• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

    הרשמה /

Traveller Core Rulebook, משחק מדע-בידיוני קלאסי

שם
Traveller Core Rulebook
שיטה/סוג
Mongoose Traveller 1E
יוצרים.ות
Gareth Hanrahan
מוציא לאור
Mongoose Publishing
דירוג
כוכב(ים) 4.00
12.webpשיטה זו מציגה סט חוקים גנרי, שאותו אתם מתאימים למערכה שבה אתם חפצים. השיטה היא פשוטה בבסיסה, מאפשרת משחק שכולל מסע וחקר של מערכות כוכבים רבות, בין אם כסוחרי חלל, חוקרים, מורדים או כל דבר אחר אשר תחפצו בו.
"הנוסע" (Traveller) הינו אחד ממשחקי המד"ב הראשונים שיצאו לשוק, אי שם בשנות ה-70. הגרסא הנוכחית היא מהדורה מעודכנת שאספה את החוקים מהספרים הישנים והעבירה סבב תיקונים ושיפורים. הגרסא החדשה יצאה לאור ב-2008 בהוצאת Mongoose, וכבר כיום קיימים כשני-תריסר ספרי הרחבה הכוללים מכאניקה ופלאף נוספים.
המהדורה היחידה שאני מכיר היא החדשה, כך שסקירה זו היא למהדורה זה בלבד ללא התייחסות לשינויים מהמהדורות קודמות. (כשמדברים על גרסא זו, בדרך כלל קוראים לה Mongoose Traveller, בכדי להבדילה מהגרסאות האחרות.)

הקדמה​

השיטה משלבת מכאניקה גנרית למשחקי מדע-בדיוני ביחד עם רמזים לעולם מערכה שנקרא האימפריום השלישי - אפשר בקלות לשחק במערכה משל עצמכם או במערכה הקיימת. המשחק מיועד בעיקר לסגנון משחק שבו הדמויות נוסעות מעולם לעולם, בין אם בתור חוקרים, סוחרים, פיראטים, מורדים או נציגי האימפריום.
המדע במשחק מבוסס על מדע אמיתי, עם נסיון לבסס את הטכנולוגיה שמופיעה בספר על דברים היגיוניים, למעט מסע במהירות הגבוהה ממהירות האור, שמוסבר באמצעות שליטה על הכבידה ו"קפיצות-חלל" - אך יחד עם זאת, תקשורת הינה איטית ממהירות האור, זמן הקפיצה לוקח מספר ימים וכך הלאה. לא מדובר כאן במלחמת הכוכבים. כהערת שוליים, מי שמתעניין בפיזיקה ימצא הרבה פנינים קטנות ברחבי הספר.

יצירת דמות

תהליך יצירת הדמות ב"נוסע" הוא תהליך שהיה חדשני בזמנו וגם היום הוא ייחודי - הוא נשען על קריירות. ההסבר בספר הוא סביר, אך צריך לעתים לקרוא את הכתוב כמה פעמים בכדי להבין.
ראשית, אתה בוחר את הקונספט של הדמות שאתה רוצה, את הרקע שממנו היא מגיעה (עולם עשיר, עולם פרימיטיבי וכך הלאה), לאחר מכן אתה מגלגל את התכונות שלה (הגלגול בשיטה הוא לרוב 1ק6 או 2ק6), ולבסוף אתה בוחר באיזה קריירה הדמות שלך בוחרת.
אתה יכול לבחור מבין הקריירות הבאות: סוכן, איש צבא, אזרח, נווד, בדרן, נחת, אי צי, בן אצולה, נוכל, מלומד וגשש. (הספר גם מציג חוקים לפסיונים - אנשים שמשתמשים בכוחות התודעה, למעשה כוחות על-טבעיים, - אך זהו חוק אופציונאלי בהתאם למערכה).
וכעת מתחיל הכיף: אתה מבצע סדרת גלגולים, ובהתאם לתכונות הדמות אתה בונה את חייה לפני שהיא הפכה להרפתקנית. כל תקופה מייצגת 4 שנים בחיי הדמות, ובהתאם לקריירה היא לומדת מיומנויות חדשות, מתקדמת בארגון שאליו היא משתייכת, חווה אירועים (טובים וגם רעים - היא יכולה לרכוש אויבים, להתאהב וכך הלאה).
הכל נקבע לפי תוצאות הגלגולים וזהו תהליך קצר - משהו כמו 10-15 דקות לכל העסק, - כך שמדובר ב"מיני-משחק" בפני עצמו, מאוד מהנה לפי דעתי ועוזר במיוחד לאלו שמתקשים ליצור רקע עשיר לדמות.
יש לשים לב שעוצמת הדמות הולכת ועולה ככל שהקריירה שלה מתפתחת והיא נהיית יותר מבוגרת, כך שזוהי החלטת המנחה אשר לכמה שנים הדמויות יכולות להשקיע בקריירה שלהן. צריך לשים לב שזהו תהליך לא מאוזן: בהחלט יתכן שדמות אחת תהיה חזקה משמעותית מאחרת.
לבסוף, בעת הפרישה מהקריירה, הדמות יכולה לזכות לנתח בחללית ולצ'ופרים נוספים, בהתאם לקריירה.

