועפרון המשחק מבוסס על מגוון רחב של קלפים ועזרים לעקיבה אחרי היכולות והסטטוס של הדמות ושל הדב"שים.
בהחלטה תמוהה, המוצר הבסיסי מיועד למנחה ו-3 שחקנים.

הגיבורים​

בשונה משאר סקירות משחקי התפקידים שלי, הפעם אני אתחיל דווקא בתמונה:
wfrp.webp
התמונה לעיל מציגה כיצד נראה דף הדמות של שחקן. השיטה סטנדרטית ודף הדמות כולל שש תכונות: שלוש תכונות פיזיות ושלוש מנטליות. כל תכונה מדורגת בערך של 1 עד 6. ערך התכונה מציין את מספר הקוביות שמגלגלים בבדיקות הקשורות לתכונה. מהתכונות נגזרות כ-18 מיומנויות בסיסיות, כשאימון במיומנות מוסיף קוביות מיומנות למאגר הקוביות שלכם (פרטים בהמשך). הדמות סובבת מסביב לקריירה שלה, שאחד האלמנטים המגניבים הוא בחירת קריירה באקראי - הדמות נולדת כספר, אך היא מתקדמת לצייד מכשפות ואז לקפטן של ציידי המכשפות. הקריירה זה הקלף באמצע, עם התמונה. יש בערכה הבסיסית 30 קריירות, 25 רגילות ו-5 מתקדמות.
קריירה מתאפיינת בדברים הבאים:
- פלאף, כמובן, לכל קריירה יש פלאף עשיר. הקריירות מקבלות מילות מפתח שמצביעות על האופי שלהם (עירוני, כפרי, לוחם קפא"פ, דיפלומט וכך הלאה).
- המיומנויות של הקריירה - אלו הם הדברים שלומדים לעשות, זוהי גם הדרך להשיג גישה למיומנויות מתקדמות כגון כשף או השכלה. לכל קריירה יש גם יכולת ייחודית.
- אפשרויות קידום נוספות - הקידום במשחק מתבצע באמצעות נקודות, בכל נקודה אפשר להעלות מיומנות, לרכוש קלף כוח וכך הלאה. לאחר 10 נקודות קידום משלימים את הקריירה. אז אפשר לעבור לקריירה מתקדמת או קריירה מקבילה.
- כישורים, לכל דמות יש "שקעים" של כישורים, שמתחלקים לסוגים - טקטיקה, מיקוד, פרסום וכך הלאה. אלו הם למעשה קלפים שמעניקים תוספים במצבים מסויימים וגם הם נרכשים. אפשר לצייד בכל מצב 2 עד 3 כישורים, בסוגים שזמינים לדמות.
אחרי שסיימנו עם הקריירה שהיא הלב של הדמות, נגיע לדבר החשוב הבא - קלפי כוח. בתחילת המשחק אתם מקבלים קלפי-כוח בסיסיים (כגון התקפת טווח וקפא"פ בסיסיים, חמיקה, הדיפה וכך הלאה) ואתם רוכשים עוד עם נקודות. קלפי הכוח הם למעשה התמרונים שלכם, גם מחוץ לקרב וגם בקרב עצמו. הקונספט הוא מגניב ונוח לשימוש, אך היישום של FFG לוקה בשני חוסרים משמעותיים, שלוקחים את הרעיון הטוב וזורקים אותו לפח:
- אין מספיק קלפי כוחות בכדי להתמחות. למשל אני בניתי לוחם עם שני נשקים, היה לי בדיוק קלף כוח אחד שמתאים לסגנון הלחימה הזה. זהו, הדמות לא יכולה להמשיך להתפתח. גרוע מכך המצב יוצא שמתוך ~10 קלפים שאתה מחזיק ביד, 7 הם קלפים "סטנדרטיים" ורק שלושה הם מיוחדים, זה לא מספיק מגוון כדי להצדיק את הבלגן הזה.
- חוסר בקלפים בערכה הבסיסית. הדבר מתבטא בשני אופנים, ראשית קלפי הבסיס מודפסים בשלושה עותקים כ"א, בלבד. החלטה תמוהה שהיא המגבלה העיקרית להוספת שחקנים נוספים. לא ברור לי מדוע FFG בחרו להתקמצן על עוד 16 קלפים. אלא אם זה דרך להוציא עוד כסף.
בנוסף במשחק שלנו אני ושחקן אחר רצינו את אותו הקלף (שנינו היינו עם 2 נשקים) - בעייה... אז במקום שיהיה לנו חפיסת קלפים משלנו, עשינו שותף.
יש עוד מספר דברים שנוגעים לשחקנים, כולל מד נטיה של הדמות, מכאניקה נחמדה שקובעת עד כמה הדמות שמרנית או נועזת ומשפיעה על הסיכוי להוציא הצלחה מזהירה (או לסבול),לעומת להוציא הצלחה בטוחה מבלי להסתכן.