לבסוף מכיל פרק יצירת הדמות חלק שמוקדש לחייזרים - אתה יכול לבנות גזע חייזרים משל עצמך באמצעות קביעת תכונות הגזע מתוך התכונות שמופיעות בספר או להשתמש באחד מהחמישה ששייכים לאימפריום השלישי ושמופיעים בספר.

מכאניקה וקרבות
המכאניקה במשחק כוללת 6 תכונות בסיס, ורשימה של מיומנויות כגון מהנדס, אתלטיקה, כלי-נשק, טייס חלל וכך הלאה. מנגנון ההצלחה הוא מול מספר מטרה, כאשר מגלגלים 2ק6 לרוב ביחד עם מתאמי-קוביה עקב מיומנויות / תכונות / ציוד וצריך להגיע או לעבור את מספר המטרה, מתחיל בשמונה אך יש כמובן מתאמים של המנחה - הספר כולל גם ניתוח סטיסטי של ההצלחה, שימושי למנחה עד מאוד. המתאה לגלגול נע בין +5 ל -5 שתלוי בדירוג התכונה והמיומנות של הדמות.
בסה"כ המכאניקה היא פשוטה ועושה את העבודה, קיים מגוון מיומנויות שמכסה את כל הספקטרום הנדרש של פעולות ואינו רחב מדי. יש גם פעולות שמצריכות סדרה של גלגולים, דבר שנקרא שרשרת גלגולי הצלחה, כאשר כל גלגול מקבל מתאם בהתאם לגלגול הקודם בשרשרת.

הקרב מתחלק לסיבובים, דאה, כאשר בכל סיבוב יש פעולה עקרית ומשנית, כמו-גם פעולות משניות ותגובה. כמו שאר השיטה, גם הקרב הוא פשוט, כאשר מרבית התחכום נובע מהציוד שיש בידי הדמויות (והמיומנויות שלה) ולא מיכולות / תנוחות או שאר מאפיינים ייחודיים לדמות. בשיטה גם יש חוקי לקרבות עם רכבים, אם כי הם נראים פשטניים קמעה.

סכנות וציוד
מעבר לגזעים תבוניים אחרים שהדמויות יכולות לפגוש ישנם גם יצורים אימתניים. ראשית צריך לציין שסטאטבלוק של מפלצת הוא קצר ולעניין - ארבע שורות של מידע וזהו. כמו שאמרתי לעיל, אין יכולות מיוחדות, רק פלאף ומכאניקת בסיס. אך גולת הכותרת כאן הם ההסברים ליצירת איומים חדשים, הכוללים טבלאות רנדומליות ליצירת מפלצות - מגניב בהחלט :)
הסוג השני של סכנות מגיע מהגזעים התבוניים או דב"שים, שנקראים פטרונים בשיטה - גם כאן הספר מציג טבלאות רנדומאליות שמאפשרות לך ליצור דב"שים חדשים בדקה של גלגולים, כולל טבלאות שמכילות את המניע של הדב"ש, מאיפה הוא מגיע וכך הלאה.
הספר גם מציג מספר פטרונים לדוגמא, שכוללים כחצי עמוד של פלאף לכל אחד (הקראנץ' מאוד מצומצם בשיטה), כולל המניעים שלו, משימה שהוא יכול להעניק לדמויות, וכן רעיונות למנחה הנוגעים ל"מאחורי הקלעים" - טויסטים וכך הלאה. שימושי מאוד.
לבסוף יש שלושה עמודים של נתונים מכאניים של דב"שים, כל אחד בן 2-3 שורות, שנותנים למנחה מגוון רחב של יריבים לחבורה.