החוקים​

חוקי המשחק מתחלקים לשניים: החוקים הכלליים שמופיעים בחוברות, וחוקים ייחודים לכל קלף כוח / כישרון שמופיעים על הקלף הרלוונטי.
השיטה מתבסס על מכאניקת הצלחה ייחודית - בעזרת מאגר הקוביות הייעודי. יש למעשה שש סוגי קוביות שונים, שמייצגים דרוג תכונה (ק8 כחול), נטיה שמרנית (ק10 ירוק), נטיה נועזת (ק10 אדום), מזל (ק6 לבן), מומחיות (ק6 צהוב), ביש-מזל (ק6 שחור) ואתגר (ק8 סגול). חמשת הקוביות הראשונות יכולות להוציא תוצאות של הצלחה וברכה, שתי הקוביות האחרונות יכולות להוציא כשלון וקללה. הסוגים הם מנוגדים, כאשר סך ההצלחות פחות סך הכשלונות קובע אם הפעולה הצליחה או לא, וסך הברכות פחות סך הקללות קובע האם לפעולה יש אפקטים מיוחדים, חיוביים או שליליים.
זה נשמע מסובך, אך בפועל זה פשוט - וזה עובד מגניב. לטעמי זה הדבר הכי טוב במשחק :).
שאר חוקי המשחק הם פשוטים יחסית. יש במשחק בסך הכל יש שש תכונות (שקובע את קוביות הבסיס), אימון במיומנויות.. וזהו בערך. אה, וגם ציוד. חידוש נחמד נוסף הוא ביוזמה של הקרב, שיש סמנים של הדמויות ויש סמנים של הדב"שים, אך השחקנים מחליטים מי פועל מתי. זה בהחלט נחמד, ומי שלא אוהב את הרעיון יכול בקלות לחזור ליוזמה הרגילה (יזומה לדמות ספציפית).
עוד תעלול מעניין הוא נושא הפצעים, שמתחלק בעצם לשלוש - פצעים רגילים (מסמל פגיעות), עייפות (מסמל את התכונות הפיזיות) ולחץ (מסמל את התכונות המחשבתיות). פצעים רגילים נגרמים מנזק, כאשר יש גם פצעים קריטיים, שיש מספיק ברכות בגלגול, שיש להם השפעות ארוכות טווח שאינן נעימות. טאץ' חמוד, אך נעשה באופן קלוקל - כי הוא רלוונטי בעיקר לשחקנים. למפלצת לא משנה אם יש לה פצע שהיא גוררת אחרי הקרב - כי בסוף הקרב היא בלאו הכי מתה ב-98% מהמקרים.
מרושם כללי חוקי המשחק הם פשוטים ביסוד, המורכבות מגיעה מהקלפים, וכאן יש לי תלונה לגבי אופן ההצגה - זה ממש לא נוח להתחיל לחפש תכונות בקלפים, במקום להסתכל בספר שזה מרוכז. זה עוד פחות נוח מכיוון שחלק מהקלפים נמצאים בחפיסות האישיות של שחקנים. אני אשווה למו"ד 4, בו גם יש קלפי כוח, אך הכוחות עצמם מופיעים בספר ויש בחירה או למלא קלפי כוח ריקים ידנית, לרכוש מוכנים בחנות, או להשתמש ב Character builder ולהדפיס. כאן אין את הבחירה הזאת וזה מגושם אם רוצים להתייחס ליכולת מסויימת. בחלק מהמקרים (אני מסתכל על קלפי הקריירה) אין אפילו מידע חוקים עקרוני שחשוב שיהיה בקלף, ולא בספר.
מגוון היכולות והקלפים גם הופכים את השיטה לקראנצ'ית בעיניי, לא פחות ממו"ד 4 או הנשגבים, אז מי שמחפש שיטה קלילה, עם דגש על משחק-תפקידים ולא על קראנץ' - זה לא המקום בשבילו.
ואולי החסרון הכי גדול של החוקים במשחק - חוברת החוקים הבסיסית היא נוראית. חוקים פזורים בכל רחבי החוברת ללא המשכיות היגיונית. חוקים חשובים לא מסומנים בבירור ככאלה אלא מסוגלים להסתתר במשפט החמישי בתוך פסקה שמתחילה בנושא אחר לגמרי, ולבסוף - אין אינדקס. בסוף ספר שהוא רשע טהור, ומסמל את תהומות העריכה הגרועה לספרי חוקים שראיתי במשחקי-תפקידים מבחינת הצגת החוקים.
מי שמתעניין ורוצה תקציר חוקים (שגם ברור הרבה יותר מאשר ספר החוקים עצמו), מוזמן להוריד אותו.

רכיבי המשחק​

גם כאן נתחיל בתמונה, כי זה כיף :) אז ככה נראה מה שמקבלים בתוך הקופסה:
warhammer-inside.webp
כפי שניתן לראות המוצר עמוס בכל טוב - 4 חוברות משחק, סמנים לרוב, סטנדים לדמויות ולמפלצות שמשמשות בזמן הקרב, מספיק קוביות בשביל המנחה והשחקנים, קלפים, קלפים ועוד קלפים, דפי דמות ועוד הרבה - מבחינת כמות למחיר, התמורה כאן טוב,וגם האיכות סבבה.
הבעיה, כמו שציינתי קודם לכן, שיש את המחסור המטופש של 16 קלפים שמונע להרחיב את המשחק ל-5 שחקנים במקום שלושה, ואת התמיהה שלי לגבי חלק מהקלפים - למה הם קיימים כקלפים ולא כמידע בתוך הספר.

סיכום​

בעיניי, WHFRP הוא פוטנציאל שלא מומש. יש הרבה דברים טובים בשיטה, החל מהמגניבות של מאגר הקוביות, פשטות החוקים, ההרחבתיות שלהם, הקריירות, וכמובן עולם המערכה עצמו. נהנתי לשחק, והמשחק עובד.
אבל מצד שני המימוש של המשחק, או ליתר דיוק של הערכה לוקה בחסר - הפגמים של הגבלה מיותרת ל-3 שחקנים, המחסור באפשרויות מתקדמות לדירוגים גבוהים שהופכים את המוצר למעשה למוצר ל"דרגות נמוכות", הזוועה שנקראת חוברת החוקים וכמובן המחיר של 100 דולר הופכים בעיניי את המוצר ללא משתלם.
כנראה שאני לא היחיד כי FFG מוציאים מחדש את החוקים כספרי כריכה קשה, וכוללים בפנים גם חוקים נוספים (קריירות, כוחות ועוד) משלושה מוצרי הרחבה, כך שהם מגדילים משמעותית את מגוון הקריירות והכוחות הזמינים. למעשה מוצר זה אמור לענות על מרבית הפגמים שזיהיתי. למרות שאישית הייתי מעדיף מהדורה מעודכנת של הערכה הבסיסית, שעדיין כוללת את כל הסמנים, פשוט עם תיקון הליקויים.
כרגע הבחירה היא בין לרכוש ערכה התחלה מוגבלת במחיר גבוה להפליא או ספר חוקים מורחב וברור במחיר נמוך יותר, אך ללא התוספות.
 