פרק הציוד מציג את הציוד ה"רגיל" לשיטת מדע-בידיוני, נשקים, מיגון, אמצעי קשר וכך הלאה. יש כמובן גם שתלים קיברנטיים, מחשבים ואמצעי רפואה. המדע-הבדיוני כאן הוא "מדעי" למדי, כך שאין שום דבר לא הגיוני. לבסוף יש גם רובוטים ומל"טים שניתן לרכוש. באופן לא מפתיע, מרבית הדגש בפרק הוא על נשקים. המגוון הוא בסיסי, וכמובן שקיים ספר הרחבה שמוקדש רק לציוד.

חלליות וקרבות בחלל
אף שיטת מד"ב אינה מושלמת ללא חלליות, וכאן "הנוסע" מספק את הסחורה. כמו שאר הספר, השיטה מספקת חוקים ליצירת התוכן החדש - במקרה של חלליות, רשימה מסודרת של צעדים ואז תיאור של התכונות השונות - רמת טכנולוגיה, גודל, הנעה, נשקים וכך הלאה. כמובן שיש גם פירוט של יכולת נשיאת המטען של כל חללית וכמה חדרי אירוח קיימים בה, ובאיזו רמה - מושלם לספינות מסחר ונוסעים. הספינות המתקדמות ביותר מסוגלות לקפוץ למרחק של 4 מערכות כוכבים, מרחק קצר יחסית, כך שמרבית המסעות בחלל כוללים קפיצות חלל רבות, שכמובן הטווח מוגבל בכמות הדלק. זמן קפיצת חלל הוא כשבוע.
הספר מציג 12 חלליות-כוכבים כדוגמא, החל מגשש קטן וכלה בתחנת חלל. לכל חללית דוגמא יש גם מפה של סיפוני החללית, דבר שימושי להפליא אם חס וחלילה יש קרב או התרחשות אחרת על גבי הסיפון.
בנוסף לחלליות-הכוכבים, יש גם כלי חלל קטנים, מעבורות וחלליות-קרב. לכל דבר יש מחיר בספר, גם לתחזוקה של החללית וגם כמה צוות צריך לכל חללית - אידיאלי למי שרוצה לעשות מערכה של מסחר, שודדי-חלל וכיו"ב.
קרבות בחלל מתרחשים במהירות נמוכה יחסית, כלומר בתוך מערכת השמש. הקרבות הם ריאליים, לא ניתן לשנות את האינרציה של החללית במהירות (אלא אם יש מנוע ענק) ויש חשיבות רבה לטווחים ולמערכות הנשק - לייזרים, טילים או חלליות-קרב. החוקים הם די פשוטים, אך הקרב עצמו יכול להיות מורכב. מעבר לקרב עצמו, נושא הנזק לחללית מקבל גם הוא סקירה, כולל פגיעה במערכות חיוניות בעת הקרב וכיצד לתקן אותן.