סקירה קצת יבשה בעיני, ואני גם לא מסכים עם מסקנותיה - ספציפית, שהיא קראנצ'ית נורא ולכן לא מעודדת משחקי תפקידים. אני משחק בה כבר חודש וחצי, ומוצא שהיא מאוד מעודדת משחק תפקידים, ובכלל, מספקת במידה יוצאת דופן. בחור בשם אורי ליפשיץ עובד עכשיו גם הוא על סקירה של המשחק, ואתן קישור כשהוא יפרסם אותה.

כמו כן, זה המקום לציין שבכנס דרקון שיהיה בחנוכה עתידים להיות מספר משחקי הדגמה בני 3 שעות, בין היתר גם לוורהאמר, וכל אחד יוכל להתנסות בעצמו בשיטה. אתר הכנס ופרטים נוספים יעלו היום או בשבת הבאה.
 
ממש ממש מוזר לי איך שהמשחק הזה השתנה פתאום...

אני כל כך רגיל לשיטת האחוזים של WFRP ופתאום המשחק עושה כזה מהפך.. מוזר. ממה שאני מבין הזכויות של המהדורה השלישית רשומות על שם חברה חדשה (fantasy flight games), כך שאולי זה מה שמסביר את השוני.

שאלה לכל מי שיצא לו לשחק במהדורה השלישית: עד כמה המשחק מזכיר (אם בכלל) את מו"ד 4? משום שעל פניו נראה שהוא דורש לוח ומיניאטורות על מנת לשחק בו.
 
פסקי: לקח לי בערך 5 דקות להסביר את החוקים, ולא היינו צריכים כמעט שום דבר מעבר לכך מאותו רגע והלאה. עם זאת, יצירת דמות דורשת קצת יותר, וזה יקח לפחות שעה ומשהו, בעיקר בשביל לבחור קלפים וכו', שזה לא כל כך נוח.
עם דמויות מוכנות, זה ממש שום דבר להסביר ולהריץ את השיטה מיד.

בארני: FFG הם חברת ענק בתחום משחקי הלוח, שהתחילו במקור במשחקי תפקידים ולאחרונה חזרו, גם עם Dark Heresy ואחיו. יותר מכך, בעוד DH ותואמיו הם בהחלט שיטת מ"ת די מפורטת וקלאסית, WFRPG הולך לכיוון מאוד שונה, נועז בהחלט, של שילוב עם אלמנטים של משחק לוח - לא שהוא מזכיר משחק לוח, פשוט יש בו כל מני חלקים, משהו שבדרך כלל אין במשחקי תפקידים.

הוא לא דומה למו"ד 4 בשום דבר בכלל, מלבד קלפי הפעולה, שמזכירים כוחות ממו"ד. המרחקים בו אבסטרקטים - "קרוב", "בינוני", "רחוק", כאלה - ואין צורך בלוח. המיניאטורות שלו משמשות רק כדי להראות מי עומד איפה - אני על העגלה, אתה ליד השער - והמקומות מיוצגים על ידי קלפים או איזה סמן, מה שמתאים. בשתי הפגישות האחרונות הסתדרנו היטב גם בלי זה, כי יש לי רק שתי דמויות בחבורה, וזוכרים בלי בעיה מי נמצא איפה.
לא רק שלא צריך מפת משבצות, זה אפילו בניגוד לרוח המשחק.
 
פסקי, שאתה אומר מתחילים, למה אתה מתכוון?