יצירת עולמות
בספר אין פרק למנחה, שני הפרקים הדומים ביותר לכך הם פרק המסחר ופרק יצירת העולמות. פרק המסחר מוקדש לצד הכלכלי של המשחק - בין אם הדמויות מעבירות סחורות, מוליכות בני-אנוש, או צריכות להרוויח כסף כדי לתחזק את החללית שלהם.
פרק יצירת העולמות הוא האחרון בספר ומפורט להפליא. מפות הכוכבים בנוסע הן דו-ממדיות ומורכבות ממשבצות בעלות שש פאות. כל משבצת כזו מייצגת מרחק של קפיצה וחלקן כוללות מערכת כוכבים. בפרק מפורטות התכונות של כל מערכת כוכבים (גודל, אטמוספירה, אוכלוסייה, נמל-חלל וכך הלאה) וכיצד ליצור (או להגריל) אותן. דגש מיוחד ניתן על שלטון החוק בכל כוכב-לכת והבדלי התרבות בין כוכבי-הלכת. לכל כוכב-לכת יש פרופיל עולם אוניברסלי, שורת "קוד" שמתארת באותיות את סוג כוכב-הלכת - לוקח זמן להתרגל, אבל זו שיטה יעילה לתאר מערכות שמש, בהתחשב בעובדה שהמשחק מתבסס על כך שהדמויות יבקרו במספר רב של מערכות שמש, ולא רק באחת או שתיים. מה שחסר בספר הוא דוגמאות למערכות שמש - אף שקיימת מפה, מערכות השמש שמופיעות בה אינן מפורטות.

גרפיקה וירקות אחרים
המהדורה החדשה של Mongoose היא למעשה שיפור של המהדורה המקורית, תוך שמירה על סגנון הכתיבה והצגת התוכן. בעצם, הספר זועק את סגנון שנות השמונים - הגרפיקה היא שחור/לבן, הטקסט צפוף וממלא את העמוד וכמובן יש המון טבלאות אקראיות.

סיכום​

אני אהבתי את השיטה שמציג "הנוסע", זוהי שיטה גנרית שמתאימה למי שמחפש משחקי מד"ב שמזכירים את Firefly או משחקים אפלים יותר. השיטה היא פשוטה ועובדת, עם מספר מינימאלי של חוקים והרחבות. אהבתי מאוד את שיטת יצירת הדמויות, כל קונספט הקריירה הוא מושלם למשחק מד"ב.
מה שהיה חסר בספר לדעתי זה פרק למנחה, שכולל הרפתקאה קצרה או שתיים לדוגמא, כמו גם מידע על המערכה של האימפריום השלישי, דבר שהיה הופך את הספר לידידותי הרבה יותר למי שלא נעול בדיוק על איזו מערכה הוא רוצה להריץ.
בסיכומו של יום, אני ממליץ על "הנוסע" למי שמחפש שיטת מד"ב ריאליסטית.
 
Personally, I've had a couple of issues with this game.

First and foremost, Oldman didn't mention that although there aren't many skills, each skill had several specialties, that in most cases just break the skill to several different skills. That makes the actual skill list a lot bigger, and it's kind of annoying to figure out which exact specialty you're getting on your lifepath, at least for a beginner.
For me, it looks like pure nitpicking which isn't really necessary.

Second, the world presented there isn't really "futuristic", it is more like "retro future" - how people thought the future will look at around 1970. There is no mention to bio, nano or cyber tech, no mention of advanced IT, and the spaceships look like something from a seventies cartoon.

Third, as the review said - there is no guide for the game master. So, for me, it's not really clear what kind of adventures you're supposed to run with it. Also, because of the lifepath character generation you'll get very funky groups, to say the least.

And on a personal matter - it seem impossible to actually *buy* a spaceship in this game, which I think kind of suck.
 
אודלמן, לשם הרקורד, ממה שהבנתי מהסקירה שלך מדובר בשיטה שהמטרה שלה היא משחקים שנראים כמו סדרות מד"ב בסגנון Firefly, Andromeda Ascendant וכו'.

האם להרגשתך שיטת בניית הדמויות מאפשרת בעצמה בלבד ליצור דמויות שבסופו של דבר קל לשחק בצורת משחק כזו, הן מבחינת העבר שלהן והן מהבחינה המכאנית? (דמויות ממוקדות עם עבר שחי ובועט בהן בפנים)
אם לא, מה מהבחינה הזו חסר לה?

השיטה מנחה אותך לאיזשהו סוג של התפתחות בדמויות מעבר ליצירתן, או שהמשחק מניח שדמות לא מתחזקת או משתנה במהלך המשחק מהבחינה המכאנית?

בהתחשב בכך שמד"ב זו רק תפאורה, כמה קשה לדעתך להמיר את השיטה הזו לשימוש בדברים אחרים, כמו לשחק פיראטים בים?

מבחינת הקרבות בשיטה, לאיזו סוג קרב היא מושכת?
האם הקרבות הם מפורטים ברמה של מיניאטורות ומרחקים וכו', או שהשיטה לא מפורטת עד כדי כך בנושא?
האם היא מושכת ללולאות מוות? כמה זמן מסך מושכים הקרבות מבחינת השיטה?
 
I am having hard time to see how you (oldman) thinks this can fit Andromeda. This game favors the "Hard" side of sci-fi scale, and Andromeda is obviously on the "Space opera" side.

Firefly... A bit stretching it, but might be doable.
 
"Hard" sci-fi is a term usually describing darker, or more "realistic" sci-fi.
Space faring presents problems like life support and inertia/momentum, no fancy "Energy shields" and not a lot of "rubber head aliens".
Space travel is usually in relativistic speeds, although it is not the case here.

What can get in our way in the system? a lot.
On the personal level, all sort of spacewalk and zero-g skills, recoil rules for vacuum, radiation poisoning rules, no alien races, slug-thrower guns which are as effective as beam weapons.

On the bigger level, space fighting rules can emulate either the enterprise or "forever war", not both.

Setting level, how much planets are earth like? In space opera you`ll get earth like planet on each system you visit. On hard sci-fi they tend to be few and far between.

While not all of this is true for traveler, it does tip the scale more to the hard side of things.
 
בקשר למד"ב קשה, לאופרת-חלל, יש עוד הרבה סוגים באמצע.
מד"ב קשה זה פשוט משהו שלא חורג (יתר-על המידה) מחוקי הפיזיקה בכדי להסביר את העולם, כמובן למעט מסע בין כוכבים, אבל גם הוא בנוי בצורה ריאלית. לפי דעתי אין קשר בין זה לבין סגנון אפל. זה מצביע על הבסיס המדעי של השיטה - האם מתעלמים מהפיזיקה או לא. לדוגמא בטרוולר, לחללית יש שני סוגי הנעה. הנעת על-חלל לקפיצה בין מערכות אבל לא ניתן להשתמש בה בקרבת גופים מסיביים, בגלל שהיא מעוותת את שדה הכבידה. והנעה בתוך מערכת השמש, "מדעית" שהיא איטית בהרבה.

אופרת-סבון זה לא רק הרמה המדעית של המשחק, אלא גם אווירת המשחק - המון חייזרים, משחק בעל אופי שאינו אפל לרוב, גיבורים גדולים וכיו"ב.

טרוולר היא יותר לכיוון המד"ב קשה, למרות שלטעמי היא שיטה גנרית שאפשר להוסיף ולהוריד בקלות דברים.
אין לי מושג מה זה Andromeda, אז בטח שלא אמרתי שהשיטה מתאימה. היא כן מתאימה ל firefly די בקלות, למשחקי מחשב ישנים ולדי הרבה סדרות מד"ב.

אייס, קל מאוד לבנות דמויות עם עבר בועט, בגלל שזה כל הרעיון של סדרת הקריירות, בעצם אתה בונה את הדמות, וכל 4 שנים קורים לה אירועים - היא מקבלת אויב חדש, מתאהבת, מקבלת עבודה חדשה, עולה בדרגות וכך הלאה. למעשה, השיטה בונה דמות עם רקע מעניין מבלי שהשחקן צריך להתאמץ - אלא אם הוא רוצה להוסיף :-)
הדמויות כן מתחזקות במהלך המשחק, אך לא משמעותית. כלומר זה לא מו"ד שאתה מתחיל בדרגה 1, ואחרי שנה אתה בדרגה 10 וקפצת פי שמונה בעוצמה שלך. עם זאת, בכל משחק מד"ב חלק ניכר מההתקדמות מגיע לעתים בדמות חלליות / ציוד חדש.