- אם זה אנשים שלא מכירים כלל את השיטה, אז אצלי בחבורה (כולם עם נסיון רב-שנים במ"ת, גם בשיטות קראנץ') לקח לנו סשן שלם לבנות דמויות, בגלל ספר החוקים המגעיל, והעובדה שהשיטה היא לא User-friendly. בניית דמויות פחות ידידותית מכל שיטה אחרת שאני מכיר, למעט הנשגבים, אבל שם זה בעיקר לוקח זמן בשביל אופטימיזציה לדמויות (בחירת תעצומות). הבעיה העיקרית היא ספר החוקים המחורבן.

- אם זה אנשים שלא מכירים, אבל יש מנחה מנוסה, אני משער שאפשר לבנות דמויות בערך בחצי שעה עד שעה, שזה לא נורא.

- אם מדובר במשחק דמו, אז לא בונים דמויות. במקרה הזה אפשר להתעלם ממחצית החוקים (למשל פציעות חמורות, רענון כשרונות וכך הלאה) ולהתחיל משחק אחרי הסבר בסיסי - המכאניקה בבסיס לא מורכבת.

אבל לסיכמו של עניין, 5 דקות הסבר זה ממש לא מתאר את החוויה שלי, או את רוב התאורים שקראתי ברשת. לרוב מבינים את החוקים אחרי סשן או שלוש של התמודדות איתם, קריאה בפורום של FFG להבהרת חוקים לא ברורים (יש שם הרבה שאלות כאלה) וכך הלאה.

שים לב שבמידה שיש את התקציר חוקים של Universal Head, זה הופך להיות יותר פשוט - http://www.headlesshollow.com/downloads/games/WFRP3_v1.pdf הוא הרבה יותר ברור מספר החוקים שבערכה.

לא סתם FFG מוציאים ספרי בסיס חדשים שמכילים את אותו מידע בדיוק שקיים בערכה, כשהשיפור העיקרי בספרים זה הפיכתם לקריאים יותר ופשוטים להבנה. אני לא מכיר הרבה משחקים אחרים שקיבלו מהדורה מעודכנת אחרי שנה וחצי, רק כדי שהחוקים יהיו נהירים.

בארני, WHFRP מה' שנייה כמו גם WH40K:DH יצאו לאור על-ידי חברת Black Industries. לאחר שהחברה נסגרה, הזכויות נקנו על-ידי FFG. במשחקי WH40K הם שמרו על אותה שיטה של BI אך עבור המה' השלישית של WHFRP הם פיתחו משהו חדש לגמרי.
קודם לכן FFG התעסקו בעיקר עם מו"ד 3 / 3.5, ואז הפסיקו לכמה שנים.
אישית אני מעדיף את המה' השנייה של WHFRP על-פני השלישית.

ננסק, אני חושב שאתה צריך לקרוא מחדש את הסקירה שלי - לא כתבתי בשום מקום שהיא "שהיא קראנצ'ית נורא ולכן לא מעודדת משחקי תפקידים". לא ברור לי מאיפה הוצאת את המשפט הזה, או ממה הבנת אותו.
ההערה שלי בקשר לקראנץ' הייתה:
"מגוון היכולות והקלפים גם הופכים את השיטה לקראנצ'ית בעיניי, לא פחות ממו"ד 4 או הנשגבים, אז מי שמחפש שיטה קלילה, עם דגש על משחק-תפקידים ולא על קראנץ' - זה לא המקום בשבילו."

שזה ממש לא דומה למה שאתה מדמיין שכתבתי.... וכמו שאמרתי, אם מישהו מחפש שיטה קלילה שהעיקר בה הוא משחק-תפקידים ללא מכאניקות מורכבות, השיטה היא לא בשבילו. אלא אם אתה חושב ששיטה עם פציעות רגילות, פציעות חמורות, Stress שמשפיע על כל תכונה מנטלית בנפרד, Fatigue שמשפיע על כל תכונה פיזית בנפרד היא שיטה קלילה. רק בכדי לבאר, שיטה קלילה שנותנת דגש על משחק-תפקידים בעיניי היא FATE.
באותה מידה שאפשר לעשות אחל'ה משחק-תפקידים בנשגבים, אפשר גם ב WHFRP. אין סתירה בין משחק קראנצ'י לבין עידוד משחק-תפקידים.