בקשר לפיראטים בים, אפשרי אבל קשה. פשוט אין תוכן רלוונטי בספר כמעט למעט המכאניקה הבסיסית.
הקרבות בספר לא מפורטים ברמה טקטית כמו שאתה מתאר - אין מיניאטורות ומפות-קרב.
בחלל כן יש אאז"נ, כמובן שדו-ממדי.

פסקי, המיומנויות אכן טריקיות במובן של המומחיות, אבל לי אין בעיה עם מגוון קצת יותר גדול של מיומנויות. אני לא רואה איך זה מורכב בהרבה לעומת SIFRP. אני מסכים שהספר דורש לעתים קריאה שניה כדי להבין את החוקים, אבל זה קיים במרבית השיטות.

בקשר לעולם / חלליות / שנות ה-80 וכיו"ב - אני לא מצפה מספר מד"ב גנרי להכנס לעומק הקורה של נאנו/ביו וכיו"ב. בסה"כ יש בספר ייצוג למחשבים, תוכנות, שתלים קיברנטיים וכך הלאה. בהחלט מספיק לדעתי. במרוצללים 4 זה העיקר של המשחק. כאן העיקר של המשחק זה המסע בחלל -ועל זה נמצא הדגש.
 
תודה על הסקירה, נתקלתי באיזכור של השיטה איפשהו לא מזמן, ובאמת תהיתי במה מדובר.
הקונספט של הקריירה נשמע מוצלח מאוד למשחקי אחד-על-אחד, או למקרה שתיפול עליך קבוצה עם מעט רעיונות לרקע שלא ממש אכפת לה מאיזון מכאני ^^.
היא מבוססת על סדרת ספרים אינסופית שכזו, לא?
 
לא.
Traveller הוא משחק תפקידים מאוד מאוד ישן, למען הדיוק משנת 1977 (שלוש שנים בלבד אחרי ההוצאה הראשונה ביותר של מו"ד). העולם שלו (האימפיריום השלישי) הוא מקורי שלו. יכול להיות שאתה מתכוון לכך שהמשחק המקורי יצא בצורה של הרבה מאוד ספרים קטנים שריכזו את החוקים הבסיסיים שלו (רק אלה היו מפוזרים על 9 ספרים נדמה לי), כל מיני הרחבות, הרפתקאות וכו'. אבל אלה הכל ספרים של משחק התפקידים.
מאז היו לו טונות של גרסאות למיניהן והוצאות מחדש.

הדברים העדכניים ביותר זה Mongoose Traveller, שזאת גרסא חדשה ומעודכנת של החוקים בהוצאת Mongoose (זה מה שאולדמן סיקר), ומאידך יש את Classic Traveller, שזה Traveller המקורי בדיוק כמו שהוא היה ב-1977 (ובכל הדברים שהתבססו ישירות על הוצאה זו), שיצא בגרסא מרוכזת וחדשה בהוצאת Far Future Enterprises - אלה ספרים בפורמט מוזר כזה (הם הולכים לאורך ולא לגובה), שמרכזים בתוכם את החומרים של המשחק המקורי (כל ספר כזה מרכז בתוכו כמה ספרים של המשחק המקורי, למשל, ספר הבסיס מרכז בתוכו את כל תשעת ספרי החוקים הבסיסיים).
 
נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

נושאים לוהטים

פוסטי פרופיל אחרונים

The warrior Great Oren The warrior כתב/ה על הפרופיל של Great Oren.
מזל טוב
מישהו רוצה להצטרף להרפתקה שלי?
האם הקערה בוולאקי מתהפכת על פיה? עוד סשן של "קללתו של סטראהד"
שיאים חדשים של זוועות בסשן קת'ולהו האחרון שלנו!
The warrior LegatoMark The warrior כתב/ה על הפרופיל של LegatoMark.
מזל טוב
חזרה
Top