המסקנות שלי היו שבסה"כ הבסיס של השיטה הוא נחמד, אך השיטה זקוקה לשיפוץ כדי שתהיה ממש טובה. ומוצר הבסיס ב-100 דולר הוא שוד לאור יום, הערכה היא גרסה מוגבלת של המשחק.
 
מה שאני מתכוון הוא פשוט: מישהו שלא שיחק מימיו מ"ת שולחנים (אולי שיחק במחשב NWN וכאלה) קונה את הספר ורוצה לשחק עם חברים שלו. כמה זמן יקח לו עד שהוא יכול להתחיל לשחק?
הבעיה עם רוב המשחקים שיש להם 150 עמודים שצריך לקרוא לפני שאפשר להתחיל לשחק. DA הוריד את זה למשהו כמו 80, אבל זה עדיין הרבה יותר מה "setup->next->next->next" ועשר דקות טוטוריאל אינטרקטיבי של רוב המשחקים בימינו.
 
לסוג שחקנים שתיארת, המוצר מאוד לא מומלץ.
מעבר לארבע חוברות שיש (עם בערך 250 עמודים) יש גם שבעה סוגי קוביות, מאות קלפים, סמנים וכך הלאה. זה Way too much information. השיטה עצמה גם קראנצ'ית יחסית...
להתחיל לשחק לא לוקח 10 דקות, יותר משהו כמו 4 שעות. וזה לשחקנים מנוסים במשחקי-תפקידים. הבעיה שבגלל כל עומס הקלפים וכך הלאה, אי אפשר ממש לעגל פינות ולהתחיל לשחק ישר.

מו"ד 4 אמנם לא יותר פשוטה מבחינת השיטה, אבל הרבה יותר קל להתחיל לשחק. ב WHFRP יש הרבה יותר בחירות שצריך לבצע, ובכל בחירה יותר אפשרויות (אם במו"ד 4 יש לך 4 כוחות לפי רצון שאתה צריך לבחור 2, כאן יש לך משהו כמו 30-50 קלפי כוחות לכל קטגוריה, ולפחות 3 קטגוריות של קלפי כוחות).

אבל גם מו"ד 4 לא הכי מומלצת בעיניי, אלא אם הקופסה האדומה החדשה - אמנם לא ראיתי עדיין, אבל אני מקווה שהיא נגישה למתחילים.
עידן הדרקון שציינת זה שיטה מומלצת - גם פשוטה, גם פנטזיה, וגם קל ליצור דמויות.
 
אני מסכים עם דניאל, ערכת הבסיס לא מתאימה במיוחד לשחקנים מתחילים. אני לא חושב שזה סיפור נורא כל כך, לא יותר ממשחק לוח ברמה בינונית (כמו רבים מהמשחקים של FFG), אבל בהחלט גם לא פשוט.

הסקירה של אורי ליפשיץ עלתה, למתעניינים:
http://www.chaoticevildesign.com/WP/review-warhammer-fantasy-roleplay/
 
נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

פוסטי פרופיל אחרונים

מישהו רוצה להצטרף להרפתקה שלי?
העדכון החדש נראה מעולה אני רוצה לראות מה אפשר עוד לשפר מה אתכם?
שלום! מחפש לקנות הרחבה למנצ'קין, גם יד שניה
מוזמנים לערוץ היוטיוב החדש שלי עם קטעים קצרים משולחן המשחק שלנו :)
The warrior plasmid The warrior כתב/ה על הפרופיל של plasmid.
מזל טוב
חזרה
Top